donderdag 28 oktober 2021

Intus lanceert FlexHub voor regionale samenwerking in de zorg

Intus lanceert de FlexHub, een online platform waarmee organisaties in de regio personeel met elkaar uit kunnen wisselen. De FlexHub verbindt zorgorganisaties zodat zij elkaar kunnen helpen door onderling personeel uit te wisselen. Hiermee wil Intus bijdragen aan het oplossen van personeelstekorten in de zorg.

Voor werkgevers wordt de poule van medewerkers op deze manier vele malen groter. Voor medewerkers betekent dit dat zij uit meer diensten kunnen kiezen bij verschillende organisaties.

Zorgorganisaties Thebe, De Wever, Mijzo en St. Franciscus zijn in Brabant gestart met een pilot met de FlexHub.

De FlexHub sluit naadloos aan op het planningssysteem van Intus, InPlanning, maar er is ook een oplossing beschikbaar voor organisaties die gebruik maken van een ander roostersysteem.

De FlexHub houdt rekening met verschillen in onder andere benamingen van functies, kwalificaties, diensten, en plangroepen.

In de toekomst wordt er gekeken naar de mogelijkheden om ZZP’ers en andere bemiddelaars aan te laten sluiten.

maandag 25 oktober 2021

De toekomstige gezondheidszorg versterken met medische technologie

Medische technologie ontwikkelt zich sneller dan ooit. Het is de beste oplossing om toekomstige zorg toegankelijk, betaalbaar en - simpelweg - beter te maken.

Het TechMed Event, op 3 en 4 november 2021 in Twente, staat in het teken van de laatste technisch-medische ontwikkelingen.

In het programma is veel aandacht voor praktische toepassing: hoe medische innovatie uit de samenwerking tussen technici en clinici sneller kan worden ingezet. Het ontwikkelen van een business case loopt als een rode draad door het programma. En er zijn veel mogelijkheden om op dag 2 te netwerken (pitch the crowd-sessies, Innovation-tours, matchmaking-bijeenkomsten en meer) om potentiële nieuwe samenwerkingspartners te vinden

Verder vertelt Prof.dr.ir. David Fernandez Rivas (Universiteit Twente) in zijn Keynote over de toekomst van naaldvrije medicijnafgifte. De bedrijven Medtronic (Henk Westendorp) & Siemens Healthineers (Dr. Rebecca Ramb) geven inzicht in enkele van hun baanbrekende innovaties die de komende jaren op de markt komen, tijdens de innovatie ontmoet industrie sessie. Dr. Nimmi Ramanujam (Duke University Center) gaat in op de noodzaak van innovaties op het gebied van vrouwengezondheid. Waarom techniek niet mag ontbreken in de Geneeskunde legt Prof.dr. Jean-Paul de Vries (UMC Groningen) uit in zijn Keynote talk.

vrijdag 22 oktober 2021

Gezondheidsdata worden niet met eind-tot-eindencryptie versleuteld

Eind-tot-eindencryptie wordt geen wettelijk verplichte standaard bij het uitwisselen van medische gegevens. Dat zegt demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

De Partij voor de Dieren vroeg aan de minister of hij end-to-endencryptie wilde vastleggen in de wet. Maar volgens De Jonge moeten zorgaanbieders zich gewoon houden aan 'generieke eisen zoals die nu ook al gelden.'

De demissionair minister zegt wel dat er mogelijk een NEN-norm kan worden aangepast om encryptie vast te leggen.

donderdag 21 oktober 2021

Vier TURBO-grants voor medisch-technisch onderzoek

 

Vier TURBO-subsidies zijn toegekend aan onderzoekers van de Universiteit Twente (TechMed Centrum) en het Radboudumc voor vernieuwend technisch-medisch onderzoek.

In het microCLAST project ontwikkelen Jeroen Leijten (UT) en Jeroen van den Beucken (Radboudumc) een methode om osteoclasten te genereren, waarbij ze microfluïdica combineren met celbiologie. Het project biedt uiteindelijk een toolbox voor de ontwikkeling van in vitro botmodellen en constructies voor botregeneratie. Daarnaast willen ze de functie van osteoclasten in gezond en ziek bot ontrafelen, en het stimuleren van botregeneratie met cellen van een patiënt.

Erik Koffijberg (UT) en Janneke Grutters (Radboudumc) kijken in hun project naar vijf gezondheidsinnovaties die een breed scala aan technologieën bestrijken. Hierbij kijken ze welke rol en impact de organisatorische aspecten op de acceptatie en implementatie van de innovaties hebben gehad. Daarnaast brengen ze in kaart hoe het aanpakken van de verschillende organisatorische aspecten de voordelen van de innovaties in de kliniek kunnen vergroten.

Organ-on-chip en organoïden (ook wel mini-organen) zijn veelbelovende modellen om fysiologische en pathologische processen van weefsel te onderzoeken. Voor onderzoek naar botten loopt de ontwikkeling van deze modellen nog achter. Met dit TURBO-project willen Pascal Jonkheijm (UT) en Nico Sommerdijk (Radboudumc) daar verandering in brengen. Doel van het project is om naar gezonde botvorming te kijken, en specifiek naar de rol die stamcellen spelen in de structuur en organisatie van bot. Daarvoor ontwikkelen zij een organoid-on-chip model om patiënt-specifieke mechanismen van genetische botaandoeningen te bestuderen. D

Loes Segerink (UT), Kerense Broersen (UT) en Annette Schenck (Radboudumc) willen een bloed-hersenbarrière-on-chip model ontwikkelen, waarmee ze de menselijke ziekte kunnen nabootsen en meer inzicht krijgen in de pathofysiologie van autisme en de fysiologische regulatie van slaap.

woensdag 20 oktober 2021

Fors meer ransomware bij Europese zorginstellingen


Europese zorginstellingen hebben sinds begin van dit jaar te maken met fors meer ransomware-aanvallen dan het jaar ervoor. Het gaat, voor zover bekend om 25 aanvallen in Europa, waarbij in totaal 66 zorglocaties zijn geraakt (een zorginstelling kan meerdere locaties hebben).  

In Nederland hebben sinds januari 2021 vier zorgorganisaties te maken gehad met ransomware.

Vorig jaar bleef de teller van beveiliger Z-CERTs in Europa steken op minder dan tien aanvallen over het gehele jaar en bleef Nederland, voor zover Z-CERT weet, helemaal buiten schot.

De opmars van ransomware is een reële dreiging voor de zorg. Om dat te onderstrepen, is vanaf vandaag de teller live te volgen op z-cert.nl. De teller toont aan hoeveel incidenten er zijn geweest in Europa, hoeveel locaties er zijn geraakt en hoeveel zorginstellingen in Nederland te maken hebben gehad met ransomware.   

De aantallen zijn gebaseerd op open bronnenonderzoek van Z-CERTs analisten en de meldingen van zorginstanties.

Naast rechtstreekse aanvallen heeft de Europese zorgsector ook hinder van ransomware-aanvallen op leveranciers. Een aanval op een SAAS (Software as a Service)-leverancier werkt door op de afnemers van deze software, bijvoorbeeld ook in de zorgsector. 

dinsdag 19 oktober 2021

Programma voor deeptech-startups in de medische sector

 

Pole Position, een nieuw initiatief om zogenoemde deeptech-ondernemers te begeleiden van startup- naar scaleup-fase, is officieel van start gegaan.

Techleap en de lokale incubators YES!Delft, UtrechtInc, Novel-T en Braventure organiseren samen een landelijk programma om deeptech-startups verder te helpen.

Voor Nederlandse ondernemers in de deeptech sector is de groei van startup naar scaleup niet gemakkelijk omdat zij de ervaring, het netwerk en de financiering missen om die stap te zetten.

Elke editie van Pole Position heeft een specifiek thema om de deelnemers te verbinden met een voor hen zo relevant mogelijk netwerk.

Deze eerste editie is gericht op deeptech-startups in de medische sector. Het duurt vaak lang om medische producten op de markt te krijgen, waardoor het extra lastig wordt voor ondernemers om te groeien.

maandag 18 oktober 2021

Energiezuinige AI detecteert hartafwijkingen

CWI-onderzoekers Bojian Yin en Sander Bohté hebben samen met hun collega Federico Corradi van Stichting Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (IMEC) in Eindhoven een wiskundige doorbraak bereikt in het rekenen met zogeheten gepulste neurale netwerken (spiking neural networks).

Dankzij deze doorbraak kunnen speciale chips die geschikt zijn voor deze kunstmatige intelligentie (AI) spraak, gebaren en elektrocardiogrammen (ECG’s) een factor twintig tot duizend energiezuiniger herkennen dan traditionele AI-technieken. Zulke chips staan op de rand van praktische, alledaagse toepassingen.

In het afgelopen decennium heeft AI steeds meer alledaagse toepassingen gekregen, onder andere voor het herkennen van beeld en gesproken woord. Dat gebeurt met diepe neurale netwerken, die een sterk vereenvoudigde nabootsing zijn van de manier waarop het menselijk brein informatie verwerkt. Voor mobiele toepassingen kost het uitvoeren van huidige AI-modellen echter vaak te veel energie. Het ontwikkelen van energiezuinige AI is daarom steeds belangrijker geworden.

Een van de manieren om AI-toepassingen energiezuiniger te maken, is om de neurale netwerken beter te laten lijken op die van het menselijk brein. Klassieke neurale netwerken gebruiken signalen die continu zijn en wiskundig makkelijk hanteerbaar. Gepulste neurale netwerken rekenen met pulsjes, wat veel meer lijkt op wat er in het brein gebeurt en minder energie kost, maar wat als nadeel heeft dat de signalen discontinu zijn en wiskundig moeilijker hanteerbaar. Voor dat probleem hebben Bohté en zijn twee mede-auteurs echter een wiskundige oplossing gevonden.

Om algoritmen zoals die van Bohté te gebruiken in alledaagse toepassingen, zijn speciale, neuromorfe computerchips nodig. De architectuur van deze chips lijkt meer op de biologische architectuur van het menselijk brein dan die van traditionele computerchips.

donderdag 14 oktober 2021

Op Coronatest.nl meteen besmetting doorgeven via CoronaMelder

Vanaf vandaag kan iedereen die de eigen positieve testuitslag op de website Coronatest.nl inziet, meteen anderen waarschuwen via de CoronaMelder-app. Direct na het bekijken van de positieve test op Coronatest.nl, kan via een knop de GGD-Sleutel uit de app worden ingevoerd op de website. Zo worden mensen die langere tijd bij de besmette persoon in de buurt geweest zijn en CoronaMelder gebruiken eerder gewaarschuwd dat zij in contact zijn geweest met iemand die corona blijkt te hebben.

Een besmetting melden in CoronaMelder ging voorheen alleen via een bron- en contactonderzoeker van de GGD. Nu kunnen mensen die positief getest zijn ook zelf de GGD-sleutel op Coronatest.nl invoeren. De GGD-sleutel staat in de CoronaMelder-app.

Met behulp van CoronaMelder worden meer besmettingen gevonden. Dat is belangrijk nu de samenleving weer steeds meer open gaat en de regel om anderhalve meter afstand te houden is opgeheven. 74% van de mensen die een coronatest hebben aangevraagd na een melding in CoronaMelder, was (nog) niet bekend bij het reguliere bron- en contactonderzoek.

Sinds de lancering in oktober 2020 heeft een derde van de Nederlandse bevolking de app gedownload. Inmiddels hebben ruim 200.000 mensen via CoronaMelder anderen gewaarschuwd dat zij besmet zijn.

woensdag 13 oktober 2021

AirPods kunnen houding en lichaamstemperatuur meten

Apple onderzoekt of AirPods uitgerust kunnen worden met extra medische functies. Concreet bekijkt het bedrijf of de draadloze oortjes de lichaamstemperatuur kunnen meten.

Een prototype zou in het oor de temperatuur van de gebruiker kunnen meten.

De bestaande bewegingssensoren binnen de AirPods zou Apple daarnaast willen gebruiken om de houding te meten. Hierbij zouden de oortjes gebruikers waarschuwen als ze onderuit gaan zakken.

dinsdag 12 oktober 2021

'Mondzorgmarkt is vastgeroest'

Voor een goede mondverzorging poetsen we twee keer per dag onze tanden. De mondzorgmarkt wordt gedomineerd door suffige en stoffige merken.

Gouden Duo Elias van der Linden en Kim Hiemstra van Boombrush vindt dat dit anders kan. Hoe maken zij de tandenborstelmarkt hip en leuk? En wat maakt hun samenwerking zo goed?

Elias: 'Boombrush is ontstaan vanuit de samenwerking tussen Roland en mij. We vinden de markt van tandenborstels en de mondzorg saai en vastgeroest. Er zijn alleen maar reclames met teksten als  ‘Mijn tandarts beweert dat’ en ‘99% meer plak verwijderen’. Het is zo’n groot alledaags onderwerp, want iedereen verzorgt zijn mond: dat kan veel leuker en hipper. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn: je hebt helemaal geen bluetooth of app nodig om mond te goed te kunnen verzorgen.'

donderdag 7 oktober 2021

Ziekenhuisgroep ZNA zet virtuele robot in voor administratieve taken

De Antwerpse ziekenhuisgroep ZNA maakt gebruik van robotsoftware om administratieve processen te automatiseren.

Thibe is geen fysieke robot maar een 'virtuele collega' op basis van Robotic Process Automation.

Het is een snelle en goedkope technologie om een proces te automatiseren, zonder dat je de bestaande infrastructuur moet wijzigen.

woensdag 6 oktober 2021

Start bouw van platform voor data-uitwisseling in de zorg

Het regionale samenwerkingsverband e/MTIC gaat deze maand starten met de bouw van een platform waarop voor het eerst medische gegevens van verschillende soorten instellingen in de gezondheidszorg veilig en anoniem kunnen worden gedeeld, zoals tussen ziekenhuizen, universiteiten en bedrijfsleven.

Na jarenlange voorbereidingen moet het Health Data Portal (HDP) medio volgend jaar gereed zijn op regionale schaal.

In de medische en wetenschappelijke wereld groeit de vraag naar een systeem dat de uitwisseling van data tussen verschillende instellingen op een veilige en eenvoudige manier mogelijk maakt. Waar data-uitwisseling binnen een enkele instelling, zoals een ziekenhuis, vaak goed is vastgelegd, ontbreekt momenteel in de praktijk een systeem om dat tussen verschillende instellingen te doen, zoals tussen ziekenhuizen en universiteiten.

e/MTIC – een groot regionaal samenwerkingsverband op het gebied van medische technologie tussen de TU/e, Philips, Catharina Ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum en het Expertisecentrum Kempenhaeghe – is het eerste consortium dat met de implementatie van een medisch data-platform is gestart, het Health Data Portal (HDP), dat de muren van een enkele instelling overstijgt.

Het is de bedoeling om het HDP in eerste instantie op regionale schaal uit te rollen. e/MTIC streeft ernaar in de zomer volgend jaar een eerste implementatie van het systeem draaiende te hebben, zodat het gestructureerd delen van data over verschillende partijen mogelijk is. Vanaf dat moment kan het systeem worden opgeschaald over vakgebieden heen, dankzij het gebruik van gemeenschappelijke methodes en infrastructuren.

vrijdag 1 oktober 2021

YouTube gaat video's met desinformatie over vaccins verwijderen

YouTube gaat alle video's met foutieve informatie over medisch goedgekeurde vaccins, verwijderen van het platform.

Specifiek verwijdert YouTube video's waarin wordt beweerd dat goedgekeurde vaccins 'gevaarlijk' zijn, of waarin foutieve uitspraken worden gedaan over de inhoud van vaccins.

Voorheen werden dergelijke video's voorzien van waarschuwingen, maar nu weert YouTube ze volledig.