vrijdag 18 oktober 2013

Proefschrift: TeleDermatologie is Best Practice

Vandaag verdedigde Job van der Heijden in het openbaar zijn proefschrift, getiteld Telemedicine in dermatology: Evaluation of secondary and tertiary teledermatology, in de Agnietenkapel van de UvA in Amsterdam.
Het proefschrift beschrijft de resultaten van onderzoek naar het gebruik van TeleDermatologie door ruim 1800 huisartsen en 166 dermatologen in Nederland. Onderzoek onder 38.000 TeleConsulten tussen 2007 en 2010 toont aan dat in de gevallen waarin de huisarts van plan was de patiënt fysiek te verwijzen naar de tweedelijn, TeleDermatologie dit in 74% van de gevallen voorkwam. Bovendien was de gemiddelde antwoordtijd 4.6 uur. Huisartsen gaven een groot leereffect aan. Onderzoek naar diagnostische accuratesse en betrouwbaarheid van TeleDermatoScopie - dermatoscopie i.c.m. teledermatologie - concludeerde dat hoge accuratesse en betrouwbaarheid gehaald kan worden, mits de dermatoscopische beelden van voldoende kwaliteit zijn. In zijn stellingen concludeert Van der Heijden dat TeleDermatologie na selectie door de huisarts toegevoegd zou moeten worden aan Best Practice richtlijnen voor dermatologische zorg in de eerstelijn.

donderdag 17 oktober 2013

AMC en VUmc sluiten contract met Epic voor nieuw gezamenlijk EPD

Het AMC en VUmc hebben na een Europees aanbestedingstraject in gezamenlijkheid gekozen voor Epic als leverancier van het nieuwe EPD. Met Epic kan een belangrijke wens van beide organisaties, het werken in één geïntegreerd systeem door vrijwel de gehele organisatie, worden gerealiseerd. De benodigde voorbereidingstijd om een volledig ingericht EPD te realiseren zal ongeveer 2 jaar zijn.
AMC en VUmc gaan als eerste (academische) ziekenhuizen in Nederland met één identiek ingericht Elektronisch Patiëntendossier (EPD) werken. De beide ziekenhuizen trekken volledig samen op bij de aanschaf, de inrichting en het beheer van het nieuwe EPD. Het is voor het eerst dat in de Nederlandse ziekenhuiswereld twee UMC’s met één informatiesysteem gaan werken. Met het nieuwe EPD wordt aan een belangrijke voorwaarde voldaan voor de nauwere inhoudelijke samenwerking van beide UMC’s.
Het Amerikaanse bedrijf Epic heeft ruimschoots ervaring met academische ziekenhuizen (o.a. Stanford, VS), maar ook met Nederlandse ziekenhuizen (Sint Lucas Andreas, Radboudumc Nijmegen en Amphia).
Voor AMC en VUmc leidt de gezamenlijke invoering van een nieuw EPD tot een betere informatievoorziening die nodig is om de ingezette samenwerking op medisch en wetenschappelijk gebied goed te kunnen uitbouwen. ‘Meer dan 70% van onze collega’s gaat met het nieuwe EPD werken. Dat zijn bijna 10.000 medewerkers, die nog beter de kwaliteit en veiligheid van zorg voor onze patiënten kunnen waarborgen’, aldus programmadirecteuren Maurits Ros en Douwe van Riet.
In de voorbereidingsperiode worden onder andere alle medewerkers getraind. Ook wordt het systeem gebruiksklaar gemaakt. De zogenaamde ‘generieke gegevensset’, samengesteld door alle UMC’s, die zorgt voor standaardisatie van zorggegevens, zal ook in het systeem verwerkt worden.

GGZ Eindhoven gaat ehealth-diensten verder ontwikkelen

De instelling voor geestelijke gezondheidszorg GGZ Eindhoven en de Kempen (GGzE) gaat haar ehealth-diensten verder ontwikkelen en opschalen. Om dit te bereiken is GGzE een duurzame samenwerkovereenkomst aangegaan met Minddistrict, marktleider in ehealth binnen de geestelijke gezondheidszorg. Met de opschaling gaat GGzE tevens deel uitmaken van Minddistricts strategische netwerk van innovatieve GGZ-instellingen: de G3.
De basis van de G3 werd gelegd in 2011. Het doel van de samenwerking is de kwaliteit, toegankelijkheid en efficiency van de gezamenlijke GGZ-dienstverlening te verbeteren. Marijke van Putten, lid Raad van Bestuur van GGZ Noord-Holland-Noord, reageert verheugd op de komst van GGzE in de G3. ‘Het is een moderne innovatieve organisatie, waar we ook al op het gebied van telezorg mee samenwerken. Dit zal de G3 versterken. Zo groeien we hopelijk geleidelijk door naar een G7!’
Minddistricts strategische netwerk bestaande uit Novadic-Kentron, GGZ Noord-Holland-Noord, Dimence en GGzE gaat onder de naam G4 verder werken aan het verbeteren van de gezamenlijke GGZ-dienstverlening. 



 

woensdag 16 oktober 2013

De sluitende businesscase e-health is te maken

E-health kan ook wel e-hoop worden genoemd: onze hoop om betere en betaalbaardere zorg te realiseren door inzet van technologie. In de afgelopen tien jaar waarin ik mij met e-health heb beziggehouden, heb ik geleerd dat geld besparen met e-health niet makkelijk is. De verwachte besparingen moeten worden gerealiseerd door de administratieve processen slimmer te organiseren, de vierkante meters slimmer in te zetten (door anders werken en outreachend werken) én minder contacttijd tussen patiënt en de behandelaar

dinsdag 15 oktober 2013

Mobiele App versoepelt het leven reumapatiënt

Voor mensen met reumatoïde artritis is er een nieuwe tool beschikbaar: de ReumaCoach (beschikbaar voor iPhone of Android). Een app die bijhoudt hoe de patiënt zich voelt en oefeningen geeft voor soepele gewrichten. Verder herinnert de ReumaCoach de patiënt eraan wanneer hij of zij medicatie moet innemen en wanneer er een afspraak is bij de reumatoloog.

maandag 14 oktober 2013

Hoe Apple en Nike de zorgsector veranderen

De zorg. Een markt die schreeuwt om vernieuwing. Met stijgende zorgkosten en een groeiende zorgbehoefte door de vergrijzende bevolking wordt de noodzaak voor innovatie steeds groter. Veel wordt verwacht van mHealth, mobiele toepassingen in de zorg die monitoring en communicatie op afstand vergemakkelijken. Tot nu toe worden dergelijke oplossingen beperkt ingezet, maar een interessante ontwikkeling is gaande. Het gebruik van allerlei ‘wearable devices’, apparaatjes die je bij je draagt en die door middel van sensoren allerlei functies van je lichaam opmeten, neemt toe. Niet zo zeer getriggerd door de medische sector maar vanuit consumenten zelf. Grote jongens zoals Apple en Nike spelen hier vol op in.

vrijdag 11 oktober 2013

'Smart glasses' kunnen loopbeweging Parkinsonpatiënt verbeteren

Dankzij een nieuwe app voor een intelligente bril - zoals Google Glass - wordt het straks mogelijk om de loopbeweging van Parkinsonpatiënten te verbeteren en hun kans op vallen te verkleinen. Onderzoekers van het MIRA Instituut van de Universiteit Twente ontvingen voor de ontwikkeling van deze app een subsidie van Fonds NutsOhra.
Het looppatroon van Parkinsonpatiënten is vaak verstoord: soms uit dat zich in een schuifelende beweging met kleine stapjes, soms in het voortdurend zoeken naar extra steun. Ook de kans op vallen is daardoor groter, ondanks de vooruitgang die is geboekt in de medicatie. Het is gebleken dat de patiënt beter loopt als hij of zij een regelmatig patroon ziet of hoort. Te denken is aan strepen op de vloer of aan de regelmatige tik van een metronoom.
De onderzoekers onder leiding van prof. Richard van Wezel, hoogleraar Neurofysiologie aan de UT en ook verbonden aan het Donders Instituut in Nijmegen, willen nu de mogelijkheden verkennen om de intelligente brillen, die op dit moment op de consumentenmarkt verschijnen (bijvoorbeeld Google Glasses) in te zetten. Deze intelligente bril kan de regelmatige patronen aanbieden: visueel of hoorbaar. Dat kunnen bewegende strepen of vormen zijn die de patiënt door de bril ziet, flitsende vormen of muziek met wisselende tempi. De nieuwste intelligente brillen hebben al een ingebouwde camera en versnellingsopnemers, waardoor voor de individuele patiënt kan worden onderzocht welke benadering het best werkt.
In het project werkt het MIRA Instituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde samen met het Donders Instituut voor Brain, Cognition and Behaviour (Nijmegen), het Medisch Spectrum Twente en het VUmc in Amsterdam. Voor het project heeft Fonds NutsOhra, dat financiële ondersteuning biedt aan projecten in de gezondheidszorg, een bedrag van 94.000 euro toegekend.

donderdag 10 oktober 2013

Lexmark neemt PACSGEAR over

Lexmark, Inc neemt PACSGEAR over. Deze leverancier biedt connectivity-oplossingen waarmee zij medische afbeeldingen en andere zorg-gerelateerde documenten kunnen vastleggen, beheren en delen. Daarnaast bieden ze de mogelijkheid om dergelijke documentatie te integreren met bestaande beeldbanken, communicatiesystemen (PACS) en elektronische patiëntendossiers (EMR). Het overnamebedrag bedraagt ongeveer 54 miljoen dollar.
Met de technologische oplossingen voor de gezondheidszorg van PACSGEAR kan iedere afdeling documenten, foto’s en video’s, infraroodbeelden en andere beelden met elkaar delen via elke PACS of EMR. Medisch personeel met specialiteiten zoals radiologie, cardiologie of orthopedie kunnen toegang krijgen tot, bekijken en delen van medische beelden van patiënten. Daarnaast kunnen ze de resultaten eenvoudiger analyseren. Hierdoor verbetert de patiëntenzorg en wordt de informatie-uitwisseling vereenvoudigd.
PACSGEAR is wereldwijd actief in meer dan 50 landen en de oplossingen worden ingezet in de helft van alle Amerikaanse ziekenhuizen. Klanten zijn onder andere Kaiser Permanente, Henry Ford Health System, Hospital Corporation of America (HCA), Mount Sinai Hospital, Stanford Hospital & Clinics en het medisch centrum van de universiteit van Chicago.
italiseert steeds meer content: van X-rays en MRI’s tot verzekeringsdocumenten. Leveranciers vinden het daarentegen moeilijk om oplossingen in te zetten die hen helpen om te gaan met alle ongestructureerde informatie” zegt Paul Rooke, CEO en voorzitter van Lexmark. “De overname van PACSGEAR zorgt ervoor dat de oplossingen van Lexmark zorgaanbieders nog beter kunnen helpen met het vastleggen en verwerken van digitale content. Tevens zorgt Lexmark ervoor dat die informatie gekoppeld is aan de juiste applicaties en dat die informatie toegankelijk is voor de juiste personen om zo de best mogelijke kwaliteit van de gezondheidszorg te garanderen.”

woensdag 9 oktober 2013

Diabeter bewijst dat patiëntveiligheid en eHealth uitstekend samengaan

Diabeter, het nationale behandelcentrumcentrum voor kinderen en jongeren met diabetes, heeft als eerste diabetesbehandelcentrum in Nederland het HKZ-keurmerk Cliënt-/Patiëntveiligheid behaald. Diabeter is in Nederland voorloper in eHealth en met het keurmerk laat het centrum zien dat vernieuwende zorg en patiëntveiligheid uitstekend samengaan. Dr. Henk Veeze, oprichter en voorzitter raad van bestuur Diabeter en kinderarts: "Wij zijn de discussie over voor- en nadelen van eHealth allang voorbij. Bij Diabeter werken we sinds de start elektronisch en evalueren dagelijks wel 100 zorguitkomstparameters waarmee we ook veiligheidsaspecten monitoren." Het keurmerkcertificaat voor de drie vestigingen van Diabeter werd vandaag in Rotterdam uitgereikt door certificeerder Lloyd's Register.
Diabetesbehandelcentrum Diabeter heeft de zorgverlening aan kinderen en jongeren met diabetes type 1 in belangrijke mate gedigitaliseerd. Er is een uniek systeem ontwikkeld voor zorg op afstand. Patiënten moesten voorheen vier keer per jaar bij de behandelaar komen om de gezondheidstoestand te bespreken en de behandeling eventueel bij te stellen, nu staan de meeste Diabeter-patiënten veel frequenter maar op afstand in contact met het behandelcentrum. Gegevens als bloedglucosewaarde worden in de praktijk gemiddeld 20 keer per jaar online uitgewisseld waarbij de patiënt direct ook een overzicht uit het dossier ontvangt. Behandelaars kunnen het ziekteverloop en de effectiviteit van de behandeling nauwgezet volgen en indien nodig tussentijds contact opnemen met de patiënt of zelfs ingrijpen. Medeoprichter Dr. Henk-Jan Aanstoot van Diabeter ziet in de HKZ-certificering nogmaals het bewijs dat vernieuwende zorg geen afbreuk hoeft te doen aan patiëntveiligheid. "Integendeel. De moderne technologieën en ICT-middelen stellen ons in staat de behandeling voor patiënten effectiever en comfortabeler te maken."
Aanleiding voor Diabeter om het traject voor de certificering van het veiligheidsmanagement- systeem in te gaan was enerzijds een eis van Achmea, anderzijds de wens om de zorgprocessen en -handelingen en de controles daarop te structureren en vast te leggen om de kwaliteit te borgen bij de groei van de kliniek. Er is dan ook gekozen voor de HKZ-certificering: "We wilden de vrijblijvendheid en het incidentele karakter uit de zorghandelingen halen. Elke handeling moet vastgelegd worden, zodat iedereen op dezelfde manier en controleerbaar zorg verleent."
"Met het HKZ-traject is de patiëntveiligheid nu aantoonbaar gewaarborgd. Het certificaat vereist een grondige doorlichting van alle processen en procedures binnen de kliniek. Met vastlegging van alle procedures, risico-inventarisaties, een fout-meldingssysteem, interne audits en klanttevredenheidsonderzoek heeft Diabeter nu een veiligheidscultuur die toekomstbestendig is. Het is nu volstrekt normaal dat onze IT-systemen de vele onderdelen van de zorgverlening assisteren en bewaken. eHealth staat in dienst van zorg, proces en veiligheid. Met de veelheid aan data in onze zorg, zou het zonder IT-systeem vrijwel onmogelijk zijn om continu garant te staan voor een veilige behandeling. IT en veiligheidsmanagement vormen samen juist een ijzersterk duo."
Diabeter is voorloper in de digitalisering van de zorg en loopt af en toe nog tegen de nadelen van het voortrekkerschap aan. Veeze: "Je ziet dat de overheid en verzekeraars wel meebewegen. Voorheen werd 'cloudcare' zoals wij die aanbieden bijvoorbeeld niet vergoed omdat de vergoeding als diagnosebehandelcombinatie (dbc) afhankelijk was van fysieke bezoeken. Inmiddels zit deze aanpak wel in onze dbc. Overheid en verzekeraars willen wel zekerheid over het nut en de patiëntveiligheid van vernieuwende zorg en dat is ook logisch. Dat onze aanpak aanslaat, blijkt alleen al uit het feit dat we jaarlijks met 10 tot 15% groeien waarbij patiënten uit het hele land maar ook uit het buitenland ons weten te vinden. Kwaliteit van zorg staat bij ons hoog in het vaandel en met het HKZ-keurmerk Cliënt-/Patiëntveiligheid tonen we nu ook aan dat eHealth en zorgveiligheid uitstekend samengaan. Concentratie van deze zorg zal het beter en goedkoper maken, al was het alleen al om het fors lager aantal ziekenhuisopnamen bij onze behandelingen, maar de grote winst komt later met de besparing op dure complicaties."
Kaat van der Haar-Coessen, consultant HKZ: "Begin 2010 heeft HKZ de norm voor Cliënt-/Patiëntveiligheid uitgebracht, naast de HKZ-kwaliteitsnormen. Iedere patiënt moet erop kunnen vertrouwen dat een organisatie of sector alles doet om zijn veiligheid te waarborgen en dat daarin wordt geïnvesteerd, elke keer opnieuw. Natuurlijk kunnen er zich altijd nog incidenten voordoen. De norm voor Cliënt-/Patiëntveiligheid biedt dan de mogelijkheid om deze op een veilige manier te melden. Hierdoor worden incidenten beter zichtbaar en kunnen in de toekomst voorkomen worden. Een veilige cultuur is hierbij van groot belang. HKZ is erg blij dat Diabeter, als toonaangevende organisatie binnen de diabetes-sector, als eerste het Cliënt-/Patiëntveiligheidskeurmerk heeft behaald. Hiermee zijn ze niet alleen een voorbeeld voor de Diabeteszorg, maar ook binnen de zorg in het algemeen."

dinsdag 8 oktober 2013

Ziekenhuis AMC gidst bezoekers met app naar bestemming

Het AMC in Amsterdam brengt vandaag een mobiele app uit die bezoekers naar hun bestemming loodsen. De app bevat plattegronden, navigatietips en actuele bezoekersinformatie. De app is ontwikkeld door M2Mobi en heeft als doel de dienstverlening naar patiënten beter te maken. In een academisch ziekenhuis is het makkelijk om te verdwalen in gangen met zestig kilometer lengte. Daarom wordt al veel aandacht besteed aan bewegwijzering. De app AMC Navigatie (Android, iOS) voegt daar een dimensie aan toe.

maandag 7 oktober 2013

Implantaat werkt als bioreactor en doodt kankercellen

Een team van wetenschappers en doktoren in Boston ontwikkelde een nieuwe behandelmethode voor huidkanker. Doktoren plaatsen bij een patiënt met huidkanker een kleine 'spons' onder de huid ter grootte van een aspirine. De spons bestaat uit polymeren met een vaccin. Het implantaat bootst als het ware een infectie na waardoor immuuncellen op de infectie afkomen. Het vaccin stimuleert deze cellen en het immuunsysteem om kanker te leren herkennen en als vijand te zien. De supercharged cellen zullen vervolgens de kankercellen in het lichaam aanvallen en vernietigen.

donderdag 3 oktober 2013

Philips kondigt Google Glass concept voor gezondheidszorg aan

Koninklijke Philips en Accenture hebben een 'proof-of-concept' aangekondigd die gebruik maakt van Google Glass om zo onderzoek te doen naar het verbeteren van de effectiviteit en de efficiëntie van chirurgische behandelingen. De bedrijven verbonden de Google Glass met Philips' IntelliVue patiëntbewakingsoplossing. Het laat zien dat een perfecte overdracht van vitale functies van de patiënt naar Google Glass praktisch toepasbaar is. Artsen krijgen daarmee handsfree toegang tot essentiële klinische gegevens.
Het concept laat zien hoe een arts die de display draagt de vitale functies kan controleren en tegelijkertijd kan reageren op ontwikkelingen tijdens de chirurgische ingreep, zonder zijn blik van de patiënt of de procedure te hoeven afwenden. Een chirurg kan de vitale functies van de patiënt ook op afstand volgen of de hulp van artsen op andere locaties inroepen.
Onderzoekers van het nieuwe Philips Digital Accelerator Lab, dat alle Philips sectoren betrekt en heeft in Nederland en India, ontwikkelden samen met onderzoekers van locaties Accenture Technology Labs het eerste proof of concept om zo de mogelijkheden te onderzoeken van een Google Glass in combinatie met Philips IntelliVue patientbewakingsoplossingen. Het biedt de mogelijkheid om meer onderzoek te doen naar de mogelijkheden van naadloze integratie van Google Glass met oplossingen van Philips Healthcare
Het onderzoek naar de Google Glass IntelliVue-oplossing was niet alleen gericht op de mogelijkheid om handsfree te werken, maar was ook bedoeld om te kijken hoe naadloze overdracht van patiëntgegevens tijdens een procedure de mobiliteit van de behandelaar kan verbeteren. Verder onderzoek kan duidelijk maken hoe artsen en anesthesiologen alle aandacht bij de patiënt kunnen houden terwijl ze live de essentiële bewakingsgegevens van de patiënt in beeld krijgen.

Vaccinmonitor voor het meten van bijwerkingen griepprik

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb heeft in samenwerking met Cegeka de Vaccinmonitor-toepassing ontwikkeld. Deze wordt deze maand landelijk gebruikt om bijwerkingen van de jaarlijkse griepprik te identificeren.
Ieder jaar haalt ongeveer een miljoen mensen een griepprik bij de huisarts. Het griepvaccin is van tevoren uiteraard goed getest op bijwerkingen, maar het komt soms voor dat er na registratie van een vaccin toch nog zeldzame bijwerkingen worden gevonden. Hoe eerder dat bekend is, hoe veiliger vaccins kunnen worden gemaakt en toegediend.
Om dit inzicht te vergroten, doet Lareb dit jaar voor het eerst een grootschalig landelijk onderzoek onder alle mensen die een griepprik hebben gehad. Het centrum heeft voor de ontwikkeling van deze Vaccinmonitor de hulp ingeroepen van Cegeka. Via e-mail ontvangen deelnemers aan het onderzoek een link naar het vragenformulier. Dit formulier bevat intelligentie waardoor mensen alleen vragen krijgen voorgeschoteld die op hen van toepassing zijn. Afhankelijk van de gemelde bijwerking krijgen ze vervolgvragen. Ook is het mogelijk om foto’s te uploaden. Mensen die melding maken van een bijwerking krijgen twee weken later een nieuw vragenformulier voorgelegd waarop ze kunnen aangeven of de bijwerking inmiddels is verdwenen.
In drie sprints van twee weken is de Vaccinmonitor tot stand gekomen. De nauwe samenwerking tussen Lareb en Cegeka was daarin een belangrijke succesfactor. Daan Noordzij, manager Applicatie Management Cegeka: 'We hadden op het moment dat we startten een minimale functionele beschrijving. Op basis daarvan zijn wij begonnen met bouwen, waarbij we continu feedback hebben gevraagd aan Lareb. Omdat we nog geen helder beeld hadden van het eindproduct en er wel een keiharde deadline lag, moesten we voortdurend keuzes maken welke kwaliteit we acceptabel vonden en hoeveel mankracht we moesten vrijmaken om die kwaliteit te waarborgen. Dat is door de intensieve samenwerking tussen onze beide organisaties goed gelukt.'
Deze maand ontvangen 3 miljoen Nederlanders de link naar de Vaccinmonitor. De onderzoeksresultaten zullen worden gebruikt om bijwerkingen van toekomstige vaccins te minimaliseren.

woensdag 2 oktober 2013

Gratis Wifi in Ziekenhuis Rivierenland voor patiënten en bezoekers

Met ingang van 1 oktober 2013 is heel Ziekenhuis Rivierenland voorzien van een Wifinetwerk. Patiënten en bezoekers kunnen tijdens hun bezoek aan het ziekenhuis gratis gebruik maken van dit draadloze internet. Wifi is al langer in het ziekenhuis aanwezig voor het draadloos verbinden van verplaatsbare medische apparatuur. Zo rijden er in het ziekenhuis ‘’Computers On Wheels’’ (COW’s) rond voor de digitale patiëntenregistratie.

Noordhoff Health start pilot e-lectures

Veel verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland houden hun kennis en vaardigheden bij via de e-learningcursussen van Noordhoff Health. Samen met zorginstellingen en zorgprofessionals zoekt deze uitgeverij ook continu naar nieuwe leeroplossingen. Zo start Noordhoff Health voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 een pilot met drie innovatieve e-lectures over 'Evidenced Based Practice, Communiceren in acute situaties (SBARR) en Verpleegkundig rekenen'.
Onder zorgprofessionals bestaat de behoefte aan nieuwe vormen van leren. In de hectiek van de dagelijkse praktijk willen verpleegkundigen en verzorgenden hun kennis graag bijhouden op een prettige en effectieve manier, op een tijdstip dat ze zelf kunnen bepalen. Gewoon achter de computer, thuis of op het werk. Noordhoff Health stelt zich ten doel nieuwe concepten te ontwikkelen voor innovatieve producten en leeroplossingen. De pilot met de drie nieuwe e-lectures past in dit streven.
Een e-lecture is een lesvideo of bewerking van een opname van een presentatie, een klinische les, een instructiefilm of workshop, doorgaans gepresenteerd door een autoriteit op het onderwerp. De e-lecture is via internet op elk willekeurig moment te bekijken. De cursist ziet en hoort bijvoorbeeld de docent, met visuele ondersteuning van tekst en afbeeldingen. Zorgprofessionals kunnen zo in korte tijd en op een flexibele en inspirerende manier kennis opdoen en werken aan hun persoonlijke ontwikkeling.
Participatie in deze pilot is mogelijk. De gebruikers van CampusMed, onderdeel van Noordhoff Health, geven momenteel hun feedback om de e-lectures in de toekomst waar mogelijk nog te verbeteren. Zorginstellingen die nog geen gebruiker zijn van CampusMed maar wel geïnteresseerd in de e-lectures, kunnen contact opnemen met Noordhoff Health via www.noordhoff-health.nl.

dinsdag 1 oktober 2013

Uitreiking eerste studieboek voor eHealth

Online therapie, zorg-op-afstand, telemedicine: eHealth is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Bij eHealth gaat het niet alleen om technologie, maar ook om connectiviteit, participatie en zorginnovatie. Bovenal gaat het om de kwaliteit van zorg en de veiligheid van patiënten. Voor een verdere implementatie van eHealth is goed onderwijs van groot belang. De studenten van vandaag zijn tenslotte de zorgprofessionals van morgen. De Universiteit Twente en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bieden op 15 oktober in Den Haag Nederlands’ eerste wetenschappelijke studieboek over eHealth aan. Drs. Rien Meijerink, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Zorg (RVZ) neemt het eerste exemplaar van ‘Improving eHealth’ in ontvangst.
Het studieboek ‘Improving eHealth’ is gebaseerd op recent onderzoek van wetenschappers van de Universiteit Twente en het RIVM. In het boek komen praktijk en theorie aan bod van het ontwerpen, implementeren of evalueren van technologie in de zorg. Hoe richt je bijvoorbeeld een webportaal in zodat patiënten het ook daadwerkelijk gaan gebruiken? Of: welke factoren zijn belangrijk bij het ontwerpen van een succesvolle eHealth toepassing?
In het verlengde van het boek is er een online kennisplatform - eHealthwiki.org - met een leidraad waarmee gemeten kan worden of bepaalde instrumenten effectief zijn. Door de vele voorbeelden op het gebied van slimme eHealth ontwerpen kan het boek breed ingezet worden in Nederland en daarbuiten, voor nascholing bij zorginstellingen of als studieboek voor bachelor- en masterstudenten van universiteiten en Hogescholen. Het is ook geschikt voor professionals betrokken bij eHealth implementatie. Hoofdredacteur dr. Lisette van Gemert-Pijnen (UT): “Masterstudenten van de UT gebruiken het boek dit jaar al in hun opleiding Psychologie, Bestuurskunde of Gezondheidswetenschappen. Ook in het hbo wordt het gebruikt, bijvoorbeeld voor de master Advanced Health Informatics Practice (InHolland).”