vrijdag 26 februari 2021
Medische gegevens half miljoen Fransen gelekt
De gegevens zouden afkomstig zijn van tientallen Franse laboratoria en omvatten geboortedatum, bloedgroep, adresgegevens, telefoonnummer, medicijnrecepten en opmerkingen van artsen over hun patiënt.
Oorspronkelijk werden de gegevens te koop aangeboden in een Telegram-groep.
EU positief over digitaal vaccinatiepaspoort
Bondskanselier Merkel denkt dat het vccinatiepaspoort er al voor de zomer kan zijn, maar volgens voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen kan het langer duren.
Frankrijk en België vrezen dat een vaccinatiepaspoort kan leiden tot discriminatie.
Ook Nederland heeft in principe geen bezwaar, maar premier Rutte wil nog geen besluit nemen.
Een van de twijfels is dat zo'n paspoort geen absolute zekerheid biedt over iemands besmettelijkheid na een vaccinatie.
donderdag 25 februari 2021
Steeds meer jongeren gebruiken CoronaMelder
Inmiddels hebben een op de drie ondervraagde jongeren tussen de 17 en 24 jaar CoronaMelder op hun mobiel staan. Dit is vrijwel gelijk aan het aantal 24-plussers dat de app gebruikt. In totaal downloadden al meer dan 4,5 miljoen mensen CoronaMelder, zo meldt de Rijsoverheid.
Meer dan 115.000 mensen gaven via CoronaMelder door dat zij besmet waren. Zo kwamen bijna 7 op de 10 mensen die een melding in CoronaMelder kregen sneller in beeld voor het bron- en contactonderzoek. Ook blijkt dat bijna 5 procent van de mensen die zich na een melding van CoronaMelder liet testen zonder klachten, toch besmet is.
Sinds 1 december kan iedereen een test aanvragen na een melding, ook als ze geen klachten hebben. In ruim twee maanden tijd zijn hierdoor 6.209 besmettingen vastgesteld.
De CoronaMelder is voortaan ook te gebruiken op oudere iPhones, zoals de iPhone 5s en iPhone 6.
Dat blijkt uit de updategeschiedenis van de app in Apples appwinkel. Tot nog toe was het alleen mogelijk om de CoronaMelder te installeren als je een apparaat had dat gebruik kon maken van iOS 13 of hoger.
woensdag 24 februari 2021
Honderden mensen laten na datalek bij GGD gegevens verwijderen
Alleen al in Limburg staat de teller op 344 verwijderverzoeken, zo meldt De Telegraaf.
De GGD'en zeggen dat ze persoonsgegevens verwijderen als deze niet langer noodzakelijk zijn, met een maximale bewaartermijn van vijf jaar.
dinsdag 23 februari 2021
Apple keurt alleen vaccinatiebewijsapps van gezondheidsorganisaties goed
Ook apps waarmee gebruikers uitslagen van coronatests kunnen tonen, vallen onder de nieuwe regels.
De apps gebruiken gevoelige data van gebruikers, zoals namen, de vaccinatiestatus en testuitslagen. Daarom wil Apple dat deze apps verantwoordelijk met de data omgaan en betrouwbaar zijn.
maandag 22 februari 2021
Denemarken wil digitaal coronapaspoort lanceren
Vooralsnog zal het paspoort alleen zijn te gebruiken voor reizigers naar het buitenland die willen aantonen dat ze gevaccineerd zijn.
Het coronapaspoort zal voldoen aan de eisen van de Europese Unie, zo meldt het Deense ministerie.
vrijdag 19 februari 2021
CoronaMelder-app spoort in Overijssel nog geen 2 procent van de besmettingen op
De verwachtingen van de CoronaMelder waren hoog; de app moest eraan bijdragen het coronavirus in te dammen en de GGD te helpen met het bron- en contactonderzoek.
T-professor Lisette van Gemert werkte mee aan de corona-app. Ze noemt de app een succes, maar plaatst ook de nodige kanttekeningen. "Het is jammer dat de app vooral wordt gebruikt onder mensen die hoogopgeleid zijn, over het algemeen wat ouder zijn en al heel voorzichtig leven. Je zou kunnen zeggen: de CoronaMelder functioneert ontzettend goed bij mensen die ook al in een bubbel zitten en zich al aan alle maatregelen houden."
donderdag 18 februari 2021
Bart Malenstein (Quin): 'Wij bieden een een breed holistisch zorgplatform'
Wanneer je een medische klacht hebt, moet je op dit moment naar de huisarts. Die kan je vertellen of er werkelijk wat aan de hand is en je eventueel doorsturen naar een specialist. Quin wil dit model verfijnen: het eerste contact kan ook heel goed online verlopen. “Quin is een digitaal gezondheidsplatform dat consumenten empowered in hun vraag naar gezondheid in de volle breedte”, zegt CEO Bart Malenstein.
woensdag 17 februari 2021
Nieuw lab voor AI in gezondheid, gedrag en voeding
Het lab is een samenwerking tussen onder andere de Radboud Universiteit, OnePlanet, Radboudumc en Wageningen University & Research. Binnen het nieuwe initiatief starten acht PhD-studenten en drie postdocs. Zij werken aan de ontwikkeling van nieuwe sensoren, algoritmes, chatbots en meer die inzicht en gepersonaliseerde ondersteuning moeten geven op het gebied van gezondheid en (eet)gedrag.
ICAI is een nationaal netwerk gericht op technologie- en talentontwikkeling tussen kennisinstellingen, industrie en overheid op het gebied van Artificial Intelligence. In 2019 opende het Radboudumc al het Thira Lab en Radboud AI for Health. Binnen het Thira Lab wordt door promovendi en postdocs gewerkt aan medische beeldanalyse door AI, terwijl Radboud AI for Health zich richt op het ontwikkelingen van AI-innovaties die gezondheidszorg verbeteren en goedkoper moeten maken. In 2020 volgde het Donders AI for Neurotech Lab, gericht op AI-gedreven neurotechnologie.
dinsdag 16 februari 2021
Eerste ervaringen grootschalige digitale samenwerking ziekenhuizen
In januari 2021 is hier een verbetering bijgekomen: voor deze patiënten – die met extra zuurstof en medicijnen onder begeleiding van hun huisarts thuis verder aansterken – wordt gebruik gemaakt van samenwerkingsplatform cBoards van softwareleverancier Caresharing. Dit platform verbindt de patiënt en álle betrokken zorgverleners.
Iedere betrokkene heeft dezelfde informatie, de communicatie is laagdrempelig en de patiënt houdt eenvoudig overzicht. De eerste ervaringen van deze grootschalige samenwerking zijn positief.
Inmiddels hebben bijna 20 coronapatiënten van het OLVG gebruik gemaakt van cBoards. Het netwerkzorgplatform zorgt ervoor dat alle betrokken zorgpartijen gemakkelijk gegevens kunnen uitwisselen en zo de gezondheid van de patiënt nauw kunnen blijven volgen. Tegelijkertijd heeft de patiënt er profijt van. In het platform staan alle relevante medische data en ook begeleidende video’s, onder meer over het ontslag naar huis en het gebruik van de saturatiemeter. De coronapatiënten ontvangen vóór het ontslag naar huis een saturatiemeter. In het ziekenhuis wordt hiermee alvast geoefend samen met de verpleegkundige.
Voor het gebruik van cBoards hoeft de patiënt niets extra’s te doen: de patiënt meet driemaal daags de zuurstofwaarden in het bloed. Deze worden automatisch in het platform ingeladen. Zo zijn de saturatiemetingen volledig inzichtelijk voor zowel de eigen huisarts, als voor de thuiszorg en het ziekenhuis. Patiënten kunnen eenvoudig vragen stellen aan de zorgprofessionals via een chatfunctie in hun dossier binnen cBoards.
maandag 15 februari 2021
Thuis voorbereiden op operatie in Diakonessenhuis
Nu doorlopen de meeste patiënten die geopereerd moeten worden de preoperatieve screening nog in het ziekenhuis.
De patiënt vult een vragenlijst in en spreekt een medewerker van de apotheek, een verpleegkundige en een anesthesioloog. Alles wordt in beeld gebracht om de patiënt veilig te kunnen opereren en eventuele zorg na de ingreep te organiseren. Met de anesthesioloog spreekt de patiënt af welke vorm van verdoving het meest geschikt is. Daarna wordt de datum voor de operatie gepland.
Bij patiënten die wel geopereerd moeten worden, maar verder kerngezond zijn, is dit een tijdrovende aanpak, waarvoor ze apart naar het ziekenhuis moeten komen.
Vanaf 1 maart kunnen veel patiënten een groot deel van deze voorbereiding thuis doorlopen, wanneer het hen zelf uitkomt. Het gaat daarbij om patiënten waarbij de kans op complicaties klein is. De patiënt kiest zelf of hij de hele screening in het ziekenhuis, deels telefonisch of digitaal wil. Bij patiënten bij wie het risico op complicaties hoger wordt ingeschat blijft de preoperatieve screening in het ziekenhuis.
vrijdag 12 februari 2021
Injecties zonder naalden de toekomst?
Angst voor naalden is een veelvoorkomende angst. En zeker nu het vaccineren in de strijd tegen COVID-19 regelmatig in het nieuws is, worden zij die angst hebben daar met regelmaat mee geconfronteerd. Maar, goed nieuws: er zijn alternatieven in ontwikkeling, waarbij je zonder een naald toch kan injecteren. Bij Universiteit van Nederland vertelt UT-onderzoek David Fernandez Rivas er over.
donderdag 11 februari 2021
OLVG beboet om onvoldoende beveiliging medische dossiers
De AP is het onderzoek gestart na een tip van een bezorgde burger, signalen uit de media en twee datalekmeldingen van het OLVG, over werkstudenten en andere medewerkers die medische dossiers inzagen zonder dat dit nodig was voor hun werk. De AP concludeerde na haar onderzoek dat het OLVG structureel niet goed omging met de toegang tot medische dossiers.
Het OLVG hield wel automatisch bij welke medewerker wanneer welk medisch dossier inzag (logging), maar controleerde die logging niet vaak genoeg op onbevoegde toegang.
Het OLVG maakte in het ziekenhuis geen gebruik van deze tweefactor-authenticatie. Inloggen buiten het ziekenhuis ging wel via tweefactor-authenticatie.
Tijdens het onderzoek van de AP heeft het OLVG verbeteringen doorgevoerd. Het ziekenhuis controleert vanaf dat moment structureel de logging en heeft sindsdien tweefactor-authenticatie in het ziekenhuis geregeld.
woensdag 10 februari 2021
Google Fit-app kan met camera's ademhaling en hartslag meten
Google Pixel-telefoons kunnen via de Fit-app de hartslag en ademhaling meten. Hiervoor gebruikt de telefoon respectievelijk de achter- en selfie-camera.
De app gebruikt volgens Google onder meer de borstbewegingen om de ademhaling te meten.
Gebruikers kunnen ervoor kiezen om de gemeten data op te slaan in de app, zodat ze hun welzijn zo bij kunnen houden over een langere periode.
dinsdag 9 februari 2021
Diakonessenhuis start thuismonitoring coronapatiënten
Het gaat om patiënten die voldoende hersteld zijn, maar nog wel gemonitord moeten worden. Ook moeten ze zelf hun temperatuur en zuurstofgehalte in het bloed kunnen meten en over een computer, tablet of smartphone beschikken.
De patiënt meet dan drie keer per dag zijn temperatuur en zuurstofgehalte en beantwoordt een korte vragenlijst. Via de app worden de meetgegevens en antwoorden direct doorgegeven aan het ziekenhuis. Een team van verpleegkundigen en longartsen volgt de patiënten en neemt zo nodig contact met hen op. Ook zijn er vaste belafspraken met de patiënt om te horen hoe het gaat.
Het ziekenhuis verwacht ongeveer 10 patiënten op afstand te kunnen volgen.
Het Diakonessenhuis maakt voor deze monitoring op afstand gebruik van de app van Luscii.
(Foto: Antoine)
maandag 8 februari 2021
Apple-vacature wijst op eigen gezondheidsproducten
De vacature werd ontdekt door MyHealthyApple. In de vacature is te lezen dat Apple eigen gezondheidsproducten aan het ontwikkelen is.
Het gaat daarbij om hardware en om andere producten dan de Apple Watch. Apple heeft al een slaaptracker in huis, genaamd Beddit, maar die kwam door een overname in 2017 in handen van Apple en is sindsdien niet verder ontwikkeld.
vrijdag 5 februari 2021
Monitoringstechnologie en AI ingezet voor chronische ziekten
Het aantal chronische aandoeningen in Europa neemt toe, voornamelijk omdat de levensverwachting stijgt. Tegelijkertijd zijn de zorgsystemen nog niet voldoende ingericht op het behandelen van patiënten met een combinatie van aandoeningen.
Patiënten met meerdere complexe chronische aandoeningen worden soms van het kastje naar de muur gestuurd, stelt Monique Tabak van de Universiteit Twente. Tabak doet onderzoek naar gepersonaliseerde e-health technologie en coördineert dit project.
Door de patiënt thuis in zijn of haar dagelijkse omgeving te volgen en te monitoren en dat de combineren met medische en wetenschappelijke kennis, ontwikkelen we nieuwe gevalideerde modellen om het ontstaan en verloop van de chronische aandoeningen te begrijpen. Daarmee kunnen we dan het ziekteverloop voorspellen. Deze predictiemodellen maken gebruik van verschillende soorten data (gemeten in het dagelijks leven en in het ziekenhuis) en bestaande kennis.
De onderzoekers starten met drie testlocaties vanuit de verschillende ziekenhuissystemen in Europa. Honderden patiënten van ziekenhuizen in Italië en Estland en het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede gaan meedoen aan het project. De gepersonaliseerde zorg op maat voor hen wordt aangeboden via een zogenaamd virtual companionship programma. De patiënten houden bijvoorbeeld in een app op hun telefoon hun gegevens over het ervaren van klachten bij. Daar gaat een team van experts op het vlak van data en AI, gezondheidszorg en de patiënt zelf mee aan de slag.
NVZ-voorzitter: ‘Ziekenhuizen moeten meer kunnen investeren, anders loopt het vast'
NVZ-voorzitter Ad Melkert maakt zich grote zorgen: ‘als we vasthouden aan de huidige situatie waarin door de financiële druk op de sector niet meer geïnvesteerd kan worden, komt het aanbod van zorg in het geding. Er moet nu iets gebeuren.’
De NVZ pleit in haar reactie niet voor een ander stelsel maar voor een koerswijziging. ‘Een nieuwe koers is onvermijdelijk vanwege een stijgende zorgvraag, de noodzaak voor investeringen in betere arbeidsvoorwaarden, preventie, duurzaamheid, digitalisering en nieuwe dure geneesmiddelen. Meer mensen worden ouder, dat is een groot goed. Dit maakt een beperkte stijging van de publieke uitgaven om goede patiëntenzorg te blijven waarborgen onvermijdelijk. We zullen nog meer moeten inzetten op gepaste zorg op de juiste plek; en ook op kostenbesparingen. Daarnaast vragen wij de komende regering om ruimte voor diepgaande investeringen. De uitdagingen voor de komende jaren zijn te groot, langer wachten is niet verantwoord,’ aldus Melkert.
donderdag 4 februari 2021
Nederlandse testrobot analyseert 20.000 coronatests per dag
De robot is een Nederlandse uitvinding, ontwikkeld door het Hubrecht Institute (onderdeel van de KNAW) en biotechnologiebedrijf Genmab. STRIP-1 is gebouwd in Zwitserland. De robot is gefinancierd door de Rijksoverheid en zal ook ingezet kunnen worden bij eventuele volgende pandemieën. Daarmee is het een belangrijke bouwsteen voor een robuuste, publieke testfaciliteit voor Nederland. Dat is van groot belang in het effectief bestrijden van pandemieën. Traditioneel zijn de test – en analysefaciliteiten in ons land heel hoogwaardig, maar ook kleinschalig en primair gericht op diagnostiek: is iemand besmet of niet? In een pandemie is ook het snel in beeld brengen van de verspreiding van het virus nodig. Dat maakt een gerichte aanpak mogelijk daar waar de uitbraak oplaait. Tijdens grote virusuitbraken is het essentieel om snel en adequaat hoge volumes monsters te kunnen analyseren. Dat vraagt om een veel grotere schaal en meer slagkracht. In dat verband is door het kabinet zwaar geïnvesteerd in het uitbreiden van de test – en analysecapaciteit in eigen land. Deze testrobot maakt onderdeel uit van die strategie.
De robot kan niet alleen met hoge snelheid veel grotere hoeveelheden tests verwerken, maar de kosten per test liggen ook aanzienlijk lager. Dit alles zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de analyse. Er is veel belangstelling voor deze robot uit het buitenland. De STRIP-1 is kort voor de Kerstdagen in Veldhoven geïnstalleerd. Sindsdien is de robot stapsgewijs steeds meer tests gaan analyseren om de werking te testen en alles klaar te maken voor grootschalige inzet. Deze zogenoemde validatieperiode loopt naar verwachting tot half februari en staat onder toezicht van het RIVM en de GGD Zuid-Oost Brabant. Daarna kan de robot op vol vermogen worden ingezet bij het bestrijden van de corona-pandemie. De overheid overweegt op termijn meer van deze robots aan te schaffen, indien de validatie inderdaad de verwachte resultaten oplevert. Met meerdere testrobots zoals deze kan de landelijke verwerkingscapaciteit wanneer dat nodig is snel opgevoerd worden tot vele tienduizenden analyses per etmaal.
Minister De Jonge: “Dit is echt een veelbelovende nieuwe stap in de bestrijding van de corona-pandemie. Het is prachtig dat bedrijven en instituten uit Nederland dit voor elkaar hebben gekregen en we hebben daar vanuit de overheid ook graag aan meegewerkt. Alle signalen wijzen erop dat we deze robot met succes kunnen gaan inzetten. De STRIP1 kan een belangrijke extra schakel zijn in het testen op grote schaal, dat in een pandemie noodzakelijk is.”
woensdag 3 februari 2021
‘Zet digitalisering zorg door in nieuwe kabinetsperiode’
Een groot deel van de gezondheidsvragen kan bijvoorbeeld met een ‘medische Siri’ online worden afgedaan zonder tussenkomst van een arts. Thuisbezorging van medicijnen kan tot de landelijke praktijk worden gemaakt. En als gevolg van de coronacrisis heeft beeldbellen al een grote vlucht genomen. Dat kan verder worden uitgebouwd, aldus de ondernemersorganisaties.
Er wordt in de discussienota volgens de beide organisaties te weinig stilgestaan bij het belang van goede zorg voor het goed functioneren van de samenleving, arbeidsmarkt en economie. De zorg moet er primair op zijn gericht om mensen zoveel mogelijk in staat te stellen deel te nemen aan de samenleving en productief te zijn. Demografische ontwikkelingen als de vergrijzing zorgen ervoor dat de beroepsbevolking afneemt.
De zorg is zeer arbeidsintensief is. Dat kan veranderen door digitalisering. Die zal ertoe leiden dat de hoofdtaken van een nachtverpleegkundige, apotheker, huisarts of specialist ingrijpend veranderen. Het is volgens de ondernemersorganisaties belangrijk dat zorgprofessionals in hun opleidingen daar beter op worden voorbereid.
dinsdag 2 februari 2021
Samsung breidt vitale bloeddruk- en elektrocardiogrammetingen uit naar Galaxy Watch3 en Galaxy Watch Active2 in 31 landen
Samsung Galaxy Watch3- en Galaxy Watch Active2-gebruikers kunnen binnenkort ook bloeddruk- en elektrocardiogrammetingen uitvoeren via de Samsung Health Monitor-app.
Binnenkort kunnen gebruikers in Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk gemakkelijk gebruikmaken van geavanceerde bloeddruk- en elektrocardiogrammetingen via de Samsung Health Monitor-app. Daarnaast wordt de Samsung Health Monitor-app ook geïntroduceerd in Chili, Indonesië en de Verenigde Arabische Emiraten, waardoor het totaal op 31 nieuwe landen komt.
maandag 1 februari 2021
Belgisch initiatief voor AI longscan-analyse in strijd tegen COVID-19 wordt Europees uitgerold
Het Belgische initiatief icovid dat radiologen ondersteunt bij de beoordeling van long CT beelden van COVID-19 patiënten is uitgegroeid tot een heus multicentrisch Europees project, medegefinancierd door het EU Horizon 2020 programma.
Icovid werd in maart opgezet door UZ Brussel, KULeuven, icometrix en ETRO, een imec onderzoeksgroep van de VUB.
Icolung werd in april gecertificeerd en wordt vandaag door meer dan 75 ziekenhuizen wereldwijd ingezet, met ondertussen meer dan 35.000 patiënten die door de software geanalyseerd werden. Het icovid project bouwt nu verder op de ontwikkeling van icolung en zet in op schaalvergroting, ook met en dankzij de inzet van gerenommeerde onderzoeksinstituten zoals King’s College London, Universitätsklinikum Heidelberg, University of Oxford, Maastricht University en de Universiteit en het Centre Hospitalier Universitaire van Luik. De partners zullen ook samenwerken met The Medical Cloud Company om naast CT beelden, andere klinische informatie in de modellen te verwerken.