woensdag 31 augustus 2016

Eerste pop-up shop ter wereld rondom chronische hersenziekte

Nog steeds rust er een groot taboe op migraine, met alle persoonlijke en maatschappelijke gevolgen van dien. Een brede coalitie - bestaande uit de Nederlandse Vereniging voor Hoofdpijnpatiënten, het Migrainefonds, de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra, WOMEN Inc., wetenschappers en GSK Consumer Health - komt morgen bijeen in de Pop-up Migraine Shop. Daar zullen zij duidelijk maken dat het de hoogste tijd is om het taboe op migraine te doorbreken en aandacht vragen voor een betere diagnose en behandeling bij vrouwen. De activiteiten maken onderdeel uit van de landelijke Migraine Week die van 1 t/m 7 september 2016 voor de derde keer georganiseerd wordt.

Tijdens de opening van de Pop-up Migraine Shop worden de resultaten van nieuw onderzoek gepresenteerd. Deze studie van onderzoeksbureau GfK in opdracht van GSK Consumer Health bevestigt dat de impact van migraine op het dagelijkse leven van patiënten groot is. 77 procent van de respondenten met migraine ervaart zware pijn tijdens een aanval. Dit in tegenstelling tot 15 % van de mensen met 'gewone' hoofdpijn. Het gevolg voor migrainepatiënten is dat bijna driekwart naar huis gaat als hij of zij last van migraine krijgt. Verder geeft 57 procent van de patiënten aan dat migraine een negatieve impact op het gezinsleven heeft. Ook lijdt volgens 52 procent hun carrière eronder. Migrainepatiënten hebben tot slot regelmatig lastig van een schuldgevoel. Ruim een derde (38%) voelt zich schuldig richting vrienden en familie tijdens een aanval.

Het is onbekend waarom vrouwen zoveel vaker getroffen worden dan mannen. Schommelingen in vrouwelijke hormonen lijken hierbij een belangrijke rol te spelen. Vaessen vervolgt: 'Hoewel alles erop wijst dat onder vrouwen met migraine hormonen een substantiële rol spelen, is de impact daarvan sinds de jaren zeventig nauwelijks meer onderzocht. Hoog tijd dus voor meer onderzoek én meer aandacht voor migraine. Daarom is de Pop-up Migraine Shop ook zo'n belangrijk initiatief.'

In de Gerard Doustraat in Amsterdam staan op 1 en 2 september de deuren van de Pop-up Migraine Shop wagenwijd open. De tijdelijke themawinkel op steenworp afstand van de Albert Cuypmarkt biedt een dynamisch programma met veel activiteiten. Bezoekers kunnen er bijvoorbeeld met een virtual reality bril een aantal symptomen van migraine ervaren. Ook is er een expositie ingericht met werk van de New Yorkse kunstenares en migrainepatiënt Lorie Novak. Novak neemt tijdens iedere migraineaanval een selfie en legt deze vast in een zogenaamd 'Migraine Register'. Een selectie van haar werk is te zien in de tijdelijke winkel.

Qaelum haalt geld op om internationaal te gaan

Het Leuvense medische softwarebedrijf doet een stevige interne investering om na de Belgische markt ook het buitenland te veroveren. Het bestaande kapitaal wordt met twee miljoen euro opgetrokken. Het bedrag is hoofdzakelijk afkomstig van bestaande investeerders zoals het Gemme Frisius Fonds KU Leuven en business angel Marc Beuls. Ook Dr. Jan Schillebeeckx, cmo van Qaelum, investeert mee. Prof Dr. Frank Rademakers wordt lid van de raad van bestuur.

dinsdag 30 augustus 2016

Computervirus zorgt voor noodsituatie in ziekenhuizen VS

Een computervirus heeft in twee Amerikaanse ziekenhuizen voor een noodsituatie gezorgd, waardoor al het papierwerk handmatig moest worden verwerkt en het verplegend personeel moest kijken of ernstig zieke patiënten niet naar andere ziekenhuizen moesten worden overgeplaatst. Het gaat om twee vestigingen van het Appalachian Regional Hospital in de Amerikaanse staat West Virginia. Volgens de ziekenhuisketen infecteerde het virus de systemen voor de webgebaseerde diensten en elektronische communicatie.

maandag 29 augustus 2016

'Brede steun voor zwarte doos in operatiekamer'

Het AMC in Amsterdam installeerde onlangs als eerste ziekenhuis in Nederland een volledig werkende 'zwarte doos' in een operatiekamer. Het is de bedoeling dat de zwarte doos wordt gebruikt om te leren van operaties en fouten in de toekomst te verminderen, overeenkomstig met het gebruik in vliegtuigen.

Uit recent onderzoek van Markteffect komt naar voren dat de meeste Nederlanders niet bekend zijn met dit initiatief (36 procent) blijkt op de hoogte), maar er wel op grote schaal positief tegenover staan. Zo geeft 94% van alle ondervraagden aan het initiatief (heel) goed te vinden.

In een zwarte doos wordt alles opgeslagen; van bloeddruk tot temperatuur en de bewegingen van het personeel. Op de vraag of dit voelt als een bedreiging op de eigen privacy antwoorden zeven op de tien Nederlanders ontkennend. Ongeveer een kwart (24 procent) ervaart het ‘een beetje’ als bedreiging voor hun privacy, waar 6% het echt als een probleem ziet. Vooral jongeren (12 procent) ervaren het gebruik van de zwarte doos relatief vaak als bedreiging voor hun privacy, waar Nederlanders van 35 jaar of ouder (5%) er relatief minder vaak problemen mee hebben.

Het gevoel dat de zwarte doos als bedreiging voor de privacy voelt, komt voort uit het idee dat de opnamen misschien ook zullen worden gebruikt als de operatie is geslaagd en dat patiëntgegevens mogelijk op straat komen te liggen. Een enkeling maakt zich zorgen over de mogelijke invloed die het gebruik van een zwarte doos heeft op het gedrag en concentratieniveau van de chirurg.

Edgar de Beule, directeur van Markteffect, geeft zijn reactie: “Nederlanders blijken zeer positief te staan tegenover het gebruik van een zwarte doos in de operatiekamer. Een beperkt deel plaatst kanttekeningen. Uit hun bezwaren blijkt dat het belangrijk is om patiënten goed voor te lichten over wat precies wel en niet met de opnamen wordt gedaan“, aldus De Beule.

donderdag 25 augustus 2016

Mint Solutions haalt 5 miljoen euro vervolgfinanciering op

Mint Solutions Holding BV, de Nederlandse ontwikkelaar van het revolutionaire medicatie-veiligheidsprogramma MedEye, heeft 5 miljoen euro opgehaald bij bestaande en nieuwe investeerders.

De financieringsronde werd geleid door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM Capital) en de bestaande aandeelhouders LSP (Life Sciences Partners). Andere aandeelhouders, waaronder NSA Ventures en een aantal private IJslandse investeerders, deden ook mee aan deze ronde.

De kapitaalinjectie wordt gebruikt voor de uitrol van het door Mint ontwikkelde MedEye systeem, dat erop is gericht om medicatiefouten te stoppen en voorkomen, en de efficiëntie in ziekenhuizen en zorginstellingen te verbeteren. Door een combinatie van innovatieve hardware en software en een naadloze integratie met ziekenhuisinformatiesystemen stelt MedEye verpleegkundigen in staat medicatie automatisch te controleren aan het bed. Zo wordt gegarandeerd dat patiënten de juiste medicijnen, in de juiste dosering en op het juiste moment krijgen toegediend. Na succesvolle implementatie bij een aantal Nederlandse ziekenhuizen bereidt Mint zich voor op uitbreiding naar aangrenzende marktsegmenten en andere landen.

dinsdag 23 augustus 2016

Ouderenzorgorganisatie Zorgbalans in zee met Eurofiber

Ouderenzorgorganisatie Zorgbalans heeft getekend voor glasvezelverbindingen van Eurofiber. Met de verbindingen kan Zorgbalans de continuïteit van de ICT-functionaliteit 24/7 garanderen en deze verrijken met nieuwe slimme zorgtoepassingen. Zorgbalans zal het glasvezelnetwerk naar verwachting medio september in gebruik nemen.

Zorgbalans biedt met 2.700 medewerkers zorg aan ouderen in de regio Zuid-Kennemerland. De organisatie heeft 10 locaties waar ouderen wonen. Daarnaast ondersteunen zo’n 50 buurtteams cliënten in hun eigen huis. Digitalisering speelt een steeds belangrijkere rol in de zorg. Zorgbalans heeft digitale innovatie dan ook hoog in het vaandel staan. Zo is het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD)-systeem altijd en overal met tablets en COW’s (Computer On Wheels) binnen handbereik van medewerkers.

Ook maakt Zorgbalans bijvoorbeeld gebruik van toepassingen voor het oproepen van de verpleging via een alarmknop en van een videosysteem voor het op afstand openen van deuren voor bezoekers van de woonzorglocaties. Daarnaast hebben alle bewoners en bezoekers via Wifi kosteloos toegang tot het internet.

Datastoring bij Zorgboog in Helmond

Zorginstelling De Zorgboog in Helmond was van maandagmiddag tot dinsdagmorgen slecht te bereiken via telefoon en email vanwege een kabelbreuk in de datalijnen bij de externe leverancier. De Zorgboog heeft tijdens de storming verschillende noodprocedures in werking gezet.

donderdag 18 augustus 2016

Kwart ziekenhuizen geeft patiënt online toegang tot gegevens

Iets meer dan een kwart van alle ziekenhuizen in Nederland geeft patiënten online toegang tot hun gegevens, zo meldt Nictiz vandaag, een door het ministerie van Volksgezondheid gefinancierde stichting. 22 van de 82 onderzochte ziekenhuizen beschikt over een zogeheten patiëntportaal. Van de 22 patiëntportalen is het bij 17 mogelijk een online afspraak te maken, bij 14 om medische gegevens in te zien, bij 6 het zorg/behandelplan in te zien en bij 3 zelfmetingen toe te voegen.

Amerikaans bedrijf wil Alzheimerpatiënten helpen met breinchip

Het Amerikaanse bedrijf Kernel ontwikkelt een chip die moet helpen bij hersenschade veroorzaakt door bijvoorbeeld Alzheimer, een beroerte of hersenschudding. Kernel is opgericht door ondernemer Bryan Johnson, een techondernemer die eerder zijn bedrijf Braintree verkocht aan betaaldienst Paypal, meldt de Washington Post.

'Instagram-foto's tonen of iemand depressief is'

Je Instagram-plaatjes houden je volgers op de hoogte van je leven, maar ze verraden ook je geestelijke gezondheid. Dat schrijven althans Andrew Reece van Harvard en Christopher Danforth van de Universiteit van Vermont. Depressie kan zich uiten in de filters en kleuren die je gebruikt. Daarvoor werden bijna 44.000 Instagramfoto’s van 166 personen bekeken. De test werd afgenomen bij zowel depressieve als gezonde mensen. Van degenen met een depressie werd gevraagd om hun gezondheidsgeschiedenis te delen, net als de datum van hun diagnose.

woensdag 17 augustus 2016

Oudere valt minder met virtuele looptraining

Een looptraining met virtual reality helpt ouderen effectief om minder te vallen, beter dan een looptraining alleen. Dit schrijven onderzoekers van het Radboudumc met hun internationale collega’s in The Lancet. De virtual reality training, die zowel cognitieve als fysieke eigenschappen van een looptraining combineert, is gemakkelijk toe te passen bij sportscholen, verzorgingstehuizen, of revalidatiecentra. Vooral patiënten met bewegingsstoornissen, zoals de ziekte van Parkinson, reageren goed op deze vorm van training.

Vallen is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Een derde van de 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Van de mensen met verstandelijke beperkingen, dementie of Parkinson valt zelfs 60 tot 80 procent één of meerdere keren per jaar. Naast dat vallen leidt tot lichamelijke schade, leidt het vaak tot verlies van onafhankelijkheid, sociaal isolement of ziekenhuisopnames. De geschatte kosten van valincidenten bedragen ongeveer 1 tot 2 procent van de totale zorgkosten. Hoewel er veel aandacht is voor valpreventie, ontbreekt het nog aan goede preventieve maatregelen.

Het risico op vallen neemt toe als ouderen het vermogen verliezen om met obstakels om te gaan tijdens het lopen. Dit kan komen door teruglopende cognitieve vermogens, zoals aandacht, motoriek en inschattingsvermogen. De gangbare looptrainingen voor ouderen richten zich echter voornamelijk op het trainen van de fysieke kanten van het lopen. Met de toevoeging van virtual reality verwachten de onderzoekers ook de cognitieve aspecten van het lopen beter te kunnen trainen.

De deelnemers aan het onderzoek liepen op een loopband waarbij een camera hun bewegingen registreerde. Deze koppelde de beelden via de computer aan een virtuele looproute op een scherm. Hierop zag de deelnemer schoenen, die hetzelfde bewogen als zijn of haar eigen voeten. Zo kon de proefpersoon op de loopband virtuele obstakels omzeilen en opdrachten uitvoeren. Ongeveer 300 proefpersonen in de leeftijd van 60 tot 90 volgden de training, waarvan de helft met en de helft zonder virtual reality. Voor deelname aan het onderzoek vielen de deelnemers ongeveer tien keer per half jaar. Zes maanden na het onderzoek was dit bij de virtual reality groep teruggebracht tot zes keer. De groep die het zonder virtual reality moest doen, viel wel iets minder, maar dit verschil was niet significant lager dan voor de training.

Gemiddeld leverde de virtual reality training een valreductie van 42 procent op. Dit is vergelijkbaar met de meest effectieve valpreventieprogramma’s die bekend zijn. Reguliere looptrainingen komen niet verder dan een reductie van 17 procent. Freek Nieuwhof, promovendus bij de afdeling geriatrie van het Radboudumc: “Onze interventie is een van de weinige eenvoudige val-interventies die een groot positief effect laat zien. Opmerkelijk is dat niet zozeer oudere vallers, of vallers met cognitieve stoornissen, maar vooral (oudere) parkinsonpatiënten hiervan profiteren.”

De reden voor het grote succes van de virtual reality training onder parkinsonpatienten kan volgens de onderzoekers liggen in een aantal factoren. Zo vallen deze patiënten al vaak, waardoor er meer ruimte voor verbetering is. Daarnaast traint de virtual reality aanpak specifiek de cognitieve en motorische vaardigheden waar juist parkinsonpatiënten veel last van hebben. Vervolgonderzoek hiernaar is nodig, omdat het huidige onderzoek te weinig proefpersonen had om goed onderscheid te kunnen maken tussen subgroepen

dinsdag 16 augustus 2016

Withings HealthKit-thermometer nu te koop

Withings heeft een connected thermometer op de markt gebracht. De Withings Thermo werkt samen met Apple’s HealthKit en resultaten verschijnen naast de eigen app ook in gezondheid-app van iOS. De Thermo werkt ook standalone, zonder app of verbinding. Wie zijn collectie Health-accessoires uit wil breiden, kan de Thermo nu voor € 99 aanschaffen in de Online Apple Store of bij Withings zelf.

dinsdag 9 augustus 2016

'Apple's volgende klapper wordt gezondheid’

Apple zou werken aan hardware waarmee vitale gezondheidsfuncties kunnen worden gemeten, zoals bloedspiegel en hartslag. De Taiwanese Economic Daily News spreekt over een ‘killer applicatie’, maar legt niet uit wat het precies gaat worden. Bedrijven als Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Foxconn, TPK en Zhen Ding Technology zouden door Apple zijn benaderd.

Softwarebedrijf moet 1,5 miljoen betalen aan Jeroen Bosch ziekenhuis

Softwarebedrijf Alert moet een schadevergoeding betalen van 1,5 miljoen euro plus rente aan het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch. Het concern faalde bij de invoering van onder andere een elektronisch patiëntendossier. Verder moet Alert ook nog 1 miljoen euro terugbetalen dat het concern onrechtmatig had ontvangen, zo bepaalde het gerechtshof in Den Bosch dinsdag.

maandag 8 augustus 2016

AI helpt bij kankerdiagnose

De Watson-supercomputer van IBM heeft Japanse artsen geholpen van bij vinden van een zeldzame vorm van leukemie bij een patiënt. De artsen hadden eerst een verkeerde diagnose gesteld. Watson wist de genetische opmaak van de gezonde cellen en kankercellen van de zestigjarige vrouw met elkaar te vergelijken en stelde op 1500 punten veranderingen vast.

donderdag 4 augustus 2016

Huidsensor moet rijden onder invloed voorkomen

Een huidsensor moet in de toekomst drankmisbruik voorkomen als het aan onderzoekers van de universiteit in het Californische San Diego ligt. Zij bedachten een de sensor die via zweet de hoeveelheid alcohol in het bloed ’realtime’ kan meten. De techniek is onder meer bedoeld voor artsen en agenten. De huidsensor brengt via bluetooth een signaal op een mobiele telefoon over wanneer te veel is gedronken.

woensdag 3 augustus 2016

Spin-off KU Leuven overgenomen door Sony

Sony Europe Ltd heeft het Leuvense technologiebedrijf eSATURNUS overgenomen. Het bedrijf is gespecialiseerd in de uitbouw van digitaal geïntegreerde operatiekamers, die zorgen dat chirurgen en medisch personeel optimaal geïnformeerd zijn over de toestand van de patiënt. De apparatuur is geïnstalleerd in zo’n 300 ziekenhuizen.

dinsdag 2 augustus 2016

Wervende site voor Sophia

Het Erasmus MC-Sophia zoekt talent. Het kinderziekenhuis heeft onlangs een nieuwe website gelanceerd om personeel te werven.

De site Werkenbijsophia.nl is sinds enkele weken in de lucht. Het online medium biedt informatie over het 'oudste en grootste kinderziekenhuis' van Nederland.

Er wordt onder meer uitleg gegeven over het werken in een kinderziekenhuis, de opleiding en carrièremogelijkheden, en de huidige vacatures. 

maandag 1 augustus 2016

GlaxoSmithKline en Alphabet-dochter richten medisch bedrijf op

De Britse farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) en Verily, een onderdeel van Google-moederbedrijf Alphabet, richten een nieuw bedrijf op dat zich gaat richten op de bestrijding van ziekten via elektrische signalen in het lichaam. In de komende zeven jaar wordt zo'n 640 miljoen euro geïnvesteerd in Galvani Bioelectronics, mits het bedrijf goede wetenschappelijke resultaten weet te behalen.

Philips brengt gezondheidssmartwatch uit

Philips brengt een smartwatch met een scherm van e-papier op de markt. Het apparaat is gericht op het voorkomen van ziektes door het stimuleren van activiteit. De Health Watch kan net als veel concurrenten statistieken bijhouden over het aantal stappen en het slaappatroon van de drager. Ook worden automatisch activiteiten als hardlopen en fietsen geregistreerd.