zaterdag 28 maart 2015

Google Fit heeft ook ruzie met hartslagsensor Galaxy S6

De Samsung Galaxy S6 heeft net als een aantal Samsung-toestellen van vorig jaar een hartslagsensor aan boord. Deze werkt niet lekker samen met Google Fit, waardoor de sensor constant aanstaat wanneer Google Fit ingeschakeld is. Wanneer er dan een voorwerp of vinger in de buurt komt van de sensor, zal het lampje gaan branden. Dit kan een flinke aanslag zijn op de accu van een toestel en het is dan ook aan te raden Google Fit of in ieder geval automatische activiteitenherkenning uit te schakelen als het probleem zich voordoet.

vrijdag 27 maart 2015

ICT in de zorg levert potentieel miljarden op

De gezondheidszorg kan met ICT een stuk efficiënter worden uitgevoerd, met forse winsten ook nog. De geneesmiddelenindustrie is bereid om fors te betalen voor gegevens over groepen patiënten. In Europees verband zijn al projecten gestart waarbij de computer het hele genezingsproces gaat sturen en effectiever gaat maken. Onderzoek naar bepaalde kwalen is al in gang gezet.


Technologische vernieuwing door samenwerking

Een toekomstbestendige én goedkopere zorg: dat is de doelstelling van Medical Delta, een samenwerkingsverband tussen het Erasmus MC, het LUMC (Leiden) en TU Delft. Biomedisch technoloog Ton van der Steen is een van de voortrekkers van Medical Delta. Hij legt tijdens het Wetenschapscafé op maandag 30 maart 2015 uit hoe technologie de zorg goedkoper gaat maken. 

Kunnen we de zorg toekomstbestendig én goedkoper maken? En tegelijkertijd prettiger en beter voor de patiënt? Medical Delta, een samenwerking tussen het Erasmus MC, LUMC (Leiden) en TU Delft, heeft precies dit als doelstelling. Biomedisch technoloog Ton van der Steen is een van de voortrekkers van Medical Delta. Hij zal tijdens het Wetenschapscafé, georganiseerd door Science4You, uitleggen hoe technologie de zorg goedkoper gaat maken. 

Binnen Medical Delta is technologische vernieuwing door samenwerking het uitgangspunt. Er wordt o.a. gewerkt aan op afstand bestuurbare naalden, katheters die allerlei vormen kunnen aannemen en het via een holle naald vastzetten van een loslatende knie- of heupprothesen. Deze technische hoogstandjes kunnen grote, risicovolle operaties helpen voorkomen.

donderdag 26 maart 2015

Smals koopt 1 petabyte voor sociale zekerheid en eHealth

Om het eHealth-platform en het portaal van de sociale zekerheid beter te ondersteunen heeft Smals een flink brok opslag voor zijn datacenters gekocht. De petabyte, opgesplitst in twee halve petabytes om over twee datacenters te spreiden, moet de prestaties en beschikbaarheid van het eHealth-uitwisselingsplatform en het webportaal SocialeZekerheid.be verbeteren. Concreet gaat het twee keer om HP's 3PAR StoreServ 10800 opslag die meteen de vorige EVA-opslag, ook van HP, vervangt. De installatie begon een tweetal weken geleden en wordt nu ongeveer afgerond.

Virtuele neus helpt tegen misselijkheid

Gamen met een virtual reality-bril op kan geweldig zijn, maar veel mensen worden er ook misselijk van. Onderzoekers hebben nu uitgevonden dat een virtuele neus kan helpen hiertegen. Wetenschappers van de Purdue-universiteit deden testen bij groepen spelers. De ene groep had een neus onderin beeld, terwijl de andere deze niet had. De groep met neus bleek 13,5 procent minder last van misselijkheid te hebben

maandag 23 maart 2015

Beveiliging essentieel voor het IoT en voor medische apparaten met een netwerkverbinding

Medische apparaten die via een netwerk in verbinding staan met het Internet of Things (IoT) bieden tal van voordelen voor de gezondheidszorg, mits beveiliging van meet af aan in deze apparaten is ingebouwd. Dit is de belangrijkste conclusie van een nieuw rapport van Intel Security en de Atlantic Council: The Healthcare Internet of Things: Rewards and Risks.

Het rapport onderzoekt de beveiligingsuitdagingen en kansen voor de samenleving die medische apparatuur met een netwerkverbinding biedt. Daaronder vallen ook draagbare apparatuur en apparaten die tijdelijk worden ingeslikt of worden geïmplanteerd in het menselijk lichaam voor bijvoorbeeld het toedienen van medicatie, of apparaten voor het monitoren van de gezondheid of voor fitness. Het rapport geeft een aantal aanbevelingen voor de industrie, voor toezichthouders en voor medische professionals. Deze adviezen kunnen er toe bijdragen dat patiënten de best mogelijke zorg krijgen en dat tegelijkertijd de beveiligingsrisico’s in software, firmware en communicatietechnologie via netwerken en devices zo veel mogelijk worden gereduceerd

Het rapport doet een aantal aanbevelingen die de innovatie stimuleren en die tegelijkertijd de beveiligingsrisico’s terugdringen:


·         Beveiliging zou van meet af aan ingebouwd moeten zijn in medische apparatuur en in de netwerken waarmee zij worden verbonden, in plaats van een toevoeging achteraf.

·         De industrie en de overheid zouden moeten overwegen om een uitgebreide set van beveiligingsstandaards of best practices te implementeren voor medische apparatuur met een netwerkverbinding, om deze risico’s te adresseren.

·         De private-private en publieke-private samenwerking moet verbeterd worden, ook op de lange termijn.

·         Het huidige systeem van regelgeving en certificering voor het goedkeuren van medische apparatuur moet zich verder ontwikkelen om innovatie te stimuleren en er voor te zorgen dat organisaties in de gezondheidszorg kunnen voldoen aan de eisen op het gebied van regelgeving, en tevens om het publiek te beschermen.

·         Het publiek moet een onafhankelijke stem krijgen, zodat ook patiënten en hun families gehoord worden. Het doel moet zijn om te komen tot een goede balans tussen effectiviteit, gebruiksgemak en veiligheid wanneer een apparaat wordt ingezet voor medische doeleinden of wordt gebruikt door consumenten.

vrijdag 20 maart 2015

Robot Zora wint Zorginnovatie Start-up Award

Zorgrobot Zora heeft tijdens de vakbeurzen Zorg & ICT 2015 en ZorgTotaal de Zorginnovatie Start-up Award in de wacht gesleept. Het liet in de finale negen andere start-ups in de zorg achter zich. In totaal waren er 21 inzendingen. Een vakjury nomineerde tien kanshebbers die tijdens de vakbeurzen op het Start-up Plein mochten staan en bepaalde de uiteindelijke winnaar. Bij de beoordeling keek de jury vooral naar de mate waarin het product op te schalen is, de impact op de zorg en de mate van innovatie.

woensdag 18 maart 2015

Erasmus Medisch Centrum bestrijdt bacteriën op aanraakschermen

Het Erasmus Medisch Centrum heeft, als eerste ziekenhuis in de wereld, alle medische computers met touchscreen voorzien van een screen protector met antibacteriële werking. De producent is Craytech, die de antibacteriële schermfolie onder de naam SaniFilm op de markt brengt. De SaniFilm screen protector bevat silicium en nanozink waarmee het bacteriën doodt zodra ze met de folie in contact komen. De oplossing is effectief tegen onder andere de bekende bacteriën E. Coli en MRSA.


Zorggroep Groningen maakt kwaliteitsslag met ECD van Nedap

Zorggroep Groningen gaat werken met een Elektronisch Cliëntendossier (ECD). De zorgorganisatie was op zoek naar een digitaal systeem dat naast het elektronisch vastleggen van cliëntgegevens met name de zorgprocessen goed ondersteunt. Zorggroep Groningen gaat het ECD inzetten als overkoepelend zorginformatiesysteem binnen de organisatie. Na een uitgebreid selectietraject heeft Zorggroep Groningen gekozen voor ONS van Nedap healthcare. Het systeem vervangt hiermee de huidige software en papieren cliëntdossiers.

Maandag 16 maart vond de ondertekening plaats van de overeenkomst tussen Zorggroep Groningen en Nedap voor de aanschaf van dit Elektronisch Cliëntendossier.

'Met de keuze voor een ECD wil Zorggroep Groningen een kwaliteitsslag maken. Het ECD bevordert de interactie en informatiestroom waarin de cliënt centraal staat,' aldus Margriet Hommes, voorzitter van de Raad van Bestuur van Zorggroep Groningen. 'Toegang tot het zorgplan, de planning en dossierrapportages en onderlinge communicatie via een cliëntportaal zijn van groot belang geweest bij de keuze van Zorggroep Groningen voor het Elektronisch Cliëntendossier van Nedap. Daarnaast biedt Nedap een zorgportaal Carenzorgt. In dit portaal kunnen cliënten aangeven welke informatie zij willen delen met familie en de zorgorganisatie. Carenzorgt is getest door familieleden van cliënten van Zorggroep Groningen. Zij waren enthousiast over de mogelijkheden, transparantie en eenvoud.'

Voordat de keuze werd gemaakt voor de ECD systemen van Nedap heeft een gedegen selectietraject plaatsgevonden. Zorggroep Groningen heeft onder meer gekeken naar de veiligheid van het systeem, het gebruiksgemak en de ondersteuning op het gebied van methodisch werken. Daarnaast is er gekeken naar de ontwikkeling van het medisch dossier binnen het ECD en het kennisdelen binnen de teams voor de verschillende zorg- en behandeldisciplines. Hieruit kwam ONS met Carenzorgt van Nedap als beste naar voren.

Het ECD wordt gefaseerd ingevoerd. De voorbereiding, inrichting en implementatie van het administratieve zorgdeel van het ECD is gestart. Bij de implementatie wordt Zorggroep Groningen ondersteund door Infozorg. Vanaf juni dit jaar zal de administratie, registratie en facturatie via het ECD verlopen. Waarna vervolgens alle onderdelen vanuit de zorgdisciplines overgaan naar het ECD. In de fase daarna zullen ook de cliënten en hun familie toegang krijgen tot het zorggedeelte van het ECD. Zij kunnen bijvoorbeeld hun agenda raadplegen, vragen stellen en opmerkingen maken over het dossier. De inrichting van het zorgportaal zal in nauw overleg met cliënten en hun familie gebeuren.

dinsdag 10 maart 2015

Apparaatje helpt visueel gehandicapten met lezen

Onderzoekers van het MIT Media Laboratory hebben een prototype van een leesapparaat voor om de vinger gebouwd om geprinte tekst voor visueel gehandicapten om te zetten in gesproken tekst. De FingerReader werkt met een camera en geeft ook tactiele of hoorbare feedback. Dat laatste is vooral belangrijk om de juiste zin te blijven volgen en niet per ongeluk een andere regel te gaan lezen. Volgens een van de makers op de nieuwssite van MIT moet de vertaling die het apparaatje aan de visueel gehandicapte persoon doorgeeft snel plaatsvinden en met directe feedback zodra het fout dreigt te gaan, ook om de illusie van het voorgelezen verhaal niet te onderbreken.

Apple start raamwerk voor medisch onderzoek

Apple introduceert ResearchKit, een platform voor medisch en wetenschappelijk onderzoek, waarmee artsen en wetenschappers via apps allerlei gegevens kunnen vergaren. Er zijn apps voor onderzoek naar astma, borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Parkinson. Met toestemming van de gebruikers krijgen apps de beschikking over gegevens uit de Gezondheid-app, zoals gewicht, bloeddruk en bloedsuikerwaarden. ResearchKit kan de gebruiker ook vragen om toegang tot de versnellingsmeter, microfoon, gyroscoop en GPS-sensoren. De gebruikers bepalen zelf aan welke onderzoeken ze willen deelnemen.

maandag 9 maart 2015

Erasmus MC en het UMC Groningen stoppen met EPD

Het Erasmus MC en het UMC Groningen hebben besloten de implementatie van de Siemens Suite, waaronder Soarian, te beëindigen. Soarian is het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) dat door Siemens HealthServices is ontwikkeld.

Onder meer het feit dat Siemens HealthServices in de zomer van vorig jaar is verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Cerner, heeft daarbij een rol gespeeld. De overname heeft bij de UMC’s tot onzekerheid geleid over de ontwikkeling van Soarian op lange termijn. Om te voorkomen dat investeringen worden gedaan die niet het gewenste resultaat opleveren, is besloten de implementatie vroegtijdig te beëindigen.

De Raden van Bestuur van Erasmus MC en UMC Groningen zijn gezamenlijk inhet najaar van 2011 een Europese aanbesteding gestart voor een nieuw Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) / Ziekenhuisinformatiesysteem (ZIS). Die samenwerking is als vruchtbaar en waardevol ervaren. Of er ook in de toekomst tussen de UMC’s zal worden samengewerkt bij de bouw van een nieuw EPD/ZIS, hangt af van de nieuw te kiezen strategieën.Beide UMC’s oriënteren zich de komende periode op de toekomst.