dinsdag 27 december 2011

Enorm prijsverschil zorgvergelijkers

Honderdduizenden Nederlanders gaan de komende week op zoek naar een aantrekkelijk aanbod voor een zorgverzekering. De vergelijkingssites zijn in deze zoektocht erg populair, maar laten onderling grote prijsverschillen zien. Deze prijsverschillen kunnen honderden euro's bedragen. Zo blijkt uit onderzoek van Uwzorgverzekeringsite.nl.
De prijsverschillen tussen de vergelijkingssites doen zich met name voor bij zorgverzekeringen met een aanvullende dekking. Naarmate de dekking van de zorgverzekering uitgebreider is nemen de prijsverschillen tussen de vergelijkingssites toe. Ongeveer 90 procent van de Nederlanders heeft een zorgverzekering met aanvullende dekking.
De prijsverschillen worden met name verklaard door de kortingen die de vergelijkingssites weten te bedingen bij de zorgverzekeraars. Hiernaast speelt compleetheid een rol. Geen enkele vergelijkingssite kan de zorgverzekeringen van alle zorgverzekeraars aanbieden.
De vergelijker Kiesbeter, opgezet door de rijksoverheid, komt bij een zorgverzekering met een aanvullende dekking als duurste uit de bus. Het aanbod is op jaarbasis 347,76 euro duurder dan de goedkoopste vergelijkingssite. Een huishouden kan door goed rond te shoppen op sites een bedrag van 695 euro per jaar besparen.
Bij een standaardbasisverzekering met een eigen risico van 220 euro ontlopen de vergelijkingssites elkaar minder. Toch kan ook hierbij het verschil tussen de goedkoopste en duurste op bijna 100 euro per jaar per persoon uitkomen.
Tussen de 500.000 en 1 miljoen Nederlanders wisselen dit jaar van zorgverzekeraar. Een lagere premie is de belangrijkste reden om over te stappen.

donderdag 22 december 2011

Speciale App voor Anticonceptiepil

Als eerste apotheek in Nederland introduceert Kring-apotheek 21 december de gratis PilService App. Met deze App van Kring-apotheek is het eenvoudig om de anticonceptiepil te bestellen, de cyclus bij te houden en herinneringen in te stellen: een mobiel abonnement op de anticonceptiepil. Kring-apotheek zorgt er voor dat de pil automatisch klaarligt als deze bijna op is.
Al geruime tijd kunnen klanten van Kring-apotheek gebruik maken van de PilService via internet. Steeds meer mensen maken gebruik van internet via een mobiele telefoon of tablet PC. Om hier op in te spelen heeft Kring-apotheek de PilService App ontwikkeld. Voor de anticonceptiepil hoeft de klant slechts eenmaal een recept aan te vragen bij de huisarts. Daarna kan de klant steeds weer hetzelfde merk pil bij de eigen apotheek afhalen, dus zonder herhaalrecept. Met behulp van de PilService App wordt bestellen nog eenvoudiger. Op dit moment is er een Apple (IPhone/iPad) versie. Binnenkort volgt ook een Android variant.
De Kring-apotheekformule, de grootste apotheekketen in Nederland, is een collectief van 300 apotheken die samen gaan voor zorgleiderschap waarbij de klant centraal staat. 

dinsdag 20 december 2011

ERC Advanced Grant om hersenactiviteit 'real time' in beeld te brengen

Prof.dr. Frans van der Helm van de TU Delft heeft samen met prof.dr. Gert Kwakkel van VU medisch centrum een ERC Advanced Grant van de Europese Onderzoeksraad (European Research Council) ontvangen. De onderzoekers gaan met de subsidie van 3,5 miljoen euro een nieuwe methode ontwikkelen voor het nauwkeurig vastleggen van hersenactiviteit in plaats en tijd. In de toekomst kunnen bijvoorbeeld mensen die herstellen van een hersenbloeding hierbij gebaat zijn.
De Delftse onderzoeksgroep Biomechatronics and Biorobotics van Frans van der Helm werkte afgelopen jaar met succes aan een pilotexperiment voor een nieuwe 4D-methode om hersenactiviteit in beeld te brengen. 4D of vierdimensionaal wil zeggen dat de hersenactiviteit niet alleen in plaats (3D), maar ook in de tijd is te volgen.
Van der Helm: ‘Met de Advanced Grant gaan we deze nieuwe technologie, samen met VU medisch centrum, verder ontwikkelen. Ons eerste doel is te komen tot een nieuwe tool voor het vastleggen van hersenactiviteit in relatie tot bepaalde motorische activiteit. We willen toe naar een zeer hoge meetnauwkeurigheid in tijd en plaats, bijvoorbeeld elke milliseconde en ongeveer twee millimeter.’
Van der Helm en Kwakkel bereiken deze hoge nauwkeurigheid via EEG (elektro-encefalografie). Normaal gebruiken medici en onderzoekers fMRI-scans om hersenactiviteit in beeld te brengen. fMRI-scans leggen de bloedstroom naar bepaalde hersengebieden vast, maar die treedt pas twee tot vijftien seconden op nadat de hersenactiviteit heeft plaatsgevonden.
4D-EEG meet niet de bloedstroom, maar legt de elektrische signalen in de hersenen rechtstreeks vast. De nieuwe techniek moet inzichtelijk maken hoe het signaal zich door de hersenen voortplant. ‘We verwachten dat de nieuwe 4D-EEG methode een doorbraak wordt ten opzichte van de oude fMRI’s’, zegt Van der Helm.
Het project van Van der Helm en Kwakkel richt zich op de samenhang tussen motorische activiteit en hersenactiviteit. Ze gebruiken robots die tijdens het meten in de hersenen continu wisselende krachten op bepaalde gewrichten van de patiënt uitoefenen. Deze krachten wekken via de sensoren in de spieren en via het ruggenmerg hersensignalen op die zich langs bepaalde paden door het brein voortplanten. Deze signalen leiden weer tot aansturing van de spieren en aanpassingen van de reflexsterkte, en dat wordt gemonitord via 4D-EEG.
Het tweede doel van het project is de methode toe te passen bij mensen die een hersenbloeding hebben gehad. De onderzoekers willen weten hoe herstel van motorische vaardigheden, zoals leren reiken en grijpen met een verlamde arm, er in de hersenen uitziet. Gert Kwakkel: “Dit onderzoek sluit heel goed aan bij lopend onderzoek naar herstel in arm-handvaardigheid na een beroerte. Je krijgt pas inzicht in de functionele betekenis van veranderingen in hersenactivatiegebieden als je tegelijkertijd aan de binnenkant en de buitenkant kunt meten, dus met de hersenscanner en met de robots. De kennis die we met al deze onderzoeken verzamelen, gebruiken we om therapie voor revaliderende patiënten te verbeteren.”

E-health vooral in trek bij hoogopgeleide patiënt

Of een patiënt kiest voor e-health hangt er niet alleen vanaf of hij er positieve verwachtingen van heeft en hoe hij de zorgkwaliteit ervaart: ook zijn opleidingsniveau speelt een rol. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van bestuurskundig ingenieur Fernao Beenkens, die zijn proefschrift vrijdag 16 december bij de TU Delft verdedigt.
Patiënten met chronische aandoeningen zoals veneuze trombose (afwijkingen in de bloeddikte) komen soms in aanmerking voor e-health. Normaal gesproken bezoeken deze patiënten maandelijks de trombosedienst, waar artsen na bloedafname medicatieschema’s opstellen. De e-healthtoepassing houdt in dat patiënten zelf met een apparaatje de stollingswaarde van hun bloed meten en de gegevens via internet met de trombosedienst uitwisselen. Promovendus Beenkens van de TU Delft bevroeg 485 trombosepatiënten om te ontdekken wat hen beweegt om voor e-health te kiezen.
Beenkens: “De patiënten verwachtten van e-health vooral winst op het gebied van welzijn. Ze hebben geen reis- en wachttijd meer naar de trombosedienst en kunnen ook gewoon op vakantie. Wat ze verder uiteraard belangrijk vinden is dat de kwaliteit van de zorg goed is.” Opvallend zijn de verschillen tussen hoger en lager opgeleide patiënten. “Hoogopgeleiden zien een duidelijke meerwaarde in e-health,” zegt Beenkens. “Zij vinden het daarom geen probleem tijd en moeite te steken in het leren werken met de apparaten. Lager geschoolden zijn vaak onzekerder en laten zich sneller uit het veld slaan als het ze te ingewikkeld lijkt. Organisaties die e-health willen invoeren, moeten daarom niet alleen goed kijken welke patiëntengroepen voor e-health in aanmerking komen, maar ook de trainingen op maat aanbieden.”
De onderzoeker heeft nog meer aanbevelingen voor organisaties die e-health willen aanbieden. “De meerwaarde voor het patiëntenwelzijn moet vooropstaan. Eventuele financiële voordelen zie je pas later terug, bijvoorbeeld nadat de organisatie beter wordt ingericht om met e-health te werken. Ook moet er meer onderzoek gedaan worden naar patiënttevredenheid, en naar ervaringen van patiënten met e-health over een langere periode. Dat staat namelijk nog in de kinderschoenen.” 

maandag 19 december 2011

Verplichte deelname EPD zit huisartsen niet lekker

De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) is niet te spreken over de gedwongen deelname aan het private EPD (Elektronisch Patiënten Dossier). Zo heeft in ieder geval zorgverzekeraar Achmea in de nieuwe contracten met de huisartsen de eis gesteld dat deze aangesloten moeten worden op het zogeheten landelijke schakelpunt (LSP). Ook de rol van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) wordt bekritiseerd. 'Wij vragen ons af wie de LHV eigenlijk denkt te vertegenwoordigen. Nog niet de helft van de aangesloten huisartsen (in totaal dus minder dan de helft van alle huisarten) heeft onlangs nog aangegeven niet verder mee te willen doen. De LHV gaat rustig meedoen met een project waarover op zijn zachts gezegd toch wel bij heel veel mensen grote twijfel bestaat, wat veel geld gaat kosten zonder dat duidelijk is wie dat gaat betalen.
'Hier kan maar een ding over gezegd: Onvoorstelbaar onverstandig, ondemocratisch en strategisch een blunder van jewelste. Het toont de arrogantie van het LHV bestuur. Wat de eigen achterban, laat staan alle andere huisartsen daarvan vinden is blijkbaar totaal irrelevant. Niet alleen haar eigen leden maar alle huisartsen worden nu, door middel van contracten van zorgverzekeraars, gedwongen tot deelname aan een regionaal gebruikt maar nog steeds in essentie landelijk EPD. VPHuisartsen heeft zich in het verleden daartegen krachtig verzet en zal zich blijven verzetten tegen invoering van een landelijk EPD. Het is weer een van boven opgelegd scenario, perfect passend in de voorgestelde plannen van minister Schippers om de marktwerking binnen de huisartsenzorg gestalte te geven. Informatie uitwisseling op regionaal nivo zonder gebruikmaking van het LSP, maar wel met gebruikmaking van de nieuw ontwikkelde technieken is heel goed mogelijk.'

Zorggroep Noorderbreedte digitaliseert zorgoverdracht met POINT

Zorggroep Noorderbreedte is van start met POINT, het platform voor de digitale zorgoverdracht. Met 6000 medewerkers in dienst is Zorggroep Noorderbreedte de grootste zorgaanbieder in Friesland. Het transferpunt in het Medisch Centrum Leeuwarden(MCL) verzorgt 5.000 patiënttransfers per jaar, die tot voor kort per telefoon, fax, formulieren en e-mail werden verwerkt. POINT wordt ingezet om de partners in de keten te voorzien van volledige, eenduidige en juiste (patiënt)informatie.
Zorggroep Noorderbreedte start als eerste in de regio Friesland met de digitale overdracht via POINT. POINT is door de directie als belangrijk project naar voren geschoven om de kwaliteit en communicatie in het transferproces te borgen en de toenemende werkdruk met een gelijkblijvende bezetting te kunnen realiseren.
POINT is het elektronische overdrachtsdossier dat zich opbouwt aan de hand van de fasen die de zorgprofessionals doorlopen. Het ziekenhuis heeft niet alleen baat bij de juiste en volledige informatie in het digitale dossier, ook de zorgaanbieders. De informatie die in POINT wordt ingevoerd, is ook direct inzichtelijk voor de zorgaanbieder. Het transferpunt in het MCL wil, ondersteund met POINT, snelle informatiedeling, digitaal archiveren, inzage in managementinformatie en ketenbewustzijn realiseren.
MCL is het eerste ziekenhuis in het noorden van Nederland dat de zorgoverdracht digitaliseerde. POINT wordt door 19 ziekenhuizen en meer dan 500 AWBZ-zorgaanbieders ingezet. Binnenkort wordt het 100.000e digitale dossier via POINT afgehandeld.

vrijdag 16 december 2011

Zorg-app gelanceerd in Oogziekenhuis

Vandaag is in Het Oogziekenhuis Rotterdam de nieuwe zorg-app 'Ziekenhuisdiensten' gelanceerd. Hiermee kunnen ziekenhuisbezoekers heel eenvoudig diensten, zoals een mantelzorger of parkeerservice reserveren. Roelf de Boer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) kreeg als eerste de app aangeboden van Floris Vervat, directeur van Jeeves, de organisatie die diverse services, zoals Ziekenhuisdiensten aanbiedt.
De Ziekenhuisdiensten die vanaf heden via deze nieuwe app gereserveerd kunnen worden, variëren van het voorbereiden van senioren op een naderende operatie tot het thuis ophalen en wegbrengen van patiënten. Ook zijn bij diverse ziekenhuizen gastheren en -vrouwen bij de ingang van ziekenhuizen te vinden die de patiënten en bezoekers uit de auto kunnen helpen. Moeten er grote afstanden in een ziekenhuis afgelegd worden, dan kunnen patiënten gebruik maken van een golfcarservice waarmee zij snel van de naar de andere afdeling gereden kunnen worden. En de patiënt die na een ziekenhuisbezoek niet meer in staat is om zelf naar huis te rijden, kan thuisgebracht worden. In de eigen auto of een auto van Ziekenhuisdiensten. Kan er niemand uit de omgeving van een patiënt mee naar een afspraak in een ziekenhuis? Geen probleem, want met deze nieuwe app reserveer je net zo eenvoudig en gemakkelijk een mantelzorger die met je meegaat tijdens een ziekenhuisbezoek en je tijdens het hele bezoek ondersteuning biedt. In deze tijden waarin het vangnet om mensen heen steeds kleiner wordt, een handige en gastvrije service die ervoor zorgt dat niemand meer alleen naar het ziekenhuis hoeft.
In 2008 startte Jeeves met het aanbieden van valet parking bij Het Oogziekenhuis Rotterdam. Inmiddels is deze service uitgegroeid tot Ziekenhuisdiensten en wordt bij tenminste 15 ziekenhuizen door het gehele land heen diverse ziekenhuisservices aangeboden.

KNMG publiceert handreiking social media voor artsen

De KNMG zet de belangrijkste digitale valkuilen en kansen van sociale media voor artsen op een rij in de nieuwe Handreiking Artsen en Social Media. Social media vormen vaak nog onontgonnen terrein voor artsen, terwijl ruim tien miljoen Nederlanders er gebruik van maken.
Er komen steeds meer online platformen met sociale netwerken waarbinnen artsen onderling en met patiënten interactieve dialogen aangaan en kennis en ervaringen delen. Ook LinkedIn en Twitter worden steeds populairder. De KNMG wil dat het gebruik van eHealth, inclusief social media, een vanzelfsprekend onderdeel van de gezondheidszorg is. Daarom bevordert de KNMG ook het gebruik van social media onder artsen ter verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. Deze handreiking bevat daartoe voorbeelden en aanbevelingen.
Tegelijk is het van belang dat artsen zich bewust zijn van mogelijke valkuilen. Wie zich in social media als arts profileert, zal zich bijvoorbeeld moeten realiseren dat ook privé uitlatingen in die hoedanigheid worden gedaan. De lezer zal die uitlatingen kunnen toeschrijven en verbinden aan de professional, met mogelijk nadelige gevolgen. Dit document bevat daarom aanbevelingen voor artsen, zoals: ‘Word geen vrienden met patiënten op Facebook’.

donderdag 15 december 2011

Online bijsluiterwoordenboek verbetert bijsluiters

Bijsluiterwoordenboek.nl wordt gemiddeld door 12.000 unieke bezoekers per maand geraadpleegd. De zoekopdrachten bieden een helder inzicht in de woorden die gebruikers van zelfzorggeneesmiddelen als moeilijk ervaren. Het woord 'orodispergeerbaar' wordt veruit het meest gezocht. Deze informatie deelt initiatiefnemer Zelfzorg.nl met de producenten van zelfzorggeneesmiddelen, die daarmee hun bijsluiters kunnen verbeteren. Zo heeft de fabrikant van het betreffende geneesmiddel de van overheidswege verplichte aanduiding 'orodispergeerbare tablet' verduidelijkt met 'instant smelttablet'.
In opdracht van Zelfzorg.nl onderzocht TNS NIPO hoe de consument omgaat met zelfzorgmiddelen en bijsluiters. Uit interviews met 535 mensen blijkt dat 96% van de consumenten de bijsluiter bij het eerste gebruik geheel of gedeeltelijk doorleest. 43% van de Nederlanders begrijpt soms enkele woorden of zinnen in bijsluiters niet. Dat was reden voor Zelfzorg.nl om Bijsluiterwoordenboek.nl te lanceren. De informatie in de bijsluiter is immers van groot belang voor veilig en effectief gebruik van zelfzorgmiddelen.
De top 5 moeilijke woorden bestaat uit de volgende woorden: orodispergeerbaar, dispergeerbaar, keratolytisch effect, vochtretentie en antiflogistica. Bijsluiterwoordenboek.nl is naast een service voor consumenten ook een online onderzoeksinstrument naar de begrijpelijkheid van de gebruikte woorden in bijsluiters.
Gebruikers van het bijsluiterwoordenboek kunnen het verzoek doen om een woord dat zij moeilijk vinden en dat nog niet in het woordenboek voorkomt, op te laten nemen. De website bevat namelijk een verzoekmogelijkheid. De redactie kan vervolgens de term en de bijbehorende toelichting toevoegen. De inhoud van het woordenboek groeit daardoor met de behoefte van de gebruikers mee.

Automatische factuurverwerking bij azM

Academisch ziekenhuis Maastricht kiest ReadSoft voor automatische factuurverwerking in SAP. Het azM is een universitair medisch centrum met daarnaast een regionale functie voor Maastricht en omstreken. De 85.000 binnenkomende facturen worden in de toekomst automatisch verwerkt met de ReadSoft oplossing in SAP.
Het azM ontvangt veel facturen van leveranciers die voeding, medische supplies en kantoorartikelen leveren. Veel van deze facturen bestaan uit meerdere pagina’s en bevatten grote aantallen productregels. Een van de kritieke knelpunten is het vergelijken van de productregels met de inkooporders. Dit is een arbeidsintensief proces met naar de mening van het azM teveel prijs- en hoeveelheidsverschillen en foutmeldingen.
Om dit te veranderen is er door het azM een verbeterproject gestart, waarbij met behulp van een eenvoudig op te zetten en makkelijk te onderhouden geautomatiseerde workflow bovenvermelde problemen worden voorkomen dan wel eenvoudig en snel opgelost worden. Hiermee zal het azM een verbetering op de efficiency van de administratieve organisatie realiseren.
De software van ReadSoft voor factuurverwerking in SAP zorgt voor herkenning en matching van productregels bij facturen. De software biedt azM een geautomatiseerde workflow omgeving waardoor minder inspanning nodig is en er op een eenvoudige en gecontroleerde manier de masterdata in SAP verbeterd en onderhouden kan worden.
 

donderdag 8 december 2011

EPD komt er alsnog

Het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) komt er toch, maar dan zonder de inzet van de overheid. Huisartsen, ziekenhuizen, apothekers en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie zijn het alsnog eens geworden over een doorstart van het EPD. Er komt een Vereniging van Zorgaanbieders die verantwoordelijk wordt voor de uitwisseling van medische gegevens. Schippers wil 2 miljoen euro beschikbaar stellen om regie en zeggenschap van de patiënten vorm te geven.

Jeroen Bosch Ziekenhuis lanceert mobiele website

Op donderdag 1 december is de mobiele website van het Jeroen Bosch Ziekenhuis live gegaan. De mobiele website is zowel qua vormgeving en navigatie als op inhoud afgestemd op het gebruik van de website met Smartphones. De content van zowel de corporate website als de mobiele website wordt beheerd door de internetredactie van het JBZ met Smartsite iXperion. Mobile ConnectIt draagt zorg voor de toevoeging van social media informatie vanuit Twitter aan de reguliere content en voor de juiste weergave op smartphones.
Bijzondere functionaliteit op de mobiele website is de mogelijkheid om gerelateerde informatie op locatie, specialist, afdeling of specialisme te zoeken om zo een meer gedetailleerd beeld te krijgen van het betreffende onderwerp. Voor specialisten geldt dat iedere specialist een eigen pagina heeft waarin informatie te vinden is over de betreffende arts incl. foto.
Het percentage bezoekers dat via een smartphone de website van het ziekenhuis bezoekt, is in één jaar tijd verdubbeld en zal blijven groeien zo verwacht men. Vijf procent van de bezoekers op de JBZ website komt vanaf een mobiel en haakte voorheen heel snel weer af. Het ziekenhuis wil met patiënten en bezoekers communiceren op de manier die het beste aansluit bij wat zij willen.’


woensdag 7 december 2011

Zorginstelling verslaafden lekt persoonsgegevens

Gegevens van klanten op een server met tientallen sites van zorginstelling De Hoop waren volgens Webwereld afgelopen weken vrij toegankelijk. Een hacker ontdekte dat de webserver van De Hoop, een wereldwijd bekende organisatie op het gebied verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg, gevoelig is voor een SQL-injectionaanval. De organisatie heeft na melding meteen actie ondernomen.

maandag 5 december 2011

Zelf dokteren op de iPhone

De GlucoDock, waarmee je de hoogte van je suikerspiegel kunt meten, is het meest interessante product uit de vierdelige VitaDock-serie van Medisana. In de meetmodule steek je een teststrip, de module koppel je vervolgens aan een iPhone, iPod Touch of iPad. Het druppeltje bloed voor op de strip moet je nog gewoon met een (bijgeleverde) prikpen afnemen. Na enkele seconden is de uitslag op het scherm te lezen.

vrijdag 2 december 2011

'Files' in zorginstelling door scootmobiel

De explosieve groei van mobiele hulpmiddelen als scootmobielen en rollators leidt tot files voor liften en in gangen van zorginstellingen, waardoor hulpverleners in noodsituaties hun werk niet kunnen doen. "Het leidt niet alleen tot gevaarlijke situaties in de tehuizen, ook is het personeel zoveel tijd kwijt om als ’verkeersregelaar’ op te treden, dat het vaak niet meer toekomt aan hun primaire zorgtaken," stelt André van der Sterre, directeur van liftenbedrijf KONE.