woensdag 25 januari 2012

UMC St Radboud lanceert drie nieuwe apps

Het Radboud Reshape & Innovation Center lanceert drie nieuwe apps die patiënten helpen om meer regie over hun gezondheid te voeren. Veel patiënten hebben een medicijnkastje of nachtkastje vol met medicatie, soms op voorschrift, soms op eigen initiatief. Door barcodes te scannen en de dosering in te voeren met de app, verschijnt er een compact overzicht. Patiënten kunnen dit aan hun huisarts of apotheker tonen. Ook is er een app-variant, waarmee dit medicatieoverzicht naar de huisarts, apotheek of familie kan worden gestuurd.

In REshape HealthTalk is een groot aantal zinnen over gezondheid opgenomen die regelmatig in de spreekkamer bij een arts kunnen voorkomen. Deze zinnen zijn beschikbaar in diverse talen. Door een zin aan te klikken, draait het scherm automatisch om en wordt het aan de andere kant in de gekozen vreemde taal getoond. De app is niet alleen erg handig op reis, maar ook in de Nederlandse spreekkamers door de afschaffing van de tolkenvergoeding in de zorg.

REshape MijnZorgBoek is een handig digitaal notitieblokje, waarop patiënten kunnen bijhouden wat hen bezighoudt of opvalt aan hun gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan hun gewicht, stemming en medicatieoverzicht. Met één druk op de knop mailen ze hun bevindingen aan de behandelend arts. MijnZorgBoek is een startapp die binnenkort uitgebreid wordt met diverse extra modules, zoals een beweegcoach. Voor de extra modules wordt onder meer samengewerkt met afdelingen van het UMC St Radboud en zorgverzekeraars.

dinsdag 24 januari 2012

Huisartsen en medisch specialisten omarmen online learning

Huisartsen en medisch specialisten krijgen steeds meer belangstelling voor e-learning om hun kennis uit te breiden. Dat zegt QUADIA Web TV, een ontwikkelaar en aanbieder van online video en e-learning. Het aantal individuele online trainingen is in 2011 meer dan verdubbeld naar meer dan 25.000. De trainingen zijn gevolgd via eigen online TV-kanalen van Quadia zoals Oncologie TV en MEDtalks en via de kanalen van partners als Bohn Stafleu en Van Loghum en Medisch Contact.
Volgens Robert van der Zwart, directeur en mede-oprichter van QUADIA Web TV, zijn online medische nascholingen inmiddels zeer geaccepteerd en gewild door huisartsen en medisch specialisten.
QUADIA heeft onlangs aangekondigd dat deze vorm van deskundigheidsbevordering inmiddels ook wordt aangeboden aan gespecialiseerde verpleegkundigen, apothekers en dierenartsen. "De zorgsector is een mooi voorbeeld voor andere branches. We zijn ook in gesprek met partners buiten deze sector om online learning voor andere branches met een permanente educatieplicht mogelijk te maken" aldus Van der Zwart.

dinsdag 17 januari 2012

Ziekenhuizen goed op weg met kwaliteit spoedeisende hulp

Ziekenhuizen hebben een kwaliteitsslag gemaakt op de afdeling spoedeisende hulp. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Inmiddels voldoen 32 van de 33 onderzochte ziekenhuizen aan de minimale kwaliteitseisen. Wel is de inspectie van mening dat er verdere verbeteringen nodig zijn. De huidige normen zijn een ondergrens. De inspectie roept de medische beroepsverenigingen en ziekenhuizen op om de kwaliteitsnormen aan te scherpen. Op die manier kan de kwaliteit van de spoedeisende hulp naar een hoger niveau worden gebracht. Spoedeisende hulp is vaak een zaak van levensbelang. In oktober 2009 zijn normen vastgesteld waaraan een afdeling spoedeisende hulp minimaal moet voldoen. De IGZ heeft die minimale kwaliteitseisen onderzocht bij een representatieve steekproef van 33 van de bijna 100 ziekenhuizen. Sinds de huidige normen zijn opgesteld in 2009, zijn ziekenhuizen voortvarend aan de slag gegaan met kwaliteitsverbetering op de spoedeisende hulpafdeling. Wel heeft de inspectie tijdens het onderzoek bij 28 ziekenhuizen maatregelen opgelegd. Vaak ontbraken een integraal kwaliteitssysteem - specifiek voor de afdeling spoedeisende hulp - en een zorgbeleidsplan. Daarin is onder andere vastgelegd welke patiënten wel en niet bij spoedeisende hulp kunnen worden behandeld. Dat is van belang om te voorkomen dat een patiënt met bijvoorbeeld specifieke hartklachten naar een afdeling spoedeisende hulp wordt gebracht die niet voldoende is toegerust om patiënten met deze hartklachten te behandelen. Lopende het inspectieonderzoek hebben de ziekenhuizen dat direct aangepast. Slechts bij een ziekenhuis was het nodig verscherpt toezicht in te stellen, namelijk De Sionsberg in Dokkum. Dat ziekenhuis heeft vervolgens zelf de afdeling spoedeisende hulp gesloten. De andere getoetste ziekenhuizen voldoen nu aan alle minimale kwaliteitseisen. In alle ziekenhuizen werken speciaal opgeleide artsen en verpleegkundigen, er is altijd een arts aanwezig die binnen 5 minuten een luchtweg kan zekeren en er zijn verpleegkundigen die in staat zijn om te beademen met een zuurstofkap.

woensdag 11 januari 2012

Catharina Zkh en Philips starten social media initiatief hartpatient

Voor het eerst in Nederland zal de behandeling van een patiënt met hartritmestoornissen live te volgen zijn via social media. De ingreep maakt onderdeel uit van een initiatief van het Catharina Ziekenhuis en Philips.

Onder de Twitternaam @hartpatientAd kunnen Ad Langendonk uit Eindhoven en zijn arts, dr. Lukas Dekker @cardioloogLukas, vanaf 10 januari een maand lang worden gevolgd op weg naar, tijdens, en na de ingreep, waarbij met behulp van katheters de hartritmestoornis verholpen wordt om Ad zijn kwaliteit van leven terug te geven. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en Philips willen zo niet enkel op toegankelijke wijze informatie verschaffen over de behandeling van boezemfibrilleren, maar willen ook laten zien hoe lonend zorginnovatie is, voor patiënt én maatschappij.

Ad Langendonk heeft net als bijna 300.000 andere Nederlanders een hartritmestoornis, die zijn kwaliteit van leven in ernstige mate negatief beïnvloedt. Het aantal mensen met een hartritmestoornis zal de komende jaren sterk toenemen tot 1 miljoen in 2050. Ad Langendonk staat met zijn 45 jaar, zijn twee kinderen en zijn werk midden in het leven. Vanwege zijn aandoening heeft hij echter veel moeten opgeven.

Op 27 januari wordt Ad Langendonk behandeld voor zijn aandoening met een katheterablatie, een behandeling die dankzij veel onderzoek en ontwikkeling in het afgelopen decennium aan een zeer sterke opmars bezig is. Op heel concrete wijze wordt dan duidelijk welke impact zorginnovatie heeft op de persoonlijke kwaliteit van leven.

dinsdag 10 januari 2012

Website wegmetlastpost.nl live

Artsen en apothekers ontvangen stapels post van farmaceutische bedrijven. Voor het merendeel geldt dat deze post vaak overlast veroorzaakt. Lezen van post en selecteren van relevante informatie kost veel tijd. Niet alle mailings bieden toegevoegde waarde en worden daarom vaak ongezien weggegooid. Bovendien ergert men zich aan de hoeveelheid papier en plastic wat met post verspild wordt. Sinds vandaag is de website wegmetlastpost.nl live. Een initiatief van Meda Pharma om via artsen en apothekers alle collega-farmaceuten op te roepen gezamenlijk te stoppen met het sturen van ongevraagde papieren post. Zelf stopt Meda Pharma als eerste farmaceut in Nederland per direct met het versturen van papieren post. Artsen en apothekers schrijven zich in bij de nieuwe portal MedaConnects.nl en ontvangen vervolgens alleen die informatie van Meda Pharma waar ze zelf om hebben gevraagd, uitsluitend online.
Op wegmetlastpost.nl kunnen artsen en apothekers een petitie tekenen waarmee zij farmaceuten oproepen geen 'lastpost' meer te sturen. De tijd van eenzijdige communicatie is voorbij. "Wij willen artsen en apothekers helpen bij het selecteren van informatie die voor hen relevant is. We stoppen met papieren post, laten artsen en apothekers zelf bepalen welke informatie zij willen ontvangen en wij bieden deze vervolgens 'on demand' aan, uitsluitend online. Als kleine speler binnen de farmaceutische industrie roepen wij alle collega-farmaceuten op om ons te volgen en te stoppen met papieren post", aldus Dirk Groen, General Manager Meda Pharma.
Deze week gaat de laatste papieren mailing van Meda Pharma de deur uit. In een brief naar ca. 30.000 artsen en apothekers wordt het initiatief aangekondigd. Aanvullend op de artsenbezoekers zal voortaan alle communicatie tussen Meda Pharma en artsen en apothekers via de portal MedaConnects.nl lopen. "Ik vind het een goed initiatief van Meda Pharma. Eindelijk kan ik zelf bepalen welke informatie voor mij interessant is en hoef ik geen tijd meer te besteden aan ongevraagde en niet relevante post. Bovendien kost al die post ook nog eens bomen en bakken met geld. Het zou prettig zijn als meerdere farmaceuten zullen volgen", aldus Nol Bollongino, huisarts in Hilversum.
MedaConnects.nl zal de komende maanden verder uitgebouwd worden naar een sociaal platform dat naast informatie, interactieve functionaliteiten bevat en ruimte biedt voor communicatie tussen artsen en apothekers onderling.

maandag 2 januari 2012

Geen eHealth doorbraak alstublieft!

Ieder jaar rond deze tijd is er wel een zorgbestuurder, een beroepsgroepvoorzitter of een health trendwatcher die de veelbelovende voorspelling uitspreekt: 'In het jaar dat voor ons ligt zal eHealth definitief doorbreken!' Waarna er mooie visioenen volgen over digitale dossiers, online afspraken voor iedereen en de volledige verbanning van de laatste snipper papier uit de gezondheidszorg binnen afzienbare tijd. En dat is nog maar het begin! Sneller dan u denkt zullen smart sensors 'twenty-four-seven' de virtuele vinger aan onze pols houden om tijdig een signaal naar de weefselprinter te sturen zodra een van onze organen tekenen van sleet begint te vertonen!