woensdag 31 maart 2021
NLC sluit tweede financieringsronde Stepping Stone Fund voor de financiering van 40 nieuwe veelbelovende HealthTech-bedrijven
NLC – the European HealthTech Venture Builder – biedt investeerders de kans ondernemingen te ondersteunen die een levensveranderende impact kunnen hebben op patiënten over de hele wereld.
Een gevarieerde en strategische groep van investeerders heeft zich aangesloten bij de missie van NLC om gezondheid te bevorderen door impactvolle medische innovaties toegankelijk te maken voor iedereen. Nieuwe investeerders zijn onder andere impact investor Noaber Foundation, die activiteiten stimuleert en financiert die maatschappelijke impact hebben en LIOF, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Limburg. Tot de investeerders in het Stepping Stone Fund behoren daarnaast verschillende strategische corporate investeerders (waaronder Philips), gerenommeerde family offices en impact-investeerders, bekende HealthTech-ondernemers en vijf samenwerkingsverbanden van medische specialisten (Medisch Specialistische Bedrijven).
dinsdag 30 maart 2021
E-Health Valley wil digitalisering gezondheidszorg een boost geven
E-Health Valley werd opgericht door EEBIC (beheerder van fondsen als Theodorus en Seeder Fund), de ULB en de private investeerders Michael Verschueren (uitvoerend bestuurder RSC Anderlecht) en Giovanni Canini (WPP Country Manager).
Naast enkele privé-investeerders maken ook de regionale investeringsmaatschappijen finance&invest.brussels en Sambrinvest deel uit van het initiatief.
maandag 29 maart 2021
Technologie helpt forensisch psychiatrische patiënten
Technologie wordt nu met name gebruikt om bestaande onderdelen van de behandeling digitaal aan te bieden, zoals via online modules of beeldbellen.
Volgens Kip kunnen technologieën als VR en mobiele apps, indien op de juiste manier ontwikkeld en geïmplementeerd, echt iets nieuws aan de behandeling toevoegen wat in standaard gesprekken niet mogelijk is. Zo kan een technologie als VR zorgen voor meer nadruk op ‘doen en ervaren’ in een realistische omgeving in plaats van ‘denken en praten’ in de behandelkamer. Daarnaast kunnen mobiele apps gebruikt worden om onderliggende mechanismen van gedrag aan te pakken, zoals gebrek aan zelfcontrole - een belangrijke voorspeller van crimineel gedrag.
In haar onderzoek heeft Kip de interactieve ‘Triggers & Helpers’ VR-toepassing ontwikkeld. Het unieke van deze toepassing is niet alleen dat hij volledig aangepast kan worden op de eigenschappen van de patiënt, maar ook dat patiënten en behandelaren in elke ontwikkelstap actief betrokken zijn door middel van meerdere onderzoeksmethodes. Een belangrijke conclusie is dan ook dat voor het ontwikkelen van dit soort nieuwe interventies het essentieel is om de eindgebruikers te betrekken zodat de technologie aansluit op hun behoeftes en vaardigheden. De werkzaamheid van deze gepersonaliseerde VR-toepassing zal de komende jaren verder onderzocht worden.
vrijdag 26 maart 2021
Medtech-innovaties versneld naar de markt door rijksinvestering van 8 miljoen
Deze week kenden de Ministeries van EZK en OCW 8 miljoen euro toe aan het medtech consortium vanuit de Thematische Technology Transfer (TTT) regeling. Deze TTT-regeling is in Europa best practice op het gebied van ondersteuning van spin-offs, incubators en universiteiten.
Technologische innovaties zijn hard nodig om de zorg op de lange termijn betaalbaar, kwalitatief en bemensbaar te houden. Maar de route naar de markt is voor medtech spin-offs zeer complex en lastig. De Kennis Transfer Offices (KTO) van TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente en Wageningen Universiteit & Research bouwen samen met de KTO’s van Erasmus MC, RadboudUMC en Maastricht UMC, en VC fonds Innovation Industries aan een nationaal en open programma.
donderdag 25 maart 2021
'CoronaMelder effectief in ondersteunen GGD'
CoronaMelder is dus een belangrijke aanvulling op het werk van de GGD bij het informeren van mensen die mogelijk in contact zijn geweest met iemand die het coronavirus heeft, zo blijkt uit onderzoek van Wolfgang Ebbers van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) deed Wolfgang Ebbers eind januari en begin februari vragenlijstonderzoek naar wat er gebeurt wanneer mensen een melding krijgen van CoronaMelderOpent extern. Hij bevroeg duizenden mensen en ontdekte dat van de groep die een melding had ontvangen 58% nooit was benaderd door de GGD om hen te vertellen dat ze in contact zijn geweest met iemand die het coronavirus heeft. Zonder CoronaMelder was deze groep niet of tenminste niet op tijd in beeld gekomen.
Het onderzoek toont dat CoronaMelder de GGD daadwerkelijk kan helpen in het opsporen van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Daar hoort echter ook een kanttekening bij. Want het is niet alleen de bedoeling dat CoronaMelder meer besmette mensen vindt en besmette mensen sneller vindt. Het is ook de bedoeling dat mensen de RIVM adviezen opvolgen die ze bij een melding krijgen, ook wel adherentie genoemd.
dinsdag 23 maart 2021
Digitale huisartsenpost passeert jaar na start de 16.000 online consulten
Op 11 maart 2020 werd Spreekuur, de eerste digitale huisartsenpost van Nederland, versneld uitgerold bij Huisartsenpost Eemland (Amersfoort, Barneveld) vanwege de Coronacrisis. Een tweede regio, Rijnmond (Rotterdam), volgde een maand later en Drenthe startte in december 2020 met Spreekuur.nl.
Recent is Spreekuur.nl ook beschikbaar voor patiënten van een aantal dagpraktijken. De dienst is inmiddels toegankelijk voor zo’n twee miljoen patiënten in de drie zorggebieden.
Via Spreekuur.nl, een initiatief van ICT-leverancier Topicus en DigiDok, krijgen patiënten locatie-onafhankelijke en persoonlijke zorg voor spoedvragen over bijvoorbeeld wonden, oogklachten, koorts en huidinfecties. Patiënten bereiden het digitale consult zelf voor door gevalideerde triage en anamnese vragen te doorlopen en door een foto of video toe te voegen.
In de piekperiode van de eerste coronagolf was 40 procent van de consulten gerelateerd aan COVID-19. Daarnaast maakten patiënten vooral gebruik van Spreekuur.nl voor huidklachten, wonden, klachten door vallen, stoten en kneuzingen.
Hartritme van ongeboren kind beter in beeld met nieuwe technologie
Op dit moment werken verloskundigen en gynaecologen hiervoor met ultrageluidtechnologie. Een knop op de buik zendt een bundel geluid naar het kindje. Het geluid weerkaatst op het kloppende hartje. Door de beweging van het hart verandert de frequentie van het teruggekaatste geluid. Zodoende is de hartslag te meten. Het probleem met deze technologie is echter dat het geluid ook weerkaatst op ander weefsel in de buik.
Het nieuwe apparaat meet drie dingen: de hartactiviteit van de baby, de hartactiviteit van de moeder en de weeënactiviteit. Deze informatie wordt in grafieken tegelijkertijd op het scherm van de gynaecoloog of de verloskundige getoond.
maandag 22 maart 2021
Instituut wil nationaal platform met medische data van alle Nederlanders
De Nederlandse zorg hoort van oudsher bij de top van de wereld en is uniek omdat het iedereen toegang geeft tot dezelfde hoge kwaliteit zorg, ongeacht kleur, paspoort of sociale status. Niettegenstaande de kwaliteit van ons systeem is de digitale revolutie, die hele sectoren radicaal heeft getransformeerd, nog maar beperkt doorgedrongen tot de zorg.
De partijen die deze platformdiensten leveren zijn bijna allemaal Amerikaanse en Chinese techgiganten, zoals Google, Amazon, Apple, Microsoft, WeChat, Alibaba en verzekeraar Ping An. Zij hadden het voordeel van een grote homogene thuismarkt en zijn wereldwijd ongekend succesvol met hun innovatieve data- en informatiediensten. De monetarisering van deze data levert nog eens honderden miljarden aan omzet per jaar op en zijn duizenden miljarden euro’s waard op de beurzen.
Europa, met een veel minder grote homogene thuismarkt, loopt hier 'schrikbarend op achter'.
Platformtechnologie wordt wereldwijd nog nauwelijks benut in de zorg. Terwijl alle hotels wereldwijd keurig gekoppeld zijn op een platform zodat je met één druk op de knop een keuze kunt maken, krijgen we het nog niet voor elkaar in de zorg om onze persoonlijke zorginformatie in het kleine Nederland te koppelen.
Het Nationale Zorgplatform (NZp) wordt een publiek gereguleerde infrastructuur die bestaande en nieuwe, private en publieke partijen in staat stelt om digitale en mobiele technologie en zorgdata gezamenlijk bezit te maken en te houden.
Het NZp kan onder regie van deze aandeelhouders worden ingericht als platform waarbij alle burgers over hun eigen zorgdata beschikken via hun persoonlijke zorgadres. Dit zorgadres is te zien als een unieke virtuele ruimte op het platform waar alle zorgregels staan volgens welke de data van de betreffende persoon wordt gekoppeld.
Er is Europese en Nederlandse regelgeving die het verplicht stelt om alle medische data te ontsluiten aan patiënten die daarom vragen. Dat opent weer mogelijkheden om partijen te bewegen tot meewerken aan het NZp.
C
vrijdag 19 maart 2021
Slimme camera moet onverwachte complicaties in ziekenhuizen terugdringen
De slimme camera spot subtiele veranderingen in het gezicht of borst die kunnen wijzen op mogelijke complicaties, zodat artsen en verpleegkundigen tijdig kunnen ingrijpen.
Onderzoekers aan de TU/e en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven denken de oplossing te hebben gevonden: een intelligente camera die voortdurend je hartslag en ademhaling checkt, en een seintje geeft aan artsen en verpleegkundigen als er iets mis is.
De onderzoekers denken hiermee complicaties en onverwachte overlijdens terug te dringen, waarvan circa 40 procent plaatsvindt op een gewone verpleegafdeling.
“De camera werkt op basis van kunstmatige intelligentie”, zegt Sveta Zinger, hoofddocent aan de faculteit Electrical Engineering en gespecialiseerd in medische beeldanalyse. “De camera is gericht op de borst en het gezicht van de patiënt. Zo kan hij precies zien of er geen subtiele veranderingen optreden in de kleur van je gezicht of de beweging van je borst, die kunnen wijzen op mogelijke complicaties.”
Voor wie niet direct staat te springen bij het idee dat er een camera naast het bed staat, benadrukt Zinger dat de privacy van de patiënt voorop staat. Zo geven de deelnemers aan het onderzoek nadrukkelijk toestemming en verder zit er op elke camera een knop waarmee de patiënt het apparaat kan uitzetten, als hij of zij dat wil.
“Bovendien zijn de patiënten niet herkenbaar op de opnamen. De algoritmen die we gebruiken, hebben genoeg aan anonieme pixels”, aldus de onderzoekster. Ook weet Zinger uit ervaring dat veel patiënten helemaal geen probleem hebben met camerabewaking, omdat ze ook de voordelen zien.
donderdag 18 maart 2021
MiGuide en Pharmeon slaan de handen ineen
Pharmeon en MiGuide trekken al langer samen op vanuit hun gedeelde missie; op innovatieve wijze de zorg bereikbaar én betaalbaar maken. Met deze integratie krijgt de samenwerking definitief vorm.
De Uw Zorg online app biedt patiënten de mogelijkheid om eenvoudig zaken zelf te regelen. Zo kunnen er vragen gesteld worden en kunnen de medische gegevens worden ingezien. De huisartsenpraktijken die al met Uw Zorg online werken, kunnen nu gemakkelijk MiGuide integreren en zo een belangrijke stap zetten in persoonsgerichte diabeteszorg op afstand. Voor hun patiënten betekent dit dat zij vanuit de Uw Zorg online app direct toegang krijgen tot de MiGuide app.
woensdag 17 maart 2021
Philips HealthSuite-accessoires stoppen 31 maart
Na 31 maart 2021 zijn de opgeslagen gebruikersgegevens niet meer toegankelijk en worden ze verwijderd.
Philips heeft overigens weinig moeite gestoken in de gezondheidsaccessoires: ze waren moeilijk verkrijgbaar en kregen nauwelijks updates.
dinsdag 16 maart 2021
CoronaCheck kan verplicht worden in delen hoger onderwijs
Studenten moeten zich dan ter plekke kunnen laten testen en al het onderwijs moet ook beschikbaar zijn voor studenten die geen test of vaccin willen, staat in de toelichting op het wetsvoorstel.
Het verplichte testbewijs komt er niet 'als er door een verbeterde epidemiologische situatie en versoepelingen van de maatregelen, aanzienlijke opschaling van fysieke onderwijs ook mogelijk is zonder een verplicht testbewijs in te voeren'.
maandag 15 maart 2021
Orgaan-op-een-chip krijgt miljoenenbeurs
Wetenschappers bouwen voortvarend aan zogeheten ‘organen-op-chips’; kleine chips met menselijke cellen, om bijvoorbeeld kankeruitzaaiingen in de bloedbaan of de ontwikkeling van littekenweefsel te bestuderen, of om het effect van medicijnen of voeding buiten een mensenlichaam te testen.
Om de stap naar de industrie te zetten, gaat een collectief van tientallen onderzoeksgroepen, bedrijven en kennisinstellingen, samengebracht door het orgaan-op-chip consortium hDMT, bouwen aan een universele standaard, ondersteund door een NWO-Perspectief-subsidie van bijna vijf miljoen euro.
Een orgaan-op-een-chip bestaat meestal uit een plastic plaatje met geïntegreerde microkanaaltjes en -kamertjes. Binnenin groeien complexe weefsels van menselijke cellen in een omgeving die het menselijk lichaam nabootst maar met het blote oog nauwelijks zichtbaar is.
Een minieme hoeveelheid vloeistof stroomt langs de levende cellen om ze van voedingsstoffen te voorzien. Een pompje zorgt voor de aan- en afvoer ervan. Sensoren in de chip meten hoe de cellen reageren en actuatoren brengen veranderingen aan. Bijvoorbeeld een andere druk, mechanische kracht, zuurstofniveau of stroomsnelheid.
vrijdag 12 maart 2021
Opnieuw Frans ziekenhuis getroffen door ransomware-aanval
Door de aanval is de volledige IT-infrastructuur van het ziekenhuis verlamd, meldt de Franse krant Sud Ouest.
Voor het ontsleutelen van de data eisen de aanvallers een bedrag van 50.000 dollar. Doordat digitale patiëntendossiers niet beschikbaar zijn is het zorgpersoneel teruggevallen op pen en papier.
donderdag 11 maart 2021
Onderzoek naar mogelijk besmettingsrisico diverse theateropstellingen
Uitgangspunt bij de aanpak is dat bezoekers in een theateropstelling allemaal dezelfde kant op kijken. TNO gaat onderzoeken of de tussenrijen eventueel met extra maatregelen weer benut kunnen worden. Wellicht is dat mogelijk zonder dat de blootstelling aan grotere druppeltjes toeneemt.
Daarvoor heeft TNO een mockup opstelling met dummies gemaakt waarin verschillende van de praktijk afgeleide opstellingen en ventilatiesystemen worden beproefd met diverse extra maatregelen zoals bijvoorbeeld een scherm tussen de rijen, een gezichtsmasker of een mondneusmasker.
Voor de test maakt TNO gebruik van een vloeistof die zo goed mogelijk lijkt op menselijk speeksel. Aan de vloeistof is een fluorescerende stof toegevoegd. Een opvangunit die de inademing van een persoon nabootst, vangt de druppeltjes op die aankomen bij de ‘persoon’ die voor de emitterende dummy zit.
In het lab van TNO worden die opvangunits later geanalyseerd en wordt een maat verkregen voor de blootstelling. TNO kijkt alleen naar de relatief grotere druppels die uit de mond komen en niet naar aerosolen. Uit eerder onderzoek met opstellingen is over de verspreiding daarvan al veel kennis opgedaan.
Dit onderzoek dat gefinancierd wordt door het ministerie van EZK sluit aan bij en ondersteunt het Fieldlab Evenementen. Het praktische deel van het onderzoek zal naar verwachting drie weken duren.
woensdag 10 maart 2021
Slaaprobot
dinsdag 9 maart 2021
TU Delft lanceert Tech for Health
De zorg in Nederland is van zeer hoog niveau, maar door toenemende vraag en stijgende kosten staat dit onder druk. De coronacrisis heeft laten zien hoe kwetsbaar ons zorgsysteem is. Het moet efficiënter en effectiever en dat is waar Delftse technologie groot verschil moet gaan maken.
Zeven illustratieve onderzoeken staan symbool voor de vele unieke innovaties en samenwerkingen die binnen de TU Delft en de medische centra plaatsvinden. Bijvoorbeeld Marcel Reinders die bijdraagt aan het doorgronden van de ziekte van Alzheimer met behulp van big data en Richard Goossens die een innovatietraject is gestart dat het concept van de spreekkamer op z’n kop gaat zetten.
maandag 8 maart 2021
Cardiologie klaargestoomd voor vierde dimensie
4D CT-scanners voegen de dimensie tijd toe aan driedimensionale beelden en brengen de beweging van het hart op een gedetailleerde manier in beeld.
Het imec.icon project DIASTOLE, waar de VUB, UZ Brussel en imec deel van uitmaken, baant de weg om 4D-scans op een veilige manier te implementeren in de hartchirurgie.
Het hart is permanent in beweging en daardoor moeilijk in beeld te brengen. Tijdens hartoperaties valt het vaak moeilijk in te schatten hoe het orgaan zal reageren op een nieuwe hartklep. Met 4D-scanners zou men vooraf en dus op een veilige manier kunnen nagaan hoe een klep zal functioneren bij een specifieke patiënt. 4D-beeldvorming wordt des te belangrijker aangezien vandaag meer en meer operaties via de lies of via een kleine snede (sleutelgattechniek) worden uitgevoerd waarbij het hart slechts beperkt of niet meer rechtstreeks zichtbaar is tijdens de ingreep. Om deze 4D-scanners op een veilige manier te kunnen inzetten in de hartchirurgie, moesten de verschillende fasen van de beeldvorming worden herzien.
In het imec.icon project DIASTOLE werkten zeven partners aan die verschillende stappen. Onderzoekers van de afdeling radiologie van VUB-UZ Brussel ontwikkelden een model om de stralingsdosis van 4D-scans op de huid te berekenen, en pasten het meteen toe om een veilig protocol op te stellen.
vrijdag 5 maart 2021
COVID-19 vaccinaties aangeboden op het Darknet
Het merendeel van de verkopers komt volgens de online beveiliger uit Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten. De prijs voor een vaccinatie kan wel tot 1200 dollar oplopen.
De communicatie met de verkopers verloopt via versleutelde apps zoals Wickr en Telegram en betaling is alleen mogelijk via cryptovaluta zoals Bitcoin.
De meerderheid van deze illegale verkopers geeft aan dat ze tussen de 100 en 500 transacties hebben gedaan. Het is echter nog onduidelijk wat de kopers op het Darknet precies hebben ontvangen. Op basis van de informatie waarover Kaspersky experts beschikken, kan geen conclusie worden getrokken over hoeveel aangeboden vaccinaties echt of nep zijn. Het lijkt echter aannemelijk dat wanneer een koper daadwerkelijk iets ontvangt per post, dit geen effectieve vaccinatie betreft.
Kaspersky adviseert nooit fysieke producten – ook geen vaccinaties – op het Darknet te kopen.
donderdag 4 maart 2021
Nieuwe bioprinter gaat alvleesklierweefsel maken
Diabetes type 1 is een groeiende last in onze samenleving. Naast astma is diabetes bijvoorbeeld de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen.
Het is dan ook geen toeval dat het ENLIGHT-project zich met nieuwe bioprint-technieken in eerste instantie richt op de alvleesklier.
Modellen van bioprintweefsel hebben een aantal grote voordelen om geneesmiddelen op te testen. Deze ‘gepersonaliseerde’ modellen kunnen dierproeven overbodig maken en de belasting voor individuele patiënten verminderen, omdat zij niet langer zelf hoeven te experimenteren met verschillende medicijnen totdat er één aanslaat. Dat is bijvoorbeeld van belang voor diabetespatiënten. Ondanks de groeiende vraag naar zorg voor patiënten met diabetes, blijft de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen (naast insulinetherapie), achter.
woensdag 3 maart 2021
Nieuwe webapplicatie toont corona besmettingen in de directe omgeving
Het aantal besmettingen in België is al weken redelijk stabiel, ongetwijfeld dankzij de beperkende maatregelen en de eerste vaccinaties die nu worden gezet. Toch is het nog niet gedaan met het virus. Versoepeling van de maatregelen leidt tot dusver altijd tot toename van het aantal besmettingen.
Het idee voor Coronalocatie is afkomstig uit Nederland. Een van de initiatiefnemers, André van der Veen putte de inspiratie hiervoor uit de populaire weer-apps. Op een weer-app zie je in een oogopslag wanneer er een regenbui over komt drijven. De meeste mensen richten daarbij de focus op hun eigen locatie. Zo werkt het ook met corona. Men wil weten: wat is de situatie op dit moment, in mijn dorp of in mijn buurt?
De Nederlandse versie van Coronalocatie www.coronalocatie.nl is in oktober 2020 gelanceerd. Sindsdien is de webapplicatie al ruim 16 miljoen keer geraadpleegd. Diverse Nederlandse nieuwssites, zoals die van het Algemeen Dagblad en een aantal regionale kranten nemen met enige regelmaat Coronalocatie op in hun online artikelen over het virus.
dinsdag 2 maart 2021
Sint Maartenskliniek en SyncVR Medical lanceren ‘s werelds eerste VR App Store voor de zorg
De App Store geeft een compleet overzicht van alle VR apps die relevant zijn voor zorginstellingen. Er zijn apps voor pijn, angst en stress vermindering, voor revalidatie en ook voor training en educatie. Per app kan men zien voor wie en wat een VR-app geschikt is, zoals leeftijdscategorie, VR-bril en afdeling. Ook staat er informatie per VR-app en kunnen zorgverleners en patiënten reviews plaatsen. Zo wordt kennisdeling tussen zorginstellingen gestimuleerd. De Sint Maartenskliniek heeft via de VR App Store al meer dan 10 VR-apps kunnen testen onder patiënten, en draagt zo bij aan de ontwikkeling.
De lancering van de SyncVR App Store is een mogelijkheid voor ontwikkelaars van zorggerelateerde VR-apps om versneld binnen de zorg terecht te komen. Zo zijn er bijvoorbeeld VR-apps voor chronische pijn (Reducept), logopedie (Peili Vision), medische hypnose (HypnoVR), simulatietraining (SimX), EMDR (Psylaris), stress vermindering (VRelax) en revalidatie (SyncVR Fit) al beschikbaar in de VR App Store.
Voor gebruikers van het SyncVR Platform is het ook mogelijk om al hun VR-brillen en accessoires op afstand te onderhouden en te analyseren. Dit maakt het voor het eerst mogelijk om VR op grote schaal uit te rollen binnen een zorginstelling. Vanuit een online dashboard zijn alle VR-brillen inzichtelijk en kunnen deze op afstand aangestuurd worden.
Een volgende stap is een koppeling tussen de VR App Store en het elektronisch patiënten dossier (EPD). Met EPD’s van leveranciers Chipsoft en Epic is de integratie in vergevorderd stadium. Zo kan in het EPD geregistreerd worden wat voor soort VR content een patiënt ervaren heeft, de tijdsduur en waardes zoals pijnscores.
maandag 1 maart 2021
Testen met app die negatieve coronatest toont
De app zal in gebruik worden genomen bij zogenaamde 'field labs'.
Ook deze app wordt volgens de minister 'in alle openheid ontwikkeld', net als CoronaMelder, de app waarmee mensen snel op de hoogte kunnen worden gebracht als ze in de buurt van een besmet iemand zijn geweest.
Half maart zal de app daadwerkelijk in gebruik worden genomen.