woensdag 30 september 2020

Belgische corona-app is officieel beschikbaar


De Belgische corona-app Coronalert is vanaf woensdag voor iedereen in het land te downloaden. De contact-tracing-app maakt gebruik van de technologie van Google en Apple.

Gebruikers moeten minimaal iOS 13.6.1 hebben. In die versie introduceerde Apple de Exposure Notification-api. Voor Android geldt versie 6 of hoger.

In de afgelopen weken hebben 17.000 Belgen de app getest. In die testperiode kwamen geen technische problemen naar boven.

De app werd gemaakt door ontwikkelaar DevSide, en de back-end wordt verzorgd door het federale onderzoekscentrum Sciensano, dat de ontwikkeling ook overzag.

Brenno de Winter: 'De Nederlandse corona-app wordt de meest privacy vriendelijke app van Europa'

Er is een groot verschil tussen kritisch aan de zijlijn staan en je ergens vol in storten en daarmee je kop op het hakblok leggen. Onderzoeksjournalist Brenno de Winter deed vaak het eerste en doet nu het tweede. Hij is betrokken bij de ontwikkeling van de Nederlandse corona-app. “Ik ben bezig met de privacy en de beveiliging van de corona-app. Het draait dan om 3 dingen: privacy, privacy recht en security en die dingen hebben alles met elkaar te maken. Bij deze app draait het erom dat je zoveel mogelijk vertrouwen wekt. Dus het is belangrijk dat je de beloftes over privacy en security waarborgt.”

dinsdag 29 september 2020

Grote Amerikaanse ziekenhuisketen getroffen door ransomware

Universal Health Services (UHS), één van de grootste zorgverleners in de Verenigde Staten met vierhonderd ziekenhuizen en zorgcentra, is getroffen door ransomware.

Medewerkers hebben instructies gekregen dat ze hun computers niet mogen inschakelen.

UHS heeft zelf nog geen reactie op de berichtgeving gegeven. De zorgverlener telt 90.000 medewerkers en behandelt naar eigen zeggen elk jaar 3,5 miljoen patiënten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Twente vraagt Rijk om mee te investeren in ontwikkeling MedTech-cluster Twente

Medische technologie is de groeibriljant van de Twentse en Overijsselse economie. Om het Medisch Technisch Cluster Twente door te laten groeien tot een toonaangevende speler in Europa in 2030, is het noodzakelijk dat er nu wordt geïnvesteerd in faciliteiten, kapitaal en ontwikkelkracht.

Die boodschap kreeg staatssecretaris Mona Keijzer tijdens haar werkbezoek aan innovatiecampus Kennispark in Enschede. De regionale partners nodigen het Rijk uit om mee te investeren in de ontwikkeling van het MedTech-cluster Twente.

Met deze investering komt een betere, betaalbare gezondheidszorg dichterbij, evenals de versnelde introductie van nieuwe zorginnovaties, een sterke economische regio, werkgelegenheid op alle niveaus, groei van bedrijven en behoud van talent.
 
De COVID-19-crisis heeft aangetoond dat het belangrijk is dat Nederland zijn eigen medische supply chain heeft. Ook moeten innovaties snel naar de markt kunnen worden gebracht.

donderdag 24 september 2020

Corona-app half oktober breder uitgerold

De corona-app van de overheid komt op zijn vroegst pas half oktober voor heel Nederland in de lucht. De bijbehorende wet is nog niet door het parlement.

Technisch is de app sinds begin augustus af, maar hij ligt nu op de plank, zegt een van de makers, die graag anoniem wil blijven.

De corona-app is sinds half augustus al te downloaden voor iOS en Android en wordt in vijf GGD-regio's al ondersteund. Buiten die regio's kunnen mensen hem wel downloaden, maar de GGD's in die regio's ondersteunen de app nog niet.

woensdag 23 september 2020

Implantaat op maat in slechts paar dagen dankzij 3D-technologie

Het UMCG wil met bedrijven in de regio en de Rijksuniversiteit Groningen patiënten die een implantaat op maat nodig hebben veel sneller helpen.

Het ziekenhuis wil dat proces met behulp van 3D-technologie verkorten van enkele weken tot drie á vier dagen, meldt het Dagblad van het Noorden. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor Witec in Stadskanaal.
 
Er bestond al een 3D-lab waar artsen een breuk van alle kanten kunnen bekijken en een operatie kunnen voorbereiden.

maandag 21 september 2020

Artsen in Nederlandse ziekenhuizen starten studie met Apple Watch Series 6

De Apple Watch krijgt steeds meer essentiële gezondheidsfuncties. Denk aan de hartsensor, de ECG-app en de saturatiemeter.

Reden genoeg voor artsen uit zes Nederlandse ziekenhuizen die werken met de Luscii-app om de Apple Watch mee te nemen in een kwalitatieve studie naar de toepasbaarheid van de Apple Watch in de zorg.

Vanaf 1 oktober starten artsen uit zes ziekenhuizen die de Luscii-app gebruiken met de nieuwe studie. De Luscii-app waarschuwt de artsen bij plotselinge afwijkingen in e metingen.

zaterdag 19 september 2020

Doorbraak longkankeroperaties


Een nieuw ontwikkelde methode om longkankeroperaties te doen met behulp van een virtualrealitybril blijkt zeer succesvol, meldt de NOS.

Bij deze methode worden beelden van een CT-scan met speciale software tot een driedimensionaal kleurenbeeld gecombineerd om zo de longen virtueel in 3D in beeld te brengen. De chirurgen bestuderen de beelden voorafgaand aan de operatie uitvoerig en ook tijdens de operatie zijn de beelden leidend.

De longchirurgen in het Erasmus MC spreken van een grote stap voorwaarts. 'Een absolute revolutie in de diagnostiek', noemt hart-longchirurg Lex Maat het. 'Voorheen moesten we plakje voor plakje in ons hoofd het verloop van de bloedvaten reconstrueren om een beetje een idee te krijgen hoe het driedimensionaal zit. Met de VR-bril kan ik als het ware door de long heen wandelen, precies zien waar de tumor zit. Ik kan nu recht op het doel afgaan en alleen het zieke weefsel isoleren en verwijderen'.

vrijdag 18 september 2020

Onderzoek naar dood patiënt na ransomwareaanval op ziekenhuis

De Duitse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de dood van een patiënt die niet naar het ziekenhuis in Düsseldorf kon worden gebracht vanwege een ransomwareaanval. De patiënt is mogelijk overleden.

Het ziekenhuis in Düsseldorf werd vorige week getroffen door ransomware, waardoor computersystemen voor langere tijd niet goed werkten.

Door de ransomware konden er ook veel minder operaties plaatsvinden en kon het ziekenhuis minder patiënten opnemen.

donderdag 17 september 2020

Consortium start ontwikkeling privacy-bestendige infrastructuur voor gezondheidsgegevens

TNO start samen met Performation, MRDM, Skaly en Digi.me het Connect2HealthConsumer consortium om een privacy-bestendige infrastructuur te ontwikkelen voor het samenbrengen van persoonlijke gezondheidsgegevens (zoals bijvoorbeeld data van apps en wearables).

Het project richt zich op de ontwikkeling van zogenoemde privacy respecting technologieën, standaarden en afspraken om persoonlijke gezondheidsdata met elkaar te verbinden zodat gezondheidsadviezen in de toekomst beter afgestemd kunnen worden op het individu.
 
Connect2HealthConsumer heeft potentieel een breed toepassingsgebied, en zal zich eerst concentreren op het vastleggen van het afsprakenstelsel voor de preventieve personal health train. Deze personal health train (PHT), is een oplossing waarin data blijft waar deze is. Op zogenaamde stations wordt data geanalyseerd door modellen (treinen) die langs de stations rijden om bijvoorbeeld persoonlijk gezondheidsadvies te genereren. De gebruiker kan het individu zelf, de onderzoeker of een individuele/particuliere organisatie zijn. De gebruiker kan op zoek zijn naar persoonlijk gezondheidsadvies of zoeken naar informatie of een oplossing. De PHT kan een antwoord leveren dat gebaseerd is op meerdere gegevensbronnen, en zal pas data gebruiken na uitdrukkelijke toestemming van de eigenaar zelf en zonder dat zijn identiteit wordt onthult.

woensdag 16 september 2020

Diakonessenhuis verbetert Elektronisch Patiëntendossier

Het Diakonessenhuis breidt het komend jaar de functionaliteit van haar Elektronisch Patiëntendossier mijnDiak fors uit. De patiënt krijgt nog meer regie en het wordt eenvoudiger om allerlei e-health toepassingen met mijnDiak te koppelen.
 
Het Diakonessenhuis maakt sinds 2017 gebruik van HiX, het Elektronisch Patiëntendossier van Chipsoft. HiX ondersteunt een groot deel van de interne processen in het ziekenhuis.
 

Ook kan gemakkelijk en veilig informatie worden uitgewisseld met andere zorginstellingen. Patiënten kunnen delen van hun dossier inzien, hebben inzicht in hun afspraken en kunnen bijvoorbeeld herhaalmedicijnen aanvragen.

dinsdag 15 september 2020

Europese landen testen gateway die corona-apps laat samenwerken

Zes Europese landen zijn een test gestart met een zogeheten gateway die de verschillende nationale corona-apps van de landen moet laten samenwerken.

De uitgewisselde informatie wordt gepseudonimiseerd, ook nog eens versleuteld, tot een minimum beperkt en slechts zo lang opgeslagen als nodig is om infecties te traceren.

De test vindt plaats met de backend-servers van de officiële corona-apps uit Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Ierland, Italië en Letland.

maandag 14 september 2020

Fitbit ontvangt wettelijke goedkeuring voor ECG-app

Fitbit heeft goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en een Conformité Européenne (CE)-markering in de Europese Unie ontvangen, voor zijn elektrocardiogram (ECG) app om het hartritme te beoordelen op atriale fibrillatie (AF), een aandoening die wereldwijd meer dan 33,5 miljoen mensen treft.

De Fitbit ECG-app, recent onthuld tijdens Fitbit’s productlancering voor het najaar, zal in oktober beschikbaar zijn voor gebruikers op de Fitbit Sense in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Nederland, Zweden, Zwitserland, Tsjechië, Polen, België, Portugal, Roemenië, Ierland, Italië, Spanje, Frankrijk, Hong Kong en India.
 
Hartaandoeningen blijven wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak, ondanks dat het een van de meest te voorkomen aandoeningen is. Atriale fibrillatie, een onregelmatig hartritme dat het risico op ernstige complicaties zoals een beroerte verhoogt, kan bijzonder moeilijk zijn om te detecteren, omdat er tijdens een voorval soms geen symptomen vertoond worden. Sommige onderzoeken suggereren dat maar liefst 25 procent van de mensen met een AF-gerelateerde beroerte erachter komt dat ze AF hebben nadat er een beroerte is opgetreden.

zondag 13 september 2020

Voortaan niet meteen coronatests na melding van CoronaMelder-app

 

Nederlanders die een waarschuwing krijgen van de CoronaMelder-app kunnen zich niet meer meteen laten testen. Het nieuwe beleid werd vrijdag aangekondigd en is zaterdag van kracht gegaan.

In een vorige testversie van de app werd iedereen die bericht ontving opgeroepen om een coronatest te komen afnemen.

De Jonge wil op deze manier de druk op testlocaties verlagen. Veel Nederlanders hebben moeite met het maken van een testafspraak, door de groeiende vraag.

donderdag 10 september 2020

Google toont coronavirus-statistieken in Maps

Google Maps gaat het aantal coronagevallen per land tonen. Dat ontdekte ontwikkelaar Jane Manchun Wong.

Wanneer op de Verenigde Staten ingezoomd wordt, kan zelfs gezien worden dat de gegevens onderverdeeld worden per staat. Naast het reproductiegetal wordt ook getoond of deze een trend van stijgen of dalen vertoont.

Of deze functie werkelijk uitkomt is onduidelijk. Google heeft het officieel niet aangekondigd.

woensdag 9 september 2020

Belgische corona-app is af

De Belgische corona-app is klaar en de overheid wil hem de komende weken testen. Eerst gebeurt dat bij rond de zeventig mensen, daarna wordt de test uitgebreid naar tienduizend mensen.

Het bedrijf Devside bouwt de app. De app werkt net als in veel andere landen met de Exposure Notification-api van Apple en Google.

De ontwikkeling verloopt anders dan in Nederland, waar Coronamelder grotendeels in het openbaar is ontwikkeld en waar het testen al in juli begon.

dinsdag 8 september 2020

Pit Janssen (MedApp): 'We zorgen dat je de juiste medicijnen hebt'



In Nederland lopen circa één miljoen mensen rond die meer dan vijf verschillende medicijnen zouden moeten slikken. Zouden moeten, want de inname van al die verschillende medicijnen is vaak een probleem. De ouderwetse pillendoos kan enigszins orde in de chaos scheppen, maar als je even niet oplet heb je zo een dag of meer overgeslagen. Met alle gevolgen van dien. MedApp wil mensen helpen hun therapie trouw te verbeteren. De app herinnert je dat je een medicijn in moet nemen, maar kan ook voorraad beheer op zich nemen. “Zorgen dat je de juiste geneesmiddelen op het juiste moment hebt”, aldus co-founder Pit Janssen.

maandag 7 september 2020

Patiëntenportaal Mijn Dossier: inloggen via DigiD app met eenmalige ID-check

Patiënten van Amsterdam UMC kunnen voortaan ook met hun DigiD inloggen in het patiëntenportaal Mijn Dossier. Heeft een patiënt nog geen account dan kan hij of zij dit nu zelf regelen met de DigiD app. Amsterdam UMC is het eerste ziekenhuis dat gebruik maakt van de DigiD app met éénmalige identiteitscontrole: de ID-check.

Amsterdam UMC bewaart alle patiëntengegevens in een beveiligde elektronische omgeving. Patiënten kunnen via het patiëntenportaal ‘Mijn Dossier’ zelf (een gedeelte) van die informatie bekijken of aanpassen. Zoals hun afspraken of uitslagen van onderzoeken. Ook videoconsulten met zorgverleners verlopen via de beveiligde verbinding van Mijn Dossier.

Toen door het coronavirus patiënten niet naar het ziekenhuis konden komen, werd een tijdelijke oplossing bedacht. “Medewerkers konden op afstand helpen met het activeren van het account voor Mijn Dossier,” zegt Evelien Kok, applicatiespecialist E-Health van Amsterdam UMC. “Dat was als noodoplossing prima, maar nu kan een patiënt het zelf regelen. Door de extra identiteitscontrole die in de DigiD app wordt gedaan weet je helemaal zeker dat je met de juiste persoon te maken hebt.”

vrijdag 4 september 2020

Overheid gaat ingebouwde corona-app in Android en iOS niet gebruiken

De Nederlandse overheid zal de in Android en iOS ingebouwde corona-app niet gaan gebruiken. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid tegenover RTL Nieuws weten.

Exposure Notifications Express werkt als veel andere corona-apps, waarbij er via bluetooth codes worden ontvangen en uitgezonden.

De in Android en iOS ingebouwde corona-app werkt alleen als gezondheidsautoriteiten de benodigde servers instellen. "We hebben met de CoronaMelder alles voor iedereen begrijpelijk en toegankelijk gemaakt en het systeem is helemaal ingericht zodat de GGD'en er goed mee kunnen werken", aldus een woordvoerder.

Tech Files: Gezondheid




Hoe ziet onze gezondheidszorg er in de toekomst uit? En wat is daarvoor nodig? In aflevering 1 van de nieuwe reportagereeks Tech Files in verband met de Techrede die op 1 oktober wordt uitgesproken leer je hier meer over en zie je hoe samenwerking tot baanbrekende innovaties leidt.

donderdag 3 september 2020

'Zorginnovaties bereiken Nederlandse patiënt te laat en kosten zijn onnodig hoog'

Door trage implementatie van innovaties krijgen patiënten in Nederland vaak later dan nodig is nieuwe behandelmethoden aangeboden. Daarnaast worden bij de implementatie regelmatig onnodig hoge kosten gemaakt.

Dat is de boodschap die prof. dr. Maria Jacobs benadrukt in haar oratie ‘Op weg naar betere innovatie-implementatie’, bij de aanvaarding van haar hoogleraarschap op de leerstoel Implementatie van innovatie in de gezondheidszorg, die plaatsvindt op 4 september aan Tilburg University.

Om de kwaliteit van de gezondheidszorg en de behandeling van patiënten te verbeteren is continue innovatie noodzakelijk. Door verschillende, vaak organisatorische, redenen worden vernieuwingen in de zorg maar moeizaam doorgevoerd. De huidige marktwerking en concurrentie in de gezondheidszorg vormen vaak een belemmerende factor voor effectieve implementatie van innovaties. De coronacrisis heeft laten zien dat door intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen in de gezondheidszorg op korte termijn grote verbeteringen door te voeren zijn.

Jacobs stelt dat innovaties vaker beoordeeld zouden moeten worden op haalbaarheid in de praktijk, vóór de daadwerkelijke implementatie. Factoren die deze haalbaarheid bemoeilijken zouden eerst moeten worden aangepakt voor de implementatie start.

Geen bewijs dat 5G gezondheid kan schaden; wel onderzoek nodig

Het is niet aangetoond en ook niet waarschijnlijk dat blootstelling aan 5G-systemen de gezondheid kan schaden, al valt dat wetenschappelijk ook niet helemaal uit te sluiten. De Gezondheidsraad adviseert daarom de blootstelling te monitoren en meer onderzoek te doen.

De raad kan geen antwoord geven op de vraag of blootstelling aan 5G-frequenties daadwerkelijk gezondheidsrisico’s oplevert. Dat komt doordat niet bekend is bij welke mate van blootstelling effecten kunnen optreden en ook niet hoe hoog de blootstelling van mensen zal zijn na ingebruikname van de 5G-systemen. De raad is daarom nagegaan of er aanwijzingen zijn dat elektromagnetische velden met de beoogde 5G-frequenties de potentie hebben om de gezondheid te schaden.

Dat 5G nu kan worden uitgerold, komt doordat frequenties worden gebruikt waar al veel onderzoek naar is gedaan. Het mobiele netwerk gaat de komende jaren vooral werken op de 700 MHz en 3,5 GHz. Onderzoek naar effecten van blootstelling aan frequenties rond 26 GHz ontbreekt nog. De raad adviseert om te wachten met dat deel van het netwerk.

Belgisch antisnurkbedrijf naar de beurs

Het Waalse medtechbedrijf Nyxoah, dat een minichip tegen slaapapneu ontwikkeld heeft, krijgt een notering aan Euronext Brussel. Met de beursgang, die rond 23 september wordt verwacht, wil het bedrijf 60 miljoen euro ophalen.

Nyxoah, met hoofdzetel in Mont-Saint-Guibert, ontwikkelde een chip zo groot als een muntstuk die met een insnijding onder de kin wordt ingebracht. De patiënt kleeft voor het slapengaan onder de kin een patch die het implantaat activeert. Dat stimuleert de tongspieren, waardoor die niet verslappen en de luchtweg vrij blijft.