dinsdag 31 maart 2020

Axivate Capital stelt per direct 10 miljoen euro beschikbaar voor health-sector

Axivate Capital van Bas Rasker (Eliza was here, Zoover.com en Weeronline.nl) en Andreas Ezinga (KPMG, Plain Vanilla Investments, Ballorig), stelt per direct een bedrag van tenminste 10 miljoen euro beschikbaar voor investeringen in de zorg.

Axivate Health neemt actief deel in Nederlandse en Europese scale-ups op het gebied van innovatieve zorgtechnologie. Men richt zich met name op bedrijven die actief zijn in digital health en/of IT, AI en medtech-oplossingen die meerwaarde bieden voor patiënten en professionals.

Rutger van Zuidam, die samen met Axivate zijn bedrijf Qualizorg verkocht en inmiddels ook een van de Axivate-partners is, treedt op als investment partner Health.

Naast kapitaal krijgen de ondernemers ook actieve ondersteuning van een van de aandeelhouders.

maandag 30 maart 2020

Duitsland wil met app corona opsporen

Duitsland wil een app ontwikkelen die bijhoudt met wie een smartphonegebruiker in contact is geweest. Mocht de eigenaar van de smartphone het coronavirus blijken te hebben, dan kan de overheid met de informatie uit de app zijn laatste contacten opsporen. In Singapore bestaat al een dergelijke app. Die registreert via Bluetooth wanneer de smartphone in de buurt van een andere telefoon is.

zondag 29 maart 2020

Met smartring verloop van COVID-19 voorspellen

Onderzoekers van de Universiteit van Californië willen de symptomen van COVID 19 zien te voorspellen met de zogeheten Oura-smartring.

Deze ring kan de hartslag, bewegingen en temperatuur van de gebruiker volgen, en dus een beeld geven van de gezondheid van de gebruiker. De ring kan gekoppeld worden aan een app die inzicht geeft in onder meer de gezondheid en het slaapverleden.

Voor de studie gaan de onderzoekers data van de smartring combineren met dagelijkse enquêtes die gaan over de mogelijke symptomen van de ondervraagden.

Aan het onderzoek doen 2000 ziekenhuismedewerkers mee.

Locatiegegevens in VS gebruikt om verspreiding corona in beeld te krijgen

Locatiegegevens van mobiele telefoons worden in de VS gebruikt om de verspreiding van het coronavirus in de gaten te houden, meldt The Wall Street Journal. Deze gegevens worden gebruikt om de aanpak van het virus strategisch beter te plannen. De geanonimiseerde informatie helpt om beter in beeld te krijgen waar burgers nog steeds in groepen samenkomen, in welke mate ze gehoorzamen aan de maatregelen en hoe het virus de detailhandel beïnvloedt.

vrijdag 27 maart 2020

Apple brengt eigen coronavirus COVID-19 app uit

Apple heeft in de VS een speciale app en website gelanceerd om Amerikanen te informeren over het coronavirus. De COVID-19 app is gemaakt in samenwerking met Amerikaanse gezondheidsorganisaties. Apple geeft op de pagina ook tips wat je kan doen met betrekking tot social distancing, het wassen van je handen en andere algemene tips.

App voor social distancing


Een nieuwe app laat je telefoon trillen als iemand binnen een straal van anderhalve meter afstand van je komt. De app is gemaakt door een softwareontwikkelaar die het coronavirus overleefde. De app werkt op basis van Bluetooth. Als iemand jou benadert en een smartphone op zak heeft en Bluetooth aan heeft staan, dan krijg je een waarschuwing.

Nederlandse rekenkracht in strijd tegen corona

SURF, de ICT-coöperatie van onderwijs en onderzoek, wil corona-onderzoekers versneld toegang te geven tot hoogwaardige rekenfaciliteiten en datadiensten.

Onlangs gaven techreuzen als IBM, Amazon Web Service, Google Cloud, Microsoft en het Amerikaanse Department of Energy aan wetenschappers toegang tot hun supercomputers te verlenen om zo het onderzoek naar het COVID-19-virus te versnellen.

Ook dichter bij huis wordt wetenschappelijk onderzoek ondersteund met extra rekenkracht. Het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC) stelt komende acht weken bijvoorbeeld hun supercomputer BrENIAC voor onderzoek naar COVID-19 beschikbaar en soortgelijke initiatieven zien we inmiddels in Frankrijk, Finland, Duitsland en Ierland verschijnen.

SURF draagt bij aan de versnelling van het onderzoek naar het coronavirus door onderzoekers en onderzoeksgroepen versneld toegang te geven tot onder andere geavanceerde high performance computing (HPC)-faciliteiten. Alle corona-gerelateerde onderzoeken kunnen binnen enkele dagen met een ‘fast track grant’ aan de slag. We doen dit in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Deze versnelde procedure geldt voor alle SURF-faciliteiten en -diensten, waaronder de nationale supercomputer Cartesius, het Lisa rekencluster, high-throughput dataprocessing, HPC Cloud en cloud-oplossing op maat met bijvoorbeeld Kubernetes. Bij elk van deze faciliteiten kan ook de nodige opslag en assistentie bij het opzetten van de software en technische expertise worden aangevraagd.


VUB-ingenieurs vangen dreigend tekort beademingstoestellen op

Als het aantal covid-19 patiënten in België blijft stijgen, dreigt een mogelijk tekort aan beademingstoestellen.

Een team ingenieurs aan het FabLab Brussels van de Vrije Universiteit Brussel is daarom begonnen aan het bouwen en testen van een eenvoudig beademingstoestel. Ze zijn vertrokken van een ontwerp van MIT, uitgebreid met sensoren op basis van specificaties van onderzoekers van Johns Hopkins University en het UZ Brussel. Een grootschalige productie is nog niet aan de orde.
Tijdens de komende dagen en weken moet eerst blijken of de toestellen ook effectief inzetbaar zijn in ziekenhuizen.

De ingenieurs onder leiding van Mark Runacres, professor stromingsmechanica en hoofd van het FabLab Brussels, hebben het ontwerp aangepast aan de noden van covid-19 patiënten. In enkele dagen tijd hebben zij een eerste prototype gebouwd. „Snelheid is nu van groot belang,“ legt Runacres uit. „Artsen in de eerste lijn hebben nu geen tijd om losse ideeën uit te wisselen met ingenieurs. Het FabLab-team heeft er daarom voor gekozen om niet te praten maar te bouwen. Op basis van een werkend prototype kan veel sneller beslist worden of het ontwerp geschikt genoeg is voor gebruik in ziekenhuizen.“

Het prototype is in het FabLab Brussels gebouwd door een team van personeel, doctorandi en studenten uit de opleiding industrieel ingenieur aan de VUB. Zij maken deel uit van een nationaal en internationaal netwerk en staan in direct contact met collega’s uit de academische wereld en uit het bedrijfsleven, die voortdurend feedback geven over het ontwerp en suggesties maken ter verbetering. „Die input is essentieel.

Het initiatief past in de open-source filosofie die het FabLab Brussels kenmerkt: als het prototype geschikt wordt bevonden, zullen de plannen voor het ontwerp publiek beschikbaar gemaakt worden, zodat andere labs het ontwerp kunnen realiseren en verbeteren. Maar om de volumes te produceren die misschien nodig zijn, heeft het FabLab ook steun nodig van de industrie. De respons tot nu toe is alvast heel positief.

donderdag 26 maart 2020

Corona-app breder beschikbaar

De app Luscii, waarmee mensen hun symptomen omtrent het coronavirus kunnen doorgeven aan een ziekenhuis, is nu ook buiten Amsterdam beschikbaar. Eerst in Utrecht, Nijmegen en Assen.

Mensen kunnen via de app symptomen doorgeven die mogelijk wijzen op een besmetting met het COVID-19-virus. Medisch personeel beoordeelt de situatie.

Mensen uit de regio Amsterdam, Amstelveen, Zaanstad en Almere komen via de app in contact met het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). In Utrecht werkt Luscii met het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) en in de regio Nijmegen met het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ).

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) maakt vrijdag bekend uit welke postcodegebieden mensen contact met het ziekenhuis kunnen opnemen.

TechMed zet alle zeilen bij om ziekenhuizen te helpen

De coronacrisis legt een enorme druk op de zorg en het zorgpersoneel. Er dreigt ook nog eens een tekort aan medische hulpmiddelen en apparatuur. Het TechMed Centre van de Universiteit Twente start diverse initiatieven om de zorgsector te ondersteunen bij de aanpak van deze crisis. Van het snel bijscholen tot medici tot het ontwikkelen van nieuwe oplossingen voor beademing.

Medische professionals, zoals arts-assistenten en ook specialisten die urgente bijscholing nodig hebben om ingezet te worden in de frontlinie van de corona-zorg, kunnen bij TechMed terecht. Het centrum is daarvoor de mogelijkheden aan het opschalen en zet al het simulatieonderwijs in dat het in huis heeft.

Het meest in het oog springende project gaat over een techniek om meerdere patiënten op een verantwoorde manier gebruik te laten maken van één beademingsmachine. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk bestaande hulpmiddelen, op een slimme manier gecombineerd om snel te kunnen opschalen. In dit project werkt TechMed nauw samen met het Radboudumc, Amsterdam UMC en het Medisch Spectrum Twente.

Ook werkt TechMed aan de mogelijkheden van artifical intelligence om het verdere verloop van de ziekte te kunnen voorspellen. En de onderzoekers hebben veel ervaring met het plannen van schaarse capacitet van bijvoorbeeld intensive care units.

woensdag 25 maart 2020

VodafoneZiggo en KPN willen telecomdata afstaan voor bestrijding corona

VodafoneZiggo en KPN willen eventueel geanonimiseerde metadata afstaan aan Nederlandse en Europese overheden in de strijd tegen het coronavirus.

Ze reageren op een voorstel van Eurocommissaris Thierry Breton. Die wil in kaart brengen welke groepen mensen zich waarheen bewegen. Met zulke data zou het gemakkelijker zijn de verspreiding van het coronavirus bij te houden en mogelijk te bestrijden.

De Europese Commissie zegt dat de gegevensverzameling voldoet aan de regelgeving.

Noordhoff biedt extra ondersteuning voor (aankomende) zorgprofessionals

Noordhoff en Profportaal Zorg bieden alle ziekenhuizen, zorginstellingen en zorgonderwijsinstellingen gratis content aan om zorgprofessionals te helpen in de strijd tegen corona.

Iedereen die daar behoefte aan heeft, kan gratis gebruik maken van meer dan 55 e-learning modules, interactieve werkinstructies, video’s en artikelen.

Specifiek voor het zorgonderwijs – maar ook voor iedereen toegankelijk – is ZorgPad, de methode voor mbo Zorg & Welzijn en hbo Verpleegkunde, opengesteld tot 1 augustus aanstaande.

Eerder gezamenlijk ontwikkelde tools en platformen zoals AskMe (waarmee een zorgprofessional op de werkplek binnen drie klikken bij het juiste antwoord is) blijken in deze bijzondere tijd van extra toegevoegde waarde.

dinsdag 24 maart 2020

Ransomwarecriminelen zetten medische data online

De criminelen achter de Maze-ransomware hebben toch gegevens online gezet van een Brits onderzoeksbedrijf dat medicijnen en vaccins voor ziektes maakt.

De criminelen hebben medische dossiers van patiënten online gezet. Die zijn overigens niet van recente datum. In de dossiers staan medische vragenlijsten, en kopieën van paspoorten en rijbewijzen van zeker 2300 personen.

Meteen meer geld voor digitale zorg

Het ministerie van VWS maakt direct geld vrij voor extra digitale toepassingen voor ondersteuning en zorg op afstand aan thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking.

Binnen de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is een speciale noodregeling ingericht: SET Covid-19. De regeling is bedoeld voor zorg- en welzijnsorganisaties die nu extra willen investeren in digitale zorg op afstand.

Via de regeling is per aanvraag €50.000 beschikbaar. Aanvragen kunnen vanaf woensdag 25 maart, 09.00 uur worden ingediend.

De zorg aan thuiswonende kwetsbare ouderen of mensen met een chronische ziekte of beperking staat onder druk door het Covid-19 virus en de maatregelen om verspreiding te voorkomen. Zorgaanbieders hebben daarom behoefte aan meer technologische mogelijkheden om snel zorg op afstand te kunnen bieden of om mantelzorgers te ondersteunen bij hun zorgtaken, zoals beeldschermzorg, indicatiestelling via een app en medicijndispensers.

Amerikaanse wet kan beslag leggen op beademingsapparaten Philips

Philips maakt zich zorgen of ze de komende weken de levering van beademingsapparaten kan voortzetten. De Amerikaanse president Trump heeft een wet uit 1950 van stal gehaald die hem het recht geeft de apparatuur in eigen land te houden, de zogenoemde Defense Production Act.

Philips kondigde zondag aan de productie in de VS de komende twee maanden te willen verdubbelen. De apparaten die uit de Amerikaanse fabrieken komen zijn bestemd voor landen over de hele wereld.

Franse ziekenhuizen onder vuur van DDOS aanval

De systemen van een groep ziekenhuizen in Parijs zijn zondag doelwit geweest van een DDOS-aanval. Deze groep speelt een belangrijke rol in het bestrijden van de coronacrisis in de Franse hoofdstad. De aanval op ziekenhuisgroep Assistance Publique - Hôpitaux de Paris (APHP), met in totaal 44 ziekenhuizen', nam ongeveer een uur in beslag.

Supercomputers ingezet voor onderzoek naar coronavirus

De VS zet supercomputers in in de strijd tegen het coronavirus. IBM, Amazon Web Service, Google Cloud, Microsoft en het Amerikaanse Departement voor Energie gaan wetenschappers toegang geven tot deze supercomputers om onderzoek te doen naar COVID 19.

Zo hoopt men sneller een vaccin te kunnen ontwikkelen.

Onderzoekers kunnen een voorstel indienen, dat wordt beoordeeld. Voowaarde is dat het voorstel genoeg bijdraagt aan de volksgezondheid.

Masterstudenten TU Delft willen beademingsapparatuur ontwikkelen

Masterstudenten Technical Medicine onder leiding van Jaap Harlaar, opleidingsdirecteur Technical Medicine, zijn het initiatief OperationAIR gestart met als doel zo snel mogelijk een simpel en relatief goedkoop beademingsapparaat te ontwikkelen.

De studenten die zich op vrijwillige basis aan dit initiatief hebben verbonden, werken momenteel aan de ontwerpeisen voor een snel te realiseren beademingsapparaat.

Of het uiteindelijke prototype in productie genomen wordt en beschikbaar komt voor de zorg in Nederland hangt nog af van veel factoren. Wel is er nauw contact met intensivisten uit het LUMC en het Erasmus MC over de actuele situatie op de Intensive Care afdelingen.

maandag 23 maart 2020

Cardiogram-app meet symptomen van griep en COVID-19

Mensen met een Apple Watch kunnen voortaan met de Cardiogram-app de reactie van hun lichaam op infecties en ziekten in de gaten houden, ook wat betreft COVID-19. Daartoe maakt de app gebruik van onderzoeksresultaten van de Health eHeart Study van de universiteit van Californië in San Francisco.  Met de app zijn evenwel geen diagnoses te stellen met deze app. Het hulpmiddel is vooral bedoeld voor zieke mensen om zich beter bewust te maken hoe het lichaam reageert.

zondag 22 maart 2020

Siri screent gebruikers op Coronavirus

Apple heeft Siri bijgewerkt voor gebruikers in de VS. De spraakassistent kan een globale screening uitvoeren om te zien of je het coronavirus hebt.

Daartoe worden vragen gesteld over droge hoest, koorts of kortademigheid. Ook geeft Siri bepaalde adviezen hoe je je handen moet wassen.

Om de check te beginnen hoef je alleen maar te zeggen: ‘Hé, Siri, heb ik het Coronavirus?’

zaterdag 21 maart 2020

WHO start WhatsApp-chatfunctie met informatie over coronavirus

De gezondheidsorganisatie WHO is in samenwerking met Facebook een chatfunctie gestart via WhatsApp over het coronavirus.

De WHO Health Alert is te bereiken door 'hi' te appen naar het speciale telefoonnummer +41 798 931 892.

Ook is er een segment met valse informatie die de WHO graag nuanceert.

Lucien Engelen (Deloitte): ‘Het coronavirus zorgt voor een kanteling’

Met de uitbraak van een pandemie staat de gezondheidszorg wereldwijd voor ongekende uitdagingen. Juist in deze crisissituatie kunnen digitale tools zoals videoconferencing, monitoren op afstand en data-analyse een waardevolle bijdrage leveren. Dat zegt Lucien Engelen, Edge Fellow bij Deloitte Center for the Edge, tegen Emerce.

De Nederlandse IC’s beschikken over ruim duizend bedden, nu wordt de capaciteit haast verdubbeld,” zegt Engelen. 'Maar op termijn kan het nodig zijn dat patiënten op andere afdelingen in het ziekenhuis opgevangen moeten worden, buiten de IC.' Dan is het handig om patiënten met behulp van digitale tools op afstand in de gaten te houden.

Zogeheten slimme pleisters bieden de mogelijkheid om op afstand een aantal vitale parameters te monitoren, zoals ademhaling, temperatuur en hartslag.

vrijdag 20 maart 2020

Slimme thermometers voor temperatuur en koorts

Goedkope thermometers in de winkel zijn onder de huidige omstandigheden snel uitverkocht, maar de wat duurdere slimme modellen zijn vaak nog wel te krijgen. Met sommige modellen kun je zonder lichaamscontact de temperatuur opnemen.

Zo beschikt Withings Thermo over niet minder dan 16 nauwkeurige sensoren, die met kleurcodes aangeven hoeveel koorts je hebt. Daartoe richt je infraroodbundel op het voorhoofd, zodat er geen contact is met speeksel of andere lichaamsvloeistoffen.

donderdag 19 maart 2020

Vraag en aanbod extra zorgpersoneel bij elkaar gebracht

De verschillende initiatieven die de afgelopen dagen zijn gelanceerd om extra zorgpersoneel te werven bundelen hun krachten en worden via een gezamenlijke database gekoppeld aan de vraag van zorgorganisaties.

De afgelopen dagen kwamen er her en der zo’n 7000 aanmeldingen binnen van ex-zorgmedewerkers die graag zouden willen helpen nu er overuren worden gemaakt in de zorg.

Op www.extrahandenvoordezorg.nl kunnen gepensioneerde of andere professionals die niet meer in de zorg werken zich aanmelden als ze tijdelijk terug zouden willen keren. Ook zorg- en welzijnsorganisaties die door de coronacrisis staan te springen om extra medewerkers kunnen hier terecht.

ZoraBots stelt al zijn robots ter beschikking aan Belgische verzorgingstehuizen

De Belgische firma ZoraBots, leverancier van humanoïde robotica, zal al zijn robots James in België beschikbaar stellen aan de bejaardentehuizen en professionele zorgverleners.

In tegenstelling tot tablets en smartphones is de robot James mobiel en werkt hij op stemgeluid: hij gaat van kamer tot kamer, vraagt geen enkel contact en stelt de patiënten in staat in alle sanitaire veiligheid een video-oproep te doen.

ZoraBots heeft 16 distributeurs in 22 landen. Ondertussen zijn deze distributeurs gecontacteerd om het initiatief wereldwijd uit te rollen.

WhatsApp waarschuwt voor misinformatie over coronavirus

WhatsApp roept gebruikers op om niet zomaar informatie die verspreid wordt over het coronavirus te delen. Op WhatsApp doen afgelopen weken volgens de chatdienst onjuiste verhalen over het virus de ronde. WhatsApp zal nummers van hotlines publiceren waar gebruikers contact mee kunnen opnemen om correcte informatie te krijgen over het virus en de uitbraak.

dinsdag 17 maart 2020

Infectieradar brengt klachten COVID-19 in beeld

Vanaf vandaag kunnen mensen in Nederland helpen bij het in kaart brengen van klachten die kunnen wijzen op het nieuwe Coronavirus. Zij geven via de infectieradar eens per week door of zij in de afgelopen week koorts of andere klachten hadden. Hiermee kan het RIVM volgen hoe gezondheidsklachten verspreid zijn over het land en hoe dit zich ontwikkelt in de tijd. De gegevens dienen als input voor wetenschappelijk onderzoek.

Het RIVM volgt de ontwikkeling van het Coronavirus op basis van de verplichte meldingen van besmettingen door artsen. Maar veel mensen hebben lichte klachten en worden niet getest. Hierdoor is steeds minder goed te volgen hoe het coronavirus zich ontwikkelt in Nederland.

Met Infectieradar is het mogelijk toch een beeld te krijgen van de ontwikkeling van het Coronavirus. Hoe meer mensen meedoen, hoe betrouwbaarder dit beeld is.

Het RIVM hoopt op ongeveer 100.000 deelnemers verspreid in Nederland. Het maakt hiervoor overigens niet uit of mensen daadwerkelijk COVID-19 hebben of bijvoorbeeld griep of een verkoudheid.

De website Infectieradar is een onderdeel van Influenzanet. Dat is een Europees samenwerkingsverband met verschillende universiteiten en overheden.

OLVG lanceert corona app

Het OLVG heeft een app gelanceerd waarbij mensen uit de regio Amsterdam kunnen controleren of ze mogelijk corona hebben.

In de app kan men dagelijks eenvoudig gezondheidsgegevens doorgeven. Bijvoorbeeld hoeveel men hoest, kortademig is en wat de temperatuur is.

Het team van OLVG corona beoordeelt de antwoorden die men geeft in de app.

De app is geen vervanging van reguliere zorg of spoedhulp. Als mensen ernstig ziek zijn, moeten ze zelf actie ondernemen. 

Quli stelt online platform drie maanden gratis open

Quli heeft besloten om haar online platform en PGO drie maanden gratis open te stellen voor zorgverleners, zodat zij gemakkelijk en veilig zorg op afstand kunnen bieden. Dit in verband met de maatregelen van de overheid met betrekking tot het coronavirus.

Quli biedt een online platform waarmee zorgprofessionals kunnen communiceren met patiënten. Omdat het door de overheid wordt gesteld zoveel mogelijk thuis te blijven, is het bieden van zorg op afstand extra belangrijk. Quli maakt het via veilig beeldbellen, mailen en chatten mogelijk om mensen te informeren zonder dat er direct contact nodig is.

Iedereen in het netwerk heeft een Quli-account die toegankelijk is via de PC, tablet of smartphone. Zo blijven mensen, hun naasten en zorgverleners in deze tijd van weinig direct sociaal contact ook op deze manier met elkaar verbonden.

maandag 16 maart 2020

Microsoft start covid-19-tracker online

Microsofts Bing heeft een kaart gepubliceerd waarop de verspreiding van het covid-19 virus wereldwijd wordt bijgehouden. De site gebruikt gegevens van instanties als de Wereldgezondheidsorganisatie en het Nederlandse RIVM. Door op een land te klikken, krijgen gebruikers informatie en nieuws te zien over de desbetreffende locatie.

Verily opent corona-screeningsite in Californië

Google-dochter Verily is een website gestart waarmee mensen gescreend en getest kunnen worden op het virus. Vooralsnog is die bedoeld voor de San Francisco Bay Area, maar het is de bedoeling dat hij nationaal beschikbaar komt.

De website vraagt naar de symptomen van de gebruiker. Als de klachten overeen komen met die van het coronavirus, kan de persoon doorgestuurd worden naar fysieke testlocaties in de buurt.

Gebruikers moet 18 jaar of ouder zijn, Engels spreken en in de Verenigde Staten wonen.

woensdag 11 maart 2020

Datawetenschappers TU/e voorspellen groei coronabesmettingen

Door populatiegroeimodellen los te laten op wereldwijde coronadata kunnen Eindhovense datawetenschappers het te verwachten aantal nieuwe besmettingen en doden als gevolg van het Covid-19 virus berekenen.

Voor de vier landen met het hoogste aantal besmettingen – China, Zuid-Korea, Iran en Italië – is een nauwkeurige voorspelling mogelijk van één tot drie dagen vooruit. Voor Zuid-Korea en Iran kunnen ze bovendien al het maximaal aantal infecties schatten.

Op korte termijn wordt dit ook voor andere landen mogelijk, zoals Nederland en de Verenigde Staten. Deze pagina geeft telkens een update van hun laatste voorspellingen.

De wetenschappers baseren zich op de beroemde logistische functie, ontwikkeld door de Belgische wiskundige Pierre Francois Verhulst rond 1845. Deze functie beschrijft hoe een populatie groeit door de tijd, en heeft een S-vorm: in het begin groeit de bevolking langzaam, gevolgd door een steeds sterker wordende stijging, die vervolgens afvlakt tot een maximum.

dinsdag 10 maart 2020

Apple werkt mogelijk aan fitness-app

Apple werkt naar verluidt aan een nieuwe workout-app inclusief voorbeelden.

De workout-app zou moeten verschijnen in watchOS, tvOS 14 en iOS 14, die mogelijk in juni wordt gepresenteerd aan ontwikkelaars.

De app heeft de codenaam Seymour gekregen. De uiteindelijke naam zou ‘Fit for Fitness’ kunnen worden.

Stroom als wapen tegen suizende oren

Vijftien procent van de volwassenen ervaart oorsuizen. Een op vijf van hen zoekt hiervoor hulp bij een arts. Laure Jacquemin (UZA/UAntwerpen) onderzoekt momenteel of tinnitusklachten met behulp van elektrische stroom verminderd kunnen worden. De eerste resultaten zijn bemoedigend.

Tinnitus is het waarnemen van een geluid dat niet aanwezig is in de omgeving. Dit fantoomgeluid is meestal een gevolg van gehoorschade. De hersenen reageren op een tekort aan binnenkomend geluid door zelf een geluid te produceren.

Jacquemin beïnvloedt deze hersenactiviteit met behulp van stroom, die geleverd wordt door kleine elektroden. Door gebruik te maken van deze kleine elektroden kan ze de stroom heel precies richten op één bepaalde hersenregio. Aan het doctoraatsonderzoek namen 117 patiënten met tinnitus deel.

Bij een op drie van de behandelde patiënten verminderde de last van het oorsuizen sterk na de therapie met elektrische stroom.

maandag 9 maart 2020

‘Apple Watch kan zuurstofgehalte in bloed meten’

Er worden vermoedelijk nieuwe gezondheidsfuncties uitgerold in het nieuwste model van de Apple Watch,  Series 6.

Zo kan straks de zuurstofsaturatie, oftewel zuurstofverzadiging, worden gemeten. In de slagaders moet dat bij een gezonde persoon 95 tot 100 procent te zijn.

Er bestaan al wel speciale meters om het bloedzuurstofgehalte te meten. Die draag je op je vingertop. Fitbit meet sinds kort al het bloedzuurstofgehalte.

zondag 8 maart 2020

Facebook weigert advertenties voor mondkapjes

Facebook weigert nog langer advertenties die medische mondkapjes aanprijzen. Hetzelfde verbod geldt voor Instagram.

Omdat er een tekort aan mondkapjes is ontstaan, worden sets soms voor meer dan 100 euro verkocht.

Verkoopplatform eBay was Facebook voor met een soortgelijk verbod.

woensdag 4 maart 2020

Flevoziekenhuis lekt gegevens

In het Flevoziekenhuis in Almere zijn via een verloren geraakte USB-stick de gegevens van duizenden patiënten gelekt. Een zorgverlener van het ziekenhuis had tegen het protocol patiëntgegevens op een stick bewaard.

Op de stick stonden gegevens van 4300 patiënten die van 2014 tot en met 2017 in behandeling waren bij de gipskamer.

Er zijn gelijk maatregelen genomen: het is verboden om USB-sticks te gebruiken voor het opslaan van herleidbare persoonsgegevens. Het gebruik van onbeveiligde USB-sticks is sowieso niet meer toegestaan.

dinsdag 3 maart 2020

VPRO Tegenlicht: Mijn DNA

Tegenwoordig kan ieder mens zijn eigen DNA laten analyseren. Veel mensen doen dat ook. Voor een schappelijke prijs testen Silicon Valley bedrijven als 23andMe en Ancestry.com jouw DNA. Daarover gaat het in VPRO Tegenlicht: Mijn DNA op zondag 12 april op NPO 2.

Filmmaker Roland Duong had een moeder met schizofrenie en was nieuwsgierig of hij een erfelijk risico met zich meedraagt. Hij liet zijn eigen DNA testen en ging bij vermaarde DNA-wetenschappers langs om erachter te komen wat een DNA-test je kan vertellen. Welke erfelijke ziektes zitten in ons DNA verborgen? En willen wij dit allemaal wel weten?

Duong besluit bij het Nederlandse bedrijf Igene zijn DNA te Laten testen. Hij praat met Jaap Goudsmit en Fransje van der Waals, een wetenschappelijk artsenkoppel dat onderzoek verricht naar de betrouwbaarheid van DNA-testen. Duong krijgt de resultaten van zijn test te horen bij de VU, die ook een gezaghebbend DNA onderzoeksteam heeft, onder leiding van Danielle Posthuma. Zijn genetisch risico profiel onthult veel, maar wat zegt het eigenlijk?

Bij het laten uitvoeren van een DNA-test liep Duong tegen allerlei persoonlijke en ethische dilemma's aan. Wat gebeurt er met je DNA als je dat opstuurt naar een Silicon Valley bedrijf als 23&me? Gaat Big Pharma of een verzekeringsbedrijf er dan met je DNA-informatie vandoor? En wat heb je eraan als je een verhoogde kans hebt op een ziekte waar geen medicijnen voor bestaan? Of als blijkt dat je een verhoogde kans hebt op depressie of schizofrenie?

zondag 1 maart 2020

Meer medische toepassingen voor Wear OS

Google wil meer opties voor gezondheidsmetingen toevoegen aan Wear OS, de software voor slimme horloges. Er wordt gedacht aan het meten zuurstofverzadiging in het bloed, slaapanalyse, detectie van apneu en het bijhouden van het hartritme. Verder overweegt Google koppelingen met medische apparaten, of het verbinden met fitnessapparatuur in de sportschool. Google heeft nog wel wat in te halen. Apple is op het gebied van medische toepassingen verder.