vrijdag 29 juni 2018

Amazon koopt onlineapotheek PillPack

Amazon neemt de Amerikaanse onlineapotheek PillPack over voor naar verluidt minder dan 1 miljard dollar.

Amazon heeft kennelijk net iets meer geboden dan rivaal Walmart, die de apotheek in april voor had willen kopen. Ook toen werd een bedrag van 1 miljard dollar genoemd. PillPack werd in 2016 gewaardeerd op 361 miljoen dollar.

PillPack verpakt geneesmiddelen in gedoseerde hoeveelheden. Het bedrijf is alleen actief in de VS.

De apotheek begon in 2013, toen kwam voort uit accelerator TechStars in Boston. Grote aandeelhouders zijn Accel, Accel, Accomplice, Charles River Ventures en Menlo Ventures.

woensdag 27 juni 2018

'Patiënten sneller beter door herstel-app'

De eHealth-toepassing Ikherstel, ontwikkeld om mensen sneller te laten herstellen van hun operatie, lijkt succesvol. ​Uit onderzoek is gebleken dat patiënten gemiddeld vijf dagen eerder opknappen na de uitgevoerde ingreep. Het onderzoek is gehouden onder 344 patiënten in verschillende Nederlandse ziekenhuizen, onder leiding van Amsterdam UMC, locatie VUmc. De deelnemers hadden een galblaas-, liesbreuk-, of eierstokoperatie ondergaan. De helft hiervan kreeg toegang tot de app. Zij mochten zelf aangeven welke acht persoonlijke activiteiten moesten zijn hervat voordat er sprake was van herstel.

dinsdag 26 juni 2018

Utrechtse ziekenhuizen opereren met allernieuwste robot

In twee Utrechtse ziekenhuizen worden sinds kort patiënten geopereerd door de allernieuwste operatierobot. Het UMC Utrecht en het Sint Antoniusziekenhuis schaften onlangs allebei de Da Vinci 10-robot aan. Daarmee kunnen patienten nauwkeuriger, sneller en met minder pijn worden geopereerd. De nieuwe robot blijkt een veelzijdige collega te zijn, en wordt gebruikt bij complexe operaties voor alvleesklier-, lever- en darmkanker. Ook wordt gekeken of hij bij hart- en longchirurgie kan worden ingezet.

maandag 25 juni 2018

‘Medicatieproblemen voorkomen met een app op je smartphone’

Het Nederlandse eHealth-bedrijf iGene heeft haar genenpaspoort uitgebreid met een zogeheten farmacogenetisch paspoort. Daarmee kunnen bezitters van een iGene Paspoort, naast hun genetische aanleg voor bepaalde aandoeningen, voortaan ook hun persoonlijke gevoeligheid voor bepaalde medicijnen checken. Voorlopig gaat het om ruim 40 soorten geneesmiddelen.

“Vaak worden mensen pas getest op hun gevoeligheid voor bepaalde geneesmiddelen zodra er bijwerkingen optreden of als medicijnen niet aanslaan”, vertelt algemeen directeur Roy Haan van iGene. “Met een farmacogenetisch paspoort kun je dit een stap voor zijn en medicatieproblemen zelf helpen voorkomen.”

Het farmacogenetisch paspoort is niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies, benadrukt Haan: “Het is een hulpmiddel om te zien welke medicijnen iemand misschien beter in een aangepaste dosering kan nemen, of voor welke medicijnen mogelijk een alternatief moet worden gezocht. Dat is informatie die zowel voor een patiënt als een behandelend arts heel nuttig kan zijn. Maar het blijft uiteraard de behandelend arts die het medicatiebeleid uiteindelijk bepaalt.”

“In het medisch-wetenschappelijke veld wordt al heel lang gesproken over het farmacogenetisch paspoort”, weet Haan. “Maar brede invoering stuit al jaren op bureaucratie en praktische bezwaren. Zoals bij elke innovatie zullen de meningen over ons initiatief verdeeld zijn. Ik krijg veel positieve reacties, maar er zullen ook best apothekers of artsen zijn die alles bij het oude willen houden. Wij vinden dat het farmacogenetisch paspoort niet alleen onderwerp van wetenschappelijke discussie zou moeten zijn, maar ook van maatschappelijke discussie. Die discussie helpen wij graag aanjagen.”

Bestaande bezitters van een iGene Paspoort hoeven geen actie te ondernemen om een farmacogenetisch paspoort te ontvangen. Dit wordt via een update automatisch toegevoegd, waarna ze het kunt raadplegen via de iGene app op hun smartphone. Nieuwe gebruikers kunnen een iGene Paspoort laten maken door een DNA-kit te bestellen op de website van iGene.

vrijdag 22 juni 2018

Imec.xpand en BOM investeren in startup Onera

Imec.xpand en BOM Brabant Ventures investeren in medische apparatuur voor slaapdiagnose van de Eindhovense startup Onera, een spin-off van imec Nederland dat samen met TNO deel is van het Holst Centre.

De financiering wordt gebruikt voor de ontwikkeling van een patiëntvriendelijk, kostenbesparend apparaat voor thuisgebruik dat net zo nauwkeurig diagnosticeert als apparatuur die wordt gebruikt in slaaplaboratoria.

Slaap gerelateerde problemen vormen een groeiend probleem in de gezondheidszorg. De afgelopen jaren waren innovaties vooral gericht op het ontwikkelen van eenvoudige screening-apparaten zoals slimme horloges of matrassensoren die vaak beperkte en onnauwkeurige informatie geven over de slaapkwaliteit.

Onera wil met de nieuwe apparatuur de concurrentie aangaan met de ‘gouden standaard’, de best mogelijke diagnostiek met superieure hardware en geavanceerde algoritmen, in combinatie met een maximaal draagcomfort. Omdat de apparatuur thuis gebruikt kan worden, verwacht het bedrijf een enorme verandering teweeg te brengen bij de diagnose en behandeling van slaapstoornissen.

woensdag 20 juni 2018

'Zorgsector onderschat gevaren cybercriminaliteit'

Connectiviteit brengt de zorgsector enorme voordelen en revolutionaire veranderingen. De gevaren van digitalisering worden echter vaak onderschat, met alle gevolgen van dien voor zorgverleners en – gebruikers. Dat stelt Ralph Echemendia, beter bekend als The Ethical Hacker, in zijn keynote ‘The Hacking of our Digital Health’ tijdens de ICT&health World Conference, vrijdag 22 juni in Den Haag. Ralph Echemendia is een wereldberoemde cyberbeveiligingsexpert, internationaal bekend onder zijn alter ego ‘The Ethical Hacker’. Hij geeft al meer dan 20 jaar training over hacking en andere beveiligingsvraagstukken aan bedrijven en organisaties.

dinsdag 19 juni 2018

Forse impuls voor medisch-technologische ontwikkelingen in Brainport-regio

Vijf Eindhovense organisaties gaan een stap verder om de ontwikkeling en toepassing van medische innovaties te versnellen. De samenwerking tussen TU Eindhoven, Philips, Máxima Medisch Centrum, Catharina Ziekenhuis en Expertisecentrum Kempenhaeghe in e/MTIC (Eindhoven MedTech Innovation Center) gaat leiden tot meer technische vernieuwing in de gezondheidszorg.

Binnen het consortium zijn zo'n honderd TU/e promovendi aan het werk samen met een vergelijkbaar aantal experts en wetenschappers van TU/e, de ziekenhuizen en Philips. De afgelopen 15 jaar werkten de partijen al bilateraal samen in projecten voor perinatale zorg (geboortezorg), cardiovasculaire zorg (hart- en bloedvaten) en slaapstoornissen. Ook het zogeheten Impuls-programma (voor de opleiding van meer promovendi) van de TU/e versterkte de afgelopen vijf jaar technische vernieuwing in de gezondheidszorg.

Een aantal activiteiten krijgt een plek in het toekomstige Eindhoven Engine, een nieuwe researchfaciliteit op de TU/e Campus waar universiteit, industrie, bedrijven en non-profit in gezamenlijke onderzoeksprogramma’s optrekken. De werkzaamheden aan de Engine gaan van start in januari 2019.

De partners verwachten dat de intensieve samenwerking tussen kliniek, -wetenschap en industrie de ontwikkeltijd van research tot resultaat voor de patiënt aanmerkelijk verkort. Het is niet ongebruikelijk dat dit 15 jaar of langer duurt. e/MTIC streeft ernaar deze termijn in te korten tot vijf à acht jaar o.a. door de uitwisseling van onderzoeksresultaten en het oprichten van een regiobrede METC (Medisch Ethische Toetsings Commissie) specifiek voor medische technologie. Dat leidt tot wetenschappelijke en technologische doorbraken waardoor veelvoorkomende ziektebeelden sneller zijn vast te stellen en te behandelen.

Manager Kees van der Klauw van het e/MTIC Ecosysteem: “De vergrijzing en de snelgroeiende kosten van de gezondheidszorg maken het huidige stelsel onhoudbaar voor de toekomst. Technologische ontwikkelingen zijn een noodzakelijk onderdeel van de oplossing. Samen werken we aan innovaties die ten gunste komen aan de patiënt.”

Máxima Medisch Centrum werkt aan veilige geboortezorg door o.a. met Medsim doorlopend innovaties te ontwikkelen. Zo worden simulatietrainingen gehouden met 's werelds meest levensechte bevallingssimulator genaamd Victoria. Zij heeft nauwkeurige anatomische proporties en reageert levensecht op acties van het verloskundig team. Ook worden moeder en kind bewaakt met draadloze elektroden pleisters die een “ECG” kunnen maken van de baarmoeder en van het ongeboren kind.

Circa 10 procent van de Nederlanders lijdt aan een verstoorde slaap. In het Centrum voor Slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe is dagelijks te zien hoe groot de impact van een ernstige slaapstoornis is op iemands leven. Om zulke patiënten beter te kunnen diagnosticeren en behandelen zijn gemakkelijker toegankelijke, minder omslachtige en gebruiksvriendelijkere meetmethoden in de thuissituatie nodig. Daardoor kunnen we het effect van behandeling nauwkeuriger in kaart brengen. 

Samen met de TU/e en Philips worden technieken ontwikkeld waarbij het beloop van ziekteprocessen en de uitkomst van behandelingen beter voorspeld kan worden.  Bij voorbeeld bij een verwijding van de lichaamsslagader (aneurysma). Door geavanceerde 3-D echo-diagnostiek en wiskundige modellen kan de sterkte van de aneurysmawand van de individuele patiënt bepaald worden. Daarmee is beter te voorspellen hoe snel een aneurysma groeit en is het mogelijk een behandelplan op maat te maken. De nieuwe techniek kan het aantal ziekenhuiscontroles verminderen en beter kunnen bepalen welk aneurysma wel, of juist niet geopereerd moet worden.

maandag 18 juni 2018

Apple breidt ResearchKit 2.0 uit met gehoor- en ogentest

Je hebt er tijdens WWDC 2018 misschien niets van gemerkt, maar Apple heeft zitten sleutelen aan ResearchKit. Met deze ontwikkeltool wil Apple medisch onderzoekers helpen om makkelijker enquêtes te kunnen uitvoeren via iPhones en iPads. De grootste vernieuwing is dat de formulieren nu eindelijk goed leesbaar zijn. Verder heeft Apple de ResearchKit-tests uitgebreid zodat er nog meer informatie achterhaald kan worden. Daarbij ligt de nadruk vooral op audio, zoals een dBHL-gehoortest, een gehoortest waarbij je spraak moet onderscheiden van ruis en een spraaktest met AI-assistentie. Ook zit er nu een oogtest in,



vrijdag 15 juni 2018

Digitalisering met blockchain maakt administratie in de kraamzorg efficiënter en transparanter

In de kraamzorg valt naar verwachting een transparanter en efficiënter proces voor het registreren van kraamzorguren te realiseren door digitalisering met inzet van blockchaintechnologie. Dit blijkt uit de recent uitgevoerde praktijkproef blockchain in de kraamzorg door coöperatie VGZ en Zorginstituut Nederland. Deelnemende verzekerden, kraamzorgaanbieders en zorgverzekeraar zijn enthousiast over het extra inzicht, de bewustwording en de regie die onder verzekerden ontstaat. De kraamzorg voor Nederlands eerste ‘blockchainbaby’s’ is inmiddels afgesloten en de resultaten van de proef zijn bekend.

Ongeveer 30 kraamgezinnen en kraamverzorgenden van de drie kraamzorgaanbieders LiemersCare, Kraamzorg Zuid-Gelderland en Kraamzorg VDA hielden voor de proef de urenregistratie bij in de blockchaintoepassing ‘Mijn Zorg Log’. Deze toepassing liet het Zorginstituut vorig jaar ontwikkelen door blockchainontwikkelaar Ledger Leopard om inzicht te krijgen in de mogelijkheden en consequenties van blockchaintechnologie in relatie tot bestaande processen, wet- en regelgeving en technieken in de zorg. Met de praktijkproef is getoetst hoe deelnemers het werken ermee ervaren.

Het gebruik van de blockchaintoepassing Mijn Zorg Log leidt tot één actuele gedeelde waarheid over geïndiceerde, geleverde en resterende kraamzorguren voor verzekerden, kraamverzorgenden, kraamzorgaanbieders en zorgverzekeraar. Het administratieve proces wordt vereenvoudigd, doordat een aantal controles en data invoer stappen niet meer nodig zijn. Zo vervalt de huidige stap van de verwerking van papieren urenstaten in het informatiesysteem van de zorgaanbieder.

Met blockchaintechnologie kan op verschillende terreinen tijdswinst worden geboekt doordat het administratieve proces rondom de registratie, declaratie en uitbetaling van kraamzorguren anders en eenvoudiger kan worden ingericht.

donderdag 14 juni 2018

E-health lang niet voor iedereen toegankelijk

Er moet persoonsgerichte ondersteuning en inzet komen om er voor te zorgen dat alle Nederlanders gebruik kunnen maken van digitale innovaties in de zorg. Gebeurt dat niet, dan dreigen veel mensen de boot te missen. Lang niet iedereen kan namelijk overweg met e-health toepassingen of wordt er zelfredzamer van. Dat stellen Bettine Pluut (voormalig senior adviseur en actieonderzoeker bij Nictiz) en Marinka de Jong, programmamanager Patiëntparticipatie en eHealth van Nictiz, in een blog op de website van het Rathenau Instituut.

maandag 11 juni 2018

Minister Bruins lanceert Keuzehulp Bloedglucosemeters

Minister Bruno Bruins (VWS) lanceerde vandaag tijdens het congres ’Goed Gebruik Hulpmiddelen’ de Keuzehulp Bloedglucosemeters. Deze online tool helpt mensen met diabetes en hun zorgverleners om samen de bloedglucosemeter te kiezen die het beste past bij de medische en persoonlijke situatie van de patiënt.

Op Keuzehulpbloedglucosemeter.nl kan de patiënt alvast thuis de Keuzehulp Bloedglucosemeters invullen en krijgt vervolgens een overzicht van bloedglucosemeters die passen bij zijn medische en persoonlijke situatie. Samen met de zorgverlener loopt de patiënt de keuzehulp in de spreekkamer nogmaals door, waarna ze samen de meest geschikte meter kiezen en bestellen. De online Keuzehulp Bloedglucosemeters is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), kenniscentrum Vilans en een gemeenschap van behandelaars, de patiëntenvereniging, fabrikanten, leveranciers en zorgverzekeraars (o.a. DVN, DiHAG, V&VN Diabeteszorg, KNMP, NVKC, NVD/DNO, NIV, NVK, FHI, Diagned en ZN). De keuzehulp is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het ministerie van VWS en het Diabetes Fonds.

Het maken van de keuzehulp is een implementatiestap van de Kwaliteitsstandaard Bloedglucosemeting. Sinds de zomer van 2017 zijn in het register van het Zorginstituut Nederland (ZiN) de kwaliteitseisen vastgelegd waaraan de hulpmiddelenzorg moet voldoen. Zo zijn er in dit kader ook kwaliteitsstandaarden ontwikkeld voor stoma en continentie hulpmiddelenzorg.

Voor het delen van kennis en ervaring rondom de kwaliteitsstandaarden is de Kennisgemeenschap Hulpmiddelenzorg opgericht. Het ondersteunen en coördineren van deze kennisgemeenschap wordt gedaan door Vilans.  Directeur Kennisnetwerken Cecil Scholten van Vilans: ‘Onze ambitie is om de zorg te verbeteren voor de gebruikers van hulpmiddelen. Het doel van deze kennisgemeenschap is uitwisseling van kennis, leren van elkaars ervaringen en gedeelde thema’s gezamenlijk aanpakken. Deze kennisgemeenschap kan grote betekenis hebben voor nieuwe werkgroepen door gebruik te maken van opgedane expertise. Ook kunnen wij kennis en expertise die we al in huis hebben inbrengen in de kennisgemeenschap.’

donderdag 7 juni 2018

Apple Watch kan worden gebruikt voor signaleren van Parkinson-symptomen

Apple heeft een zogeheten Movement Disorder-api uitgebracht voor het opensourceraamwerk ResearchKit, waarmee de Apple Watch kan worden ingezet om bepaalde symptomen van Parkinson te monitoren. Met de Movement Disorder-api krijgen app-ontwikkelaars die ResearchKit gebruiken, de mogelijkheid om een Apple Watch die draait op watchOS 5 passief en gedurende de gehele dag eventuele symptomen van Parkinson te laten monitoren, meldt 9to5Mac.

woensdag 6 juni 2018

Zorgrobot informeert en instrueert kinderen bij ziekenhuisbezoek

De polikliniek kindergeneeskunde van Máxima Medisch Centrum (MMC) heeft er vanaf deze maand een bijzondere collega bij: Pepper. Deze zorgrobot werd eerder al ingezet door ziekenhuizen om patiënten te ontvangen, maar geeft nu voor het eerst ook educatie.

Door middel van een quiz en filmpjes wordt kinderen op een aantrekkelijke manier geleerd wat zij kunnen doen om hun problemen te verhelpen.

Kinderen op de PIPO-poli, een spreekuur voor poep- en plasproblemen, krijgen inzicht in waar hun problemen vandaan komen en hoe zij hiermee kunnen omgaan en deze kunnen verhelpen. Op dit moment bestaat de behandeling tijdens een eerste afspraak uit het uitsluiten van lichamelijke oorzaken, het voorlichten en geven van instructies. Inzet van de robot is volgens kinderarts Bas Zegers een waardevolle aanvulling op de bestaande zorg: “Computers en spelletjes zijn natuurlijk aantrekkelijk voor kinderen, ze vinden het dan ook geweldig om rondgeleid te worden door deze robot. Zo krijgen kinderen op een hele interactieve manier voorlichting door Pepper waardoor het kind en de ouder informatie beter onthouden”. De doelgroep bestaat uit kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud.

Pepper is een sociale robot speciaal ontwikkeld voor zorgtaken zoals het begroeten van bezoekers, het geven van instructie en het bieden van ondersteuning. Tijdens een pilot van vier maanden in samenwerking met het Catharina Ziekenhuis wordt bekeken welke meerwaarde de humanoïde robot kan bieden op het gebied van voorlichting en instructie aan patiënten. Hiermee wordt een repeterend deel van het werk van de verpleegkundige overgenomen. “We zijn continu bezig met innovaties in de zorg, dingen anders doen dan we gewend zijn. De inzet van een zorgrobot is dan een ook logische stap voor ons ziekenhuis. Van belang is echter dat de robot een ondersteuner is en het consult bij de arts of verpleegkundige nooit zal vervangen. Daarvoor is persoonlijk contact en aandacht voor de individuele patiënt te belangrijk”, aldus Zegers.

Wanneer de pilot op de kinderpolikliniek goed afgerond wordt, zal de robot mogelijk ook ingezet worden op de kinderdagbehandeling en voor oudere patiënten in MMC. Volgens Bas Zegers ontwikkelt Pepper continu door: “Dit is slechts een voorbode voor meer; het zou mooi zijn als de robot ook reageert op het kind en controleert of alles begrepen wordt. Dit door het stellen en beantwoorden van vragen. Ik verwacht dat die interactie in de toekomst tot stand gaat komen.”

dinsdag 5 juni 2018

Fors meer ERP-systemen in de gezondheidszorg

Organisaties en instellingen in de gezondheidszorg maken steeds meer gebruik van een ERP-systeem. Waar in 2010 nog slechts 37 procent van de zorgorganisaties gebruikmaakten van een ERP-pakket, is dat opgelopen tot 43 procent in 2014 naar 54 procent nu. Dit blijkt uit een marktanalyse van Computer Profile, specialist in data driven marketing, waarbij ruim 6.600 beslissers van Nederlandse organisaties met meer dan vijftig medewerkers zijn ondervraagd.

Met die 54 procent is de ERP-penetratiegraad in de zorg overigens nog steeds erg laag in vergelijking met andere branches. Alleen binnen de overheid en het onderwijs is er sprake van een lagere ERP-penetratiegraad met respectievelijk 52 en 43 procent. Deze sectoren laten net als de zorgsector de laatste jaren wel een sterke groei in de adoptie van ERP-systemen zien. Desondanks staat het in schil contrast met de adoptiegraad van ERP-systemen in de sectoren construction (87%), wholesale & retail (89%) en manufacturing (91%).

maandag 4 juni 2018

MedEye helpt verpleegkundigen 100.000 medicatiefouten in ziekenhuizen voorkomen

MedEye, een systeem dat verpleegkundigen helpt bij het toedienen van medicatie en het voorkomen van medicatiefouten, heeft inmiddels meer dan een miljoen medicatietoedieningen gecontroleerd in Nederlandse en buitenlandse zorginstellingen. Daarvan bleken 13.000 gevallen een foutieve dosis te hebben op basis waarvan er geconcludeerd kan worden dat bijna 100.000 medicatiefouten voorkomen zijn. Fouten in dosering konden voor de komst van MedEye moeizaam worden ontdekt en hebben bovendien de grootste kans op ernstige gevolgen voor de patiënt.

Hoogleraar klinische farmacie, Prof. Dr. Toine Egberts ziet ook de bijdrage van MedEye aan het verminderen van medicatiefouten: “Vermindering van medicatiefouten is nog steeds een uitdaging voor de patiëntveiligheid. De belangrijkste fouten in het medicatiemanagementproces vinden plaats in het voorschrijfstadium, tijdens medicijntoediening en wanneer patiënten overstappen tussen zorginstellingen. Tijdens de medicatietoediening is het belangrijk om eerst te controleren of het geneesmiddel dat aan de patiënt wordt toegediend overeenkomt met hetgeen de arts heeft voorgeschreven. Ten tweede moet het medicijn met de juiste techniek worden toegediend. MedEye heeft aangetoond aanzienlijk bij te dragen aan de reductie van de eerste categorie toedieningsfouten. De MedEye-techniek zal waarschijnlijk duurzamer zijn dan de huidige methoden en technologieën”.

Het medicatieveiligheidssysteem van MedEye verifieert alle soorten medicatie op juistheid en helpt verpleegkundigen met een efficiënte en correcte registratie. In het specifieke geval van zogenaamde High Risk medicatie, waarvoor een dubbele controle is vereist, helpt het systeem zelfs om de tweede check uit te voeren, waarmee tijd en kosten worden bespaard. Het product van het gelijknamige bedrijf werd voor het eerst ziekenhuisbreed geïmplementeerd in 2016. Inmiddels heeft al meer dan tien procent van alle Nederlandse ziekenhuizen voor het medicatieveiligheidssysteem gekozen.

Eenvoudig een hoornvlies printen

Het kan een einde maken aan het grote tekort aan hoornvliezen dat er momenteel is. Onderzoekers van Newcastle University hebben de primeur. Zij zijn erin geslaagd om een hoornvlies te printen. En dat printen zelf duurt slechts tien minuten. “Onze 3D-geprinte hoornvliezen zullen nu verder getest worden en het zal nog enkele jaren duren voor we in de positie zijn dat we ze kunnen transplanteren,” stelt onderzoeker Che Connon. “Maar wat wij hebben aangetoond, is dat het mogelijk is om hoornvliezen te printen (…) en dat deze benadering de potentie heeft om het wereldwijde tekort aan hoornvliezen op te lossen.”

vrijdag 1 juni 2018

Nokia verkoopt Health-divisie terug aan medeoprichter Withings

Nokia heeft zijn Health-divisie verkocht aan Eric Carreel, een medeoprichter van Withings. De Health-divisie kwam tot stand nadat Nokia Withings enkele jaren geleden had gekocht. Het is onbekend hoeveel Carreel ervoor heeft betaald. Begin deze maand zei Nokia al dat het onderhandelde met Carreel over de verkoop van de divisie aan de medeoprichter van Withings. Nu heeft Nokia de verkoop bevestigd zonder details te geven.