maandag 31 augustus 2020

Nederlandse corona-app werkt niet goed op achtergrond

De Nederlandse CoronaMelder-app werkt niet goed op Android-telefoons in de accubespaarmodus. Daardoor krijgen gebruikers soms pas een notificatie als ze de app handmatig openen.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bevestigt het probleem in een brief aan de Tweede Kamer. Het probleem komt zowel bij iOS als op Android voor, zegt hij.

De Jonge schrijft ook dat het probleem verschilt per toestel. Het probleem zou 'samenhangen met het framework van Apple en Google'.

VS halen streep door order Philips

De Verenigde Staten stoppen met de afname van beademingsapparatuur van Philips.

Oorspronkelijk zouden 43.000 beademingsapparaten worden geleverd. Dat worden er nu niet meer dan 12.300.

De mededeling van de Amerikaanse regering kwam voor Philips als een verrassing.

Philips was een van de tien bedrijven waarmee de Amerikaanse regering aan het begin van de coronacrisis een contract sloot voor de levering van in totaal 187.000 beademingsapparaten.

Duitse corona-app 17,5 miljoen keer gedownload

De Corona Warning-app van de Duitse overheid is nu 17,5 miljoen keer gedownload. Dat blijkt uit actuele cijfers van Deutsche Telekom en de Duitse RIVM, het Robert Koch Institute (RKI).

De app werd 9,3 miljoen keer gedownload via de Google Play Store en 8,2 miljoen keer uit via Apples App Store.

Medio juli van dit jaar stond de teller op 16 miljoen downloads.

De telefonische hotline is sinds 16 juni 240.384 keer gebeld en van 17 tot en met 24 augustus kwamen er dagelijks 2740 telefoontjes binnen.

Er zijn geen gegevens over het aantal mensen dat is geïnformeerd over een mogelijke besmetting.

vrijdag 28 augustus 2020

Landelijke uitrol van CoronaMelder-app uitgesteld

De landelijke invoering van de Nederlandse CoronaMelder-app op 1 september gaat niet door. De Kamer wil eerst stemmen over een tijdelijke wet die het gebruik van de app regelt. Dit mede op verzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens.

De wet regelt dat de app alleen mag worden ingezet voor de coronapandemie, en dat zowel de overheid als private bedrijven de app niet mogen verplichten.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de wet, die ook nog langs de Eerste Kamer moet.

donderdag 27 augustus 2020

RVS: Stel prioriteiten voor doorontwikkeling digitale zorg na corona

Fysieke zorg was tijdens de coronacrisis vaak niet mogelijk. Om toch zorg te kunnen leveren, zetten zorgaanbieders digitale zorg op grote schaal in. Het ministerie van VWS vroeg de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving wat zij kan doen om dit op een zinvolle manier te behouden.

In het aan Minister Van Ark aangeboden advies doet de Raad drie concrete aanbevelingen: stel prioriteiten, zorg voor effectieve bekostiging en staar niet blind op beloften van techniek, maar blijf leren.

Tijdens de coronacrisis maakten veel patiënten gebruik van digitale zorg, zoals beeldbellen. Terwijl de introductie voor corona langzaam verliep, ging de uitvoering nu snel. Na eigen analyse en gesprekken met ervaringsdeskundigen constateert de Raad dat de snelle digitalisering niet persé blijvend of waardevol is nu fysiek contact na de coronacrisis weer vaker mogelijk is. Ook zijn niet alle ervaringen positief. Het is daarom belangrijk dat het ontstane momentum wordt benut om digitale zorg verder door te ontwikkelen en in te bedden in zorgprocessen. Daarvoor doet de Raad de volgende aanbevelingen.

Allereerst dient de overheid inhoudelijk richting te geven aan de doorontwikkeling van digitale zorg. Dit kan door de in 2014 gestelde eHealth doelen te herijken. Zo borgt zij dat de ontwikkeling van digitale zorg in de praktijk bijdraagt aan de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen. Digitalisering die helpt het personeelstekort in de zorg mee terug te dringen, heeft prioriteit. Gevolgd door de twee andere prioriteiten die daaraan verder invulling geven: digitale zorg die de positie en netwerken van zorgvragers versterkt of die toekomstige zorg voorkomt.

Tijdens de coronacrisis kon digitale zorg veelal op dezelfde manier als normale zorg worden gedeclareerd. Volgens de Raad moet deze verruiming ook na corona blijven, om duurzame bekostiging mogelijk te maken.

In de coronacrisis waren er naast positieve ervaringen ook kritische geluiden. Zo kan digitale zorg de therapeutische relatie tussen cliënt en zorgverlener soms bemoeilijken. Het is daarom belangrijk kritisch te blijven en ongefundeerd technologie-optimisme te voorkomen. Dit kan door te investeren in praktijkgericht onderzoek. Zo kan digitale zorg in co-creatie worden ontwikkeld en verbeterd. Toezichthouders moeten daarbij blijven beoordelen of de beoogde waardevolle bijdrage van digitale zorg in de praktijk inderdaad blijkt.

woensdag 26 augustus 2020

Turkse corona-app laat gebruikers overtredingen bij overheid melden

Het Turkse ministerie van Gezondheid heeft een nieuwe versie van zijn corona-app uitgebracht die gebruikers de optie biedt om overtredingen van bijvoorbeeld cafés en restaurants bij de overheid te melden.

Het zou daarbij niet alleen om horecagelegenheden gaan, maar ook om personen die zich niet aan de regels houden. De app laat weten dat de gegevens van de melder niet worden meegestuurd.

Apple breidt COVID notificatie uit

Apple heeft een eerste bèta uitgebracht van iOS 13.7. Deze kan notificaties doorgeven over mogelijke COVID besmettingen zonder dat een corona-app hoeft te worden geïnstalleerd.

De technologie voor de uitwisseling van Bluetooth gegevens, waaraan de COVID-19 Exposure Notification API ten grondslag ligt, was al aanwezig sinds iOS 13.5, maar vergt nog de inzet van een corona-app.

Apple en Google hadden al aangekondigd dat ze de technologie in fasen zouden uitrollen.

Fitbit introduceert smartwatch met stresssensor

Fitbit heeft een nieuwe wearable Sense aangekondigd, inclusief stresssensor.

De sensor van de Sense kan elektrodermale activiteit detecteren, oftewel de variatie in de elektrische eigenschappen van de huid.

Ook worden meetgegevens over hartritme, reactievermogen, slaap en activiteit meegewogen. De scores variëren van 1 tot 100, waarbij een hogere score aangeeft dat je lichaam minder fysieke tekenen van stress vertoont.

De Fitbit Sense is vanaf eind september beschikbaar voor 330 euro.

dinsdag 25 augustus 2020

Fitbit: trackers identificeren coronagevallen een dag voor symptomen

Fitbit, maker van fitnessgtracker, claimt dat het in een deel van onderzochte gevallen van het coronavirus de verschijnselen van de ziekte al kan identificeren voordat de drager symptomatisch is geworden.

Zo zouden ademhalingssnelheid, hartslag in rust en hartslagvariabiliteit nuttige variabelen zijn om vroege stadia van het coronavirus te identificeren.

In de meest gunstige gevallen is zelfs bijna een week voor het aanbreken van lichamelijke klachten aan deze cijfers te zien dat een gebruiker het coronavirus heeft.

maandag 24 augustus 2020

De zoektocht naar moleculaire lijm voor gerichte aanpak van ziekten

In ons lichaam zitten eiwitten die het werk doen in de cel, en eiwitten die hen moeten reguleren. Die laatsten remmen of versterken de activiteit, afhankelijk van de noodzaak. Bij veel ziekten - bijvoorbeeld kanker - is er echter zo’n grote overactiviteit in de cel, dat de regulator-eiwitten het niet meer kunnen bijbenen.

Onderzoekers van de TU Eindhoven ontwikkelden daarom een soort moleculaire ‘lijm’ die de regulator helpt om harder te remmen. Nu is deze techniek verder uitgewerkt, en vonden de onderzoekers een compleet onverwachte manier om nieuwe eiwit-lijmende moleculen te maken.

De weg via regulator-eiwitten is logisch, omdat hun natuurlijke functie er toch al uit bestaat de overactiviteit in de cel te remmen. Kun je die regulator-eiwitten ondersteunen in hun remmende kracht, als een volumeknop die je harder draait, dan heb je een veel natuurlijkere en doelmatigere manier gevonden om overactieve eiwitten te onderdrukken.

TU/e-onderzoekers Eline Sijbesma en Emira Visser van het Institute for Complex Molecular Systems zijn met deze vraag aan de slag gegaan. De remming of versterking van activiteiten in onze cellen vindt plaats doordat een regulator-eiwit bindt aan het proces-eiwit in de cel dat regulatie nodig heeft. Ze vormen dan samen een complex.

vrijdag 21 augustus 2020

Bijna 1,5 miljoen mensen met smartphone kunnen corona-app niet gebruiken

Ruim 1,47 miljoen mensen met een smartphone kunnen de CoronaMelder-app niet gebruiken, blijkt uit cijfers die het ministerie van Volksgezondheid heeft gedeeld met NU.nl.

De reden is dat die apparaten niet de benodigde versie van het mobiele besturingssysteem Android of iOS draait.

De CoronaMelder-app werkt alleen op smartphones met Android 6.0 of hoger en iOS 13.5 of hoger.

donderdag 20 augustus 2020

Coronadashboard uitgebreid met rioolwaterdata van 10 miljoen mensen

Sinds deze week zijn meer resultaten van het rioolwateronderzoek van het RIVM beschikbaar op het coronadashboard van de Rijksoverheid. Het gaat om resultaten van het onderzoek bij 80 meetlocaties. Uit onderzoek blijkt dat het coronavirus in ontlasting van mensen te vinden is, zelfs voordat zij klachten hebben. Door deze data te verzamelen en het aantal meetpunten uit te breiden, is op regionaal niveau steeds beter te zien of het virus ergens de kop opsteekt.

Het RIVM onderzoekt sinds april wekelijks rioolwatermonsters van rioolwaterzuiveringsinstallaties op de aanwezigheid van het coronavirus. In de afgelopen periode is het aantal meetpunten uitgebreid van 29 naar 80. Daarmee wordt het rioolwater van ongeveer 10 miljoen mensen in Nederland op het coronavirus onderzocht. Uiteindelijk worden alle ruim 300 rioolwaterzuiveringsinstallaties aan het dashboard toegevoegd. Het rioolwateronderzoek is gericht op rioolwater van grote groepen mensen en kan niet herleid worden naar een of enkele personen. Het is dus niet mogelijk nieuwe individuele besmettingen op te sporen via het rioolwater. De informatie kan wel herleid worden naar het voorzieningsgebied van de rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Onderzoekers testen eens per week rioolwater dat over 24 uur verzameld is. De testresultaten laten zien hoeveel virusdeeltjes in het rioolwater zitten. Niet bij alle mensen die corona hebben is het virus aan te tonen in de ontlasting. Sommige mensen die besmet zijn met het coronavirus hebben meer virusdeeltjes in hun ontlasting dan andere. En niet alle mensen die het coronavirus in hun ontlasting hebben, hebben gezondheidsklachten.

Bluetooth-organisatie wil contacttracering uitbreiden naar wearables

De Bluetooth Special Interest Group wil contacttracering voor het coronavirus uitbreiden naar wearables zoals smartwatches en polsbandjes.

De Bluetooth SIG verwacht dat een eerste ontwerp van deze specificatie binnen enkele maanden wordt vrijgegeven.

Volgens Bluetooth SIG hebben inmiddels 'ruim 130 deelnemende bedrijven' zich bij de Exposure Notification-werkgroep gevoegd om een gestandaardiseerde methode te definiëren.

woensdag 19 augustus 2020

Rathenau Instituut bezorgd over Nederlandse corona-app

Het Rathenau Instituut heeft zorgen over de Nederlandse corona-app CoronaMelder, mede vanwege de afhankelijkheid van Apple en Google.

In april waarschuwde het Rathenau Instituut de Tweede Kamer al om een corona-app niet te zien als dé oplossing van de corona-epidemie, maar als slechts één van de mogelijke beleidsopties.

'Een overheid mag dit doen wanneer het noodzakelijk is om de volksgezondheid te beschermen, maar het is de vraag of deze app daarvoor niet een te zwaar middel is, gezien de onnauwkeurigheid ervan (70%-75%) en alle risico’s op onzorgvuldigheden in het meldingsproces eromheen', zo laat het instituut weten.

De maandag verschenen, Nederlandse CoronaMelder-app is na een dag in totaal 431.213 keer gedownload via de Apple App Store en de Google Play Store.

Het aantal van 431.213 downloads is door een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid medegedeeld aan Nu.nl. 

dinsdag 18 augustus 2020

AP: Privacy corona-app gebruikers nog onvoldoende gewaarborgd

De privacy rond corona-app CoronaMelder is nog onvoldoende gewaarborgd. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) adviseert het kabinet de app pas in te zetten als de adviezen zijn opgevolgd.

De AP vindt dat de minister afspraken moet maken met Google en Apple over de software die zij leveren voor de inzet van de app, dat er een wet moet komen om de inzet van de app goed te regelen en dat duidelijk moet worden dat de servers die de app gebruikt ook veilig zijn.
De AP is wel positief over de ontwikkeling van de app op zichzelf. Die is duidelijk ontworpen met privacy als uitgangspunt. Met allerlei technische waarborgen voor de privacy van gebruikers, zoals versleuteling van het dataverkeer en het versturen van nepcodes om te voorkomen dat je iets kunt aflezen uit het dataverkeer.

Maar de app staat niet op zichzelf. De app is afhankelijk van andere technische onderdelen én wetgeving. 'Daar zitten onze zorgen,' zegt voorzitter Aleid Wolfsen. 'Die app is niet alleen wat jij op je scherm ziet, maar ook de techniek van Google en Apple, en ook de servers waar je jouw gegevens heen stuurt. Die app is onderdeel van een systeem. Ook in die andere onderdelen van dat systeem moet de privacy op orde zijn, net zo goed als in de app zelf.'

De grootste zorg van de AP gaat over het zogeheten Google Apple Exposure Notification framework, de onderliggende software in mobiele besturingssystemen Android en iOS die de Nederlandse corona-app mogelijk maakt. Het is voor de AP niet duidelijk of deze Amerikaanse techgiganten via de combinatie van het framework en het besturingssysteem gegevens van gebruikers in handen krijgen en wat daarmee gebeurt. En het gaat hier om gezondheidsgegevens, zeer gevoelige gegevens van heel veel mensen.

De overheid moet duidelijke afspraken maken met Google en Apple, voordat ze de app in gebruik neemt. En de AP moeten kunnen controleren of dit goed geregeld is. Dat is nu niet het geval.
Gezien de omvangrijke en veelomvattende impact van een Corona-app, is een wet volgens de waakhond de meest logische basis. Die wet zou moeten regelen dat de minister van VWS de bevoegdheid krijgt deze gegevens te verwerken én zou ook privacywaarborgen moeten bevatten.

maandag 17 augustus 2020

CoronaMelder-app is vanaf maandag ook in Drenthe en heel Overijssel te gebruiken

De CoronaMelder-app is vanaf maandag niet alleen in Twente maar in heel Overijssel en in Drenthe te gebruiken. Aanvankelijk zou de test alleen in een kleinere regio worden getest, maar het experiment wordt uitgebreid.

De Nederlandse corona-app kan vanaf 17 augustus worden gedownload, en in bepaalde gebieden ook in de praktijk worden getest.

vrijdag 14 augustus 2020

Kunstmatige intelligentie versnelt screening COVID-19 op Eerste Hulp

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en het Catharina Ziekenhuis hebben een nieuw algoritme ontwikkeld dat heel snel COVID-19 in het bloed kan herkennen. De software is bedoeld voor gebruik op de Eerste Hulp, om corona bij binnenkomende patiënten snel uit te sluiten. Daardoor zijn er minder vaak standaard corona-testen nodig.

De quickscan voor COVID-19 is binnen drie maanden ontwikkeld en wordt nu al gebruikt door artsen op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Catharina Ziekenhuis.

De onderzoekers kregen op het hoogtepunt van de coronapandemie de vraag of er geen snellere test was om COVID-19 uit te sluiten. Op de Spoedeisende Hulp is het belangrijk om zo snel mogelijk te weten of een patiënt coronapositief is of niet. Patiënten kunnen dan meteen geïsoleerd worden, en het personeel kan extra maatregelen nemen om zichzelf te beschermen.

Om het algoritme te ontwikkelen, moesten de bloedwaarden van ruim 10.000 patiënten van de SEH digitaliseren. Dat was een monnikenwerk op zich. En er moest kunstmatige intelligentie aan te pas komen om uit die overstelpende hoeveelheid data de juiste conclusies te kunnen trekken.

donderdag 13 augustus 2020

Nu ook mogelijk om online afspraak coronatest te maken

Vanaf heden kan iedereen met (milde) klachten die passen bij het coronavirus, online een testafspraak maken en de uitslag van de coronatest bekijken. Dit is een aanvulling op het landelijk coronatest afsprakennummer 0800 – 1202. Dit nummer blijft 7 dagen per week van 8:00 tot 20:00 uur bereikbaar voor het maken van een testafspraak.

Online kan een testafspraak gemaakt worden via Rijksoverheid.nl/coronatest. Om een afspraak te maken heeft men DigiD nodig. Op basis van de ingevoerde postcode toont het systeem testlocaties en beschikbare tijdstippen. Na de keuze volgt een afspraakbevestiging per e-mail en sms. Als de uitslag bekend is, wordt per dit per e-mail gemeld. Het inzien van de uitslag kan weer via de coronatest website door in te loggen met DigiD. Positieve testuitslagen worden nog steeds uitsluitend telefonisch doorgegeven door de GGD.

woensdag 12 augustus 2020

Nieuw neuraal netwerk helpt artsen begrijpen waarom hartpatiënten recidiveren

Patiëntgegevens zijn een ware schatkamer voor AI-onderzoekers. Probleem: veel van de algoritmen die ze gebruiken om de data te analyseren, werken als een black box, waardoor de resultaten vaak lastig zijn te interpreteren voor artsen.

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en de Zhejiang universiteit in China hebben nu een algoritme ontwikkeld dat niet alleen de heropname van hartpatiënten in ziekenhuizen voorspelt, maar ook vertelt waarom. Het werk is gepubliceerd in BMC Medical Informatics and Decision Making.

Artsen gebruiken steeds vaker gegevens uit elektronische patiëntendossiers. Door er slimme algoritmen op los te laten, kunnen ze beter patiëntrisico's inschatten, behandelresultaten voorspellen, en therapieën kiezen en evalueren. De succesvolle toepassing van machine learning-algoritmen in een klinische omgeving gaat echter niet altijd soepel. De resultaten zijn namelijk lastig te interpreteren.

Om dit probleem op te lossen, heeft promovenda Peipei Chen van de faculteit Industrial Engineering and Innovation Sciences, samen met andere onderzoekers van de TU/e en Zhejiang University in Hangzhou, een op aandacht gebaseerd neuraal netwerk getest op hartpatiënten in China. Neurale netwerken met een zogenaamd attention-mechanisme kunnen zich, door gebruik te maken van informatie uit de context, richten op de belangrijkste informatie in gegevens.

dinsdag 11 augustus 2020

Virginia eerste Amerikaanse staat met corona-app

Virginia is de eerste Amerikaanse staat met een trackingapp voor coronagevallen, gebaseerd op het platform dat Apple en Google eerder dit jaar hebben geïntroduceerd.

De app van Virginia heet Covidwise en is inmiddels beschikbaar in de appwinkels van Apple en Google. Voor de ontwikkeling ervan is 229.000 dollar gereserveerd plus 1,5 miljoen dollar voor marketingdoeleinden.

Aanvankelijk zouden Alabama, North Dakota en South Carolina als eerste met een contract tracing app komen. Het Department of Health and Environmental Control van Zuid Carolina ziet echter af van een corona-app, en Alabama heeft de tool opgenomen in een gesloten proefprogramma.

maandag 10 augustus 2020

Bio-inkten vormen de sleutel voor 3D-printen van menselijk weefsel

Xpect-INX, een UGent spin-off project, biedt onderzoekers, clinici en industrie unieke materialen of ‘bio-inkten’ om cellen, weefsels, en mogelijk zelfs volledige organen 3D te printen.

Vlaanderen pioniert al jarenlang op het vlak van 3D-printtechnologie met toepassingen in de ruimtevaart, mode en architectuur.

Door het gebrek aan materialen die de structuur en functie van biologische weefsels kunnen nabootsen, bleven de mogelijkheden in de medische sector beperkt tot het 3D-printen van medische apparaten of anatomische modellen. Dankzij de innovatieve materialen die aan de UGent ontwikkeld zijn, kan nu ook menselijk weefsel geprint worden. 

De toepassingen van deze ‘bio-inkten’ zijn legio. Dit kan gaan van het omzetten van de 2D-celculturen in petrischalen naar meer realistische 3D-culturen, het herstellen of vervangen van beschadigde cellen of weefsels door ziekte of letsel tot het kweken van ‘mini organen-op-chip’ voor het screenen van nieuwe geneesmiddelen.

Waar vandaag ingrepen als een borstreconstructie, het vervangen van een hartklep of een meniscus vaak gepaard gaan met de nodige complicaties, zouden de combinatie van 3D-printen met deze bio-inkten een duurzamere en patiëntspecifieke oplossing bieden. Zo kan het beschadigde weefsel vervangen worden door nieuw, lichaamseigen weefsel, net zoals bij een defect aan een auto. Op langere termijn zou zelfs het printen van volledige organen mogelijk moeten zijn om het tekort aan donororganen op te lossen.

vrijdag 7 augustus 2020

Digitale meting impact COVID-19 bij kankerpatiënten

De afdeling medische oncologie van het Jessa Ziekenhuis, het Limburgs Oncologisch Centrum (LOC), UHasselt en Limburg Clinical Research Center (LCRC) gaan in samenwerking met AWELL Health de impact van COVID-19 bij kankerpatiënten digitaal meten.

Op korte termijn moet dit tot een betere opvolging van de dagelijkse zorg voor de patiënten leiden. Op langere termijn is het ook de bedoeling om meer inzicht te krijgen in het verloop van de neveneffecten van chemo, al dan niet in combinatie met COVID-19 en welke behandelingen meer of minder aangewezen zijn.

Patiënten met kanker worden tijdens de COVID-19 pandemie aan meerdere risico’s blootgesteld. Zij hebben door hun verminderde immuniteit als gevolg van kanker of de kankerbehandeling meer kans op een ernstige COVID-infectie. Ze worden ook regelmatig in het ziekenhuis verwacht voor hun kankerbehandeling en opvolging, maar door het coronavirus worden de ziekenhuisbezoeken beperkt, wat een weerslag heeft op de normale oncologische zorg en wat bij de patiënten leidt tot meer angst en gevoelens van hulpeloosheid.

Bij kankerpatiënten die positief testen op COVID-19 wordt de kankerbehandeling ook vaak onderbroken en mogelijk verloopt de corona-infectie bij hen ook ernstiger.

Ondersteunende oncologisch zorg blijft belangrijk
Nochtans is het zowel voor COVID-19-positieve als -negatieve patiënten uiterst belangrijk dat ze kunnen blijven rekenen op voldoende ondersteunende oncologische zorg. De digitale monitoring kan daar een belangrijke bijdrage toe leveren want zij moet leiden tot verbeterde communicatie tussen de patiënt en de arts, een hogere patiënttevredenheid, nauwere opvolging van chemo nevenwerkingen en COVID-19 symptomen, vroegtijdige detectie van complicaties, en snellere doorverwijzing naar de zorgverlener of de spoedafdeling.

woensdag 5 augustus 2020

UMC Utrecht gaat drukte meten met wifi-netwerk

Om ervoor te zorgen dat er overal voldoende ruimte blijft om afstand van elkaar te houden, werkt het UMC Utrecht aan een systeem om de drukte te meten aan de hand van Wifi-signalen.

Op dit moment heeft het ziekenhuis nauwelijks coronapatiënten. Maar ook als dat aantal onverhoopt weer toeneemt, wil men de overige zorg zoveel mogelijk kunnen blijven bieden.

Op sommige plekken in het UMC Utrecht wordt het wat sneller druk. Te druk soms.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan de poliklinieken of de hoofdingang. Dat zijn dan ook de plekken waar op dit moment de proef wordt uitgevoerd.

De mobiele apparaten van patiënten, bezoekers en medewerkers zenden Wifi-signalen uit. Het UMC Utrecht kan deze gegevens niet herleiden; alleen het aantal unieke apparaten met actieve wifi-signalen worden geteld. Het is dus niet bekend van wie de apparaten zijn en wie er in het ziekenhuis aanwezig zijn.

dinsdag 4 augustus 2020

Nieuw Europees platform voor corona-apps

De makers van de Duitse corona-app en Deutsche Telekom werken aan een softwareplatform dat het mogelijk maakt voor corona-apps van verschillende landen om met elkaar te communiceren.

De extra functionaliteit is bedoeld voor burgers die op reis gaan naar een ander land.

Er is al wel een standaard van Apple en Google, maar daar maken de Franse en Hongaarse apps geen gebruik van.

maandag 3 augustus 2020

Tien miljoen voor ‘WhatsApp voor de zorg’ Siilo

De Nederlandse maker van berichtensoftware Siilo, bedoeld voor de medische en zorgmarkt, haalt 9,5 miljoen euro aan financiering op.

De zogeheten lead investor in deze ronde is Heal Capital, van Duitse zorgverzekeraars, en ook Philips stapt in via zijn Health Technology-fonds.

Siilo zegt dat het rond de 250.000 gebruikers heeft, onder meer in het ErasmusMC, het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, Charité in Berlijn en de Engelse East Lancashire Hospitals. Zij versturen rond de twintig miljoen berichten per maand.

De medisch gerichte app is mede gebouwd met technische en marktinzichten van de ooit internationaal bekende chatapp eBuddy.