donderdag 28 juni 2012

Gezondheidssector belemmert zelf snelle invoer mobiele zorgoplossingen

Niet de patiënt, maar de gezondheidssector zelf belemmert de snelle invoer en acceptatie van mobiele gezondheidszorg (mHealth). Dat is één van de verrassende conclusies uit het onderzoek 'Emerging mHealth: paths for growth'. Een onderzoek uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit in samenwerking met PwC. Voor dit onderzoek werden in tien landen meer dan duizend patiënten geïnterviewd en bijna achthonderd doktoren en verantwoordelijken voor de bekostiging van zorg vanuit overheid of zorgverzekeraars.
"Mobiele gezondheidszorg heeft het in zich om zorg dichter bij de patiënt te brengen en meer te focussen op preventie. Desondanks loopt het nog geen storm. Daarbij vormt niet technologie de belemmerende factor, maar de weerstand binnen de zorgsector tegen verandering in de manier waarop gezondheidszorg momenteel wordt verstrekt", stellen Cokky Hilhorst en Simon Samaha, verantwoordelijk voor mHealth binnen PwC Nederland.
PwC stelt dat het draagvlak voor mHealth kan worden vergroot door niet alleen op technologie te focussen, maar vooral op concrete oplossingen die zorgverzekeraars bovendien willen vergoeden. Opbrengsten vanuit de consument alleen zijn vaak onvoldoende om innovaties rendabel in de markt te kunnen zetten. Reden hiervoor is de beperkte betalingsbereidheid bij de consument, die gezondheidszorg als een verworven recht zien. Dit speelt vooral in landen als Nederland, waar mensen relatief weinig zelf betalen voor de zorg.
"Door juist te kijken naar concrete oplossingen waar zowel zorgverlener als patiënt meteen iets aan hebben, voorkom je dat mHealth een technologiegedreven hype wordt, die wel veel geld kost, maar onvoldoende opbrengt", aldus Hilhorst. "Daarnaast zal een cultuurverandering moeten plaatsvinden van betrokken partijen binnen de gezondheidszorg."
Het onderzoek laat zien dat de acceptatie van mobiele zorgoplossingen in opkomende economieën veel sneller verloopt dan in ontwikkelde economieën. Patiënten in landen als Denemarken, Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zien mobiele oplossingen als een manier om gemak, kosten en kwaliteit van zorg te verbeteren. In landen als Brazilië, China en Turkije, zorgt het juist voor toegang tot de zorg. Gevolg daarvan is dat meer doktoren in landen in opkomst mobiele diensten aanbieden dan in de Westerse wereld: de bereidheid om gebruik te maken van mHealth is er groter en diensten worden vaker vergoed.
"Bijna zestig procent van de patiënten in opkomende economieën maakt gebruik van mHealth. In de Westerse wereld is dit slechts 35 procent", aldus Samaha. "In opkomende economieën wordt mobiele gezondheidszorg gezien als nieuwe markt, vol groeikansen. Bovendien wordt innovatie er minder geremd door een bestaande complexe zorginfrastructuur en gevestigde belangen." Minister Schippers is voornemens vanuit de overheid innovatie te faciliteren en deze belemmeringen weg te nemen. Het gaat dan om het integreren van eHealth in de financiering van de gezondheidszorg en het stimuleren van standaardisatie, zelfregulering en toezicht.

woensdag 27 juni 2012

'Akkoord tussen LHV en VWS brengt duidelijkheid voor patiënt'

Patiëntenfederatie NPCF vindt het een goede zaak dat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en minister Schippers vrijdag 15 juni een akkoord hebben gesloten. Het akkoord brengt rust en duidelijkheid. Dit betekent dat voor patiënten belangrijke zaken als e-health-toepassingen en instelling van een avondspreekuur nu versneld ingevoerd worden.
"Er zijn ooit wel afspraken gemaakt tussen de minister en de huisartsen over dit soort zaken, en het is goed dat die opnieuw bekrachtigd zijn. Hoe eerder patiënten er de positieve gevolgen van zien hoe beter," zegt NPCF-directeur Wilna Wind.
Het akkoord is in feite een herbevestiging en versterking van de zogenaamde poortwachtersrol van de huisarts. Dit betekent dat de zorg voor patiënten dichtbij huis en efficiënt georganiseerd wordt. Door een doelmatige aanpak wordt voorkomen dat onnodig zorg, in de duurdere ziekenhuizen aangeboden wordt. Een deel van die duurdere zorg kan zelfs overgeheveld worden naar goed functionerende gezondheidscentra en huisartsenpraktijken.
Hoe worden deze extra mogelijkheden gefinancierd? Door een verhoging van het budget voor huisartsenzorg en omdat de minister afziet van mogelijke kortingen vanwege overschrijdingen in het verleden, komt er extra geld beschikbaar. In ruil daarvoor wordt de zorg dus vernieuwd, maar zullen de huisartsen ook doelmatiger geneesmiddelen moet voorschrijven. Door onder anderen goedkopere geneesmiddelen voor te schrijven moet een besparing van 50 miljoen euro gerealiseerd worden.
De NPCF is altijd van mening geweest dat indien er gelijkwaardige, evengoed werkende middelen beschikbaar zijn, er voor de goedkopere variant gekozen moet worden. Het spreekt voor zich dat bij deze afweging de patiënt nadrukkelijk betrokken en geïnformeerd dient te worden.

zondag 24 juni 2012

EHBO App vernieuwt met tips voor ongevallen

Jaarlijks ondergaan zo’n 240.000 kinderen een medische behandeling aan groot of klein letsel. Ook sporters moeten het vaak ontgelden. Zo lopen ieder jaar 3,5 miljoen sporters een blessure op. De helft daarvan moet medisch worden behandeld. Helaas komt de hulp soms te laat. 50 kinderen en minimaal 8 sporters overlijden jaarlijks aan de gevolgen van een ongeval. Vanaf vandaag bevat de Rode Kruis EHBO App daarom nu ook tips voor de 13 meest voorkomende ongevallen bij kinderen. Wat te doen bijvoorbeeld bij bloedneuzen, brandwonden, een hersenschudding en bewusteloosheid. Ook is de App aangevuld met de beste behandelingen bij 16 sportblessures, zoals botbreuken, spierscheuringen, hersenschuddingen en zweepslag. In totaal hebben inmiddels meer dan 500.000 Nederlanders de Rode Kruis EHBO App gedownload.

donderdag 21 juni 2012

Patiëntenverhalen noodzakelijk voor verandering in de ziekenhuiszorg

Het Rathenau Instituut stelt de nieuwe onderzoekswebsite www.patientenwetenbeter.nl open. Met dit nieuwe grootschalige onderzoek naar positieve en negatieve patiëntenervaringen willen we het ziekenhuis van de toekomst helpen vormgeven. Verhalen die patiënten op de website anoniem vertellen, zal het Rathenau Instituut vertalen naar concrete aanbevelingen aan de top van ziekenhuizen, het ministerie en parlement.
Ambassadeur Rob Oudkerk: "Ervaringen van patiënten worden in de zorg véél te weinig gebruikt als bron van verandering". Het Rathenau Instituut pakt deze verhalen juist op en vertaalt het naar aanbevelingen ter verbetering van de organisatie van ziekenhuiszorg. Het Instituut streeft ernaar zo veel mogelijk verhalen - positief en negatief - op www.patientenwetenbeter.nl te verzamelen. Het onderzoek dat wordt uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Twente analyseert, vergelijkt en verwerkt de ervaringen zodanig dat er een duidelijk beeld ontstaat over de verkregen zorg en verbeterpunten.
De zorg voor patiënten in ziekenhuizen wordt steeds complexer en specialistischer, ook door technologische ontwikkelingen. De zorgconsument is steeds vaker genoodzaakt om zich anders te informeren en zelf keuzes te maken, bijvoorbeeld voor de keuze van een behandelaar. Het Rathenau Instituut wil, vanuit haar expertise op het dit gebied, inzicht geven hoe in de organisatie van ziekenhuiszorg de patiënt centraler gesteld kan worden. Ervaringsverhalen die op www.patientenwetenbeter.nl binnenkomen zijn daarom essentieel voor het onderzoek.
Het onderzoek bestaat verder uit interviews met belanghebbenden uit het veld en workshops met zorgverleners. Arre Zuurmond (lid Kafkabrigade en ambassadeur): "het idee achter www.patientenwetenbeter.nl is echt dat je je ervaring als patiënt kunt delen om het ziekenhuis ervan te laten leren". In 2013 wil het Rathenau Instituut de uitkomsten van het onderzoek presenteren aan de top van ziekenhuizen, het ministerie en het parlement onder andere in de vorm van een manifest.

dinsdag 12 juni 2012

Kostenbesparing e-health onbewezen

Er bestaat nauwelijks bewijs dat e-health kosten bespaart voor overheden. Dat schrijven onderzoekers in Journal of Health Communication. Toepassing van informatietechnologie lijkt logischerwijs economisch gunstig voor de overheid. Teledermatologie bespaart bijvoorbeeld kosten door efficiënter gebruik van dure specialistentijd. Mooie beloftes, maar het is niet aangetoond dat de overheid dat ook echt voelt in de schatkist, stellen de onderzoekers in Journal of Health Communication.

maandag 11 juni 2012

Nieuw innovatiefonds voor zorgsector

Na het succes van het eerste fonds gaat het tweede venture capital fonds Health Innovation Fund II nu van start. Het fonds zal de komende jaren € 8 miljoen investeren in 10 tot 12 startende ondernemingen. Met het eerste fonds zijn reeds 10 investeringen gedaan in veelbelovende bedrijven. Vrijwel alle investeringen presteren naar verwachting. Volgens de partijen is innovatie niet alleen een voorwaarde om zorg betaalbaar te houden, maar ook om de kwaliteit van de zorg verder te verbeteren. Als belangrijke stakeholders in de sector willen zij dit proces versnellen. Daarom stellen zij risicodragend kapitaal beschikbaar. d wordt beheerd door Health Innovations. Het fonds wordt ondersteund vanuit het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI). In juni 2011 selecteerde ELI het fonds voor de regeling Technostarters door middel van een aanbesteding.

App voor betere nazorg (ex)kankerpatiënten

Het oncologische team van het Universitair Medisch Centrum in Groningen ontwikkelde een app voor een goede nazorg voor (ex)kankerpatiënten. Met de Survivor Care App krijgen patiënten zelf een groot deel van de regie over de follow-up van hun behandeling. Zo geeft de app een samenvatting van de behandeling en een persoonlijk survivorship care plan dat is opgesteld door de behandelend arts.

vrijdag 8 juni 2012

Minister Schippers start permanente e-Health monitor

Door slim gebruik van e-health zijn grote voordelen in de gezondheidszorg te behalen. Minister Schippers wil sterk inzetten op het stimuleren van het gebruik van e-health. Om een beter zicht te krijgen op het gebruik van e-Health in Nederland start de minister een permanente monitor. Deze monitor moet zorgpartijen ook stimuleren om met e-Health aan de slag te gaan en betere coördinatie mogelijk maken.
‘Het gebruik van e-health kan helpen bij de uitdaging om de vrijheid en zelfredzaamheid van patiënten te versterken, oplossingen te bieden voor het dreigend personeelstekort, het verbeteren van de patiëntveiligheid en de zorg en de kostenstijging te beperken. Maar boven alles is ICT een middel en geen doel en moet als zodanig ook worden ingezet.’
Dit schrijft minister Schippers vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Ook gaat zij samen met de NZa kijken welke regelgeving aangepast dient te worden om het gebruik van e-health breder mogelijk te maken en te stimuleren. Daarnaast stelt zij 5 miljoen euro beschikbaar voor het creëren en toepassen van standaarden op het gebied van e-Health.
‘De vrijblijvendheid is voorbij, alleen als er echt werk van gemaakt wordt, krijgen e-Health toepassingen een plaats in onze gezondheidszorg. Ik wil hierbij graag ondersteunen, maar het is aan het veld zelf om hiermee aan de slag te gaan,’ aldus Schippers.
In haar brief sluit de minister aan bij de Nationale Implementatie Agenda (NIA) e-Health die haar eerder vandaag werd aangeboden door vertegenwoordigers van patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars.


vrijdag 1 juni 2012

Moderne kijk op je gezondheid

Met VitaDock brengt Medisana gezondheidsmodules naar de 21ste eeuw. Deze nieuwe lijn bestaat uit vier producten, die belangrijke gezondheidsgegevens meten en controleren. De waarden worden overzichtelijk weergegeven op een iPad, iPhone of iPod Touch. Op die manier heb je altijd een zicht op je bloedglucose, bloeddruk, temperatuur en gewicht.