vrijdag 18 oktober 2013

Proefschrift: TeleDermatologie is Best Practice

Vandaag verdedigde Job van der Heijden in het openbaar zijn proefschrift, getiteld Telemedicine in dermatology: Evaluation of secondary and tertiary teledermatology, in de Agnietenkapel van de UvA in Amsterdam.
Het proefschrift beschrijft de resultaten van onderzoek naar het gebruik van TeleDermatologie door ruim 1800 huisartsen en 166 dermatologen in Nederland. Onderzoek onder 38.000 TeleConsulten tussen 2007 en 2010 toont aan dat in de gevallen waarin de huisarts van plan was de patiënt fysiek te verwijzen naar de tweedelijn, TeleDermatologie dit in 74% van de gevallen voorkwam. Bovendien was de gemiddelde antwoordtijd 4.6 uur. Huisartsen gaven een groot leereffect aan. Onderzoek naar diagnostische accuratesse en betrouwbaarheid van TeleDermatoScopie - dermatoscopie i.c.m. teledermatologie - concludeerde dat hoge accuratesse en betrouwbaarheid gehaald kan worden, mits de dermatoscopische beelden van voldoende kwaliteit zijn. In zijn stellingen concludeert Van der Heijden dat TeleDermatologie na selectie door de huisarts toegevoegd zou moeten worden aan Best Practice richtlijnen voor dermatologische zorg in de eerstelijn.

donderdag 17 oktober 2013

AMC en VUmc sluiten contract met Epic voor nieuw gezamenlijk EPD

Het AMC en VUmc hebben na een Europees aanbestedingstraject in gezamenlijkheid gekozen voor Epic als leverancier van het nieuwe EPD. Met Epic kan een belangrijke wens van beide organisaties, het werken in één geïntegreerd systeem door vrijwel de gehele organisatie, worden gerealiseerd. De benodigde voorbereidingstijd om een volledig ingericht EPD te realiseren zal ongeveer 2 jaar zijn.
AMC en VUmc gaan als eerste (academische) ziekenhuizen in Nederland met één identiek ingericht Elektronisch Patiëntendossier (EPD) werken. De beide ziekenhuizen trekken volledig samen op bij de aanschaf, de inrichting en het beheer van het nieuwe EPD. Het is voor het eerst dat in de Nederlandse ziekenhuiswereld twee UMC’s met één informatiesysteem gaan werken. Met het nieuwe EPD wordt aan een belangrijke voorwaarde voldaan voor de nauwere inhoudelijke samenwerking van beide UMC’s.
Het Amerikaanse bedrijf Epic heeft ruimschoots ervaring met academische ziekenhuizen (o.a. Stanford, VS), maar ook met Nederlandse ziekenhuizen (Sint Lucas Andreas, Radboudumc Nijmegen en Amphia).
Voor AMC en VUmc leidt de gezamenlijke invoering van een nieuw EPD tot een betere informatievoorziening die nodig is om de ingezette samenwerking op medisch en wetenschappelijk gebied goed te kunnen uitbouwen. ‘Meer dan 70% van onze collega’s gaat met het nieuwe EPD werken. Dat zijn bijna 10.000 medewerkers, die nog beter de kwaliteit en veiligheid van zorg voor onze patiënten kunnen waarborgen’, aldus programmadirecteuren Maurits Ros en Douwe van Riet.
In de voorbereidingsperiode worden onder andere alle medewerkers getraind. Ook wordt het systeem gebruiksklaar gemaakt. De zogenaamde ‘generieke gegevensset’, samengesteld door alle UMC’s, die zorgt voor standaardisatie van zorggegevens, zal ook in het systeem verwerkt worden.

GGZ Eindhoven gaat ehealth-diensten verder ontwikkelen

De instelling voor geestelijke gezondheidszorg GGZ Eindhoven en de Kempen (GGzE) gaat haar ehealth-diensten verder ontwikkelen en opschalen. Om dit te bereiken is GGzE een duurzame samenwerkovereenkomst aangegaan met Minddistrict, marktleider in ehealth binnen de geestelijke gezondheidszorg. Met de opschaling gaat GGzE tevens deel uitmaken van Minddistricts strategische netwerk van innovatieve GGZ-instellingen: de G3.
De basis van de G3 werd gelegd in 2011. Het doel van de samenwerking is de kwaliteit, toegankelijkheid en efficiency van de gezamenlijke GGZ-dienstverlening te verbeteren. Marijke van Putten, lid Raad van Bestuur van GGZ Noord-Holland-Noord, reageert verheugd op de komst van GGzE in de G3. ‘Het is een moderne innovatieve organisatie, waar we ook al op het gebied van telezorg mee samenwerken. Dit zal de G3 versterken. Zo groeien we hopelijk geleidelijk door naar een G7!’
Minddistricts strategische netwerk bestaande uit Novadic-Kentron, GGZ Noord-Holland-Noord, Dimence en GGzE gaat onder de naam G4 verder werken aan het verbeteren van de gezamenlijke GGZ-dienstverlening. 



 

woensdag 16 oktober 2013

De sluitende businesscase e-health is te maken

E-health kan ook wel e-hoop worden genoemd: onze hoop om betere en betaalbaardere zorg te realiseren door inzet van technologie. In de afgelopen tien jaar waarin ik mij met e-health heb beziggehouden, heb ik geleerd dat geld besparen met e-health niet makkelijk is. De verwachte besparingen moeten worden gerealiseerd door de administratieve processen slimmer te organiseren, de vierkante meters slimmer in te zetten (door anders werken en outreachend werken) én minder contacttijd tussen patiënt en de behandelaar

dinsdag 15 oktober 2013

Mobiele App versoepelt het leven reumapatiënt

Voor mensen met reumatoïde artritis is er een nieuwe tool beschikbaar: de ReumaCoach (beschikbaar voor iPhone of Android). Een app die bijhoudt hoe de patiënt zich voelt en oefeningen geeft voor soepele gewrichten. Verder herinnert de ReumaCoach de patiënt eraan wanneer hij of zij medicatie moet innemen en wanneer er een afspraak is bij de reumatoloog.

maandag 14 oktober 2013

Hoe Apple en Nike de zorgsector veranderen

De zorg. Een markt die schreeuwt om vernieuwing. Met stijgende zorgkosten en een groeiende zorgbehoefte door de vergrijzende bevolking wordt de noodzaak voor innovatie steeds groter. Veel wordt verwacht van mHealth, mobiele toepassingen in de zorg die monitoring en communicatie op afstand vergemakkelijken. Tot nu toe worden dergelijke oplossingen beperkt ingezet, maar een interessante ontwikkeling is gaande. Het gebruik van allerlei ‘wearable devices’, apparaatjes die je bij je draagt en die door middel van sensoren allerlei functies van je lichaam opmeten, neemt toe. Niet zo zeer getriggerd door de medische sector maar vanuit consumenten zelf. Grote jongens zoals Apple en Nike spelen hier vol op in.

vrijdag 11 oktober 2013

'Smart glasses' kunnen loopbeweging Parkinsonpatiënt verbeteren

Dankzij een nieuwe app voor een intelligente bril - zoals Google Glass - wordt het straks mogelijk om de loopbeweging van Parkinsonpatiënten te verbeteren en hun kans op vallen te verkleinen. Onderzoekers van het MIRA Instituut van de Universiteit Twente ontvingen voor de ontwikkeling van deze app een subsidie van Fonds NutsOhra.
Het looppatroon van Parkinsonpatiënten is vaak verstoord: soms uit dat zich in een schuifelende beweging met kleine stapjes, soms in het voortdurend zoeken naar extra steun. Ook de kans op vallen is daardoor groter, ondanks de vooruitgang die is geboekt in de medicatie. Het is gebleken dat de patiënt beter loopt als hij of zij een regelmatig patroon ziet of hoort. Te denken is aan strepen op de vloer of aan de regelmatige tik van een metronoom.
De onderzoekers onder leiding van prof. Richard van Wezel, hoogleraar Neurofysiologie aan de UT en ook verbonden aan het Donders Instituut in Nijmegen, willen nu de mogelijkheden verkennen om de intelligente brillen, die op dit moment op de consumentenmarkt verschijnen (bijvoorbeeld Google Glasses) in te zetten. Deze intelligente bril kan de regelmatige patronen aanbieden: visueel of hoorbaar. Dat kunnen bewegende strepen of vormen zijn die de patiënt door de bril ziet, flitsende vormen of muziek met wisselende tempi. De nieuwste intelligente brillen hebben al een ingebouwde camera en versnellingsopnemers, waardoor voor de individuele patiënt kan worden onderzocht welke benadering het best werkt.
In het project werkt het MIRA Instituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde samen met het Donders Instituut voor Brain, Cognition and Behaviour (Nijmegen), het Medisch Spectrum Twente en het VUmc in Amsterdam. Voor het project heeft Fonds NutsOhra, dat financiële ondersteuning biedt aan projecten in de gezondheidszorg, een bedrag van 94.000 euro toegekend.

donderdag 10 oktober 2013

Lexmark neemt PACSGEAR over

Lexmark, Inc neemt PACSGEAR over. Deze leverancier biedt connectivity-oplossingen waarmee zij medische afbeeldingen en andere zorg-gerelateerde documenten kunnen vastleggen, beheren en delen. Daarnaast bieden ze de mogelijkheid om dergelijke documentatie te integreren met bestaande beeldbanken, communicatiesystemen (PACS) en elektronische patiëntendossiers (EMR). Het overnamebedrag bedraagt ongeveer 54 miljoen dollar.
Met de technologische oplossingen voor de gezondheidszorg van PACSGEAR kan iedere afdeling documenten, foto’s en video’s, infraroodbeelden en andere beelden met elkaar delen via elke PACS of EMR. Medisch personeel met specialiteiten zoals radiologie, cardiologie of orthopedie kunnen toegang krijgen tot, bekijken en delen van medische beelden van patiënten. Daarnaast kunnen ze de resultaten eenvoudiger analyseren. Hierdoor verbetert de patiëntenzorg en wordt de informatie-uitwisseling vereenvoudigd.
PACSGEAR is wereldwijd actief in meer dan 50 landen en de oplossingen worden ingezet in de helft van alle Amerikaanse ziekenhuizen. Klanten zijn onder andere Kaiser Permanente, Henry Ford Health System, Hospital Corporation of America (HCA), Mount Sinai Hospital, Stanford Hospital & Clinics en het medisch centrum van de universiteit van Chicago.
italiseert steeds meer content: van X-rays en MRI’s tot verzekeringsdocumenten. Leveranciers vinden het daarentegen moeilijk om oplossingen in te zetten die hen helpen om te gaan met alle ongestructureerde informatie” zegt Paul Rooke, CEO en voorzitter van Lexmark. “De overname van PACSGEAR zorgt ervoor dat de oplossingen van Lexmark zorgaanbieders nog beter kunnen helpen met het vastleggen en verwerken van digitale content. Tevens zorgt Lexmark ervoor dat die informatie gekoppeld is aan de juiste applicaties en dat die informatie toegankelijk is voor de juiste personen om zo de best mogelijke kwaliteit van de gezondheidszorg te garanderen.”

woensdag 9 oktober 2013

Diabeter bewijst dat patiëntveiligheid en eHealth uitstekend samengaan

Diabeter, het nationale behandelcentrumcentrum voor kinderen en jongeren met diabetes, heeft als eerste diabetesbehandelcentrum in Nederland het HKZ-keurmerk Cliënt-/Patiëntveiligheid behaald. Diabeter is in Nederland voorloper in eHealth en met het keurmerk laat het centrum zien dat vernieuwende zorg en patiëntveiligheid uitstekend samengaan. Dr. Henk Veeze, oprichter en voorzitter raad van bestuur Diabeter en kinderarts: "Wij zijn de discussie over voor- en nadelen van eHealth allang voorbij. Bij Diabeter werken we sinds de start elektronisch en evalueren dagelijks wel 100 zorguitkomstparameters waarmee we ook veiligheidsaspecten monitoren." Het keurmerkcertificaat voor de drie vestigingen van Diabeter werd vandaag in Rotterdam uitgereikt door certificeerder Lloyd's Register.
Diabetesbehandelcentrum Diabeter heeft de zorgverlening aan kinderen en jongeren met diabetes type 1 in belangrijke mate gedigitaliseerd. Er is een uniek systeem ontwikkeld voor zorg op afstand. Patiënten moesten voorheen vier keer per jaar bij de behandelaar komen om de gezondheidstoestand te bespreken en de behandeling eventueel bij te stellen, nu staan de meeste Diabeter-patiënten veel frequenter maar op afstand in contact met het behandelcentrum. Gegevens als bloedglucosewaarde worden in de praktijk gemiddeld 20 keer per jaar online uitgewisseld waarbij de patiënt direct ook een overzicht uit het dossier ontvangt. Behandelaars kunnen het ziekteverloop en de effectiviteit van de behandeling nauwgezet volgen en indien nodig tussentijds contact opnemen met de patiënt of zelfs ingrijpen. Medeoprichter Dr. Henk-Jan Aanstoot van Diabeter ziet in de HKZ-certificering nogmaals het bewijs dat vernieuwende zorg geen afbreuk hoeft te doen aan patiëntveiligheid. "Integendeel. De moderne technologieën en ICT-middelen stellen ons in staat de behandeling voor patiënten effectiever en comfortabeler te maken."
Aanleiding voor Diabeter om het traject voor de certificering van het veiligheidsmanagement- systeem in te gaan was enerzijds een eis van Achmea, anderzijds de wens om de zorgprocessen en -handelingen en de controles daarop te structureren en vast te leggen om de kwaliteit te borgen bij de groei van de kliniek. Er is dan ook gekozen voor de HKZ-certificering: "We wilden de vrijblijvendheid en het incidentele karakter uit de zorghandelingen halen. Elke handeling moet vastgelegd worden, zodat iedereen op dezelfde manier en controleerbaar zorg verleent."
"Met het HKZ-traject is de patiëntveiligheid nu aantoonbaar gewaarborgd. Het certificaat vereist een grondige doorlichting van alle processen en procedures binnen de kliniek. Met vastlegging van alle procedures, risico-inventarisaties, een fout-meldingssysteem, interne audits en klanttevredenheidsonderzoek heeft Diabeter nu een veiligheidscultuur die toekomstbestendig is. Het is nu volstrekt normaal dat onze IT-systemen de vele onderdelen van de zorgverlening assisteren en bewaken. eHealth staat in dienst van zorg, proces en veiligheid. Met de veelheid aan data in onze zorg, zou het zonder IT-systeem vrijwel onmogelijk zijn om continu garant te staan voor een veilige behandeling. IT en veiligheidsmanagement vormen samen juist een ijzersterk duo."
Diabeter is voorloper in de digitalisering van de zorg en loopt af en toe nog tegen de nadelen van het voortrekkerschap aan. Veeze: "Je ziet dat de overheid en verzekeraars wel meebewegen. Voorheen werd 'cloudcare' zoals wij die aanbieden bijvoorbeeld niet vergoed omdat de vergoeding als diagnosebehandelcombinatie (dbc) afhankelijk was van fysieke bezoeken. Inmiddels zit deze aanpak wel in onze dbc. Overheid en verzekeraars willen wel zekerheid over het nut en de patiëntveiligheid van vernieuwende zorg en dat is ook logisch. Dat onze aanpak aanslaat, blijkt alleen al uit het feit dat we jaarlijks met 10 tot 15% groeien waarbij patiënten uit het hele land maar ook uit het buitenland ons weten te vinden. Kwaliteit van zorg staat bij ons hoog in het vaandel en met het HKZ-keurmerk Cliënt-/Patiëntveiligheid tonen we nu ook aan dat eHealth en zorgveiligheid uitstekend samengaan. Concentratie van deze zorg zal het beter en goedkoper maken, al was het alleen al om het fors lager aantal ziekenhuisopnamen bij onze behandelingen, maar de grote winst komt later met de besparing op dure complicaties."
Kaat van der Haar-Coessen, consultant HKZ: "Begin 2010 heeft HKZ de norm voor Cliënt-/Patiëntveiligheid uitgebracht, naast de HKZ-kwaliteitsnormen. Iedere patiënt moet erop kunnen vertrouwen dat een organisatie of sector alles doet om zijn veiligheid te waarborgen en dat daarin wordt geïnvesteerd, elke keer opnieuw. Natuurlijk kunnen er zich altijd nog incidenten voordoen. De norm voor Cliënt-/Patiëntveiligheid biedt dan de mogelijkheid om deze op een veilige manier te melden. Hierdoor worden incidenten beter zichtbaar en kunnen in de toekomst voorkomen worden. Een veilige cultuur is hierbij van groot belang. HKZ is erg blij dat Diabeter, als toonaangevende organisatie binnen de diabetes-sector, als eerste het Cliënt-/Patiëntveiligheidskeurmerk heeft behaald. Hiermee zijn ze niet alleen een voorbeeld voor de Diabeteszorg, maar ook binnen de zorg in het algemeen."

dinsdag 8 oktober 2013

Ziekenhuis AMC gidst bezoekers met app naar bestemming

Het AMC in Amsterdam brengt vandaag een mobiele app uit die bezoekers naar hun bestemming loodsen. De app bevat plattegronden, navigatietips en actuele bezoekersinformatie. De app is ontwikkeld door M2Mobi en heeft als doel de dienstverlening naar patiënten beter te maken. In een academisch ziekenhuis is het makkelijk om te verdwalen in gangen met zestig kilometer lengte. Daarom wordt al veel aandacht besteed aan bewegwijzering. De app AMC Navigatie (Android, iOS) voegt daar een dimensie aan toe.

maandag 7 oktober 2013

Implantaat werkt als bioreactor en doodt kankercellen

Een team van wetenschappers en doktoren in Boston ontwikkelde een nieuwe behandelmethode voor huidkanker. Doktoren plaatsen bij een patiënt met huidkanker een kleine 'spons' onder de huid ter grootte van een aspirine. De spons bestaat uit polymeren met een vaccin. Het implantaat bootst als het ware een infectie na waardoor immuuncellen op de infectie afkomen. Het vaccin stimuleert deze cellen en het immuunsysteem om kanker te leren herkennen en als vijand te zien. De supercharged cellen zullen vervolgens de kankercellen in het lichaam aanvallen en vernietigen.

donderdag 3 oktober 2013

Philips kondigt Google Glass concept voor gezondheidszorg aan

Koninklijke Philips en Accenture hebben een 'proof-of-concept' aangekondigd die gebruik maakt van Google Glass om zo onderzoek te doen naar het verbeteren van de effectiviteit en de efficiëntie van chirurgische behandelingen. De bedrijven verbonden de Google Glass met Philips' IntelliVue patiëntbewakingsoplossing. Het laat zien dat een perfecte overdracht van vitale functies van de patiënt naar Google Glass praktisch toepasbaar is. Artsen krijgen daarmee handsfree toegang tot essentiële klinische gegevens.
Het concept laat zien hoe een arts die de display draagt de vitale functies kan controleren en tegelijkertijd kan reageren op ontwikkelingen tijdens de chirurgische ingreep, zonder zijn blik van de patiënt of de procedure te hoeven afwenden. Een chirurg kan de vitale functies van de patiënt ook op afstand volgen of de hulp van artsen op andere locaties inroepen.
Onderzoekers van het nieuwe Philips Digital Accelerator Lab, dat alle Philips sectoren betrekt en heeft in Nederland en India, ontwikkelden samen met onderzoekers van locaties Accenture Technology Labs het eerste proof of concept om zo de mogelijkheden te onderzoeken van een Google Glass in combinatie met Philips IntelliVue patientbewakingsoplossingen. Het biedt de mogelijkheid om meer onderzoek te doen naar de mogelijkheden van naadloze integratie van Google Glass met oplossingen van Philips Healthcare
Het onderzoek naar de Google Glass IntelliVue-oplossing was niet alleen gericht op de mogelijkheid om handsfree te werken, maar was ook bedoeld om te kijken hoe naadloze overdracht van patiëntgegevens tijdens een procedure de mobiliteit van de behandelaar kan verbeteren. Verder onderzoek kan duidelijk maken hoe artsen en anesthesiologen alle aandacht bij de patiënt kunnen houden terwijl ze live de essentiële bewakingsgegevens van de patiënt in beeld krijgen.

Vaccinmonitor voor het meten van bijwerkingen griepprik

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb heeft in samenwerking met Cegeka de Vaccinmonitor-toepassing ontwikkeld. Deze wordt deze maand landelijk gebruikt om bijwerkingen van de jaarlijkse griepprik te identificeren.
Ieder jaar haalt ongeveer een miljoen mensen een griepprik bij de huisarts. Het griepvaccin is van tevoren uiteraard goed getest op bijwerkingen, maar het komt soms voor dat er na registratie van een vaccin toch nog zeldzame bijwerkingen worden gevonden. Hoe eerder dat bekend is, hoe veiliger vaccins kunnen worden gemaakt en toegediend.
Om dit inzicht te vergroten, doet Lareb dit jaar voor het eerst een grootschalig landelijk onderzoek onder alle mensen die een griepprik hebben gehad. Het centrum heeft voor de ontwikkeling van deze Vaccinmonitor de hulp ingeroepen van Cegeka. Via e-mail ontvangen deelnemers aan het onderzoek een link naar het vragenformulier. Dit formulier bevat intelligentie waardoor mensen alleen vragen krijgen voorgeschoteld die op hen van toepassing zijn. Afhankelijk van de gemelde bijwerking krijgen ze vervolgvragen. Ook is het mogelijk om foto’s te uploaden. Mensen die melding maken van een bijwerking krijgen twee weken later een nieuw vragenformulier voorgelegd waarop ze kunnen aangeven of de bijwerking inmiddels is verdwenen.
In drie sprints van twee weken is de Vaccinmonitor tot stand gekomen. De nauwe samenwerking tussen Lareb en Cegeka was daarin een belangrijke succesfactor. Daan Noordzij, manager Applicatie Management Cegeka: 'We hadden op het moment dat we startten een minimale functionele beschrijving. Op basis daarvan zijn wij begonnen met bouwen, waarbij we continu feedback hebben gevraagd aan Lareb. Omdat we nog geen helder beeld hadden van het eindproduct en er wel een keiharde deadline lag, moesten we voortdurend keuzes maken welke kwaliteit we acceptabel vonden en hoeveel mankracht we moesten vrijmaken om die kwaliteit te waarborgen. Dat is door de intensieve samenwerking tussen onze beide organisaties goed gelukt.'
Deze maand ontvangen 3 miljoen Nederlanders de link naar de Vaccinmonitor. De onderzoeksresultaten zullen worden gebruikt om bijwerkingen van toekomstige vaccins te minimaliseren.

woensdag 2 oktober 2013

Gratis Wifi in Ziekenhuis Rivierenland voor patiënten en bezoekers

Met ingang van 1 oktober 2013 is heel Ziekenhuis Rivierenland voorzien van een Wifinetwerk. Patiënten en bezoekers kunnen tijdens hun bezoek aan het ziekenhuis gratis gebruik maken van dit draadloze internet. Wifi is al langer in het ziekenhuis aanwezig voor het draadloos verbinden van verplaatsbare medische apparatuur. Zo rijden er in het ziekenhuis ‘’Computers On Wheels’’ (COW’s) rond voor de digitale patiëntenregistratie.

Noordhoff Health start pilot e-lectures

Veel verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland houden hun kennis en vaardigheden bij via de e-learningcursussen van Noordhoff Health. Samen met zorginstellingen en zorgprofessionals zoekt deze uitgeverij ook continu naar nieuwe leeroplossingen. Zo start Noordhoff Health voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 een pilot met drie innovatieve e-lectures over 'Evidenced Based Practice, Communiceren in acute situaties (SBARR) en Verpleegkundig rekenen'.
Onder zorgprofessionals bestaat de behoefte aan nieuwe vormen van leren. In de hectiek van de dagelijkse praktijk willen verpleegkundigen en verzorgenden hun kennis graag bijhouden op een prettige en effectieve manier, op een tijdstip dat ze zelf kunnen bepalen. Gewoon achter de computer, thuis of op het werk. Noordhoff Health stelt zich ten doel nieuwe concepten te ontwikkelen voor innovatieve producten en leeroplossingen. De pilot met de drie nieuwe e-lectures past in dit streven.
Een e-lecture is een lesvideo of bewerking van een opname van een presentatie, een klinische les, een instructiefilm of workshop, doorgaans gepresenteerd door een autoriteit op het onderwerp. De e-lecture is via internet op elk willekeurig moment te bekijken. De cursist ziet en hoort bijvoorbeeld de docent, met visuele ondersteuning van tekst en afbeeldingen. Zorgprofessionals kunnen zo in korte tijd en op een flexibele en inspirerende manier kennis opdoen en werken aan hun persoonlijke ontwikkeling.
Participatie in deze pilot is mogelijk. De gebruikers van CampusMed, onderdeel van Noordhoff Health, geven momenteel hun feedback om de e-lectures in de toekomst waar mogelijk nog te verbeteren. Zorginstellingen die nog geen gebruiker zijn van CampusMed maar wel geïnteresseerd in de e-lectures, kunnen contact opnemen met Noordhoff Health via www.noordhoff-health.nl.

dinsdag 1 oktober 2013

Uitreiking eerste studieboek voor eHealth

Online therapie, zorg-op-afstand, telemedicine: eHealth is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Bij eHealth gaat het niet alleen om technologie, maar ook om connectiviteit, participatie en zorginnovatie. Bovenal gaat het om de kwaliteit van zorg en de veiligheid van patiënten. Voor een verdere implementatie van eHealth is goed onderwijs van groot belang. De studenten van vandaag zijn tenslotte de zorgprofessionals van morgen. De Universiteit Twente en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bieden op 15 oktober in Den Haag Nederlands’ eerste wetenschappelijke studieboek over eHealth aan. Drs. Rien Meijerink, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Zorg (RVZ) neemt het eerste exemplaar van ‘Improving eHealth’ in ontvangst.
Het studieboek ‘Improving eHealth’ is gebaseerd op recent onderzoek van wetenschappers van de Universiteit Twente en het RIVM. In het boek komen praktijk en theorie aan bod van het ontwerpen, implementeren of evalueren van technologie in de zorg. Hoe richt je bijvoorbeeld een webportaal in zodat patiënten het ook daadwerkelijk gaan gebruiken? Of: welke factoren zijn belangrijk bij het ontwerpen van een succesvolle eHealth toepassing?
In het verlengde van het boek is er een online kennisplatform - eHealthwiki.org - met een leidraad waarmee gemeten kan worden of bepaalde instrumenten effectief zijn. Door de vele voorbeelden op het gebied van slimme eHealth ontwerpen kan het boek breed ingezet worden in Nederland en daarbuiten, voor nascholing bij zorginstellingen of als studieboek voor bachelor- en masterstudenten van universiteiten en Hogescholen. Het is ook geschikt voor professionals betrokken bij eHealth implementatie. Hoofdredacteur dr. Lisette van Gemert-Pijnen (UT): “Masterstudenten van de UT gebruiken het boek dit jaar al in hun opleiding Psychologie, Bestuurskunde of Gezondheidswetenschappen. Ook in het hbo wordt het gebruikt, bijvoorbeeld voor de master Advanced Health Informatics Practice (InHolland).”

donderdag 26 september 2013

Consument-patiënt haalt de dokter in

'Ziekenhuizen zijn complexe organisaties en gedragen zich veelal als bedrijfsverzamelgebouwen met allemaal eigen bedrijfjes er in – lees: maatschappen, labs, afdeling radiologie, enzovoorts. Voor de kwaliteit van de zorg en patiëntgerichtheid is het juist van belang dat het zorgproces met de patiënt centraal staat, ICT-systemen dat ondersteunen en informatie overal beschikbaar is, ook voor de patiënt. Dat kan alleen maar met geïntegreerde Ziekenhuis Informatie Systemen en patiëntportalen. Het vergt ook een meer bedrijfskundige benadering van de bestuurders en de leidende artsen. Zij moeten de silo-oriëntatie verlaten en zich focussen op goede zorgprocessen en -coördinatie.' Dat zegt  Jan Christiaan Huysman van UMC Utrecht. Hij is tien jaar actief in de zorgwereld als programma- en interim-manager en geeft richting aan zorginnovatie bij ziekenhuizen Rivierenland en Vitras Thuiszorg. Hij is dagvoorzitter van het congres Emerce eHealth, en leidt een panel onder de noemer Zelfredzaamheid: eHealth verbetert patiëntenzorg.

woensdag 25 september 2013

eHealth, verder dan je denkt

Nederlandse artsen en patiënten maken in vergelijking met het buitenland veel gebruik van eHealth-toepassingen. Maar om eHealth in Nederland echt succesvol te laten zijn, is er nog wel een lange weg te gaan. Dit blijkt uit de vandaag verschenen eHealth-monitor 2013. De eHealth-monitor is een onderzoek, uitgevoerd door het NIVEL en Nictiz, dat beschikbaarheid en gebruik van eHealth-toepassingen door patiënten en zorgverleners volgt.
Van de Nederlanders zoekt 66% informatie over zijn ziekte of behandeling op internet. Veel minder mensen gebruiken vormen van eHealth voor online contact met hun zorgverlener. Zo maakte bijvoorbeeld slechts 2% van de mensen die een huisarts bezocht, daarvoor via het internet een afspraak. Patiënten zijn beperkt op de hoogte van de mogelijkheden die artsen aanbieden voor online communicatie.
Lies van Gennip, directeur van Nictiz vat samen: ‘Als het gaat om het gebruik van eHealth is Nederland een eind op weg in vergelijking met het buitenland. Zo lopen we echt voorop als het gaat om de automatiseringsgraad van huisartsen. Tegelijkertijd is Nederland nog een lappendeken van kleinschalige eHealth-experimenten en worden lang niet alle mogelijkheden al op grote schaal gebruikt. eHealth biedt niet alleen kansen om problemen in de zorg het hoofd te bieden, maar het stelt ons ook in staat om Nederland innovatief te onderscheiden.’
Roland Friele, adjunct-directeur van het NIVEL voegt daaraan toe: ‘Veel betrokkenen zijn terughoudend als het gaat om doelmatigheidswinsten, zeker op de korte termijn. Sommigen verwachten zelfs dat kosten van het gebruik van eHealth-toepassingen in eerste instantie zullen toenemen. Gelukkig zijn er ook toepassingen die heel succesvol blijken. Denk bijvoorbeeld aan teledermatologie, waarbij de huisarts een foto van de huid maakt, die door de dermatoloog wordt beoordeeld.’
De jaarlijkse eHealth-monitor geeft inzicht in de ontwikkeling en gebruik van ICT om gezondheid en de gezondheidszorg te ondersteunen en verbeteren. Deze onafhankelijke informatie is bestemd voor politiek, beleidsmakers en beslissers in de Nederlandse gezondheidszorg. De uitkomsten van het onderzoek staan in een uitgebreid onderzoeksrapport, in een samenvatting en in een infographic. In de eHealth-monitor is gekeken naar vier vormen van eHealth: zelf op internet zoeken en bijhouden van gezondheidsinformatie door patiënten, online contact tussen patiënt en arts, dossiervoering door artsen en het elektronisch kunnen delen van patiëntinformatie tussen behandeld artsen onderling.

FDA stelt regels op voor medische apps

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft regels opgesteld waar medische apps aan moeten voldoen. Het gaat daarbij met name om apps die erop gericht zijn om te fungeren als accessoire voor een medisch apparaat, of metingen uitvoeren. De regels zijn door de FDA op zijn website gepubliceerd. Daarbij stellen de Amerikaanse autoriteiten dat de meeste apps met medische toepassingen niet gereguleerd zullen worden. Het gaat de FDA met name om apps die fungeren als een accessoire voor een medisch apparaat, bijvoorbeeld een app die informatie uitleest van een apparaat dat bloeddruk of bloedglucose meet. In dat geval wordt de app als medical device geclassificeerd, waardoor deze het daarbij behorende keuringsproces moet doorlopen.

dinsdag 24 september 2013

Innovatieve samenwerking MoleMann Mental Health en Therapieland

Een optimale combinatie van online therapie en face-to-face gesprekken voor patiënten met psychiatrische klachten. Hiervoor zorgt een nieuwe samenwerking tussen ggz-organisatie MoleMann Mental Health en online behandelplatform Therapieland. Door de onlangs gesloten samenwerkingsovereenkomst zijn de online zelfhulpprogramma's van Therapieland nu voor alle patiënten van MoleMann-vestigingen beschikbaar.
MoleMann Mental Health en Therapieland vinden het belangrijk dat patiënten zelf de regie houden over hun behandeling. Met de juiste kennis en vaardigheden kunnen mensen zelf actief hun problemen en klachten aanpakken. De inzet van de online behandelmodules Angst & Paniek, Depressie, Overspanning & Burn-out en AD(H)D sluit goed aan bij de gemeenschappelijke visie. Naast de gesprekken met de behandelaar van MoleMann kan de patiënt zelfstandig aan de slag met de online modules van Therapieland. Hierdoor wordt er doelmatiger behandeld, want de behandeling kost minder tijd. Daarnaast ontstaat er meer ruimte voor persoonlijke verdieping in de face-to-face gesprekken.
Een behandeling bij MoleMann kenmerkt zich door maatwerk voor elke patiënt. Het e-health aanbod van Therapieland sluit hier goed bij aan. In de online zelfhulpprogramma's kunnen patiënten in hun eigen tijd, op hun eigen plek en in een zelfgekozen tempo problemen en klachten aanpakken. Hierbij kunnen familie, vrienden en eventueel ook de werkgever en collega's ingeschakeld worden. Zowel MoleMann als Therapieland gaan er namelijk vanuit dat mensen in de omgeving van de patiënt een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan herstel of vermindering van de klachten. Door steun van de omgeving houden deze verbeteringen ook langer stand.

maandag 23 september 2013

Emerce eHealth: fysiotherapie online

Martine Rooth is oprichter van online fysiotherapie praktijk Fysiovoorjou.nl. Met haar 25 jaar is ze Nederlands jongste innovator op het gebied van eHealth. De online fysiotherapie praktijk claimt tot 75 procent goedkoper zijn dan bij een reguliere praktijk. Martine spreekt donderdag op Emerce eHealth. “Als praktiserend fysiotherapeute liep ik steeds vaker tegen het feit aan de mensen niet of onvoldoende aanvullend verzekerd zijn en een oplossing hiervoor ontbrak. Daarnaast heb ik altijd al interesse voor de laatste online trends en ontwikkelingen gehad en bij Fysiovoorjou.nl kwam zowel mijn achtergrond als fysiotherapeute als mijn passie voor online marketing samen.

Web-based trainingsmodules drempelverlagend voor training met operatieapparatuur

In de opleiding chirurgie leert de arts veel vaardigheden aan. De gang van zaken rond het aanleren van apparatuurgebruik bij laparoscopische chirurgie (kijkoperaties in de buikholte) kan echter nog beter. Dat concludeert arts en onderzoeker Diederick van Hove, die op vrijdag 20 september op dit onderwerp promoveerde aan de TU Delft. Hij ontwikkelde twee web-based trainingsmodules voor apparatuurgebruik tijdens laparoscopische chirurgie, die de theoretische en praktische vaardigheden significant verbeteren.
Voor laparoscopische chirurgie (kijkoperaties in de buikholte) is er altijd al bijzondere belangstelling geweest in het verbeteren van training. Deze vorm van chirurgie vereist immers andere vaardigheden dan conventionele open chirurgie en is sterk afhankelijk van technologie. Er is al veel gedaan om de training van deze operatietechniek te structureren en te uniformeren, maar een systeem waarmee de bekwaamheid van apparatuurgebruik wordt getraind en getoetst, bestond nog niet.
Wel wordt in bijna alle ziekenhuizen getraind met operatieapparatuur, maar de frequentie daarvan is hoogst variabel, zo vond Van Hove. Bovendien is in een derde van de ondervraagde ziekenhuizen trainen niet verplicht, en zijn er slechts zeven ziekenhuizen waar aan de training een toets is verbonden. In vrijwel alle ziekenhuizen was training met apparatuur gericht op de operatieassistenten. Slechts in vier ziekenhuizen was de training ook specifiek gericht op arts-assistenten en medisch specialisten. Daarnaast vormt het tijdstip van een apparatuurtraining, vaak verzorgd door de fabrikant, een organisatorisch obstakel omdat deze soms moeilijk in de dagelijkse werkzaamheden in te passen is.
Van Hove heeft als mogelijk antwoord op deze problematiek twee interactieve web-based trainingsmodules ontwikkeld voor laparoscopische operatieapparatuur. Beide modules bestaan uit drie delen: een theoretisch gedeelte over de onderliggende natuurkundige principes, een tutorial waarin precies wordt uitgelegd hoe het apparaat bediend moet worden en tot slot een assessment waarin zowel theoretische als praktische vaardigheid getest worden. In beide modules wordt gebruik gemaakt van simulatie van het daadwerkelijke apparaat waarbij aansluitingen kunnen worden gemaakt, knoppen kunnen worden bediend en alarmen af gaan. Deze simulaties worden gebruikt voor oefening en voor beoordeling van praktische vaardigheid.
‘We hebben laten zien dat trainen met beide modules de theoretische en praktische vaardigheden significant verbetert’, zegt Van Hove. ‘In een test met de daadwerkelijke apparaten maakten deelnemers die met de modules getraind hadden minder fouten in de bediening van de apparaten dan deelnemers die niet hadden getraind. Alle deelnemers gaven aan dat de modules een nuttige toevoeging zouden zijn aan chirurgische opleidingen.” Laurents Stassen, gastrointestinaal chirurg en chirurgisch opleider in Maastricht: “Deze modules zijn een veelbelovende trainingsmethode voor personeel in de gezondheidszorg. De voornaamste voordelen zijn dat ze zelfstandig gebruikt kunnen worden in de eigen tijd en dat er geen begeleiding nodig is.’

vrijdag 20 september 2013

TNO levert bijdrage aan Diagnose Zorginnovatie

Op 20 september neemt minister Edith Schippers het eerste exemplaar van het boek Diagnose Zorginnovatie in ontvangst. Dit boek van Michel van Schaik (Rabobank) en Philip Idenburg (BeBright), heeft als doel de innovatiekracht in de zorg te vergroten. TNO heeft als kennis- en innovatiepartner meegewerkt aan de publicatie.
TNO heeft in het boek alle technologische ontwikkelingen beschreven en de invloed daarvan op de toekomst. Ook biedt TNO hierin perspectief hoe zorginnovatie meer impact en succes kan hebben. In het boek worden twaalf onderwerpen genoemd die samen de Innovatieagenda vormen. Vier van deze twaalf onderwerpen gaat TNO oppakken: ‘personalized nutrition’ (persoonlijke voeding), ‘personalized medicine’ (persoonlijke zorg), ‘stimuleren van gedeelde besluitvorming’ en ‘nieuwe woonvoorziening voor zelfredzaamheid’.
Er liggen grote uitdagingen op gebied van gezondheid en zorg in de transitie van verzorgingsstaat naar participatiemaatschappij. Enerzijds moet de kwaliteit van zorg en de gezondheid van burgers worden verbeterd, terwijl anderzijds de kosten verlaagd moeten worden om de zorg betaalbaar te houden. Innovatie en verbetering in de zorg leiden nu nog te vaak tot een uitgavenstijging. Met een beter innovatieklimaat en een anders, slimmer, ingerichte zorg kunnen we dit veranderen en uiteindelijk de kosten beheersbaar houden. Innoveren vanuit gedeelde belangen en maatschappelijke impact genereren vanuit de opbrengsten van innovaties.
TNO is van mening dat we moeten blijven investeren en innoveren, want gezondheid kent hoge baten, zowel economisch als sociaal. Technologieën zijn van grote invloed op de zorg om een verbetering te bewerkstelligen, maar innoveren is meer dan technologie alleen. Maar liefst 75% van de effecten van innovatie komt vanuit sociale innovaties. Om te innoveren in de zorg brengt TNO kennis samen vanuit verschillende domeinen, juist in de combinatie techniek en gedrag. Bijvoorbeeld de ontwikkeling en implementatie van e-Health technologieën om mensen meer regie te geven over hun eigen gezondheid en zorg.
Op de zorg van de toekomst heeft TNO een visie die is samen te vatten als ‘P4-Gezondheid en Zorg’. Een visie die participatief, preventief, persoonlijk en predictief (voorspellend) is. Kern van het P4-concept is dat mensen naar vermogen gezondheid in eigen hand kunnen nemen, ernaar handelen en daarmee hun bijdrage leveren aan de maatschappij. Dit perspectief is een inspirerende toekomstvisie als we de technologische elementen combineren met sociale verandering. Alleen dan draagt de zorg van de toekomst bij aan de participatie van burgers en verbetert de gezondheid daadwerkelijk, terwijl de kosten van preventie en zorg beheersbaar blijven. TNO investeert daarom met volle overtuiging aan innovaties die daaraan bijdragen en doet dit in samenwerking met diverse publieke en private partijen, onder meer op de onderwerpen van de Innovatieagenda. Ook in regionale proeftuinen laten we zien hoe ondernemend innoveren samen mét partners leidt tot de preventie en zorg van de toekomst.

donderdag 19 september 2013

Apple vraagt ontwikkelaars om bronnen van medische informatie

Apple heeft strengere regels voor ontwikkelaars van medische apps ingevoerd, die vereisen dat zij de bronnen van de medische informatie in hun apps geven. Volgens iMedicalApps stuurt Apple ontwikkelaars sinds woensdag berichten, met daarin verwijzingen naar doseringen van medicijnen, met het verzoek om gedetailleerde informatie over de bronnen waarop deze doseringen zijn gebaseerd. Een aantal medische apps worden vanwege “onvolledige metagegevens” door Apple geweigerd of tegengehouden totdat de ontwikkelaars in staat zijn om de bronnen voor de adviserende inhoud in hun apps te overhandigen. Ontwikkelaars hoeven voor goedkeuring overigens geen complete nieuwe databestanden in te dienen, alleen volledige informatie over de oorsprong van hun medische informatie.

Via internet van angst af

Het Erasmus MC gaat onderzoek doen naar een nieuwe behandeling voor angststoornissen. Nieuw is dat de zogenaamde selectieve aandachtsbehandeling voor het eerst bij kinderen en jongeren wordt onderzocht, en via internet wordt aangeboden.
Van alle psychiatrische stoornissen onder kinderen komen angststoornissen, zoals fobiën en verlatingsangst, het vaakst voor. De meest effectieve behandeling is momenteel cognitieve gedragstherapie (CGT), maar die slaat slechts bij 50 à 60% van de kinderen aan.
Kinderen met een angststoornis letten meer op gevaar in hun omgeving en vinden situaties daardoor sneller bedreigend. Selectieve aandachtsbehandeling (SAB) leert hen, met behulp van een online computertaak, de aandacht op neutrale en positieve dingen te richten, wat hun angst vermindert. SAB blijkt bij volwassenen tot een duidelijke vermindering van angst te leiden. Het effect onder kinderen is echter nauwelijks onderzocht.
Dr. Jeroen Legerstee, psycholoog op de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie en Psychologie van het Erasmus MC, leidt het onderzoek: “Als de combinatie van SAB en CGT effectief blijkt, zullen in de toekomst meer kinderen met een angststoornis profiteren van behandeling. Zo worden langdurige negatieve invloeden op het welbevinden en functioneren van het kind voorkomen." Extra voordeel: selectieve aandachtsbehandeling is naar verhouding kosteneffectief en toegankelijk, en kost weinig tijd.

woensdag 18 september 2013

Google in eHealth met eigen bedrijf

Google heeft zojuist een nieuw bedrijf Calico aangekondigd, dat zich volledig zal richten op gezondheid. Voorzitter is Arthur D. Levinson, de voormalige CEO van het biotechbedrijf Genentech en bestuursvoorzitter van Apple. De persmededeling bevat nauwelijks details, behalve een verklaring van Google CEO Larry Page. “Ziekte en ouderdom treft al onze families en vergt een lange termijn-aanpak op het gebied van gezondheid en biotechnologie is gewenst.”

Nederlandse app deelt lichamelijke activiteit met vriendenkring

Niet alleen zien hoeveel je zelf beweegt, maar ook hoe actief je vrienden zijn. Dat is het idee van de app Bouncers die onderzoekers van de faculteit Industrial Design van de TU Eindhoven hebben gelanceerd. Dankzij het sociale karakter van de app worden gebruikers zich meer bewust van hoeveel ze bewegen en motiveren ze elkaar tot een actievere levensstijl, vergelijkbaar met hoe dat bij een sportclub gebeurt. Vanaf vandaag is Bouncers voor iedereen met een Android-toestel gratis te downloaden via de Google Play-winkel. Het principe van de app is eenvoudig: op de achtergrond van het telefoonscherm visualiseren gekleurde, bewegende ringen live jje lichamelijke activiteit en die van je vrienden. Hoe actiever de gebruiker, des te sneller stuitert diens ring over het scherm.

dinsdag 17 september 2013

Arts-assistenten gaan serious gamen

Arts-assistenten in opleiding voor anesthesioloog in het AMC kunnen voortaan hun vaardigheden op het gebied van luchtwegzorg of ‘airway management’ oefenen met een serious game. In de web-applicatie Medialis krijgen de spelers foto’s met cases voorgeschoteld. Terwijl de tijd wegtikt, moeten ze een juiste beslissing maken.

Een goed antwoord levert punten en extra tijd op, een fout antwoord kost daarentegen tijd. De luchtweg-game bevat in deze beginfase zo’n honderd cases. Die cases gaan over concrete situaties, protocollen of medicatie. Op basis van de ervaringen die vanaf nu worden opgedaan, zal de hoeveelheid cases worden uitgebreid.

zondag 15 september 2013

Diagnosehulp op iPhone helpt ziekte signaleren

Heb ik… voetschimmel? Aambeien? Kanker? Het zijn geen vragen die je graag aan anderen stelt buiten een arts. Maar het zijn wel vragen die je gerust aan een iPhone-app vraagt, zonder consequenties vanuit die app.

De Nederlandse applicatie Diagnosehulp van ontwikkelaar MixCom Media Group helpt je om een ziekte op te sporen. De toepassing telt vragenlijsten voor 263 verschillende ziektes. In de zoekbalk vul je een begrip in waarvan je denkt last te hebben. Een aantal vragen moet je dan helpen een diagnose te formuleren.

donderdag 12 september 2013

Hygiënisch beeldscherm voor de tandartspraktijk

Strenge richtlijnen voor hygiëne in de tandheelkundige praktijk zijn algemeen bekend. Verschillende zones met diverse besmettingsrisico's dienen ieder te voldoen aan de WIP richtlijnen voor kwalitatieve en kwantitatieve desinfectiebehandelingen. De spatzone om en nabij de patiënt dient na elke behandeling gedesinfecteerd te worden. Administratieve apparatuur moet huishoudelijk worden gereinigd, maar wanneer aangeraakt met vuile handen of handschoenen moet ook deze apparatuur na patiëntbehandeling gedesinfecteerd worden.

Tegenwoordig verplaatsen IT producten vanuit de traditionele administratieve zone naar een meer kritieke zone dichtbij de patiënt. Zo zien we steeds vaker displays in de spatzone verschijnen, zodat de patiënt de behandeling kan volgen of entertainment kan kijken. Deze verschuiving vraagt om aangepaste maatregelen bij het handhaven van hygiëne.

Sinds enkele jaren zijn er om deze reden hygiënische toetsenborden verkrijgbaar. Dankzij een volledig vlak oppervlak zijn deze na iedere patiëntbehandeling in een handomdraai te desinfecteren. Als antwoord op hygiënische toetsenborden/ deze ontwikkeling heeft audiovisueel fabrikant Barco nu een hygiënisch display ontwikkeld speciaal gericht op de behoeften van de dentale markt.

Op de vakbeurs IDS in Keulen heeft Barco dit jaar het Eonis display gepresenteerd, die sinds juli verkrijgbaar is op de markt. Als enig medisch-gecertificeerd display is Eonis zowel aan de voor- als achterzijde te desinfecteren. Het beeldscherm is voorzien van een anti reflecterende IP32 glasplaat die bestand is tegen desinfectantia tot op basis van 70% alcohol. Het beeldscherm kan eenvoudig en snel gedesinfecteerd worden met de gebruikelijke desinfectantia uit de tandartspraktijk.

maandag 9 september 2013

Medizorg versterkt regiomanagers met mobiele applicatie

Medizorg, specialist in ziekenhuisverplaatste zorg, heeft zijn regiomanagers uitgerust met coresuite mobile. Deze applicatie houdt de mobiele medewerkers op een veilige manier verbonden met het centrale bedrijfssysteem. Dit vergemakkelijkt hun dagelijkse werk: het onderhouden van de contacten met de instellingen die klant bij Medizorg zijn. Klantinformatie is op ieder moment in te zien en te bewerken, ook kunnen  de regiomanagers  makkelijk en snel bezoekverslagen vastleggen en de urenregistratie bijhouden. Zo wordt volgens Jaap Tempelman, IT-manager bij Medizorg, veel aan efficiëntie en flexibiliteit gewonnen. “Doordat de regiomanagers klantinformatie via hun iPad paraat hebben, kunnen zij hun relaties snel en accuraat van de juiste informatie voorzien. Ook hoeven ze niet langer ’s avonds vanaf huis in te bellen om hun administratie bij te werken. Deze nieuwe manier van werken past helemaal bij deze tijd!”
Coresuite is als aanvullende mobiele oplossing beschikbaar voor het Microsoft Dynamics-platform. Wereldwijd gebruiken al zo'n 5.500 klanten deze door het Zwitserse coresystems ontwikkelde software. Het succes van de oplossing is terug te leiden naar de uitgebreide mogelijkheden in combinatie met lage instapkosten.
Bij de selectie van het nieuwe mobiliteitsplatform heeft Medizorg zich laten adviseren door Abecon. “De inrichting en implementatie van coresuite mobile konden we grotendeels in eigen huis uitvoeren. Alleen voor complexe aspecten van de integratie en aansluiting op ons eigen maatwerk hebben we een beroep gedaan op de Microsoft- en coresuite expertise van Abecon. Deze partner heeft zich opnieuw bewezen als een betrouwbare IT-specialist met veel kennis van zaken die graag meedenkt”, aldus Jaap Tempelman.
 

Philips installeert eerste hybride operatieruimte in Rusland

Het Russian Cardiology Research and Production Complex (RCRPC) en Koninklijke Philips hebben vandaag de opening aangekondigd van een innovatieve nieuwe hybride operatieruimte met geavanceerde oplossingen voor live-beeldgeleiding ter ondersteuning van minimaal invasieve cardio- en endovasculaire procedures. Deze nieuwe hybride OK, waarin ook andere technologische Philips-innovaties zijn opgenomen, is de eerste in zijn soort in Rusland. In Nederland hebben onder meer het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/ Nieuwegein en het Maastricht UMC een hybride OK.
Op het gebied van chirurgische procedures vindt een verschuiving plaats van open chirurgie naar minimaal invasieve procedures, waardoor bij chirurgen behoefte ontstaat aan één hybride OK-oplossing die aan de eisen van beide vormen van chirurgie tegemoetkomt. De nieuwe hybride OK in het RCRPC is uitgerust met de nieuwste interventiehulpmiddelen van Philips, zoals het Allura Xper FD20-systeem met FlexMove, dat eenvoudig toegang biedt tot beeldvorming met hoge resolutie en het navigatiehulpmiddel HeartNavigator, voor ondersteuning van een breed scala van minimaal invasieve procedures. Voorbeelden van procedures zijn herstel van vernauwingen (stenoses) of het aanbrengen van een ballon (aneurysma's) in slagaders of aders, alsmede minimaal invasieve hartklepvervanging (Transcatheter Aortic Valve Implantation of TAVI).
"Het uitvoeren van een hybride interventie in hartchirurgie wordt gezien als de methode die minimale trauma voor de patient oplevert en die resulteert in een gunstige uitkomst bij 95% tot 97% van de procedures," aldus dr. Renat S. Akchurin, universitair hoofddocent Cardiovasculaire Chirurgie en erelid van de RAS & RAMS (Russian Academy of Sciences and Medical Sciences). "De resultaten zijn absoluut indrukwekkend. De patiënten herstellen snel en mogen het ziekenhuis al na een betrekkelijk korte periode verlaten."
Het RCRPC, een Russische federale instelling, is de meest toonaangevende klinische en onderzoeksgerichte instelling voor toegepaste en fundamentele cardiologie in Rusland. Het RCRPC verzorgt de algehele coördinatie van landelijke onderzoeksprogramma's op het gebied van hart- en vaataandoeningen.
Na afloop van de openingsplechtigheid voor de nieuwe hybride OK zullen dr. Renat S. Akchurin en dr. Karl E. Hauptmann, hoofd van de afdeling Cardiologie in het ziekenhuis Barmherzige Brüder (Trier, Duitsland) TAVI- en EVAR (Endovascular Aneurysm Repair)-procedures uitvoeren, die via een webcast te volgen zijn op www.philips.ru/live, in zowel het Russisch als het Engels. Tijdens de procedure krijgen de deelnemers online de mogelijkheid om vragen te stellen en naar de antwoorden te luisteren. Dit biedt zowel behandelaars als leken overal ter wereld de kans om meer te weten te komen over nieuwe behandelmethoden en technologieën op het gebied van beeldvorming en hartchirurgie.

dinsdag 3 september 2013

Philips lanceert Facebook-spel om zorg dichter bij mensen te brengen

Snelle en doeltreffende hulp tijdens de eerste 6 minuten bij een hartstilstand is van levensbelang. Als omstanders naast hartmassage en beademing gebruikmaken van een AED, dan kan de overlevingskans van het slachtoffer oplopen tot 50 procent. Philips wil daarom het bewustzijn over reanimeren en het gebruik van AED's vergroten en ontwikkelde in samenspraak met de Hartstichting het nieuwe Facebook-campagne Red een Hart.

Deelnemers maken vanaf zaterdag 31 augustus via www.redeenhart.nl kans op één van de zes AED's met reanimatietraining die Philips als hoofdprijs weggeeft. De AED's krijgen een plek op een openbare plek naar keuze van de winnaar, die zo zijn eigen buurt, sportclub of school veiliger kan maken.

De hoofdprijzen zullen bijdragen aan het realiseren van de 6-minutenzones van de Hartstichting. In die zones kan binnen 6 minuten de juiste hulp worden gegeven, doordat er voldoende AED's en getrainde mensen aanwezig zijn die via een reanimatie-oproepsysteem kunnen worden ingezet. De Facebook-campagne kent een competitief spelelement. Het draait erom wie het snelst de juiste beslissingen maakt en alle hartpunten verzamelt. Mensen worden zo online en spelenderwijs bewust gemaakt wat te doen als iemand plotseling een hartstilstand krijgt. Deelnemers krijgen de mogelijkheid eenvoudig, maar heel concreet bij te dragen aan de veiligheid in hun sociale omgeving.
De start van "Red een Hart" valt samen met het grootste cardiologencongres ter wereld dat momenteel in Amsterdam plaatsvindt. Op het European Society of Cardiology Congress 2013 introduceert Philips nieuwe innovaties waarmee cardiologen betere diagnoses kunnen stellen en nauwkeuriger en veiliger kunnen werken. Met "Red een Hart" wil Philips naast cardiologen ook anderen de handvatten geven een leven te redden.

"Red een Hart" kan op gespeeld worden op desktop, tablet of mobiele telefoon. Voor de ontwikkeling van het spel sloeg Philips de handen ineen met het Amsterdamse Facebook marketing bureau 'a friend of mine'.

vrijdag 30 augustus 2013

Manager bepaalt succes eHealth

Voor de meeste zorg- en welzijninstellingen is het niet langer de vraag of ze iets met online hulpverlening doen, maar eerder ‘hoe’. Toch is het percentage contacten dat online plaatsvindt nog beperkt. De sleutel tot succes ligt volgens Frank Schalken, directeur van E-hulp.nl, bij het middlemanagement. “Zij moet de regie krijgen en nemen om zorgpaden en welzijndiensten met behulp van internet te transformeren.” Dat verklaarde hij bij de lancering van de managementeditie van het Handboek Online Hulpverlening. Het boek moet managers ondersteunen bij het uitrollen van e-health en het coachen van hun medewerkers in de nieuwe manier van werken.

Top Vodafone kiest beste eHealth-app van Nederland

Vodafone en Waag Society zoeken de beste mobiele eHealth-app van Nederland en stellen een prijzenpot van 120.000 euro in het vooruitzicht. Eind volgende week loopt de inschrijftermijn af van deze zogeheten Mobiles for Good Challenge. De finale vindt plaats op 26 september in Amsterdam, tijdens Emerce eHealth. Zes finalisten zullen dan pitchen aan een jury, die aan het einde van de dag de winnaar bekend zal maken. EHealth is Emerce’ dagcongres over de digitale strategische ontwikkeling in de gezondheidszorg.

maandag 26 augustus 2013

Qconferencing introduceert Multi Media Videoruimte voor MDO overleg tussen ziekenhuizen

Qconferencing introduceert een Multi Media Video Ruimte die speciaal ingericht is voor Multi Disciplinair Overleg (MDO) tussen ziekenhuizen. Qconferencing host al het grootste medische videocommunicatie platform in Nederland. Meer dan 60 ziekenhuizen maken gebruik van de virtuele videoconferencing kamers voor onderlinge videocommunicatie.
Door de sterke toename van videoconferencing binnen de zorg ontstaat er ook een sterke behoefte aan standaard ingerichte multi media video ruimtes binnen de ziekenhuizen zelf. Inclusief specifieke medische eisen en wensen zoals de hoogste beeldkwaliteit en een zeer eenvoudige bediening zodat artsen het zelf kunnen bedienen.

Omdat er in een MDO overleg veel medische informatie gepresenteerd wordt, is de ruimte ingericht met 4 beeldschermen. Meerdere PACS beelden, patienteninformatie, videoconferencing, microscoop beelden het is allemaal gelijktijdig op een scherm te zien. De ruimte is voorzien van de nieuwste generatie FullHD videoconferencing apparatuur zodat in hoge kwaliteit videolinks opgezet kunnen worden met andere ziekenhuizen via beveiligde virtuele spreekkamers.Met een centraal bedieningspaneel bepaalt de arts zelf wat in beeld komt. En met dit touchpanel wordt ook de HD videoconferencing sessie gestart.

Smartboard technologie zorgt voor het het gebruik van interactieve whiteboard functionaliteit. Hierdoor is de ruimte ook geschikt voor het geven van trainingen. Omdat het om medische informatie gaat wordt de ruimte voorzien van een volledige FullHD 1080p digitale bekabeling en signaalroutering. Zo wordt de hoogste beeldkwaliteit bereikt. De inrichting is geschikt voor vrijwel elke vergaderzaal waarbij de omvang van de schermen afgestemd wordt op de grootte van de zaal. Ook kunnen meerdere medische bronnen zoals een PACS station aangesloten worden.
 

Ordina stroomlijnt inkoopprocessen bij Martini Ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis heeft Ordina als partner geselecteerd voor de optimalisatie van de inkoop-, logistieke en financiële processen. Ordina gaat het Martini Ziekenhuis de komende vijf jaar helpen om een kostenbesparing van minimaal 2,5 procent op de inkoopkosten te realiseren door optimalisatie van het inkoopproces en de implementatie van een zorgspecifieke ERP-oplossing.

De vijfjarige overeenkomst heeft een geschatte waarde van circa 1,7 miljoen euro. Met deze overeenkomst vergroot Ordina haar aanwezigheid in de zorgmarkt.

Het Martini Ziekenhuis heeft zich met het zogeheten 'Topfit'-programma  ten doel gesteld om besparingen te realiseren op ondersteunende processen, zodat er meer budget beschikbaar komt voor zorginnovatie en daarmee nog verdere verbetering van de zorgverlening. Een van de secundaire processen waar besparingsmogelijkheden zijn, is de inkoop van materialen en diensten. Ordina implementeert een op ziekenhuizen toegesneden gestandaardiseerd ERP-systeem waarmee het Groningse ziekenhuis onder andere snel een totaalinzicht in alle inkoopkosten krijgt. Vervolgens zal Ordina de inkoopprocessen bij het ziekenhuis optimaliseren. Het inkoopproces wordt aangesloten op 'webwinkels' van het ziekenhuis, waar eindgebruikers zoals artsen en verpleegkundigen de benodigde materialen snel kunnen bestellen. Door deze combinatie van procesoptimalisatie en slimme inzet van ICT kan het Martini Ziekenhuis slimmer inkopen om kosten te besparen.

woensdag 21 augustus 2013

Leveroperatie? There’s an app for that

De iPad wordt niet alleen op school, maar ook veel in de zorg gebruikt. Daarbij moet niet alleen gedacht worden aan zelfzorg, in Duitsland is voor het eerst een leveroperatie uitgevoerd met behulp van een iPad. Er draait een speciale app die gebruik maakt van augmented reality.

donderdag 15 augustus 2013

UMC St Radboud onderzoekt meerwaarde Google Glass tijdens operatie

Op vrijdag 9 augustus j.l. hebben chirurgen van het UMC St Radboud tijdens een kaakoperatie de Google Glass (“Google bril”) getest.  Daarbij is onderzocht of beelden van de operatie door de ‘bril van de arts’ toegevoegde waarden hebben ten opzichte van beelden afkomstig van een traditionele vaste camera. Omdat je op het beeldscherm meekijkt vanuit het perspectief van de arts, bleek de kwaliteit van de beelden soms nog beter dan wanneer er direct over de schouder van de arts wordt meegekeken. Het REshape & Innovation Center van het UMC St Radboud test als eerste in Europa de Google Glass op het gebied van de gezondheidszorg
De Google Glass biedt verschillende kansen. Medisch studenten kunnen bijvoorbeeld makkelijker meekijken met de chirurg, opnames kunnen vanuit het perspectief van de chirurg worden gemaakt en een collega aan de andere kant van de wereld kan op grond van waarheidsgetrouwe beelden een goed advies geven.  Ook is getest of tijdens een operatie protocollen of andere informatie opgevraagd kunnen worden. 
Tijdens deze eerste test zijn er ook enkele verbeterpunten bemerkt. Het afstellen van de camera kan nu wel zijdelings, maar zou ook van boven naar beneden moeten kunnen om precies bij de handen van de chirurg te filmen. Daarnaast zijn de beelden door de beweging van de drager soms wat schokkerig, wat met een ‘stabilizer’ in de software opgelost zou kunnen worden, en blijken de felle lampen op de operatiekamer het beeld nadelig te beïnvloeden. Het REshape Center is bezig met het maken van een app voor deze bril, bedoeld voor gebruik in de zorg. Met deze app wil het REshape Center een aantal van deze zaken oplossen. 
Het REshape & Innovation Center van het UMC St Radboud gaat de mogelijkheden en beperkingen voor gebruik van de Google Glass in het ziekenhuis en daarbuiten verder verkennen, onder meer middels wetenschappelijk onderzoek. Ook wordt gekeken naar kosteneffectiviteit, veiligheid en inzet in bijvoorbeeld de thuiszorg door middel van het meekijken van een arts met de thuiszorgverpleegkundige. Het REshape & Innovation Center probeert techniek te vertalen naar toepassingen waarin de patiënt meer als partner optreedt. Lucien Engelen, directeur van dit centrum en tevens sinds 2011 verbonden aan de Singularity University/FutureMed in Silicon Valley (opgericht door o.a. Google en NASA), heeft de mogelijkheid deze bril te testen voor de gezondheidszorg en zo wellicht om te vormen tot een “Google Care Glass”.

vrijdag 9 augustus 2013

Nieuwe algemeen directeur PinkRoccade Healthcare

Total Specific Solutions heeft voor een van haar ondernemingen, PinkRoccade Healthcare, een nieuwe algemeen directeur aangesteld. Huub Deterd is de nieuwe algemeen directeur. Hij neemt deze functie over van Ton Hafkamp. De heer Hafkamp was algemeen directeur sinds 2007. Onder leiding van Ton Hafkamp heeft PinkRoccade Healthcare de afgelopen periode een belangrijke groei doorgemaakt. In omvang is PinkRoccade Healthcare gegroeid en is er veel geïnvesteerd in het naar de gezondheidszorgmarkt brengen van nieuwe en innovatieve softwareproducten die gezondheidszorginstellingen helpen zich nog beter te kunnen focussen op het leveren van goede zorg. Daarmee heeft PinkRoccade Healthcare deze fase afgesloten. Huub Deterd, die de afgelopen periode naast Ton Hafkamp als directeur PinkRoccade Healthcare heeft meebestuurd, is zijn opvolger en zal verder werken aan het ontwikkelen en uitbouwen van de onderneming. Het directieteam van PinkRoccade Healthcare bestaat vanaf heden uit Huub Deterd als algemeen directeur, Rob Eijbergen als financieel directeur en Pascale Thoma als operationeel directeur.

dinsdag 6 augustus 2013

Minddistrict integreert videobellen in ehealthplatform

Minddistrict integreert als eerste leverancier een beveiligde videobeldienst naadloos in een ehealthplatform. Door middel van videobellen kunnen cliënt en zorgprofessionals met behulp van een eigen pc, tablet of smartphone op een eenvoudige en veilige manier met elkaar communiceren zonder dat de cliënt fysiek naar een instelling hoeft te komen. ‘Ook in het tijdperk ehealth is het contact tussen cliënt en behandelaar nog altijd de basis voor een goede behandeling. Door videobellen te integreren in het platform wordt het voor cliënt en behandelaar eenvoudig om videocontact te combineren met online modules,’ aldus Minddistrict directeur Mark Willems.

GGZ inGeest is in 2012 gestart met videobellen voor EPA-patiënten (patiënten met een ernstig psychiatrische aandoening). Inmiddels kunnen ruim 100 cliënten uit de EPA- doelgroep contact leggen met zorgprofessionals van GGZ Ingeest. De instelling gaat zich de komende tijd richten op het verder integreren van videobellen in de bestaande behandeling. Thijs Stoop, bestuurder bij GGZ inGeest: ‘videobellen is een middel om flexibeler en gemakkelijker te communiceren tussen patiënt en behandelaar maar ook tussen behandelaren onderling. Dit is al geruime tijd een enorme wens van de organisatie. Het realiseren van videobellen en dat integreren in het platform is voor GGZ inGeest een belangrijke stap. Het zet de deur open naar verdere innovatie .’

Videobellen stelt instellingen in staat om het aantal face-to-face-contacten en huisbezoeken te reduceren, terwijl persoonlijk contact en de mogelijkheid tot observaties aanwezig blijven. Tegelijkertijd komen zorginstellingen steeds verder onder druk te staan door oplopende kosten. Meer cliënten moeten in minder tijd behandeld worden, zonder dat daarbij de kwaliteit omlaag gaat.


maandag 29 juli 2013

Medische Instagram moet artsen helpen

De Canadese startup Movable Science heeft een soort Instagram voor artsen ontwikkeld. Die kunnen foto’s van aandoeningen delen, zodat ziekten eerder herkend worden. Figure 1 is het geesteskind van medisch specialist Josh Landy uit Toronto en ontwikkeld samen met Ryerson University. Landy zag dat veel medisch specialisten foto’s uitwisselen, vaak in kleine kring, maar dat er geen specifiek platform voor was.

donderdag 25 juli 2013

ParkinsonNext: patiënten kunnen langer thuis wonen

Europa en de provincies Gelderland en Overijssel investeren in technologie. Een nieuwe generatie (digitale) zelfzorgproducten ontwikkelen gericht op Parkinson patiënten, dat is het doel van een aantal regionale zorgondernemers - een samenwerkingsverband tusen vijf MKB-ers, een grootbedrijf en twee kennisinstellingen.
Door deze zelfzorgproducten te gebruiken krijgt de patiënt uiteindelijk de mogelijkheid om langer thuis te wonen. En hierdoor kan aanzienlijk in zorgkosten worden gesneden. De regio Gelderland start een pilot voor ParkinsonNeXt. Vanuit deze regio wordt het product nationaal en internationaal uitgezet. Wanneer de introductie succesvol is gebleken volgt uitrol voor andere takken van de zorgmarkt zoals Alzheimer, COPD en MS.
De zelfzorgproducten bestaan uit in totaal zes werkpakketten zoals o.a. een interactieve medicijnkast, een ZelfZorgportal en database en bijvoorbeeld Interactieve fitnessapparatuur.
Op basis van persoonlijke gegevens wordt per persoon een behandelplan opgesteld. De communicatie en de plannen worden ontsloten via een special soort tablet, the ID-PATH.
Het project kan uiteindelijk zorgen voor ca. 40 fte werkgelegenheid in Oost-Nederland. Thea van Kemenade, projectcoördinator ParkinsonNeXt: "Met de ontwikkeling van ParkinsonNeXt kan Gelderland zich nog meer profileren en ontwikkelen als Healthregio. Dit zal mogelijk meer investeerders aantrekken, en daardoor meer bedrijfskansen in de zorg opleveren. Dit heeft een positief effect op de werkgelegenheid".
De ontwikkeling van ParkinsonNeXt wordt in nauwe samenwerking gedaan met ParkinsonNet. ParkinsonNet bestaat uit regionale netwerken van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van patiënten met de ziekte van Parkinson of op Parkinson lijkende aandoeningen. Thea van Kemenade: "Deze EFRO subsidie is een stimulans om de verbinding te leggen tussen de private sector en de publieke zorgpartijen. Door deze samenwerking kunnen we innovatieve producten ontwikkelen die echt voldoen aan de zorgbehoefte van de patient".
Het ontwikkelen van deze producten sluit aan bij de ambities van de beide provincies om Topsectoren en Innovaties te versterken in de regio Oost Nederland. En om door business development, het economisch en maatschappelijke rendement van de hightech industrie te verhogen.

woensdag 24 juli 2013

Head-mounted-display voor endescopie

Sony heeft een head-mounted-display (hmd) ontwikkeld die door chirurgen kan worden gebruikt om beelden van een endoscoop weer te geven in 2D en 3D. Het apparaat heeft een hoge beeldkwaliteit en moet tijdens operaties beter zicht en betere bewegingsvrijheid opleveren. Bij endoscopie wordt een camera met behulp van een flexibele slang of een capsule het lichaam ingebracht, zodat de chirurg inwendige delen op een monitor kan bekijken. Het apparaat van Sony is bedoeld om de monitor te vervangen.

dinsdag 23 juli 2013

Groeikalender app biedt praktische informatie voor ouders

Ouders krijgen in de eerste jaren na de geboorte van hun kindje te maken met vele nieuwe zaken op het gebied van voeding, kinderkwaaltjes en groeistappen. Om ouders hierin te begeleiden heeft Zelfzorg.nl de Groeikalender app ontwikkeld. De gratis app biedt, op basis van de leeftijd van het kindje, met regelmaat een interessant bericht waarmee de ouders helemaal op de hoogte zijn van de groeistappen en mogelijke kwaaltjes die gaan komen. Naast belangrijke informatie biedt de app ook een overzicht van alle mijlpalen uit een baby- en peuterleven, van eerste glimlach tot eerste tandje. Deze momenten zijn vast te leggen met een foto in een speciaal themalijstje en kunnen via de app eenvoudig worden gedeeld op Facebook.
De app is gratis te downloaden en is beschikbaar voor iPhone en Android. Na het installeren van de app voert de gebruiker de geboortedatum van het kindje in en ontvangt vervolgens regelmatig informatie en handige tips. In de berichten wordt bijvoorbeeld ingegaan op wanneer een kindje zich begint om te draaien, hoe een ouder een kindje het makkelijkst met een lepeltje eten kan geven en nog veel meer interessante en leuke dingen over de ontwikkeling.
De Groeikalender app biedt naast berichten ook een overzicht van alle veelvoorkomende kinderkwaaltjes en kinderziekten. Hoe is te herkennen dat een kindje oorpijn heeft? Wat is er te doen bij luieruitslag? En hoe is onderscheid te maken tussen de zes bekende rode vlekjes ziekten?

zaterdag 20 juli 2013

Ruim 1,3 miljoen dollar voor tricoder

De Scanadu medische scanner van de Belg Walter De Brouwer heeft bij crowdfundingplatform Indiego ruim 1,3 miljoen dollar opgehaald. Daarmee is het het best gefinancierde project tot nu toe. De Brouwer woont en werkt sinds mei 2011 in San Francisco en werd naar eigen zeggen geïnspireerd door de tricoder van Star Trer. Het apparaat dat een zeer snelle scan van iemands gezondheid kan maken, kan de temperatuur, bloeddruk, long- en andere vitale functies meten zonder direct contact met het lichaam te maken.