donderdag 31 juli 2014

Slaapgadget Sense haalt ruim 1 miljoen dollar op

Het Kickstartproject Sense van de 22-jarige Brit James Proud heeft in een week tijd 708.000 euro opgebracht. Het bolvormige apparaatje houdt het slaapritme bij. Sense bestaat uit twee delen: een lichtgevend bolletje dat je op je nachtkastje zet, en een klein schijfje dat aan de kussen moet worden bevestigd. Dankzij deze bewegingsmeter hoeft geen armband te worden gedragen. Verder zijn er sensoren voor licht, temperatuur, luchtvochtigheid en zelfs stofdeeltjes. Zijn de omstandigheden gunstig voor een goede nachtrust, dan kleurt het bolletje groen. De Sense fungeert ook als wekker.

vrijdag 25 juli 2014

Google gaat medische data verzamelen om ziektes te voorkomen

Google gaat zeer gedetailleerde medische informatie van duizenden mensen verzamelen om de gezonde mens in kaart te brengen en zo ziektes te voorkomen. Dat schrijft the Wall Street Journal vrijdag op basis van gesprekken met diverse Google-medewerkers en onderzoekers die betrokken zijn bij het project.

donderdag 24 juli 2014

Apple zoekt zorgplan voor Nederlandse markt

Apple zoekt een business development manager voor de zorgsector in Nederland. Deze moet, volgens de advertentie, een businessplan voor de Nederlandse zorgmarkt opstellen, met name op het gebied van ‘Cure & Care’.

Hoewel de advertentie niet erg in detail treedt, wordt melding gemaakt van ‘nieuwe middelen, technieken en apps’ die het werk van gezondheidswerkers moeten verlichten. Als toekomstige partners worden onder meer academische medische instituten genoemd. Naast iOS moet ook het Mac platform een rol gaan spelen.

Dat duidt op aspiraties die mogelijk verder gaan dan fitnesstrackers in de aanstaande iWatch, een apparaat dat ruim tien sensoren zou bevatten voor het meten van lichaamsfuncties, beweging en sport.

woensdag 23 juli 2014

Rechtbank geeft groen licht voor EPD-systeem

De huisartsen die een bodemprocedure aanhangig hebben gemaakt om patiëntendossierinfrastucuur LSP onrechtmatig te verklaren, hebben het deksel op de neus gekregen. De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen) wilde het landelijk schakelpunt, de infrastructuur van het elektronisch patiëntendossier (EPD), onrechtmatig laten verklaren en startte daarom vorig jaar een bodemprocedure. De rechtbank wijst die claims- gebaseerd op de Wet Bescherming Persoonsgegevens - af.

donderdag 10 juli 2014

Corilus in de etalage

Corilus, de specialist in medische software staat te koop. Het overkoepelende Arseus wil zich toeleggen op zijn hoofdactiviteit, Fagron. Corilus is de Belgische marktleider in it-oplossingen voor dokters, apothekers, tandartsen en andere medische beroepen.

zondag 6 juli 2014

Raad: geef elke patiënt eigen medisch dossier

Elke patiënt zou over een eigen medisch dossier moeten beschikken dat via één druk op de knop via een website kan worden opgeroepen. Daarvoor pleit de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). De patiënt zou daarnaast zelf zijn persoonlijk gezondheidsdossier (PGD) moeten kunnen beheren. De RVZ stuurde deze week een advies naar het Ministerie van Volksgezondheid waarin wordt opgeroepen om de informatievoorziening rondom de patiënt in te richten.

zaterdag 5 juli 2014

BlackBerry gaat QNX-software gebruiken voor medische apparatuur

BlackBerry gaat zijn QNX-software inzet voor medische apparatuur en medische systemen in India. De smartphonemaker werkt samen met een bedrijf dat zich specialiseert in medische software. De software wordt inmiddels getest. De QNX-software wordt in samenwerking met het bedrijf NantHealth op medische apparaten gezet, zo bevestigde een woordvoerder van BlackBerry India tegenover The Economic Times.

dinsdag 1 juli 2014

3D-printen van organen komt dichterbij

Onderzoekers van de Universiteit van Sydney, MIT, Harvard en Stanford hebben bloedvaten weten te 'bio-printen'. De vaten kunnen 3d-geprinte organen voorzien van voedingsstoffen en zuurstof of kunnen afvalstoffen verwerken. Dat blijkt uit een onderzoek dat maandag is gepubliceerd. De onderzoekers noemen de snelle en makkelijke productie van werkende bloedvaten een doorbraak.

Zes ton subsidie voor onderzoek long-op-een-chip

Het Longfonds heeft een subsidie van 600.000 euro toegekend aan een onderzoeksconsortium bestaande uit wetenschappers van onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente, het LUMC en Erasmus MC. De subsidie zal worden ingezet om een driedimensionale long-op-een-chip te creëren. Deze long-op-een-chip moet de ontwikkeling van nieuwe methoden voor het behandelen en regenereren van ziek longweefsel verbeteren en kan mogelijk op termijn zelfs leiden tot de transplantatie van longweefsel gekweekt uit lichaamseigen cellen.

Een innovatieve ontwikkeling voor het doen van biomedisch onderzoek is de ontwikkeling van organen-op-een-chip: kleine apparaatjes van hooguit een paar vierkante centimeter groot, waarop levend weefsel van een specifiek orgaan is gekweekt. Met organen-op-een-chip kun je onderzoek naar nieuwe behandelmethoden efficiënter maken, heb je minder weefsel van patiënten nodig en kun je de inzet van proefdieren beperken.

Recent zijn de eerste longen-op-een-chip gecreëerd, maar deze zijn weinig realistisch omdat de cellen niet in een driedimensionale structuur zijn gerangschikt zoals ze in het lichaam wel zijn.

Onderzoekers van de Universiteit Twente gaan nu met steun van het Longfonds en in samenwerking met het LUMC en Erasmus MC, een long-op-een-chip ontwikkelen die de werkelijkheid veel beter benadert. De longcellen op de chip worden gekweekt op gebogen driedimensionale membranen die de longblaasjes op een realistische manier nabootsen. Door drukverschillen kunnen de kunstmatige longblaasjes uitzetten en met stromende vloeistof kan de bloedsomloop worden gesimuleerd.

Volgens Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, is het hard nodig dat er nieuwe technieken komen om beschadigd longweefsel te repareren. “Bij een longziekte als COPD of longfibrose is het longweefsel onherstelbaar beschadigd. Honderdduizenden Nederlanders leven elke dag met de gevolgen van deze ongeneeslijke longziekten.”

Volgens dr. André Poot van de Universiteit Twente, die het onderzoeksproject coördineert, kan de long-op-een-chip een belangrijke impuls zijn voor de ontwikkeling van behandelmethoden voor longziekten, omdat je deze beter en sneller kunt testen. Bovendien kan je door het kweken van patiënteigen cellen op de chip, een bepaalde behandelmethode beter afstemmen op deze patiënt of zelfs geheel voor die patiënt ontwikkelen. Een ander belangrijk voordeel van een werkende long-op-een-chip is dat het aantal benodigde proefdieren voor onderzoek sterk zal afnemen.

In het onderzoeksproject zullen, na de ontwikkeling van de long-op-een-chip, cellagen van het systeem worden beschadigd om vervolgens te onderzoeken hoe je het herstel weer kunt bevorderen met zogenoemde groeifactoren. Daarnaast zal worden onderzocht of je verschillende membraanmodules op elkaar kunt stapelen als eerste stap naar de ontwikkeling van  kunstmatig longweefsel met lichaamseigen cellen.

Het consortium dat het onderzoek gaat uitvoeren bestaat naast onderzoekers van de vakgroepen Biomaterials Science and Technology (dr. André Poot, prof. Dimitris Stamatialis) en Tissue Regeneration (dr. Roman Truckenmüller) van de Universiteit Twente, uit onderzoekers van het Laboratory for Respiratory Cell Biology and Immunology van het LUMC en de onderzoeksgroep Cell Biology/Lung Development alsmede het Laboratory of Pulmonary Medicine van het Erasmus MC.