donderdag 20 december 2012

Schippers wil gewoon door met nieuwe EPD

Ondanks de vele vragen die er zijn over het opslaan van medische gegevens in het nieuwe Landelijk Schakelpunt (LSP, voorheen het EPD) voelt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) er niets voor om pas op de plaats te maken met het nieuwe systeem.

Schippers stelde dat de onduidelijkheid rond het LSP eigenlijk geldt voor alle elektronische systemen. Volgens de bewindsvrouw is het een illusie is te denken dat uitwisseling van medische gegevens via de andere systemen wel veilig is

Sint Maartenskliniek en Philips sluiten grote meerjarige overeenkomst

Philips en de Sint Maartenskliniek hebben een 10-jarige dienstverleningsovereenkomst aangekondigd voor de levering van radiologische en beeldversterkende apparatuur.

Het gaat om een voor Nederland uniek technologiecontract, waarbij het ziekenhuis gedurende de gehele looptijd tegen een vast bedrag per maand de beschikking krijgt over geavanceerde medische systemen. Zo kan de Sint Maartenskliniek haar patiëntenzorg verder verbeteren en heeft zij een optimaal inzicht in de technologiekosten nu en in de toekomst.

Medische systemen worden normaliter door ziekenhuizen aangekocht. Philips en de Sint Maartenskliniek werkten samen een voor Nederland uniek dienstverleningsmodel uit, dat gebaseerd is op het beschikbaar stellen van technologie in plaats van deze aan te schaffen. "Met deze afspraken zijn we niet alleen verzekerd van de modernste systemen voor onze patiënten, maar we hebben dit ook onder gunstige voorwaarden kunnen afsluiten. Het levert ons zowel de hoogste kwaliteit op voor patiënten als een belangrijke kostenbesparing en financiële zekerheid", aldus Prof. dr. Marinus de Kleuver, directeur Orthopedie van de Sint Maartenskliniek.

Philips gaat de beeldvormende apparatuur voor de afdeling radiologie en de operatiekamers van het gespecialiseerde ziekenhuis leveren. Het gaat om MRI- en CT-scanners, mobiele en vaste röntgensystemen en echografieapparatuur. In de overeenkomst zijn bovendien kaders opgenomen om de specificaties van de systemen aan te passen naar toekomstige ontwikkelingen. Ook het onderhoud van de te leveren apparatuur maakt deel uit van de overeenkomst. Bovendien wordt voorzien in gebruikerstrainingen en in verdere uitbreiding van het kennisniveau van de technici van het ziekenhuis. Hierdoor wordt het onderhoud geoptimaliseerd en kan een grotere continuïteit van zorg worden geboden.

woensdag 19 december 2012

'Elektronisch patiëntendossier moet aan aantal voorwaarden voldoen'

Donderdag 20 december spreekt de Tweede kamer over de voorstellen voor het Landelijks Schakelpunt (LSP, voorheen EPD). De Consumentenbond heeft minister Schippers (VWS) in een brief laten weten voorstander te zijn van een elektronisch patiëntendossier als er aan een aantal voorwaarden is voldaan. De belangrijkste daarvan zijn vrijwilligheid (opt-in), veiligheid en duidelijkheid over een klachtenloket en aansprakelijkheid.

Het LSP geeft toegang tot zeer privacygevoelige informatie. Consumenten moeten daarom zekerheid hebben over een goede beveiliging van de systemen van het LSP. Minister Schippers heeft de Kamer gemeld dat de veiligheid van het LSP getest is en dat daarbij geen bijzonderheden zijn ontdekt. De Consumentenbond stelt vast dat er vrijwel geen openbare informatie beschikbaar is over de aard en uitkomst van deze veiligheidsonderzoeken. De Consumentenbond eist dat de transparantie ten aanzien van veiligheid wordt vergroot, zodat consumenten een afweging kunnen maken of het LSP veilig genoeg is.

De Consumentenbond pleit ook voor een centraal klachtenloket zodat consumenten altijd weten waar ze terecht kunnen bij problemen met hun elektronisch patiëntendossier. Zo'n loket moet er voor zorgen dat de klacht op de juiste plek terecht komt en moet de voortgang en afhandeling van de klacht bewaken. Door de huidige onduidelijkheid over aansprakelijkheid dreigen consumenten straks van het kastje naar de muur te worden gestuurd.

MobiHealth en Portavita automatiseren meetgegevens trombosepatiënten

MobiHealth en Portavita hebben de gegevensverwerking van trombosepatiënten in zorginstellingen volledig geautomatiseerd. Patiëntgegevens worden via barcodes gescand en na het meten van de stollingswaarden via een vingerprik geautomatiseerd doorgestuurd naar de trombosedienst. Dat gaat niet alleen sneller, ook de kans op fouten neemt af. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het webportaal van Portavita dat bij driekwart van de Nederlandse trombosediensten in gebruik is. MobiHealth zorgt voor de automatische overdracht van meetgegevens uit de bloedstollingsmeter, naar het webportaal van Portavita.

 In oktober 2010 bracht de Inspectie voor de Volksgezondheid een zeer kritisch rapport uit over trombosezorg in Nederland. Trombosetherapie brengt risico’s met zich mee. Volgens de Inspectie worden die risico’s versterkt door gebrek aan samenhang in de keten en door ouderwetse middelen van communiceren. Trombosediensten zijn sindsdien hard aan de slag gegaan om de samenhang te verbeteren en communicatiemiddelen te moderniseren.

Een belangrijk onderdeel van trombosezorg is het regelmatig bepalen van de stollingstijd van het bloed (INR waarde). Op basis hiervan worden medicatieschema’s opgesteld. Een deel van de trombosepatiënten woont in een verzorgings- of verpleeghuis. Een regeling van de Nederlandse Zorg Autoriteit (Nza) geeft medewerkers in zorginstellingen de mogelijkheid bij trombosepatiënten de stollingstijd in het bloed te bepalen (ook wel Near-Patient Testing genoemd) en de gegevens door te geven aan de trombosedienst. Die stelt daarna het medicatieschema voor de patiënt op. Deze vernieuwde samenwerking tussen medewerkers van de zorginstelling en de trombosedienst heeft reeds tot een significante verbetering geleid. De geautomatiseerde gegevensverwerking is een waardevolle aanvulling hierop.
Evert Jan Hoijtink, CEO van Portavita: “De kwaliteit van de antistollingsbehandeling in Nederland is al enorm hoog, maar kan nog beter. Daarom investeren wij continu in het optimaliseren van zowel onze eigen software als van de andere schakels binnen de gehele antistollingsketen.”

dinsdag 18 december 2012

Toetsenbord helpt bacterieverspreiding in ziekenhuizen tegen te gaan

De richtlijnen voor handhygiëne in ziekenhuizen worden niet goed nageleefd. In de praktijk blijkt dat namelijk slechts 20 procent van de regels op dit gebied daadwerkelijk in acht wordt genomen, verpleegkundigen en artsen verschillen hierin niet. Dit blijkt uit onderzoek van Vicky Erasmus, als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Zij kwam tot deze conclusie door middel van een steekproef in 24 Nederlandse ziekenhuizen.
Handhygiëne wordt beïnvloed door de omgeving, het gedrag van collega's, gewoonte en kennis van de richtlijnen, blijkt uit het onderzoek. Voor verpleegkundigen speelt het gedrag van collega's een grote rol.

Eerder onderzoek toonde al aan een toetsenbord tot wel 400 keer meer bacteriën kan bevatten dan een WC bril, een alarmerende gedachte. In combinatie met een gebrekkige handhygiëne kan dit logischerwijs leiden tot een aanzienlijk groter risico op de verspreiding van bacteriën.

Daar komt nog bij dat regelmatig niet duidelijk is wie het toetsenbord in bijvoorbeeld de operatiekamer schoon maakt en dit daardoor niet altijd vaak genoeg gebeurt. Het Medigenic Compliance toetsenbord, verkrijgbaar via BNC Distribution, beschikt echter over een sensor die helpt dit probleem te tackelen. Deze sensor herinnert de gebruiker er namelijk aan wanneer het tijd is om het toetsenbord te reinigen, waarna het toetsenbord dit aangeeft door middel van een knipperend LED lampje en een piep bij elke toetsaanslag. Door deze minimaal 2 maal per dag te reinigen, wordt de verspreiding van bacteriën via het toetsenbord met 74% terug gedrongen. In 2009 won het Medigenic toetsenbord een Medical Design Excellence Award.

maandag 10 december 2012

Philips en Laurentius Ziekenhuis sluiten overeenkomst patiëntbewaking

Philips en het Laurentius Ziekenhuis in Roermond hebben vandaag aangekondigd een overeenkomst te hebben getekend voor de ziekenhuisbrede aanschaf van nieuwe patiëntbewakingssystemen. Het ziekenhuis krijgt hiermee één uniform platform voor patiëntbewaking om de vitale functies van patiënten te bewaken en om snel en tijdig in te kunnen spelen op negatieve veranderingen in hun gezondheidstoestand.
De Philips bewakingsmonitoren worden begin volgend jaar geïnstalleerd op de verschillende afdelingen in het Laurentius Ziekenhuis, waaronder de afdelingen Intensive Care, Spoed Eisende Hulp, Cardiologie, Neurologie, Maag-darm-levercentrum, Verloskamers en de Kinderafdeling. Jack Thiadens, voorzitter Raad van Bestuur Laurentius Ziekenhuis: "Met deze overeenkomst met Philips hebben we een prima afspraak over nieuwe bewakingsapparatuur. Intelligente patiëntbewakingsystemen kunnen ons helpen al in een vroeg stadium in te grijpen om kritieke situaties te voorkomen, wat in aanzienlijke mate bijdraagt aan verbetering van de veiligheid van de patiënt."
Het Philips' bewakingsmodel IntelliVue MX800 wordt op de IC en SEH geplaatst aan het bed van de patiënten. Hiermee kunnen de algehele gezondheid en vitale functies van patiënten nauwkeurig worden bewaakt. De monitor is in staat de kleinste veranderingen in de toestand van de patiënt waar te nemen en kan ondersteunen in het herkennen van vroege symptomen van ernstige complicaties zoals bijvoorbeeld sepsis. De arts krijgt met dit systeem bovendien direct aan het patiëntenbed en bij de patiënt toegang tot diens medische informatie en kan zelf nieuwe data invoeren en versturen. Dit laatste is nieuw ten opzichte van de huidige systemen.
Ook wordt de Philips IntelliVue X2 in gebruik genomen. Dit is een geavanceerd klein draagbaar systeem. Hiermee wordt de veiligheid van patiënten verhoogd tijdens vervoer in het ziekenhuis, of als zij op eigen gelegenheid tijdens hun herstel de verpleegkamer willen verlaten. Jack Peeters: "Tijdens het vervoer van patiënten naar andere afdelingen treedt er geen dataverlies op. De bewakingsparameters worden ook tijdens het vervoer opgeslagen. De nieuwe bewakingssystemen communiceren draadloos met centrale afdelingsposten van waaruit het personeel op effectieve wijze toezicht kan houden op de patiënten. Ook als de patiënt naar een andere afdeling verhuisd zijn de gegevens gekoppeld."

Pionier e-health over de kop

Ondanks betrokkenheid van financieel krachtige partijen als zorgverzekeraar Menzis en participatiemaatschappij PPM Oost is e-health-aanbieder Health Impact Solutions Nederland failliet gegaan.

Dat bevestigt curator Aart Jan Stokkers, die het faillissement afwikkelt. Health Impact Solutions is de producent van de zogenoemde ‘online vitaliteitscoach’ voor werknemers en zzp-ers, Youplus.

Naar eigen zeggen stelt het preventieprogramma mensen die mentaal of fysiek kwakkelen in staat daar wat aan te doen.

Het platform werd ontwikkeld met financiële steun van PPM Oost en in samenwerking met zorgverzekeraar Menzis, die het programma aanbiedt aan zijn klanten.

vrijdag 7 december 2012

Huisartsen naar rechter om EPD te stoppen

Een huisartsenvereniging spant een kort geding aan tegen vier grote zorgverzekeraars, omdat ze het niet eens zijn met de plannen voor een Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Dat meldt RTL.

De huisartsen vinden dat het dossier hun beroepsgeheim schendt, omdat die de privacy van patiënten niet genoeg beschermt. De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen die zegt honderden huisartsen te vertegenwoordigen, klaagt de verzekeraars Achmea, CZ, Menzis en VGZ aan.

donderdag 6 december 2012

Senioren aan de sensor?

Draadloze sensoren in de woning die de dementerende bewoner in de gaten houden. Dit kan dé oplossing zijn voor ouderen om verantwoord langer thuis te blijven wonen. De gegevens van de sensoren worden via een tablet, doorgestuurd naar de smart phone van de mantelzorger. Begin 2013 start een pilot met dit systeem. Prof. dr. ir. Hermens geeft op 12 december een presentatie over het project tijdens het symposium Product & Service Design van de Universiteit Twente. Hermens is directeur Telemedicine van Roessingh Research & Development en hoogleraar Telemedicine aan de Universiteit van Twente.

Het sensorsysteem brengt het activiteitenpatroon van een demente oudere in kaart. De sensoren monitoren het gedrag van de bewoner en houden veranderingen bij. Hermens: "Ons sensorsysteem biedt ouderen en verzorgenden een gevoel van veiligheid wanneer ze niet bij elkaar in de buurt zijn. Daarnaast worden mantelzorgers gewaarschuwd wanneer dringend hulp nodig is. De techniek is veelbelovend." Inertia Technology, een spin-off van de Universiteit Twente, en Roessingh Research & Development ontwikkelen samen de technologie.

Het symposium Product & Service Design, dat plaatsvindt op de campus van de Universiteit Twente, kent naast een plenair deel, ook parallelle sessies. Eén van deze sessies is de workshop persuasieve technologie. In de context van eHealth-interventies wordt bekeken hoe technologie het gedrag en de houding van deelnemers kan beïnvloeden. Onderzoekers laten zien hoe online hulp aantrekkelijk gemaakt kan worden met behulp van persuasieve technieken, zoals liking, tunneling, rewards, social learning.

vrijdag 30 november 2012

'Amerika heeft mogelijk toegang tot EPD'

De Amerikaanse overheid kan mogelijk toegang krijgen tot het elektronische patiëntendossier (EPD). Dat stelt het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam.

Het bedrijf dat het programma bouwt, CSC, heeft een Amerikaans moederbedrijf en valt dus onder Amerikaanse wetgeving, zoals de Patriot Act. Deze wet houdt in dat overheidsinstanties, zoals de FBI, alle gegevens van bedrijven mogen opvragen als de nationale veiligheid in het geding komt.

Schippers gaat regels EPD aanscherpen

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil de regels rond de beveiliging en privacy van het elektronisch patiëntendossier (EPD) aanscherpen. Nog voor de kerst stuurt de minister een nieuw wetsvoorstel naar de Tweede Kamer, waarin zij een aantal zaken strenger gaat regelen.'We gaan de normen aanscherpen”, vertelde Schippers donderdagavond in het tv-programma Nieuwsuur.'

donderdag 29 november 2012

PQR levert archiveringsoplossing voor Ziekenhuis Gelderse Vallei

Het Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) heeft een nieuwe archiveringsoplossing in gebruik genomen. PQR heeft een Hitachi Data System (HDS) oplossing geïmplementeerd die kosteneffectief is en hoge beschikbaarheid heeft. Bijkomstig voordeel is dat het ziekenhuis de oplossing voor meer dan alleen opslag van PACS-data (Picture Archiving and Communication System) kan gebruiken.

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is een groot algemeen ziekenhuis met ruim 600 bedden, alle medische specialismen en moderne voorzieningen. De hoeveelheid digitale gegevens die veilig moet worden opgeslagen groeit constant. Het ZGV werkte met een archiveringsoplossing die merkbaar ouder werd. Het oproepen van archiefbeelden was mogelijk, maar het onderhoud werd steeds duurder en de beschikbare dataruimte raakte op. Daarnaast waren bepaalde servers aan vervanging toe. ZGV ging op zoek naar een ziekenhuisbreed inzetbaar en in hoge mate schaalbaar systeem voor meer dan alleen PACS-dataopslag.

PQR heeft een HDS-oplossing aangeboden die is opgebouwd uit twee componenten: een Network Attached Storage (NAS) met UltraCluster bundel en modulaire storage: de HNAS3080 en de AMS2300. Dit cluster is één van de snelste NAS-oplossingen op de markt.

woensdag 28 november 2012

Doorstart EPD maakt één virtuele database

De doorstart van het EPD moet een stuk veiliger zijn dan het systeem dat vorig jaar werd afgekeurd. Er is maar weinig veranderd aan de privacyrisico's, ook al is er geen centrale database. Na alle ophef komt koepelorganisatie VZVZ nu met het plan om artsen en apothekers alleen toegang te geven tot regionale gegevens. Een schakelpunt dat toegang geeft tot de dossiers die bij huisartsen en apothekers liggen is veiliger, stelt de organisatie.

Siemens presenteert 's werelds eerste draadloze echografiesysteem

Op de 98e editie van de RSNA heeft Siemens Healthcare het echografiesysteem Acuson Freestyle geïntroduceerd. Dit systeem heeft draadloze transducers en maakt echografie mogelijk zonder de beperking van kabels. Deze baanbrekende innovatie betekent veel bredere toepassingsmogelijkheden voor echografie, en daarmee ook voor meer patiëntvriendelijke onderzoeken.
Transducer-kabels zijn altijd een noodzakelijk kwaad geweest bij echografische beeldvorming. Behalve dat ze snelle en ergonomische onderzoeksprocedures belemmeren, zijn ze ook een potentieel infectierisico, zelfs als ze met steriele hoezen zijn bedekt. De Acuson Freestyle maakt hier een einde aan.
Voor de beeldacquisitie en -verwerking maakt Acuson Freestyle gebruik van de geavanceerde synthetic-aperture beeldvormende technologie. Dit is een combinatie van hard- en software die speciaal is ontwikkeld voor draadloze overdracht van digitale beelddata met een zeer hoge resolutie en zeer hoge overdrachtsnelheden. Omdat elke pixel scherp in beeld wordt gebracht, zorgt deze methode voor een uitstekende beeldkwaliteit op iedere diepte. Binnen dit ontwerp heeft de transducer minder stroom nodig en gaat de accu langer mee. Real time draadloze echografische dataoverdracht is bovendien mogelijk door de ontwikkeling van een technologie die gebruik maakt van een frequentie van 7,8 gigahertz en die niet gevoelig is voor interferentie van andere elektronische apparatuur.
Drie draadloze transducers zijn verkrijgbaar voor het Acuson Freestyle-systeem en kunnen worden ingezet voor toepassingen, zoals algemene of vasculaire beeldvorming en applicaties met hoge frequenties, zoals musculoskeletale en neurologische beeldvorming. De gebruiker kan de transducers bedienen tot op drie meter afstand van het systeem, dat is voorzien van een ergonomische interface waarmee de instellingen vanuit het steriele gebied op afstand kunnen worden aangepast. Het Acuson Freestyle-systeem is voorzien van een 38 cm groot hoge-resolutie LED-display. De systeemconsole is eenvoudig te bevestigen op een lichtgewicht trolley en werkt ook op een accubatterij.
De ontwikkeling van draadloze echografie sluit helemaal aan op de doelstellingen van Agenda 2013, een tweejarig investeringsprogramma van Siemens Healthcare voor innovatie.

dinsdag 27 november 2012

Politie pakt hacker Groene Hart Ziekenhuis op

De Nationale Recherche heeft de vermoedelijke hacker van het computersysteem van het Groene Hart Ziekenhuis opgepakt. Het GHZ had data van 493.000 patiënten op een onveilige server geparkeerd. Het Openbaar Ministerie wil nog niet zeggen of de bewuste verdachte werkelijk degene is die in oktober de publiciteit zocht na de hack. "De verdachte is vandaag opgepakt, hij moet nog verder worden verhoord."

zaterdag 24 november 2012

'Artsen verdienen aan Elektronisch Patiëntendossier'

Artsen en apothekers krijgen geld voor iedere patiënt die zijn medische gegevens deelt via het Elektronisch Patiëntendossier (EPD).

Dat schrijft NRC Handelsblad die inzage heeft in stukken van VZVZ, een samenwerkingsverband van belangenverenigingen die het EPD nieuw leven inblazen buiten de politiek om. Dat geld komt van de zorgverzekeraars.

Volgens het dagblad kunnen artsen bij wie meer dan 90 procent van de patiënten toestemming geeft voor het aanmaken van een EPD, zelfs winst maken. 'Uiterst onwenselijk', noemt de Tilburgse hoogleraar recht en informatisering Corien Prins de betalingen in de krant.

dinsdag 20 november 2012

Niet zomaar sleutelen aan gezonde mensen

Nederlanders zijn bijzonder terughoudend als het gaat om het gebruik van medische technologieën door gezonde mensen om beter te presteren of een fraaier uiterlijk te krijgen. Mensen zijn beducht voor de risico's van deze zogenoemde mensverbeteringstechnologieën en vinden dat er nooit druk uitgeoefend mag worden om die middelen te nemen. Dat blijkt uit een publieksonderzoek van het Rathenau Instituut naar mensverbetering. Vandaag verschijnt het rapport "Goed, beter, betwist. Publieksonderzoek naar mensverbetering".

 Bekende voorbeelden van mensverbetertechnologieën zijn: cosmetische chirurgie, doping en gebruik van Ritalin en Viagra door gezonde mensen. Er is een reeks aan nieuwe middelen in opkomst: embryoselectie, pillen tegen trauma's en hersenimplantaten die je stemming kunnen verbeteren. Deze ontwikkeling maakt het volgens het Rathenau Instituut noodzakelijk dat de overheid beleid rond deze mensverbetertechnologieën gaat ontwikkelen.

Veel deelnemers aan het publieksonderzoek naar mensverbetering zien voordelen in het gebruik van verbetertechnologieën. Denk aan betere schoolprestaties, een mooier uiterlijk of een beter humeur. Veiligheid staat voorop, zo blijkt uit het onderzoek. Ook willen ze dat iedereen in gelijke mate toegang heeft tot deze technologieën, zodat er geen tweedeling ontstaat tussen "rijke verbeterden" en de rest. In het verlengde daarvan zien de deelnemers het risico van medicalisering: mensen kunnen ernaar gaan streven een diagnose te krijgen van een arts. Daarmee zouden ze de verbetermiddelen dan via de zorgverzekering kunnen krijgen. Dat zou leiden tot hogere zorgkosten.

Het gebruik van verbetermiddelen mag geen plicht worden, vinden de deelnemers aan het onderzoek van het Rathenau Instituut. Mensen willen niet onder druk gezet worden door hun omgeving. Nog minder willen ze door werkgevers verplicht worden iets te gebruiken. Zelfs brandweerlieden en artsen mogen niet onder druk worden gezet om middelen te nemen waarmee ze langer wakker en alert kunnen blijven.

maandag 19 november 2012

Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid lanceert App GezondeMond

Wie graag een gezonde mond heeft en houdt, downloadt nu gratis de app GezondeMond van het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid. De app is een handig hulpmiddel bij de dagelijkse mondhygiëne. De app is nu al voor iPhone en iPad verkrijgbaar in de App Store van iTunes. Begin 2013 komt daar ook een versie voor andere smartphones (Android) en tablets bij. De applicatie toont praktische instructies voor elektrisch en handmatig tandenpoetsen, het reinigen tussen de tanden en kiezen en het gebruik van mondspoelmiddelen. Bovendien geeft de app de juiste voedingsadviezen om de mond gezond te houden. Een handige poetstimer helpt gebruikers twee minuten en dus lang genoeg te poetsen.
Iedereen kan de app gratis downloaden via de App Store. Geïnteresseerden zoeken naar GezondeMond. Een cliënt die zijn tandarts of mondhygiënist heeft bezocht, krijgt een persoonlijke adviescode mee met de methoden die het meest geschikt zijn om zijn of haar mond en gebit gezond te houden of gezond te maken. Een advies op maat dus voor een optimale mondhygiëne, afgestemd op de situatie in de mond van de cliënt. Een cliënt krijgt het advies mee op een advieskaartje. Hierop staan de voor hem geschikte methoden aangegeven met een code. Die adviescode zet de app-gebruiker in de app. Een persoonlijk advies op maat verschijnt. Wie die code niet krijgt, vraagt erom bij een bezoek aan zijn mondzorgverlener.
Wie niet alleen een persoonlijk advies wil maar de app nóg persoonlijker wil maken, uploadt een passende foto en geeft herinneringsmomenten aan. Zo kan hij herinneringen instellen voor zijn favoriete poetsmomenten en aangeven wanneer een volgende tandartsbezoek is gepland. De app plaatst de afspraak met de mondzorgverlener trouwens direct in de eigen agenda.

woensdag 14 november 2012

TU/e en Philips bundelen onderzoeksfaciliteiten in nieuw laboratorium

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Philips namen op de High Tech Campus in Eindhoven een nieuw gezamenlijk laboratorium in gebruik met als naam het Center for Imaging Research Eindhoven, 'CIRE'.

Het is één van de meest complete laboratoria in Nederland voor publieke en private R&D. De organisaties bundelen hier een deel van hun onderzoeksfaciliteiten. Hierdoor kunnen innovaties op het gebied van medische beeldvorming voor diagnostiek en behandeling versneld gaan plaatsvinden. De locatie biedt bovendien een state-of-the-art opleidingsfaciliteit voor toekomstige professionals in onderzoek en klinische praktijk.

Tot op heden beschikten zowel Philips Research als de TU/e over aparte onderzoekslaboratoria voor chemie, radiochemie, biologische en medische beeldvorming. Ongeveer 45 onderzoekers van de TU/e verhuisden met onderzoeksapparatuur naar het nieuwe laboratorium op de High Tech Campus.
De uitgebreide faciliteiten voor prototypering en productontwikkeling van Philips Research, gecombineerd met het innovatieve ecosysteem dat op de High Tech Campus heerst, bieden een optimale omgeving voor het omzetten van wetenschappelijke onderzoeksresultaten naar de klinische praktijk. Met de samenwerking leggen Philips Research en de TU/e een concrete basis voor een nationaal valorisatieprogramma binnen de topsectoren Life Sciences & Health en High Tech Systems & Materials. Dit programma heeft als doel de nieuwe wetenschappelijke innovaties succesvol te vertalen naar de praktijk, waardoor ze sneller van waarde kunnen zijn voor patiënten.

Binnen het onderzoek werken beide onderzoeksgroepen samen met universitair medische centra in binnen- en buitenland. Het is de ambitie van de TU/e en Philips om in de toekomst onderzoekers uit ziekenhuizen en academische centra nog meer te betrekken bij het onderzoek. Hiermee willen ze komen tot innovatieve oplossingen die relevant zijn voor problemen in de gezondheidszorg.
Wetenschappers gebruiken zeer geavanceerde apparatuur voor de ontwikkeling van nieuwe materialen, diagnostische technieken en behandelmethoden. Gemeenschappelijk gebruik van deze kostbare en kennisintensieve voorzieningen kan de toegankelijkheid van R&D en onderwijs op het gebied van medische beeldvorming vergroten.

De TU/e en Philips willen met de nieuwe faciliteiten bovendien bijdragen aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor startende kleine en middelgrote bedrijven die actief zijn in het domein van de twee topsectoren. Om dit te stimuleren worden vandaag een aantal innovatievouchers beschikbaar gesteld waarmee de TU/e en Philips een aantal bedrijven toegang geven tot de expertise van hun onderzoekers.
Een voorbeeld van gezamenlijk onderzoek van Philips en de TU/e, is het onderzoek naar gerichte behandeling van kanker door beeld gestuurde interventies. Een combinatie van ultrageluid en MRI zou kanker in de toekomst beter kunnen opsporen en behandelen, door lokale toediening van chemotherapie. De hoop is dat hierdoor schade aan omliggend weefsel beperkt of zelfs vermeden kan worden. Dezelfde technologie zou ook toegepast kunnen worden in beeld gestuurde toediening van andere geneesmiddelen. In samenwerking met UMC Utrecht als klinische partner wordt door de beide Eindhovense partners een ambitieus programma opgezet om meer effectieve behandelmethoden voor kanker te ontwikkelen.

vrijdag 2 november 2012

Supercomputer berekent hoe infecties zich zullen verspreiden

Al vijftien jaar bestuderen wetenschappers van CenStat/I-BioStat (UHasselt) en VAXINFECTIO (Universiteit Antwerpen) de verspreiding van infectieziektes in België. Over de mathematische en statistische modellen die ze daarvoor gebruiken, schreven de onderzoekers een boek. Ze reageren tegelijkertijd verheugd op de lancering van de nieuwe Vlaamse supercomputer, die donderdag 25 oktober in Gent is voorgesteld. “Dit opent voor ons ongekende mogelijkheden”, klinkt het. “Onderzoek dat twee jaar zou duren, kan nu op een week.”

Om de verspreiding van infectieziekten zoals griep of de impact van interventies zoals een vaccinatieprogramma goed te kunnen inschatten, maken wetenschappers gebruik van mathematische modellen. Gegevens over de sociale contactpatronen tussen mensen zijn erg belangrijk om de juiste simulaties te maken. Daar zijn gepaste statistische methoden voor nodig. Die werden door prof. dr. Niel Hens (UHasselt en Universiteit Antwerpen) en zijn collega’s gebundeld in het boek Modeling Infectious Diseases Parameters Based on Serological and Social Contact Data, uitgegeven door Springer.
“Mensen komen voortdurend in contact met elkaar”, aldus Hens. “Ze mixen en geven op die manier infecties aan elkaar door. Om goed te kunnen inschatten op welke manier de overheid een vaccinatiecampagne kan opzetten, zijn die rekenmodellen van ontzettend groot belang.”

Die mathematische modellen zijn wel erg arbeidsintensief en tot nu toe botsten de Antwerpse en Hasseltse onderzoekers geregeld op de grenzen van de technologie. Daar komt voortaan verandering in: de nieuwe Vlaamse supercomputer die deze week in Gent in gebruik wordt gekomen, biedt fantastisch veel nieuwe mogelijkheden.

donderdag 1 november 2012

Wetenschap voor Patiënten

Vandaag gaat het project Wetenschap voor Patiënten officieel van start. In dit project worden de wetenschap en mensen met Osteogenesis Imperfecta (OI) dichter bij elkaar gebracht. OI is een aangeboren bindweefselaandoening.

Het meest opvallende kenmerk is de grote breekbaarheid van het skelet. De gevolgen zijn echter niet beperkt tot fracturen, er zijn nog een groot aantal andere symptomen. Mede doordat OI een zeldzame en complexe aandoening is, is het niet gemakkelijk om wetenschappelijke informatie te vinden en te begrijpen. Het project ‘Wetenschap voor Patiënten’ brengt daar verandering in. 

Kennisuitwisseling tussen wetenschappers en patiënten: dat is dus waar WvP om draait. In nauwe samenwerking met patiëntenverenigingen geven wetenschappers videocolleges over actuele thema’s binnen specifieke ziektebeelden. De komende twee jaar verschijnen met regelmaat nieuwe video’s op YouTube. De hierop volgende comments, email en twitter berichten zijn vervolgens de input voor volgende afleveringen. Met deze interactieve cyclus beoogt WvP een duurzame brug tussen wetenschap en patiënt te slaan.

De MS Vereniging Nederland, ME/CVS Vereniging en Vereniging Osteogenesis Imperfecta zijn de eerste Nederlandse patiëntenverenigingen met een eigen WvP YouTube kanaal.

woensdag 31 oktober 2012

Lasent realiseert uitbreiding computerruimte St. Anna Ziekenhuis

Computerruimte- en datacenterspecialist Lasent mag de computerruimte van de St. Anna Zorggroep uitbreiden. Het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop/Eindhoven is een regionaal ziekenhuis met vrijwel alle disciplines, ruim 90 specialisten en een capaciteit van 320 bedden.

Het ziekenhuis maakt, samen met Ananz (Geldrop/Heeze) bestaande uit drie verzorgingscentra en één verpleeghuis en medisch sportgezondheidscentrum TopSupport (Eindhoven), onderdeel uit van de St. Anna Zorggroep.

Het St. Anna Ziekenhuis wilde de beschikbaarheid van het computernetwerk naar een nog hoger niveau tillen. Hiervoor moest extra hardware geplaatst kunnen worden en een brandmeld- en blusgasinstallatie geïnstalleerd worden. De ruimte is bouwkundig vergroot. Tevens zijn er extra computerairconditioners geplaatst om de extra hardware te kunnen koelen. Ook het St. Anna Ziekenhuis heeft duurzaamheid en “groen” hoog in het vaandel staan en heeft daarom gekozen voor het gesloten warme- en koudegang principe.

woensdag 17 oktober 2012

Unieke beelden tonen direct of medicijn bij kankerpatiënt werkt

VUmc beschikt sinds vandaag als eerste ziekenhuis in Nederland over een PET/MRI-scanner. Met deze door Philips ontwikkelde scanner kan sneller dan voorheen worden beoordeeld of een behandeling met medicijnen effectief is: komen ze op de juiste plaats aan en doen ze daar hun werk? PET/MRI helpt artsen en wetenschappelijk onderzoekers een flinke stap vooruit bij onderzoek naar nieuwe diagnose- en behandelmethoden van onder meer kanker, hart- en vaatziekten, MS (multiple sclerose) en Alzheimer. VUmc zet de PET/MRI ook in voor onderzoek naar efficiënte en kosteneffectieve ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

De nieuwe Ingenuity TF (Time-of-Flight) PET/MRI-scanner van Philips combineert twee bestaande beeldvormingstechnieken: PET en MRI. Met PET is het mogelijk om met behulp van contrastmiddelen, zogeheten tracers, bijvoorbeeld een beschadiging van de hartspier na een infarct of een tumor bij kanker in beeld te brengen. De tracer hoopt zich in de tumor op, wat te zien is als een vlekje op de scan. MRI levert in aanvulling hierop beelden van organen en bloedvaten. Beide beelden worden samengevoegd tot één beeld, en dat is bijzonder, omdat daarmee de ziekte beter te lokaliseren is en de aard van de tumor of aandoening beoordeeld kan worden.

Een PET/MRI is minder belastend voor de patiënt, omdat er twee scans binnen één sessie plaatsvinden. "We verwachten van de PET/MRI-techniek revolutionaire resultaten: therapie op maat komt binnen bereik," zegt professor Guus van Dongen, projectleider van het VUmc Imaging Center Amsterdam. "Met de PET/MRI-scan kunnen we direct zien of het medicijn de tumor bereikt en erin doordringt. Zo niet, dan kunnen we meteen een ander medicijn inzetten. Verder is het mogelijk om het effect van een behandeling te volgen en de medicatie, inclusief de dosering ervan, op de persoon af te stemmen en te monitoren. Dit kan ons tevens helpen bij het heel gericht en efficiënt ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen tegen kanker."

maandag 15 oktober 2012

Mobiele telefoon helpt verspreiding malaria in kaart brengen

Dankzij gegevens uit mobiele telefoons valt makkelijker na te gaan hoe malaria zich over een land verspreidt. In Afrikaanse landen als Kenia is mobiele telefonie de laatste jaren spectaculair gegroeid. Miljoenen mensen, ook op het platteland, hebben er nu een toestel. Het onderzoeksteam onder leiding van de Harvard School of Public Health wilde nagaan hoe de verplaatsingen van mensen de verspreiding van malaria beïnvloeden. Veel met malaria besmette mensen vertonen niet meteen de symptomen van de ziekte. Als ze zich verplaatsen, kunnen ze ook de parasiet verspreiden: malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken.

vrijdag 12 oktober 2012

150 banen weg bij Philips Healthcare

Bij Philips Healthcare in Nederland verdwijnen 150 banen. Dat maakte een woordvoerder van het bedrijf donderdag bekend. Bij de productielocatie in Best raken 140 mensen hun baan kwijt. Bij de overige tien ontslagen gaat het om commerciële functies. Sinds 2009 zijn bijna 13.000 arbeidsplaatsen verloren gegaan bij het elektronicaconcern.

dinsdag 9 oktober 2012

Pillendoos houdt automatisch medicijninname bij

Het bedrijf AdhereTech heeft een pillendoos ontwikkeld die is voorzien van een registratiesysteem waardoor er gekeken kan worden of de patiënt zijn medicijnen wel inneemt. De pillendoos heeft een doorsnee uiterlijk maar is door AdhereTech voorzien van vergelijkbare technologie als in touchscreens: er zijn sensoren verwerkt in de behuizing van het pillendoosje.

maandag 8 oktober 2012

Server lekt honderdduizenden patiëntgegevens

De medische gegevens van honderdduizenden patiënten van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda hebben voor langere tijd op een onveilige server gestaan. Tientallen medische dossiers en een bestand waarin gegevens van ruim 493.000 patiënten van het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda hebben langdurig op een onbeveiligde server gestaan. Dat meldt Nu.nl na een tip van een hacker die het lek aan het licht bracht. Het ziekenhuis bevestigt de inbraak en heeft de lekke server direct offline gehaald. Ook zijn alle netwerkverbindingen van het ziekenhuis inmiddels afgesloten.

donderdag 4 oktober 2012

Verminderen separaties psychiatrie met licht, geluid en projecties

Philips en GGzE streven naar daling van aantal separaties van psychiatrische cliënten met nieuw zorgconcept op basis van 'Ambient Experience' Jaarlijks vinden er 18.000 separaties van psychiatrische cliënten plaats in Nederlandse instellingen voor geestelijke gezondheidszorg.

Philips en GGzE onderzoeken momenteel een alternatief voor separatie en introduceren een nieuw zorgconcept, ingebed in een doorlopend onderzoeksproject.

Gisteren openden Philips en GGzE een nieuwe High Care Unit op het terrein van GGzE, te Eindhoven. Het Ambient Experience concept voor Geestelijke Gezondheidszorg, dat volledig in deze unit is geïntegreerd, is gebaseerd op de Ambient Experience-oplossing van Philips. Het maakt gebruik van een unieke combinatie van dynamisch licht, geluid en projecties. Doel hiervan is het verminderen van stress- en angstgevoelens onder cliënten, door hen meer controle te geven over hun situatie. Hiermee streven Philips en GGzE er naar om het aantal psychiatrische cliëntseparaties af te laten nemen. GGzE is de eerste instelling ter wereld die een prototype van deze innovatie in gebruik neemt.
Uit onderzoek blijkt dat cliënten die worden gesepareerd gemiddeld tweemaal zo lang in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg verblijven. Separatie is een laatste redmiddel, voor zowel cliënt als hulpverlener. Voor de cliënt kan deze ingreep traumatisch zijn en voor de hulpverlener, die zich machteloos voelt, is het demotiverend. Het leidt tevens tot hogere kosten voor zowel de instelling als de overheid.

Philips en GGzE begonnen het onderzoek naar een nieuw concept met als doel het verbeteren van het welzijn van zowel psychiatrische cliënten als staf. De beproefde Ambient Experience-oplossing van Philips -die architectuur, design, dynamische verlichting, videoprojecties en geluid integreert- bood een ideaal vertrekpunt. Met Ambient Experience creëren patiënten voorafgaand aan een medische behandeling, zoals een MRI scan, een omgeving die zij zelf ontspannend en aangenaam vinden. Wereldwijd passen meer dan 400 ziekenhuizen Philips Ambient Experience toe in uiteenlopende klinische omgevingen.

woensdag 3 oktober 2012

Online stopadvies via huisarts effectief

Stoppen met roken is belangrijk, maar niet altijd even gemakkelijk. Eline Smit (Universiteit Tilburg) onderzocht of een volledig geautomatiseerd online advies-op-maat voor stoppen met roken effectief kan zijn in het vergroten van het aantal succesvolle stoppers wanneer dit wordt aangeboden via de huisartsenpraktijk. Haar proefschrift laat zien dat zo’n persoonlijk stopadvies via de huisarts (kosten)effectief is. Bovendien worden laag opgeleide rokers, normaal gesproken een lastig bereikbare groep, op deze manier goed bereikt.

Eline Smit verdedigt het proefschrift vandaag aan de Universiteit Maastricht. Het onderzoek werd gefinancierd door KWF Kankerbestrijding.

Uit het onderzoek blijkt dat online advies-op-maat effectief kan zijn als ook kosteneffectief. Smit onderzocht ook hoe praktijkondersteuners werkzaam in de Nederlandse huisartsenpraktijken het online advies-op-maat beoordelen. Voor hen blijkt dit programma een goede aanvulling op bestaande stoppen-met-roken hulpmiddelen. Bovendien bleek het aanbieden van dit programma via de huisartsenpraktijk succesvol in het bereiken van laag opgeleide rokers, iets dat via massamedia minder goed lukt.

Omdat het onderzoek vooral inzicht geeft in de korte termijneffecten van online advies-op-maat voor bepaalde typen rokers, doet het proefschrift ook aanbevelingen voor verbeteringen van het programma, zodat het in de toekomst kan worden ingezet via alle huisartsenpraktijken in Nederland.

dinsdag 2 oktober 2012

Ecorys ondersteunt Indiase deelstaat bij verbeteren zorgsystemen

Ecorys heeft recent een prestigieuze opdracht van de Wereldbank gewonnen, om technische assistentie te verlenen aan de Indiase deelstaat Uttar Pradesh in het kader van het 'Uttar Pradesh Health Systems Strengthening Project' (UPHSSP), gericht op het verbeteren van de zorgsystemen.
Het project zal drie jaar duren en is bedoeld om het Department of Medical Health & Family Welfare te ondersteunen bij het verbeteren van de gezondheidszorg in de staat Uttar Pradesh. Hierbij ligt de nadruk op het verbeteren van de efficiency, planning en budgettering, de kwaliteit van ziekenhuiszorg en milieuzorg. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan het verbeteren van de maatschappelijke betrokkenheid van de zorgsector en het optimaliseren van de samenwerking met de private zorginstellingen. Uttar Pradesh is de staat met de meeste inwoners in India, met een bevolking van meer dan 200 miljoen mensen (circa 16% van de totale bevolking van India).
Voor dit project leidt Ecorys een consortium van Indiase bedrijven en is verantwoordelijk voor zowel het project management als het verlenen van technische assistentie. Consortium partners zijn Public Health Foundation of India (PHFI), ICRA Management Consulting Services Ltd. (IMaCS),TRIOS Development Support Pvt. Ltd. en Zon Healthcare Consulting.
Ecorys heeft dit jaar een nieuw kantoor geopend in New Delhi. Dit project is een groot succes en toont de belangrijke rol die Ecorys kan spelen binnen zowel de Indiase zorgsector, als andere sectoren en voor overheidsinstanties.


woensdag 5 september 2012

UMC Groningen bouwt aan de toekomst van de gezondheidszorg

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland. Met ruim 10.000 medewerkers is het tevens de grootste werkgever van Noord-Nederland. De missie van het UMCG is om te bouwen aan de toekomst van gezondheidszorg. Om de kwaliteit van de zorg constant te verbeteren heeft het UMCG iTask software van Infoland aangekocht. iTask is een hulpmiddel dat wordt ingezet om te melden, analyseren en verbeteren naar aanleiding van incidenten, auditregistraties, klachten en/of verbeterideeën. Het UMCG borgt hiermee haar verbeteringsprocessen waardoor de zorg steeds beter wordt.
Het UMCG zet iTask in voor het registreren en afhandelen van klachten en claims, het voldoen aan de Arbowetgeving, het monitoren van kwaliteits-afwijkingen en waarschijnlijk ook voor het veiligheidsmanagementsysteem. Tevens wordt iTask gebruikt voor de informatieoverdracht vanuit de ketenbenadering (het afdeling overstijgend informeren en leren van elkaar), het vastleggen en opvolgen van spiegelgesprekken met patiënten en het uitzetten en monitoren van auditresultaten en verbetermaatregelen.
Het UMCG was al bekend met andere producten uit de software suite iProva van Infoland. Het nieuwe pakket heeft daarom als voordeel dat taken en notificaties op dezelfde wijze naar de betrokken medewerkers kunnen worden gedistribueerd. Verder kunnen er eenvoudig koppelingen worden gemaakt tussen de workflows in iTask en in de andere iProva onderdelen, zoals documenten, processen, audits, etc. Het sturen op verbeterprocessen wordt daardoor niet alleen eenvoudiger, maar ook gebruiksvriendelijker. De kwaliteit van de zorg wordt hierdoor steeds beter.
 

dinsdag 4 september 2012

Internet maakt zorg persoonlijker

Het benutten van de mogelijkheden van internet door online zorgcommunities op te zetten, maakt de zorg persoonlijker. Dit toont gynaecoloog-in-opleiding Annemijn Aarts aan in een promotieonderzoek, uitgevoerd bij UMC St Radboud/MijnZorgnet. Ze promoveert op 12 september.
Het klinkt tegenstrijdig, dat het onpersoonlijke internet een belangrijke bijdrage kan leveren aan het persoonlijker maken van de zorg. Niet iedereen gelooft dat dat mogelijk is, maar toch blijkt het zo te kunnen werken. Bij een individuele benadering van de patiënt, waarbij zijn of haar persoonlijke situatie, vragen en emoties centraal staan, kan het internet een grote rol spelen.
Prormovenda Annemijn Aarts deed onderzoek naar het verbeteren van persoonsgerichte patiëntenzorg. Dit valt onder de brede noemer personalized medicine. Aarts noemt het gepersonaliseerde zorg. Ze deed het onderzoek bij MijnZorgnet, een dochterorganisatie van het UMC St Radboud, die aan patiënten, mantelzorgers, zorgverleners en zorginstellingen open en besloten digitale ontmoetingsplaatsen aanbiedt.
Aarts richtte zich vooral op vruchtbaarheidsproblematiek en werkte mee aan meetinstrumenten waarmee zorgverleners kunnen bepalen hoe persoonsgericht de zorg is, die ze aan mensen met vruchtbaarheidsproblemen leveren. Verder heeft ze enkele fertiliteitsklinieken in het land geholpen bij het opstarten van een besloten online community, ook wel digitale poli genoemd. Patiënten zijn enthousiast over deze communities: ze vinden dat de zorg er toegankelijker door wordt, ze kunnen hun vragen goed kwijt en ze zijn blij met het lotgenotencontact en de emotionele steun.
Ook al zijn de patiënten positief, toch was het lastig om in de vruchtbaarheidsklinieken online communities van de grond te krijgen, merkte Aarts. ‘De fertiliteitteams hebben soms een andere perceptie van de werkelijkheid van de patiënte dan zij zelf heeft. Ze kunnen lang niet altijd goed inschatten hoe een individuele patiënt de zorg ervaart, ook al hebben ze als team nog zoveel ervaring. Pas als een team openstaat voor de mogelijke verschillen tussen hun eigen perceptie en de werkelijkheid van de patiënte, zien ze het nut van een online community in. Daar krijgen ze namelijk een goed beeld van die vragen en emoties, die voor een individuele patiënt wezenlijk zijn. Ze kunnen gericht reageren en krijgen ook weer relevante feedback. Ook de zorgverleners ervaren dit uiteindelijk als zinvol.'
Een tweede soort online community die Aarts onderzocht heeft, is de zogenoemde PZC, de ‘persoonlijke zorg community'. Dat is een persoonlijke digitale ontmoetingsplaats, die iedere Nederlander desgewenst voor zichzelf kan inrichten. Als eigenaar van een PZC bouw je als het ware je eigen online ziekenhuis op, door gericht zorgverleners en anderen die voor jouw gezondheid belangrijk zijn, uit te nodigen om lid te worden en deel te nemen aan de gesprekken die daar plaatsvinden. In de PZC kun je niet alleen chatten, maar ook je eigen gegevens opslaan en een blog bijhouden.

zaterdag 1 september 2012

ZonMw wil meer aandacht voor ICT en e-health

ZonMw geeft sinds juli structureel aandacht aan ICTen e-health in alle nieuwe programma’s en calls. Tegelijkertijd werken zij aan een onderzoeks- en innovatieagenda e-health. Toepassing van ict en eHealth in de gezondheidszorg kan kwaliteit van leven en zorg verhogen en tegelijk kosten verlagen, zo stelt ZonMw. Om die reden is de organisatie gestart met het maken van een verbinding tussen behoeften voor gezondheid, zorg en welzijn van zorgconsumenten en zorgprofessionals en het steeds grotere aanbod van nieuwe mogelijkheden.

dinsdag 28 augustus 2012

KPMG: 'Zorg moet elementaire IT-voorzieningen veel meer uitbesteden'

Nederlandse zorginstellingen moeten hun elementaire IT-voorzieningen veel meer uitbesteden. In vergelijking met andere sectoren steekt de zorg teveel tijd en geld in basis IT-voorzieningen, zoals het beheer van werkplekken, het netwerk en de serverruimtes. Door de meest elementaire IT-voorzieningen uit te besteden, worden medewerkers niet langer gedwongen operationeel bezig te zijn en kan de instelling meer tijd en geld investeren in kennis van specifieke IT die noodzakelijk is voor innovatieve zorg. Hierdoor zijn zorginstellingen ook in staat om zich beter te onderscheiden van de concurrenten.
"Bovendien is het voor voor het behalen van de gewenste doelmatigheidsdoelstellingen van essentieel belang dat de instellingen meer en beter gaan samenwerken met andere instellingen", zegt Jan de Boer, partner bij KPMG Management Consulting.
De Boer: "Door schaalvoordelen kunnen zo de kosten van IT lager uitpakken. In het algemeen gaat het IT-beleid van veel zorginstellingen nog onvoldoende in op de mogelijke investeringskeuzen die er bestaan voor de informatievoorziening, op de IT-infrastructuur, op samenwerking over de grenzen van de instelling en op het zelf maken of juist inkopen van de basis IT-voorzieningen en het daarbij behorende beheer."
De inzet van IT vormt volgens De Boer een sleutelfactor in het doelmatiger, kwalitatief hoogwaardiger en transparanter maken van de zorg. De Boer: "Naast de reguliere zorg steunt ook zorginnovatie sterk op IT middelen. De recente golf van invoeringen van EPD-systemen, ontwikkeling van eHealth toepassingen en verdere integratie van informatisering en medische techniek zijn de grote aandachtspunten.
De benodigde gegevens zullen op een 24/7 uur basis beschikbaar moeten zijn en de IT-organisatie zal dit zeer servicegericht moeten realiseren en ondersteunen. De IT-organisatie van de zorgaanbieder kan dit echter in het algemeen niet langer zelfstandig opbrengen en moet dan ook steeds meer over de grenzen van de zorginstelling kijken om zo effectief mogelijk te zijn. Daarnaast is zowel een verdere professionalisering van de IT-organisatie zelf als van de relatie tussen de diverse zorginstellingen nodig."
Wanneer de zorg kiest voor meer uitbesteding van de elementaire IT-voorzieningen, dan ontstaat volgens De Boer de noodzaak om tot meer capaciteit zodat de uitbesteding effectief kan worden uitgevoerd. De Boer: “Een beperkt aantal medewerkers is op dit moment betrokken bij regievoerende activiteiten. Qua timing is het echter nu het moment om meer kennis en kunde rondom regievoering op IT-uitbesteding op te bouwen en te leren van de ervaringen die in andere sectoren zijn opgebouwd.
De ervaringen in andere sectoren tonen aan dat voor een succesvolle uitbesteding van IT een effectieve regie op uitbestedingsrelatie van essentieel belang is. Alleen contractmanagement volstaat dan niet. Ook het besturen van de interne vraag naar IT-voorzieningen hoort hierbij. Vaak is deze expliciete sturing op de klantvraag niet aanwezig.
Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlandse organisaties hun vaardigheden voor het goed kunnen regisseren van de uitbestedingovereenkomst kunnen verbeteren. Dit geeft een mogelijke verklaring voor het feit dat veel uitbestedingovereenkomsten niet vanaf het begin succesvol zijn en in sommige gevallen voortijdig beëindigd worden. De zorg kan hiervan leren en daarmee een goede start maken bij uitbestedingstrajecten.”


zaterdag 18 augustus 2012

CVZ: ‘Innovatieve zorg voorwaardelijk vergoed’

Sinds 1 januari heeft het CVZ wettelijk de mogelijkheid om innovatieve zorg door huisartsen, medisch specialisten, klinisch psychologen en verloskundigen voor een periode van vier jaar in het pakket op te nemen. In die periode wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit. Valt dat gunstig uit, dan blijft de zorg in het pakket, zo niet dan wordt die er na vier jaar weer uitgehaald.

donderdag 16 augustus 2012

‘Helft cliënten Altrecht werkt in 2015 met e-health’

Binnen vijf jaar moet bij minstens de helft van de cliënten van GGZ-instelling Altrecht e-health onderdeel uitmaken van hun behandeling. Dat zegt Andrea van der Meer, directeur Altrecht Cura en voorzitter stuurgroep eHealth, in Zorgvisie ict magazine van augustus. Hoe ver de organisatie nu is, durft Van der Meer nog niet te zeggen. ‘Maar het gaat in ieder geval de goede kant op. We denken een grote sprong te kunnen maken als straks de patiënten via het cliëntenportaal Mijnaltrecht.nl hun dossier kunnen inzien. Via dit portaal kunnen we dan ook heel makkelijk behandelmodules klaar zetten voor onze cliënten.’

dinsdag 31 juli 2012

Kan Social Media de gezondheidszorg nog genezen?

De gezondheidszorg staat bekend als een rigide en conservatieve branche. Er zijn veel factoren die de ontwikkeling van de branche vertragen, zoals de strikte hiërarchische structuur, een slechte relatie tussen patiënten en de doktoren, een obsessie voor routines en misleidende informatie. Kunnen deze fundamentele uitdagingen worden ‘genezen’ door het gebruik van sociale media?

maandag 23 juli 2012

10 miljoen euro voor proeftuin 'Zorginnovatie'

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten legt centen op tafel om een proeftuin 'Zorginnovatieruimte' op poten te zetten. Lieten had op de 'Rondetafel ICT in de zorg', die in februari van dit jaar plaatsvond, al aangegeven te zullen inzetten op een proeftuin rond innovatie in de zorgsector. In proeftuinen of 'living labs' kunnen veelbelovende ict-projecten proefdraaien in een gecontroleerde omgeving met een representatieve gebruikersgroep.

woensdag 18 juli 2012

Ziekenhuis Bernhoven vernieuwt communicatie

NEC gaat samen met business partner en system integrator Zetacom de communicatie infrastructuur voor Ziekenhuis Bernhoven te Uden leveren. Ziekenhuis Bernhoven heeft besloten om voor de nieuwe locatie haar volledig geïntegreerde telecommunicatienetwerk op basis van NEC’s Integrated Communications 3000 concept in te richten. Het systeem zal de communicatie tussen medische staf, tussen patiënt en medische verzorging en tussen centrale receptie, poliklinieken en patiënten/huisartsen verzorgen.
Het nieuwe complex van ziekenhuis Bernhoven verrijst langs de rondweg van Uden en zal de missie van het ziekenhuis,‘samen eigentijds de allerbeste zorg bieden’, nóg tastbaarder maken. De nieuwbouw markeert de organisatorische samenvoeging van twee ziekenhuizen in één, terwijl het aantal locaties juist uitgebreid wordt van twee naar drie. Al met al het moment om een nieuw, modern communicatiesysteem te implementeren. Het complex wordt gerealiseerd in een bouwcombinatie bestaande uit Hurks Van Der Linden en Kuijpers, waarbij Kuijpers als technisch dienstverlener verantwoordelijk is voor het ontwerp en de realisatie van de technische installaties en eindverantwoordelijk is, in samenspraak met het ziekenhuis, voor de selectie en integratie van de nieuwe communicatie voorziening. Zetacom, specialist op het gebied van onder andere vaste en mobiele bedrijfstelefonie en zorgalarmering systemen, is gekozen als implementatiepartner en voor het onderhouden van de nieuwe vaste en mobiele telefonie omgeving op de drie locaties gedurende zeven jaar.
Ziekenhuis Bernhoven zocht een state-of-the-art totaaloplossing dat modulair en schaalbaar was en een hoge beschikbaarheid kon garanderen. Het systeem diende hoogwaardige verpleegoproepfunctionaliteit geïntegreerd met de mobiele handsets te bieden, evenals uitgebreide ondersteuning van alarmeringen en berichtenverkeer. Tevens was integratie met de Philips CareServant bedterminals een vereiste, en tenslotte wil het ziekenhuis gebruik maken van teleconferencing, file sharing en de uitwisseling van videobeelden om efficiënte en interactieve samenwerking tussen de locaties Uden, Veghel en Oss te ondersteunen.

zaterdag 14 juli 2012

Nieuwe coöperatie wil e-health bevorderen

De nieuwe Coöperatie Z3 gaat zich sterk maken voor de verdere verbreiding van e-health. Door de ervaringen van zorgvragers, zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen te brengen wil Z3 een betere uitwisseling van zorgdata tot stand brengen. Een en ander moet leiden tot een betere communicatie tussen zorgverleners onderling en tussen zorgverlener en zorgvrager. Om dit  te bereiken mikt Z3 op inhoudelijke en technische standaardisatie. Daarnaast wil Z3 ook bijdragen aan de benodigde infrastructuur en certificering. Een derde peiler bestaat uit onderzoek gericht op kwaliteitsverbetering.

donderdag 5 juli 2012

Twentse huisartsen lopen achter met eHealth

Twente loopt mijlenver achterop op gebied van eHealth en elektronische serviceverlening. Een afspraak kunnen maken met de huisarts via internet is eerder uitzondering dan regel.Van een zogenaamd e-consult is nog geen sprake. Technisch lijken de mogelijkheden onbegrensd, maar in de praktijk zijn de toepassingen zeldzaam.

dinsdag 3 juli 2012

VU ontwerpt slimme app om gezonder te leven

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een slimme smartphone-applicatie ontwikkeld die de gebruiker helpt zijn leefstijl aan te passen en op tijd medicijnen in te nemen. De app eMate achterhaalt met een vragenlijst waarom de gebruiker bijvoorbeeld te weinig beweegt en beredeneert vervolgens met een intelligent model hoe de gebruiker dit gedrag kan verbeteren. De app stuurt dan motiverende berichten en geeft advies op maat om de gebruiker aan het bewegen te krijgen. Op dit moment is eMate geschikt voor patiënten met diabetes type 2, HIV of hart- en vaatziekten, maar de onderzoekers streven ernaar de app in de toekomst ook te ontwikkelen voor andere patiëntengroepen en gezonde mensen.
Gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging is voor iedereen belangrijk, maar vooral voor patiënten met chronische aandoeningen. Gezond leven of op tijd medicijnen innemen verkleint bij hen de kans op complicaties waardoor de kwaliteit van leven verbetert. Maar het is voor velen erg lastig om leefstijladviezen op te volgen omdat ze in hun dagelijkse gedrag vasthouden aan gewoontes. Onderzoeker Nataliya Mogles: “Wij willen graag bij patiënten onderzoeken hoe effectief het systeem is en hoe zij gebruik van de app ervaren. Geïnteresseerde patiënten met een smartphone en toegang tot internet kunnen zich bij ons melden.”
Individuele coaching en ondersteuning is belangrijk om ongezond gedrag te veranderen. “eMate redeneert vanuit wetenschappelijk bewezen psychologische theorieën over gedragsverandering,” zegt Mogles. “Het systeem is gebruiksvriendelijk en gebruikers krijgen constant feedback op maat. Daarnaast is het ook goedkoop omdat er geen externe hulpverlener aan te pas komt.”

maandag 2 juli 2012

Cegeka introduceert geheel vernieuwd elektronisch cliëntendossier

Buurtzorg en wijkverpleegkundigen krijgen steeds meer verantwoordelijkheid als essentiële schakel in de zorgverlening. Ook spelen kleine zelfstandige en zelfsturende teams binnen de zorg een rol doordat zij de regie van het zorgproces voeren. Het nieuwe multidisciplinaire elektronische cliëntendossier (ECD) van Cegeka sluit volledig aan bij die ontwikkeling. Het Cegeka Cliëntendossier helpt zorgverleners om deze verantwoordelijkheid op zich te nemen en ondersteunt teams om de regie van het zorgproces optimaal uit te voeren.
Niet alleen zorgverleners en behandelaars, maar ook cliënten zelf willen het dossier kunnen inzien. Dat geldt ook voor de naaste omgeving van de cliënt en dan niet alleen als zij op bezoek zijn bij de zorginstelling, maar ook vanuit huis. Bovendien zijn de zorgverleners vaak onderweg. Optimale zorg betekent dat cliëntgegevens altijd en overal beschikbaar moeten zijn. Met het Cegeka Cliëntendossier is dat mogelijk doordat deze oplossing volledig op basis van webtechnologie werkt en daardoor in een browser op elke computer, tablet of smartphone is te raadplegen.
Het cliëntendossier van Cegeka ondersteunt multidisciplinair werken voor artsen, verzorgers en behandelaars, zoals fysiotherapeuten. Zowel het zorgplan als het behandelplan zijn in één en hetzelfde dossier beschikbaar en ook de rapportage is integraal. Het zorgplan kan overweg met diverse zorgplanmethodieken, zoals Zorgleefplan en SAMPC. Het cliëntendossier wordt automatisch aan de gekozen methodiek aangepast. Behandelaars kunnen eenvoudig hun instructies doorgeven aan de zorg en zorgverleners, en artsen hebben op hun beurt direct inzicht in de voortgangsrapportage. Uiteraard is alle vertrouwelijke informatie goed afgeschermd.
Alle afspraken rondom de cliënt kunnen in de zorgagenda binnen het Cegeka Cliëntendossier worden opgenomen en de gebruikers kunnen vanuit verschillende invalshoeken werken. Er is een agenda beschikbaar per cliënt, per afdeling en per behandelaar.

donderdag 28 juni 2012

Gezondheidssector belemmert zelf snelle invoer mobiele zorgoplossingen

Niet de patiënt, maar de gezondheidssector zelf belemmert de snelle invoer en acceptatie van mobiele gezondheidszorg (mHealth). Dat is één van de verrassende conclusies uit het onderzoek 'Emerging mHealth: paths for growth'. Een onderzoek uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit in samenwerking met PwC. Voor dit onderzoek werden in tien landen meer dan duizend patiënten geïnterviewd en bijna achthonderd doktoren en verantwoordelijken voor de bekostiging van zorg vanuit overheid of zorgverzekeraars.
"Mobiele gezondheidszorg heeft het in zich om zorg dichter bij de patiënt te brengen en meer te focussen op preventie. Desondanks loopt het nog geen storm. Daarbij vormt niet technologie de belemmerende factor, maar de weerstand binnen de zorgsector tegen verandering in de manier waarop gezondheidszorg momenteel wordt verstrekt", stellen Cokky Hilhorst en Simon Samaha, verantwoordelijk voor mHealth binnen PwC Nederland.
PwC stelt dat het draagvlak voor mHealth kan worden vergroot door niet alleen op technologie te focussen, maar vooral op concrete oplossingen die zorgverzekeraars bovendien willen vergoeden. Opbrengsten vanuit de consument alleen zijn vaak onvoldoende om innovaties rendabel in de markt te kunnen zetten. Reden hiervoor is de beperkte betalingsbereidheid bij de consument, die gezondheidszorg als een verworven recht zien. Dit speelt vooral in landen als Nederland, waar mensen relatief weinig zelf betalen voor de zorg.
"Door juist te kijken naar concrete oplossingen waar zowel zorgverlener als patiënt meteen iets aan hebben, voorkom je dat mHealth een technologiegedreven hype wordt, die wel veel geld kost, maar onvoldoende opbrengt", aldus Hilhorst. "Daarnaast zal een cultuurverandering moeten plaatsvinden van betrokken partijen binnen de gezondheidszorg."
Het onderzoek laat zien dat de acceptatie van mobiele zorgoplossingen in opkomende economieën veel sneller verloopt dan in ontwikkelde economieën. Patiënten in landen als Denemarken, Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zien mobiele oplossingen als een manier om gemak, kosten en kwaliteit van zorg te verbeteren. In landen als Brazilië, China en Turkije, zorgt het juist voor toegang tot de zorg. Gevolg daarvan is dat meer doktoren in landen in opkomst mobiele diensten aanbieden dan in de Westerse wereld: de bereidheid om gebruik te maken van mHealth is er groter en diensten worden vaker vergoed.
"Bijna zestig procent van de patiënten in opkomende economieën maakt gebruik van mHealth. In de Westerse wereld is dit slechts 35 procent", aldus Samaha. "In opkomende economieën wordt mobiele gezondheidszorg gezien als nieuwe markt, vol groeikansen. Bovendien wordt innovatie er minder geremd door een bestaande complexe zorginfrastructuur en gevestigde belangen." Minister Schippers is voornemens vanuit de overheid innovatie te faciliteren en deze belemmeringen weg te nemen. Het gaat dan om het integreren van eHealth in de financiering van de gezondheidszorg en het stimuleren van standaardisatie, zelfregulering en toezicht.

woensdag 27 juni 2012

'Akkoord tussen LHV en VWS brengt duidelijkheid voor patiënt'

Patiëntenfederatie NPCF vindt het een goede zaak dat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en minister Schippers vrijdag 15 juni een akkoord hebben gesloten. Het akkoord brengt rust en duidelijkheid. Dit betekent dat voor patiënten belangrijke zaken als e-health-toepassingen en instelling van een avondspreekuur nu versneld ingevoerd worden.
"Er zijn ooit wel afspraken gemaakt tussen de minister en de huisartsen over dit soort zaken, en het is goed dat die opnieuw bekrachtigd zijn. Hoe eerder patiënten er de positieve gevolgen van zien hoe beter," zegt NPCF-directeur Wilna Wind.
Het akkoord is in feite een herbevestiging en versterking van de zogenaamde poortwachtersrol van de huisarts. Dit betekent dat de zorg voor patiënten dichtbij huis en efficiënt georganiseerd wordt. Door een doelmatige aanpak wordt voorkomen dat onnodig zorg, in de duurdere ziekenhuizen aangeboden wordt. Een deel van die duurdere zorg kan zelfs overgeheveld worden naar goed functionerende gezondheidscentra en huisartsenpraktijken.
Hoe worden deze extra mogelijkheden gefinancierd? Door een verhoging van het budget voor huisartsenzorg en omdat de minister afziet van mogelijke kortingen vanwege overschrijdingen in het verleden, komt er extra geld beschikbaar. In ruil daarvoor wordt de zorg dus vernieuwd, maar zullen de huisartsen ook doelmatiger geneesmiddelen moet voorschrijven. Door onder anderen goedkopere geneesmiddelen voor te schrijven moet een besparing van 50 miljoen euro gerealiseerd worden.
De NPCF is altijd van mening geweest dat indien er gelijkwaardige, evengoed werkende middelen beschikbaar zijn, er voor de goedkopere variant gekozen moet worden. Het spreekt voor zich dat bij deze afweging de patiënt nadrukkelijk betrokken en geïnformeerd dient te worden.

zondag 24 juni 2012

EHBO App vernieuwt met tips voor ongevallen

Jaarlijks ondergaan zo’n 240.000 kinderen een medische behandeling aan groot of klein letsel. Ook sporters moeten het vaak ontgelden. Zo lopen ieder jaar 3,5 miljoen sporters een blessure op. De helft daarvan moet medisch worden behandeld. Helaas komt de hulp soms te laat. 50 kinderen en minimaal 8 sporters overlijden jaarlijks aan de gevolgen van een ongeval. Vanaf vandaag bevat de Rode Kruis EHBO App daarom nu ook tips voor de 13 meest voorkomende ongevallen bij kinderen. Wat te doen bijvoorbeeld bij bloedneuzen, brandwonden, een hersenschudding en bewusteloosheid. Ook is de App aangevuld met de beste behandelingen bij 16 sportblessures, zoals botbreuken, spierscheuringen, hersenschuddingen en zweepslag. In totaal hebben inmiddels meer dan 500.000 Nederlanders de Rode Kruis EHBO App gedownload.

donderdag 21 juni 2012

Patiëntenverhalen noodzakelijk voor verandering in de ziekenhuiszorg

Het Rathenau Instituut stelt de nieuwe onderzoekswebsite www.patientenwetenbeter.nl open. Met dit nieuwe grootschalige onderzoek naar positieve en negatieve patiëntenervaringen willen we het ziekenhuis van de toekomst helpen vormgeven. Verhalen die patiënten op de website anoniem vertellen, zal het Rathenau Instituut vertalen naar concrete aanbevelingen aan de top van ziekenhuizen, het ministerie en parlement.
Ambassadeur Rob Oudkerk: "Ervaringen van patiënten worden in de zorg véél te weinig gebruikt als bron van verandering". Het Rathenau Instituut pakt deze verhalen juist op en vertaalt het naar aanbevelingen ter verbetering van de organisatie van ziekenhuiszorg. Het Instituut streeft ernaar zo veel mogelijk verhalen - positief en negatief - op www.patientenwetenbeter.nl te verzamelen. Het onderzoek dat wordt uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Twente analyseert, vergelijkt en verwerkt de ervaringen zodanig dat er een duidelijk beeld ontstaat over de verkregen zorg en verbeterpunten.
De zorg voor patiënten in ziekenhuizen wordt steeds complexer en specialistischer, ook door technologische ontwikkelingen. De zorgconsument is steeds vaker genoodzaakt om zich anders te informeren en zelf keuzes te maken, bijvoorbeeld voor de keuze van een behandelaar. Het Rathenau Instituut wil, vanuit haar expertise op het dit gebied, inzicht geven hoe in de organisatie van ziekenhuiszorg de patiënt centraler gesteld kan worden. Ervaringsverhalen die op www.patientenwetenbeter.nl binnenkomen zijn daarom essentieel voor het onderzoek.
Het onderzoek bestaat verder uit interviews met belanghebbenden uit het veld en workshops met zorgverleners. Arre Zuurmond (lid Kafkabrigade en ambassadeur): "het idee achter www.patientenwetenbeter.nl is echt dat je je ervaring als patiënt kunt delen om het ziekenhuis ervan te laten leren". In 2013 wil het Rathenau Instituut de uitkomsten van het onderzoek presenteren aan de top van ziekenhuizen, het ministerie en het parlement onder andere in de vorm van een manifest.

dinsdag 12 juni 2012

Kostenbesparing e-health onbewezen

Er bestaat nauwelijks bewijs dat e-health kosten bespaart voor overheden. Dat schrijven onderzoekers in Journal of Health Communication. Toepassing van informatietechnologie lijkt logischerwijs economisch gunstig voor de overheid. Teledermatologie bespaart bijvoorbeeld kosten door efficiënter gebruik van dure specialistentijd. Mooie beloftes, maar het is niet aangetoond dat de overheid dat ook echt voelt in de schatkist, stellen de onderzoekers in Journal of Health Communication.

maandag 11 juni 2012

Nieuw innovatiefonds voor zorgsector

Na het succes van het eerste fonds gaat het tweede venture capital fonds Health Innovation Fund II nu van start. Het fonds zal de komende jaren € 8 miljoen investeren in 10 tot 12 startende ondernemingen. Met het eerste fonds zijn reeds 10 investeringen gedaan in veelbelovende bedrijven. Vrijwel alle investeringen presteren naar verwachting. Volgens de partijen is innovatie niet alleen een voorwaarde om zorg betaalbaar te houden, maar ook om de kwaliteit van de zorg verder te verbeteren. Als belangrijke stakeholders in de sector willen zij dit proces versnellen. Daarom stellen zij risicodragend kapitaal beschikbaar. d wordt beheerd door Health Innovations. Het fonds wordt ondersteund vanuit het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI). In juni 2011 selecteerde ELI het fonds voor de regeling Technostarters door middel van een aanbesteding.

App voor betere nazorg (ex)kankerpatiënten

Het oncologische team van het Universitair Medisch Centrum in Groningen ontwikkelde een app voor een goede nazorg voor (ex)kankerpatiënten. Met de Survivor Care App krijgen patiënten zelf een groot deel van de regie over de follow-up van hun behandeling. Zo geeft de app een samenvatting van de behandeling en een persoonlijk survivorship care plan dat is opgesteld door de behandelend arts.