donderdag 29 juli 2021

Meer medische functies met keuring op Apple Watch

Apple werkt aan nieuwe medische functies, waarbij goedkeuring van instanties nodig is.

De ECG-app is nu nog de enige functie op de Apple Watch die zo’n medische beoordeling gekregen heeft. Waarschijnlijk volgen er meer, want Apple is op zoek naar een manager in spé die 'projecten leidt die regelgevende goedkeuring vereisen'.

Apple zou al jaren werken aan een manier van glucosemeting in de Apple Watch. Het lijkt er nu op dat dit op de planning staat voor 2022.

dinsdag 27 juli 2021

'Ons ventilatiesysteem is een enorme stap vooruit'

Covid vraagt om nieuwe vormen van ventilatie. Door goed te ventileren verklein je de kans op besmetting in een ruimte.

Goflow Technology bedacht een systeem waarmee lucht niet verticaal maar horizontaal door een ruimte beweegt. Een speciale vloer, een demontabele ventilatie unit van hout en twee gaten in de buitenmuur zorgen dat een ruimte tot 20 keer per uur voorzien kan worden van frisse lucht. Lucht die niet verticaal door de ruimte trekt maar horizontaal. Dus je bent eigenlijk buiten terwijl je binnen bent” aldus CEO en founder Norbert Vroege.

maandag 26 juli 2021

Huisartsen deelden zonder toestemming vaccinatiegegevens met RIVM


Huisartsen hebben zonder toestemming van honderden mensen die expliciet hadden aangegeven dat hun vaccinatiegegevens niet met het RIVM mochten worden gedeeld dit toch gedaan.

Het datalek werd veroorzaakt door een fout in één van de systemen waar huisartsenpraktijken gebruik van maken, zo laat de ontwikkelaar van het systeem tegenover BNR weten.

In de database worden burgerservicenummer (BSN), geboortedatum, naam, adresgegevens, reden van vaccinatie zoals medische indicatie, beroep of leeftijd, datum en plaats van vaccinatie en naam vaccin en serienummer voor een periode van minimaal twintig jaar opgeslagen.

Patiënt moet zelf kunnen kiezen voor digitale zorg


Zorgverzekeraars Nederland en Patiëntenfederatie Nederland pleiten voor een recht op digitale hulp. Patiënten moeten zelf kunnen kiezen of ze digitale zorg willen. Door corona was al bijna een derde van de polibezoeken op afstand.

Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) blijkt dat tijdens de eerste lockdown 70 procent van de consulten digitaal verliep, in het eerste kwartaal van 2021 was dat nog ruim 30 procent.

Voor corona waren er grote verschillen in de digitale zorg die de hospitalen leverden, maar nu zegt 95 procent aan beeldbellen te doen en gebruikt 65 procent telemonitoring.

donderdag 22 juli 2021

Fitbit-app kampt met problemen

De Fitbit-app kampt met problemen, waardoor de gezondheidswearables niet goed werken en de app verouderde informatie toont. De klachten komen uit de hele wereld, inclusief Nederland.

Veel gedupeerde gebruikers zeggen dat de Fitbit-app niet meer synchroniseert met hun wearable.

Fitbit heeft de synchronisatieproblemen bevestigd op zijn forum en zegt aan een oplossing te werken.

dinsdag 20 juli 2021

Tencent stapt in Doktor.se


Tencent neemt voor 29,5 miljoen euro een belang in de Zweedse online dienst Doktor.se.

Gebruikers van de gelijknamige app kunnen chatten of bellen met een arts of dokterassistente voor advies, maar de arts kan ook bepaalde soorten medicatie voorschrijven.

maandag 19 juli 2021

Take Off financiering voor opsporing van zeldzame tumorcellen


NWO stelt 40.000 euro per project beschikbaar voor onder meer de opsporing van zeldzame tumorcellen.

Postdoctoraal onderzoeker Sertan Sukas en zijn team doen onderzoek naar circulerende tumorcellen (CTC's). Dit zijn kankercellen afkomstig uit bestaande tumoren, die via circulatie in de bloedbaan uitzaaiingen veroorzaken.

CTC's zijn cruciaal voor kankeronderzoek en -diagnose, maar ze zijn moeilijk te vinden: er zijn slechts 1-10 CTC's per milliliter bloed tegenover miljarden normale bloedcellen. Doordat CTC’s zeldzaam en heterogeen (ongelijksoortig) zijn, moet elke cel individueel wordt geanalyseerd.

Hiervoor is een efficiënt en betrouwbaar analysesysteem nodig in de vorm van een chip. Deze chip maakt identificatie, zuivering en extractie van alle CTC's uit bloed mogelijk. “Van de financiering zetten we een haalbaarheidsstudie op, want we willen het product gaan commercialiseren”, geeft Sukas aan.

zondag 18 juli 2021

Groot lek testbedrijf CoronaCheck


Als gevolg van een groot lek bij een testbedrijf was het voor iedereen mogelijk om valse reis- en toegangsbewijzen in de app CoronaCheck te krijgen. Daarnaast zijn de privégegevens van ruim 60.000 mensen gelekt.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het lek zit bij Testcoronanu, een testbedrijf dat is aangesloten bij het initiatief Testenvoorjereis.nl.

Iedereen met een internetverbinding kon gewoon gegevens aanpassen.

Ook was het makkelijk om toegang te krijgen tot volledige namen, woonadressen, e-mailadressen, telefoonnummers, burgerservicenummers (bsn's), paspoortnummers en medische gegevens.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft na melding door RTL Nieuws het testbedrijf afgesloten van zijn systemen, waardoor er geen testen of toegangsbewijzen meer kunnen worden uitgegeven. Ook moet het testbedrijf van de Autoriteit Persoonsgegevens per direct stoppen met testen omdat de gegevens daar niet veilig zijn.

donderdag 15 juli 2021

Studententeam UT in internationale competitie biosensoren


Ook dit jaar doet een studententeam van de Universiteit Twente mee aan de internationale competitie SensUs. De studenten worden uitgedaagd om een biosensor te ontwikkelen, waarvan ze de werking live moeten aantonen in Eindhoven.

De opdracht van dit jaar is actueel: ontwikkel een biosensor die in speeksel minieme hoeveelheden kan aantonen van het influenza A virus H1N1. De demo’s vinden plaats in september, en publieksstemmen tellen ook mee voor de overwinning.

Het UT-team, dat UT+ is genoemd, is een multidisciplinair team van acht studenten: bachelor- en masterstudenten van nanotechnology, technical medicine, health sciences, chemical engineering en international business administration. Het project wordt begeleid door dr. Pep Canyelles Pericàs, prof. Loes Segerink, prof. Sonia García Blanco, dr. Nico Overeem en Raimond Fentrop. Het team wordt gesponsord door het MESA+ Instituut van de UT.

De huidige pandemie heeft duidelijk gemaakt dat er vraag is naar een nieuwe generatie tests, die een virus snel kan detecteren en ‘on-site’: zonder dat het speekselmonster eerst naar een lab hoeft. Het gaat daarnaast om grote hoeveelheden en lage kosten. De opdracht die de studenten dit jaar hebben gekregen, gaat dus over het ontwikkelen van een innovatieve biosensor die het Influenza A virus kan detecteren in speeksel, bij heel lage concentraties. Meer specifiek gaat het om H1N1, dat de Spaanse Griep veroorzaakte in 1918 en de Mexicaanse Griep in 2009.

woensdag 14 juli 2021

Europa waardeert medtech in Twente met toekenning React-gelden

Diverse MedTech initiatieven uit Twente krijgen REACT-EU gelden toegekend. De miljoenen aan subsidie geven de betreffende bedrijven en onderzoekers in Twente een enorme boost, bewijzen de potentie van MedTech in de regio en versterken Kennispark Twente als MedTech hotspot. Op de Universiteit Twente speelt het TechMed Centre hierin een grote rol.

In de MedTech Factory kunnen straks startende en snel groeiende bedrijven in de medische technologie beschikken over hoogwaardige en betaalbare microbiologische labs. In de MedTech Factory kunnen ze flexibel ruimte huren tot dat ze groot genoeg zijn voor een eigen pand. Het concept kan met de 3,1 miljoen EFRO-subsidie en de reeds toegekende bijdrage uit de regiodeal via TwenteBoard worden gerealiseerd door initiatiefnemers Novel-T en Kennispark Twente.

Novel-T presenteerde onlangs samen met haar regionale partners de ambitie om het MedTech cluster in Twente de komende jaren een stevige impuls te geven. In september 2020 boden Jaap Beernink (CEO Novel-T) en Eddy van Hijum (gedeputeerde Provincie Overijssel) namens het regionale cluster een investeringsagenda aan staatssecretaris Mona Keijzer aan. Op deze agenda stonden betaalbare labfaciliteiten hoog op het prioriteitenlijstje.

Naast de MedTech Factory zijn bij de andere REACT-EU toekenningen diverse consortia van Twentse MedTech bedrijven en de Universiteit Twente vertegenwoordigd. Het gaat om samenwerkingen die erop gericht zijn met medische technologie bij te dragen aan een verbeterde en betaalbare zorgsector. Deze projecten geven blijk van het innovatievermogen en samenwerkingskracht binnen het regionale cluster.

dinsdag 13 juli 2021

Tien miljoen voor groot onderzoek naar kunstalvleesklier


De kunstalvleesklier van de Goorse uitvinder Robin Koops krijgt 10 miljoen euro voor een groot onderzoek naar de effectiviteit ervan. Als dat goed uitpakt, komt het hulpmiddel in het basispakket.

Vandaag stellen Zorginstituut Nederland en organisatie voor gezondheidsonderzoek ZonMw 10 miljoen euro beschikbaar waardoor het Universitair Medisch Centrum in Utrecht onderzoek kan doen bij 240 volwassen met diabetes.

De kunstalvleesklier kan een uitkomst zijn voor mensen met diabetes type 1 bij wie het niet lukt de bloedglucosewaarden goed in te regelen.

maandag 12 juli 2021

Amazon mag slaapgewoonten met radar in kaart brengen


Amazon mag de slaapgewoonten van consumenten met een nieuwe gadget in kaart gaan brengen. Het bedrijf heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse toezichthouder om met een radarsensor de slaap met grote precisie te volgen.

Eerder bracht Google al een vernieuwde versie van zijn Nest Hub op de markt met vergelijkbare technologie. Ook daar registreert een 'radar' wanneer je naar bed gaat, hoe laat je wakker bent geworden en hoe lang en doeltreffend je geslapen hebt.

vrijdag 9 juli 2021

'Wij willen de zorg meetbaar maken'

De medische wereld en het digitale zorglandschap zijn allebei vol in beweging. Deze domeinen versterken elkaar als je ze op de juiste manier met elkaar verbindt. René Kock (oprichter van everywhereIM) is expert op dit gebied. Hij ontwikkelt apps voor de medische wereld om de zorg meetbaar en beter te maken.  

René: “In 2011 heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als appbouwer en ontwikkelde ik twee apps voor farmaceuten. Ik kreeg steeds meer klanten en ging met arts Erik Edelman samenwerken op het snijvlak van IT en zorg. Vanaf dat moment zijn we ons gaan focussen op de medische zorg. (…) De zorg is al twintig jaar een groeimarkt en dat blijft het ook de komende veertig jaar. Deze markt is – ook door corona – langzaam. Mede hierdoor zien we dat digitaal werken écht werkt.”

donderdag 8 juli 2021

Tergooi: integratie Microsoft Teams en BeterDichtbij

Tergooi werkt volop aan makkelijke en digitale zorg dichterbij de patiënt. Als eerste ziekenhuis in Nederland stappen ze over naar beeldbellen via Microsoft Teams, volledig geïntegreerd met het BeterDichtbij platform.
 
Het ziekenhuis, met locaties in Hilversum, Blaricum en Weesp, zet al enige tijd BeterDichtbij in om met patiënten berichten, foto’s en informatie uit te wisselen. Met de integratie van Microsoft Teams stapt Tergooi over naar BeterDichtbij als de vertrouwde dienst voor digitaal contact. Voor de integratie wordt gebruik gemaakt van nieuwe technologie van Microsoft die naadloos samenwerkt met het BeterDichtbij platform. 

Patiënten staan in contact met hun zorgverlener via de app BeterDichtbij. Dat daarachter de techniek van Microsoft Teams functioneert, merkt de patiënt niet. De zorgverleners in het ziekenhuis werken wel direct vanuit Microsoft Teams en beschikken daarmee over extra mogelijkheden. Denk aan scherm delen, het toevoegen van extra personen en het wijzigen van de achtergrond.

woensdag 7 juli 2021

Europese Commissie bekroont DIH-HERO met extra 3,5 miljoen


De Europese Commissie heeft een aanvullende 3,5 miljoen euro toegekend aan het project Digital Innovation Hubs in Healthcare Robotics (DIH-HERO).

DIH-HERO is een onafhankelijk platform dat digitale innovatiehubs in heel Europa verbindt om een ondersteunend netwerk te creëren voor iedereen die actief is in de roboticasector in de gezondheidszorg.
Het primaire doel is om innovatie in robotica voor de gezondheidszorg te versnellen. Het initiatief bestaat uit 17 kernpartners verspreid over 11 pan-Europese landen en wordt gecoördineerd door de Universiteit Twente.

Het extra toegekende budget wordt gebruikt om barrières weg te nemen, de klinische verbinding te maken en een snelle, hoogwaardige, impactvolle grootschalige inzet van robots in de klinische setting te stimuleren.

dinsdag 6 juli 2021

Mensen met kanker gebaat bij integratie digitale zorg in regulier zorgaanbod


Voor 85 procent van de (ex) kankerpatiënten is internet een belangrijke bron voor informatie, lotgenotencontact en apps om bijvoorbeeld om te gaan met vermoeidheid of angst na kanker.

Er is echter veel verschil in vaardigheden op het gebied van digitale technologie, lezen en algemene gezondheid. Daardoor profiteren hoogopgeleide patiënten het meest van wat het internet te bieden heeft. Patiënten hebben bovendien meer behoefte aan digitale zorg dan dat nu geboden wordt. Digitale zorg zou, zoals in de ggz al gebeurt, meer geïntegreerd moeten worden in de dagelijkse zorg.

Dat zegt Mies van Eenbergen. Zij promoveert op 7 juli op het onderwerp Kanker en het internet aan Tilburg University. Het onderzoek laat zien dat het gebruik van internet de afgelopen 15 jaar is toegenomen van 60 naar 85 procent. De informatiebehoefte is niet gewijzigd: patiënten willen toegang tot hun dossier, betrouwbare en begrijpelijke informatie en verhalen van lotgenoten.

De zorgverlener blijft de belangrijkste bron van informatie. Om online betrouwbare informatie te vinden, zijn in toenemende mate digitale vaardigheden nodig. “Maar met elke extra vaardigheid haakt een deel van de doelgroep af”, vertelt van Eenbergen.

maandag 5 juli 2021

Google komt met API voor coronapas


Google wil digitale versies van testresultaten en vaccinatiekaarten oftewel coronapaspoorten op Android-toestellen laten  zetten. Het betreft een API die Google en Apple eerder al ontwikkelden voor track-and-trace systemen.

Het systeem wordt in eerste instantie uitgerold in de VS.

In de EU werd vorige maand een Covid-certificaat (met QR-code) uitgerold in de verschillende lidstaten.

Midden juni werd ook de CovidSafe app voor België gelanceerd, en kwam Nederland met een soortgelijke app.

donderdag 1 juli 2021

Machine learning helpt voorspellen wanneer immunotherapie effectief zal zijn

Ons immuunsysteem heeft een belangrijke taak - het opsporen en uitschakelen van vreemde indringers zoals bacteriën of virussen, maar het werkt ook om bedreigingen in het lichaam uit te schakelen, zoals kanker.

Kankercellen hebben echter slimme manieren ontwikkeld om vernietiging te voorkomen, door het uitschakelen van immuuncellen tijdens hun zoektocht. Immunotherapie kan dit proces omkeren, maar werkt niet bij alle patiënten en kankersoorten.

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben zich tot machine learning gewend om dit raadsel op te lossen. Dankzij een kleine truc creërden zij een model dat kan voorspellen of immunotherapie zal werken voor een patiënt. Het model presteert bovendien beter dan de huidige klinische benaderingen. Dit innovatieve onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Patterns,

Voor hun truc zochten de onderzoekers niet naar de eigenlijke biologische respons op ICB-behandeling, maar pikten ze verschillende vervangende immuunreacties uit dezelfde datasets. Hoewel ze niet de primaire reactie op ICB zijn, konden ze samen worden gebruikt als indicator voor de doeltreffendheid van ICB.

Dankzij deze aanpak kon het team een grote openbare dataset met duizenden monsters van patiënten gebruiken om op een robuuste manier machine learning-modellen te trainen.