vrijdag 29 november 2019

Ziekenhuis VS annuleert afspraken wegens ransomware

Een Amerikaans ziekenhuis dat maandag door ransomware werd getroffen heeft veel afspraken en procedures moeten annuleren. Operaties konden nog wel doorgaan. Wat voor ransomware het netwerk van Great Plains Health infecteerde is onbekend, alsmede de infectiemethode. Volgens het ziekenhuis zijn er geen aanwijzingen dat de aanvallers patiëntgegevens hebben gestolen. Voor de zekerheid zal er echter een audit plaatsvinden.

donderdag 28 november 2019

VRiend wint 5G Innovation Challenge

VRiend is met zijn methode om ziekenhuispatientjes in contact te brengen met familie thuis door het publiek van Telecom Insights tot winnaar uitgeroepen, waarbij Project BB en Dronequest een eervolle vermelding kregen.

Onderdeel van het congres was de 5G Innovation Challenge, de zoektocht naar het beste 5G-idee van Nederland. De Challenge liep vanaf september.

In het blok ‘Next steps’ konden vandaag drie partijen in een korte pitch hun 5G-idee aan het publiek presenteren. VRiend werd met zijn methode om ziekenhuispatiëntjes in contact te brengen met familie thuis door het publiek tot winnaar uitgeroepen, waarbij Project BB en Dronequest een eervolle vermelding kregen.

Als winnaar van de 5G Innovation Challenge krijgt VRiend de mogelijkheid zijn idee verder uit te werken in een lab van één van de partners. Ook mag het bedrijf naar het 4YFN-event tijdens het MWC in Barcelona om daar in het Holland Paviljoen het idee te tonen.

maandag 25 november 2019

Patiënten met slaapapneu sneller behandeld dankzij OSAsense

Sneller, eenvoudiger en patiëntvriendelijker de diagnose slaapapneu vaststellen. Dat is mogelijk met OSAsense: een zorginnovatie waarbij op een eenvoudige manier bij patiënten thuis een slaaponderzoek wordt uitgevoerd. Michel Eijsvogel, longarts bij het Medisch Spectrum Twente: “Het aantal (onnodige) doorverwijzingen naar specialisten is door OSAsense met dertig procent verminderd.”

Zes á tien procent van volwassenen heeft last van slaapapneu. Bij dit syndroom stokt de ademhaling geregeld tijdens het slapen. Het zuurstofgehalte in het bloed daalt en ongemerkt is het lichaam de hele nacht aan het vechten om adem te halen. Hierdoor wordt de diepte van de slaap verstoord. Het gevolg: snurken, overdag minder energie en slechter functioneren op het werk.

Met deze klachten kloppen mensen aan bij de huisarts. Voorheen beschikte de huisarts niet over de tools om slaapapneu te onderzoeken. Patiënten kregen daarom al snel een doorverwijzing naar een KNO arts, longarts of neuroloog. Met OSAsense is het aantal (onnodige) doorverwijzingen afgenomen. Michiel: “OSAsense is een screeningtool bestaande uit een saturatiemeter, horlogeachtig device (dataopslag) en een digitale vragenlijst. Het idee is simpel. Patiënten krijgen de saturatiemeter met horloge voor een nacht mee naar huis en houden de meter om hun vinger tijdens het slapen. De saturatiemeter meet per uur het aantal keer dat de adem stokt. De saturatiemeter kan dit meten doordat het zuurstofgehalte in het bloed daalt tijdens deze ademstops. Daarnaast vullen patiënten een digitale vragenlijst in. Vervolgens worden deze gegevens gecombineerd met de metingen van de saturatiemeter. Hierdoor beschikt de huisarts over voldoende gegevens om patiënten snel en met grote betrouwbaarheid te screenen op slaapapneu.”

OSAsense heeft als doel om patiënten beter voor te selecteren in de eerste lijn. Daarmee kan een deel van de patiënten een verwijzing naar het ziekenhuis worden bespaard. Tegelijkertijd pakken we de huidige onderdiagnostiek aan, doordat huisartsen een tool in handen krijgen waarmee slaapapneu laagdrempelig kan worden opgespoord.

Slapeloosheid, tanden knarsen of een bewegingsziekte; het zijn enkele voorbeelden van mogelijke oorzaken die uit de vragenlijst naar voren komen. De huisarts krijgt dankzij OSAsense veel meer inzicht in de feiten en mogelijke oorzaken en kan daardoor soms zelf een behandeling starten. “Heeft een patiënt een lichte vorm van, of een laag risico op, slaapapneu en blijkt uit de vragenlijst dat de patiënt overgewicht heeft? Dan geeft de huisarts de patiënt het advies om af te vallen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld koffie en/of alcohol drinken of zware fysieke inspanning verrichten voor het slapen gaan. Ook in dat geval geeft de huisarts het advies om de levensstijl aan te passen. Met dit soort relatief kleine oorzaken, kan de huisarts zelf handelen en onnodige doorverwijzingen voorkomen. Dat maakt het zeer patiëntvriendelijk”.

Stabiele astmapatiëntjes en tevreden ouders dankzij de Puffer-app

In het Medisch Spectrum Twente worden circa 1000 kinderen met astma behandeld. Jonge astmapatiëntjes bezoeken gemiddeld drie keer per jaar het ziekenhuis voor hun jaarlijkse controles. Maar in het MST is dat verleden tijd. Boony Thio, kinderlongarts bij het MST: “Dankzij technologie kunnen we nu op afstand kwalitatief goede zorg bieden”.

Kinderlongarts Boony Thio deed al langer wetenschappelijk onderzoek naar kinderen met astma. “Soms liep ik tegen een muur op. Ik had het idee dat de zorg beter kon en er daardoor minder afspraken op de poli nodig waren. Technologie maakt het mogelijk om kwalitatief goede zorg op afstand te bieden. Met behulp van technologie werden muren afgebroken”.

Astma is een lastige ziekte om te diagnosticeren en te blijven monitoren. “Astma komt met vlagen. Dat maakt het voor ons lastig om een patiënt tijdens een jaarlijkse controle te analyseren. Voorheen kregen we tijdens de controles te horen ‘Nu gaat het goed, maar twee maanden geleden lag ze nachten lang te hoesten’. Juist op dat moment willen wij kinderen kunnen beoordelen. Met behulp van technologie kunnen wij patiënten op afstand volgen en hebben we zicht op hoe het écht met hen gaat”.

Om patiënten goed te kunnen behandelen, willen artsen zien wat er met een kind gebeurt wanneer het last heeft van astma. Samen met studenten van de bacheloropleiding Technische geneeskunde aan Universiteit Twente, ontwikkelde Boony Thio daarom een app. Via deze app kunnen ouders eenvoudig een filmpje insturen van hun kind dat last heeft van astmaklachten. “Zodra er een filmpje is ingestuurd, komt er een melding binnen bij onze poli. Het filmpje wordt geanalyseerd en ouders krijgen direct digitaal advies over wat zij kunnen doen om hun kind te helpen. In enkele gevallen komt het voor dat wij een kind naar de poli laten komen om hem/haar snel te kunnen behandelen.”

Ook krijgen ouders een instructieboekje, longfunctiemeter, ademmeter en hartslagmeter mee naar huis. Deze meters zijn gekoppeld aan de app. Alle resultaten zijn real-time te volgen in de app en dus inzichtelijk voor zowel ouders als artsen in het MST. Het doel: ouders snel en digitaal van advies voorzien, real-time inzicht in hoe het met de patiënt gaat en de patiënt snel en in eigen omgeving kunnen helpen.

vrijdag 22 november 2019

Oostendse robots trekken naar Afrika

Met een kantoor in Rwanda wil de Oostendse robotmaker ZoraBots de Afrikaanse markt betreden. Op termijn zullen daar 40 tot 60 mensen werken. ZoraBots is het bedrijf achter de kleine humanoïde robots Zora en Pepper. Het bedrijf begon in 2013 en is vandaag in 17 landen actief met robots en de daarbij horende software om ze in te zetten in onderwijs, hospitality en de zorgsector. Het bedrijf wordt geleid door Tommy Deblieck en Fabrice Goffin.

dinsdag 19 november 2019

Innovatiefonds NH investeert in e-Health applicatie ikherstel.nl

Het Innovatiefonds Noord-Holland heeft een een converteerbare lening van 250.000 euro toegekend aan GPO-Healthcare | Ik-Herstel B.V. om de e-Health applicatie 'ikherstel.nl' te ontwikkelen.

De applicatie maakt een sneller herstel na een operatie mogelijk. 'Ik herstel' is een nieuwe applicatie die patiënten voorziet van belangrijke informatie voor en na een geplande operatie. Ook vindt de patiënt er een op maat gemaakt herstelplan om de dagelijkse activiteiten weer op te kunnen pakken. Tijdens het zorgtraject kunnen ook de zorgprofessionals de voortgang van het herstel volgen in deze applicatie.

Deze eHealth-applicatie werd ontwikkeld op Amsterdam UMC, locatie VUmc. Ik-Herstel wordt nu op de markt gebracht door Ik-Herstel B.V. De app is de afgelopen jaren getest in een professionele wetenschappelijke omgeving. De applicatie blijkt van grote waarde voor de 11 verschillende operatieve ingrepen die er nu in staan. Het is gebleken dat een patient 5 tot zelfs 14 dagen sneller herstelt bij het gebruiken van de applicatie.

ik herstel is een nieuwe app die patiënten helpt met een sneller herstel na geplande operatie
Ik herstel is een nieuwe app die patienten helpt met een sneller herstel na geplande operatie.

maandag 18 november 2019

Amsterdam UMC stelt gegevens over IC-patiënten beschikbaar om levens te redden

Vincent Steenberg
Als eerste ziekenhuis in Europa stelt Amsterdam UMC data over intensive-carepatiënten beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en om de zorg te verbeteren. Individuele patiënten zijn hierbij redelijkerwijs niet identificeerbaar. Hierdoor moeten toekomstige IC-patiënten sneller de juiste behandeling krijgen. Dat is hard nodig, want tot 30 procent van de patiënten op de intensive care overlijdt.

In totaal zijn er bijna 1 miljard datapunten beschikbaar, vooral vanuit de bewakingsapparatuur. Juist door deze big data kunnen artsen en wetenschappers vanuit de hele wereld algoritmes ontwikkelen met kunstmatige-intelligentie-technieken als machine learning.

Het initiatief voor deze ontwikkeling komt van de Europese Vereniging voor Intensive Care Geneeskunde (ESICM) met de oprichting van hun sectie Data Science. Het project wordt gesteund door de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Ze moedigen andere ziekenhuizen aan dit voorbeeld te volgen.

"Gegevens delen om behandelingen beter te maken is erg belangrijk voor toekomstige patiënten”, aldus dr. Paul Elbers, intensivist in Amsterdam UMC en projectleider. “En als je dat zeer zorgvuldig doet, is daar veel draagvlak voor", vult zijn collega dr. Patrick Thoral aan. In eigen land steunen intensivisten uit Radboudumc, Erasmus MC Rotterdam, OLVG Amsterdam, UMC Utrecht en Maastricht UMC+ het initiatief. Ook zij willen data op deze verantwoorde manier beschikbaar stellen. En ook de patiëntenorganisatie IC Connect en de stichting Family Centered Intensive Care laten weten achter deze manier van data delen te staan.

“Eerder waren dergelijke gegevens alleen van Amerikaanse intensive cares beschikbaar. Maar de organisatie van intensive care geneeskunde en het type patiënten kunnen flink verschillen tussen de Verenigde Staten en Europa. Dat zou kunnen leiden tot verkeerde algoritmes. Daarom is dit Europese initiatief en wereldwijde samenwerking zo belangrijk", aldus Thoral.

Voor Amsterdam UMC, de ESICM en de NVIC is het waarborgen van de privacy van patiënten van het allergrootste belang. Het spreekt voor zich dat alle wet- en regelgeving hierover strikt wordt nageleefd.

In Amsterdam UMC kunnen patiënten altijd bezwaar maken tegen gebruik van hun gegevens voor wetenschappelijk onderzoek. De gegevens van de patiënten die bezwaar hebben gemaakt zijn dan ook niet opgenomen in de data die beschikbaar worden gesteld. Bovendien krijgen alleen artsen en wetenschappers die aan strikte eisen voldoen en een overeenkomst tekenen toegang tot de data.
De gegevens mogen alleen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en zijn grondig gedeïdentificeerd. Zo grondig dat de betrokkenen redelijkerwijs niet meer identificeerbaar zijn in de context van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dat is gecontroleerd door onafhankelijke experts, onder aanvoering van prof. dr. Eric Sijbrands, hoogleraar Interne Geneeskunde aan Erasmus MC Rotterdam en privacy deskundige bij de Nederlandse Federatie van Universiteiten (NFU).

Amsterdam UMC heeft dit initiatief ook ethische laten toetsen door externe experts. Dit gebeurde onder leiding van klinisch ethicus dr. Erwin Kompanje, verbonden aan het Erasmus MC Rotterdam en gespecialiseerd in ethische vraagstukken rondom intensive care geneeskunde. Eventuele risico’s zijn volgens Kompanje geminimaliseerd en het initiatief biedt veel hoop voor toekomstige patiënten. Het delen van gegevens op deze manier is volgens de experts verantwoord en mag worden aangemoedigd.

Ook medische drones in Nederlands luchtruim

In navolging van België worden ook in Nederland drones ingezet voor medische toepassingen. Donderdag is in Rotterdam de kick-off van het samenwerkingsverband Medical Drone Service.

In de pilot wordt bekeken hoe drones ingezet kunnen worden voor het vervoer van bloed, medicijnen en diagnostische monsters naar patiënten en zorglocaties.

Het gaat om een samenwerking van Erasmus MC, Sanquin, ANWB, PostNL en diverse technologiepartners.

De proef gaat drie jaar duren. Daarbij wordt vooral onderzocht hoe een veilige vliegoperatie gerealiseerd kan worden.

In Antwerpen wordt al gevlogen tussen de ziekenhuizennetwerken GZA, ZNA en Helix. Het Antwerpse bedrijf Helicus bestuurt daarbij de drones, die tegen 60 kilometer per uur over de daken vliegen.

vrijdag 15 november 2019

Apple Watch kan succesvol boezemfibrilleren ontdekken

Stanford Medicine heeft de resultaten gepubliceerd rond de Apple Heart Study, waarin werd onderzocht of de Apple Watch succesvol boezemfibrilleren kan ontdekken. Deze specifieke hartritmestoornis kan een beroerte veroorzaken. Aan het onderzoek deden meer dan 400.000 mensen acht maanden lang mee. Tijdens deze periode heeft 0,52 procent van de deelnemers een notificatie op hun Apple Watch gekregen dat er mogelijk een onregelmatige hartslag is gesignaleerd.

woensdag 13 november 2019

Robotcollega verlaagt werkdruk in zorg

Het Nederlands bedrijf Bright Cape heeft, binnen een Europees EIT Digital innovatieconsortium, een robot-zorg-collega ontwikkelt om de werkdruk in de zorg te verminderen en de zorgkwaliteit te borgen.

SARA, heet die collega. SARA staat voor Social & Autonomous Robotic health Assistant. En SARA werkt al in twee Nederlandse zorginstellingen. De resultaten tot nu toe zijn zo bemoedigend dat SARA doorgaat als startup.

De vergrijzing stelt de Europese maatschappij voor uitdagingen. Het aantal ouderen en het aantal ouderen met (chronische) ziektes neemt toe terwijl tegelijkertijd zorginstanties en ziekenhuizen kampen met personeelstekorten en zware werkdruk. “In deze problematiek is het nodig om niet steeds maar harder te werken, maar juist slimmer”, zegt Emmy Rintjema, activity leader SARA van Bright Cape.

dinsdag 12 november 2019

'Google vergaart medische data miljoenen Amerikanen zonder hen in te lichten'

Google heeft gedetailleerde medische gegevens van miljoenen Amerikanen verzameld en verwerkt, zonder dat de patiënten of doktoren daarvan op de hoogte zijn gesteld, meldt de WSJ op basis van bronnen en documenten. Het initiatief, dat de codenaam Project Nightingale droeg, draait om de persoonlijke medische informatie van miljoenen Amerikanen uit 21 verschillende staten. r zou een complete gezondheidsgeschiedenis mee zijn samen te stellen, inclusief de namen van de patiënten en hun geboortedata. Minstens 150 Google-medewerkers zouden toegang hebben tot veel van de data van tientallen miljoenen patiënten, stelt een persoon die bekend zou zijn met de materie.

maandag 11 november 2019

Weather Channel-app waarschuwt voor het griepseizoen via integratie IBM's Watson

De app van The Weather Channel is uitgebreid met een functie die via ai en machinelearning het verloop van het griepseizoen probeert te voorspellen. Flu Insights, zoals de nieuwe functie heet, maakt gebruik van de kunstmatige-intelligentietechnologie van IBM's Watson-supercomputer. Met Flu Insights waagt The Weather Company zich aan een griepvoorspelling voor de komende vijftien dagen. Na het invoeren van een postcode krijgt de gebruiker te zien of er in zijn omgeving een hoog, laag of geen risico is op een griepuitbraak.

ECsens wint 4TU Impact Challenge

ECsens heeft de 4TU Impact Challenge gewonnen. De start-up van de Universiteit Twente ontwikkelt gevoelige sensoren om kanker sneller te diagnosticeren. De technische universiteiten in Nederland organiseerden dit jaar voor het eerst een gezamenlijke innovatiecompetitie waar studenten hun baanbrekende oplossingen voor maatschappelijke problemen kunnen laten zien. De winnaar gaat samen met vertegenwoordigers van het Ministerie van Buitenlandse zaken en een aantal bedrijven op handelsmissie naar de World Expo in Dubai.

“Het is een eenmalige kans die wij moesten pakken”, zegt UT'er Pepijn Beekman naar aanleiding van de overwinning van zijn bedrijf ECsens, dat hij oprichtte samen met Dilu Mathew. “Het is geweldig dat het is gelukt.” Met de start-up wil hij ervoor zorgen dat iedere patiënt een op maat gemaakte behandeling kan ondergaan. Er ging een grote afvalrace vooraf aan de finale in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. De technische universiteiten in Eindhoven, Delft, Twente en Wageningen organiseerden in het voorjaar ieder hun eigen voorrondes. In totaal namen zo’n 800 studenten deel aan de competities, 80 teams per TU. Uiteindelijk bleven er zestien finalisten over.

De keuze van de onafhankelijke jury viel onder meer op de Twentse start-up omdat hun product een groot maatschappelijk probleem oplost. Het kan impact hebben op het leven van heel veel mensen. Maar juryvoorzitter Esther van Someren, plaatsvervangend generaal van het Nederlandse consulaat in Dubai, gaf toe dat het een lastige keuze was.

De teams hebben stuk voor stuk briljante oplossingen voor maatschappelijke problemen. Van efficiëntere zorg met oogtesten voor thuis tot het slim herstellen van bijvoorbeeld koraalriffen. Ook de voedselindustrie en het dreigende voedsel tekort zijn populaire thema’s.
Studenten onderzochten bijvoorbeeld het vervangen van vlees door insecten, om toch genoeg proteïne binnen te krijgen. Een ander team ontwikkelde praktische producten met een helder doel. Zoals een apparaatje om symptomen van PTSS bij hulpverleners eerder te herkennen zodat bijvoorbeeld werkgevers eerder professionele hulp aan kunnen bieden. Of een meegroeiende speelgoedtrein om kinderen spelenderwijs te leren programmeren.

zaterdag 9 november 2019

Wetenschappers zetten drones in om malaria te bestrijden

Op het eiland Zanzibar is een interessant project opgestart om te testen of drones van betekenis kunnen zijn in de strijd tegen malaria. Malaria is één van de meest ernstige doodsoorzaken in Afrika. Op jaarlijkse basis geraken volgens schattingen minstens 200 miljoen mensen besmet, wat resulteert in honderdduizenden slachtoffers. Omdat de symptomen erg gelijken op griep (koorts, spierpijn), beseffen mensen vaak ook niet dat ze de ziekte hebben. Wie al eens naar een tropisch gebied geweest is, heeft al kennis gemaakt met die vervelende malariapillen. Maar die neem je dus niet zomaar. Voel je je koortsig bij terugkomst, aarzel dan ook geen seconde om naar de dokter te gaan!

maandag 4 november 2019

Sancties voor Menzis en VGZ voor overtreding van de privacywet

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft aan twee zorgverzekeraars, VGZ en Menzis, in 2018 een last onder dwangsom opgelegd voor het niet voldoen aan de privacywet. Beide zorgverzekeraars waren onzorgvuldig bij de verwerking van medische gegevens. Zo was het autorisatiebeleid niet op orde, werd er niet goed gelogd en hadden marketingmedewerkers ten onrechte ook toegang tot gezondheidsgegevens van verzekerden. Om ervoor te zorgen dat de zorgverzekeraars hun systemen zo inrichten dat zij ongeautoriseerde toegang tot persoonsgegevens voorkomen, heeft de AP hen een last onder dwangsom opgelegd. Menzis heeft niet tijdig aan de gehele last voldaan. De AP heeft daarom begin 2019 een dwangsom van €50.000 geïnd. De zorgverzekeraars hebben hun werkwijze inmiddels aangepast.

De AP heeft onderzocht hoe zorgverzekeraars medische persoonsgegevens verzamelen en verwerken. De AP heeft hiervoor onderzoek gedaan bij de vier grootste zorgverzekeraars, die samen bijna 90% van de markt beslaan. Daarbij heeft de AP onder meer gekeken naar doelbinding (worden gezondheidsgegevens gebruikt voor marketingdoeleinden) en autorisatiebeleid (welke personen er toegang hebben tot medische gegevens). De AP constateerde dat bij geen van de zorgverzekeraars medische persoonsgegevens van verzekerden zijn gebruikt voor marketingdoeleinden. De AP deed onderzoek naar de werkwijze van zorgverzekeraars na een handhavingsverzoek van Vrijbit.

Bij Menzis, een van de zorgverzekeraars, heeft de AP vastgesteld dat marketingmedewerkers wel toegang hadden tot medische gegevens, terwijl dit volgens het beleid van de zorgverzekeraar niet mogelijk zou moeten zijn. Niet is vastgesteld dat deze medewerkers daadwerkelijk medische gegevens van verzekerden hebben gebruikt voor marketingacties. Omdat bij Menzis de technische maatregelen onvoldoende waren om te waarborgen dat medewerkers niet over meer gegevens kunnen beschikken dan noodzakelijk voor hun werk, heeft de AP een last onder dwangsom opgelegd. Aan deze last is niet tijdig volledig voldaan waardoor de AP een dwangsom heeft ingevorderd van €50.000.

Ook bij VGZ hadden medewerkers toegang tot medische gegevens, terwijl dit voor hun werkzaamheden niet noodzakelijk was. De AP heeft ook in dit geval geen aanwijzingen dat zij de gegevens daadwerkelijk hebben verwerkt voor marketingacties. Ook bij VGZ waren de technische maatregelen onvoldoende om te waarborgen dat medewerkers niet over meer gegevens kunnen beschikken dan noodzakelijk voor hun werk. De geconstateerde overtredingen zijn voor de AP een reden geweest om ook VGZ een last onder dwangsom op te leggen. VGZ heeft tijdig aan de last voldaan. De AP heeft daarom bij VGZ geen dwangsom ingevorderd.

Het onderzoek en de handhavingsbesluiten van de AP waren onderdeel van een gerechtelijke procedure. In deze procedure heeft de rechter onlangs uitspraak gedaan en bezwaren tegen het onderzoek van de AP en de handhavingsbesluiten ongegrond verklaard. Dat is de reden waarom de AP nu publiceert over de sancties. Tegen deze uitspraak is door Vrijbit hoger beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

vrijdag 1 november 2019

De impact van kanker reduceren door slim en veilig data combineren

TNO en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) slaan de handen ineen en gaan samenwerken op het gebied van innovatieve AI-oplossingen voor de zorg. Daarmee komen nieuwe, betere manieren beschikbaar om uit steeds grotere hoeveelheden data inzichten te genereren die helpen om de impact van kanker te reduceren.

De samenwerking werd beklonken tijdens een Mind Lab. Hierin lieten experts uit beide organisaties zoals artsen, epidemiologen, data scientists en klinisch informatici via pitches en demo’s zien hoe ze elkaar kunnen versterken door multidisciplinaire samenwerking.

Binnen de gezondheidszorg is AI sterk in opkomst. TNO en IKNL zien dat AI ongekende mogelijkheden biedt naarmate er in de zorg steeds meer multimodale, maar ook internationale data beschikbaar is. Beide organisaties zetten zich er voor in dat AI op een verantwoorde manier ingezet wordt.

IKNL is een onafhankelijk kennisinstituut voor de oncologische en palliatieve zorg, en heeft als missie de impact van kanker te reduceren. Dat doet IKNL op basis van inzichten uit de Nederlandse Kanker Registratie (NKR). De NKR bevat gegevens over ziekte, zorg en uitkomsten waarmee de levensloop van alle patiënten met kanker in Nederland in kaart wordt gebracht.

IKNL kwam onlangs als eerste met een open source oplossing voor de Personal Health Train (PHT). Door die oplossing te combineren met de MPC van TNO ontstaat er een nog rijker repertoire aan mogelijkheden om data veilig te combineren ten behoeve van de ontwikkeling van AI.