maandag 29 februari 2016

Doktr.nl uitgerold bij St. Antonius Ziekenhuis

Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein kiest als eerste grote ziekenhuis voor een uitrol van Doktr.nl. Doktr.nl is een beveiligde website waarmee patiënten veilig en 24 uur per dag kunnen communiceren met hun behandelaar op een tijd en plaats die hun uitkomt. De behandelaar en de patiënt hoeven niet tegelijkertijd online te zijn.

Via Doktr.nl kunnen zorgverleners eenvoudig en veilig vragen beantwoorden van patiënten. Ook het doorgeven van uitslagen van (bloed)onderzoek of adviseren over medicatie of behandelopties kan eenvoudig en veilig. Vragenlijsten en andere bijlagen kunnen makkelijk meegestuurd worden.

De berichten zijn altijd terug te lezen en kunnen opgenomen worden in het Elektronisch Patiénten Dossier (EPD). Wanneer de arts voor zijn patiënt (of andersom) een bericht klaarzet op Doktr.nl, dan krijgt de patiënt een Sms-bericht dat er informatie klaarstaat. De patiënt kan dan op zijn of haar eigen tijd die uitslag bekijken en de aanvullende informatie daarover lezen. “Onze ervaring is dat patiënten veel beter dan voorheen geïnformeerd zijn en daardoor ook betere vragen stellen via Doktr.nl, aldus Oscar Vogels, neuroloog van het St. Antonius Ziekenhuis en een van de initiators van het systeem..

Doktr.nl is ontwikkeld door Medworq, dat met innovatieve producten de zorg sneller, beter en goedkoper wil maken.

vrijdag 26 februari 2016

Kankerpatiënt krijgt 3D-geprinte nekwervels

De toekomst zag er niet goed uit voor een Australische zestiger. Hij was namelijk gediagnostiseerd met chordoma, een agressieve vorm van kanker die de ruggengraat aanvalt. Het weghalen van de tumor was de enige kans voor de man om de ziekte te kunnen overwinnen, maar doordat het gezwel zich had gevormd rond zijn bovenste nekwervels was dit zo goed als onmogelijk. Door de tumor weg te halen zou er namelijk een gat zijn ontstaan tussen de patiënt zijn schedel en de rest van zijn ruggengraat. Een Australische dokter heeft het leven van een kankerpatiënt gered door zijn aangetaste wervels te vervangen door 3D-geprinte exemplaren

donderdag 25 februari 2016

TU Eindhoven lanceert spin-off bedrijf Microsure

Microsure, een gezamenlijke spin-off van de TU/e en van Maastricht UMC+, is vanaf deze week zelfstandig. Het bedrijf is bijna klaar met de ontwikkeling van een operatierobot voor ingrepen met uiterste precisie. De robot, die wordt bestuurd door een chirurg, is geschikt voor hersteloperaties die met mensenhanden amper of niet mogelijk zijn. Over twee jaar moet het apparaat, ’s werelds eerste in zijn soort, klaar zijn om gebruikt te worden in  operatiekamers.

Het eerste exemplaar van de operatierobot staat de komende twee jaar in het Maastricht UMC+ om voorzichtig en stapsgewijs aan te tonen dat het apparaat geschikt is voor ingrepen bij mensen. Tegelijkertijd werkt Microsure aan de benodigde Europese CE-markering. Het bedrijf kreeg in januari een lening van een kwart miljoen euro van technologiestichting STW voor de opstart van de onderneming. Deze week werd het bedrijf officieel opgericht en zijn de overeenkomsten met de TU Eindhoven en Maastricht UMC+ getekend. Bij het bedrijf zijn zowel ingenieurs als chirurgen betrokken.

De armen van de robot worden altijd bestuurd door een chirurg, via twee joysticks. De robot voert de beweging van de handen van de chirurg ‘verkleind’ uit, waardoor de robot tot vijf keer zo nauwkeurig kan zijn. Bovendien filtert de robot alle trillingen van de mensenhand eruit, wat ook bijdraagt aan de precisie.

De robot is vooral bedoeld voor ‘reconstructieve chirurgie’. Daarbij wordt weefsel ergens in het lichaam weggehaald om op een andere plek iets te herstellen. De operaties om bloedvaten en zenuwbanen te hechten aan nieuw weefsel zijn zo precies dat slechts een klein deel van de chirurgen zulke operaties kan uitvoeren. Dat komt doordat de menselijke hand van de chirurg beperkt is in precisie van bewegen. De robot kan helpen om deze nauwkeurige bewegingen gemakkelijker en beter te maken. Ook zorgt de robot voor meer comfort voor de arts, doordat de arts niet meer over de patiënt gebogen hoeft te staan, maar rustig kan zitten. Raimondo Cau, chief technology officer van het bedrijf: “Doordat de precisie van de chirurg zo ondersteund wordt, kunnen er mogelijk zelfs operaties gedaan worden die tot nu toe nog niet mogelijk waren.”

donderdag 18 februari 2016

Axivate Capital neemt belang in Qualizorg

Investeerder Axivate Capital neemt een belang van vijftig procent in Qualizorg, een zakelijke kwaliteitsonderzoeker in de zorg. De andere helft van de aandelen is in handen van Rutger van Zuidam, een van de oorspronkelijke oprichters van het bedrijf. Hij wil het nieuw verworven kapitaal van Axivate gebruiken om zijn leidende positie uit te bouwen.

Amerikaans ziekenhuis betaalt afpersers met bitcoins

Het Amerikaanse Hollywood Presbyterian Medical Center laat in een verklaring weten dat het veertig bitcoin, of ongeveer 15.000 euro, heeft betaald om zijn bestanden terug te krijgen. Deze waren sinds 5 februari versleuteld door ransomware en betaling bleek de snelste manier voor herstel. Het ziekenhuis laat verder weten dat de zorg niet onder de ransomware-aanval zou hebben geleden en dat er geen ongeautoriseerde toegang tot patiëntgegevens heeft plaatsgevonden. De ceo van het ziekenhuis zei eerder tegen NBC dat hij er niet van uitgaat dat het een gerichte aanval was.

woensdag 17 februari 2016

E-learning verbetert zorg aan patiënt

Zorgprofessionals vinden dat leren via e-learnings betere zorg oplevert voor de patiënt. Dit blijkt uit recent onderzoek van kennisplein Zorg voor Beter. De e-learnings zijn enorm populair bij verzorgenden en verpleegkundigen die Zorg voor Beter bezoeken. Het merendeel zegt dat hierdoor de zorg voor de cliënt verbetert.

Voor het eerst heeft Zorg voor Beter onderzocht in hoeverre instrumenten in de praktijk gebruikt worden. 85 procent van de respondenten heeft één van de instrumenten op het kennisplein in de praktijk gebruikt. De e-learnings worden het meest gebruikt,  gevolgd door de poetsinstructiekaarten en de 80 alternatieven voor vrijheidsbeperking. Meer dan de helft van deze gebruikers meent dat de zorg voor cliënten door deze instrumenten verbeterd is. In totaal vulden 962 mensen de digitale enquête van Zorg voor Beter in.

Ruimte voor kwaliteitsverbetering is extra belangrijk nu de zorg verandert en de patiënt steeds meer de regie krijgt, samen met familie, vrienden en vrijwilligers. De zorgprofessional hierin extra ondersteunen via concrete middelen is een essentieel onderdeel van die verandering. E-learnings helpen de medewerkers van zorgorganisaties daarbij. De e-learnings Goed in Gesprek ondersteunen zorgprofessionals bijvoorbeeld in hun gesprekken met de cliënt, met elkaar en met het management over de manier waarop zij de zorg invullen.

dinsdag 16 februari 2016

Minister Edith Schippers ontvangt vernieuwde huisartsen-app

Vandaag is in Nieuwspoort te Den Haag de hernieuwde versie van de App 'Moet ik naar de dokter?' aangeboden aan Minister Schippers. De app helpt de gebruiker te beoordelen óf en zo ja wanneer de huisarts geraadpleegd moet worden. In de vernieuwde app zijn de aanbevelingen opgenomen vanuit een onafhankelijk validatieonderzoek dat in opdracht van het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft plaatsgevonden. "De inzet van technologie is een andere manier van de zorg organiseren. Het onderscheidend vermogen van deze app is dat deze veilig is bevonden door het NHG", aldus de Minister.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft de app onafhankelijk getoetst en goedgekeurd. 
Door de samenwerking met Thuisarts.nl wordt in geval van zelfzorgadvies een link naar de juiste pagina op thuisarts.nl aangeboden. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) en InEen zijn als leden van de Raad van Toezicht van Stichting MINDD  actief bij de ontwikkeling van de App. Tenslotte is de vernieuwde app mede mogelijk gemaakt met subsidie van Menzis, Zilveren Kruis en VGZ.

Minister Schippers kreeg de app symbolisch aangeboden met een animatie waarin te zien is hoe de App werkt en liet de App gelijk op haar smartphone installeren. De gebruiker klikt aan waar hij/zij last van heeft en beantwoordt de vragen in de app die gebaseerd zijn op de Nederlandse Triage Standaard (NTS).  De app bepaalt aan de hand van de antwoorden van de gebruiker de urgentie van de hulpvraag en geeft advies.

Bioprinter maakt 3D-printen van lichaamsdelen mogelijk

Amerikaanse wetenschappers hebben een 3D-printer ontwikkeld waarmee lichaamsdelen kunnen worden geproduceerd. De bioprinter gebruikt afbreekbaar materiaal voor het maken van weefsel en een gel van levende cellen. De onderzoekers van het medische instituut Wake Forest in de Verenigde Staten hebben tientallen jaren gewerkt aan de bioprinter, schrijft The Guardian maandag.

maandag 15 februari 2016

Ontwikkeling Organ on-a-chip voor leverziekte NASH

TNO, InvitroCue Pte Ltd uit Singapore en Takara Bio Europe AB uit Zweden zijn recentelijk een samenwerking gestart, waarbij ze, gebruikmakend van verschillende technologieën, een ​​voorspellend translationeel in vitro model gaan ontwikkelen waarin het effect van potentiële nieuwe geneesmiddelen voor NASH kan worden geëvalueerd. Het project is onderdeel van het TNO Early Research Program 'Organ on-a-chip'.

NASH is een leverziekte die veel voorkomt bij mensen met diabetes en obesitas en wordt gezien als één van de grote maatschappelijke en economische problemen in de gezondheidszorg. Het aantal NASH patiënten en bijbehorende zorgkosten zijn de afgelopen 15 jaar verviervoudigd. Een beter voorspellend preklinisch model voor NASH, dat ook bij kan dragen aan een snellere ontwikkeling van nieuwe medicijnen, is daarom van groot belang gezien de groeiende groep patiënten en de uitgaven aan zorgkosten.

Het project past perfect binnen de strategie van TNO om een ecosysteem van partijen te bouwen dat zich richt op organ on-a-chip systemen voor menselijke ziektes. Organ on-a-chip modellen zijn in vitro modellen die de weefselstructuren en de functionele complexiteit van levende organen en weefsels nauwkeurig nabootsen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van menselijke cellen, gekweekt in een driedimensionale omgeving, waarin diverse bepalingen kunnen worden uitgevoerd. Op het moment worden de meeste organ on-a-chip toepassingen gevonden in het testen van toxiciteit van verbindingen. De introductie van humane stamcellen vergroot de mogelijkheden voor precisie-geneeskunde en het aantal mogelijke soorten organ on-a-chip modellen. Bovendien draagt het project ​​bij aan de doelstelling van TNO om dierproeven verder terug te dringen door vervanging, vermindering en verfijning.

TNO’s bijdrage aan de samenwerking betreft haar kennis en expertise met betrekking tot in vivo NASH modellen die weer bijdragen aan het begrijpen van het ontstaan en de ontwikkeling ​​van deze ziekte. TNO’s systeembiologische aanpak en de data-integratie van in vivo modellen, evenals kennis van de processen in de mens worden vertaald naar de behandeling van menselijke ziekten zoals NASH.

Het samenwerkingsproject is onderdeel van een groter TNO Early Research Program 'Organ on-a-chip'. Dit is een open innovatienetwerk waarin TNO werkt aan lever-, darm- en longfunctie on-a-chip toepassingen. Potentiële eindgebruikers van deze technologieën zoals farmaceutische en biotechnologische bedrijven en ook de universitaire medische centra, diagnostische bedrijven, (read-out) technologie leveranciers en regelgevende instanties worden uitgenodigd om deel te nemen in dit open innovatienetwerk. Dit biedt hen de mogelijkheid om hun onderzoeksplannen in de TNO programma's in te passen.

zaterdag 13 februari 2016

E-health: vergeet gebruiksvriendelijkheid & toegankelijkheid niet

Langzaam veranderen sites, apps en slimme meters de manier waarop de zorg georganiseerd is. E-health vergroot de zelfstandigheid van de patiënt, maakt de zorg betaalbaarder en zorgt voor efficiëntere processen. Makkelijk is dit niet: wie een digitale oplossing ontwikkelt voor de zorg, heeft te maken met bijzondere doelgroepen en gevoelige persoonlijke data. Het ontwikkelen van sites en apps in de zorg vraagt om bijzondere aandacht voor toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. In dit artikel een paar van deze aandachtspunten op een rij.

vrijdag 12 februari 2016

'Ziekenhuizen zijn te hacken'

Het blijkt mogelijk om medische apparaten in ziekenhuizen te hacken. Daarvoor waarschuwt beveiliger Kaspersky Lab. Cybercriminelen kunnen gegevens van patiënten stelen en diagnoses aanpassen. Ook kunnen ze een dosis verhogen en verlagen. Dure apparatuur kan onbruikbaar worden gemaakt
    

dinsdag 9 februari 2016

Twentse huisartsen enthousiast over proef met groepsapp

Zorgverzekeraar Menzis is in Twente een proef gestart waarbij de huisarts met andere zorgverleners én de patiënt deel uitmaken van een groepsapp. De dokter is eindverantwoordelijk. Via de online applicatie kan de dokter in theorie van moment tot moment volgen hoe het met de patiënt gaat. Hij logt in op de beveiligde app voor het beantwoorden van vragen en het lezen van berichten van bijvoorbeeld thuiszorg of fysiotherapeut over de patiënt.

maandag 8 februari 2016

Op weg naar drinkwater zonder medicijnresten

Samen met de spinoff bedrijven NX Filtration en ARTECS gaat de Universiteit Twente nieuwe polymeren ontwikkelen voor het nanofiltreren van onder meer medicijnresten en pesticiden uit drinkwater. Vanuit de UT is de Materials Science and Technology of Polymers (MESA+ Instituut voor Nanotechnologie) betrokken bij het nieuwe project ‘24Water’, en ook waterleidingbedrijf Oasen.

Hoewel het drinkwater in West-Europa uitstekend is, staat de kwaliteit wel onder druk door bijvoorbeeld verontreiniging met medicijnresten, pesticiden en hormoon verstorende stoffen. Bestaande technieken om deze micro- en nanodeeltjes ook uit het water te halen, zijn kostbaar en verbruiken veel energie. Membranen met een ultradunne en selectieve polymeerlaag kennen deze nadelen niet: het water passeert deze laag, maar de schadelijke stoffen niet. Een ‘proof of concept’ is er al, op laboratoriumschaal: in de groep Membrane Science & Technology van prof Kitty Nijmeijer zijn al met succes nanofiltratiemembranen ontwikkeld.

De nieuwe UT spin-off NX Filtration gaat de stap van het lab naar industriële productie en grootschalige toepassing mogelijk maken. Daarvoor werkt de onderneming nauw samen met de groep Materials Science and Technology of Polymers van prof. Julius Vancso en met de bestaande spin-off ARTECS die veel ervaring heeft met de verwerking van polymeren en met het aanpassen van die polymeren voor de gewenste toepassing. Ook de eindgebruiker is bij ‘24Water’ betrokken: drinkwaterleverancier Oasen in Zuid-Holland. Dankzij partners uit de hele keten kan het verbeteren van de drinkwaterkwaliteit een belangrijke impuls krijgen.

Voor het project 24Water trekken de EU, het Rijk en de provincies Gelderland en Overijssel een miljoen euro uit, vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). In totaal zijn dertien projectvoorstellen gehonoreerd, in drie daarvan is de Universiteit Twente partner. In 24Water is NX Filtration de hoofdaanvrager.

vrijdag 5 februari 2016

Nintendo schrapt plannen voor slaaptracker

Nintendo zet zijn plannen voor een slaaptracker in de ijskast. Het zogenaamde Quality of Life-platform, waarmee Nintendo zijn eerste stap wilde zetten buiten gaming, is daarmee voor onbepaalde tijd uitgesteld. De gameconsolemaker kondigde eind 2014 plannen aan voor een apparaat dat slaapritme moest bijhouden door gebruik te maken van radiogolven. Het apparaatje moest op het nachtkastje staan en bijhouden hoe een gebruiker slaapt. De slaper hoefde daarbij zelf niets te dragen.

donderdag 4 februari 2016

UT start proeftuin voor medische tech startups

De nieuwe ‘TechMed proeftuin’ van de Universiteit Twente maakt het mogelijk om technologische producten, van bijvoorbeeld startup ondernemingen, te testen in een gesimuleerde en realistische medische omgeving. Het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling (EFRO) ondersteunt deze nieuwe testomgeving.

Door medisch-technologische producten te testen in een hoogwaardige simulatie-omgeving, is een snellere marktintroductie mogelijk: voorafgaand aan de klinische trials en goedkeuringstrajecten is al veel kennis en ervaring te verzamelen. Een ondernemer kan een prototype of nieuwe dienst uitvoerig testen in het Experimental Centre for Technical Medicine (ECTM) van de UT, dat onder meer beschikt over een gesimuleerde operatiekamer en een intensive care unit. Het ECTM wordt voor onderwijs en onderzoek gebruikt, voor onder meer de opleiding Technische Geneeskunde, het Instituut MIRA van de UT en voor externe partijen uit het medische veld.

In de TechMed proeftuin komen de hoogwaardige faciliteiten en kennis van het ECTM nu ook beschikbaar voor startups in de medische technologie en dienstverlening. De nadruk zal daarbij komen te liggen op ontwikkelingen in de domeinen medical imaging & interventions en medical sensing & stimulation. Eerste experimentele projecten gaan over de toepassing van magnetische detectie in de behandeling van borsttumoren en de ontwikkeling van een gepersonaliseerde MRI boormal voor scoliose-operaties.

Voor het opstarten van de nieuwe proeftuin werkt de Universiteit Twente samen met de ondernemingen Holland Innovative Twente, DKMS en Panton. Daarnaast zullen de ziekenhuizen in de regio en academische medische centra worden betrokken, en staat de proeftuin open voor andere geïnteresseerde bedrijven. Vanuit het Operationeel Programma Oost-Nederland heeft de TechMed proeftuin een subsidie van 200.000 euro gekregen, uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)


woensdag 3 februari 2016

Philips gaat samenwerken met Validic voor uitbreiding connected gezondheidsoplossingen

Philips heeft vandaag een nieuwe stap aangekondigd in de ontwikkeling van zogenoemde connected gezondheidsoplossingen. Het concern heeft een overeenkomst gesloten met Validic, een snelgroeiende Amerikaanse start-up die een technologieplatform heeft ontwikkeld voor connectiviteit met en toegang tot digitale gezondheidsgegevens. Deze gegevens komen voort uit ziekenhuisapparatuur en systemen voor controle op afstand, sensoren, fitnessapparaten, wearables en welzijnsgerelateerde applicaties.

Het platform van Validic kent een bereik van circa 223 miljoen mensen verspreid over 47 landen. Daarmee biedt de samenwerking Philips mogelijkheden om de eigen connected gezondheidsoplossingen te verbreden en verdiepen. Daarbij valt te denken aan persoonlijke gezondheidsprogramma's, het medische alarmeringssysteem Lifeline en telezorgoplossingen als eCareCoordinator en eCareCompanion, waarbij de data afkomstig zijn van apparaten van derden.

De connected gezondheidsoplossingen en -diensten zijn bedoeld om de zorg binnen het gehele gezondheidsspectrum – van gezond leven en ziektepreventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg – beter te coördineren. De oplossingen zijn gebaseerd op het digitale HealthSuite-platform, een open cloud-gebaseerd platform van Philips met diensten, mogelijkheden en tools die de ontwikkeling ondersteunen van een nieuwe generatie connected gezondheids- en welzijnsapplicaties.

maandag 1 februari 2016

Superscherpe beelden door dunne optische vezels

Superscherpe beeldvorming in het lichaam met minuscule endoscopen is een stapje dichterbij gekomen door gezamenlijk onderzoek van wetenschappers van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente, het Max Planck Institute for the Science of Light (MPL), FOM en Carl Zeiss AG. Gecombineerd met een geavanceerde wavefront shaping-techniek die is ontwikkeld aan de UT, kunnen de unieke optische vezels van het MPL licht focussen zonder lenzen met een ongeëvenaarde resolutie. FOM-postdoc dr. Lyubov Amitonova en haar collega-onderzoekers publiceerden hun resultaten op 29 januari in Optics Letters, het toonaangevende tijdschrift van de Optical Society of America.

Sondes van ultradunne glasvezels - endoscopen - zijn uitermate nuttig om op een minimaal invasieve manier een kijkje in het menselijk lichaam te nemen. Momenteel is de resolutie van glasvezelendoscopen echter op zijn best een micrometer, wat niet scherp genoeg is om interessante en belangrijke details in bijvoorbeeld biologische cellen te zien. Sommige endoscopen bestaan uit een groot aantal aparte glasvezels die zijn samengebonden tot één bundel. Elke vezel fungeert als een afzonderlijk pixel, waarmee het uiteindelijke (uit pixels opgebouwde) beeld wordt gevormd. Het nadeel is dat zulke bundels meestal vrij dik zijn, ten minste een millimeter in doorsnede.

Glasvezelendoscopen op basis van zogeheten multimode-vezels daarentegen, geven een beter beeld en hoeven slechts een tiende millimeter dik te zijn. Een multimode-vezel maakt gebruik van maar één vezelkern die een heel beeld kan doorgeven. Het beeld vervormt weliswaar tijdens zijn reis door de vezel, maar er zijn manieren om deze vervorming weer ongedaan te maken. De meest beperkende factor voor de resolutie van dit soort endoscopen, is dat de glasvezel alleen licht doorstuurt dat zich in het verlengde van de vezel verplaatst. Licht dat onder een kleine hoek binnenkomt kan nog steeds, kaatsend via de wanden, doorgegeven worden, maar als de hoek te groot wordt, lekt het licht via de zijkant weg. FOM-postdoc dr. Lyubov Amitonova en haar collega's van de UT en het MPL hebben nu laten zien dat vezels van fotonische kristallen deze beperking kunnen ondervangen.

Conventionele (‘step-index’) glasvezels bestaan uit twee zones van verschillend materiaal (een mantel en een kern) met duidelijk verschillende brekingsindices, waardoor licht propageert langs de vezelas door totale interne reflectie. Fotonische kristalvezels zijn op een andere manier opgebouwd: ze bestaan maar uit één soort materiaal en de geleiding van het licht vindt plaats via een specifiek patroon van met lucht gevulde gaatjes in de mantel. Het aanpassen van de mantelstructuur van dit soort vezels biedt unieke mogelijkheden om specifieke vezeloptische eigenschappen te verkrijgen. In dit onderzoek hebben de wetenschappers een fotonische kristalvezel zodanig ontworpen en gemaakt dat een laserstraal van zichtbaar rood licht door de vezel tot op 0,52 micrometer gefocust kon worden.

Scherpe focus en hoge resolutie

Zo'n fotonische kristalvezel fungeert als multimode-glasvezel, waarin het beeld typisch vervormd raakt doordat licht weerkaatst via de mogelijk onregelmatige wand van de vezel. De techniek van complex wavefront shaping die in Twente uitgevonden is, maakt deze vervorming ongedaan en zorgt voor een scherpe focus. Hiertoe wordt het licht voorgevormd voordat het de vezel ingaat, in precies die vorm die nodig is voor het verkrijgen van een scherp beeld achter de vezel. Op die manier konden Amitonova en haar collega's licht focussen aan het uiteinde van verschillende multimode-vezels, waaronder enkele unieke fotonische kristalvezels. Ze hebben aangetoond dat de complex wavefront shaping-techniek, in combinatie met een goed ontworpen multimode-kristalvezel, erin slaagt om een nauwe focus op de gewenste plaats aan het vezeluiteinde te krijgen met een sub-golflengte diameter. Dit baant de weg voor endoscopische beeldvorming met hoge resolutie via vezelsondes die zó dun zijn dat ze bijvoorbeeld ingebracht kunnen worden in bloedvaatjes die niet veel dikker zijn dan een mensenhaar