donderdag 23 december 2021
Nori Health gaat de strijd aan voor betere zorg chronische darmziekten
Volgens startup Nori Health is dit gat te overbruggen door digitale ondersteuning te bieden aan patiënten als uitbreiding op de traditionele zorg. Investeringsfonds Healthy.Capital maakt bekend dat het investeert in Nori Health.
Patiënten met ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa (IBD) kunnen op dit moment niet aan de slag met gerichte of gepersonaliseerde digitale therapieën. Nori Health, een digital therapeutic-startup, ontwikkelt een patiëntgerichte digitale behandeling om daar verandering in te brengen. Het ontvangt een seed investering van Healthy.Capital en een angel investeerder om klinisch onderzoek te starten en het programma commercieel te vermarkten.
Volgens wetenschappelijk onderzoek met bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie (CGT) kunnen digitale therapie-apps de kwaliteit van leven van patiënten met ontstekingsachtige aandoeningen aanzienlijk verhogen.
De hoofdreden dat Healthy.Capital investeert in het bedrijf is dat een product zoals Nori Health de kans heeft de zorg voor IBD-patiënten structureel te veranderen door kwaliteit van leven centraal te zetten in de behandeling.
woensdag 22 december 2021
Ziekenhuizen sterk afhankelijk van EPD-leverancier
De toezichthouder heeft de afgelopen maanden verschillende vervolgstappen gezet op weg naar deze leidraad. Zo heeft de ACM de lopende contracten tussen ziekenhuizen en hun ZIS/EPD-leverancier opgevraagd en geanalyseerd, en daarnaast diverse verdiepende gesprekken gevoerd met deskundigen en andere toezichthouders. Na een verdere analyse en nadere informatie-inwinning bij onder meer ICT-leveranciers en ziekenhuizen zal de ACM medio 2022 de concept Leidraad ICT in de zorg ter consultatie aanbieden.
De eerste analyse van informatie uit de contracten en gesprekken bevestigt het initiële beeld van de ACM dat ziekenhuizen sterk afhankelijk zijn van hun huidige ZIS/EPD-leverancier. Doordat overstappen naar een ander ZIS/EPD-systeem ingewikkeld en duur is, hebben leveranciers al snel een sterke positie. Dit kan verschillende negatieve gevolgen hebben. Een sterke positie kan bijvoorbeeld leiden tot minder interoperabiliteit waardoor overstapkosten toenemen en uitwisseling van gegevens tussen zorginstellingen minder goed tot stand komt.
Ook kan het leiden tot onredelijke technische of contractuele beperkingen voor de gebruikers van de systemen. Mogelijk leidt het ook tot hogere tarieven dan tot stand zouden zijn gekomen zonder die overstapdrempels. Andere ICT-leveranciers die afhankelijk zijn van toegang tot het ZIS/EPD, kunnen ook moeilijk hun diensten aanbieden, bijvoorbeeld om nieuwe functionaliteiten te kunnen ontwikkelen, en er is daardoor voor ziekenhuizen minder keuze. Deze gevolgen hebben een negatief effect op de zorgkosten en innovatie. Uiteindelijk is de patiënt de dupe van een vendor lock-in door inefficiënte of lagere kwaliteit van zorg.
dinsdag 21 december 2021
eHealth-platform tevreden met uitspraak CovidScanBE-app
CovidScanBE is de mobiele applicatie waarmee het Covid Safe Ticket gecontroleerd kan worden. De vzw Charta 21 eiste via de Franstalige rechtbank van Eerste aanleg in Brussel dat de app werd opgeschort.
Charta21 vond dat de app onvoldoende garantie biedt voor de bescherming van de persoonlijke gegevens.
De manier waarop de app de zogenaamde 'suspension list' beheert, werd door de rechter echter beoordeeld als correct en voldoende veilig.
vrijdag 17 december 2021
TU/e en Philips hernieuwen langdurige samenwerking in lustrumjaar
De TU/e staat steevast bovenaan in de CWTS-ranking van onderzoekssamenwerking tussen bedrijfsleven en universiteit. Die coöperatie is een belangrijke reden waarom studenten en onderzoekers uit de hele wereld in Brainport Eindhoven willen studeren en werken.
De vernieuwing van de langjarige samenwerking is onderdeel van het jubileumjaar waarin Philips 130 jaar en TU/e 65 jaar bestaan. Hiermee willen het gezondheidstechnologiebedrijf en de universiteit benadrukken hoe ze samen klinische innovaties in de gezondheidszorg versnellen. De ondertekening vond plaats in het PULS/e-onderzoekslab van de universiteit waar, in samenwerking met onder meer Philips, onderzoek wordt gedaan naar nieuwe echografische technieken.
De samenwerking van de TU/e en Philips leverde de afgelopen dertig jaar ruim drieduizend onderzoekspublicaties op en duizenden afgestudeerden van de TU/e hebben in de loop der jaren een aanstelling bij Philips gevonden. Daarnaast wordt de onderwijssamenwerking versterkt door het faciliteren van deeltijdbenoemingen. Zo dragen medewerkers van Philips in deeltijd bij aan de Masteropleidingen van de universiteit en wordt personeel van de TU/e een deeltijdbenoeming aangeboden bij de Researchafdeling van het gezondheidstechnologiebedrijf.
Door de samenwerking tussen universiteit en het bedrijfsleven worden de nieuwste wetenschappelijke inzichten vertaald in oplossingen voor echte maatschappelijke problemen. Philips en de TU/e gaan tegenwoordig nog een stap verder in e/MTIC, het Eindhoven MedTech Innovation Center, waar ook Catharina Ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum en Kempenhaeghe onderdeel van zijn. Binnen e/MTIC doen momenteel zo’n honderd promovendi onderzoek naar medische technologie.
donderdag 16 december 2021
Limburg verwelkomt eerste ICAI Lab voor ontwikkeling van kunstmatige intelligentie voor patiëntenzorg
Met de komst van het ICAI Brightlands Smart Health Lab sluit Limburg aan bij het landelijke netwerk van ICAI Labs. ICAI Labs verbinden kennisinstellingen met maatschappelijke partijen uit onder andere de industrie en (semi-)overheid. De partners binnen een ICAI Lab bepalen vervolgens gezamenlijk de onderzoeksagenda rondom een specifieke toepassing van kunstmatige intelligentie.
De werkzaamheden van het nieuwe lab beslaan het complete proces van ontwikkeling tot ingebruikname van kunstmatige intelligentie in de zorg. Het lab richt zich onder andere op het klaarstomen van medische gegevens, zodat deze geanonimiseerd kunnen worden ingezet voor het ‘trainen’ van kunstmatige intelligentie. Ook het ontwikkelen en in de praktijk brengen van kunstmatige intelligentie behoort tot de kernactiviteiten van het ICAI Brightlands Smart Health Lab. Het gaat daarbij specifiek om kunstmatige intelligentie die kan voorspellen hoe de ziekte van een patiënt zich zal ontwikkelen. Op die manier kan de techniek helpen bij het uitstippelen van een behandelplan voor bijvoorbeeld kanker.
woensdag 15 december 2021
Philips Sonicare tandenborstels werken nu met Apple HealthKit
Gebruikers van een Philips Sonicare-tandenborstel kunnen voortaan hun poetsbeurten registreren in de Gezondheid-app van Apple.
Concurrenten Oral-B en Colgate hadden al veel langer data-uitwisseling tussen hun eigen app en Apple HealthKit. Nu beschikt ook de Philips Sonicare-app over een rechstreekse koppeling.
Gebruik je al langer een Sonicare-tandenborstel dan krijg je ook oudere data te zien in de Gezondheid-app.
dinsdag 14 december 2021
Anne moet mantelzorgers ontlasten
De toepassing wordt inclusief een tablet kant-en-klaar geleverd en vergt geen computerkennis. Stekker erin, aanzetten, contact maken met wifi en ze doet het.
Door intensieve Europese samenwerking, mede mogelijk gemaakt door ZonMw, AAL projecten, Oost NL en Interreg, met bijvoorbeeld in Nederland het UMC Groningen, Radboud, CWZ Nijmegen, De Parabool, gemeente Zutphen, Saxion Hogeschool, is de technologie in de loop der jaren verder ontwikkeld.
Al in 2013 is het idee ontstaan om Anne meer talen te laten spreken. Zo heeft Anne ook Turks leren spreken en kan ze ingezet worden in migrantenfamilies. Ze spreekt nu ongeveer acht talen.
Bedenker Annemarie Johannes erkent dat niet iedereen Anne leuk vindt. Het is nieuw voor mensen, dus dat vraagt aandacht, interesse en energie. Veel introducties vinden plaats via een zorgverlener, mantelzorger id familie.
maandag 13 december 2021
'Medische drone in 2023 al realiteit'
In 2019 kondigden de deelnemende partijen aan dat ze zouden gaan experimenteren met spoedleveringen van bloed, medicijnen en diagnostische monsters naar patiënten en zorglocaties met drones.
De bereikbaarheid van ziekenhuizen in binnensteden komt namelijk steeds verder onder druk te staan. Door de inzet van medische drones hoopt men routes te verkorten en daarmee de zorg sneller en efficiënter te organiseren. Voor een spoedlevering van bloed wil men eigenlijk geen gebruik meer maken van vervoer over de weg. Bloedmonsters moeten doorgaans binnen een uur geleverd kunnen worden.
Een punt is nog wel de opschaling. Omdat medische drones permanent beschikbaar moeten zijn, inclusief piloot op afstand, is dit vervoersmiddel nu nog prijzig. Maar heb je er twintig die je ook voor niet-medisch vervoer kunt inzetten, dan wordt het veel goedkoper. De bezorging van medicijnen aan consumenten is volgens Quirijn de Geus niet heel ver weg meer
vrijdag 10 december 2021
‘Innoveer de eerstelijnszorg’
Door de pandemie is de digitale transitie in de zorg in een stroomversnelling geraakt. Beeldbellen is daarvan een goed voorbeeld. Alleen moet je volgens Jeekel uitkijken dat beeldbellen niet tot meer werk voor de arts leidt. 'Je moet het inzetten op momenten dat het meerwaarde biedt.'
In de toekomst kunnen zogenoemde symtoomcheckers mogelijk een deel van de zorg ontlasten, in het buitenland gebeurt dat al, maar Jeekel zegt dat Nederland dat liever ‘gedegen’ wil invoeren.
'We moeten de zorg echt helpen transformeren,' zegt Jeekel. De druk op de zorg wordt steeds groter. In sommige regio’s gaat een kwart van de huisartsen de komende jaren met pensioen. Jongere collega’s willen tegenwoordig vaak parttime werken. Je hebt veel meer artsen nodig die je nu niet hebt. De nadruk zal bijvoorbeeld meer moeten komen te liggen op preventie.'
donderdag 9 december 2021
Met AI verbetert Samsung diagnostiek in zorgverlening
Op het evenement presenteerde Samsung met de V8 een high-end echografiesysteem voor medische professionals. Belangrijk daarbij is de Crystal Architecture, een technologie die zijn kracht dankt aan de combinatie van innovatieve beamforming (CrystalBeam), gedetailleerde beeldverwerking (CrystalLive™) en geavanceerde S-Vue Single Crystal Transducers.
Onder de vele functies van de V8 verdienen twee nieuwe AI-functies speciale aandacht. NerveTrack detecteert niet alleen zenuwen, maar toont ook in real-time waar die zich precies bevinden. Zo hebben anesthesiologen en andere medische professionals toegang tot accurate detectie, snelle beeldverwerking en een betere workflow. UterineAssist stelt weefselverandering vast en helpt bij metingen van de baarmoeder.
Ook op het gebied van vrouwengezondheid werkt Samsung hard aan specifieke echografieoplossingen. Onlangs werden de nieuwe AI-functies van de Hera W9 en W10 goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) 510(K). Zo worden metingen van anatomische structuren en beeldanalyse sterk verbeterd, wat weer belangrijk is bij de diagnostisering.
woensdag 8 december 2021
‘Happi-app vermindert de ziektelast’
De Happi app wordt door ervaren dokters met hulp van patiënten ontwikkeld. Momenteel biedt die ondersteuning aan HIV-patiënten (Happi Hiv), leverpatienten (Happi Lever), huidpatiënten (Happi Huid) en patiënten met een bloedziekte (Happi Hematologie).
De interactie vindt plaats via een sympathiek botgesprek. Dus geen standaard vragenlijsten, maar iets wat volgens de initiatiefnemers ‘wetenschappelijk bewezen’ leuker en makkelijker voor patiënten is. De conversatie heeft zelfs menselijke trekjes, zegt Arends. Andere kenmerken van de app zijn contact met de patiëntenvereniging en een game tegen eenzaamheid.
De Lever app helpt patiënten bijvoorbeeld door inzicht te geven in gezonde voeding en lichamelijke activiteit. De ingevoerde gegevens kunnen desgewenst ook worden gedeeld met zorgverleners. Daarbij kan de patiënt zijn eigen zorgteam samenstellen.
dinsdag 7 december 2021
Nierstenen beter begrijpen door 'nier op een chip'
Onderzoekers van de TU Delft ontwikkelden een methode om de vorming van nierstenen op microscopische schaal te volgen, in een zogeheten ‘nier op een chip’. Door de pH en de concentratie van specifieke mineralen licht aan te passen, kon de vorming van de nierstenen worden vertraagd of zelfs volledig worden voorkomen. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Biomicrofluidics.
De nier op een chip bestaat in feite uit een smal kanaal met twee ingangen: een met een vloeistof die lijkt op de vloeistof in onze nieren, en een met olie. Nadat een druppel niervloeistof in het kanaal is gepompt, wordt een druppel olie toegevoegd. Op deze manier worden de druppels met niervloeistof van elkaar gescheiden, waardoor microscopisch kleine nier-omgevingen ontstaan. Het buisje en de druppeltjes zijn zo klein, dat zelfs de kleinste kristalvorming van een niersteen met een microscoop kan worden waargenomen.
maandag 6 december 2021
GGD-datalek leidt tot collectieve rechtszaak tegen ministerie van VWS
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moet aansprakelijk gehouden worden voor het datalek dat begin dit jaar bij de GGD is ontdekt. Dat eist stichting ICAM in een collectieve procedure tegen het ministerie vanwege gebrekkig toezicht.
Eerder dit jaar werd bekend dat door callcenter medewerkers grootschalig misbruik is gemaakt van de toegang tot de privé-informatie van ruim 6,5 miljoen Nederlanders. Ook werd deze informatie door medewerkers in bulk gedownload en online doorverkocht aan criminelen. Het GGD-datalek is qua omvang het grootste dat Nederland ooit heeft gekend, meent de stichting.
Een RTL Nieuws journalist legde eerder dit jaar via besloten chatgroepen de hand op een bestand met daarin de privégegevens van zeker 600 personen. Deze gegevens bleken afkomstig uit twee IT-systemen van de GGD voor het maken van test- en vaccinatie-afspraken en voor bron- en contactonderzoek.
De systemen waren oorspronkelijk bedoeld voor een klein team artsen, maar werden in 2020 toegankelijk gemaakt voor meer dan tienduizend nieuwe callcenter medewerkers. Zij kregen vrij toegang tot onder meer BSN-nummers, adressen en telefoonnummers, maar ook medische informatie, testresultaten en personen met wie de betreffende persoon in de dagen daarvoor in contact was geweest. Via een exportfunctie kon deze informatie eenvoudig worden gedownload.
Informatie van vrienden, familie en BN’ers werden ingezien en vrijuit gedeeld via WhatsApp. Andere callcenter medewerkers gingen nóg verder en boden de informatie in besloten chatgroepen te koop aan criminelen. Zeker zeven medewerkers werden opgepakt door de politie, waarvan er inmiddels twee zijn veroordeeld.
Er is door het ministerie van VWS een onaanvaardbaar risico genomen met de persoonsgegevens van miljoenen mensen, zegt Astrid Oosenbrug, oud-Tweede Kamerlid en woordvoerder van Stichting ICAM.
Een jaar na ontdekking heeft het ministerie nog steeds niet scherp wat de omvang van de datadiefstal is en hoe ver de consequenties ervan reiken. Het ministerie en de GGD hebben vooralsnog pas van 1250 personen kunnen vaststellen dat hun gegevens gestolen zijn. Pas negen maanden na de eerste waarschuwingen over misbruik schakelde het ministerie de exportfunctie uit.
Volgens de stichting heeft het ministerie van VWS de belangrijkste privacywet (AVG) niet nageleefd. Daarin wordt voor persoonsgegevens onder meer het principe van dataminimalisatie voorgeschreven: organisaties moeten beperken wie er toegang heeft, en alleen tot datgene wat zij daadwerkelijk nodig hebben. Zo had het ministerie bijvoorbeeld veel duidelijkere afspraken over de omgang met deze gegevens moeten maken met alle partijen die door de GGD ingehuurd werden. Ook had fraudegevoelige informatie zoals het BSN-nummer direct na registratie moeten worden versleuteld, om zo een extra beveiligingslaag in te bouwen.
Stichting ICAM vordert een schadevergoeding van 500 euro voor iedere persoon van wie gegevens in de GGD-systemen zaten en dus gestolen konden worden. Ze vordert verder 1500 euro voor iedereen waarvan bewijs is dat gegevens zijn gestolen. De komende maanden kunnen mensen zich aanmelden voor de claim en zich zonder kosten inschrijven via de website www.datalek-ggd.nl.
AMC wil gegevens analyseren om de gezondheid van mensen te verbeteren
Het Amsterdam Universitair Medische Centrum gaat kunstmatige intelligentie inzetten om beter ziekten te kunnen diagnosticeren bij patiënten.
De kunstmatige intelligentie kan verbanden leggen tussen onder meer patiëntkenmerken, leefpatronen, ziekten en uitkomsten van de zorg. Hierdoor moet het gemakkelijker worden om vroeg ziekten te diagnosticeren en om sneller te analyseren welke behandelmethode al dan niet zou werken.
Technology for People is een gezamenlijk project van verschillende instanties uit de regio. Onder meer de 'stad Amsterdam, verscheidene kennisinstellingen, ziekenhuizen en ondernemingen uit de regio' werken hieraan mee.
donderdag 2 december 2021
Serious game laat jongeren ervaren hoe het is om diabetes te hebben
Veel jongeren hebben tijdens hun puberteit moeite met diabetes. Met de online serious game Hyper Control creëren Raccoon Serious Games, Albert Schweitzer ziekenhuis en Reinier de Graaf Gasthuis met steun van het Diabetes Fonds, een prikkelend en innovatief voorlichtingsmiddel.
Diabetes is grotendeels een onzichtbare ziekte. Aan de buitenkant is namelijk niet te zien dat iemand diabetes heeft en over het algemeen draaien mensen met diabetes gewoon mee in de maatschappij. Veel mensen kunnen zich dan ook geen voorstelling maken wat de impact is van diabetes op het dagelijkse leven.
Hyper Control is een spannende en educatieve online escape room die jongeren laat ervaren hoe het is om diabetes te hebben. De spelers ervaren bijvoorbeeld hoe het is om continu te moeten letten op je bloedsuikers en hoe het is om een hypo te hebben. In teamverband gaan spelers aan de slag en moeten hierbij samenwerken om de uitdaging te voltooien.
In januari 2022 begint de daadwerkelijke ontwikkeling van de game en naar verwachting is Hyper Control rond september 2022 gereed om gespeeld te worden.
woensdag 1 december 2021
Academische samenwerkingsovereenkomst tussen UT en Radboudumc
Als onderdeel van deze overeenkomst zal vanaf oktober 2021 en gedurende vijf jaar een wederzijdse hooglerarenuitwisseling plaatsvinden voor prof. Dimitrios Stamatialis (van BST) aan het Radboudumc, en voor prof. Johan van der Vlag (Nefrologie, Radboudumc) en prof. Joost Hoenderop (Fysiologie, Radboudumc) aan het BST.
De teams van de Universiteit Twente en het Radboudumc (onderzoeksthema Nieraandoeningen) zijn de afgelopen jaren succesvol gaan samenwerken in diverse projecten (BIOkid, TURBO, NOVAMEM, NODIAL). Deze strategische overeenkomst en wederzijdse uitwisseling van hoogleraren zullen naar verwachting:
Verdere samenwerking makkelijker maken, vooral op het snijvlak van engineering en biomedische wetenschappen, met het oog op klinische vertaling en implementatie.
Bevorderen van synergie binnen huidige initiatieven, zoals het TopFit-thema voor nieraandoeningen, maar ook het creëren van nieuwe initiatieven, nationaal en internationaal.
Onderzoek naar de valorisatie van nieuwe therapieën, producten en hulpmiddelen (IP en spin-off bedrijven).