vrijdag 31 januari 2020

Patiënten krijgen voor het eerst medicijn gemaakt door AI

Voor het eerst wordt er een door kunstmatige intelligentie gevonden molecule als medicijn gebruikt in een onderzoek. Het medicijn is bedoeld voor patiënten met een obsessieve-compulsieve stoornis. Doorgaans duurt het vijf jaar om nieuwe medicijnen te ontwikkelen, maar de AI had het via machine learning in twaalf maanden voor elkaar. De technologie is gecreerd door de Britse start-up Exscientia en het Japanse farmaceutische bedrijf Sumitomo Dainippon Pharma.

donderdag 30 januari 2020

Medicine Men introduceert bloeddruk telemonitoring 2.0 voor huisartsen

Medicine Men introduceert op het Nationaal Hypertensiecongres haar nieuwste bloeddruk telemonitoring product: EmmaHBPM 2.0. Huisartsen en internisten kunnen vanaf vandaag de medicatie van hun patiënten met hypertensie eenvoudig op afstand instellen. Patiënten hoeven niet meer naar de praktijk te komen. Bovendien kost het eConsult de huisarts minder tijd. EmmaHBPM is ontwikkeld in samenwerking met het UMC Utrecht, voldoet aan alle courante CVRM richtlijnen en wordt door zorgverzekeraars vergoed.

Uit eigen onderzoek van Medicine Men bleek dat veel huisartsen worstelen met het snel en correct instellen van bloeddrukmedicatie van hun patiënten met hypertensie. Het duurt vaak meerdere maanden, waarbij een patiënt soms tot zes maal terug op de praktijk moet komen voor een nieuwe bloeddrukmeting.

Medicine Men ontwikkelde EmmaHBPM in samenwerking met de afdeling vasculaire geneeskunde van het UMC Utrecht en Huisartsen Utrecht Stad. De huisarts geeft een bloeddrukpakketje mee aan de patiënt, die onder begeleiding van een app thuis start met meten. Zodra er voldoende valide metingen gedaan zijn ontvangt de huisarts hier over een melding. In een eConsult of telefoongesprek neemt de arts met haar patiënt de resultaten door en schrijft eventueel aangepaste medicatie voor. Na een ingestelde periode ontvangt de patiënt een signaal om weer te gaan meten. Dit proces zet zich voort tot een optimale bloeddrukinstelling is bereikt.

Het EmmaHBPM 2.0 meetresultaat is gebaseerd op een strak protocol, waarbij de patiënt volgens de NHG CVRM richtlijnen een week lang meting doet. Er hoeft geen correctie voor een mogelijk witte-jas effect gedaan worden. Afspraken hoeven niet ver van te voren gepland worden, omdat een telefonisch consult voldoende is. Een in trials bewezen voordeel van thuismeten is dat de therapietrouw van patiënten hoger wordt. EmmaHBPM 2.0 is CE medical device gecertificeerd.

Centrum voor Ethiek en Gezondheid: Niet blind vertrouwen op gezondheidsapps en wearables

Voor een zinvolle toepassing van gezondheidsapps en draagbare gezondheidsmeters (wearables) is kritische reflectie nodig. Deze vorm van e-health brengt namelijk ook ongewenste neveneffecten met zich mee. Dit signaleert het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) in het signalement dat vandaag wordt aangeboden aan minister Bruins.

Met gezondheidsapps op een smartphone en draagbare apparaatjes zoals hartslagmeters kunnen mensen zelf gegevens over hun lichaam en leefstijl meten. Als ze vervolgens hun gezondheid verbeteren en ziekte voorkomen, zou dat tot kostenbesparing in de zorg kunnen leiden. Bovendien zou de mogelijkheid tot zelfmanagement de autonomie van patiënten kunnen versterken.

De overheid juicht het gebruik van apps en wearables toe. Hierdoor kan de indruk ontstaan dat deze vorm van e-health zijn meerwaarde voor de zorg al heeft bewezen, terwijl lang niet alle aangeboden apps en wearables van goede kwaliteit zijn. Sommige apps presenteren bijvoorbeeld onbetrouwbare metingen. Als gebruikers daardoor ten onrechte gerust worden gesteld, zou dat tot gezondheidsschade kunnen leiden.

Ook bij het gebruik van apps en wearables die op zichzelf wel betrouwbaar zijn doen zich problemen voor. Zo kan het ongerustheid aanwakkeren, waardoor gezonde mensen onnodig naar de dokter gaan. Het zorggebruik neemt dan juist toe in plaats van af. Ook kunnen gezondheidsverschillen worden vergroot. Apps en wearables zijn namelijk meestal niet toegesneden op mensen met lage digitale vaardigheden of een niet-westerse achtergrond.

Het CEG pleit voor terughoudendheid van de overheid bij het aanmoedigen van apps en wearables. Kritische reflectie op zinnig gebruik en het voorkomen van medicalisering is nodig. Initiatieven om betrouwbare, effectieve en toegankelijke apps en wearables op te sporen verdienen navolging. Een kwaliteitskeurmerk kan artsen, burgers en patiënten helpen om de zinnige apps en wearables makkelijk te vinden. Hier horen ook eisen bij voor toegankelijkheid en gebruiksgemak, zodat zoveel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van de goede apps en wearables.

woensdag 29 januari 2020

Agfa verkoopt deel HealthCare IT-activiteiten aan Italianen

Beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert uit Mortsel verkoopt een deel van zijn HealtCare IT-activiteiten aan de Italiaanse groep Dedalus. Agfa voerde al sinds begin december vorig jaar exclusieve onderhandelingen met de Italianen, die de activiteiten nu definitief overnemen voor een bedrijfswaarde van 975 miljoen euro. Dedalus is vooral actief in software voor de gezondheidszorg.

Nanodeeltjes met koper kunnen kankercellen in muizen doden

Wetenschappers van de KU Leuven, de Universiteit van Bremen, het Leibniz-instituut voor materiaalkunde en de Universiteit van Ioannina zijn erin geslaagd om tumorcellen in muizen uit te schakelen door immunotherapie te combineren met nanodeeltjes op basis van koper. Deze strategie zorgde ervoor dat de kankercellen niet terugkwamen.  

Kankerbehandelingen maken steeds vaker gebruik van het immuunsysteem van de mens om tumoren te bestrijden. In sommige gevallen is immunotherapie echter niet succesvol.
Een team van biomedische onderzoekers, natuurkundigen en ingenieurs ontdekte dat tumoren gevoelig zijn voor nanodeeltjes van koperoxiden – een verbinding van koper en zuurstof. In een levend organisme lossen deze deeltjes op en worden ze giftig voor kankercellen. Door de nanodeeltjes te bewerken met ijzeroxide, konden de onderzoekers de oplossing controleren en zo kankercellen elimineren zonder gezonde cellen aan te tasten.

dinsdag 28 januari 2020

Wandelend plastic bezorgt pakketjes



Onderzoekers van de TU Eindhoven hebben de eerste door licht gestuurde ‘pakketbezorgrobot’ ontwikkeld. Deze plastic minirobot van 2 centimeter groot kan onder invloed van blauw licht ‘lopen’ en pakketjes ophalen en afleveren. In de toekomst moet het mogelijk zijn hiermee medicijnen te bezorgen in het menselijk lichaam, of om simpele reparaties uit te voeren in bijvoorbeeld chipmachines. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het vakblad Advanced Science.

Er zijn geen batterijen, computerchips of bekabeling nodig. Deze plastic minirobot beweegt zijn ‘armen’ en ‘benen’ door aansturing van licht. Met de armen draagt hij kleine pakketjes op zijn rug.
De robot pikt zijn pakketjes op die hangen aan het plafond, en bezorgt ze vervolgens netjes op de juiste plaats.

De robot bestaat uit lichtgevoelige polymeren. Dat bijzondere plastic is in 2017 binnen de faculteit Scheikundige Technologie ontwikkeld, en kon toen alleen nog recht vooruit kronkelen. Nu is het materiaal doorontwikkeld door promovenda Marina Pilz da Cunha en masterstudent Bas Ambergen in een samenwerking tussen de onderzoeksgroepen van Jaap den Toonder en Albert Schenning.
Stappen zetten door krimpen en uitzetten

Het materiaal dankt zijn beweeglijkheid aan het feit dat, onder invloed van licht, de ene kant ervan krimpt en de andere kant uitzet. Pilz da Cunha: “De benen van de robot strekken als er licht op schijnt, en buigen juist als het licht uit gaat. Zo zet het stappen.”

Afhankelijk van de richting waaruit het licht schijnt, bepalen de onderzoekers de looprichting van de minirobot. “Zo laten we hem bochten maken”, aldus Pilz da Cunha. Bovendien kunnen de armen en benen onafhankelijk van elkaar worden aangestuurd, omdat ze verschillend van kleur zijn. Hierdoor reageren ze op verschillende golflengtes van het licht.

Hoewel de weg van lab naar praktijk nog lang is, zien de onderzoekers veel potentie voor de minirobot. Den Toonder: “In de toekomst kan deze toepassing bijvoorbeeld worden ingezet in het menselijk lichaam, om daar medicijnen af te leveren in de darmen of in de bloedbaan. Of denk bijvoorbeeld aan chipmachines, waar dit robotje doorheen kan manoeuvreren om reparaties uit te voeren.”

De onderzoekers willen de robot voor die toepassingen gaan verkleinen tot minder dan een millimeter groot. Verder gaan ze de aansturing perfectioneren. In een technisch systeem kan de robot bijvoorbeeld een spoor van lampjes volgen, maar in het menselijk lichaam is dat al lastiger. “Wellicht kunnen we dan met warmte gaan werken”, oppert Pilz da Cunha.

maandag 27 januari 2020

Zo draagt e-Health bij aan het verbeteren van onze gezondheid

Deze week is het e-healthweek: een hele week met volop aandacht voor slimme technologie die onze zorg persoonlijker, toegankelijker en effectiever kan maken. Onderzoekers en studenten van de Universiteit Twente werken mee aan vele oplossingen voor een betere gezondheidszorg. Een vijftal interessante innovaties voor je op een rijtje.

Het is een bekend credo: weet wat je eet. Onderzoekers van de UT ontwikkelden de Interactive Dining Table: de tafel helpt jou en je tafelgenoten om beter inzicht te krijgen in je eetgedrag. Met gekleurde leds en diverse sensoren weet de tafel precies wat de eters allemaal tot zich nemen. En kan daarmee op een luchtige en toegankelijke manier feedback geven op je gedrag. De tafel stond onlangs geëxposeerd tijdens de Dutch Design Week.

UT opent haar deuren tijdens e-healthweek 2020

In het kader van de vierde nationale e-healthweek (27 jan t/m 1 feb) organiseert de Universiteit Twente (UT) op woensdag 29 januari een symposium over Personalised e-health Technology in haar TechMed Centrum. Het symposium biedt bezoekers een inspirerende en energieke dag vol interactieve sessies, demonstraties en presentaties. Daarnaast is de UT op dinsdag 28 januari aanwezig op de informatiemarkt e-health van revalidatiecentrum Roessingh met onder andere het mobiele lab dat het mogelijk maakt om experimenteel onderzoek op locatie te doen. 

Op woensdag 29 januari (10.00 uur tot 16.30 uur) kunnen bezoekers op het symposium van de Universiteit Twente kennismaken met e-health in al haar verschijningsvormen. Van diabetes tot dementie, van data science tot citizen science en van oncologie tot revalidatie. Er wordt geïllustreerd hoe multidisciplinair onderzoek innovatieve technologie vormt, zoals door de samenwerking tussen de UT, Saxion, regionale ziekenhuizen, zorgcentra, de Twentse Zorg Academie en (regionale) bedrijven. Deze partijen presenteren onder andere het nieuwste prototype van de draagbare ademtrainer voor kinderen met ademhalingsproblemen. Onderzoekers van de UT zullen het belang van ‘happy eating’ aantonen en demonstreren hoe technologie helpt om dit gemakkelijker en aangenamer te maken. Tevens kan het e-health House worden bezocht; de nieuwste faciliteit van TechMed waar testen van nieuwe e-health prototypes en gebruikersonderzoek mogelijk is. Meer informatie over het programma en aanmelden (gratis toegang) kan op de website (voertaal Engels).

Op dinsdag 28 januari organiseert revalidatiecentrum Roessingh van 11.00 uur tot 13.00 uur een regionale informatiemarkt over e-health. De bezoeker kan kennismaken met nieuwe technologie voor onder andere revalidatie, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, jeugd­zorg en langer zelfstandig wonen. De Universiteit Twente is op deze informatiemarkt vertegenwoordigd met het mobiele lab van de faculteit Behavioural, Management and Social sciences (BMS; ook aanwezig op de 29e). Met behulp van dit mobiele lab kan onderzoek worden gedaan op locatie. Het lab is uitgerust voor een breed scala aan experimenten, variërend van Virtual Reality (VR) in het veld, eyetracking en fysiologie, tot groepsopnames en observatie. Toegang gratis.

vrijdag 24 januari 2020

Medicijnen voor kinderen uit de 3D-printer

Het is mogelijk om op kinderen afgestemde, kleinere, pillen te produceren met een 3D-printer. Standaard medicijnen zijn vaak niet echt geschikt voor (jonge) kinderen. De dosering is meestal onjuist, de pillen zijn te groot of de drankjes smaken vies. Bovendien verkiezen jonge kinderen pillen doorgaans boven een drinkbaar medicijn. Het onderzoek van het LUMC toonde aan dat het mogelijk is om kleine, dosis-aangepaste tabletten te produceren voor kinderen vanaf 1 jaar.

Een 3D-printer is prima geschikt voor het maken van die kleine tabletten. Daarnaast is het mogelijk om de dosis van de medicatie in de geprinte pillen op individuele patiënten af te stemmen. Dat verkleint de kans op bijwerkingen en verminderde werkzaamheid.

donderdag 23 januari 2020

Versterk kwaliteit van zorg door inzet van goede e-health

27 januari t/m 1 februari 2020 is de landelijke e-healthweek. De week waarin de toekomst van de zorg extra aandacht krijgt. In de zorg komt steeds meer mensgerichte technologie (e-health). Dat geeft nieuwe mogelijkheden voor de kwaliteit van de zorg: méér regie en mogelijkheden vanuit huis voor de patiënt, en dit kan de druk op zorgprofessionals verkleinen. Maar het geeft ook uitdagingen. Er worden ‘digivaardigheden’ gevraagd, nieuwe zorgprocessen worden ingericht en de omgang met patiënten verandert. Tijdens de e-healthweek werken zorg- en onderwijsinstellingen, gemeentes, zorgverzekeraars, leveranciers en patiëntenverenigingen samen om patiënten, mantelzorgers en zorgprofessionals te laten zien wat er mogelijk is met zorg en technologie. Een initiatief waarin iedereen ziet en ervaart wat mogelijk is en wordt uitgedaagd om mee te doen. 

In de week staan opschaling, van goed idee naar algemeen gebruik, én digitale vaardigheden, welke kennis en vaardigheden zijn nodig om technologie daadwerkelijk toe te passen, centraal. Minister Bruno Bruins van VWS trapt de week af tijdens de ict&health openingsmanifestatie. Tijdens de week laten we met ruim 200 vrij-toegankelijke activiteiten zien hoeveel beweging er op het e-health front is. Op deze manier stimuleren we het zetten van de volgende stap in het toegankelijk maken van digitale zorgondersteuning. 

Hoe werken patiëntenportalen van de huisarts of het ziekenhuis Helpt online zelfhulp? Wat betekent het om thuis hartslag en bloedwaarden te meten, waardoor je niet naar het ziekenhuis hoeft. Kun je door een VR-bril makkelijker van bepaalde angsten afkomen? Wat is het voordeel van slim incontinentiemateriaal? Wat kun je met een eigen patiëntendossier waar alle medische gegevens voor jezelf beschikbaar zijn? Zomaar een greep uit het aanbod demonstraties, workshops, masterclasses en netwerkbijeenkomsten waarin mensen hun praktijkervaringen delen en de impact op de kwaliteit van de zorg tastbaar wordt. 

Voor vernieuwende en efficiënte zorg is het van belang dat  patiënt en zorgprofessional over voldoende digitale vaardigheden beschikken. Ook voor deze vaardigheden biedt de e-healthweek verschillende activiteiten die aansluiten bij iemands interesse of situatie. Voorbeelden zijn bijeenkomsten, waar het gebruik van de tablet laagdrempelig wordt uitgelegd of de digivaardigbijeenkomsten voor ziekenhuizen en GGZ. 

ECP | Platform voor de InformatieSamenleving heeft als missie bij te dragen aan een veerkrachtige en kansrijke digitale samenleving waarin iedereen meedoet. Het neutrale platform is vanuit het thema Zorg initiatiefnemer van de e-healthweek. Dit organiseren zij samen met de hoofdpartners van de e-healthweek: ministerie van VWS, ZonMw, Zorg van Nu, ICT&Health en de Patiëntenfederatie.  

woensdag 22 januari 2020

‘Zorg loopt achter met blockchain’

Hoewel farmaceutische bedrijven en makers van medische apparatuur enthousiast zijn over de blockchain, wordt de technologie in deze sector maar traag ingevoerd. Dat concludeert een rapport van GlobalData. In de toekomst zal de rol van blockchain in de zorg wel sterk groeien, aldus het marktonderzoeksbureau. Dat blockchain geen vliegende start heeft genomen in de zorgsector heeft enkele redenen, aldus GlobalData. Er zijn hoge opstartkosten om ermee aan de slag te gaan en veel organisaties in de zorg zitten met verouderde legacy-systemen die niet aangepast zijn. Daarnaast zijn er zorgen over schaalbaarheid, overheidsreglementering en privacy.

Handschoen voor mensen met een verlamde hand


Er zijn wereldwijd een boel mensen wiens hand om verschillende oorzaken is verlamd, waardoor zij aanzienlijk beperkt worden in hun handelen. De op Indiegogo gelanceerde Neomano handschoen tracht hier verandering in te brengen.

dinsdag 21 januari 2020

UMCG schakelt Citrix weer in na beveiligingsupdate

Het UMCG heeft maandagavond de zogenoemde Citrix-servers weer ingeschakeld. Na een beveiligingsupdate en verschillende tests vindt het ziekenhuis dat weer verantwoord. Vorige week besloot het UMCG, net als meerdere gemeenten, de provincie en diverse grote bedrijven, om de servers uit te schakelen. Er was een beveiligingslek gevonden.

woensdag 15 januari 2020

Fitbit kan nu zuurstof in je bloed meten

Met een Fitbit kun je vanaf nu het zuurstofgehalte in het bloed meten. De fabrikant rolt de meting van SpO2 uit naar de Fitbit Ionic, Versa en Charge 3 fitnesstracker. Eerst de VS, daarna andere landen. Daarmee is Fitbit sneller dan Apple klaar met het goed werkend krijgen van de functie en de het verkrijgen van de toestemming. Al in 2015 ontdekte iFixit bij de originele Apple Watch dat er de mogelijkheid in zat om het zuurstofgehaltevan het bloed te meten. Sindsdien is het nog steeds niet toegevoegd.

Hackpoging bij Medisch Centrum Leeuwarden

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is doelwit geworden van een hackpoging, meldt het ziekenhuis woensdag op zijn website. Nadat de aanval dinsdagavond werd ontdekt, heeft het MCL het interne netwerk afgesloten van de buitenwereld. Of de hackpoging succesvol is geweest, is vooralsnog onduidelijk. Het interne onderzoek daarnaar loopt nog. De voorzorgsmaatregel houdt in dat patiënten niet bij hun elektronisch patiëntendossier kunnen. Ook kan het MCL geen gegevens uitwisselen met andere ziekenhuizen en kan personeel niet thuiswerken.

'Ziekenhuizen schieten tekort op digitale toegankelijkheid'

Bijna alle ziekenhuizen zijn niet digitaal toegankelijk. Hiermee zijn ze in overtreding van de wetgeving die in 2018 is ingevoerd om te voorkomen dat mensen met een functiebeperking digitaal worden buitengesloten.

Tegenwoordig worden steeds meer zaken in de zorg online geregeld, denk bijvoorbeeld aan het inzien van medische gegevens of het inplannen van een consult.Toch valt er nog veel te winnen om alle burgers een goede gebruikerservaring te bezorgen. Dit blijkt uit onderzoek van Stuurlui naar de digitale toegankelijkheid van Nederlandse ziekenhuizen. Van alle 84 ziekenhuiswebsites voldoen momenteel maar 2 homepagina's aan de vastgestelde toegankelijkheidsrichtlijnen. De ziekenhuizen die wel goed scoren, zijn UMC Utrecht en het Diakonessenhuis.

Voorbeelden van geconstateerde problemen zijn onduidelijke knoppen zonder beschrijving, complexe en drukke vormgeving, het ontbreken van ondertitels en felle kleuren zonder contrast. Ook opvallend is dat bijna alle ziekenhuizen de bezoeker geen inzicht geeft in hun maatregelen om toegankelijkheid te borgen. Slechts 4 ziekenhuizen hebben een toegankelijkheidsverklaring op de website gepubliceerd.

Het is voor de (semi-)overheid sinds juli 2018 verplicht om websites en apps toegankelijk te maken. Deze wet stelt eisen aan de techniek en het design om er voor te zorgen dat iedereen de website kan gebruiken. Websites die zijn gepubliceerd voor 23 september 2018 moeten voor 23 september 2020 voor iedereen in Nederland toegankelijk zijn. Sites die na 23 september 2018 zijn gepubliceerd moeten hier sinds vorig jaar september al aan voldoen. Voor mobiele apps geldt 23 juni 2021.

dinsdag 14 januari 2020

Afscheid Windows 7 blijkt lastig voor ziekenhuizen

Microsoft waarschuwt al twee jaar dat bedrijven en consumenten over moeten stappen naar een nieuwe versie van zijn computersysteem Windows, omdat het verouderde Windows 7 vanaf vandaag niet meer wordt ondersteund. Maar overstappen blijkt niet voor iedereen zo eenvoudig, blijkt uit een rondgang van RTL Z. In ziekenhuizen worden op veel plekken computers gebruikt die niet zomaar over kunnen naar een nieuw besturingssysteem, omdat de programma’s daar niet voor zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de dure apparatuur in operatiekamers, maar ook op andere afdelingen, zegt de woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

maandag 13 januari 2020

Met robotica de strijd aan tegen borstkanker

Vincent Groenhuis ging als promovendus op de Universiteit Twente vier jaar lang de strijd aan tegen borstkanker. Met verschillende prototypes van 3D geprinte biopsierobots bewees hij het leed van de patiënt te kunnen verzachten en bovendien borstkankeronderzoek nauwkeuriger en efficiënter te maken. Groenhuis promoveerde cum laude op 9 januari. Zijn missie zit er nog niet op.

Borstkanker is nog altijd de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Door een naald in de borst te plaatsen en te navigeren naar het afwijkende weefsel (laesie), is het mogelijk een weefselsample te verkrijgen. Na ziektebeeldanalyse is een goede diagnose mogelijk, ook wel een biopsie genoemd.

Nauwkeurige navigatie van de biopsienaald is essentieel voor het bestrijden van borstkanker en alle andere soorten kanker. Door het gebruik van speciale naalden, waarvan de tip erg warm kan worden (thermo-ablatie) of erg koud (cryo-ablatie), is het mogelijk tumorcellen dichtbij de tip van de naald te vernietigen. Zo wordt kanker behandeld zonder ingrijpende chirurgische ingrepen.

Voor het zeer nauwkeurig opsporen en visualiseren van de locatie van afwijkend weefsel bieden MRI-scanners de uitkomst. Maar de nauwkeurigheid van de handgestuurde naald is niet optimaal. Robotica is de oplossing, zo toont Groenhuis in zijn proefschrift nog eens aan, maar de aanpak vergt veel expertise. “Niet alle robots zijn een succesvolle combi met MRI-scanners. Robots bestaan vaak uit metaal en dat gaat niet samen met de sterke magnetische velden van MRI-scanners”, vertelt hij.

Groenhuis onderzocht tijdens zijn promotieonderzoek verschillende robotica-opties en ontwikkelde enkele prototypes. Eerder werkte hij al aan de Stormram en Sunram robots, waarvan er inmiddels vijf zijn. De nieuwste is de Sunram 5. MURAB is een andere onderzoekslijn dan Stormram/Sunram. Van MURAB is er één echte robot. Beide lijnen zijn naast elkaar ontwikkeld met elk een geheel eigen filosofie. In zijn proefschrift omschrijft hij beide projecten.

MURAB (MRI and Ultrasound Robotic Assisted Biopsy) is een robot buiten de MRI-scanner die ultrasound, MRI, elastografie en computer vision combineert om op basis van een patiëntspecifiek model de juiste strategie voor biopsie uit te voeren. Daarbij houdt de robot rekening met vervormingen. Meer uitleg in onderstaande video.

Voorganger Stormram is van plastic, is 3D-geprint en wordt aangedreven door luchtdruk. Het voordeel van plastic is dat de robot in de MRI-scanner kan worden gebruikt. De robot won eerder een prestigieuze prijs tijdens de Surgical Robotic Challenge op het internationale Hamlyn Symposium in London. Een van ‘s werelds belangrijkste evenementen op het gebied van roboticachirurgie.
De Stormram is een impuls voor de gehele diagnostische fase van borstkanker. Door de nauwkeurige naaldbediening, zo goed als realtime scanning met behulp van MRI en een enkele dunne naaldbiopsie waardoor sneller en nauwkeuriger diagnose gesteld kan worden.

De Stormram wordt aangedreven door rechtlijnige en gebogen luchtdrukmotoren. De robot wordt met slangen van 5 meter lang buiten de MRI-scanner bestuurd. Het ontwerp is kleiner dan de vorige versie, zodat het in de smalle tunnel van de MRI-scanner past.

Groenhuis is tevens betrokken bij Machnet Robotics, een nieuwe spin-off van de UT die een robot voor MRI-gestuurde biopsies op de markt brengt. De basis voor deze robot ligt bij de onderzoeksgroep van Stefano Stramigioli, die als hoogleraar Advanced Robotics zich bezighoudt met de ontwikkeling van medische robots. Françoise Siepel en Vincent Groenhuis zijn binnen deze groep samen met Stramigioli de uitvinders van de technologie achter de nieuwe biopsierobot. Hiervoor is octrooi verkregen. Groenhuis blijft verder ook na zijn promotie verbonden aan de UT. “Ik werk nog aan een onderzoeksproject over een veelbelovend nieuw type motor met bijzondere eigenschappen. Mijn werk zit er nog lang niet op”, besluit hij.

Radboudumc zet IoT-medicijndoosje in om therapietrouw te bevorderen

Gebrek aan therapietrouw is een groot probleem bij veel patiënten die medicatie krijgen voorgeschreven; het vergeten van een pil kan de werking van de therapie flink verminderen.

Daarom is het Radboudumc voor patiënten met CML (Chronische myeloïde leukemie) gestart met een integrale aanpak om therapietrouw te bevorderen. Sensemedic, het slimme medicijndoosje van Evalan, monitort het innamegedrag op afstand en stuurt patiënten een sms als ze vergeten een medicijn in te nemen.

De IoT-software achter dit systeem is gekoppeld aan CMyLife, een platform van het Radboudumc. Dit platform biedt patiënten antwoorden, begeleiding en handvatten voor zelfhulp, zodat patiënten de regie kunnen nemen in hun eigen zorgproces. Als patiënten inloggen op CMyLife kunnen ze inzien welke medicijnen ze innemen en welke score ze halen als het gaat om therapietrouw. Met zorgverleners wordt ook gekeken naar de redenen van het niet nemen van medicatie. Soms hebben mensen veel last van bijwerkingen of worden de medicijnen vergeten. Door meer uitleg te geven over bijwerkingen, extra zorg van de verpleging, een uitgebreide uitleg van de apotheek, het monitoren van de inname en het sturen van reminders via sms wordt de therapietrouw verhoogd.

Het Albert Schweizer ziekenhuis werkt al sinds 2015 met het Sensemedic medicijndoosje in het GLOBAS-project. GLOBAS staat voor Gebruik Langdurige Orale Oncolytica Behandeling in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Het gaat om een intensieve begeleiding op maat, omdat het voor patiënten oncologie in het dagelijks leven niet eenvoudig is om altijd op de juiste tijd en op de juiste manier medicijnen in te nemen. Met GLOBAS helpt het Albert Schweizer ziekenhuis patiënten de therapie vol te houden. Radboudumc, het Albert Schweizer ziekenhuis en Evalan werken samen om kennis op dit vlak te delen en de dienstverlening verder te verbeteren.

zaterdag 11 januari 2020

Erasmus Universiteit, TU Delft en Erasmus MC gaan samenwerken aan medtech

Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus Universitair Medisch Centrum en TU Delft willen hun wetenschappelijke samenwerking structureel uitbouwen op het gebied van Health & Technology.

Erasmus Universiteit en TU Delft willen samen met Erasmus MC een ecosysteem creëren waarin topwetenschappers tot nieuwe ontdekkingen en slimme oplossingen kunnen komen die de gezondheidszorg effectiever en efficiënter maken, gezondheid en de kwaliteit van leven verbeteren en mensen in staat te stellen om op afstand van het ziekenhuis hun gezondheid zelf te managen.

De HealthTech Campus die gepland is in Rotterdam zal fysiek ruimte bieden aan wetenschappers uit onder meer geneeskunde en gezondheidswetenschappen, technische wetenschappen en sociale wetenschappen om samen met bedrijven en instellingen te werken in start-ups, scale-ups en wet-labs.

De Erasmus Universiteit zal met name inzetten op meer kennisontwikkeling en onderwijs over datascience en kunstmatige intelligentie. Daarmee bouwt de universiteit voort op bestaande sterktes over de toepassing van nieuwe technieken als AI voor de maatschappij en de economie. sterktes van de TU Delft en Universiteit Leiden, ontstaat er een sterk Zuid-Hollands kenniscluster op AI. De gezamenlijke ambitie van de LDE-universiteiten is bovendien om op termijn meer dan 85.000 studenten kennis van AI en datascience mee te geven.

maandag 6 januari 2020

Withings nieuwe ScanWatch is een klassiek horloge met hartslag monitor

Withings heeft zijn Steel HR een leuke update gegeven. De populaire hybride smartwatch zal vanaf nu door het leven gaan als de Withings ScanWatch. Vanwaar die naam? De ScanWatch heeft een ingebouwde ECG waardoor gebruikers sneller problemen met hun hart kunnen vastleggen.

donderdag 2 januari 2020

Google-algoritme herkent borstkanker soms beter dan menselijke dokter

Google-zusterbedrijf DeepMind heeft een programma met kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkeld dat op scans borstkanker kan herkennen. Dat doet het programma geregeld beter dan menselijke doktoren, schrijft Google in een blogbericht. Het AI-model van DeepMind scant mammogrammen, afbeeldingen van de borstklier die door middel van röntgenstraling zijn gemaakt. Het programma is volgens Google nauwkeuriger dan experts.

Wetenschappers ontwikkelen minuscule hart- en ademsensor

Het gebruik van technologie in de medische sector gaat met sprongen vooruit, zo blijkt wederom uit een nieuwe vondst van wetenschappers verbonden aan de Universiteit van Singapore. Men ontwikkelde een minuscule hart- en ademsensor met een lengte van 0,9 millimeter. De sensor beschikt niet over een batterij, maar wordt via RFID gevoed zodra het apparaat waarmee je de sensor uitleest in de buurt komt.