vrijdag 31 mei 2013

Al honderden beoordelingen voor Health app award 2013

De Health app award 2013 heeft al bijna vierhonderd artsen, zorgverleners en patiënten aangezet om een beoordeling van een app te schrijven op Artsennet. Volgende week buigt de jury zich over alle ingezonden beoordelingen om tien apps te nomineren voor de felbegeerde prijs. Opvallend is de hoge kwaliteit van ingezonden beoordelingen. Deelnemers kunnen dit jaar voor het eerst hun beoordeling onderbouwen volgens drie criteria: gebruiksvriendelijkheid, toegevoegde waarde en innovatie/techniek. Dit helpt de reviewers een gedegen beoordeling te schrijven.
Met nog twee weken te gaan, springen er al enkele apps uit de lijst met beoordelingen. Tot nu toe maakt de app Moet ik naar de dokter? de meeste reacties los. Niet alleen van patiënten, voor wie de app bedoeld is, maar ook van artsen en andere zorgverleners.
Ook In-Balanz, een ondersteunende app bij ademhalingsproblemen, krijgt enthousiaste reacties van voornamelijk patiënten. Zorgprofessionals lopen warm voor onder meer Nursemapp van het UMC Utrecht, en GroeiApp, waarin ouders de ontwikkeling van hun kinderen kunnen bijhouden.
Artsen beoordelen, afhankelijk van medisch specialisme, zeer uiteenlopende apps. Uitschieters zijn het Farmacotherapeutisch Kompas, vorig jaar nog genomineerd voor de Health app award, en chirurgenapp AO Surgery Reference.
Op dinsdag 4 juni maakt de jury bekend welke tien apps voor de award genomineerd zijn.

woensdag 29 mei 2013

Dimension Data levert netwerk in nieuwbouw Isala klinieken Zwolle

ICT-dienstverlener Dimension Data heeft de implementatie van het vaste en draadloze netwerk in de nieuwbouw van Isala klinieken in Zwolle afgerond. Het netwerk biedt vanaf augustus 2013 patiënten, bezoekers en ruim vijfduizend medewerkers snelle en betrouwbare toegang tot digitale informatie. Isala – ontstaan uit de fusie van ziekenhuis De Weezenlanden en het Sophia Ziekenhuis – neemt op 3 augustus 2013 een nieuw ziekenhuis in gebruik. Het ziekenhuis selecteerde begin 2012 Dimension Data als system integrator voor het vaste en draadloze netwerk.
Dimension Data implementeerde in het afgelopen jaar een vast netwerk met 18.000 actieve poorten en een volledig dekkende draadloos-netwerkinfrastructuur. Isala koos voor Dimension Data na een grondig selectieproces waaraan verschillende leveranciers deelnamen. “Er is vooral gekeken naar beschikbaarheid, beveiliging en beheer”, zegt Jos Minnema, architect technische infrastructuur bij Isala. “Daarnaast was standaardisatie een belangrijk uitgangspunt. We zochten een oplossing met onder meer hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid. Dit wordt onder meer geboden door een redundante opzet en de mogelijkheid van in-service software-updates van switches.”

dinsdag 28 mei 2013

'Zorg kan 400 miljoen euro besparen met apps'

In de zorg kunnen honderden miljoenen euro's worden bespaard door beter gebruik te maken van eHealth, ICT die de zorg ondersteunt. In totaal zou de inzet van Apps een besparing van zo'n 400 miljoen kunnen opleveren, becijfert wetenschappelijk onderzoeksbureau NYFER in opdracht van zorgverzekeraar ONVZ. Een belangrijke bevinding is dat met behulp van apps minder fysiek contact met zorgverleners nodig is. Als voorbeeld wijzen de onderzoekers dat het monitoren van hartpatiënten kan leiden tot 25 procent minder ziekenhuisopnames.

zondag 26 mei 2013

VoICe: communicatie app voor IC patienten

De Intensive Care van het UMC St Radboud in Nijmegen ontwikkelde onlangs een speciale iPad-communicatie-app voor onder andere beademde en wakkere IC patiënten (volwassenen en kinderen). IC-patiënten zijn veelal niet in staat te spreken en moeten met naasten en professionals communiceren door middel van bijvoorbeeld liplezen, schrijven of het gebruik van een letterbord of toetsenbord/laptop.

vrijdag 24 mei 2013

Zorgverzekeraars investeren in draagbare laboratoria

Achmea en De Friesland Zorgverzekeraar gaan participeren in het bedrijf Ostendum. Dit bedrijf ontwikkelt lab-on-a-chip toepassingen – minuscule laboratoria op een chip – waarmee een arts binnen enkele minuten onder meer bloed- , urine- en speekselmonsters kan onderzoeken om vervolgens een diagnose te stellen. De arts is niet afhankelijk van een locatie, omdat het een draagbaar laboratorium betreft. Zo bespaar je kosten en kan een behandeling direct en gericht van start gaan, wat de zorg voor de patiënt ten goede komt. Op 24 mei tekenen Achmea, De Friesland Zorgverzekeraar en Ostendum op de campus van de Universiteit Twente de overeenkomst.
Paul Nederkoorn, CEO van Ostendum, is blij met de investering om de technologie marktrijp te maken. “Achmea en De Friesland Zorgverzekeraar helpen met hun participatie het draagbare laboratorium verder te ontwikkelen om uiteindelijk onder andere artsen in staat te stellen patiënten sneller en beter te kunnen helpen. Daarnaast maken we graag gebruik van hun kennis en netwerk.”
Met de lab-on-a-chip is een ziekte sneller opgespoord en wordt onnodige zorg voorkomen. “Een hartinfarct bij vrouwen bijvoorbeeld wordt in veel gevallen in een later stadium ontdekt doordat zij vaak andere symptomen vertonen na een infarct dan een man. De technologie van Ostendum meet tot wel 1000 maal gevoeliger dan de nu gebruikte methoden, waardoor een arts sneller het eiwit in het bloed herkent dat vrijkomt tijdens een hartinfarct. Ook kan onnodig medicijngebruik worden voorkomen, doordat er alleen nog antibiotica wordt voorgeschreven als de uitslag wijst op een bacteriële infectie”, aldus Nederkoorn.
“Deze investering sluit feilloos aan op onze missie, namelijk goede zorg en kwaliteit van leven op een betaalbare en duurzame wijze realiseren. Met deze innovatie kan er sneller, beter en efficiënter worden gehandeld, waardoor onnodige zorgkosten kunnen worden tegengegaan”, zegt Diana Monissen, voorzitter van de raad van bestuur van De Friesland Zorgverzekeraar over de nieuwste deelneming in Ostendum.
Ostendum is in 2008 opgericht als spin-off bedrijf van de Universiteit Twente. De technologie komt voort uit het promotieonderzoek van Aurel Ymeti, die nu CTO van Ostendum is. In de vijf jaar die volgden is de technologie verfijnd, de werking van het systeem aangetoond en zijn de benodigde essentiële patenten aangevraagd.

woensdag 22 mei 2013

Persoonlijke 'Tricoder' Scanadu nu te reserveren

De Scanadu Scout kan heel simpel vitale functies als hartritme en bloeddruk meten zodat je jezelf medisch beter leert kennen. De Tricoder is een van de vele 'uitvindingen' van de schrijvers van Star Trek die de basis vormt voor daadwerkelijk onderzoek. In de scifi-serie kunnen de karakters elkaars gezondheid en kwalen in seconden vaststellen met de Tricoder. Belg Walter de Brouwer komt met zijn bedrijf Scanadu steeds dichter bij een echte variant van dat idee. De eerste versie heet Scout en is vanaf vandaag te reserveren.

dinsdag 21 mei 2013

Vodafone Nederland zoekt beste eHealth-app

Vodafone en Waag Society stellen 40.000 euro prijzengeld in het vooruitzicht aan degene die het winnende concept indient voor de beste mobiele app voor eHealth. De termijn voor inzending is geopend en sluit op 13 september. De finale van Mobiles for Good vindt plaats tijdens Emerce eHealth op 26 september, waar ook de winnaar bekend wordt gemaakt.

vrijdag 17 mei 2013

Diabetespatiënten nemen hun medicatie beter in met slimme medicijndoos

Een medicijndoos die ervoor zorgt dat een patiënt automatisch een sms’je krijgt als hij zijn pil vergeet, verbetert de therapietrouw van diabetespatiënten niet alleen op korte maar ook op lange termijn, zo blijkt uit onderzoek bij het NIVEL (Netherlands institute for health services research) waarop Marcia Vervloet woensdag 22 mei promoveert aan Tilburg University.
Voor veel patiënten is het lastig op tijd hun pillen in te nemen. Hierdoor is de behandeling minder effectief dan mogelijk, en dit maakt de behandeling bovendien duurder dan nodig. Gebrekkige therapietrouw kan verschillende oorzaken hebben. Patiënten vergeten hun medicatie nogal eens, maar er zijn er ook die hun pillen bewust overslaan. Marcia Vervloet onderzocht een oplossing op maat voor diabetespatiënten die vergeten hun medicatie te nemen. Bij diabetes is het belangrijk de middelen op tijd in te nemen om schommelingen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen.
“Met zogenoemde Real Time Medication Monitoring (RTMM) worden patiënten herinnerd aan hun medicatie”, stelt Marcia Vervloet. “Dit systeem maakt gebruik van een medicijndoos die registreert wanneer hij opengaat. Als het doosje niet binnen de afgesproken tijd opengaat, wordt automatisch een sms’je gestuurd om de patiënt aan zijn medicatie te herinneren. Een patiënt krijgt dus alleen een sms’je als hij zijn medicijn vergeet in te nemen.” Vervloet onderzocht het effect van RTMM onder 161 patiënten uit veertig apotheken. De patiënten gebruikten minstens een jaar orale diabetesmedicatie en hadden in het voorgaande jaar minder dan 80% van hun medicatie opgehaald bij de apotheek. Zij werden verdeeld over drie groepen. Twee groepen kregen het medicijndoosje. Eén groep kreeg wel sms-herinneringen, de andere groep niet. De derde groep – zonder medicijndoosje – vormde de controlegroep.
Patiënten die sms-herinneringen kregen, namen trouwer hun medicatie dan de controlegroep. Dit effect hield ook aan op lange termijn: anderhalf jaar nadat de sms’jes waren gestopt. Daarnaast namen zij ook meer doseringen binnen de afgesproken tijd dan de patiënten die wel de pillendoos gebruikten maar geen sms’jes kregen en zij leken ook minder doseringen te missen.
In eerdere onderzoeken zijn alleen korte termijneffecten van elektronische herinneringen bestudeerd. Bovendien werd in die onderzoeken een herinnering verstuurd ongeacht of een patiënt zijn medicatie wel of niet had ingenomen. Hierdoor kunnen patiënten gewend raken aan de herinneringen en verliezen ze hun attentiewaarde. Marcia Vervloet heeft met haar onderzoek kunnen aantonen dat het slimme medicijndoosje met herinnerings-sms’jes ook effectief is op de lange termijn.
“Patiënten vergeten vooral hun medicatie op momenten dat hun dagelijkse routine wordt doorbroken. Bijvoorbeeld in het weekend en vakanties. Deze momenten vormen belangrijke aandachtspunten”, vertelt Marcia Vervloet. “Voor zorgverleners kan dit slimme medicijndoosje een effectief middel zijn om patiënten die hun medicatie vergeten of onregelmatig innemen te ondersteunen. En om hun zelfmanagement te versterken. Niet alleen voor patiënten met diabetes, maar ook bij andere chronische aandoeningen.”

donderdag 16 mei 2013

Topman Google wil medische gegevens burgers

Google CEO Larry Page ziet graag een speelveld ontstaan waarin IT-bedrijven met medische gegevens aan de slag kunnen. Wet- en regelgeving beschouwt hij als restrictief. Mede-oprichter Larry Page van Google vindt dat burgers zich transparanter moeten opstellen als het gaat om inzage hun in medische historie. “Ik heb eerder mijn stemproblemen besproken en heb daar veel begripvolle berichten en goede adviezen aan overgehouden”, zei hij gisteren tijdens het Google I/O ontwikkelaarsevent in San Francisco. Page zegt dat hij medische informatie eerder als privé beschouwde, maar dat hij na een reactie op een blogartikel wat hij schreef, de kwestie vanuit een ander licht is gaan bekijken.

UCB en IBM berekenen kansen epilepsiebehandeling

Pharmabedrijf UCB en IBM werken samen aan een project dat met analyses de uitkomst van een behandeling kan inschatten. Het gaat om zogenaamde cognitieve informatica waarbij verschillende gegevens (big data) worden verzameld en geanalyseerd om daar antwoorden uit te halen. In dat opzicht kan je het vergelijken met een soort van Watson light, al gaat het niet om hetzelfde.

woensdag 15 mei 2013

Pacemaker uitzetten? There’s an iPad for that!

De iPad, wat een fijn apparaat is het ook. Zelfs opa en oma weten er moeiteloos hun weg op te vinden, maar het is wel oppassen geblazen voor senioren met een pacemaker. De magneten in de smartcover zouden zonder problemen een Pacemaker uit kunnen schakelen.

RIVM: Breng risico's e-health beter in kaart

De risico’s van e-health moeten structureel en stelselmatig in kaart worden gebracht om de technologie veilig te kunnen gebruiken. Een betrouwbaar systeem waar incidenten structureel kunnen worden gemeld, geïdentificeerd, gedocumenteerd en gemonitord zou daarbij helpen. Dit meldt Zorgvisie. Daarvoor pleit het RIVM op basis van een verkennend literatuuronderzoek van het RIVM, uitgevoerd in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

woensdag 8 mei 2013

UZA laat patiënten maaltijden bestellen op iPad

Patiënten van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen kunnen hun maaltijdkeuzes voortaan via de iPad doorgeven. Dit zou het ziekenhuispersoneel een kwart meer tijd besparen. Het Antwerpse ziekenhuis UZA laat patiënten voortaan toe hun maaltijdkeuze op de iPad in te geven. Daarvoor ontwikkelde de informaticadienstverlener Cegeka een speciale app, die gekoppeld is aan het systeem voor maaltijdenbeheer C-Meal