vrijdag 30 november 2012

'Amerika heeft mogelijk toegang tot EPD'

De Amerikaanse overheid kan mogelijk toegang krijgen tot het elektronische patiëntendossier (EPD). Dat stelt het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam.

Het bedrijf dat het programma bouwt, CSC, heeft een Amerikaans moederbedrijf en valt dus onder Amerikaanse wetgeving, zoals de Patriot Act. Deze wet houdt in dat overheidsinstanties, zoals de FBI, alle gegevens van bedrijven mogen opvragen als de nationale veiligheid in het geding komt.

Schippers gaat regels EPD aanscherpen

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil de regels rond de beveiliging en privacy van het elektronisch patiëntendossier (EPD) aanscherpen. Nog voor de kerst stuurt de minister een nieuw wetsvoorstel naar de Tweede Kamer, waarin zij een aantal zaken strenger gaat regelen.'We gaan de normen aanscherpen”, vertelde Schippers donderdagavond in het tv-programma Nieuwsuur.'

donderdag 29 november 2012

PQR levert archiveringsoplossing voor Ziekenhuis Gelderse Vallei

Het Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) heeft een nieuwe archiveringsoplossing in gebruik genomen. PQR heeft een Hitachi Data System (HDS) oplossing geïmplementeerd die kosteneffectief is en hoge beschikbaarheid heeft. Bijkomstig voordeel is dat het ziekenhuis de oplossing voor meer dan alleen opslag van PACS-data (Picture Archiving and Communication System) kan gebruiken.

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is een groot algemeen ziekenhuis met ruim 600 bedden, alle medische specialismen en moderne voorzieningen. De hoeveelheid digitale gegevens die veilig moet worden opgeslagen groeit constant. Het ZGV werkte met een archiveringsoplossing die merkbaar ouder werd. Het oproepen van archiefbeelden was mogelijk, maar het onderhoud werd steeds duurder en de beschikbare dataruimte raakte op. Daarnaast waren bepaalde servers aan vervanging toe. ZGV ging op zoek naar een ziekenhuisbreed inzetbaar en in hoge mate schaalbaar systeem voor meer dan alleen PACS-dataopslag.

PQR heeft een HDS-oplossing aangeboden die is opgebouwd uit twee componenten: een Network Attached Storage (NAS) met UltraCluster bundel en modulaire storage: de HNAS3080 en de AMS2300. Dit cluster is één van de snelste NAS-oplossingen op de markt.

woensdag 28 november 2012

Doorstart EPD maakt één virtuele database

De doorstart van het EPD moet een stuk veiliger zijn dan het systeem dat vorig jaar werd afgekeurd. Er is maar weinig veranderd aan de privacyrisico's, ook al is er geen centrale database. Na alle ophef komt koepelorganisatie VZVZ nu met het plan om artsen en apothekers alleen toegang te geven tot regionale gegevens. Een schakelpunt dat toegang geeft tot de dossiers die bij huisartsen en apothekers liggen is veiliger, stelt de organisatie.

Siemens presenteert 's werelds eerste draadloze echografiesysteem

Op de 98e editie van de RSNA heeft Siemens Healthcare het echografiesysteem Acuson Freestyle geïntroduceerd. Dit systeem heeft draadloze transducers en maakt echografie mogelijk zonder de beperking van kabels. Deze baanbrekende innovatie betekent veel bredere toepassingsmogelijkheden voor echografie, en daarmee ook voor meer patiëntvriendelijke onderzoeken.
Transducer-kabels zijn altijd een noodzakelijk kwaad geweest bij echografische beeldvorming. Behalve dat ze snelle en ergonomische onderzoeksprocedures belemmeren, zijn ze ook een potentieel infectierisico, zelfs als ze met steriele hoezen zijn bedekt. De Acuson Freestyle maakt hier een einde aan.
Voor de beeldacquisitie en -verwerking maakt Acuson Freestyle gebruik van de geavanceerde synthetic-aperture beeldvormende technologie. Dit is een combinatie van hard- en software die speciaal is ontwikkeld voor draadloze overdracht van digitale beelddata met een zeer hoge resolutie en zeer hoge overdrachtsnelheden. Omdat elke pixel scherp in beeld wordt gebracht, zorgt deze methode voor een uitstekende beeldkwaliteit op iedere diepte. Binnen dit ontwerp heeft de transducer minder stroom nodig en gaat de accu langer mee. Real time draadloze echografische dataoverdracht is bovendien mogelijk door de ontwikkeling van een technologie die gebruik maakt van een frequentie van 7,8 gigahertz en die niet gevoelig is voor interferentie van andere elektronische apparatuur.
Drie draadloze transducers zijn verkrijgbaar voor het Acuson Freestyle-systeem en kunnen worden ingezet voor toepassingen, zoals algemene of vasculaire beeldvorming en applicaties met hoge frequenties, zoals musculoskeletale en neurologische beeldvorming. De gebruiker kan de transducers bedienen tot op drie meter afstand van het systeem, dat is voorzien van een ergonomische interface waarmee de instellingen vanuit het steriele gebied op afstand kunnen worden aangepast. Het Acuson Freestyle-systeem is voorzien van een 38 cm groot hoge-resolutie LED-display. De systeemconsole is eenvoudig te bevestigen op een lichtgewicht trolley en werkt ook op een accubatterij.
De ontwikkeling van draadloze echografie sluit helemaal aan op de doelstellingen van Agenda 2013, een tweejarig investeringsprogramma van Siemens Healthcare voor innovatie.

dinsdag 27 november 2012

Politie pakt hacker Groene Hart Ziekenhuis op

De Nationale Recherche heeft de vermoedelijke hacker van het computersysteem van het Groene Hart Ziekenhuis opgepakt. Het GHZ had data van 493.000 patiënten op een onveilige server geparkeerd. Het Openbaar Ministerie wil nog niet zeggen of de bewuste verdachte werkelijk degene is die in oktober de publiciteit zocht na de hack. "De verdachte is vandaag opgepakt, hij moet nog verder worden verhoord."

zaterdag 24 november 2012

'Artsen verdienen aan Elektronisch Patiëntendossier'

Artsen en apothekers krijgen geld voor iedere patiënt die zijn medische gegevens deelt via het Elektronisch Patiëntendossier (EPD).

Dat schrijft NRC Handelsblad die inzage heeft in stukken van VZVZ, een samenwerkingsverband van belangenverenigingen die het EPD nieuw leven inblazen buiten de politiek om. Dat geld komt van de zorgverzekeraars.

Volgens het dagblad kunnen artsen bij wie meer dan 90 procent van de patiënten toestemming geeft voor het aanmaken van een EPD, zelfs winst maken. 'Uiterst onwenselijk', noemt de Tilburgse hoogleraar recht en informatisering Corien Prins de betalingen in de krant.

dinsdag 20 november 2012

Niet zomaar sleutelen aan gezonde mensen

Nederlanders zijn bijzonder terughoudend als het gaat om het gebruik van medische technologieën door gezonde mensen om beter te presteren of een fraaier uiterlijk te krijgen. Mensen zijn beducht voor de risico's van deze zogenoemde mensverbeteringstechnologieën en vinden dat er nooit druk uitgeoefend mag worden om die middelen te nemen. Dat blijkt uit een publieksonderzoek van het Rathenau Instituut naar mensverbetering. Vandaag verschijnt het rapport "Goed, beter, betwist. Publieksonderzoek naar mensverbetering".

 Bekende voorbeelden van mensverbetertechnologieën zijn: cosmetische chirurgie, doping en gebruik van Ritalin en Viagra door gezonde mensen. Er is een reeks aan nieuwe middelen in opkomst: embryoselectie, pillen tegen trauma's en hersenimplantaten die je stemming kunnen verbeteren. Deze ontwikkeling maakt het volgens het Rathenau Instituut noodzakelijk dat de overheid beleid rond deze mensverbetertechnologieën gaat ontwikkelen.

Veel deelnemers aan het publieksonderzoek naar mensverbetering zien voordelen in het gebruik van verbetertechnologieën. Denk aan betere schoolprestaties, een mooier uiterlijk of een beter humeur. Veiligheid staat voorop, zo blijkt uit het onderzoek. Ook willen ze dat iedereen in gelijke mate toegang heeft tot deze technologieën, zodat er geen tweedeling ontstaat tussen "rijke verbeterden" en de rest. In het verlengde daarvan zien de deelnemers het risico van medicalisering: mensen kunnen ernaar gaan streven een diagnose te krijgen van een arts. Daarmee zouden ze de verbetermiddelen dan via de zorgverzekering kunnen krijgen. Dat zou leiden tot hogere zorgkosten.

Het gebruik van verbetermiddelen mag geen plicht worden, vinden de deelnemers aan het onderzoek van het Rathenau Instituut. Mensen willen niet onder druk gezet worden door hun omgeving. Nog minder willen ze door werkgevers verplicht worden iets te gebruiken. Zelfs brandweerlieden en artsen mogen niet onder druk worden gezet om middelen te nemen waarmee ze langer wakker en alert kunnen blijven.

maandag 19 november 2012

Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid lanceert App GezondeMond

Wie graag een gezonde mond heeft en houdt, downloadt nu gratis de app GezondeMond van het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid. De app is een handig hulpmiddel bij de dagelijkse mondhygiëne. De app is nu al voor iPhone en iPad verkrijgbaar in de App Store van iTunes. Begin 2013 komt daar ook een versie voor andere smartphones (Android) en tablets bij. De applicatie toont praktische instructies voor elektrisch en handmatig tandenpoetsen, het reinigen tussen de tanden en kiezen en het gebruik van mondspoelmiddelen. Bovendien geeft de app de juiste voedingsadviezen om de mond gezond te houden. Een handige poetstimer helpt gebruikers twee minuten en dus lang genoeg te poetsen.
Iedereen kan de app gratis downloaden via de App Store. Geïnteresseerden zoeken naar GezondeMond. Een cliënt die zijn tandarts of mondhygiënist heeft bezocht, krijgt een persoonlijke adviescode mee met de methoden die het meest geschikt zijn om zijn of haar mond en gebit gezond te houden of gezond te maken. Een advies op maat dus voor een optimale mondhygiëne, afgestemd op de situatie in de mond van de cliënt. Een cliënt krijgt het advies mee op een advieskaartje. Hierop staan de voor hem geschikte methoden aangegeven met een code. Die adviescode zet de app-gebruiker in de app. Een persoonlijk advies op maat verschijnt. Wie die code niet krijgt, vraagt erom bij een bezoek aan zijn mondzorgverlener.
Wie niet alleen een persoonlijk advies wil maar de app nóg persoonlijker wil maken, uploadt een passende foto en geeft herinneringsmomenten aan. Zo kan hij herinneringen instellen voor zijn favoriete poetsmomenten en aangeven wanneer een volgende tandartsbezoek is gepland. De app plaatst de afspraak met de mondzorgverlener trouwens direct in de eigen agenda.

woensdag 14 november 2012

TU/e en Philips bundelen onderzoeksfaciliteiten in nieuw laboratorium

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Philips namen op de High Tech Campus in Eindhoven een nieuw gezamenlijk laboratorium in gebruik met als naam het Center for Imaging Research Eindhoven, 'CIRE'.

Het is één van de meest complete laboratoria in Nederland voor publieke en private R&D. De organisaties bundelen hier een deel van hun onderzoeksfaciliteiten. Hierdoor kunnen innovaties op het gebied van medische beeldvorming voor diagnostiek en behandeling versneld gaan plaatsvinden. De locatie biedt bovendien een state-of-the-art opleidingsfaciliteit voor toekomstige professionals in onderzoek en klinische praktijk.

Tot op heden beschikten zowel Philips Research als de TU/e over aparte onderzoekslaboratoria voor chemie, radiochemie, biologische en medische beeldvorming. Ongeveer 45 onderzoekers van de TU/e verhuisden met onderzoeksapparatuur naar het nieuwe laboratorium op de High Tech Campus.
De uitgebreide faciliteiten voor prototypering en productontwikkeling van Philips Research, gecombineerd met het innovatieve ecosysteem dat op de High Tech Campus heerst, bieden een optimale omgeving voor het omzetten van wetenschappelijke onderzoeksresultaten naar de klinische praktijk. Met de samenwerking leggen Philips Research en de TU/e een concrete basis voor een nationaal valorisatieprogramma binnen de topsectoren Life Sciences & Health en High Tech Systems & Materials. Dit programma heeft als doel de nieuwe wetenschappelijke innovaties succesvol te vertalen naar de praktijk, waardoor ze sneller van waarde kunnen zijn voor patiënten.

Binnen het onderzoek werken beide onderzoeksgroepen samen met universitair medische centra in binnen- en buitenland. Het is de ambitie van de TU/e en Philips om in de toekomst onderzoekers uit ziekenhuizen en academische centra nog meer te betrekken bij het onderzoek. Hiermee willen ze komen tot innovatieve oplossingen die relevant zijn voor problemen in de gezondheidszorg.
Wetenschappers gebruiken zeer geavanceerde apparatuur voor de ontwikkeling van nieuwe materialen, diagnostische technieken en behandelmethoden. Gemeenschappelijk gebruik van deze kostbare en kennisintensieve voorzieningen kan de toegankelijkheid van R&D en onderwijs op het gebied van medische beeldvorming vergroten.

De TU/e en Philips willen met de nieuwe faciliteiten bovendien bijdragen aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor startende kleine en middelgrote bedrijven die actief zijn in het domein van de twee topsectoren. Om dit te stimuleren worden vandaag een aantal innovatievouchers beschikbaar gesteld waarmee de TU/e en Philips een aantal bedrijven toegang geven tot de expertise van hun onderzoekers.
Een voorbeeld van gezamenlijk onderzoek van Philips en de TU/e, is het onderzoek naar gerichte behandeling van kanker door beeld gestuurde interventies. Een combinatie van ultrageluid en MRI zou kanker in de toekomst beter kunnen opsporen en behandelen, door lokale toediening van chemotherapie. De hoop is dat hierdoor schade aan omliggend weefsel beperkt of zelfs vermeden kan worden. Dezelfde technologie zou ook toegepast kunnen worden in beeld gestuurde toediening van andere geneesmiddelen. In samenwerking met UMC Utrecht als klinische partner wordt door de beide Eindhovense partners een ambitieus programma opgezet om meer effectieve behandelmethoden voor kanker te ontwikkelen.

vrijdag 2 november 2012

Supercomputer berekent hoe infecties zich zullen verspreiden

Al vijftien jaar bestuderen wetenschappers van CenStat/I-BioStat (UHasselt) en VAXINFECTIO (Universiteit Antwerpen) de verspreiding van infectieziektes in België. Over de mathematische en statistische modellen die ze daarvoor gebruiken, schreven de onderzoekers een boek. Ze reageren tegelijkertijd verheugd op de lancering van de nieuwe Vlaamse supercomputer, die donderdag 25 oktober in Gent is voorgesteld. “Dit opent voor ons ongekende mogelijkheden”, klinkt het. “Onderzoek dat twee jaar zou duren, kan nu op een week.”

Om de verspreiding van infectieziekten zoals griep of de impact van interventies zoals een vaccinatieprogramma goed te kunnen inschatten, maken wetenschappers gebruik van mathematische modellen. Gegevens over de sociale contactpatronen tussen mensen zijn erg belangrijk om de juiste simulaties te maken. Daar zijn gepaste statistische methoden voor nodig. Die werden door prof. dr. Niel Hens (UHasselt en Universiteit Antwerpen) en zijn collega’s gebundeld in het boek Modeling Infectious Diseases Parameters Based on Serological and Social Contact Data, uitgegeven door Springer.
“Mensen komen voortdurend in contact met elkaar”, aldus Hens. “Ze mixen en geven op die manier infecties aan elkaar door. Om goed te kunnen inschatten op welke manier de overheid een vaccinatiecampagne kan opzetten, zijn die rekenmodellen van ontzettend groot belang.”

Die mathematische modellen zijn wel erg arbeidsintensief en tot nu toe botsten de Antwerpse en Hasseltse onderzoekers geregeld op de grenzen van de technologie. Daar komt voortaan verandering in: de nieuwe Vlaamse supercomputer die deze week in Gent in gebruik wordt gekomen, biedt fantastisch veel nieuwe mogelijkheden.

donderdag 1 november 2012

Wetenschap voor Patiënten

Vandaag gaat het project Wetenschap voor Patiënten officieel van start. In dit project worden de wetenschap en mensen met Osteogenesis Imperfecta (OI) dichter bij elkaar gebracht. OI is een aangeboren bindweefselaandoening.

Het meest opvallende kenmerk is de grote breekbaarheid van het skelet. De gevolgen zijn echter niet beperkt tot fracturen, er zijn nog een groot aantal andere symptomen. Mede doordat OI een zeldzame en complexe aandoening is, is het niet gemakkelijk om wetenschappelijke informatie te vinden en te begrijpen. Het project ‘Wetenschap voor Patiënten’ brengt daar verandering in. 

Kennisuitwisseling tussen wetenschappers en patiënten: dat is dus waar WvP om draait. In nauwe samenwerking met patiëntenverenigingen geven wetenschappers videocolleges over actuele thema’s binnen specifieke ziektebeelden. De komende twee jaar verschijnen met regelmaat nieuwe video’s op YouTube. De hierop volgende comments, email en twitter berichten zijn vervolgens de input voor volgende afleveringen. Met deze interactieve cyclus beoogt WvP een duurzame brug tussen wetenschap en patiënt te slaan.

De MS Vereniging Nederland, ME/CVS Vereniging en Vereniging Osteogenesis Imperfecta zijn de eerste Nederlandse patiëntenverenigingen met een eigen WvP YouTube kanaal.