woensdag 30 juni 2021
CoronaCheck-Androidapp vereist voorlopig Chrome of Firefox voor vaccinatiebewijs
Gebruikers die met de CoronaCheck-Androidapp een vaccinatiebewijs willen ophalen om een QR-reiscode te genereren, moeten daarvoor Google Chrome, Firefox of de Samsung-browser hebben geïnstalleerd.
Meerdere gebruikers van Tweakers geven aan een foutmelding te krijgen als ze zonder ondersteunde Androidbrowser geïnstalleerd te hebben een vaccinatiebewijs proberen op te halen in de CoronaCheck-app.
De CoronaCheck-app heeft sinds donderdag DigiD-integratie, om het vaccinatiebewijs via Mijn RIVM op te kunnen vragen. Met dit vaccinatiebewijs kunnen gebruikers een QR-code genereren, om in het binnenland aan te kunnen tonen dat ze volledig gevaccineerd zijn.
maandag 28 juni 2021
Op corona testen kan ook met mobiel
Britse onderzoekers hebben een nieuwe manier ontwikkeld om vast te stellen of iemand het coronavirus onder de leden heeft.
De methode Phone Screen Testing (PoST) is ontwikkeld door een team van University College in Londen. Als mensen met corona praten tijdens het bellen, kunnen virusdeeltjes op het scherm terechtkomen.
Het testen van het telefoonscherm is minder ingrijpend dan teststokjes in neus en mond steken.
donderdag 24 juni 2021
Nu ook vaccinatiebewijzen in CoronaCheck-app
Vanaf 1 juli kan het vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app bovendien fungeren als Digitaal Corona Certificaat om mee te reizen binnen de EU. Om dit mogelijk te maken wordt vanaf vandaag een update van de CoronaCheck-app uitgerold in de app stores.
Op basis van een volledige vaccinatie of een negatieve testuitslag maakt de CoronaCheck-app een QR-code aan. Deze QR-code kan gescand worden met de app CoronaCheck Scanner. Als het coronatoegangsbewijs correct is, komt er een groen vinkje in beeld waarmee de toegang tot evenementen of andere landen gegeven wordt.
De QR-code in de CoronaCheck-app kent een binnenlandse en een internationale variant. De binnenlandse code geeft bij het scannen niet weer of het groene vinkje tot stand is gekomen door vaccinatie of testen. De internationale variant laat wel meer gegevens zien. Dat is om tegemoet te kunnen komen aan de verscheidenheid aan inreisregels die sommige Europese landen hanteren. Vanaf 1 juli is de CoronaCheck-app in te zetten voor reizen binnen Europa.
Nederland beschouwt iemand als volledig gevaccineerd als hij of zij twee prikken met Pfizer, Moderna of AstraZeneca heeft gehad, of één prik van Janssen. Daarbij houdt Nederland geen wachttijd aan. Direct na de registratie van de tweede vaccinatie met Pfizer, Moderna of AstraZeneca of de prik met Janssen kunnen mensen hun vaccinatiebewijs dus genereren.
Mensen die al eerder corona hebben gehad worden na hun eerste prik ook beschouwd als volledig gevaccineerd en kunnen dus na de registratie van de eerste prik een vaccinatiebewijs genereren. Voor mensen die corona hebben gehad en niet bij de GGD zijn gevaccineerd maar bij een huisarts, ziekenhuis of instelling is dat mogelijk vanaf 1 juli.
Mensen die hun vaccinatie nog niet terugvinden in de CoronaCheck-app kunnen het beste contact opnemen met de huisarts of instelling die hen heeft gevaccineerd. Vanaf 1 juli kunnen zij handmatig een vaccinatiebewijs genereren met behulp van een speciaal webportaal voor artsen.
Onderzoek naar kans op corona aan boord van vliegtuigen
Koninklijke NLR heeft samen met RIVM onderzocht wat het risico is dat een passagier ziek wordt door het inademen van het coronavirus SARS-CoV-2 aan boord van een vliegtuig.
Er gelden maatregelen die de kans verkleinen dat een besmettelijke passagier het vliegtuig instapt. Indien deze persoon toch in de cabine zit, lopen medepassagiers binnen een sectie van zeven rijen – rondom de besmettelijke passagier – gemiddeld een relatief laag risico op COVID-19. Lager dan bijvoorbeeld in ongeventileerde ruimtes van dezelfde afmeting.
Binnen de Nederlandse luchtvaartsector gelden verschillende maatregelen om te voorkomen dat een passagier besmet met COVID-19 aan boord van een vliegtuig stapt. Zo is voor alle vliegreizigers een gezondheidsverklaring verplicht en geldt voor reizigers uit zeer hoogrisicogebieden een aanvullende antigeen-sneltestverplichting van maximaal 24 uur oud voor boarden. Zonder negatieve testuitslag mogen passagiers niet worden toegelaten aan boord van vliegtuigen.
Bij een lage prevalentie van het virus op de plaats van vertrek en negatieve testuitslag voor het boarden, is de kans dat een besmettelijke passagier aan boord komt klein. Als er onverhoopt toch een besmettelijke persoon aan boord is, zijn verschillende factoren van invloed op mogelijke verspreiding van het virus in vliegtuigen.
m de risico’s van COVID-19 aan boord van vliegtuigen te beoordelen hebben Koninklijke NLR – Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. Daarbij is er vanuit gegaan dat de coronamaatregelen voor de luchtvaartsector worden nageleefd, zoals het dragen van mondmaskers.
De onderzoeksresultaten laten zien dat het risico afneemt met een grotere afstand tot de besmettelijke passagier. Daarom gaat het rapport er vanuit dat passagiers die verder dan drie rijen verwijderd zitten van de besmettelijke passagier geen risico lopen. De onderzoekers schatten dat tussen de twee en 44 kruisvluchten de aanwezigheid van een ‘reguliere’ besmettelijke passagier mogelijk resulteert in ten minste 1 geval van COVID-19. Voor een superuitscheider wordt dat risico geschat op 1 tot 9 vluchten. Deze cijfers gelden voor de situatie waarin een besmettelijke passagier in de vliegtuigcabine aanwezig is. De waarschijnlijkheid daarvan is onder andere afhankelijk van het aantal met SARS-CoV-2 besmette personen in de bevolking en of er al of niet een negatieve testuitslag nodig is om aan boord te mogen.
woensdag 23 juni 2021
Onderzoek naar plastic in menselijk lichaam
Nu gaat een Europees onderzoekscluster van wetenschappers, bedrijfsleven en beleidsmakers onderzoeken wat het effect van deze plastics in het menselijk lichaam is.
Micro- en nanoplastics (MNP’s) ontstaan uit de afbraak van grotere plastic voorwerpen en bij slijtage van bijvoorbeeld medische implantaten en autobanden. Ook zitten ze in commerciële producten zoals cosmetica, synthetisch textiel of verf.
Om het effect hiervan te onderzoeken krijgt het Europese onderzoekscluster (CUSP) 30 miljoen euro van de Europese Commissie. De komende vijf jaar gaan CUSP-onderzoekers in vijf grote projecten methodieken ontwikkelen waarmee ze MNPs kunnen meten in lucht, water, voedsel en in het lichaam, en om de gevaren en risico’s voor de menselijke gezondheid kunnen beoordelen.
dinsdag 22 juni 2021
Android installeert automatisch corona-tracingapp in Massachusetts
Het gaat om de MassNotify-app, die net als andere corona-tracingapps gebruikmaakt van Googles Exposure Notifications-framework.
MassNotify
is echter geen 'traditionele' corona-tracingapp zoals de Belgische en
Nederlandse corona-tracingapps, maar werkt deze binnen het Exposure
Notifications-systeem in de instellingen van de smartphone. Gebruikers
krijgen daarom geen MassNotify-app te zien in bijvoorbeeld het
thuisscherm van de smartphone.
maandag 21 juni 2021
Franse incubator voor e-health innovaties
Sanofi, Capgemini, Generali en Orange richten een (Franse) incubator op voor startups voor digitale zorg.
Future4Care, met een budget van 24 miljoen euro, zal het een honderdtal Europese start-ups huisvesten met als doel digitale oplossingen te ontwikkelen ten behoeve van patiënten en zorgprofessionals.
Nieuwe technologieën en data zijn essentieel geworden voor innovatie in de gezondheidszorg, zegt Philippe Peyre, president van Future4Care.
vrijdag 18 juni 2021
Chirurg livestreamt schouderoperatie voor studenten kinesitherapie met HoloLens
Professor en orthopedisch chirurg Olivier Verborgt van Orthoca, het orthopedisch departement van AZ Monica heeft een schouderprothese ingreep gelivestreamd met de HoloLens 2, een augmented reality bril van Microsoft.
De huidige COVID-19 pandemie maakt het voor Verborgt moeiljk om lessen zo dicht mogelijk bij de praktijk te brengen. Voorheen was het perfect mogelijk om studenten de kans te geven een operatie bij te wonen in het operatiekwartier (OK), maar door de huidige maatregelen kan dit niet meer.
Daarnaast is het voor kinesitherapeuten interessant om dergelijke chirurgische ingreep mee te volgen. Op deze manier krijgen zij meer inzicht in wat er met bepaalde structuren gebeurt tijdens de ingreep, waardoor ze een kwalitatiever revalidatieplan kunnen opstellen en aanbieden aan de patiënt in kwestie.
Eerst en vooral is er geen cameraman met grote apparatuur in het OK nodig die vanuit een vreemde hoek de operatie moet filmen, waardoor er ook geen bijkomend steriliteitsrisico ontstaat. Daarnaast is het een unieke ervaring voor de studenten: ze kunnen met een groot aantal deelnemen en ze kunnen de operatie rechtstreeks door de ogen van de chirurg mee volgen alsof ze er zelf bij zijn. Bovendien kunnen de studenten tijdens de operatie vragen stellen en kan de chirurg hologrammen van de anatomie en de geplande chirurgie gemakkelijk oproepen.
donderdag 17 juni 2021
Belgische corona-reisapp CovidSafe is uitgebracht
De Belgische overheid heeft de corona-app CovidSafe uitgebracht. Via een QR-code kunnen zij aantonen dat ze zijn gevaccineerd om zo deze zomer naar andere Europese landen te reizen.
De app is sinds woensdag te downloaden in de Play Store of de App Store onder de naam CovidSafeBE. Er is ook een aparte website opgezet voor informatie over de app.
De applicatie werkt op Android-toestellen met Android 5 of hoger, of op iOS-toestellen met minimaal iOS 12.5 op een iPhone 5s of hoger. De bewijzen kunnen in de app ook offline worden opgeslagen, voor het geval de gebruiker geen internet tot zijn beschikking heeft.
woensdag 16 juni 2021
Beeldbellen vanuit Medicom en Pharmacom dankzij strategische samenwerking PharmaPartners en Zaurus
In het Zorgplein zijn de applicaties te vinden die direct vanuit een PharmaPartners-systeem gebruikt kunnen worden. Dankzij een strategische samenwerking tussen PharmaPartners en Zaurus kunnen zorgverleners vanuit het Zorgplein nu ook gemakkelijk beeldbellen met patiënten.
Het in Alkmaar gevestigde Zaurus biedt zorgverleners een breed scala aan gebruiksvriendelijke beeldbelfunctionaliteiten middels hun digitale spreekkamers. Zaurus is gecertificeerd op de ISO 27001, de NEN 7510, de ISO 27701, de ISO 9001 en de ISO 22301, zodat zorgverleners erop kunnen vertrouwen dat er wordt voldaan aan alle eisen op het gebied van veiligheid en privacy, dat de kwaliteit van de Zaurus-oplossingen hoog is en dat de bedrijfscontinuïteit geborgd is. Uiteraard bieden deze certificeringen ook zekerheden voor een partner als PharmaPartners.
Zorgverleners kunnen bij Zaurus een abonnement afsluiten voor de digitale spreekkamers, met een speciale ‘Zorgplein-koppeling’ add-on. Vervolgens kunnen zij in Medicom of Pharmacom een afspraak voor een videoconsult inplannen. Vanuit het patiëntdossier kan de zorgverlener in het Zorgplein op de Zaurus-tegel klikken om direct een digitale spreekkamer aan te maken, gekoppeld aan het dossier in kwestie.
De communicatie richting de patiënt verloopt compleet geautomatiseerd naar aanleiding van bovenstaande stappen. Zij ontvangen een SMS of e-mail met een link en toegangscode om laagdrempelig deel te nemen aan het videoconsult. Zij hoeven zich niet bij Zaurus te registreren en zij hoeven geen app te downloaden.
dinsdag 15 juni 2021
Samsung en Bayer investeren in gezondheidsapp
Met het geld zal Ada zijn product verder ontwikkelen en de gezondheidsbeoordelingen nog nauwkeuriger maken.
Met de Ada-app kunnen gebruikers symptomen invoeren, waarna de gebruiker verschillende meerkeuzevragen moet beantwoorden.
Vervolgens presenteert Ada maximaal vijf ziekten waaraan de gebruiker zou kunnen lijden met details over elke ziekte. Het bedrijf benadrukt dat het geen diagnose betreft. Daarvoor moeten gebruikers nog altijd een arts raadplegen.
maandag 14 juni 2021
AP: Boete orthodontiepraktijk vanwege onbeveiligde patiëntenwebsite
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt een orthodontiepraktijk een boete op van 12.000 euro omdat nieuwe patiënten zich via een onbeveiligde website konden aanmelden. Hierdoor liepen patiënten de kans dat gevoelige gegevens, zoals hun BSN, in verkeerde handen zouden terechtkomen.
De onbeveiligde website van deze orthodontiepraktijk kwam in beeld nadat iemand er een klacht over had ingediend bij de AP. Omdat het hier gaat om slechte beveiliging in de zorg – waarvoor de standaarden extra hoog zijn – zag de AP in de klacht aanleiding om onderzoek te doen.
Het webformulier dat nieuwe patiënten gebruikten om zich in te schrijven, bevatte verplichte velden voor allerlei persoonsgegevens van de patiënt zelf. En ook gegevens over de ouders, huisarts, tandarts en de verzekeringsmaatschappij.
De gegevens die patiënten op het formulier invulden, werden vervolgens via een niet-versleutelde – en dus onbeveiligde – verbinding naar de orthodontiepraktijk verzonden.
vrijdag 11 juni 2021
Brusselse start-up Websie.co digitaliseert toegang tot geestelijke gezondheidszorg
Volgens de verzekeraar Axa lijdt bijna één op zes Belgen aan een psychische stoornis. België nadert de kaap van 200.000 langdurig zieken door een burn-out of depressie (bron: RIZIV) en de gevolgen van de coronacrisis beginnen nog maar net merkbaar te worden in de statistieken.
Steeds meer mensen hebben geestelijke gezondheidszorg nodig, maar minder dan 10 procent van de Belgen wendt zich vandaag tot een professional. Om dit maatschappelijk en economisch probleem aan te pakken, hebben drie jonge Belgen Websie.co opgericht: een platform dat mensen gemakkelijk toegang geeft tot geestelijke gezondheidszorg via online psychologische consultaties. De start-up wordt ondersteund door België’s grootste start-up accelerator, Start it @KBC.
Op Websie beantwoordt de gebruiker eerst een paar vragen over de redenen waarom hij een psycholoog wil raadplegen en over de kenmerken die hij in een psycholoog zoekt. Op basis van deze antwoorden stelt Websie de psycholoog voor die het best bij de patiënt past. De start-up doet hierbij beroep op een netwerk van bijna 150 geaccrediteerde psychologen. De patiënt leert de psycholoog kennen via een beveiligde privé-chatruimte en maakt dan een afspraak voor een raadpleging via bericht, telefoon of videoconferentie.
donderdag 10 juni 2021
'Groter potentieel CoronaMelder bij heropende samenleving'
Dit blijkt uit het evaluatieonderzoek onder leiding van prof. dr. Wolfgang Ebbers van de Erasmus Universiteit Rotterdam in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De uitkomsten worden meegenomen bij de beslissingen om de komende periode al dan niet door te gaan met CoronaMelder.
Sinds oktober 2020 wordt CoronaMelder-app ingezet om het coronavirus te bestrijden. CoronaMelder is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek (BCO). De app bereikt sneller en meer nauwe contacten van mensen die corona hebben. Daarnaast geeft CoronaMelder uitleg over wat je kunt doen als je een melding hebt ontvangen. De vraag in hoeverre CoronaMelder een aanvulling is op het reguliere BCO, is tijdens het evaluatie-onderzoek op verschillende manieren uitgezocht.
Een van de conclusies uit het onderzoek is dat de CoronaMelder op dit moment een kleine maar merkbare toegevoegde waarde heeft als aanvulling op het reguliere BCO. Zeker waar het gaat om het bereiken van nauwe contacten na een positieve testuitslag. Nu de samenleving heropent, zou CoronaMelder een groter potentieel kunnen laten zien vanwege het toegenomen sociale verkeer. De kans dat meer mensen langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact hebben met besmette mensen zal toenemen, afhankelijk van het vaccinatiebereik en de effectiviteit van het vaccineren.
Het team beveelt aan om voor het vergroten van het potentieel van CoronaMelder in een heropenende samenleving te zorgen dat er meer mensen de app downloaden, het gebruiken en de adviezen opvolgen. Want als meer mensen de app gebruiken, vaker sleutels delen en de adviezen beter opvolgen, is CoronaMelder veel effectiever. Daarnaast is het belangrijk voor de effectiviteit van de app dat de zogenaamde ‘vertraging’ wordt teruggebracht. Dat wil zeggen dat er minder tijd moet komen te zitten tussen het moment waarop iemand met een besmet persoon in aanraking is geweest en het ontvangen van een melding via CoronaMelder.
woensdag 9 juni 2021
Dubieuze internetapotheken offline gehaald
Een is een recordaantal websites offline gehaald die vervalste of illegale medicijnen en medische producten verkochten. Dat meldt Interpol, dat de actie coördineerde.
Via de sites werden grote hoeveelheden nepcoronatests, niet-goedgekeurde mondkapjes en andere potentieel gevaarlijke producten aangeboden.
Interpol begon in 2008 met de operaties tegen nepmedicijnen onder de naam Pangea. De vangst van dit jaar was met negen miljoen producten een record.
dinsdag 8 juni 2021
Apple biedt nieuwe manier om veilig gezondheidsgegevens te delen
Met de nieuwe Delen-tab in de Gezondheid-app kun je ook afgeschermd je gegevens delen met een zorgverlener of iemand anders die je vertrouwt.
Gebruikers hebben de volledige controle over welke gegevens ze delen en met wie, of het nu gaat om een ouder wordend familielid dat hartgezondheidsgegevens deelt met een kind of kleinkind, partners die ervoor kiezen om informatie over hun vruchtbaarheid met elkaar te delen, of een Parkinsonpatiënt die gegevens over mobiliteit wil doornemen met de fysiotherapeut. De ontvanger kan deze gegevens inzien, compleet met belangrijke inzichten die eruit voortkomen en trends door de tijd heen.
Met de Gezondheid-app kun je nu trends analyseren van twintig soorten gegevens, van de hartslag bij rust tot slaappatronen en cardiofitness. Zo zie je makkelijk hoe bepaalde waarden veranderen. Met Trends kun je nu zien hoe de waarden door de tijd heen veranderen.
Je kunt daarnaast ook persoonlijke doelen bijhouden, zoals het aantal kilometers dat je hardloopt of het aantal minuten dat je aan mindfulness doet. Patiënten die informatie over bijvoorbeeld insulineafgifte willen bijhouden, kunnen ook trends aflezen vanuit gegevens van devices van derde partijen die gekoppeld zijn met de Gezondheid-app.
Jaarlijks moeten meer dan 37 miljoen mensen naar de dokter omdat ze gevallen zijn. Vaak is zo’n val het begin van problemen op het gebied van mobiliteit en verminderde zelfstandigheid.
Wandelstabiliteit op iPhone is een primeur: terwijl terwijl je je iPhone in je zak hebt, worden er belangrijke mobiliteitsgegevens gemeten die veel zeggen over het risico op een val in de toekomst. Wandelstabiliteit biedt de unieke mogelijkheid om elke dag bewegingen te meten, te analyseren en in de app te classificeren als OK, Laag of Zeer laag, zodat je op tijd actie kunt ondernemen om hun risico op een val te verkleinen.
Wandelstabiliteit maakt gebruik van speciaal ontwikkelde algoritmes om het evenwicht, de stabiliteit en de motoriek te meten door middel van de ingebouwde bewegingssensors van iPhone.
maandag 7 juni 2021
Coen Egberink nieuwe directeur ilionx healthcare
IT-dienstverlener ilionx verwelkomt Coen Egberink (51) als directeur healthcare.
Egberink is per 3 mei verantwoordelijk voor de verdere uitbouw van de healthcare proposities van ilionx en neemt de leiding over de vestiging in Hoorn, die een sterke focus op de zorg heeft. Egberink was voorheen actief als Managing Director bij Visma Connect.
Egberink heeft ruim twintig jaar ervaring in de IT-sector. Hij bekleedde meerdere commerciële rollen, zoals Market Manager Healthcare and Public Safety bij IBM, Sales Director bij Mint Solutions en Algemeen Directeur bij EBPI BV.
Met de komst van Egberink zet ilionx in op verdere expansie in de zorgsector. ilionx bundelt haar best practices en expertise om zorgorganisaties volledig te ondersteunen, van architectuur tot adoptie. In deze strategie zijn centrale rollen weggelegd voor de thema’s interoperabiliteit, datagedreven werken, de patient journey en de gang naar de cloud.
vrijdag 4 juni 2021
Reisapplicatie Covidsafe.be beschikbaar vanaf 17 juni
De app zal overal binnen de Europese Unie erkend worden, meldt de Belgische krant L'Echo. De precieze voorwaarden van het reisbewijs zijn nog niet bekend. Daarover wordt vrijdag besloten.
donderdag 3 juni 2021
Virusoverdracht van dier naar mens inzichtelijker met animatie
Om dit uit te vinden, hebben onderzoekers van de Universiteit Twente een sensorchip ontwikkeld die een oplopend aantal ‘bindingsplaatsen’ heeft. Het virus ‘rolt’ over het oppervlak totdat het voldoende sterk gebonden is. Van dit proces hebben de onderzoekers een nieuwe animatie gemaakt, samen met veterinair laboratorium Royal GD.
Influenzavirussen zoals H5N8 dat recent weer de kop heeft opgestoken, komen vaak van wilde vogels. In veel gevallen stappen ze niet over naar de mens; toch zijn er voorbeelden van vogelgriepvirussen die wel degelijk een epidemie of pandemie hebben veroorzaakt. De overdracht van een wilde vogel naar de mens, een zoönose, gaat vaak met een tussenstap, zoals via kippen of varkens die in grote aantallen worden gehouden. Dit werkt dan als een versneller.
woensdag 2 juni 2021
Fitbit werkt aan functie om snurken te detecteren
Fitbit werkt aan een functie om in kaart te brengen of een gebruiker snurkt. Daarvoor gebruiken de smartwatches de ingebouwde microfoon.
Snurken kan een indicatie zijn van bijvoorbeeld slaapapneu, waarbij iemand gedurende periodes van minstens 10 seconden stopt met ademen. Wanneer de adem weer begint, snurkt men daar vaak bij.
Of en wanneer de functie uitkomt, is niet bekend.
dinsdag 1 juni 2021
AP: risico op aantasting medisch beroepsgeheim
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft bezwaren bij het wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Dit wetsvoorstel verplicht zorgverleners om in bepaalde situaties gegevens van patiënten elektronisch uit te wisselen. De AP ziet hierbij het risico dat zorgaanbieders in de praktijk gedwongen worden hun beroepsgeheim te doorbreken.
De situaties waarin zorgaanbieders verplicht zullen zijn om gegevens elektronisch uit te wisselen, worden later vastgesteld in algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s). Het wetsvoorstel stelt ook eisen aan de ICT-systemen waarmee de gegevens uitgewisseld gaan worden.
De AP signaleert het risico dat zorgverleners in een feitelijke dwangpositie komen, die hun medisch beroepsgeheim kan aantasten. Want als in detail is vastgelegd welke gegevens een zorgverlener elektronisch moet uitwisselen, zijn er in de praktijk maar twee opties.
Namelijk: alle voorgeschreven gegevens elektronisch uitwisselen of – als de zorgverlener oordeelt dat dit in het concrete geval te veel gegevens zijn – helemaal geen gegevens uitwisselen. Beide opties zijn ongewenst.
De AP adviseert dit risico te benoemen in de toelichting bij het wetsvoorstel. En daarbij aan te geven met welke maatregelen het risico kan worden voorkomen.
De wettelijke beveiligingsnormen in de zorg zijn straks niet meer eenduidig terug te vinden in het Besluit elektronische gegevensverwerking in de zorg (Begz), maar staan dan ook in de diverse AMvB’s die op het wetsvoorstel gebaseerd zijn.
De AP adviseert alle beveiligingseisen samen te brengen in één wettelijke regeling. Zodat de eisen goed te vinden zijn, met elkaar samenhangen en consistent zijn.