maandag 27 april 2015

Zorgrobots TU/e geven Duitse robots het nakijken op RoboCup German Open

Het zorgrobot-team van de TU/e heeft een gouden plak behaald op de RoboCup German Open in Magdeburg. Hun robots, AMIGO en SERGIO, komen uit in de ‘@Home League’. Het doel van deze robotsport is om sneller zelfstandige robots te ontwikkelen die zorgbehoevenden thuis kunnen helpen, zodat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De ‘thuisspelende’ teams van de universiteiten van Koblenz en Bielefeld werden respectievelijk tweede en derde.

Het TU/e-team werd vorig jaar al tweede, en pakt nu voor het eerst op het Duitse toernooi de eerste plaats. Het team hoopt dat dit ook gaat lukken op de WK in juli. Vorig jaar werd de Eindhovense robot daar tweede.

De winst is de eerste keer dat het Eindhovense zorgrobotteam de bovenste podiumplaats haalt op een buitenlands toernooi. De resultaten van het team vertonen vanaf de start in 2011 een stijgende lijn, en zet die lijn met deze winst door. De organisatie legt de lat telkens hoger om de technologieontwikkeling aan te jagen, dus elk team moet verbeteren. De betere klassering betekent dat het TU/e-team er telkens in slaagt meer vooruitgang te boeken dan de concurrenten.

De ogen zijn nu gericht op China, waar van 17 tot en met 23 juli de WK RoboCup is; een groter toernooi met een sterkere bezetting. “We hebben op dit toernooi gezien dat er nog veel ruimte voor verbetering is. Maar het biedt wel een solide basis om met enig vertrouwen naar China te gaan. We gaan dit jaar voor de titel”, zegt teamleider Janno Lunenburg over de aanstaande WK.
TU/e-robot AMIGO voerde de meeste ‘challenges’ in Magdeburg uit. Zijn opvolger, robot SERGIO, is nog niet helemaal af – hij heeft bijvoorbeeld nog geen armen – maar kon toch al ingezet worden in Duitsland, op de onderdelen waar geen armen voor nodig zijn. SERGIO pakte zo voor het Eindhovense team veel punten op spraakherkenning en deed het goed bij personenherkenning. Daarna nam AMIGO het over, voor de opdrachten waar wel handen bij komen kijken.

De WK RoboCup is dit jaar in China, in de miljoenenstad Hefei, van 17 tot en met 23 juli. Daar speelt ook het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven, en verdedigt er de wereldtitel. Het zorgrobot-team wil er de tweede plaats van vorig jaar verbeteren.

vrijdag 24 april 2015

One Drop: diabetes-ervaringen delen met anderen

Diabetes is één van de meest voorkomende ziektes in Nederland: naar schatting 800.000 Nederlanders lijden aan diabetes type 1 of 2. Ze krijgen medicijnen mee, moeten insuline spuiten of meer op hun eten letten. Ook worden patiënten meestal op regelmatige basis door de huisarts onderzocht op bloeddruk- en cholesterolwaarden. Jeff Dachis bedacht daarom One Drop, een app voor diabetici om wereldwijd ervaringen uit te wisselen.

woensdag 15 april 2015

Apple en IBM storten zich samen op gezondheidsapps

IBM en Apple breiden hun samenwerking uit naar alle facetten van de gezondheidszorg. IBM richt er een apart bedrijfsonderdeel voor op: Watson Health. Apple creëert onder meer koppelingen tussen Apple Watch en Watson. De gezondheidsindustrie is een grote braakliggende markt waar Apple en IBM met enthousiasme in duiken. Die mogelijkheden variëren van de ondersteuning van sporters en gezondheidsgerelateerde apps op het werk naar de verzekeringsindustrie en patiëntenbegeleiding.

dinsdag 14 april 2015

Apple stelt ResearchKit beschikbaar voor medisch onderzoekers

Apple heeft ResearchKit, een softwareraamwerk dat is ontwikkeld voor medisch en gezondheidswetenschappelijk onderzoek, vandaag beschikbaar gesteld voor onderzoekers en ontwikkelaars. Artsen en wetenschappers kunnen hiermee nauwkeuriger gegevens van deelnemers verzamelen via hun mobiele apparaten.

De eerste apps die zijn ontwikkeld met behulp van ResearchKit zijn al in gebruik. Daarmee wordt onderzoek gedaan naar astma, borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Parkinson. Hoewel deze apps pas een aantal weken verkrijgbaar zijn in de App Store hebben al 60.000 iPhone-gebruikers zich aangemeld. Vanaf vandaag kan de hele medische wetenschap met ResearchKit eigen apps ontwikkelen en kunnen ontwikkelaars nieuwe onderzoeksmodules toevoegen aan het opensource-framework.

Toestemming van de deelnemers is een cruciale voorwaarde voor goed onderzoek. ResearchKit biedt onderzoekers een sjabloon voor een toestemmingsformulier. Dit sjabloon kan worden uitgebreid met meer informatie over het onderzoek en vervolgens elektronisch worden ondertekend door de deelnemers. Met deze module kan de onderzoeker bovendien eenvoudig extra elementen invoegen, zoals videofragmenten om het doel van de studie uit te leggen, of een interactieve quiz om te controleren of de deelnemers alle informatie goed hebben begrepen.

ResearchKit tovert de iPhone om tot een krachtig hulpmiddel voor medisch onderzoek. Als de deelnemer toestemming geeft, kunnen ResearchKit-apps gegevens uitlezen van de geavanceerde sensoren in iPhone, waaronder de versnellingsmeter, de gyroscoop, de microfoon en GPS. Zo krijgen onderzoekers inzicht in onder andere het activiteitenniveau, het geheugen en eventuele motorische beperkingen van de patiënt. ResearchKit werkt ook naadloos samen met HealthKit, een software-framework dat Apple tegelijk met iOS 8 heeft geïntroduceerd en waarmee ontwikkelaars de mogelijkheid hebben om gezondheids- en fitnessapps met elkaar te laten communiceren. Als de deelnemer toestemming geeft, krijgen ResearchKit-apps de beschikking over gegevens uit de Gezondheid-app zoals gewicht, bloeddruk, bloedsuikerwaarden en het gebruik van astma-inhalatoren, die door apparaten en apps van andere fabrikanten worden gemeten.

maandag 13 april 2015

Philips en Mediq introduceren eerste tablet voor echografie in Nederland

Net als hun stethoscoop kunnen huisartsen voortaan ook een volwaardig echografiesysteem simpelweg in hun dokterstas laten glijden en meenemen naar hun patiënt voor een onderzoek met medische beeldvorming bij hen thuis. Philips en Medisch Service Nederland (MSN), onderdeel van Mediq, kondigen vandaag aan dat ze als eerste een tablet echografiesysteem op de Nederlandse markt brengen: een klein, plat en daardoor bijzonder gemakkelijk mee te nemen apparaat dat hoogwaardige medische beelden maakt waarmee huisartsen heel eenvoudig in hun praktijk maar ook op locatie diagnostische onderzoeken kunnen uitvoeren en patiënten gerichter kunnen behandelen of doorverwijzen naar een specialist.

Huisartsen kunnen de tablet echo inzetten bij patiëntenonderzoek van de buikstreek. Zo kunnen ze constateren of juist uitsluiten of buikklachten voortkomen uit bijvoorbeeld nier- of galstenen, leverafwijkingen, ofdat het om onschuldige klachten gaat. Het systeem is door huisartsen en verloskundigen, voor wie het systeem ook direct beschikbaar komt, bovendien inzetbaar bij onderzoeken tijdens een zwangerschap. Mensen kunnen straks dichtbij huis terecht voor de veel voorkomende onderzoeken. Het systeem kan ook worden meegenomen op huisbezoek naar mensen die slecht ter been zijn, bijvoorbeeld ouderen.

Huisarts Henna Tuinfort uit Almere heeft de primeur als eerste huisarts in Nederland die het systeem inzet in haar prakijk: “Het is voor mij nu mogelijk geworden een stap verder te kijken bij klachten. Ik kan vervolgens een beter advies geven, patiënten vaak gerust stellen, maar ook gerichter doorverwijzen als dat nodig is. Ik krijg bovendien van mijn van patiënten terug dat ze het fijn vinden dat ze nu heel snel, heel dichtbij huis, bij hun eigen huisarts terecht kunnen voor een echografieonderzoek, mocht zo’n onderzoek nodig zijn.”

De kwaliteit, flexibiliteit en kosteneffectiviteit van echografietechnologie heeft de laatste jaren een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Hierdoor wordt echo steeds vaker en op steeds meer locaties ingezet, ook buiten het ziekenhuis. Ook het aantal huisartsen dat echografie in hun praktijk wil gebruiken neemt toe nu zij een steeds prominentere rol krijgen als eerstelijns zorgverlening. Philips en MSN spelen met de introductie van de VISIQ in op deze behoefte.

Telefonische bereikbaarheid huisartsen voor verbetering vatbaar

De telefonische bereikbaarheid van huisartsen laat te wensen over. In een onderzoek van de Consumentenbond voor de Gezondgids van april 2015 voldeed ruim 33% van de praktijken niet aan de norm: 19% was telefonisch niet bereikbaar en bij 14% werd de telefoon niet binnen twee minuten beantwoord. Dit is voor verbetering vatbaar, maar wel een vooruitgang ten opzichte van 2010. Bij soortgelijk onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) was toen 58% van de huisartsen bereikbaar binnen twee minuten, nu 66%.

Volgens de normen van het ministerie van Volksgezondheid en de IGZ moet degene die zijn huisarts belt binnen twee minuten iemand aan de lijn krijgen. De Consumentenbond stond bij de 510 gepleegde telefoontjes in 3% van de gevallen zelfs vijf tot tien minuten in de wacht. 81% van de praktijken werkt met een menu waarin te kiezen valt voor 'spoed', 'uitslagen' of het 'maken van een afspraak'. In de praktijken waar een assistente direct de telefoon opnam, gebeurde dat meestal binnen 30 seconden.

De Consumentenbond heeft de onderzoeksresultaten voorgelegd aan de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en minister Schippers (Volksgezondheid). De minister vindt dat te veel huisartsen nog niet voldoen aan de norm en laat weten het onderzoek een belangrijk signaal voor de IGZ te vinden en het ook mee te nemen in overleggen met de LHV. Volgens de LHV is de twee minuten-norm niet haalbaar, maar zijn verdere verbeteringen nog steeds mogelijk en noodzakelijk.

zaterdag 11 april 2015

Is jouw app geschikt voor blinden en slechtzienden?

Vandaag de dag heeft bijna iedereen wel een smartphone. Even snel een WhatsApp-bericht versturen, een foto op Instagram uploaden of je agenda controleren op belangrijke afspraken. Een smartphone is simpel gezegd niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ik zou in ieder geval niet meer zonder kunnen en willen. Maar jammer genoeg is het gebruik van een smartphone niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Hoe gaan mensen met een visuele beperking eigenlijk om met apps en het toenemende gebruik van smartphones?

vrijdag 10 april 2015

AMC en VUmc draaien EPD buiten de deur

De Amsterdamse academische ziekenhuizen AMC en VUmc brengen hun gezamenlijk systeem voor het elektronische patiëntendossier (EPD) onder in de datacenters van Telecity in Amsterdam. Het betreft een housingoplossing voor de eerder geselecteerde epd-software van de Amerikaanse leverancier Epic. De twee ziekenhuizen selecteerden Telecity na een aanbestedingstraject dat langer duurde dan verwacht. Het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het Vrije Universiteit Medisch Centrum ( VUmc) kozen in oktober 2013 na een Europees aanbestedingstraject in gezamenlijkheid voor Epic als leverancier van het nieuwe EPD.

donderdag 9 april 2015

Forcare trekt 5 miljoen euro groei-financiering aan van Prime Ventures

Forcare, ontwikkelaar van een softwarepakket dat bestaande systemen in de gezondheidszorg naadloos op elkaar aansluit, trekt groeifinanciering aan van Venture Capitalist (VC) Prime Ventures. De financiering, afkomstig van een van de topinvesteerders in Europa, onderstreept het potentieel en de innovatiekracht van de puur Nederlandse eHealth-specialist Forcare.

Forcare gebruikt de financiering onder andere voor internationale groei, uitbouw van het verkoopteam en het verder versterken van zijn positie buiten Nederland. De eHealth-specialist richt zich daarbij vooral op Noord-Amerika en een aantal grote Europese landen als Duitsland, Frankrijk, Rusland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast gebruikt Forcare de financiering voor het verder uitbouwen van zijn technologische voorsprong op het gebied van innovatieve oplossingen voor ‘standards-based interoperability’. Hiervoor ontwikkelt en levert het bedrijf een cloudplatform met integratiediensten voor de gezondheidszorg. Verder versterkt Forcare zijn partnernetwerk en breidt dit uit. Grote internationale ondernemingen als IBM, Philips en McKesson maken nu al deel uit van dit netwerk.

Hersengezondheid op peil via online tool

‘Houd uw brein vitaal!' is een nieuwe online cursus die iedereen vanaf 40 jaar helpt om hun hersengezondheid op peil te houden. De cursus bevat een onderdeel over gezonde leefstijl, gaat in op hersenveroudering en geeft uitleg en tips over geheugenklachten en tijdsdruk. De cursus werd op woensdag 8 april officieel gepresenteerd op het Nationaal Congres Volksgezondheid door Martin van Boxtel, universitair hoofddocent van de vakgroep Psychiatrie en Neuropsychologie aan de Universiteit Maastricht. De cursus is voor iedereen toegankelijk via www.houduwbreinvitaal.nl

De hersenen staan volop in de belangstelling. In de afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar de werking en de veroudering van de hersenen en de cognitieve functies, zoals het geheugen. Deze kennis kan nu worden ingezet om gezonder (cognitief) ouder te worden. De online cursus ‘Houd uw brein vitaal’ is bedoeld voor iedereen boven de 40 jaar die hier meer over wil weten. De cursus is opgebouwd uit de onderdelen: leefstijl, geheugen en effectief werken. Deze onderdelen kunnen gedurende 4-6 weken in een eigen tempo gevolgd worden. Deelname kost € 5,-. Met de opbrengst wordt de inhoud van de cursus actueel gehouden.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de cursus werkt. Ruim 350 mensen hebben deelgenomen aan het onderzoek naar de online cursus ‘Houd uw brein vitaal!’. Uit dit onderzoek blijkt dat deelnemers na afloop van de cursus minder geheugenachteruitgang ervaren en meer controle hebben over hun geheugen. Deze effecten zijn een maand later nog steeds aanwezig.

‘Houd uw brein vitaal’ is één van de producten die in de afgelopen vier jaar zijn ontwikkeld door vier universitaire centra. Deze centra werken samen binnen het programma 'Gezond Ouder Worden', een onderzoeksprogramma gefinancierd door het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie. De producten van dit onderzoeksconsortium zijn samengebracht op het webportaal BreinWeb. Op dit portaal worden de producten kort besproken, zijn er links naar achtergrondliteratuur en is een keuzewijzer beschikbaar die mensen.

dinsdag 7 april 2015

Cyber security van medische apparatuur in beeld

Ziekenhuizen zijn zich steeds meer bewust van risico’s ten aanzien van de beveiliging van hun medische apparatuur. Desondanks heeft maar een klein deel van de geïnterviewde ziekenhuizen expliciet beleid rondom dit onderwerp. Daarnaast is iets meer dan de helft van deze ziekenhuizen een keer geraakt door een virusbesmetting van hun medische apparatuur. Dit blijkt uit een onderzoek van Deloitte onder 17 Nederlandse ziekenhuizen.

Steeds meer innovatieve medische apparatuur wordt met een netwerk verbonden. Dit biedt kansen voor betere zorg, maar brengt ook nieuwe dreigingen mee van zowel gerichte als ongerichte aanvallen op deze apparatuur. Hierdoor kan de veiligheid van patiënten geraakt worden. Zo kan het medische proces verstoord worden als gevolg van een computervirus. Iets meer dan de helft van de geïnterviewde ziekenhuizen geeft aan te maken te hebben gehad met een dergelijke virus.

Om betrouwbaarheid en vertrouwelijkheid van gegevens te kunnen borgen, kan gebruik gemaakt worden van een versleutelde verbinding met het netwerk. Uit het onderzoek blijkt dat minder dan een kwart van de ondervraagde ziekenhuizen zeker weet dat medische apparatuur op hun netwerk versleuteling gebruikt. Daarnaast geeft driekwart van de ziekenhuizen aan dat het meestal niet mogelijk is om gegevens van een medisch apparaat direct versleuteld op een USB-stick op te slaan.

Het onderzoek noemt ook een aantal stappen die genomen kunnen worden om de cyber security van medische apparatuur te vergroten. Zo zijn netwerksegregatie, periodieke patching, monitoring en fysieke afscherming van apparatuur (waar mogelijk) stappen naar een betere beveiliging. Daarnaast is het belangrijk om een beleid voor informatiebeveiliging van deze apparatuur te hebben, evenals één verantwoordelijke voor de security van ICT en medische technologie. Ten slotte is het advies om privacy en security van meet af aan mee te nemen in het ontwerp en bij de aanschaf van nieuwe medische apparatuur.

“De vele innovatieve oplossingen die nieuwe technologieën binnen de zorg met zich mee brengen, moeten we blijven omarmen. Het niet gebruiken van medische apparatuur is een groter risico voor de gezondheid van de patiënt dan het gebruiken van kwetsbare medische apparatuur. Kwetsbaarheden kunnen we echter voor een groot deel wegnemen of verkleinen, om die reden is het dan ook ons advies hiermee aan de slag te gaan,” aldus Jeroen Slobbe, Cyber Security expert binnen Deloitte.

“Meer bewustzijn onder ziekenhuizen is een belangrijke eerste stap naar een betere beveiliging van medische apparatuur. De technologie ontwikkelt zich zo snel, daarmee de mogelijke dreigingen ook. Dit moeten we ons blijven beseffen, zodat we tijdig deze dreigingen kunnen mitigeren,” aldus Salo van Berg, expert IT en gezondheidszorg binnen Deloitte.

Kunnen toetsenborden Parkinson voorspellen?

Een groep onderzoekers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) meent een manier gevonden te hebben om de eerste tekenen van Parkinson op te kunnen sporen. Het antwoord zou ietwat verrassend in het toetsenbord van jouw computer kunnen zitten. Parkinson is een ingrijpende ziekte waarbij de patiënt door het afsterven van zenuwcellen bepaalde motorische verschijnselen vertoont. Hierbij verliest men vaak de controle over bewegingen van de armen en handen.

Diagnostisch ECG maken en analyseren via internet

Een diagnostisch elektrocardiogram (ECG) maken met een apparaatje dat in je handpalm past. De data uploaden naar een beveiligde website en binnen een paar minuten een zeer betrouwbare analyse in hoge weergavekwaliteit ontvangen op je computerscherm. Dit is mogelijk met het Spaulding webECG, dat dit voorjaar op de Nederlandse zorgmarkt wordt geïntroduceerd. Het systeem is in en buiten Nederland uitgebreid getest.

In eerste instantie worden de huisartsenpraktijken benaderd met deze zorginnovatie. "We richten ons allereerst op de groepspraktijken waar men wil starten met het maken van diagnostische ECG's of waar men hun huidige ECG apparatuur wil vervangen. Het voordeel van dit systeem is dat er geen investering nodig is in kostbare ECG-apparatuur. De praktijken nemen een abonnement af voor een vooraf afgestemd aantal ECG's en krijgen de apparatuur in bruikleen," zegt Pieter van Roon van Devices4Care die de innovatie op de Nederlandse markt brengt.

Hij verwacht dat er in de eerste lijn meer ECG's gemaakt zullen worden. "Als een arts twijfels heeft over de klachten en de conditie van de patiënt kan hij meteen een betrouwbaar en vaak geruststellend diagnostisch ECG maken. Een bijkomend voordeel is dat dit systeem een volwaardig ECG maakt, dus gebaseerd op 12 afleidingen en tevens beschikt over een langere registratie tot 5 minuten. Deze eigenschappen zorgen voor een zeer betrouwbare analyse. We hebben de werking en rapportage van de webECG's laten checken in Nederlandse cardiologiecentra. De cardiologen zijn overtuigd van de nauwkeurigheid van de analyse en de kwaliteit van de weergave," aldus Pieter van Roon.

De datarecorder, is een handzaam schijfvorming apparaatje. Dat wordt met één kabel aangesloten op de gebruikelijke elektroden die bij de patiënt op de huid worden aangebracht. Daarna wordt het diagnostisch ECG gemaakt. De data worden vervolgens via internet geüpload naar een beveiligde server. Deze maakt terstond een volledige analyse van het ECG. Een uitgebreid rapport daarvan wordt per email binnen enkele minuten naar de gebruiker gestuurd en kan - indien gewenst - ter verdere beoordeling of bevestiging worden doorgestuurd of online bekeken worden door een specialist.

‘Ga verstandig om met spanning tussen DBC-systeem en medische professie’

Artsen gaan regelmatig creatief om met de registratie van diagnoses en behandelmethoden maar dit ‘oneigenlijk gebruik’ van het zogenoemde DBC-systeem is lang niet altijd financieel gedreven. Dat stelt Emiel Kerpershoek die vandaag aan de TU Delft promoveert op prestatiemeetsystemen in de zorg.

Medische professionals blijken regelmatig iets anders te registreren dan zij eigenlijk vaststellen of uitvoeren bij een patiënt. Om welke aantallen het precies gaat is niet te zeggen, maar elke geïnterviewde arts kan wel enkele voorbeelden noemen, zo blijkt uit het promotie-onderzoek van Emiel Kerpershoek naar prestatiemeetsystemen in de zorg. ‘Anders dan vaak wordt gedacht, is dit gedrag niet alleen financieel gedreven’, stelt Kerpershoek.

De redenen voor ‘creatieve’ registratie blijken divers. Voor de arts staat in het algemeen de zorg voor de individuele patiënt centraal en niet het systeem. Een voorbeeld: een patiënt meldt zich bij een arts met klachten en de arts vermoedt dat sprake zou kunnen zijn van hersenvliesontsteking en doet een ruggenprik om een hersenvliesontsteking uit te sluiten. De uitkomst van dat onderzoek kan zijn dat er geen sprake is van hersenvliesontsteking. De patiënt heeft gewoon griep, maar het onderzoek heeft wel een ruggenprik gekost. De kosten van die ruggenprik zijn meegenomen in het tarief van een zogenoemde DBC (Diagnose-Behandel Combinatie) voor hersenvliesontsteking, maar niet in een DBC-zorgproduct voor griep. Dus registreert de arts een hersenvliesontsteking, terwijl er eigenlijk sprake is van griep.

‘We willen allemaal goede zorg en dus willen we dat artsen niet voortdurend worden ingesnoerd door bureaucratische rompslomp. Maar we willen tegelijk ook inzicht in de kosten van de zorg. Toezichthouders en zorgverzekeraars redeneren daarom juist wel vanuit het systeem’, zegt Kerpershoek. ‘Creatieve registratie vertroebelt het zicht op prestaties en moet daarom worden tegen gegaan.’ 

Deze vormen van creatieve registratie worden geregeld toegeschreven aan artsen die de boel beduvelen en daarmee voor zichzelf, voor hun afdeling, of het ziekenhuis extra geld verdienen. Deze uitleg alleen is volgens Kerpershoek veel te simpel. Naast financiële overwegingen spelen ook professionele overwegingen over bijvoorbeeld de invulling van de behandeling van een patiënt vaak een rol. Creatieve registraties kunnen hierbij een instrument vormen voor artsen om plooien tussen het systeem en de professionele werkelijkheid glad te strijken en zijn daarom lang niet altijd  financieel gedreven.

Elk systeem dat wordt bedacht, zal volgens Kerpershoek op gespannen voet staan met de professionele werkelijkheid. Toch heeft het DBC-systeem net als andere prestatiemeetsystemen ook goede dingen voortgebracht. Zo heeft het bijvoorbeeld inzicht gegeven in de soms grote verschillen in kosten die ziekenhuizen voor eenzelfde behandeling maken. De kunst is om verstandig met de spanning tussen systeem en professie om te gaan, en daarnaast ook om te proberen de perverse prikkels zoveel mogelijk uit het systeem te halen. Een van de opties hiervoor, die ook al op het DBC-systeem is toegepast, is het systeem minder verfijnd te maken (dan zijn er minder mogelijkheden om ‘creatief’ te registreren). 

Andere opties liggen meer op het gebied van monitoring en controle. Artsen, bestuurders en verzekeraars zouden regelmatig kunnen bekijken waar het systeem niet functioneert en aanpassingen maken. Met name lokale onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen over de invulling van het systeem lijken hiervoor goede mogelijkheden te bieden. 
‘Verder kan men proberen de financiële consequenties voor artsen wat minder direct te maken. Als je als individuele arts niet direct ziet wat elke keuze in de registratie aan geld oplevert, is de prikkel minder groot om specifiek op zoek te gaan naar een duurder product.’

maandag 6 april 2015

Je eigen dokter met Clinicloud

Dankzij de Connected Medical Kit van CliniCloud is het wachten op een diagnose in de wachtkamer van de huisarts voortaan iets van het verleden. Met de contactloze thermometer en stethoscoop, die in verbinding staan met een applicatie op je smartphone, meet je verschillende vitale signalen die vervolgens direct naar je dokter worden doorgestuurd.

vrijdag 3 april 2015

Arbo Unie introduceert videochat met bedrijfsarts

Arbo Unie introduceert de Videochat Werk en Gezondheid: een gratis online gesprek met de bedrijfsarts over werk en gezondheid. Bedoeld voor alle actief werkenden boven de 18 jaar, die via video-conferencing op een laagdrempelige manier antwoord krijgen op korte en praktische vragen over omstandigheden op het werk. Ook zzp-ers kunnen van deze service gebruikmaken. Arbo Unie introduceert hiermee een aanzienlijke verbetering van de toegang tot de bedrijfsarts voor alle werkenden. Met als doel dat zij optimaal aan het werk kunnen zijn en blijven.
Gezonde werknemers

Arbo Unie is de eerste grote dienstverlener in de bedrijfsgezondheidszorg die online contact met de bedrijfsarts mogelijk maakt. De Videochat is een gratis service voor actieve werknemers en iedereen die werkend is als zzp-er. Ongeacht het contract dat er eventueel al is met een arbo-dienst. De Videochat richt zich op werknemers die niet ziek zijn. Hiermee is het een laagdrempelige aanvulling op het arbeidsomstandighedenspreekuur, dat door lang niet alle organisaties wordt aangeboden aan haar werknemers.

‘Wij zijn er voor alle werkenden in Nederland: om iedereen te helpen bij een leven lang optimaal werken. Dat betekent dat wij aandacht voor actief werkenden net zo belangrijk vinden, als de begeleiding van zieke werknemers. Hier geven wij op een moderne manier invulling aan met de introductie van de Videochat”, zegt Wim Schimmel, voorzitter van de Raad van Bestuur van Arbo Unie. ‘En wij verbeteren de toegang tot de bedrijfsarts voor alle werkenden aanzienlijk. Een veel gehoorde wens vanuit de sociale partners, die wij onderschrijven omdat het werkenden laat profiteren van de kennis en vaardigheden van de bedrijfsarts op het gebied van preventie. De introductie van de Videochat vormt ook de opmaat voor online contact met onze professionals tijdens het reguliere spreekuur.’

‘De bedrijfsgezondheidszorg krijgt in Nederland verdeelde aandacht. De zorg en begeleiding van medewerkers die ziek worden en re-integreren is goed geregeld. Dat blijkt ook uit een jaarlijks dalend gemiddeld ziekteverzuimpercentage, dat nu ligt op 3,9 %. De aandacht voor de 96 % actief werkenden kan echter veel beter. Door daar samen in te investeren houd je medewerkers gemotiveerd en betrokken en vergroot je het succes van je organisatie. Arbo Unie maakt zich sterk voor meer aandacht van werkgevers en werknemers voor preventieve maatregelen. Want voorkomen is beter dan genezen, dat zien wij dagelijks in de praktijk’, aldus Schimmel.

Arbo Unie heeft als enige arbodienst in Nederland een stichtingstructuur. Met als doel om de bedrijfsgezondheidszorg in Nederland te verbeteren door te investeren in ontwikkelingen op het gebied van arbeid en gezondheid. ‘De introductie van de Videochat Werk en Gezondheid past bij onze maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid’, aldus Schimmel.

donderdag 2 april 2015

Een derde Nederlanders verwacht meer gebruik te gaan maken van digitale zorg

Bijna een derde van de Nederlanders verwacht in de nabije toekomst meer gebruik te gaan maken van digitale zorgtoepassingen zoals e-consulten met specialisten. Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van Reggefiber onder ruim duizend Nederlanders. Op dit moment maakt ongeveer 10% al gebruik van zorg op afstand, onder Nederlanders jonger dan 35 jaar ligt dit percentage op 15%.

De eenvoudige en laagdrempelige mogelijkheid voor contact met een medisch specialist is voor één op de vijf respondenten de belangrijkste reden om gebruik te maken van digitale zorgtoepassingen. Het besparen van (reis)tijd wordt daarna het meest (16%) genoemd. Eén op de tien noemt de mogelijkheid om langer thuis te kunnen blijven wonen als reden.

“Medische consulten op afstand, bloedwaarden testen via een meetkastje: consumenten kunnen zorg steeds meer in eigen hand nemen,” aldus Richard Dusink, Manager Marketing en Sales bij Reggefiber. “Op dit moment verwacht een derde van de Nederlanders in de nabije toekomst meer gebruik te gaan maken van digitale zorg. Om e-consulten soepel te laten verlopen, is het belangrijk dat de internetverbinding thuis snel en betrouwbaar is.”