maandag 28 december 2020

Digipredict digitale tweeling zal de evolutie van Covid-19 voorspellen

In een multidisciplinair programma onder leiding van de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL) zullen wetenschappers van onder andere MESA+ een AI-gebaseerd systeem ontwikkelen dat kan voorspellen of Covid-19 patiënten ernstige cardiovasculaire complicaties zullen ontwikkelen.

EPFL heeft een pan-Europees onderzoeksprogramma gelanceerd met de naam Digipredict. Het doel is om een digitale tweeling te ontwikkelen die ernstige complicaties kan detecteren bij Covid-19 patiënten, met behulp van baanbrekende technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie, smart patches en organs-on-chips. Het initiatief brengt een tiental partnerorganisaties samen (universiteiten, ziekenhuizen en starters), waaronder MESA+.

Digitale tweelingen zijn digitale replica's van een object, proces of systeem - en in dit geval: een patiënt. Ze worden gebruikt in het ontwerp en om beter te begrijpen hoe het systeem zich zal gedragen tijdens de levenscyclus. Digitale tweelingen staan voor een revolutie in de gezondheidszorg in de 21e eeuw en effenen de weg naar meer gepersonaliseerde, preventieve en participatieve behandelingsopties die een verschuiving van reactieve naar proactieve gezondheidszorg ondersteunen.

donderdag 24 december 2020

Elektrode achter oor meet EEG voor betere behandeling epilepsie

Voor het eerst in Nederland hebben twee patiënten die lijden aan epilepsie, in het Medisch Spectrum Twente een klein implantaat gekregen dat volcontinu hersensignalen kan meten.

Analyse van deze signalen, met kunstmatige intelligentie ontwikkeld aan de Universiteit Twente, helpt vervolgens bij de behandeling.

Per jaar krijgen zo’n 14.000 mensen in Nederland de diagnose epilepsie. Er zijn verschillende behandelmethoden, van medicijnen tot hersenchirurgie of ‘deep brain stimulation’.

Een andere en veelbelovende behandeling is ‘nervus vagus stimulatie’ (NVS): de patiënt krijgt een implantaat dat iets weg heeft van een pacemaker, met een elektrode die prikkels kan geven aan een zenuw in de hals. Hoewel deze techniek een positief effect laat zien bij 70 procent van de patiënten, is er ook een groep die niet goed reageert op de behandeling.

De eerste patiënten hebben nu, achter hun oor, onderhuids een kleine elektrode gekregen met een kleine ingreep. Die elektrode ter hoogte van de slaapkwab, een bekende bron van signalen die samenhangen met epilepsie. De elektrode meet dag en nacht en voor een lange tijd, zonder dat de patiënt er hinder van ondervindt. Na twee maanden krijgt de patiënt dan ook een nervus vagus stimulator.

woensdag 23 december 2020

Look to Speak helpt mensen met een spraakbeperking

Een deel van de opbrengst van de commerciële successen van Google wordt gestoken in toepassingen die de wereld beter maken. Zo is er het recent gelanceerde Look to Speak, die het voor mensen met een spraakbeperking makkelijker maakt om te communiceren.

dinsdag 22 december 2020

Corona-app Coronalert slaat nog niet aan

Van de 500.000 Belgen die sinds eind september besmet zijn geraakt met het coronavirus, heeft amper 4 procent gebruik gemaakt van Coronalert, de Belgische corona-app.

Dat blijkt uit een antwoord van staatssecretaris voor digitalisering Mathieu Michel (MR) op vragen van Michael Freilich (N-VA).

Coronalert werd op 30 september gelanceerd met de bedoeling om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De app is 2,2 miljoen keer gedownload.

maandag 21 december 2020

Toekomst kankerzorg: fysieke afspraak blijft belangrijk, videobellen heeft potentie

Kankerpatiënten waarderen in coronatijd de mogelijkheid tot videobellen en telefonische afspraken, maar acht op de tien mensen wil het liefst een fysieke afspraak met hun arts of verpleegkundige bij de intake, slecht nieuws of het bespreken van de behandelopties.

Dit blijkt uit een peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) i.s.m. SONCOS, V&VN Oncologie en Netwerk Verpleegkundig Specialisten Oncologie onder 2412 mensen die kanker hebben (gehad) en tussen 1 juli en 3 november 2020 een afspraak hadden met hun ziekenhuis voor diagnose, behandeling of (na)controle van kanker.

Een grote meerderheid van de kankerpatiënten heeft een voorkeur voor een fysieke afspraak bij de intake (78%), het slechtnieuwsgesprek (83%) en het bespreken van de behandelopties (81%). 'Als je in de beginfase van een behandeling bent, wil ik de arts graag in de ogen kijken en zijn lichaamshouding zien. Dat kan soms meer zeggen dan duizend woorden', zegt een van de respondenten.

Controleafspraken worden door ruim een derde van de medisch specialisten het liefst telefonisch gedaan, bij verpleegkundigen is dat 1 op de 5. Een controleafspraak via videobellen heeft voor ruim 1 op de 7 medisch specialisten en verpleegkundigen de voorkeur. Waarschijnlijk omdat nog maar weinig zorgverleners ten tijde van de peiling ervaring hadden met videobelafspraken. Hoewel patiënten bij controles minder vaak (1 op de 7) de voorkeur geven aan telefonische afspraken dan zorgverleners, waarderen ze dit type afspraken heel goed (rapportcijfer 8).

vrijdag 18 december 2020

Niet meer in je broekplassen dankzij innovatieve sensor


In de klas in je broek plassen, veel kinderen noemen het één van de meest stressvolle gebeurtenissen in hun leven.

Een nieuw medisch hulpmiddel, de SENS-U, meet of de blaas bijna vol is en geeft zo nodig een seintje om te gaan plassen.

Urine-incontinentie is een veelvoorkomend probleem bij kinderen. Paul van Leuteren komt het probleem al tegen in zijn eerstemasterstage ‘Technical Medicine’ in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht en gaat werken aan een oplossing. Het resultaat is een eerste klinische prototype dat met behulp van echografie meet hoe ver de blaas gevuld is. Voor zijn promotieonderzoek ontwikkelde hij mede de sensor verder en deed hij ook het benodigde klinische onderzoek.

De blaassensor, een klein apparaatje dat op de onderbuik wordt gedragen, geeft een kort trilsignaal als de blaas bijna vol is. Tijd om naar de wc te gaan! Op deze manier houdt het kind de broek droog en blijft een mogelijk traumatische gebeurtenis uit.

donderdag 17 december 2020

Uitvinder geeft ventilatietechnologie tegen COVID-19 weg

Door klaslokalen en andere gemeenschappelijke ruimtes in verpleegtehuizen, winkels, bedrijven, horeca en culturele instellingen verticaal in plaats van horizontaal te ventileren, kan de verspreiding van COVID-19 fors worden teruggedrongen.

anwege de pandemie gaat uitvinder en CEO Norbert Vroege zijn Goflow technologie delen of zelfs gratis weggeven, zodat heel de wereld er gebruik van kan maken.

Bij 99 procent van de traditionele ventilatiesystemen wordt de lucht horizontaal door de ruimte verplaatst. Van voor naar achter of van links naar rechts. Dat betekent dat die lucht iedereen in die ruimte passeert. Als er mensen aanwezig zijn die met het coronavirus zijn besmet is de kans groot dat zij via de ventilatie andere mensen besmetten. Alleen in operatiekamers wordt verticaal geventileerd, dus van het plafond naar de vloer. Anders kunnen patiënten op de operatietafel besmet raken met virussen of infecties oplopen.

De coronapandemie toonde dit jaar aan dat veel gebouwen en ruimtes slecht geventileerd worden, waardoor virussen als COVID-19 zich makkelijker kunnen verspreiden.

In mei startte Vroege daarom zijn zoektocht naar een veiligere manier van ventileren en kwam met het idee voor verticale ventilatie. Hij en zijn team ontwikkelden binnen zes maanden deze nieuwe technologie. De systemen bestaan voor 90 procent uit duurzaam hout. Royal Mosa, fabrikant van duurzame keramische tegels, combineert de Goflow technologie met haar Cradle to Cradle Silver gecertificeerde tegels en draagt daarmee bij aan een verbeterde luchtkwaliteit en gezond binnenklimaat. Door een ventilerende vloer met honderden kleine gaatjes wordt schone gefilterde buitenlucht naar binnen geblazen. De gebruikte binnenlucht wordt via een speciaal geperforeerd plafond afgevoerd en gefilterd via een luchtbehandelingskast. Op deze manier wordt de binnenlucht vijftien keer per uur ververst en vindt er geen circulatie van besmette lucht plaats. De Awair sensor op die kast monitort de kwaliteit van het binnenmilieu, wat via een app op de telefoon afgelezen kan worden. Het systeem is binnen een dag in elk gebouw te installeren.

In Nederland wil Goflow Technology samen met zijn partnerbedrijven eerst de ventilatie in scholen verbeteren. Die blijkt vaak slecht en veel leerlingen raken besmet met COVID-19. Het Ministerie van Onderwijs heeft daarom 360 miljoen euro uitgetrokken om ventilatiesystemen aan te passen. Verder wil Vroege verpleeghuizen en zorgcentra gaan helpen.

woensdag 16 december 2020

Nederlandse intensive cares gaan data delen

Nederlandse intensive cares gaan op grote schaal samenwerken en gegevens delen om de behandeling van ernstig zieke patiënten te verbeteren. Die data komen vooral uit IC-apparatuur zoals bewakingsmonitoren en beademingsmachines.

De combinatie van behandelgegevens en kunstmatige intelligentie kan duidelijk maken welke behandeling het beste werkt bij welke patiënt. De samenwerking heet icudata.nl en is uniek in de wereld. Zorgverzekeraars ondersteunen het project gezamenlijk met 2 miljoen euro premiegeld.

Het initiatief voor deze samenwerking is van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). “Tijdens de coronacrisis hebben veel intensive cares data gedeeld over de behandeling van coronapatiënten”, vertelt voorzitter Diederik Gommers, “Daardoor weten we nu veel preciezer hoe we moeten beademen en welke medicijnen werken.”

Nederland is met deze samenwerking het eerste land ter wereld dat op zo’n grote schaal landelijke IC-data gaat analyseren. Het gaat om meer dan 30.000 datapunten per IC-patiënt per dag. En om zo’n 80.000 behandelingen op de intensive care in Nederland per jaar.

dinsdag 15 december 2020

CoronaMelder komt ook naar oudere iPhones

De CoronaMelder-app komt binnenkort alsnog beschikbaar voor oudere iPhones.

Apple heeft een nieuwe update voor iOS 12 uitgebracht, waardoor CoronaMelder ook kan werken op iPhones ouder dan de iPhone 6S.

CoronaMelder-product manager Reinier Ladan denkt wel dat het ondersteunen van de oudere iPhones wel enige tijd zal kosten. "Dit is niet binnen een paar weken te regelen".

Van Ark: inloggen voor patiënten bij de zorg moet snel veiliger

Patiënten die bij zorginstellingen inloggen om hun medische gegevens te bekijken moeten dat snel op een veiligere manier kunnen doen, zo laat minister Van Ark voor Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer weten.

'Het is cruciaal dat de voorzieningen snel beschikbaar komen voor de zorg, zodat medische gegevens alleen nog maar op het hoogste betrouwbaarheidsniveau ontsloten kunnen worden', aldus Van Ark.

Binnen de zorg worden allerlei digitale diensten gebruikt. Om ervoor te zorgen dat die op een betaalbare wijze een veiligere inlog kunnen bieden is de routeringsdienst Toegangverleningservice (TVS) bedacht. In oktober is de eerste zorgverlener op de TVS aangesloten.

maandag 14 december 2020

Beurzen brengen DNA-computer en langer houdbare donororganen dichterbij

De jonge onderzoekstalenten Ilja Voets en Tom de Greef ontvangen een Consolidator Grant van 2 miljoen euro van de European Research Council (ERC), waarmee ze hun eigen onderzoekslijn kunnen uitbouwen.

De Greef wil met de beurs tot een werkende DNA-computer komen, die de rekenkracht van moleculen inzet om biologische informatie te verwerken en op te slaan.

Voets gaat nieuwe materialen ontwikkelen die, geïnspireerd op antivrieseiwitten uit de natuur, het mogelijk maken om complexe weefsels of donororganen bevroren langer te bewaren. Beide onderzoekers zijn werkzaam binnen het Institute for Complex Molecular Systems (ICMS).

Dat DNA, de drager van onze erfelijke informatie, ook de basis kan vormen voor een nieuw soort computer wordt de laatste jaren steeds duidelijker. Op papier heeft DNA namelijk een enorme geheugencapaciteit en kun je er gigantisch snel parallel mee rekenen.

Op termijn kan zo’n DNA-computer ingezet worden om diagnoses te stellen, ziektes te bestrijden, maar ook om bijvoorbeeld bloedwaarden continu in de gaten te houden en automatisch de medicatie hierop aan te passen.

Hoogleraar Ilja Voets laat zich in haar onderzoek inspireren door antivrieseiwitten. Deze wonderbaarlijke eiwitten zorgen er in de natuur voor dat het bloed van dieren, zoals poolvissen en sneeuwvlooien, niet bevriest in de koude omgeving waarin ze leven. Ze verhinderen de vorming en uitgroei van ijskristallen, waardoor het bloed kan blijven stromen en de dieren kunnen overleven.

vrijdag 11 december 2020

Freek van Welsenis (Hable One): 'Samenwerken met de blinde of slechtziende eindgebruiker is de kern'

Een smartphone is voor veel mensen een onmisbaar apparaat. Niet alleen om te bellen, maar vooral ook om informatie op te zoeken en apps te gebruiken. Blinde en slechtziende mensen kunnen echter moeilijk met de smartphone overweg. Het touch screen biedt te weinig houvast wanneer je slecht kunt zien. Hable One gaat daar verandering in brengen. “Wij maken een braille toetsenbord voor smartphones”, aldus co-founder Freek van Welsenis.

woensdag 9 december 2020

Cyberaanval op Europees Geneesmiddelenbureau Amsterdam

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam is doelwit geworden van een cyberaanval. De instelling heeft een onderzoek ingesteld in

Onduidelijk is of er bij de cyberaanval gegevens zijn gestolen. Het EMA zegt geen details te kunnen geven in verband met het onderzoek.

Het EU-agentschap is bezig te beoordelen of het vaccin van Pfizer en BioNTech veilig is voor de Europese markt.

Digitale oplossing voor overbelaste huisartsenzorg

Quin, een nieuwe Nederlandse zorgaanbieder opgericht door zorgondernemer Bart Malenstein, lanceert een oplossing om de huisartsenzorg toekomstbestendig te maken. 

Quin is de eerste Nederlandse zorgaanbieder die digitale oplossingen, zoals een symptoomchecker en videoconsulten, geheel integreert in eigen Quin Dokters huisartsenpraktijken. Hiermee verwacht Quin dat de werkdruk voor huisartsen fors wordt verlaagd en tegelijkertijd patiënten meer regie krijgen over hun eigen zorgproces.

Gebruikers kunnen via de symptoomchecker in de Quin-app 24/7 een betrouwbaar en persoonlijk medisch advies krijgen over hun gezondheidsklachten en kriigen direct antwoord op de vraag of ze daarvoor een huisarts moeten zien en met welke urgentie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een zeer uitgebreide database met medische gegevens waaruit de juiste inzichten op het juiste moment worden gehaald met behulp van kunstmatige intelligentie.

De zorginnovaties worden na een intensieve testperiode in gebruik genomen in de eerste Quin Dokters praktijk in regio Rotterdam, locatie Puttershoek.

dinsdag 8 december 2020

Software TU Delft voor het vaststellen van besmettingsrisico voor specifieke locaties

De Delftse aerodynamica-hoogleraar Fulvio Scarano ontwikkelde samen met stromingsleer-deskundige Lorenzo Botto en simulatie-expert Wouter van den Bos software om de besmettingsrisico’s met het coronavirus te berekenen voor een specifieke locatie.

Het model plaatst virtueel een ziek persoon in de ruimte en simuleert hoe snel de virusdeeltjes zich verspreiden.

Het model is een plugin die virtueel een ziek persoon in die ruimte plaatst en simuleert hoe snel de virusdeeltjes van die persoon zich verspreiden, gebaseerd op ademen, praten of hoesten. Die snelheid neemt toe naarmate zo iemand langer is, een grotere longinhoud heeft en harder niest of hoest. Om zeker te weten of de simulaties kloppen met de praktijk, valideert het team ze door middel van kwantitatieve visualisatie-experimenten.

De TU Delft onderzoekers hopen dat ontwerpers en ingenieurs de software gaan gebruiken om voorspellingen te doen om te bepalen of bijvoorbeeld zitten in een vliegtuig, klaslokaal of restaurant veilig is. De plugin is waarschijnlijk in februari beschikbaar.

maandag 7 december 2020

Delftse onderzoekers ontwikkelen sensor voor zuurstofverzadiging bij premature baby’s

Artsen moeten bij te vroeg geboren baby’s van alles in de gaten houden. De zuurstofverzadiging ('oxygenatie') van bloed in de hersenen is daarbij misschien wel het allerbelangrijkst. Tot wel 50 procent van de te vroeg geboren kinderen loopt namelijk hersenschade op, wat leidt tot neurologische problemen.

Onderzoekers van de TU Delft hebben nu een draadloze sensor ontwikkeld die de gezondheid van het babybrein op een eenvoudige, goedkope en voor het kind comfortabele manier in de gaten houdt.

Het volgen van het zuurstofgehalte van bloed in de hersenen van premature baby’s is al mogelijk. Maar de apparaten waarmee dat nu gebeurt zijn groot en onhandig, en bestaan onder meer uit allerlei snoeren waar baby’s in verstrikt kunnen raken. Daarnaast zijn de machines enorm duur, en beschadigen de opgeplakte sensoren vaak de kwetsbare babyhuid als ze er vanaf worden getrokken. Redenen genoeg dus om een betere techniek te ontwikkelen voor de monitoring van zuurstof in het babybrein.

vrijdag 4 december 2020

Onderzoek TU Eindhoven naar aerosolen en corona op sportlocaties

Een wetenschappelijk onderzoeksproject onder leiding van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) naar aerosolen en COVID-19 moet fundamentele kennis opleveren zodat sportgebouwen veilig en toegankelijk zijn voor publiek tijdens pandemieën.

Onderzocht wordt hoe aerosolen, en daarmee mogelijk ook het coronavirus, zich verspreiden op sportlocaties. Getest wordt onder andere in de Johan Cruijff ArenA en sportcentra CTO Papendal en Den Haag en Maaspoort Sports and Events

Het coronavirus kan zich op directe wijze, via uitwisseling van grote speekseldruppels, en op indirecte wijze, via besmette oppervlakken, verspreiden. Overdracht vindt waarschijnlijk ook plaats via aerosolen. Deze hele kleine speekseldruppels kunnen in de lucht blijven hangen en grotere afstanden dan 1,5 meter afleggen. Verspreiding van het virus via aerosolen zou daardoor mogelijk zijn bij sporters of toeschouwers in een stadion of een sporthal.

In de Johan Cruijff ArenA worden eerst metingen gedaan zonder publiek, met kunstmatige aerosolgeneratoren op de tribune. Deze generatoren verspreiden een vergelijkbaar aantal aerosolen als enthousiaste voetbalsupporters. Daartussen zijn diversen sensoren geplaatst om een goed beeld te krijgen van de verspreiding van hele kleine speekseldruppels.

Facebook en Instagram gaan onjuiste claims over coronavaccins verwijderen

Facebook en Instagram gaan claims over coronavaccinaties die door volksgezondheidsexperts zijn ontkracht, verwijderen.

Facebook noemt specifiek de complottheorie dat er microchips in de vaccins zitten als onjuiste claim die het bedrijf gaat verwijderen. Andere complottheorieën, zoals dat specifieke bevolkingsgroepen zonder toestemming als test worden ingeënt, worden eveneens verwijderd.

donderdag 3 december 2020

Itzos en ITvisors bundelen krachten

De IT-dienstverleners Itzos en ITvisors gaan nauw samenwerken en voegen hun activiteiten voor de zorgsector samen in een nieuw bedrijf onder de naam Itzos.

Directeur van de onderneming met als specialisme informatievoorziening in de zorg is Mark van Dijk.

Bij de gezamenlijke onderneming, gevestigd in Vianen, werken vanaf de oprichting ruim 25 mensen. Mark van Dijk ziet dit aantal snel toenemen onder invloed van de maatschappelijke en technische veranderingen die zich in rap tempo in de zorgsector voltrekken.

Programma’s zoals MedMij, VIPP en InZicht hebben ertoe geleid dat alle disciplines binnen de zorgsector nu meer dan ooit doordrongen zijn van de noodzaak tot samenwerken en het adequaat delen van informatie met elkaar en ook met hun patiënten/cliënten.

woensdag 2 december 2020

CoronaMelder-app start samenwerking met andere Europese corona-apps

De CoronaMelder-app van de Rijksoverheid werkt sinds maandag samen met de corona-apps van een aantal andere Europese landen.

Gebruikers die op reis zijn en in contact komen met een persoon in het buitenland die besmet blijkt met corona, krijgen dan alsnog de melding.

Vanaf 30 november werkt de Nederlandse CoronaMelder-app samen met de overheids-apps voor coronameldingen van Duitsland, Italië, Ierland, Spanje, Letland, Kroatië en Denemarken.

Coronamelder op één na meest gedownloade iOS-app

CoronaMelder is de op één na meest gedownloade iPhone-app in ons land dit jaar. Dat blijkt uit cijfers die Apple vandaag heeft vrijgegeven.

Alleen Microsoft Teams werd in heel 2020 vaker gedownload: die app bereikte de toppositie doordat veel organisaties door de coronapandemie overgingen op videobellen.

De Coronamelder is pas sinds september te downloaden en is sinds 10 oktober landelijk in gebruik.

dinsdag 1 december 2020

Zorg op afstand wordt nog te weinig aangeboden aan mensen met hartfalen

Uit onderzoek van Harteraad, het expertisecentrum voor het leven met hart- en vaataandoeningen, blijkt dat het gebruik van telebegeleiding helaas achter blijft. Er zijn nog onvoldoende zorginstellingen die deze zorg op afstand kunnen leveren.

Het aantal mensen met hartfalen dat daadwerkelijk telebegeleiding gebruikt is een erg kleine groep; bij iets meer dan de helft van de instellingen gebruiken minder dan 50 patiënten telebegeleiding. Terwijl bij 36% (n=10) van de instellingen die telebegeleiding aanbiedt meer dan 30% van de hartfalenpatiënten in aanmerking komt voor telebegeleiding.

Telebegeleiding is het op afstand begeleiden van patiënten. Zo kunnen mensen met hartfalen, een verminderde pompfunctie van het hart, thuis hun gewicht, bloeddruk en/of hartslag meten en doorgeven. Daarbij worden ze begeleid door een arts of verpleegkundige op afstand bij het omgaan met hartfalen en het herkennen van signalen van verslechtering.

Telebegeleiding is één van de oplossingen om de reguliere zorg doorgang te laten vinden nu het aantal besmettingen met COVID-19 toeneemt en de zorg in de ziekenhuizen weer onder druk staat. Het kan mensen met hartfalen geruststellen dat ze, ondanks dat ze niet naar het ziekenhuis kunnen of durven, toch begeleid worden door hun zorgverlener.

maandag 30 november 2020

CoronaMelder zal positieve status automatisch met Europese server delen

CoronaMelder zal straks de positieve status van gebruikers automatisch met de Europese federated gateway-server delen, zo heeft minister De Jonge laten weten.

Om de verschillende Europese corona-apps buiten de landsgrenzen met elkaar te laten werken is de Europese federated gateway-server bedacht.

De Eerste en Tweede Kamer moeten de aansluiting op de gateway, die voor 30 november gepland staat, nog wel eerst goedkeuren.

vrijdag 27 november 2020

Coronalocatie.nl lanceert ‘goed nieuws-kaart’

Coronalocatie.nl, de website die het actuele aantal besmettingen in de buurt van de gebruiker beter inzichtelijk maakt, heeft een ‘goed nieuws-kaart’ gelanceerd.’

Op www.coronalocatie.nl kan iedereen nu in ook in één oogopslag duidelijk zien waar het aantal besmettingen structureel daalt.

Nu de corona-crisis alweer negen maanden duurt, constateerden de ontwikkelaars dat mensen steeds meer snakken naar goed nieuws. Dit wordt bevestigd door marktonderzoeksbureau Validators, dat met haar Monitor Consumentengedrag maandelijks de stemming onder de bevolking peilt; daaruit bleek dat het aantal Nederlanders dat behoefte heeft aan meer positiviteit sinds begin oktober is toegenomen.

Sinds de lancering op 8 oktober, is deze interactieve corona-radar al ruim 6 miljoen keer door het publiek geraadpleegd.

Privégegevens miljoenen Braziliaanse coronapatiënten gelekt

De privégegevens van miljoenen Braziliaanse coronapatiënten zijn door een fout op internet gelekt, zo ontdekte de Braziliaanse krant Estadão.

Het gaat om het burgerservicenummer, adresgegevens, telefoonnummer en aandoeningen, zoals diabetes, hartproblemen, kanker en HIV, van zestien miljoen mensen die vermoedelijk of bevestigd met corona besmet zijn geraakt.

In de dataset werden de gegevens van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en verschillende ministers aangetroffen.

donderdag 26 november 2020

SP wil opheldering over CoronaTester-app

De SP heeft minister De Jonge van Volksgezondheid om opheldering gevraagd over de nog te ontwikkelen CoronaTester-app.

Met de app zouden mensen mogelijk kunnen aantonen dat ze negatief op corona zijn getest.

SP wil opheldering nadat Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) aan de bel trok. 'In een vrije, democratische rechtsstaat is vrijheid het uitgangspunt en kan deze bij wet of op basis van een individuele verdenking worden begrensd', aldus BoF-beleidsadviseur Lotte Houwing. 'De introductie van gezondheidspaspoorten draait dit om door alle burgers als 'gevaarlijk' te behandelen en te vereisen dat men bewijst geen gevaar te zijn als voorwaarde voor het verkrijgen van toegang tot gebouwen en diensten die hiervoor vrij toegankelijk waren.'

Fitbit ondersteunt ex-coronapatiënten bij nazorg thuis

eHealth innovatiebedrijf Medicine Men heeft haar Emma platform geschikt gemaakt voor ex-coronapatiënten die vanuit het ziekenhuis thuis of bij familie in nazorg gaan.

Een belangrijk onderdeel van het hulpmiddel is een Fitbit smartwatch met speciaal door Medicine Men geschreven software. Revaliderende patiënten dragen het horloge dag- en nacht. De smartwatch meet onder meer activiteit, slaapkwaliteit  en zuurstofsaturatie tijdens slaap en geeft deze door aan zorgverleners.

Na ontslag uit het ziekenhuis volgt bij veel ex-coronapatienten een lange periode van herstel. Zorgverleners, zoals fysiotherapeuten, kunnen hun patiënt nu op afstand te coachen, met de fitbit, maar ook met weegschaal, zuurstofsaturatiemeter of  bloeddrukmeter. Met automatische vragenlijsten op de Emma app krijgen zij steeds een nauwkeurig beeld van de toestand van de patiënt. Directe familie krijgt die informatie ook, zodat ook zij actief kunnen ondersteunen.

woensdag 25 november 2020

Nieuwe online tool helpt zorgverlener

Artsen en verpleegkundigen op IC’s kunnen veel baat hebben bij tools die helpen bij het kiezen van de juiste behandeling voor hun patiënten.

Beslissingsondersteunende systemen kunnen de kwaliteit van zorg voor patiënten verbeteren en zelfs levens redden.

Toch worden dit soort tools nog niet op grote schaal gebruikt in de zorg, omdat ze niet goed aansluiten op de dagelijkse praktijk van artsen en verpleegkundigen.

Ashley De Bie en Shan Nan, onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en het Catharina Ziekenhuis, hebben een nieuwe online tool ontwikkeld die in de klinische praktijk beduidend beter werkt. Ze promoveren donderdag 19 november 2020 op hun onderzoek.

TraceBook verzamelt gegevens uit verschillende systemen (denk aan medicatiegegevens van de apotheek, labuitslagen, en EPD-gegevens), en formuleert op basis daarvan adviezen die precies passen bij de situatie en de patiënt die de zorgverlener op dat moment behandelt. De tool is daarmee niet alleen dynamisch, maar ook persoonlijk.

dinsdag 24 november 2020

NZa: Huisartsen mogen keuze voor online apotheek niet belemmeren

Een huisarts mag de keuze van een patiënt voor een online apotheek niet belemmeren door geen recepten door te sturen. Juist in deze corona-tijd komt dit regelmatig voor, ondanks het feit dat het thuisbezorgen van medicijnen en het aanvragen van herhaalrecepten door een online apotheek voor de patiënt dringend gewenst kan zijn.

Ook door apotheek eFarma - een Nederlandse online apotheek - is deze problematiek aangekaart bij de NZa. Het weigeren van artsen om recepten door te sturen vormt namelijk een afbreukrisico voor de patiënt, terwijl – en lang niet iedereen is daarvan op de hoogte – alle patiënten vrij zijn om te kiezen voor een online apotheek als de plaatselijke apotheek om een of andere reden niet bevalt.

Op 13 november heeft de NZa op haar website een nieuwsbericht geplaatst onder de veelzeggende titel: 'NZa: Patiënt moet niet belemmerd worden bij keuze voor digitale apotheek'. Deze publicatie van de NZa is niet de eerste over dit onderwerp, al in 2013 was dit voor de NZa reden tot handhavend optreden bij een huisartsenpraktijk. Ook de Consumentenbond heeft in mei 2016 een artikel gepubliceerd in de Consumentengids over ervaringen van patiënten die voor een online apotheek hadden gekozen.

Voor patiënten die problemen ondervinden met overstappen naar een online apotheek is deze publicatie een belangrijke opsteker. De patiënt staat namelijk in zijn recht, en daar komt de NZa voor op. Ook apotheek eFarma verwelkomt de uitspraak. Het is voor de apothekersassistentes van eFarma immers altijd heel lastig om een weerbarstige huisarts te overtuigen om toch mee te werken. Deze publicatie van de NZa gaat daarbij helpen.

maandag 23 november 2020

Beeldbelinnovatie tegen eenzaamheid

Het onlangs gelanceerde Qwiek.connect is slimme webcam met een gebruiksvriendelijke app, waarmee familie en zorgverlener in combinatie met de Qwiek.up, een audiovisuele projector, eenvoudig en veilige verbinfing kunnen maken.

Contact leggen tussen bewoners en familie is op dit moment erg lastig. Eenzaamheid en onbegrip bij bewoners zijn vaak het gevolg, evenals onrustige zorgmomenten en een hogere werkdruk in de ouderenzorg, doordat intensievere begeleiding door zorgmedewerkers nodig is.

Het kijken naar het kleine beeldscherm met onhandige touchscreens is niet ideaal. Daarnaast bleek het tekort aan geschikte apparatuur, zoals iPads en telefoons, ook bij sommige verpleeghuizen een struikelblok.

Na intensieve ontwikkeling in samenwerking met verschillende zorginstellingen,
heeft ZuidOostZorg uit Friesland onlangs een pilot gehouden met de Qwiek.connect.

vrijdag 20 november 2020

Spreekuur.nl start online huisartsenconsult voor kinderen

Spreekuur.nl is gestart met het eerste Nederlandse volledig online consult bij de huisarts voor kinderen vanaf zes maanden en jongeren.

Het is een uitbreiding van de dienstverlening aan volwassenen, die sinds maart dit jaar wordt aangeboden.

Kinderen in de regio’s Eemland (Amersfoort, Barneveld en omstreken) en Rijnmond (Rotterdam en omstreken) kunnen in eerste instantie gebruik maken van de dienst.

Kinderen vanaf zes maanden kunnen via het Spreekuur-platform online bij huisartsen terecht voor klachten als koorts, huidklachten, vallen/stoten/kneuzingen, wonden en brandwonden. In de avonden en in de weekenden alleen als het spoed betreft.

In een later stadium worden daar onder andere. oorpijn, keelpijn, hoesten, oogklachten en insectenbeten aan toegevoegd.

Als er sprake is van zeer urgente spoed, dan krijgt een patiënt het advies om naar een spoedlijn te bellen. Inmiddels hebben ruim 1.1 miljoen patiënten in Nederland toegang tot de dienst en zijn er 9000 consulten gedaan.

donderdag 19 november 2020

UT verbetert de mobiliteit van paretische patiënten

Draagbare robots zoals exoskeletten worden vaak gebruikt bij de revalidatie van paretische patiënten (mensen met een gedeeltelijke verlamming, bijvoorbeeld na een beroerte of ruggenmergletsel).

Deze exoskeletten werken min of meer zonder diepgaande kennis van het lichaam van de patiënt. 

Promovendus Guillaume Durandau van de Universiteit Twente voegt controllers toe aan draagbare robots zodat intuïtieve menselijke controle mogelijk is.

Durandau rust draagbare robots uit met digitale neuromusculoskeletale modelgebaseerde controllers om robuuste en intuïtieve menselijke besturing van draagbare robots mogelijk te maken. Na een letsel dat neuromusculaire laesies veroorzaakt, zoals een beroerte, vindt het grootste deel van het herstel van de motorische capaciteit plaats in de eerste zes maanden na het incident. Na deze periode wordt de patiënt als chronisch beschouwd en is er weinig verdere verbetering te verwachten.

Slechts 10 procent van de beroertepatiënten herstelt volledig, de rest zal met een of andere beperking moeten leven. Een van de belangrijkste aandoeningen is een afname van de mobiliteit als gevolg van spierzwakte of verlies van spiercontrole. Om het effect van de beperking te helpen verzachten zijn hulprobots zoals exoskeletten ontwikkeld.

woensdag 18 november 2020

Kabinet trekt 6,8 miljoen euro extra uit voor doorontwikkeling corona-apps

Het kabinet trekt 6,8 miljoen euro extra uit voor de doorontwikkeling van de CoronaMelder en GGD-app waarmee coronapatiënten de gegevens van hun contacten aan de GGD kunnen doorgeven. 

Dat blijkt uit een aangepaste begroting van het ministerie van Volksgezondheid voor 2020, waarover Security.nl schrijft.

Naast CoronaMelder werken het ministerie van Volksgezondheid en de GGD's aan een tweede app genaamd Oplossing 2, die ook het bron- en contactonderzoek van de GGD moet ondersteunen.

dinsdag 17 november 2020

3D-geprinte implantaten bieden uitkomst aan patiënten met peesonsteking en artrose

Peesonsteking en artrose zijn medische aandoeningen die de beweging van gewrichten kunnen belemmeren en kunnen leiden tot de afbraak van het gewrichtskraakbeen. De kosten voor de behandeling van deze aandoeningen bedragen in Europa jaarlijks meer dan 200 miljard euro.

TRIANKLE, een nieuw onderzoeksconsortium bestaande uit 12 partners, waaronder de Technische Universiteit Eindhoven, krijgt 5,9 miljoen euro van de EU voor de ontwikkeling van gepersonaliseerde bio-implantaten voor beschadigde pezen of kraakbeen.

TRIANKLE wil zo de hersteltijd verkorten, het herstel van pees- en kraakbeenspieren bevorderen en het concurrentievermogen van de biomedische sector in de EU stimuleren.

De onderzoeker denken dat ze de hersteltijd met 50 procent kunnen verkorten en tegelijkertijd de functionaliteitsratio's van het gewonde weefsel met 10 tot 15 procent kunnen  verhogen.

De kracht van het consortium ligt volgens Foolen in de combinatie van partners met een bewezen staat van dienst op het gebied van biomaterialen voor regeneratieve toepassingen en 3D-bioprintingtechnologie en partners die maatschappelijke betrokkenheid en verspreiding van de resultaten onder zorgprofessionals en potentiële patiënten hoog in het vaandel hebben staan.

maandag 16 november 2020

Nieuwe app om leven met diabetes type 1 te ervaren

Meer dan 100.000 Nederlanders leven met diabetes type 1. De enorme impact van deze aandoening op het dagelijks leven is soms lastig voor te stellen.

Om daar inzicht in te geven lanceert Novo Nordisk de app Diabetes Type 1 day2day. Deze app is onderdeel van de #diabetes1challenge waarin Nederlanders worden uitgedaagd om 48 uur lang virtueel te leven met diabetes type 1.

Gedurende 2 dagen laat de app je dezelfde vragen beantwoorden en afwegingen maken die iemand met diabetes type 1 dagelijks moet maken. Zo ervaar je virtueel hoe het is om te leven met diabetes type 1.

Met deze app wil Novo Nordisk de mentale impact van diabetes type 1 onder de aandacht brengen. Leven met diabetes type 1 omvat veel meer dan dagelijks insuline injecteren en bloedglucose meten. Mensen met deze aandoening zijn 24/7 bezig om hun bloedglucose in balans te houden. Zij nemen met hun hoofd alle taken over die normaal door de alvleesklier worden uitgevoerd. Met de #diabetes1challenge en de app wil Novo Nordisk hier meer aandacht voor vragen.

vrijdag 13 november 2020

Creatieve oplossing voor overvol ziekenhuis blijkt succesvol


Een team van longartsen, co-assistenten en e-health-experts van het St. Antonius ontwikkelden samen met leverancier Luscii een app waardoor coronapatiënten eerder naar huis kunnen en in het ziekenhuis ruimte ontstaat voor andere patiënten.

Nu het ziekenhuis opnieuw vol ligt met coronapatiënten, wordt de app weer volop ingezet. Ook andere ziekenhuizen zetten de creatieve oplossing inmiddels in. Een mooi voorbeeld van hoe corona ook kansen creëert voor nieuwe vormen van zorg.

Het St. Antonius deed onderzoek naar de inzet van thuismonitoring bij coronapatiënten en het effect daarvan op het herstel van de patiënt enerzijds en het effect op de capaciteit in het ziekenhuis anderzijds. Op basis van 33 patiënten die in april en mei via thuismonitoring zijn gevolgd laten de resultaten een vermindering van gemiddeld 5 opnamedagen per patiënt zien. Een groot deel van deze patiënten ontving thuis zuurstof.
Bij deze groep was de daling het grootst met gemiddeld 6.5 opnamedagen per patiënt. In totaal werd in het St. Antonius een vermindering van 134 opnamedagen gerealiseerd. Drie patiënten zijn, zonder spoed, heropgenomen, maar ook zij herstelden uiteindelijk voorspoedig.

Uit een enquête onder coronapatiënten van het St. Antonius met thuismonitoring blijkt dat 97% van zeer tevreden is over de thuismonitoring. De controle op afstand geeft een veilig gevoel. Daarnaast wordt het als prettig ervaren om te herstellen in de eigen leefomgeving, met vertrouwde mensen in de buurt. Alle gebruikers zouden deze vorm van zorg adviseren aan hun naasten.

donderdag 12 november 2020

Testvluchten medisch transport per drone van start

Tussen locaties Isala ziekenhuis Meppel en Zwolle starten de komende maanden testvluchten voor medisch spoedtransport per drone.

Het is voor het eerst in Nederland dat een medische drone over een lange afstand vliegt boven dunbevolkt gebied.

De ontwikkeling rondom de inzet van drones voor medisch transport is in volle gang. Met het initiatief Medical Drone Service onderzoeken ANWB, PostNL samen met medische partners Erasmus MC, Isala, Sanquin, Certe en technologiepartners Avy en KPN de inzet van drones bij het vervoer van medische spoedzendingen, zoals bloed, medicijnen en diagnostische monsters, naar patiënten en zorglocaties. De komende drie jaar wordt onderzocht hoe er veilig en betrouwbaar gevlogen kan worden. 

Tot medio 2021 worden er delen van het beoogde traject Meppel-Zwolle getest. Voor deze testvluchten zijn ontheffingen verleend door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Er wordt alleen tijdens werkdagen gevlogen in de buurt van Isala locatie Meppel naar Zwolle, waarbij geland wordt in een weiland ten Noorden van Zwolle. Er wordt gevlogen over dun bevolkt, agrarisch gebied over een afstand van 15 km. Het laatste deel van het traject naar het ziekenhuis in Zwolle ligt in bebouwd gebied en wordt in een later stadium uitgevoerd.



woensdag 11 november 2020

Digitalisering OLVG zet door

Sinds het begin van de coronacrisis heeft OLVG een extra sterke groei doorgemaakt op het gebied van digitalisering, waaronder de inzet van videoconsulten.

Op dit moment maken al 15 specialismen gebruik van videoconsulten voor het bieden van zorg op afstand. Nu de crisis voortduurt en de voordelen van het videobellen steeds tastbaarder zijn geworden, wordt verder opgeschaald met een stabiele, gebruiksvriendelijke oplossing van Nederlandse bodem: Zaurus.

Zaurus biedt videobellen via digitale spreekkamers. De oplossing is speciaal voor de zorgsector ontwikkeld en kan gemakkelijk geïntegreerd worden met Epic (Haiku, Canto en de MyChart patiëntenomgeving).

Zaurus biedt naast digitale spreekkamers ook digitale assistenten voor de zorg. In een toekomstig stadium zal OLVG onderzoeken hoe deze uitgebreide ‘chatbots’ ingezet kunnen worden om processen te optimaliseren – zowel rond de inzet van videoconsulten als andere zorgprocessen.

dinsdag 10 november 2020

Minder contacten door sensor, geen extra contacten door mondkapje

Het dragen van mondkapjes leidt niet tot meer risicogedrag en eenrichtingsverkeer blijkt effectief. Ook werkt het gebruik van een Social Distancing Sensor (SDS) bij een goede instructie. Dit blijkt uit een recent experimenteel gedragsonderzoek met real time tracing door het Smart Distance Lab. Technologiebedrijf Sentech brengt daarom de Social Distancing Sensor (SDS) op de markt.

In het Smart Distance Lab, een initiatief van de Universtiteit van Amsterdam, werd met camera’s en sensoren gemeten hoeveel afstand mensen van elkaar hielden. Hierbij vergeleken de onderzoekers verschillende interventies met elkaar.

Het gebruik van de Social Distancing Sensor leidt tot minder contacten dan wanneer bezoekers geen sensor dragen. Deze tag geeft direct feedback op het gedrag. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat deze interventie duidelijk en consistent aan bezoekers moet worden uitgelegd. Mensen moeten het ook even kunnen uitproberen.

De Social Distancing Sensor geeft bijvoorbeeld medewerkers een waarschuwingssignaal als zij binnen 1,5 meter van een collega met zo’n tag komen. Er is keuze uit verschillende soorten signalen: trilling, geluid en/of licht. De SDS maakt niet alleen kantooromgevingen veiliger. Ook evenement- en productielocaties, magazijnen en bouwplaatsen hebben baat bij zo’n oplossing.

Het dragen van mondkapjes leidt ook niet tot extra contacten. Bezoekers met een mondkapje voelden zich meer beschermd dan bezoekers zonder mondkapje. Daarnaast leidt een eenrichting route tot minder contacten dan vrije richting. De verdeling van het aantal contacten dat een bezoeker mogelijk besmet is daarbij gunstiger.

maandag 9 november 2020

Caresharing en Epic vergemakkelijken samenwerking tussen Amsterdamse zorgprofessionals

De netwerkzorg in Amsterdam is door gegevensuitwisseling tussen softwareleveranciers Caresharing en Epic vergemakkelijkt. De medische data uit het EPD van Epic kan door het OLVG nu eenvoudig gedeeld worden met het netwerkzorgplatform cBoards van Caresharing. Dit samenwerkingsplatform geeft iedere zorgprofessional, maar ook mantelzorgers, toegang tot gegevens van een patiënt wanneer de patiënt daar toestemming voor heeft gegeven. Het ziekenhuis en organisaties uit de eerste lijn, zoals de thuiszorg en de huisartsenpraktijk, kunnen nu gemakkelijker samenwerken, zorg overdragen en patiënten in een thuissituatie goed monitoren.

Zorgorganisaties zoals het OLVG, Cordaan en de Amsterdamse Huisartsen Alliantie werken nauw samen met Caresharing en Epic om de transmurale zorg binnen de hoofdstad uit te breiden en op te schalen.

Een optimale uitwisseling en beschikbaarheid van medische data is cruciaal voor het realiseren van goede netwerkzorg. Hierbij is het belangrijk dat er alleen relevante zorginformatie gedeeld wordt. Zo worden bijvoorbeeld andere data uitgewisseld wanneer wordt samengewerkt rondom de toediening van medicatie via een infuus bij patiënten met een chronische darmziekte, dan bij het op afstand monitoren van patiënten met hartfalen.

vrijdag 6 november 2020

Mobiele app helpt tegen vermoeidheid bij kanker

De mobiele app van Untire helpt om vermoeidheid bij kanker te verminderen. Dit blijkt uit een onderzoek van het UMCG onder 800 (ex-)patiënten in Engeland, de Verenigde Staten, Australië en Canada die allemaal last hadden van ernstige vermoeidheid.

Nederland telt ruim 900.000 mensen die kanker hebben of hebben gehad. Vermoeidheid is een van de meest voorkomende en invaliderende bijwerkingen van kanker- en kankerbehandelingen. Tachtig procent van alle mensen met kanker is tijdens de behandelingen in het eerste jaar na de diagnose ernstig vermoeid.

De Untire app is erop gericht iemands vermoeidheid te verminderen en levenskwaliteit te verhogen door gebruikers mentaal en fysiek te activeren en daarmee de vicieuze cirkel van vermoeidheid te doorbreken. Uit het onderzoek van het UMCG blijkt dat deelnemers die de app gebruiken na 12 weken significant minder vermoeidheidsklachten hebben en een betere kwaliteit van leven ervaren.

donderdag 5 november 2020

Hardloop-app Endomondo stopt

Sport-app Endomondo is vanaf eind dit jaar niet meer beschikbaar in de appwinkels. Vanaf april van volgend jaar stopt de app helemaal met werken. Gebruikers kunnen hun data migreren naar MapMyRun.

Premium-leden betalen vanaf 1 december geen geld meer, maar kunnen wel tot aan 31 december gebruik maken van premiumfuncties.

Slim digitaal geheugensteuntje voor coassistenten Chirurgie

Studenten geneeskunde aan Erasmus MC die hun coschappen lopen op een afdeling Chirurgie, beschikken straks over een handige app waarmee ze zich snel én grondig op een operatie kunnen voorbereiden.

Anapptomy is een uitvinding van onze – destijds – vijfdejaars studenten geneeskunde Jip Kusen, Jelle van Dongen en Daniël Bakker. Studenten geneeskunde krijgen anatomie-les uit dikke, rijk geïllustreerde boeken en op geprepareerde lichamen in de snijzaal. Tijdens je coschappen assisteer je de chirurg en leer je voor het eerst hoe je al die kennis toepast.

Maar de kennis die voor operaties nodig is, is heel specifiek en wordt tijdens de lessen niet als één geheel behandeld. De informatie is versnipperd. Anapptomy brengt alle kennis voor de chirurgische praktijk bij elkaar door middel van een overzichtelijk geheugensteuntje in een app. Toegepaste anatomie als het ware’, leggen Kusen en Bakker uit.

In de app staan tot nu toe twaalf routineoperaties zoals een polsbreuk of een vaatoperatie verbeeld. Met heldere illustraties staat stap voor stap uitgebeeld wat de chirurg in spe moet doen.

maandag 2 november 2020

Alzheimer Care Trainer, een educatief computerspel ter bevordering van Alzheimerzorg

Een Europees consortium bestaande uit gezondheidsdeskundigen, experten in ontwerp en ontwikkeling van digitale gezondheidsinnovaties, de eerstelijnszorg en narratieve simulatiedeskundigen uit Zwitserland, Nederland, Roemenië en België ontwikkelt de Alzheimer Care Trainer, een serious game om mantelzorgers te trainen in hun communicatie en gedrag bij de ziekte van Alzheimer.

Het POSTHCARD-project is onderdeel van het Europees AAL (Active and Assisted Living) programma dat gericht is op de ontwikkeling van ICT-oplossingen voor senioren. Aan Nederlandse kant participeren ConnectedCare, de Universiteit van Twente, Alzheimer Nederland en Vilans.

De Alzheimer Care Trainer (ACT) is een gepersonaliseerde 3D-simulatie die zorgverleners helpt de alledaagse zorgsituaties te oefenen alvorens de zorgtaken effectief uit te voeren. Met behulp van deze nieuwe applicatie kan men vaardigheden aanleren of verbeteren om beter te leren omgaan met het veranderend gedrag van de thuiswonende met Alzheimer. Op deze manier kan de beste interactiestijl bepaald worden.

Uniek aan dit spel is volgens de makers de gepersonaliseerde simulatie waarbij de speler in een virtuele 3D omgeving binnentreedt. De gebruiker kan de simulatie instellen op het profiel van de zorgbehoevende door het invullen van in game vragenlijsten over de patiënt (virtuele patiënt) en de gebruiker.  In welke fase van de ziekte bevindt deze zich en hoe uit zich dit in het gedrag van de patiënt? Is er sprake van agitatie, agressie, apathie, rusteloosheid, slaapstoornissen, repetitieve activiteit etc. Wat zijn de doelen: eten, douchen, aankleden? Afhankelijk van de keuzes ontwikkelt het spel zich verder en wijzigt de verhaallijn, het scenario.

zondag 1 november 2020

Meer dan de helft van de Nederlanders had in juli zorgen over privacykwesties corona-app

Volgens het onderzoeksrapport van onderzoekers van de Universiteit Twente maakte 68 procent van de Nederlanders zich afgelopen zomer redelijk tot erg veel zorgen over mogelijke privacy-kwesties rondom gegevens die een corona-app verzamelt. Naast zorgen over de privacy waren veel burgers ook bang dat een app zorgt voor een vals gevoel van veiligheid en mensen minder voorzichtig worden. Inmiddels is de CoronaMelder app al 3,6 miljoen keer gedownload.

In het onderzoek keken Dominika Proszowska MA, dr. Giedo Jansen en dr.ir. Peter de Vries (allen faculteit BMS), naar de opvattingen van Nederlanders over de corona-app. Ze keken ook naar andere factoren die invloed kunnen hebben op de beslissing van mensen om deze te installeren.

Het onderzoek vond plaats in juli, kort nadat de overheid specificaties over de corona-app CoronaMelder deelde. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking had toen al eens gehoord van de corona-app.

Hoewel bekend, lijkt de corona app niet per se bemind. In juli gaf al 47 procent van de respondenten aan dat ze de corona-app waarschijnlijk niet zouden gebruiken ten opzichte van 41 procent die aangaf de app wel te willen installeren. De intentie om een corona-app te gebruiken hangt volgens de onderzoekers nauw samen met de veronderstelde voordelen van de app en het vertrouwen in de overheid.

vrijdag 30 oktober 2020

Belgische corona-app 1,7 miljoen keer gedownload

De Belgische corona-app is in de eerste maand 1,7 miljoen keer gedownload. In totaal hebben 56.000 gebruikers hun coronauitslag in de app doorgegeven. Een vijfde daarvan bleek positief te zijn.

In november wordt de corona-app aangesloten op de Europese hub. Dat is de European Federated Gateway Services, een project waarbij de contact-tracing-apps van verschillende landen onderling moeten kunnen samenwerken.

OMT wil toegang tot telefoongegevens

Het Outbreak Management Team (OMT) vindt het jammer dat het gebruik moet maken van data van Apple en Google om de gevolgen van de coronamaatregelen in te kunnen schatten. In plaats daarvan wil het toegang tot geanonimiseerde en op groepsniveau geaggregeerde telefoongegevens.

Dat blijkt uit een brief die OMT-voorzitter Jaap  van Dissel naar het ministerie van Volksgezondheid heeft gestuurd.

'Het OMT betreurt dat zij van indirecte, afgeleide en weinig exacte parameters (zoals Apple en Google mobility trends) gebruik moet maken om tussendoor de reactie op maatregelen in te schatten', schrijft Van Dissel. 'Om beter geïnformeerd te zijn, nauwkeuriger prognoses te maken, en ook vroegtijdig bij bijvoorbeeld lokale drukte te kunnen handelen, zou toegang tot geanonimiseerd en op groepsniveau geaggregeerde telefoondata zeer behulpzaam zijn.'

donderdag 29 oktober 2020

CoronaMelder: 10.000 meldingen per dag

Zo'n 10.000 keer per dag krijgt in Nederland iemand een melding van de CoronaMelder-app. Dat schat Ron Roozendaal, chief information officer van het ministerie van Volksgezondheid.

In het overgrote deel van de gevallen herkent de app de afstand correct. Zo'n 70 procent van de mensen die een melding krijgen is binnen anderhalve meter afstand van een besmet persoon geweest, schat het ministerie.

Op sociale media gaan overigens verhalen rond van mensen die zeggen meldingen te hebben gehad, terwijl ze bij niemand in de buurt zijn geweest.

dinsdag 27 oktober 2020

Met virtuele patiënten leren hoe je samen beslist

Als patiënt wil je graag meebeslissen over je medische behandeling, vooral wanneer dit een grote impact op je leven heeft. In de huidige opleiding ontbreekt het aan voldoende mogelijkheden om met patiënten te oefenen. Een virtuele patiënt zou een oplossing kunnen bieden.

Hoogleraar gezondheidscommunicatie Julia van Weert van de Universiteit van Amsterdam testte samen met collega’s van haar vakgroep, het Amsterdam UMC en de Technische Universiteit (TU) Delft het gebruik van een virtuele patiënt bij de training van geneeskundestudenten. Kan een virtuele patiënt bijdragen aan de communicatievaardigheden van studenten, en kan een student zo beter leren samen met de patiënt een besluit rond een zorgsituatie te nemen? Van Weert noemt de resultaten van de pilot veelbelovend.

Met een virtuele patiënt zouden studenten wel vrij makkelijk en in een veilige omgeving informatie kunnen verzamelen en op basis hiervan een gezamenlijk besluit leren nemen.

In het onderzoek ontwikkelde TU Delft grafische interactieve personages die aan tweedejaars geneeskundestudenten van het Amsterdam UMC op een computerscherm werden getoond en die via de computerspeakers met hen spraken. Gegevens uit eerdere studies naar keuzes rond kankerbehandeling (chemotherapie of hormonale behandeling) werden gebruikt als tekst corpus voor de personages. Computermodellen simuleerden vervolgens de voortgang van kennisopbouw, voorkeursvorming en emotie-expressie in de Virtuele Patiënt. Zo kregen de studenten de illusie dat ze bij een natuurlijke dialoog betrokken waren. In totaal nam elke student drie sessies bij dezelfde virtuele patiënt af.

maandag 26 oktober 2020

Vernieuwde MRI-faciliteit in Ede

Met het intakelen van een nieuw MRI-apparaat is op 17 oktober een belangrijke stap gezet in de realisatie van een state-of-the-art MRI-faciliteit in Ede.

Wageningen University & Research (WUR) en Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) realiseren daarmee een unieke faciliteit voor vernieuwend voedingsonderzoek en kwalitatief hoogstaande diagnostiek op locatie van ZGV.

De aanschaf van het nieuwe drie Tesla Magnetische Resonantie Imaging (MRI) apparaat is het vervolg op de succesvolle gezamenlijke investering in de huidige 3T MRI-faciliteit. Deze werd in 2011 bij ZGV geplaatst als onderdeel van de Alliantie Voeding in de Zorg, waarin WUR en ZGV samenwerkingspartners zijn. Vervanging van het huidige apparaat gaat niet over één nacht ijs; de nieuwe MRI staat op z’n plek, maar de installatie en training voor gebruik van het geavanceerde apparaat nemen nog enkele weken in beslag. Naar verwachting is de faciliteit vanaf december beschikbaar voor gebruik in onderzoek door kennisinstellingen en bedrijven.

vrijdag 23 oktober 2020

Koudwatervrees bij GGZ voor online therapie verdwenen door corona

 

Tot voor kort was therapie-op-afstand, bijvoorbeeld via beeldbellen, voor veel medewerkers in de GGZ nog een brug te ver.

Toen kwam corona. Omdat psychologen, psychotherapeuten en psychiaters hun cliënten niet meer fysiek konden spreken, schakelden ze massaal over op online videoplatforms. Tegen de verwachting in werkt het in veel gevallen beter dan ze dachten, blijkt nu uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven.

Therapeuten zijn onder meer positief over de effectiviteit van de therapie, de ervaren flexibiliteit, de lagere drempel voor contact en het gebrek aan reistijd. Nadelen waren er zeker ook, en online therapie werkt niet voor iedereen.

De deelnemers rapporteerden een aantal voordelen van het online werken. Zo verliepen de sessies vaak efficiënter, omdat zowel zijzelf als hun cliënten minder tijd kwijt waren aan reizen, en waren de gesprekken inhoudelijker. Het laagdrempelige karakter van het videobellen zorgden er ook voor dat therapeut en cliënt elkaar vaker en korter konden spreken, wat gunstig was voor de therapeutische relatie. Volgens de therapeuten waren ook hun cliënten overwegend positief.

Er waren natuurlijk ook nadelen. Veel problemen waren van technische aard, zoals een haperende internetverbinding, andere hadden te maken met het feit dat de behandelaars hun cliënten nu spraken via een scherm. 

Belangrijke non-verbale signalen, zoals houding, handbewegingen en geur, vielen daardoor weg. Het was daardoor lastiger om direct contact te maken met hun cliënt, zeker bij zeer emotionele gesprekken of crisissituaties.

Ook bleek therapie-op-afstand minder geschikt voor het behandelen van trauma’s, en voor mensen met psychotische of sociale angstklachten. Ook sessies met kinderen en groepen werken minder goed via online therapie.

donderdag 22 oktober 2020

‘Artrose over 10 jaar de wereld uit’

 

ICMS, een groot samenwerkingsverband van houding- en bewegingsdeskundigen van het Radboudumc, de Sint Maartenskliniek, Universiteit Twente, Roessingh Research & Development en Roessingh Revalidatie Centrum is op 30 september van start gegaan door het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst.

Het doel is om samen baanbrekend onderzoek te gaan doen om aandoeningen op het gebied van houding en beweging te verhelpen.

ICMS (Interdisciplinary Consortium for Clinical Movement Sciences & Technology) richt zich op de volle breedte van het houding- en bewegingsspectrum: van (fundamenteel) onderzoek tot toepassingen in de zorg en het doorrekenen van de macro-gezondheidseconomische effecten.

Door samen te werken focussen de vijf partners zich niet alleen op het vergroten van kennis over ziekten van het bewegingsapparaat, ook het genezen en afremmen van deze ziekteprocessen staan centraal. De zorg, zowel thuis als in het ziekenhuis, voor mensen met aandoeningen van houding en beweging wordt hiermee binnen afzienbare tijd op een kwalitatief hoger peil gebracht, terwijl deze toch (financieel) beheersbaar blijft. Over tien jaar moet het aantal dwarslaesie patiënten dat volledig afhankelijk is van een rolstoel met 80% zijn afgenomen.