dinsdag 17 februari 2015

Vervangt de computer straks de dokter?

Het is onweerlegbaar dat technologische ontwikkelingen leiden tot een efficiënter bestaan. De digitale innovatie zorgt dat in veel sectoren, waaronder ook de gezondheidszorg, routinematige taken gestroomlijnd worden. Het boeken van een taxi, het huren van een vakantiehuis, het reserveren van een tafel in een restaurant, het zijn allemaal handelingen op de digitale snelweg geworden. Maar zullen computers op termijn ook de artsen in de witte jas vervangen?

Digitaledermatoloog wint ABN AMRO prijs medische start-up

Op het gebied van ondernemen in de zorg is er nog een hoop te winnen. Medici zijn kundig op het vlak van de medische wetenschap maar niet altijd als het gaat om het runnen van een bedrijf. Daarom organiseerde ABN AMRO het seminar en konden vier medische start-ups hun initiatieven pitchen. De ideeën hadden gemeenschappelijk dat ze efficiency in de zorg beogen te bevorderen. De kracht daarvan zat veelal in de eenvoud waarmee resultaten geboekt kunnen worden. De vakjury, bestaande uit Lucien Engelen (Director REshape Center of Innovation Radboud Universiteit Nijmegen), Jeroen Tas (CEO Philips Healtcare) en Bjorn Reinacher (MD en oprichter Yesculaap.nl) bepaalde samen met een publiek van 300 medici welke start-up als winnaar uit de bus kwam.

Herm Martens van Digitaledermatoloog is gekozen tot winnaar van €10.000 en begeleiding door ABN AMRO bij een crowdfunding campagne. Digitaledermatoloog gaat als eerste in Nederland een online platform aanbieden waarmee patiënten met huidproblemen direct online een dermatoloog spreken. Dat een patiënt vanuit huis geholpen wordt biedt gemak, maar het is ook drempelverlagend bij huidproblemen. Eenvoudige problemen worden direct afgehandeld. Dermatologen realiseren een tijdsbesparing en daarmee een kostenreductie.

Bart Jan Thole, hoofd beroepsgroepen marketing Particulieren ABN AMRO: ‘De vakjury en het publiek hebben Digitaledermatoloog tot winnaar gekozen omdat dit zorg-idee zeer tot ieders verbeelding sprak en de uitvoerbaarheid met bijbehorende kostenbesparing in de zorg, zeer reëel zijn’.

De overige drie pitches waren van het Traumaplatform, One Day Clinic en Informatievoorziening kolposcopisch onderzoek. Het traumaplatform is een digitaal platform waar patiënten die met een verwonding bij de eerste hulp zijn geweest, op maat gemaakte en op de verwonding toegespitste informatie over het opgelopen letsel kunnen vinden. Het platform biedt de patiënt zekerheid over de juistheid van de informatie, ziekteverloop en contact met de arts op afstand. One Day Clinic introduceert de eerste prive SOA klinieken in Nederland. Informatievoorziening kolposcopisch onderzoek wil de voorlichting aan vrouwen over kolposcopie landelijk harmoniseren en verbeteren.

maandag 16 februari 2015

Hands-on: Scanadu Scout

Een dezer dagen ontvingen de eerste backers van een van de meest succesvolle Indiegogo campagnes tot nog toe hun langverwachte Scanadu Scout. Het door Star Treks Tricoder geïnspireerde apparaatje maakt het mogelijk om de belangrijkste vitale kenmerken eenvoudig te meten. Het is, zeg maar, een dokter op zakformaat. Kenmerken die het apparaat meet zijn bloeddruk, hartslag, temperatuur en het zuurstof gehalte van je bloed. Precies deze zaken meet de dokter bij een bezoek vaak als eerst. Met dit apparaat wordt die meting nu in theorie plaats onafhankelijk.

Scanadu vestigde met haar campagne in 2013 een nieuw record op Indiegogo. Backers konden zich daar inschrijven voor de bèta van het toestel voor 269 dollar. Zo’n 8500 geïnteresseerden zamelden gezamenlijk maar liefst 1,6 miljoen dollar in. Na afloop van de crowdfunding campagne haalde Scanadu ook nog eens 14 miljoen op aan financiering van investeerders.

zaterdag 14 februari 2015

Nike Fuel-app ondersteunt nu HealthKit

Nike was een van de eerste fabrikanten die begonnen met het aanbieden van fitnesstrackers en apps, maar het bedrijf was laat met het toevoegen van ondersteuning voor Apple’s HealthKit. In de nieuwste update voor de Nike Fuel-app is het nu wel geregeld. Door HealthKit heeft de app niet langer een FuelBand nodig om data te verzamelen. Er kan immers gebruik gemaakt worden van de geintegreerde sensoren in de iPhone.

woensdag 4 februari 2015

Eve helpt medicijnen ontwikkelen

Wetenschappers van de onderzoeksgroep Declaratieve talen en artificiële intelligentie (DTAI) van de KU Leuven hebben, in samenwerking met de universiteiten van Cambridge en Aberystwyth, een robot gemaakt die de eerste fase in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen - namelijk de zoektocht naar een actieve molecule met een remmende invloed op de onderzochte ziekte - voor zijn rekening neemt. Dit versnelt de ontwikkeling van medicijnen en maakt ze minder duur. De robot, die de naam Eve meekreeg, test moleculen uit bij ziektes die in het labo gecreëerd werden. Eve kan volledig zelfstandig aanduiden welke de meest actieve moleculen zijn die kandidaat zijn voor een nieuw geneesmiddel.

dinsdag 3 februari 2015

Belangstelling voor gezondheidsapp

De PocketEnergy app, een nieuwe gezondheidsapp voor mensen met chronische vermoeidheid, stress en pijn, is in de eerste maand na lancering ruim 2500 keer gedownload. ‘We zijn op dit moment de mogelijkheden aan het onderzoeken om de app ook in andere landen uit te brengen.’ 

De PocketEnergy app biedt mensen die last hebben van chronische vermoeidheids-, stress- en pijnklachten een hulpmiddel om meer inzicht in en controle over hun fysieke en mentale grenzen te krijgen en zo hun energiebalans te verbeteren. De app is ontwikkeld door René Kuijlenburg, zelf zeven jaar geleden gediagnosticeerd met Chronisch Vermoeidheidssyndroom (ME/CVS). De oplossing die hij uiteindelijk vond om zijn leven weer op de rails te krijgen heeft geleid tot de ontwikkeling van de app.

De grote vraag naar de app na de officiële lancering bevestigt volgens Kuijlenburg de urgentie van het mobiele hulpmiddel. ‘Ik had het gevoel dat mensen met dezelfde of vergelijkbare klachten baat konden hebben bij mijn benadering. Ik rekende op een paar honderd downloads in de eerste weken, maar 2500 downloads overstijgt zelfs mijn stoutste dromen. De respons overweldigt me. Het geeft aan dat er een heleboel mensen op de app hebben zitten wachten.’

Behalve mensen met ME/CVS kunnen ook mensen die zijn gediagnosticeerd met fibromyalgie, de ziekte van Lyme en burn-out de app gebruiken om meer grip te krijgen op hun klachten en energiebalans. Verschillende partijen hebben al interesse getoond om de app te integreren in bestaande behandelmethodes. ‘Er is zelfs een organisatie die een wetenschappelijk onderzoek wil opzetten naar de effecten van de PocketEnergy app,’ vertelt Kuijlenburg. Uit het eerste, kleinschalig onderzoek onder de gebruikers geeft meer dan de helft van de respondenten aan zich in de eerste weken al geholpen te voelen door de app. Zo schreef iemand met ME/CVS: ‘Afgelopen week had ik weer een terugval en toen kreeg ik een bericht over de app onder ogen. Ik heb hem meteen gedownload en heb nu al meer inzicht dan het afgelopen jaar.’

De gebruikers van de app leverden de afgelopen weken waardevolle feedback. Hun bevindingen gebruikt Kuijlenburg om de app verder te ontwikkelen en nog beter af te laten stemmen op de wensen van de gebruikers. Daarbij staat de lancering van de app in het buitenland op het programma. ‘We zijn op dit moment de mogelijkheden aan het onderzoek om de app ook in andere landen uit te brengen,’ aldus Kuijlenburg.

Een nieuwe versie van de Pocket Energy app is inmiddels te downloaden in Apple’s App Store. Dankzij de update kan de app nu ook gebruikt worden op de iPhone 6+ en kunnen iPad en iPhone 4 gebruikers activiteiten aanpassen en verwijderen. Ook de problemen rondom de stopwatch zijn verholpen. De PocketEnergy app is beschikbaar in de App Store voor €1,99. Aan de Android-versie wordt momenteel gewerkt.