donderdag 30 september 2021
EmmaDr. helpt huisarts bij zelfmanagement chronisch zieke patiënten
EmmaDr. is de eerste applicatie die huisartsen een veilig en patiëntgericht alternatief voor de gestandaardiseerde ketenzorg biedt.
Medicine Men ontwikkelde enige jaren geleden een concept voor digitale ondersteuning van chronisch zieke patiënten, de Emma zorgringen. Patiënten met bijvoorbeeld diabetes II, COPD, CVRM-klachten en astma managen daarin hun gezondheid zoveel mogelijk zelfstandig (de binnenste ring), maar kunnen hulp krijgen van familie en mantelzorgers (de tweede ring). Zorgprofessionals, zoals huisartsen, praktijkondersteuners en fysiotherapeuten managen het zorgprogramma en stellen samen met hun patiënten doelen (derde ring).
Met EmmaDr. spreekt een zorgverlener allereerst met zijn patiënt een Persoonlijk Zorgprogramma af. Hierin worden haalbare gezondheidsdoelen gesteld. De patiënt gaat hiermee zelf op pad, maar kan ondersteuning krijgen vanuit de praktijk, de eigen fysiotherapeut en mantelzorgers.
Een belangrijke afspraak is dat een patiënt regelmatig zelfmetingen doet en medische vragen beantwoordt op de Emma app. Zorgverleners kunnen desgewenst waarschuwingen instellen bij bepaalde meetwaarden of antwoorden. Stabiele Patiënten komen hierdoor minder vaak op het (digitaal) spreekuur, terwijl er juist meer tijd overblijft voor patiënten die dat wel nodig hebben. Medicine Men ontzorgt bovendien zorgverleners door patiënten die moeite hebben met meten of invullen telefonisch te ondersteunen. EmmaDr. is een van de toepassingen op het Emma transmurale netwerkzorgplatform.
woensdag 29 september 2021
Techleap.nl roept sector op tot actie om innovatie in de gezondheidszorg te versnellen
De overgrote meerderheid van de Nederlandse startups in medtech hebben grote moeite om door te groeien. Dit terwijl de COVID-19 pandemie de urgentie van innovatie en snelle adoptie van nieuwe oplossingen duidelijk heeft onderstreept. Dat blijkt uit onderzoek van Techleap.
Door het langzame groeitempo krijgen patiënten, artsen, wetenschappers en zorgverleners geen toegang tot de oplossingen, producten en diensten die relevant zijn voor de effectieve ontwikkeling van de gezondheidszorg en het in toom houden van almaar stijgende zorgkosten.
De Nederlandse healthtech-sector is een markt met buitengewoon veel potentie. Er zijn meer dan duizend actieve healthtech-bedrijven waarvan 300 met tenminste enige mate van externe investering.
Vergeleken met andere landen heeft Nederland zelfs een zeer hoog aantal startups en had de sector in 2020 de meeste durfkapitaalinvesteringen van alle sectoren in Nederland. In april van dit jaar was er zelfs een record van meer dan 500 miljoen aan financiering jaar-op-jaar.
Toch ligt de adoptie van innovatie en het gebruik van slimme technologie in de gezondheidszorg lager dan in andere sectoren. Healthtech-startups kunnen verandering en innovatie in de sector aanjagen door effectief en snel wetenschappelijke innovaties om te zetten in medische oplossingen. Om dit te kunnen realiseren moeten de marktomstandigheden geoptimaliseerd worden.
Alle betrokken partijen, zoals beleidsmakers, gezondheidspioniers en leidinggevenden in de zorgsector moeten volgens Techleap in Nederland samenwerken aan het opzetten van een fast-track programma voor startups, het omarmen van een commercialiseringsstrategie, meer coördinatie tussen ziekenhuizen en het opzetten van een nationale infrastructuur voor data in de gezondheidszorg.
dinsdag 28 september 2021
Inzicht in mens-robotinteractie essentieel voor ontwerp van revalidatiesystemen
Robotapparaten voor lichaamsgewichtondersteuning kunnen een sleutelrol vervullen bij hulp aan mensen met neurologische aandoeningen die beter willen leren lopen.
Het team dat in 2018 de RYSEN heeft ontwikkeld, een geavanceerd apparaat voor lichaamsgewichtondersteuning, heeft inmiddels meer fundamenteel inzicht in dit concept gekregen, maar stelt ook vast dat er nog het een en ander moet worden verbeterd.
Een beroerte, ruggenmergletsel of andere neurologische aandoeningen kunnen leiden tot beperkingen die de kwaliteit van leven ernstig aantasten. Intensieve looptraining op basis van neurorevalidatie kan patiënten helpen mobiliteit terug te krijgen en kan de werkdruk van revalidatietherapeuten verlagen. Dit kan worden gerealiseerd met behulp van robotapparaten voor lichaamsgewichtondersteuning (body-weight support, BWS). Voorbeelden van de nieuwe generatie van dergelijke robotapparaten zijn de FLOAT en de RYSEN. Een van de speciale kenmerken van deze apparaten is de instelbare steunkracht.
Heel opvallend was dat (gezonde) proefpersonen een kleine achterwaartse kracht noemen als een van de kenmerken van een ideale BWS, terwijl onderzoekers hadden verwacht dat ze een voorwaartse kracht zouden kiezen.
Deze onverwachte uitkomst plaatst vraagtekens bij de opvatting dat mensen tijdens mens-robotinteracties vooral de energie-efficiëntie optimaliseren. Het lijkt erop dat ze eerder proberen hun gevoel van stabiliteit en veiligheid te vergroten.
maandag 27 september 2021
Nederlands bedrijf introduceert oplossing voor de zorg voor dementiepatiënten
Kepler Vision Technologies kondigt een upgrade aan van zijn Kepler Night Nurse-oplossing om dementerende bewoners van verzorgingstehuizen te helpen.
De Kepler Night Nurse oplossing zorgt voor het welzijn van patiënten door middel van machine learning aangedreven detectietechnologie. Het personeel wordt gewaarschuwd bij tekenen van fysieke nood, zoals vallen, te lang in de badkamer blijven, of niet uit bed kunnen komen.
Het AI-herkenningssysteem leert welke patiënten in welke kamers wonen. Als die patiënt zijn kamer verlaat, kan het systeem worden geconfigureerd om de deur achter die patiënt elektronisch te vergrendelen. Als de patiënt terugkeert, ontgrendelt het systeem de deur. Als een andere patiënt probeert binnen te komen, blijft de deur op slot. Dit zorgt voor meer privacy voor de bewoners en vermindert de noodzaak voor het personeel om fysiek toezicht te houden op de toegang of verblijfplaats van de patiënt. Wanneer zorginstellingen geen elektronische sloten hebben, kan het systeem bovendien zo worden geconfigureerd dat het een sms-waarschuwing naar de verpleegkundige stuurt wanneer een patiënt een kamer binnengaat die hij of zij niet mag betreden.
zondag 26 september 2021
Drukte op servers CoronaCheck
De piek in nieuwe aanvragen is tijdelijk omdat nieuwe QR-codes vanaf nu weer 28 dagen geldig zijn. Ook worden de Ddos-aanvallen goed afgeslagen.
De drukte heeft geen invloed op eenmaal uitgegeven QR-codes. Deze zijn offline beschikbaar en kunnen ook offline gescand worden. Mensen die eenmaal hun code opgehaald hebben kunnen deze dus gewoon blijven gebruiken.
vrijdag 24 september 2021
'iPhone herkent depressies'
De techgigant zou hiervoor samenwerken met onderzoekers van de universiteit van Los Angeles en de Amerikaanse farmaceut Biogen. Op basis van mobiliteit, slaappatronen en typgedrag wil Apple straks kunnen herkennen als iemand mogelijk depressieve gevoelens ervaart.
Het is volgens de gelekte informatie niet de bedoeling dat de functie de diagnose van een arts of expert vervangt.
donderdag 23 september 2021
Universiteit van Oxford en Oracle helpen onderzoeksorganisaties om samen sneller COVID-19-varianten te identificeren
De snelle verspreiding van de zeer besmettelijke Delta-variant benadrukt de behoefte aan een snellere identificatie van COVID-19-mutaties. Om overheden en de medische gemeenschap te helpen bij deze uitdaging, hebbben de Universiteit van Oxford en Oracle de handen ineen geslagen met als resultaat dat het Global Pathogen Analysis System (GPAS) nu live is en gebruikt wordt door organisaties in vrijwel elk continent.
Het Global Pathogen Analysis System is een gratis hulpmiddel dat wordt
aangeboden om COVID-19 en andere microbiële gezondheidsbedreigingen te
bestrijden
Het GPAS is gebouwd met behulp van Oxford's Scalable Pathogen Pipeline Platform (SP3), Oracle APEX en Oracle Cloud Infrastructure (OCI). Het GPAS is een cloudplatform dat een uniform, gestandaardiseerd systeem biedt voor het analyseren en vergelijken van de geannoteerde genoomsequentiedata van SARS-CoV-2.
Onderzoekers gebruiken het systeem om pathogeendata te uploaden en binnen enkele minuten uitgebreide resultaten te krijgen. Met toestemming van de gebruiker kunnen de resultaten in een beveiligde omgeving worden gedeeld met deelnemende laboratoria over de hele wereld. Het begrijpelijk en deelbaar maken van deze data zal medische instellingen helpen bij het evalueren en voorbereiden van plannen doordat ze waardevolle inzichten krijgen over opkomende varianten, nog voordat deze officieel als zorgwekkende variant zijn aangemerkt.\
woensdag 22 september 2021
Hoe AI het zoeken naar medicijnen slimmer maakt
Deep learning heeft de wereld van de kunstmatige intelligentie radicaal veranderd. Nu zorgen neurale netwerken voor een revolutie in de manier waarop we nieuwe geneesmiddelen ontwerpen.
Francesca Grisoni, universitair docent aan de faculteit Biomedical Engineering van de TU Eindhoven, loopt voorop in het onderzoek naar het automatiseren van de ontwikkeling van medicijnen.
De ontwikkeling van geneesmiddelen is een extreem moeizaam proces. Het aantal moleculen dat kan dienen als uitgangspunt voor een geneesmiddel, ligt naar schatting in de orde van 1060 - 10100, veel meer dan er sterren zijn in het waarneembare heelal.
Het centrale idee bij het ontwerpen van geneesmiddelen is dat je moleculen wilt identificeren die wel actief zijn voor de beoogde doelwitten, maar niet voor andere doelwitten die ongewenste bijwerkingen kunnen veroorzaken.
dinsdag 21 september 2021
Voor het eerst gemeenschappelijke analyse zonder onderlinge datadeling
TNO heeft samen met het CBS, zorgverzekeraar CZ en het Limburgse ziekenhuis Zuyderland voor het eerst in de praktijk bewezen dat het mogelijk is om gevoelige data uit meerdere bronnen te analyseren zonder dat deze data daadwerkelijk worden gedeeld.
Dit is mogelijk geworden door cryptografische technieken in te zetten en het maken van goede samenwerkingsafspraken. Op deze manier kunnen de grote hoeveelheden beschikbare data maximaal gebruikt worden voor het verbeteren van de zorg, zonder in te boeten op privacy en vertrouwelijkheid.
De gebruikelijke manier om belangrijke inzichten uit data te halen, is via een centrale aanpak waarbij één partij alle data in handen heeft. Echter staat wet- en regelgeving evenals de maatschappelijke zorgen over privacy en vertrouwelijkheid de gebruikelijke manier van datadelen vaak in de weg.
Innovatieve technologieën zoals Multi-Party Computation (MPC) bieden hier een uitkomst. Deze zijn niet nieuw, maar werden al in de jaren tachtig van de vorige eeuw ontwikkeld in de academische wereld.
MPC is een ‘gereedschapskist’ met cryptografische technieken, die het mogelijk maakt dat meerdere partijen gezamenlijk aan data kunnen rekenen, alsof ze een gedeelde database hebben. Doordat de data is versleuteld, kunnen er statistische berekeningen op worden losgelaten en inzicht uit data worden gehaald, zonder dat de partijen andermans data kunnen inzien.
De mogelijke toepassingen voor het oplossen van maatschappelijke uitdagingen zijn in theorie groot. Naast het op een privacyvriendelijke manier verkrijgen van inzichten uit patiëntendata om de zorg te verbeteren, worden de technieken ook ingezet voor samenwerkingen tussen verschillende overheidsorganisaties.
maandag 20 september 2021
750.000 euro voor volgende fase Innovatieprogramma ZorgTech
Het Zuid-Hollandse innovatieprogramma ZorgTech laat kansrijke innovaties de weg naar de gezondheidszorg sneller vinden. Veel bedrijven en zorgpartijen die werken aan technologische zorgoplossingen, ervaren obstakels om tot daadwerkelijke toepassing te komen. ZorgTech helpt door het verbinden van de juiste partijen en ondersteunt bedrijven bij het opschalen van technologische oplossingen door concrete innovatieprojecten.
ZorgTech is een samenwerking van de provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), TNO, InnovationQuarter en Medical Delta.
vrijdag 17 september 2021
Techleap.nl helpt de Nederlandse healthtech sector vooruit met de selectie van tien nieuwe healthtech scale-ups voor Rise-programma
Techleap.nl verwelkomt tien nieuwe scale-ups in haar Rise-programma, het exclusieve programma voor serieuze techspelers in het Nederlandse scale-up-ecosysteem.
Dit kwartaal ligt de focus van het programma volledig op één sector: healthtech. Batch #5 wordt vertegenwoordigd door unieke deelnemers met levensreddende oplossingen die een revolutie teweegbrengen in onze gezondheidszorg.
COVID-19 benadrukte nogmaals het belang van een goede gezondheidszorg voor onze maatschappij. Het is in het afgelopen half jaar duidelijk geworden dat technologie een belangrijke rol speelt in het succes van deze sector. Techleap.nl ziet enorm veel potentie in de healthsector. Zo hebben scale-ups hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het onderzoek naar COVID-19 en het aanpakken van de uitdagingen van vandaag de dag met behulp van innovatieve oplossingen. Daarom ligt de focus van het Rise-programma nu op deze sector.
Techleap.nl zorgt ervoor dat de tien geselecteerde scale-ups de beste leer- en netwerkinfrastructuur tot hun beschikking hebben. Specifiek krijgen zij toegang tot toonaangevende experts, netwerken en bronnen om te leren van de beste Nederlandse ondernemers en hun schaalambities in de healthtech sector met deze nieuwe ervaringen kunnen versterken.
De tien bedrijven die dit kwartaal geselecteerd zijn behoren tot de healthtech scale-ups van Nederland met de meeste potentie. Het zijn: LeQuest, Manometric, Pacmed, Founda Health, Ancora Health, IME Medical Electrospinning, NewCompliance, DEARhealth, MRIguidance en Prolira.
De deelnemers zijn:
LeQuest
LeQuest is opgericht in 2011 en is een multi-vendor specialist voor online interactieve simulatie-gebaseerde training voor het gebruik van medische hulpmiddelen. Het bedrijf werkt samen met zowel zorginstellingen als fabrikanten van medische hulpmiddelen. Hun trainingsmethoden zijn gebaseerd op moderne inzichten in effectieve leermethoden en komen zo dicht mogelijk bij een realistische ervaring als je kunt krijgen.
Manometric
Het Delftse Manometric heeft als missie om orthesen en protheses te transformeren van benodigdheden tot producten die mensen graag dragen. Het bedrijf werd in 2016 opgericht door Pieter Smakman en Robin Jones. Sindsdien heeft Manometric een eigen 3D-handscanner gebouwd, samen met zeer innovatieve beugelontwerpen en automatiseringssoftware.
Pacmed
Pacmed verstoort de wereld van healthtech met zijn machine learning-software die is gebouwd voor gebruik in oncologie, spoedeisende hulp en intensive care. Het bedrijf streeft ernaar om van de zorg een continu lerend netwerk te maken, waarbij het resultaat van elke behandeling direct bijdraagt aan de kwaliteit en efficiëntie van de zorg voor de volgende patiënt.
Founda Health
Founda Health is een technologiebedrijf dat infrastructuur bouwt voor de wereldwijde zorgsector. IT-systemen, applicaties en organisaties in de gezondheidszorg van elke omvang - van startups tot grote ziekenhuizen - gebruiken hun platform voor connectiviteit.
Ancora Health
Ancora Health is een uitgebreid preventief gezondheidsplatform. Meer specifiek is het platform bedoeld om mensen in staat te stellen verantwoordelijkheid te nemen voor hun hulp, welzijn en prestaties door gepersonaliseerde inzichten in jouw lichaam en geest te bieden, evenals bruikbare voedings- en levensstijlbegeleiding op basis van wetenschappelijk bewijs.
VIVOLTA
Vivolta is een Nederlands medisch technologiebedrijf uit Eindhoven dat een revolutie teweegbrengt in medische apparaten door de ontwikkeling van implantaten op basis van nano- en microvezels te faciliteren die het lichaam helpen zichzelf te genezen en nieuw, gezond weefsel te vormen.
NewCompliance
NewCompliance is een wereldwijde marktleider in interoperabele IT-platforms en is opgericht om zorgverleners in staat te stellen de kwaliteit en veiligheid van de gezondheidszorg aanzienlijk te verbeteren. Het bedrijf is actief in meer dan 35 zorgsystemen in Europa en de VS en werkt samen met verschillende internationale partners, zoals Medtronic, Skytron, Philips en CAVA Robotics.
DEARhealth
DEARhealth bundelt de ervaring van deskundige medisch specialisten, verpleegkundigen, wetenschappers en big data-analyses om gezondheidsresultaten en ervaringen te verbeteren en tegelijkertijd de kosten te verlagen. De AI-gestuurde service van het bedrijf is met succes geïmplementeerd in grote gezondheidssystemen, in ziektegebieden zoals inflammatoire darmaandoeningen, epilepsie en eierstokkanker.
MRIguidance
MRIguidance is een UMC Utrecht spin-off bedrijf gevestigd in Utrecht dat radiologen en orthopedisch chirurgen stralingsvrij BoneMRI levert dat botstructuren visualiseert en karakteriseert. Hun BoneMRI-softwareoplossing genereert een CT-achtig beeld als aanvulling op de beelden van de weke delen die zijn afgeleid van een MRI-scan.
Prolira
Prolira is een scale-up voor medische technologie, opgericht in 2015 als spin-off van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht). Het Prolira-team is van mening dat acute encefalopathie en delirium effectief kunnen worden behandeld door baanbrekende oplossingen te ontwerpen, zoals de Prolira-DeltaScan. Deze oplossing helpt zorgverleners om patiënten de best mogelijke zorg te bieden bij acute encefalopathie en delier.
donderdag 16 september 2021
Innovatiefonds NH financiert ontwikkeling slim T-shirt voor kinderen met astma
Asthmaware ontwikkelt een slim T-shirt dat helpt bij de thuismonitoring van astma bij kinderen.
Astma is bij veel (jonge) kinderen niet goed beheersbaar omdat ouders de symptomen vaak niet goed kunnen herkennen. Bovendien begint een verslechtering vaak ’s nachts.
Het slimme T-shirt van Asthmaware meet ’s nachts met geïntegreerde sensoren de spieractiviteit van het middenrif van een kind. Met behulp van een app zijn ouders en dokter op tijd op de hoogte als het kind achteruit gaat.
Het project wordt gecofinancierd door EIT Health. Asthmaware werkt voor het project samen met medisch ontwerpbureau Panton, één van de initiators van het project. De financiering zal verder worden gebruikt om een pilot studie uit te voeren in twee Nederlandse ziekenhuizen en de ontwikkeling van een nieuw algoritme waarmee het verloop van astma gemeten kan worden.
woensdag 15 september 2021
CoronaCheck-app tien miljoen keer gedownload
De Nederlandse CoronaCheck-app is ongeveer tien miljoen keer gedownload, aldus demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.
Met de app zijn tot nu toe een kleine 28 miljoen QR-codes aangemaakt.
De CoronaCheck-app kent nog wel technische fouten, erkent De Jonge. Zo zouden er fouten zitten in de koppeling tussen de GGD-vaccinatieregistraties en het systeem achter CoronaCheck. Daardoor zou het systeem overbelast kunnen raken en zouden mensen geen code meer kunnen aanmaken.
Mensen zouden ook moeite kunnen hebben met het aanmaken van codes als ze de eerste prik niet bij de GGD hebben is gehaald, maar de tweede vaccinatie wel.
dinsdag 14 september 2021
'Betere zorg vraagt om beter gebruik van data'
De zorgpraktijk genereert enorme hoeveelheden data, maar daar wordt nog onvoldoende gebruik van gemaakt om de zorg te verbeteren.
In zijn oratie op vrijdag 17 september 2021 aan Tilburg University gaat bijzonder hoogleraar Robert Verheij in op de vraag wat ervoor nodig is om dat te veranderen. Daarbij kijkt hij naar de bruikbaarheid van de verzamelde gegevens en naar de randvoorwaarden om deze ‘big data’ in te zetten voor een lerend zorgsysteem.
Robert Verheij kijkt in zijn onderzoek met name naar het gebruik, de kwaliteit en de bruikbaarheid van zogenaamde real world data: declaraties en elektronische patiëntendossiers. Steeds vaker worden dit soort gegevens, die het zorgsysteem zelf voortbrengt, gebruikt om de zorg te verbeteren. Maar in hoeverre zijn die daarvoor geschikt? Hoe regel je de zeggenschap van burgers over hun gegevens? Wat moeten onderzoekers weten over de herkomst van gegevens om ze verantwoord te kunnen gebruiken?
Verheij is eind 2019 benoemd als bijzonder hoogleraar Transparantie van zorg vanuit patiëntperspectief. Deze leerstoel wordt mogelijk gemaakt door Zorginstituut Nederland en is gevestigd binnen de Academische Werkplaats Kwaliteit van Huisartsen- en Ziekenhuiszorg van Tranzo, Tilburg University. De leerstoel sluit aan bij de missie van het Zorginstituut Nederland: het borgen en verbeteren van kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van zorg.
maandag 13 september 2021
Belgisch Onafhankelijk Ziekenfonds getroffen door hackaanval
Het Belgische Onafhankelijk Ziekenfonds is getroffen door een cyberaanval, Een hacker wist binnen te dringen bij 'Mijn OZ', een portaal waar administratieve zaken geregeld kunnen worden maar waar geen medische dossiers staan.
Het gaat volgens de melding om naw-gegevens, bankrekeningnummers, persoonsgegevens, contactgegevens en nog een aantal andere categorieën.
Aan de kwetsbaarheid zou een 'menselijke fout' ten grondslag gelegen hebben, maar meer informatie wordt niet verstrekt.
vrijdag 10 september 2021
De Jonge wil wetgeving voor CoronaMelder-app verlengen tot januari 2022
Demissionair De Jonge wil de wetgeving die de inzet van de CoronaMelder-app mogelijk maakt opnieuw verlengen tot 10 januari 2022.
Dat laat de bewindsman in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer weten.
De Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19, waarin de wettelijke grondslag staat voor het gebruik van CoronaMelder, kan steeds met periodes van maximaal drie maanden worden verlengd.
donderdag 9 september 2021
Dytter haalt investering op bij Health Investment Partners
Het Nederlandse investeringsfonds Health Investment Partners (HIP) investeert in Dytter, een online platform dat zorgverleners matcht met zorgorganisaties.
Met het kapitaal kan Dytter de ambitieuze groeiplannen sneller realiseren. Zo wordt deze financiering onder meer gebruikt om het product slimmer en meer schaalbaar te maken, en de personele capaciteit van het software development team te verdubbelen. Het kortetermijndoel van Dytter is om het zorgplatform op te schalen buiten de Randstad, aldus directeur André Piso.
De investeringsronde kwam dan ook voort uit de behoefte aan groeikapitaal. Hiervoor schakelde Dytter het advies in van ECFG, dat zich specifiek op smart capital richt.
De komende maanden is Dytter van plan uit te breiden naar provincies buiten de Randstad en de expansie naar Duitsland verder vorm te geven. Het exacte bedrag van de investering wordt niet genoemd.
woensdag 8 september 2021
UT lanceert nieuwe app om mensen met kanker emotioneel te ondersteunen
De Universiteit Twente lanceert de gratis app Compas-Y. Deze app is bedoeld voor mensen die in het afgelopen jaar de diagnose kanker hebben gehad.
Om mensen in deze moeilijke tijd een steuntje in de rug te geven, hebben onderzoekers van de UT en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) samen met het MST en patiënten en verpleegkundigen een app ontwikkeld die kan helpen om de veerkracht te vergroten.
Compas-Y is volledig ontwikkeld samen met patiënten en verpleegkundigen. In een aantal workshops is eerst heel breed gekeken: waar lopen mensen met kanker tegenaan na de diagnose? Welke hulp is er al, en wat ontbreekt er? Daarna probeerden de patiënten en verpleegkundigen verschillende zelfcompassie oefeningen uit.
dinsdag 7 september 2021
CoronaMelder leverde veel op
De Nederlandse app CoronaMelder kostte in totaal 23 miljoen euro om te ontwikkelen. Volgens onderzoek van de UvA leverde de app ook veel gezondheidswinst op.
De app heeft volgens onderzoeker Joost Poort van de Universiteit van Amsterdam 110 tot 250 doden voorkomen, zegt hij in gesprek met NU.nl.
Er zijn geen berekeningen gemaakt van de voorkomen ziekenhuisopnames.
De kosten zitten vooral in de doorontwikkeling en het beheer van CoronaMelder, dat 9,7 miljoen euro heeft gekost.
maandag 6 september 2021
'Werkgevers moeten vaccinatie- of testbewijs werknemers kunnen checken'
Ondernemers moeten de mogelijkheid krijgen om te controleren of werknemers gevaccineerd of getest zijn of recent hersteld zijn van een corona-infectie. Ook moeten ze de mogelijkheid hebben mensen bij wie dat niet het geval is niet zonder meer toe te laten op de werkplek.
Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW bij de start van een campagne om ondernemers en hun medewerkers te wijzen op het belang van vaccineren en een hoge vaccinatiegraad.
Enerzijds zijn bedrijven wettelijk verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving, anderzijds mogen ze nu niet eens vragen of hun medewerkers gevaccineerd of getest zijn en kunnen ze mensen niet weigeren.
In bedrijven waar de problematiek sterk leeft -en waar zowel werkgevers als werknemers daar behoefte aan hebben- moeten ze volgens de ondernemersorganisaties snel wettelijk de mogelijkheid krijgen om te kunnen vragen of mensen gevaccineerd of getest of recent hersteld zijn van een corona-infectie. Ook moeten die bedrijven de mogelijkheid krijgen op basis daarvan maatregelen te kunnen nemen als mensen níet gevaccineerd of getest zijn.
Ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW doen de oproep aan het kabinet op de dag dat ze een speciale campagne starten. Hierin vragen ze de hulp van de aangesloten branches en bedrijven om collega’s te wijzen op het belang van vaccineren en een hoge vaccinatiegraad.
donderdag 2 september 2021
Telenet, UZA en DIGIMedical testen mogelijkheden van 5G in de zorg uit
Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en telecomoperator Telenet testen een Virtual Reality-robot uit om patiënten die voor langere tijd in het ziekenhuis verblijven voor even naar een andere plek te brengen, zij het virtueel.
De robot, die VRiendje heet, werkt via 5G-verbinding: beelden worden razendsnel doorgestuurd om een VR-effect te creëren.
UZA en Telenet organiseerden al eerder tests op de dienst kindergeneeskunde van het ziekenhuis. Voorlopig gaat het om een proef, maar op termijn kunnen soortgelijke toepassingen verder uitgerold worden als er overal 5G-dekking wordt aangeboden.
VRiendje is een mobiel apparaat in de vorm van een mannetje van 20 cm groot. Het is uitgerust met een 360 graden-camera, microfoons, speakers en een verbinding met het internet. De kleine robot staat in verbinding met een VR-bril die de patiënt in het ziekenhuis opzet. Die patiënt hoeft alleen maar zijn hoofd te bewegen om rond te kunnen kijken in de ruimte waar de robot staat. Hij ziet live wat er zich in die andere ruimte afspeelt en kan via de microfoon spreken met de mensen die daar aanwezig zijn.
De robot is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Horus VR en wordt in België verdeeld door DIGIMedical. De afgelopen maanden testte Telenet VRiendje uit op de afdeling kindergeneeskunde van het UZA.
woensdag 1 september 2021
‘Apple Watch krijgt bloeddrukmeter’
Apple is van plan om de komende jaren nog meer nieuwe gezondheidsfuncties aan de Apple Watch toe te voegen. Er zou gewerkt worden aan een bloeddrukmeter.
De Apple Watch is reeds voorzien van een ECG-app, saturatiemeter, hartslagsensor en meer, maar er is ook nog een aantal metingen die de Apple Watch nog níet kan doen.
Volgens The Wall Street Journal werkt Apple aan een bloeddrukmeter in de Apple Watch, die aangeeft hoe je bloeddruk zich over een periode ontwikkelt. Het zou niet gaan om een directe meting, maar meer het weergeven van een patroon.