dinsdag 30 november 2021
15 miljoen euro voor 'zelfhelende' hartklep
De investering is toegekend als onderdeel van het Europees Garantiefonds en zal gebruikt worden om klinische programma's te versnellen voor drie implantaten die Xeltis op dit moment ontwikkelt.
De implantaten van het bedrijf maken gebruik van een 'Endogeen Weefselherstel'-proces, dat door Xeltis is ontwikkeld. Daarmee moet het 'natuurlijke genezingsproces' van een patiënt gebruikt worden om kunsthartkleppen en -bloedvaten te 'herstellen'.
maandag 29 november 2021
Zorgverzekeraars maken het makkelijker om thuiszorgtechnologie vergoed te krijgen
De nieuwe manier van werken vermindert administratieve lasten voor de zorgaanbieder en maakt het opschalen en versneld invoeren van bewezen digitale zorg makkelijker.
Thuiszorgtechnologie is zorg op afstand. Zorgverzekeraars vinden het belangrijk dat deze vormen van zorg worden ingezet ter ondersteuning van de zorg thuis. Thuiszorgtechnologie kan er ook toe bijdragen dat in de toekomst wijkverpleging beschikbaar blijft, ondanks de arbeidskrapte.
Twee vormen van thuiszorgtechnologie hebben zich al bewezen: de medicijndispenser en beeldschermzorg. Gecontracteerde aanbieders kunnen deze vormen van thuiszorgtechnologie al declareren. Ook voor andere vormen van thuiszorgtechnologie die nog niet (breed) toegepast worden, kunnen aanbieders een aanvraag voor financiering indienen in bij de zorgverzekeraar.
vrijdag 26 november 2021
Ministerie van Volksgezondheid maakt valse QR-codes in CoronaCheck-app ongeldig
Op Allestoringen.nl komen sinds donderdag meldingen binnen over problemen met de CoronaCheck-app. Volgens de NOS gaat het in veel van deze gevallen om mensen met een valse registratie in de app.
Eerder blokkeerde het ministerie al tientallen CoronaCheck-QR-codes. Het ging daarbij om QR-codes die op grote schaal werden uitgewisseld tussen gebruikers.
donderdag 25 november 2021
Online spreken met de huisarts via Spreekuur.nl nu ook mogelijk in Breda
In Breda maakt de eerste digital first huisartsenpraktijk in Brabant, Thuisdok.nl, nu ook gebruik van Spreekuur.nl.
Thuisdok.nl, een initiatief van de Bredase huisartsen Nawzad Baban en Joep Kamphoven, wil gemak bieden aan de patiënt. Daarvoor biedt de digitale praktijk volledige huisartsgeneeskundige zorg op een slimme manier.
Als er sprake is van zeer urgente spoed, dan krijgt een patiënt het advies om naar een spoedlijn te bellen.
woensdag 24 november 2021
KRO-NCRV lanceert eerste visuele podcast voor dove en slechthorende kinderen met kunstmatige intelligentie
De AI vertaalt de bestaande audio-content van Toen was ik 12 naar creatieve beelden. Met de vodcast wil KRO-NCRV meer media toegankelijk maken voor mensen met een beperking en meer kennis opdoen van de mogelijkheden van AI-systemen om automatisch content te genereren.
De vodcast van Toen was ik 12 komt voort uit onderzoek van KRO-NCRV in samenwerking met NPO Innovatie en Cornelistools naar de open AI-systemen VQGAN+CLIP. Deze systemen genereren automatisch beelden op basis van ingevoerde tekst. De open AI-systemen kunnen ook worden ingezet voor andere doeleinden, waarbij de vertaling van text to image belangrijk is.
dinsdag 23 november 2021
Hartstichting steunt onderzoek TU/e naar slimme horloges
Een project dat wordt geleid door de TU Eindhoven heeft ruim 950.000 euro ontvangen van de Hartstichting voor de ontwikkeling van slimme horloges die een hartstilstand kunnen signaleren en hulpdiensten kunnen inschakelen.
Het project, een samenwerking met Amsterdam UMC, Tilburg Universiteit, Philips, het Catharina ziekenhuis en Stan, wordt geleid door TU/e-onderzoeker Rik Vullings.
Elk jaar treden er 17.000 hartstilstanden op buiten het ziekenhuis. Bij veel slachtoffers gebeurt dit zonder dat er iemand in de buurt is die hulp kan verlenen en inschakelen. Adequate hulpverlening binnen 6 minuten na een hartstilstand is echter essentieel om te kunnen overleven.
Daarom honoreert de Hartstichting onderzoek dat moet leiden tot slimme horloges die een hartstilstand kunnen signaleren en hulpdiensten kunnen alarmeren. Behalve het project van de TU/e is ook een onderzoeksproject van Radboudumc beloond met een beurs. In totaal gaat het om een bedrag van 1,9 miljoen euro.
Verwacht wordt dat de horloges ook tijdswinst zullen opleveren bij hartstilstanden waarbij wel getuigen aanwezig zijn.
maandag 22 november 2021
FindMyApps moet de wereld voor mensen met dementie weer een stukje groter maken
FindMyApps kan mensen met dementie helpen meer grip te krijgen op hun leven, maar kan ze ook ondersteunen in het ontplooien van zinvolle activiteiten die ze nog wél kunnen.
FindMyApps is een tabletprogramma gericht op mensen met beginnende dementie en hun verzorgers, maar ook mensen met gevorderde dementie kunnen er in aangepaste vorm straks baat bij hebben. De applicatie is ontwikkeld na grondig behoefteonderzoek bij mensen met dementie.
Onderzoekers van Saxion hebben een eigen database gebouwd met dementievriendelijke applicaties op het gebied van zelfmanagement en zinvolle activiteiten. Onder zelfmanagement scharen we bijvoorbeeld ondersteuning bij medicatie, het bieden van dagstructuur of het vinden van de weg. Wat betreft zinvolle activiteiten moet je denken aan muziekapps, spelletjes en het helpen bij herinneringen ophalen.
Tot nu toe was er alleen een webbased applicatie gereed van FindMyApps, maar een softwarebedrijf is op basis van een vervolgstudie, die door iemand anders is uitgevoerd, bezig geweest met het ontwikkelen van een native applicatie, die ook offline gebruikt kan worden. Momenteel loopt er ook een groot evaluatieonderzoek, die aan moet tonen dat mensen met dementie daadwerkelijk meer zelfmanagementvaardigheden opdoen en zinvolle dagbesteding vinden.
vrijdag 19 november 2021
Nieuwe Zorgvergelijker Consumentenbond
Vrijdag 12 november zijn alle premies bekend gemaakt. Naast de prijs, zijn ook de dekkingen en voorwaarden belangrijk.
Ruim 4 miljoen Nederlanders hebben een hersenaandoening. Van dementie, Parkinson, beroerte, depressie en migraine tot hersenletsel na een ongeluk. Hersenaandoeningen zorgen voor 27 procent van de totale zorgkosten en zijn hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. Met de donatie aan de Hersenstichting wil de Consumentenbond bijdragen aan gezonde hersenen voor iedereen.
Ook zorgverzekeraars kunnen hier op verschillende manieren aan bijdragen. Eén daarvan is preventie. De Consumentenbond en de Hersenstichting kijken daarom de komende weken samen welke (hulp)middelen zorgverzekeraars hun verzekerden bieden op het gebied van slaap, beweging en mentale gezondheid.
Consumenten kunnen vanaf 16 november ook zorgverzekeringen vergelijken en overstappen in de Voordeelcoach-app van de Consumentenbond.
woensdag 17 november 2021
PharmaPartners koppelt met WeSeeDo
PharmaPartners heeft voor huisartsen het Medicom Huisartsen Informatie Systeem (HIS) ontwikkeld en voor apothekers Pharmacom (AIS). Beide veelgebruikte systemen zijn nu versterkt met veilig beeldbellen met WeSeeDo. Via MijnGezondheid.net kunnen patiënten een videoconsult inplannen en vanuit de Medicom agenda kunnen gebruikers direct een videoconsult inplannen.
Via Zorgplein kunnen zorgverleners op de WeSeeDo-tegel klikken en het gesprek met de patiënt meteen starten vanuit de online wachtkamer. Zo houden de zorgverleners de regie over hun eigen agenda.
dinsdag 16 november 2021
Gebruik CoronaMelder-app neemt steeds meer af
Van januari tot en met mei gebruikte gemiddeld 12 procent van de positief geteste Nederlanders de app om mensen in de buurt te waarschuwen. Nu is dat gezakt naar gemiddeld 6,5 procent.
Het is niet duidelijk is of de mensen die nu besmet raken de app niet gebruiken, of dat juist wel doen maar hun omgeving niet waarschuwen.
COVR toolkit voor cobots
Dit stelt echter hoge eisen aan de kennis over veiligheid. De robots in een fabriek verschuilen zich immers niet langer achter een hek, maar delen hun werkruimte met werknemers, en in een revalidatiecentrum delen ze een ingewikkelde dans met hun gebruikers.
Draagbare robot-exoskeletten en revalidatierobots zijn een heel speciaal
geval van cobots, waarbij contact tussen de robot en de menselijke
gebruiker geen incident maar de bedoeling is, en dat gedurende langere
perioden. Hier is veiligheid van het grootste belang, maar er zijn ook
bepaalde uitdagingen. Door een domein-overstijgende benadering toe te
passen,
Daarom heeft het Europese samenwerkingsverband COVR - met het Deens Technologisch Instituut, de Nationale Onderzoeksraad van Italië, Fraunhofer IFF in Duitsland, Commissie voor Alternatieve Energieën en Atoomenergie in Frankrijk en Roessingh Research & Development in Nederland - een digitale online toolbox ontwikkeld, die snel en gratis toegang biedt tot alles wat je moet weten als je een veilige collaboratieve robot (of cobot) wilt.
maandag 15 november 2021
'Duizenden medische apparaten kwetsbaar'
Onderzoekers van Forescout hebben kwetsbaarheden in ruim tweeduizend medische apparaten gevonden. Nucleus NET wordt gebruikt in diverse medische apparatuur onder meer van Siemens. De onderzoekers hebben 5500 apparaten gevonden die kwetsbaar zijn, waarvan 2233 gebruikt worden in de zorg, ook in Nederland. Denk aan ventilatiesystemen, bloeddrukmeters en infuuspompen. Nucleus software is al bijna dertig jaar in omloop.
Nucleus NET is onderdeel van het Nucleus RTOS (Real Time Operating System). Deze software wordt in veel sectoren gebruikt maar voornamelijk in de medische sector. Leveranciers die de software gebruiken in hun apparaten zijn op de hoogte gebracht. Siemens heeft afgelopen dinsdag een beveiligingsupdate beschikbaar gesteld om deze kwetsbaarheden te verhelpen.
De onderzoekers hebben een aanval nagebootst. In de simulatie namen ze de controle over op een ventilatiesysteem en een smart lamp in een operatiekamer. De demonstratie is terug te vinden op youtube. Bij dit voorbeeld heeft de aanvaller lokale toegang nodig, dit is niet bij alle apparaten het geval. De aanvaller sluit zijn apparatuur vervolgens aan op het lokale netwerk waar deze apparaten aan verbonden zijn en misbruikt de kwetsbaarheden waardoor zowel de lamp als het ventilatiesysteem uitvallen.
Over Z-CERT
Z-CERT is het expertisecentrum voor cyber security in de zorgsector. Dagelijks speuren de eerstelijns security specialisten van Z-CERT diverse bronnen af naar dreigingen voor de zorgsector. De tweedelijns analisten doen onderzoek en werken nauw samen met het netwerk van Z-CERT. Zij analyseren binnengekomen informatie en vertalen dit naar de zorgsector. Deze specialisten hebben speficieke kennis van zorggerelateerde ICT.
zaterdag 13 november 2021
Ministerie waarschuwt voor nagemaakte CoronaCheck Scanner-app
De makers van de app stellen dat die is bedoeld voor ondernemers die geen mensen willen buitensluiten.
Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat ondernemers wettelijk zijn verplicht om de door de overheid aangeboden CoronaCheck Scanner-app te gebruiken.
vrijdag 12 november 2021
Stress en burn-out voorkomen door zelfmeettechnologie en Ecoaching
Veel mensen ervaren stress en burn-outklachten. Ondanks de toegenomen aandacht voor stress en burn-out lijkt het aantal werknemers dat negatieve gevolgen hiervan ondervindt te stijgen.
Aniek Lentferink, promovenda aan de Universiteit Twente (BMS) en docent-onderzoeker van het lectoraat Personalised Digital Health van de Hanzehogeschool Groningen, promoveerde een dezer dagen op haar onderzoek naar het combineren van zelfmeettechnologie en eCoaching om werknemers te ondersteunen in het vergroten van hun veerkracht.
Door werknemers te trainen om vroegtijdig op signalen van stress te reageren, en het vermogen tot veerkracht te verhogen, kan het leed dat gepaard gaat met uitval door burn-out verminderd worden. Zelfmeettechnologie en eCoaching biedt een veelbelovende aanpak om op een schaalbare manier werknemers te ondersteunen in het trainen van veerkracht.
In de huidige eHealth-technologieën is de combinatie van zelfmeten en persuasieve eCoaching (een daadkrachtige overtuigende manier van coaching) nog niet optimaal ontworpen. De verzamelde data via zelfmeten wordt vaak samengevat door eHealth technologie in grafieken en tabellen. Werknemers moeten zelfstandig reflecteren op data om te kunnen inzien welke factoren een rol spelen bij stress en veerkracht. Ze moeten zelf besluiten wat ze moeten doen om de situatie te verbeteren.
De persuasieve eCoach begeleidt de werknemers tijdens het gehele proces digitaal en stelt werknemers bijvoorbeeld verdiepende vragen om vroege signalen van stress te leren herkennen, zoals een verhoogde ademhaling, terugkerende gedachten of bepaald gedrag. Stress kan daardoor eerder worden opgemerkt in toekomstige situaties en de werknemer kan snel actie ondernemen om de stressor aan te pakken
donderdag 11 november 2021
Nest Hub krijgt meer functies voor het bijhouden van slaap
Google's Nest Hub van de tweede generatie helpt je al om je slaappatroon bij te houden, maar een op stapel staande update moet een meer gedetailleerde blik geven op de kwaliteit van je slaap.
Nest Hub zal straks een slaapgrafiek kunnen weergeven die je de verschillende stadia van je slaap toont, inclusief hoe lang je wakker was of dat je een REM-, lichte of diepe slaap hebt doorgemaakt.
Het bedrijf is van plan om de functionaliteit in 2023 uit te rollen in Fitbit Premium, dat momenteel 9,99 dollar per maand kost.
dinsdag 9 november 2021
GGD moet persoonsgegevens beter beschermen
Uit onlangs afgerond onderzoek van de AP blijkt namelijk dat er nog steeds wezenlijke risico’s bestaan voor de bescherming van persoonsgegevens bij het testen, vaccineren en het bron- en contactonderzoek tijdens de coronapandemie.
Juist nu het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames weer zo snel toeneemt, is het essentieel dat mensen vertrouwen hebben in de GGD en niet schromen zich te laten testen of vaccineren.
Er zijn veel partijen betrokken bij de bestrijding van het coronavirus. Dat betekent dat er duidelijke afspraken moeten zijn over wie wat moet doen om de persoonsgegevens goed te beveiligen.
In de praktijk is echter in veel gevallen niet duidelijk genoeg waar de verantwoordelijkheid voor bepaalde beveiligingsmaatregelen ligt.
Ook ontbreken duidelijke afspraken hierover tussen GGD GHOR en de GGD’en onderling en met de vele samenwerkingspartners, zoals callcenters, alarmcentrales, uitzendbureaus en IT-leveranciers.
vrijdag 5 november 2021
Twintigtal CoronaCheck-QR-codes geblokkeerd
De 23 QR-codes zijn geblokkeerd omdat deze op grote schaal werden uitgewisseld door gebruikers.
Als een code eenmaal op de blokkadelijst staat, accepteren de scanners voor de CoronaCheck-app deze niet meer.
Volgens de NOS worden nog veelvuldig nepcodes gedeeld via chatgroepen, apps en websites.
woensdag 3 november 2021
Somnox presenteert Somnox 2
Vijf jaar geleden ontketende Somnox naar eigen zeggen een 'revolutie op slaapgebied' met de eerste slaaprobot ter wereld. Inmiddels is het tijd voor Somnox 2.
Ook deze 'robot' helpt de ademhaling te vertragen om tot rust te komen en zo beter te slapen, maar deze nieuwe editie is slimmer, kleiner, lichter en zachter. De ademhaling is nog natuurlijker, de batterijduur langer en heeft een geheel vernieuwde app.
De nieuwe Somnox Sense-technologie meet de ademhaling met sensoren; deze metingen worden gebruikt om de ademhaling van de gebruiker over te nemen en vervolgens op een natuurlijke manier te vertragen. Door het grotere ademhalingsoppervlak en het aangepaste design is Somnox 2 in elke slaappositie te gebruiken.
De verbeterde speaker en de mogelijkheid te streamen via bluetooth maken Somnox 2 nu ideaal voor gebruik overdag als onderdeel van een meditatie- of ademwerksessie.
De Somnox 2 adem- en slaaprobot verkrijgbaar voor de prijs van 549 euro. Bestellen kan via somnox.nl. Somnox probeer je voor 30 nachten; ben je niet aantoonbaar beter gaan slapen, dan wordt het volledige aankoopbedrag terugbetaald.
dinsdag 2 november 2021
'Digitale gezondheidszorg vraagt om vroege fase investeringen'
Dankzij de marktontwikkelingen in de gezondheidszorg ziet Healthy.Capital goede kansen.
De coronacrisis heeft de noodzaak voor de digitalisering van gezondheidszorg aangetoond. Nederland dient deze potentie te verzilveren door te investeren in vroege fase startups, die het verschil maken in de gezondheidszorg.
Healthy.Capital investeert sinds 2018 in vroege fase startups om de gezondheidszorg te verbeteren. Tijdens de corona crisis heeft Healthy.Capital voor Fund II de eerste closing opgehaald. Het doel is een investeringsbudget van minimaal 20 miljoen te realiseren.
maandag 1 november 2021
Kepler Vision deze week met live experience op de Zorg & ICT beurs
Kepler Vision Technologies demonstreert hoe haar oplossing de zorg voor ouderen verbetert op de Zorg & ICT beurs van 2 tot en met 4 november in de Jaarbeurs van Utrecht.
Het bedrijf toont de Kepler Night Nurse in samenwerking met haar partner voor IoT- en videobeveiligingssystemen, Hikvision.
Stand 1D034 is omgebouwd tot een ziekenhuiskamer. Hierin wordt getoond hoe de Kepler Night Nurse over patiënten in zorgomgevingen waakt.
De software signaleert wanneer patiënten zijn gevallen of fysieke problemen hebben. Het zorgpersoneel wordt onmiddellijk gewaarschuwd als een patiënt hulp nodig heeft.
De Kepler Night Nurse is 's werelds eerste computer vision-gebaseerde valdetector met een CE-markering als medisch hulpmiddel. De software kan ook helpen bij het waken over dementerende patiënten of over bewoners van verzorgingstehuizen. Hierdoor kan het verplegend personeel hun locatie en welzijn beter controleren zonder dat er fysieke bewakingsapparatuur zoals GPS-tags nodig zijn. Door het personeel alleen te waarschuwen als er een echt een probleem is, zijn de verpleegkundigen aanzienlijk minder tijd kwijt met het reageren op de vele valse alarmen door andere, minder geavanceerde apparaten worden geproduceerd.