vrijdag 30 oktober 2020
Belgische corona-app 1,7 miljoen keer gedownload
In november wordt de corona-app aangesloten op de Europese hub. Dat is de European Federated Gateway Services, een project waarbij de contact-tracing-apps van verschillende landen onderling moeten kunnen samenwerken.
OMT wil toegang tot telefoongegevens
Dat blijkt uit een brief die OMT-voorzitter Jaap van Dissel naar het ministerie van Volksgezondheid heeft gestuurd.
'Het OMT betreurt dat zij van indirecte, afgeleide en weinig exacte parameters (zoals Apple en Google mobility trends) gebruik moet maken om tussendoor de reactie op maatregelen in te schatten', schrijft Van Dissel. 'Om beter geïnformeerd te zijn, nauwkeuriger prognoses te maken, en ook vroegtijdig bij bijvoorbeeld lokale drukte te kunnen handelen, zou toegang tot geanonimiseerd en op groepsniveau geaggregeerde telefoondata zeer behulpzaam zijn.'
donderdag 29 oktober 2020
CoronaMelder: 10.000 meldingen per dag
In het overgrote deel van de gevallen herkent de app de afstand correct. Zo'n 70 procent van de mensen die een melding krijgen is binnen anderhalve meter afstand van een besmet persoon geweest, schat het ministerie.
Op sociale media gaan overigens verhalen rond van mensen die zeggen meldingen te hebben gehad, terwijl ze bij niemand in de buurt zijn geweest.
dinsdag 27 oktober 2020
Met virtuele patiënten leren hoe je samen beslist
Hoogleraar gezondheidscommunicatie Julia van Weert van de Universiteit van Amsterdam testte samen met collega’s van haar vakgroep, het Amsterdam UMC en de Technische Universiteit (TU) Delft het gebruik van een virtuele patiënt bij de training van geneeskundestudenten. Kan een virtuele patiënt bijdragen aan de communicatievaardigheden van studenten, en kan een student zo beter leren samen met de patiënt een besluit rond een zorgsituatie te nemen? Van Weert noemt de resultaten van de pilot veelbelovend.
Met een virtuele patiënt zouden studenten wel vrij makkelijk en in een veilige omgeving informatie kunnen verzamelen en op basis hiervan een gezamenlijk besluit leren nemen.
In het onderzoek ontwikkelde TU Delft grafische interactieve personages die aan tweedejaars geneeskundestudenten van het Amsterdam UMC op een computerscherm werden getoond en die via de computerspeakers met hen spraken. Gegevens uit eerdere studies naar keuzes rond kankerbehandeling (chemotherapie of hormonale behandeling) werden gebruikt als tekst corpus voor de personages. Computermodellen simuleerden vervolgens de voortgang van kennisopbouw, voorkeursvorming en emotie-expressie in de Virtuele Patiënt. Zo kregen de studenten de illusie dat ze bij een natuurlijke dialoog betrokken waren. In totaal nam elke student drie sessies bij dezelfde virtuele patiënt af.
maandag 26 oktober 2020
Vernieuwde MRI-faciliteit in Ede
Wageningen University & Research (WUR) en Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) realiseren daarmee een unieke faciliteit voor vernieuwend voedingsonderzoek en kwalitatief hoogstaande diagnostiek op locatie van ZGV.
De aanschaf van het nieuwe drie Tesla Magnetische Resonantie Imaging (MRI) apparaat is het vervolg op de succesvolle gezamenlijke investering in de huidige 3T MRI-faciliteit. Deze werd in 2011 bij ZGV geplaatst als onderdeel van de Alliantie Voeding in de Zorg, waarin WUR en ZGV samenwerkingspartners zijn. Vervanging van het huidige apparaat gaat niet over één nacht ijs; de nieuwe MRI staat op z’n plek, maar de installatie en training voor gebruik van het geavanceerde apparaat nemen nog enkele weken in beslag. Naar verwachting is de faciliteit vanaf december beschikbaar voor gebruik in onderzoek door kennisinstellingen en bedrijven.
vrijdag 23 oktober 2020
Koudwatervrees bij GGZ voor online therapie verdwenen door corona
Toen kwam corona. Omdat psychologen, psychotherapeuten en psychiaters hun cliënten niet meer fysiek konden spreken, schakelden ze massaal over op online videoplatforms. Tegen de verwachting in werkt het in veel gevallen beter dan ze dachten, blijkt nu uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven.
Therapeuten zijn onder meer positief over de effectiviteit van de therapie, de ervaren flexibiliteit, de lagere drempel voor contact en het gebrek aan reistijd. Nadelen waren er zeker ook, en online therapie werkt niet voor iedereen.
De deelnemers rapporteerden een aantal voordelen van het online werken. Zo verliepen de sessies vaak efficiënter, omdat zowel zijzelf als hun cliënten minder tijd kwijt waren aan reizen, en waren de gesprekken inhoudelijker. Het laagdrempelige karakter van het videobellen zorgden er ook voor dat therapeut en cliënt elkaar vaker en korter konden spreken, wat gunstig was voor de therapeutische relatie. Volgens de therapeuten waren ook hun cliënten overwegend positief.
Er waren natuurlijk ook nadelen. Veel problemen waren van technische aard, zoals een haperende internetverbinding, andere hadden te maken met het feit dat de behandelaars hun cliënten nu spraken via een scherm.
Belangrijke non-verbale signalen, zoals houding, handbewegingen en geur, vielen daardoor weg. Het was daardoor lastiger om direct contact te maken met hun cliënt, zeker bij zeer emotionele gesprekken of crisissituaties.
Ook bleek therapie-op-afstand minder geschikt voor het behandelen van trauma’s, en voor mensen met psychotische of sociale angstklachten. Ook sessies met kinderen en groepen werken minder goed via online therapie.
donderdag 22 oktober 2020
‘Artrose over 10 jaar de wereld uit’
Het doel is om samen baanbrekend onderzoek te gaan doen om aandoeningen op het gebied van houding en beweging te verhelpen.
ICMS (Interdisciplinary Consortium for Clinical Movement Sciences & Technology) richt zich op de volle breedte van het houding- en bewegingsspectrum: van (fundamenteel) onderzoek tot toepassingen in de zorg en het doorrekenen van de macro-gezondheidseconomische effecten.
Door samen te werken focussen de vijf partners zich niet alleen op het vergroten van kennis over ziekten van het bewegingsapparaat, ook het genezen en afremmen van deze ziekteprocessen staan centraal. De zorg, zowel thuis als in het ziekenhuis, voor mensen met aandoeningen van houding en beweging wordt hiermee binnen afzienbare tijd op een kwalitatief hoger peil gebracht, terwijl deze toch (financieel) beheersbaar blijft. Over tien jaar moet het aantal dwarslaesie patiënten dat volledig afhankelijk is van een rolstoel met 80% zijn afgenomen.
woensdag 21 oktober 2020
3,7 miljoen downloads voor corona-app
Zaterdag 10 oktober werd de CoronaMelder, na een periode van uitstel, officieel landelijk in gebruik genomen.
Volgens de onderzoekers is de app vooral populair onder ouderen. Onder de 50- tot 65-jarigen heeft inmiddels 30 procent de app op de smartphone.
Minister wil bugbountyprogramma voor Nederlandse corona-app
Het is nog niet bekend om wat voor beloning het gaat en als het om een geldbedrag gaat, hoe hoog dat zal zijn. Het Nationaal Cyber Security Centrum deelde tot nu toe beloningen uit in de vorm van T-shirts of cadeaubonnen en in zeldzame gevallen een geldbedrag van maximaal driehonderd euro.
dinsdag 20 oktober 2020
Corona-apps van Italië, Duitsland en Ierland kunnen vanaf nu samenwerken
Het gaat tot nu toe om de Duitse Corona-Warn-App, de Ierse COVID tracker en de het Italiaanse immuni. Deze drie apps zijn gezamenlijk door meer dan dertig miljoen mensen gedownload, wat volgens de Commissie neerkomt op twee derde van de alle app-downloads in de EU.
Toekomstige biosensor voor continue monitoring
In een artikel dat gepubliceerd werd in ACS Sensors, tonen Junhong Yan, Menno Prins, en collega's een nieuwe aanpak op basis van biosensing by particle mobility (BPM). Hierdoor is het mogelijk om voortdurend de concentratie van interessante moleculen met een lage massa te meten in biologische monsters.
Bestaande biosensoren geven doorgaans een enkel meetresultaat van een enkel biologisch monster. Het monster kan bloed, zweet, urine of speeksel zijn, en het resultaat kan het niveau van een eiwit, een hormoon, een geneesmiddel of een virus in het monster zijn.
Het zou echter beter zijn als sensoren een ononderbroken stroom van gegevens produceren, in plaats van slechts één enkel gegevenspunt, want dan zou een individu kunnen volgen hoe een medische aandoening zich in de loop van de tijd ontwikkelt.
De enige continue biosensor die momenteel in de handel verkrijgbaar is, is de Continuous Glucose Monitor (CGM) die continu glucose in interstitieel huidvocht meet, wat zeer nuttig is voor mensen met diabetes. Helaas kunnen andere moleculen dan glucose nog niet continu worden gemeten.
maandag 19 oktober 2020
Slim dashboard moet regionale uitbraken COVID-19 voorspellen
Het team heeft sinds de corona-uitbraak in maart gewerkt aan voorspellingen op basis van geaggregeerde mobiliteitsinformatie uit het gebruik van mobiele telefoons. De subsidie wordt ingezet om die voorspellingen aanzienlijk te verbeteren, door de slimme combinatie met gegevens uit de COVID Radar App. Veiligheidsregio’s kunnen hiermee sneller en gerichter ingrijpen bij dreigende corona-uitbraken, en het ontstaan van nieuwe brandhaarden zelfs voorkomen.
De signalering van de verspreiding van COVID-19 besmettingen loopt op dit moment achter de feiten aan. Zo gaan er snel enkele dagen verloren aan het verkrijgen van testuitslagen en het achterhalen van mogelijk nieuwe besmettingen via contactonderzoek. Daarnaast is het achterhalen van de fysieke verplaatsingen van deze personen moeilijk of zelfs onmogelijk door tijdsgebrek.
De basis voor het identificeren van de besmettingen is de COVID Radar app, ontwikkeld door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), en vanaf april dit jaar in gebruik. Met meer dan 3,5 miljoen ingevulde vragenlijsten door ruim 215.000 unieke gebruikers geeft deze app lokale inzichten in besmettelijke concentraties. De data zijn volledig geanonimiseerd, en daarom geschikt om te delen voor informatieanalyses.
vrijdag 16 oktober 2020
Infectieradar RIVM wordt weer opgestart
Deelnemers kunnen weer wekelijks een vragenlijst kunnen invullen waarmee ze doorgeven of zij klachten hebben die kunnen wijzen op een besmetting met het nieuwe coronavirus.
Binnen een paar weken kunnen ook nieuwe deelnemers zich aanmelden om mee te doen aan Infectieradar.
Begin juni meldde een journalist van de NOS dat privacygevoelige informatie vindbaar was in het systeem van Infectieradar. Het RIVM haalde het systeem uit de lucht en heeft in de tussentijd gewerkt aan een veilige en toekomstbestendige oplossing. De nieuwe Infectieradar is in de afgelopen maanden meerdere keren zorgvuldig getest. In de toekomst wordt Infectieradar ook ingezet om andere infectieziekten te volgen.
donderdag 15 oktober 2020
Nieuw Organ-on-Chip Center Twente: boost voor toepassing en ontwikkeling
Organen-op-chips zijn systeempjes ter grootte van een USB-stick waarin gekweekte menselijke weefsels mini-orgaantjes vormen.
Ze zijn te gebruiken als preklinische testen van medicijnen en maken het in de toekomst soms mogelijk om niet langer proefdieren te moeten inzetten.
Het kersverse Organ-on-Chip Center Twente (OoCCT) heeft als doel het stimuleren van nieuw onderzoek, het verbinden van initiatieven en het versterken van publiek-private samenwerking in de ontwikkeling van nieuwe innovaties.
Onderzoekers van de Universiteit Twente staan mede aan de basis van het European Organ-on-Chip Society EUROoCS, waar aan ook het Nederlandse hDMT (human Organ and Disease Model Technologies)-netwerk is aangehaakt. Daar moet de vooraanstaande positie van Europese wetenschappers verder worden versterkt, door ontwikkelingsmogelijkheden voor wetenschappers, ondersteuning van kansrijke gezamenlijke onderzoeksvoorstellen en verdere uitwisseling van expertise.
Ook in het beter begrijpen van COVID-19 speelt organ-on-chip technologie een belangrijke rol. Zo ontwikkelen UT-onderzoekers met publieke en private partners een hart-op-een-chip en een patiënt-specifiek bloedvat-op-een-chip waarmee de invloed van COVID-19 op hart- en vaatfunctie inzichtelijk moet worden gemaakt.
woensdag 14 oktober 2020
Facebook gaat advertenties weigeren die tegen vaccinaties pleiten
In het nieuwe beleid blijft wel ruimte voor advertenties waarin een standpunt wordt ingenomen voor of tegen overheidsbeleid rond vaccins. Bij deze advertenties komt wel een label.
Het bedrijf zegt samen te werken met onder meer de gezondheidsorganisatie WHO om mensen over het gebruik van vaccins te informeren.
GGD ontwikkelt app die coronapatiënten gegevens van contacten laat delen
De digitale oplossing, met als werktitel 'Oplossing 2', moet het bron- en contactonderzoek van de GGD ondersteunen.
Door het gebruik van de app hoeven GGD-medewerkers geen telefonische inventarisatie meer uit te voeren, waardoor de tijd van het bron- en contactonderzoek wordt verkort.
dinsdag 13 oktober 2020
Apps om verdachte huidplekjes te scannen niet altijd betrouwbaar
Voor het onderzoek controleerden de proefpersonen in totaal 45 huidplekjes met de huidapps Huidmonitor, Medgic en SkinVision. Daarna beoordeelden twee dermatologen de plekjes. Volgens de dermatologen ging het bij twee van de 45 plekjes om huidkanker. Bij Huidmonitor en SkinVision kwamen deze plekjes ook als verdacht naar voren. Medgic gaf voor deze twee plekjes een onduidelijk resultaat. SkinVision zag daarnaast nog veel meer plekjes, onterecht, aan voor huidkanker. Deze app is erg voorzichtig met een advies en stuurt snel door naar de huisarts.
Met de app Medgic kregen de proefpersonen vooral veel onduidelijke uitslagen. Zo kreeg een moedervlek de diagnose ‘goed- of kwaadaardig’. En soms geeft de app voor een plekje vier diagnoses. En voor veel andere plekjes geeft Medgic aan dat de diagnose onbekend is.
Uiteindelijk gaven 16 van de 21 deelnemers aan met een verdacht plekje toch liever naar de huisarts te gaan. Een arts kan een verdacht plekje ook voelen en met een speciale loep bekijken. Zo ontdekten de dermatologen bij 3 deelnemers huidkanker op een plek die ze zelf over het hoofd hadden gezien of niet verdacht vonden.
maandag 12 oktober 2020
Hable One maakt smartphones toegankelijk voor blinden en slechtzienden
Met de zes toetsen kunnen zij op basis van brailleschrift alle letters, cijfers en leestekens typen. Met de twee functietoetsen is de telefoon te bedienen door middel van VoiceOver en Talkback software. Dit zit op elke smartphone en zorgt ervoor dat iedere actie uitgesproken wordt voor de gebruiker. De smartphone zelf kan tijdens het bellen of appen gewoon in de tas of broekzak blijven zitten.
Afgelopen zomer heeft Hable een test uitgevoerd met veertig blinden en slechtzienden. Na twee weken gaf 85 procent van de deelnemers aan het product graag te willen houden. Hierna heeft de helft van de deelnemers het ook daadwerkelijk aangeschaft.
De Hable One is pas net op de markt, maar het team denkt al na over andere manieren om smartphone voor een groter publiek toegankelijk te maken.
zaterdag 10 oktober 2020
Landelijke campagne Coronamelder van start
Bij de GGD Gelderland-Zuid gaf minister Hugo de Jonge (VWS) samen met medewerkers van de GGD en de appbouwers het officiële startsein. Via Coronamelder.nl of de verschillende appstores is CoronaMelder te downloaden.
De app is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD en stelt mensen in staat de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het gebruik van de app is geheel vrijwillig.
Tijdens de testperiode hebben zo’n 1,5 miljoen mensen de app gedownload. Door 615 personen is via de app aangegeven dat zij positief getest zijn.
Op basis van ruwe cijfers uit de praktijktest blijkt dat 99 % van de mensen die een test aan hebben gevraagd (omdat zij een notificatie van de app hebben gehad) nog niet was benaderd in het kader van het reguliere bron- en contactonderzoek. Hoewel deze data nog nader moeten worden onderzocht, kan gesteld worden dat CoronaMelder nauwe contacten sneller bereikt. Ook wordt onderzocht of deze mensen later wel bereikt zijn door het reguliere bron- en contactonderzoek en of de app ook daadwerkelijk meer mensen bereikt.
Dezelfde ruwe cijfers laten zien dat het aantal positieve testen na een CoronaMelder-notificatie in week 40 op ruim 10 procent uitkomt. In vergelijking: gemiddeld over de weken 27 tot en met 37 bleek van de bij het bron- en contactonderzoek in beeld gekomen huisgenoten ruim 13 procent besmet. Van de overige nauwe contacten lag dit percentage op bijna 6 procent.
donderdag 8 oktober 2020
Diverse ziekenhuizen hebben ICT-storing
Het gaat om het Isala-ziekenhuis in Zwolle, de ZorgSaam Zorggroep in Zeeuws-Vlaanderen en Noordwest Ziekenhuisgroep in onder meer Alkmaar die met de storing te maken hebben.
Mogelijk ligt de oorzaak bij leverancier van het EPD-systeem, Chipsoft. Dat bedrijf kan dat vooralsnog niet bevestigen.
Een huis als mantelzorger
Hoogleraar Masi Mohammadi van de faculteit bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven vroeg zich af hoe haar vakgebied deze kwetsbare mensen kan helpen. Kan een huis mantelzorger worden?
Inmiddels test ze Artificial Intelligence-gestuurde oplossingen die geïntegreerd zijn in woningen op de Nederlandse woningmarkt en in verpleeghuizen, om deze droom werkelijkheid te maken.
Eén van de proeftuinen is de slimme wijk in Waalre, die in 2021 gaat starten. Deze wijk is straks voorzien van technologische oplossingen gecontroleerd via kunstmatige intelligentie. De nieuwe wijk biedt onder andere plaats aan 80 senioren met dementie.
Men denkt erover om een ‘digitaal hek’ te plaatsen rondom de wijk, waarbij sensoren een signaal naar de verzorger sturen als een bewoner te ver afdwaalt. Op die manier hopen de onderzoekers de sociale interactie in de wijk voor deze doelgroep te stimuleren zodat de senior geprikkeld blijft.
dinsdag 6 oktober 2020
Kunstmatige alvleesklier voor diabetici breder getest
Zorgverzekeraar Menzis gaat het apparaat voor een groep patiënten in het midden en oosten van het land betalen. De testpersonen worden geselecteerd door artsen.
Een paar jaar geleden is de kunstmatige alvleesklier ook al getest bij enkele diabetespatiënten, maar nu heeft het apparaat een Europees keurmerk gekregen.
Corona-app vanaf zaterdag beschikbaar
Nu na de Tweede Kamer ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet zal CoronaMelder zaterdag 10 oktober landelijk worden geïntroduceerd. Op die dag start ook een landelijke campagne om de app onder de aandacht te brengen.
De app is de afgelopen weken in vijf regio’s getest. Alleen in deze regio’s kun je via de app anderen waarschuwen als je corona blijkt te hebben. Vanaf aanstaande zaterdag kan dat overal in Nederland. De app is sinds de start van de praktijktest ruim 1,3 miljoen keer gedownload.
De app is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. De app beschermt de privacy doordat er geen informatie van gebruikers of de locatie van een gebruiker wordt opgeslagen.
Corona-opt-in nog zonder juridische basis
Om de huisartsgegevens van deze groep toch te kunnen raadplegen werd de 'corona opt-in' bedacht. Daardoor zijn de huisartsgegevens van ruim 8 miljoen Nederlanders nu wel op de huisartsenpost of spoedeisende hulp via het zogeheten Landelijk Schakelpunt beschikbaar. De minister laat weten dat erop het moment aan deze juridische basis wordt gewerkt.
maandag 5 oktober 2020
Spraakgestuurde technologie ‘Hé Google, praat met Zorgbalans'
Daarnaast maakt Zorgbalans voor alle medewerkers gecompliceerde zorgprotocollen via spraaktechnologie toegankelijker.
Met de introductie en ontwikkeling van een voice assistant maakt Zorgbalans haar zorg nog toegankelijker. “Wij zijn op zoek naar innovatieve oplossingen die passen bij wat er in de toekomst van de zorg verwacht wordt”, aldus directeur Wijkzorg Inge Veenstra.
zaterdag 3 oktober 2020
Driekwart tests na waarschuwing CoronaMelder buiten vijf proefregio's
Ruim 75 procent van die tests werd uitgevoerd door GGD's in andere delen van het land, waar de app formeel niet gebruikt wordt, meldt het ministerie van Volksgezondheid aan NU.nl.
Het ministerie van Volksgezondheid zegt te vermoeden dat driekwart van de tests (840 in totaal) buiten de vijf proefregio's plaatsvond, omdat buiten die regio's ook de meeste besmettingen zijn, maar gaf verder geen details.
donderdag 1 oktober 2020
Virtual reality en artificiële intelligentie helpen bij de aanpak van PTSS
De politie werkt al vele jaren aan een effectieve behandeling van beroepsziekten als PTSS. Recente ontwikkelingen zijn onder meer Fitpol, een app met informatie over fit blijven, en een digitale psychologische zelftest. Ook onderzoekt men hoe iets als virtual reality kan bijdragen aan het gezond blijven van onze politiemedewerkers.
Een andere interessante ontwikkeling is artificiële intelligentie (AI) om de veerkracht van patiënten te versterken. Dit kan bijvoorbeeld op basis van ervaringen in de gezondheidszorg. Mark Neerincx leidt het onderzoek bij TNO: 'We kunnen veel leren van de wijze waarop diabetespatiënten omgaan met stress en hoe zij daarbij met slimme hulpmiddelen ‘gezonde gedachtepatronen’ aanleren. In ons onderzoek zoeken we symbiose tussen mensen en AI. Ik ben enthousiast over de mogelijkheden om sociale robots in te zetten als fysieke en virtuele assistent voor patiënt en dokter. Zij kunnen helpen bij zowel training als behandeling. Ook inlijving is mogelijk, ofwel het aanleren van gezonde gedachten. Dit gaat via training- of behandelsessies in virtual reality, waarbij we gebruik maken van een gesimuleerde innerlijke stem.'