donderdag 31 mei 2012

Smartphone-applicatie voor mensen met epilepsie

Op 4 juni lanceert het Nationaal Epilepsie Fonds 'Eppy', dé app voor mensen met epilepsie. Deze smartphone-applicatie betekent meer vrijheid en veiligheid voor mensen met epilepsie. Iemand met epilepsie kan deze applicatie nu op zijn of haar smartphone installeren en met eigen gegevens aanpassen aan de persoonlijke situatie. Ook heeft de app een speciale alarmfunctie. Hierdoor weet de omgeving meteen wat er aan de hand is en welke hulp noodzakelijk is.
In ons land leven ongeveer 120.000 mensen met epilepsie. Ongeveer 30 procent van hen houdt ondanks medicijnen last van aanvallen. Deze aanvallen komen vaak onverwachts en kunnen daarom mensen met epilepsie en hun omgeving flink in hun vrijheid beperken en voor risico's zorgen. Dankzij Eppy krijgen mensen met epilepsie en hun omgeving nu meer grip.
Uit onderzoek van het Nationaal Epilepsie Fonds onder ruim 500 Nederlanders blijkt dat 44 procent weleens een aanval heeft gezien, maar dat 48 procent niet weet wat dan te doen of de verkeerde hulp verleent. Eppy heeft daarom een alarmfunctie, voor als iemand een aanval aan voelt komen. De alarmfunctie van de app legt omstanders en hulpverleners uit wat er met de persoon aan de hand is, en wat ze wel en vooral niet moeten doen. Omstanders kunnen door deze functie ook makkelijk contact opnemen met contactpersonen die de gebruiker heeft ingesteld. En Eppy heeft een bijzondere volg-mij-functie. Als de gebruiker bijvoorbeeld alleen op stap gaat, kan een partner, ouder of andere contactpersoon zien waar de gebruiker zich bevindt. Ruim 61 procent van de Nederlanders geeft aan een speciale app voor mensen met epilepsie handig te vinden.
De app is het product van een samenwerking tussen het Nationaal Epilepsie Fonds, epilepsiecentrum Kempenhaeghe en GlaxoSmithKline. De app is gratis verkrijgbaar voor iOS (iPhone en iPad) en Android-toestellen via www.epilepsiefonds.nl/eppy. De lancering vindt plaats op maandag 4 juni: de startdatum van de jaarlijkse collecteweek van het Nationaal Epilepsie Fonds.

vrijdag 25 mei 2012

TELUS en Orange werken samen aan oplossingen voor controle op afstand van chronisch zieke patienten

TELUS Health Solutions en Orange hebben de handen ineen geslagen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen waarmee patiënten met een chronische ziekte op afstand kunnen worden gecontroleerd. De Calydial-oplossing, een pilot waarin patiënten met chronisch nierfalen controle op afstand krijgen, is opgezet in samenwerking met het Academisch Ziekenhuis in Grenoble, de Calydial-dialysecentra in Lyon en het AGDUC-gezondheidscentrum in Grenoble in Frankrijk. De pilot laat positieve resultaten zien.

Zowel de tevredenheid onder de patiënten als de patiëntondersteuning verbeterde. Gisteren ontving de Calydial-oplossing op Health IT, de vooraanstaande Franse IT-beurs voor ziekenhuizen en andere medische instellingen, de Innovatieprijs in de categorie telegeneeskunde.

Voor de pilot werden chronische nierpatiënten door een team van medici van Calydial en AGDUC geselecteerd voor deelname aan een onderzoek. Voor dit onderzoek werd thuis gebruik gemaakt van de RPM-oplossing (remote patient monitoring) van TELUS en Orange. De deelnemende patiënten kregen een tabletcomputer met een verbinding en software waarmee hun vitale functies in de gaten werden gehouden. Ook konden ze hun medicatie en behandelprotocollen beheren en feedback geven aan het zorgteam. Uit de eerste resultaten blijkt dat dit een ergonomische en betrouwbare oplossing betreft die mogelijk ook in andere instellingen en voor andere chronische ziekten kan worden toegepast.

vrijdag 11 mei 2012

Altrecht vraagt cliënten om beste e-health idee

Ggz-organisatie Altrecht roep cliënten op om hun beste idee op het gebied van e-health in te sturen. Het idee moet gericht zijn op cliënten met complexe problemen. De winnaar van de wedstrijd ‘Het beste cliënten E-dee’ krijgt een bedrag van drieduizend euro. Het idee kan van alles zijn, zegt Renske Visscher, e-health manager bij Altrecht, tegen website Psy.nl. ‘Een idee voor een website waarop cliënten een deel van hun behandeling kunnen doen of bijvoorbeeld een app waarmee je je stemming kunt bijhouden. Ik sprak laatst een cliënt die mij vertelde dat hij het niet de moeite waard vond om voor een bepaald programma zijn computer aan te zetten. “Maar als er een app voor was geweest, had ik er wel gebruik van gemaakt via mijn mobiel”, zei hij. Zo simpel kan het dus zijn. We hopen echt verrast te worden.’

woensdag 9 mei 2012

Eikenprocessierups zelf te lijf met BuitenBeter smartphone App

Jeukende huid, geïrriteerde ogen en last van de luchtwegen. De eikenprocessierups kan tot gezondheidsproblemen leiden. Elk jaar rukt de eikenprocessierups verder op in Nederland. Gemeenten, Ministeries, GGD’s, groenbeheerders en wetenschappers zetten zich in om deze opmars te stuiten door bestrijding, voorlichting en onderzoek. Met de BuitenBeter app kunnen inwoners in heel Nederland hieraan bijdragen. Met de app kunnen inwoners die de eikprocessierups spotten dit direct melden aan de gemeente, met foto én GPS locatie. Hiervoor is vanaf vandaag tijdelijk een speciale EikprocessieRups categorie beschikbaar in de BuitenBeter app.
Veel gemeenten bestrijden de eikprocessierups op druk bezochte plaatsen al preventief sinds begin april. Daarna worden nesten die toch gevormd zijn, eventueel verwijderd. Zo rond half mei wordt verwacht dat de rupsen in het stadium zijn dat deze de overlast veroorzakende brandharen afgeven. Weghalen van de nesten en daarmee de bron van de brandharen, vermindert gezondheidsklachten voor mens en dier.
Een duidelijk beeld van waar de processierups zich heeft genesteld is van groot belang. Voor bestrijding nu en voor de preventieve maatregelen volgend jaar. “Door de foto kan de situatie snel beoordeeld worden en door de GPS- locatie is de plek exact bekend”, vertelt wethouder Caroline van den Elsen van de gemeente Veghel. “Er kunnen dan passende maatregelen genomen worden waardoor de overlast beperkt blijft. De BuitenBeter app is dan ook een uitstekend extra middel om naast de reguliere middelen een melding door te geven.”
BuitenBeter is de smartphone App waarmee iedereen overal in Nederland eenvoudig en snel meldingen kan versturen naar de gemeente met foto én GPS locatie. BuitenBeter is beschikbaar voor Android, iPhone, BlackBerry en Windows mobile toestellen en direct gratis te downloaden op telefoon via de appstores of www.buitenbeter.nl. Voorbeelden van veel gemelde overlast en schades zijn gevaarlijke situaties, defecte lantaarnpalen, slecht wegdek en zwerfafval. De grote verscheidenheid aan meldingen laat zien dat er behoefte is aan een gemakkelijke manier om direct problemen te melden bij de gemeente.