donderdag 23 december 2021

Nori Health gaat de strijd aan voor betere zorg chronische darmziekten

De kwaliteit van leven is 30 procent minder bij mensen met een chronische aandoening, zoals ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa, vergeleken met gezonde mensen.

Volgens startup Nori Health is dit gat te overbruggen door digitale ondersteuning te bieden aan patiënten als uitbreiding op de traditionele zorg. Investeringsfonds Healthy.Capital maakt bekend dat het investeert in Nori Health.

Patiënten met ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa (IBD) kunnen op dit moment niet aan de slag met gerichte of gepersonaliseerde digitale therapieën. Nori Health, een digital therapeutic-startup, ontwikkelt een patiëntgerichte digitale behandeling om daar verandering in te brengen. Het ontvangt een seed investering van Healthy.Capital en een angel investeerder om klinisch onderzoek te starten en het programma commercieel te vermarkten.

Volgens wetenschappelijk onderzoek met bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie (CGT) kunnen digitale therapie-apps de kwaliteit van leven van patiënten met ontstekingsachtige aandoeningen aanzienlijk verhogen.

De hoofdreden dat Healthy.Capital investeert in het bedrijf is dat een product zoals Nori Health de kans heeft de zorg voor IBD-patiënten structureel te veranderen door kwaliteit van leven centraal te zetten in de behandeling.

woensdag 22 december 2021

Ziekenhuizen sterk afhankelijk van EPD-leverancier

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft eerder dit jaar aangekondigd om met een leidraad te komen waarin ze de kaders en verplichtingen voor ICT-leveranciers en andere marktpartijen verduidelijkt die voortkomen uit de mededingingsregels.

De toezichthouder heeft de afgelopen maanden verschillende vervolgstappen gezet op weg naar deze leidraad. Zo heeft de ACM de lopende contracten tussen ziekenhuizen en hun ZIS/EPD-leverancier opgevraagd en geanalyseerd, en daarnaast diverse verdiepende gesprekken gevoerd met deskundigen en andere toezichthouders. Na een verdere analyse en nadere informatie-inwinning bij onder meer ICT-leveranciers en ziekenhuizen zal de ACM medio 2022 de concept Leidraad ICT in de zorg ter consultatie aanbieden.

De eerste analyse van informatie uit de contracten en gesprekken bevestigt het initiële beeld van de ACM dat ziekenhuizen sterk afhankelijk zijn van hun huidige ZIS/EPD-leverancier. Doordat overstappen naar een ander ZIS/EPD-systeem ingewikkeld en duur is, hebben leveranciers al snel een sterke positie. Dit kan verschillende negatieve gevolgen hebben. Een sterke positie kan bijvoorbeeld leiden tot minder interoperabiliteit waardoor overstapkosten toenemen en uitwisseling van gegevens tussen zorginstellingen minder goed tot stand komt.

Ook kan het leiden tot onredelijke technische of contractuele beperkingen voor de gebruikers van de systemen. Mogelijk leidt het ook tot hogere tarieven dan tot stand zouden zijn gekomen zonder die overstapdrempels. Andere ICT-leveranciers die afhankelijk zijn van toegang tot het ZIS/EPD, kunnen ook moeilijk hun diensten aanbieden, bijvoorbeeld om nieuwe functionaliteiten te kunnen ontwikkelen, en er is daardoor voor ziekenhuizen minder keuze. Deze gevolgen hebben een negatief effect op de zorgkosten en innovatie. Uiteindelijk is de patiënt de dupe van een vendor lock-in door inefficiënte of lagere kwaliteit van zorg.

dinsdag 21 december 2021

eHealth-platform tevreden met uitspraak CovidScanBE-app

Het eHealth-platform zegt tevreden te zijn met het vonnis van de rechtbank van Eerste aanleg in Brussel, in de zaak die door Charta-21 werd aangespannen over de CovidScanBE-app.

CovidScanBE is de mobiele applicatie waarmee het Covid Safe Ticket gecontroleerd kan worden. De vzw Charta 21 eiste via de Franstalige rechtbank van Eerste aanleg in Brussel dat de app werd opgeschort.

Charta21 vond dat de app onvoldoende garantie biedt voor de bescherming van de persoonlijke gegevens.

De manier waarop de app de zogenaamde 'suspension list' beheert, werd door de rechter echter beoordeeld als correct en voldoende veilig.

vrijdag 17 december 2021

TU/e en Philips hernieuwen langdurige samenwerking in lustrumjaar

Sylvia van Es, President Philips Nederland, en Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van de TU/e, tekenden een dezer dagen een symbolische overeenkomst om de sterke samenwerking tussen beide partijen voort te zetten. Philips en de TU/e werken al decennia samen qua onderzoek, en die samenwerking behoort tot de sterkste onderzoekssamenwerkingen tussen een bedrijf en universiteit wereldwijd.

De TU/e staat steevast bovenaan in de CWTS-ranking van onderzoekssamenwerking tussen bedrijfsleven en universiteit. Die coöperatie is een belangrijke reden waarom studenten en onderzoekers uit de hele wereld in Brainport Eindhoven willen studeren en werken.

De vernieuwing van de langjarige samenwerking is onderdeel van het jubileumjaar waarin Philips 130 jaar en TU/e 65 jaar bestaan. Hiermee willen het gezondheidstechnologiebedrijf en de universiteit benadrukken hoe ze samen klinische innovaties in de gezondheidszorg versnellen. De ondertekening vond plaats in het PULS/e-onderzoekslab van de universiteit waar, in samenwerking met onder meer Philips, onderzoek wordt gedaan naar nieuwe echografische technieken.

De samenwerking van de TU/e en Philips leverde de afgelopen dertig jaar ruim drieduizend onderzoekspublicaties op en duizenden afgestudeerden van de TU/e hebben in de loop der jaren een aanstelling bij Philips gevonden. Daarnaast wordt de onderwijssamenwerking versterkt door het faciliteren van deeltijdbenoemingen. Zo dragen medewerkers van Philips in deeltijd bij aan de Masteropleidingen van de universiteit en wordt personeel van de TU/e een deeltijdbenoeming aangeboden bij de Researchafdeling van het gezondheidstechnologiebedrijf.

Door de samenwerking tussen universiteit en het bedrijfsleven worden de nieuwste wetenschappelijke inzichten vertaald in oplossingen voor echte maatschappelijke problemen. Philips en de TU/e gaan tegenwoordig nog een stap verder in e/MTIC, het Eindhoven MedTech Innovation Center, waar ook Catharina Ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum en Kempenhaeghe onderdeel van zijn. Binnen e/MTIC doen momenteel zo’n honderd promovendi onderzoek naar medische technologie.

donderdag 16 december 2021

Limburg verwelkomt eerste ICAI Lab voor ontwikkeling van kunstmatige intelligentie voor patiëntenzorg

 

Limburgse kennisinstellingen slaan de handen ineen met lokale partijen uit de gezondheidszorg en IT. Het eerste ICAI Lab in de regio, dat het ICAI Brightlands Smart Health Lab gaat heten, zet zich in voor doorbraken in de patiëntenzorg door het ontwikkelen en inzetten van kunstmatige intelligentie.

Met de komst van het ICAI Brightlands Smart Health Lab sluit Limburg aan bij het landelijke netwerk van ICAI Labs. ICAI Labs verbinden kennisinstellingen met maatschappelijke partijen uit onder andere de industrie en (semi-)overheid. De partners binnen een ICAI Lab bepalen vervolgens gezamenlijk de onderzoeksagenda rondom een specifieke toepassing van kunstmatige intelligentie.

De werkzaamheden van het nieuwe lab beslaan het complete proces van ontwikkeling tot ingebruikname van kunstmatige intelligentie in de zorg. Het lab richt zich onder andere op het klaarstomen van medische gegevens, zodat deze geanonimiseerd kunnen worden ingezet voor het ‘trainen’ van kunstmatige intelligentie. Ook het ontwikkelen en in de praktijk brengen van kunstmatige intelligentie behoort tot de kernactiviteiten van het ICAI Brightlands Smart Health Lab. Het gaat daarbij specifiek om kunstmatige intelligentie die kan voorspellen hoe de ziekte van een patiënt zich zal ontwikkelen. Op die manier kan de techniek helpen bij het uitstippelen van een behandelplan voor bijvoorbeeld kanker.

woensdag 15 december 2021

Philips Sonicare tandenborstels werken nu met Apple HealthKit


Gebruikers van een Philips Sonicare-tandenborstel kunnen voortaan hun poetsbeurten registreren in de Gezondheid-app van Apple.

Concurrenten Oral-B en Colgate hadden al veel langer data-uitwisseling tussen hun eigen app en Apple HealthKit. Nu beschikt ook de Philips Sonicare-app over een rechstreekse koppeling.

Gebruik je al langer een Sonicare-tandenborstel dan krijg je ook oudere data te zien in de Gezondheid-app.

dinsdag 14 december 2021

Anne moet mantelzorgers ontlasten

Anne moet het werk van mantelzorgers verlichten en kan een uitkomst bieden voor zelfstandig wonende ouderen of iemand die hulpbehoevend is. Anne luistert, praat, helpt herinneren en maakt beeldbellen voor iedereen mogelijk. 

De toepassing wordt inclusief een tablet kant-en-klaar geleverd en vergt geen computerkennis. Stekker erin, aanzetten, contact maken met wifi en ze doet het.

Door intensieve Europese samenwerking, mede mogelijk gemaakt door ZonMw, AAL projecten, Oost NL en Interreg, met bijvoorbeeld in Nederland het UMC Groningen, Radboud, CWZ Nijmegen, De Parabool, gemeente Zutphen, Saxion Hogeschool, is de technologie in de loop der jaren verder ontwikkeld.

Al in 2013 is het idee ontstaan om Anne meer talen te laten spreken. Zo heeft Anne ook Turks leren spreken en kan ze ingezet worden in migrantenfamilies. Ze spreekt nu ongeveer acht talen.

Bedenker Annemarie Johannes erkent dat niet iedereen Anne leuk vindt. Het is nieuw voor mensen, dus dat vraagt aandacht, interesse en energie. Veel introducties vinden plaats via een zorgverlener, mantelzorger id familie.

maandag 13 december 2021

'Medische drone in 2023 al realiteit'

De inzet van medische drones in Nederland is geen toekomstmuziek meer. Er worden serieuze testen gedaan met een speciaal daarvoor ontwikkelde drone door Medical Drone Service: een initiatief van ANWB en PostNL, met als medische partners onder andere Erasmus MC en Sanquin. Als de Europese wetgeving meezit, kan er in 2023 mee worden gevlogen.

In 2019 kondigden de deelnemende partijen aan dat ze zouden gaan experimenteren met spoedleveringen van bloed, medicijnen en diagnostische monsters naar patiënten en zorglocaties met drones.

De bereikbaarheid van ziekenhuizen in binnensteden komt namelijk steeds verder onder druk te staan. Door de inzet van medische drones hoopt men routes te verkorten en daarmee de zorg sneller en efficiënter te organiseren. Voor een spoedlevering van bloed wil men eigenlijk geen gebruik meer maken van vervoer over de weg. Bloedmonsters moeten doorgaans binnen een uur geleverd kunnen worden.

Een punt is nog wel de opschaling. Omdat medische drones permanent beschikbaar moeten zijn, inclusief piloot op afstand, is dit vervoersmiddel nu nog prijzig. Maar heb je er twintig die je ook voor niet-medisch vervoer kunt inzetten, dan wordt het veel goedkoper. De bezorging van medicijnen aan consumenten is volgens Quirijn de Geus niet heel ver weg meer

vrijdag 10 december 2021

‘Innoveer de eerstelijnszorg’

 

Er valt veel te innoveren bij de eerstelijnszorg. Dat zegt Pieter Jeekel van Evodoc en The Social Health Company op Emerce Health in een presentatie die naar de toekomst kijkt.

Door de pandemie is de digitale transitie in de zorg in een stroomversnelling geraakt. Beeldbellen is daarvan een goed voorbeeld. Alleen moet je volgens Jeekel uitkijken dat beeldbellen niet tot meer werk voor de arts leidt. 'Je moet het inzetten op momenten dat het meerwaarde biedt.'

In de toekomst kunnen zogenoemde symtoomcheckers mogelijk een deel van de zorg ontlasten, in het buitenland gebeurt dat al, maar Jeekel zegt dat Nederland dat liever ‘gedegen’ wil invoeren.

'We moeten de zorg echt helpen transformeren,' zegt Jeekel. De druk op de zorg wordt steeds groter. In sommige regio’s gaat een kwart van de huisartsen de komende jaren met pensioen. Jongere collega’s willen tegenwoordig vaak parttime werken. Je hebt veel meer artsen nodig die je nu niet hebt. De nadruk zal bijvoorbeeld meer moeten komen te liggen op preventie.'

donderdag 9 december 2021

Met AI verbetert Samsung diagnostiek in zorgverlening

Samsung presenteerde de afgelopen dagen op de jaarlijkse Radiological Society of North America (RSNA) 2021 een reeks hoogwaardige diagnostische hulpmiddelen. Met geavanceerd beeld kunnen medische professionals hun diagnostiek en workflow sterk verbeteren, vooral op het gebied van echografie, digitale radiografie en mobiele computertomografie (CT).

Op het evenement presenteerde Samsung met de V8 een high-end echografiesysteem voor medische professionals. Belangrijk daarbij is de Crystal Architecture, een technologie die zijn kracht dankt aan de combinatie van innovatieve beamforming (CrystalBeam), gedetailleerde beeldverwerking (CrystalLive™) en geavanceerde S-Vue Single Crystal Transducers.

Onder de vele functies van de V8 verdienen twee nieuwe AI-functies speciale aandacht. NerveTrack detecteert niet alleen zenuwen, maar toont ook in real-time waar die zich precies bevinden. Zo hebben anesthesiologen en andere medische professionals toegang tot accurate detectie, snelle beeldverwerking en een betere workflow. UterineAssist stelt weefselverandering vast en helpt bij metingen van de baarmoeder.

Ook op het gebied van vrouwengezondheid werkt Samsung hard aan specifieke echografieoplossingen. Onlangs werden de nieuwe AI-functies van de Hera W9 en W10 goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) 510(K). Zo worden metingen van anatomische structuren en beeldanalyse sterk verbeterd, wat weer belangrijk is bij de diagnostisering.

woensdag 8 december 2021

‘Happi-app vermindert de ziektelast’

De Stichting Happi ziet een toekomst voor zich waarin de chronisch zieke patiënt zijn ziekte en gezondheid regelt met zijn smartphone. Het platform biedt patiënten kennis, gemak en vertrouwen in de omgang met hun chronische ziekte via monitoring op afstand, medicatie bestellen en tweewekelijkse berichten van de patiëntenvereniging. Initiatiefnemers Joop Arends en Roy Niemantsverdriet vertellen over op Emerce Health, een collectie video’s over innovaties in de zorg.

De Happi app wordt door ervaren dokters met hulp van patiënten ontwikkeld. Momenteel biedt die ondersteuning aan HIV-patiënten (Happi Hiv), leverpatienten (Happi Lever), huidpatiënten (Happi Huid) en patiënten met een bloedziekte (Happi Hematologie).

De interactie vindt plaats via een sympathiek botgesprek. Dus geen standaard vragenlijsten, maar iets wat volgens de initiatiefnemers ‘wetenschappelijk bewezen’ leuker en makkelijker voor patiënten is. De conversatie heeft zelfs menselijke trekjes, zegt Arends. Andere kenmerken van de app zijn contact met de patiëntenvereniging en een game tegen eenzaamheid.

De Lever app helpt patiënten bijvoorbeeld door inzicht te geven in gezonde voeding en lichamelijke activiteit. De ingevoerde gegevens kunnen desgewenst ook worden gedeeld met zorgverleners. Daarbij kan de patiënt zijn eigen zorgteam samenstellen.

dinsdag 7 december 2021

Nierstenen beter begrijpen door 'nier op een chip'

 

Sommige factoren die van invloed zijn op de vorming van nierstenen zijn bekend, maar de precieze chemische processen die zich in de nier afspelen zijn nog niet ontcijferd.

Onderzoekers van de TU Delft ontwikkelden een methode om de vorming van nierstenen op microscopische schaal te volgen, in een zogeheten ‘nier op een chip’. Door de pH en de concentratie van specifieke mineralen licht aan te passen, kon de vorming van de nierstenen worden vertraagd of zelfs volledig worden voorkomen. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Biomicrofluidics.

De nier op een chip bestaat in feite uit een smal kanaal met twee ingangen: een met een vloeistof die lijkt op de vloeistof in onze nieren, en een met olie. Nadat een druppel niervloeistof in het kanaal is gepompt, wordt een druppel olie toegevoegd. Op deze manier worden de druppels met niervloeistof van elkaar gescheiden, waardoor microscopisch kleine nier-omgevingen ontstaan. Het buisje en de druppeltjes zijn zo klein, dat zelfs de kleinste kristalvorming van een niersteen met een microscoop kan worden waargenomen.

maandag 6 december 2021

GGD-datalek leidt tot collectieve rechtszaak tegen ministerie van VWS

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moet aansprakelijk gehouden worden voor het datalek dat begin dit jaar bij de GGD is ontdekt. Dat eist stichting ICAM in een collectieve procedure tegen het ministerie vanwege gebrekkig toezicht.

Eerder dit jaar werd bekend dat door callcenter medewerkers grootschalig misbruik is gemaakt van de toegang tot de privé-informatie van ruim 6,5 miljoen Nederlanders. Ook werd deze informatie door medewerkers in bulk gedownload en online doorverkocht aan criminelen. Het GGD-datalek is qua omvang het grootste dat Nederland ooit heeft gekend, meent de stichting.

Een RTL Nieuws journalist legde eerder dit jaar via besloten chatgroepen de hand op een bestand met daarin de privégegevens van zeker 600 personen. Deze gegevens bleken afkomstig uit twee IT-systemen van de GGD voor het maken van test- en vaccinatie-afspraken en voor bron- en contactonderzoek.

De systemen waren oorspronkelijk bedoeld voor een klein team artsen, maar werden in 2020 toegankelijk gemaakt voor meer dan tienduizend nieuwe callcenter medewerkers. Zij kregen vrij toegang tot onder meer BSN-nummers, adressen en telefoonnummers, maar ook medische informatie, testresultaten en personen met wie de betreffende persoon in de dagen daarvoor in contact was geweest. Via een exportfunctie kon deze informatie eenvoudig worden gedownload.

Informatie van vrienden, familie en BN’ers werden ingezien en vrijuit gedeeld via WhatsApp. Andere callcenter medewerkers gingen nóg verder en boden de informatie in besloten chatgroepen te koop aan criminelen. Zeker zeven medewerkers werden opgepakt door de politie, waarvan er inmiddels twee zijn veroordeeld.

Er is door het ministerie van VWS een onaanvaardbaar risico genomen met de persoonsgegevens van miljoenen mensen, zegt Astrid Oosenbrug, oud-Tweede Kamerlid en woordvoerder van Stichting ICAM.

Een jaar na ontdekking heeft het ministerie nog steeds niet scherp wat de omvang van de datadiefstal is en hoe ver de consequenties ervan reiken. Het ministerie en de GGD hebben vooralsnog pas van 1250 personen kunnen vaststellen dat hun gegevens gestolen zijn. Pas negen maanden na de eerste waarschuwingen over misbruik schakelde het ministerie de exportfunctie uit.

Volgens de stichting heeft het ministerie van VWS de belangrijkste privacywet (AVG) niet nageleefd. Daarin wordt voor persoonsgegevens onder meer het principe van dataminimalisatie voorgeschreven: organisaties moeten beperken wie er toegang heeft, en alleen tot datgene wat zij daadwerkelijk nodig hebben. Zo had het ministerie bijvoorbeeld veel duidelijkere afspraken over de omgang met deze gegevens moeten maken met alle partijen die door de GGD ingehuurd werden. Ook had fraudegevoelige informatie zoals het BSN-nummer direct na registratie moeten worden versleuteld, om zo een extra beveiligingslaag in te bouwen.

Stichting ICAM vordert een schadevergoeding van 500 euro voor iedere persoon van wie gegevens in de GGD-systemen zaten en dus gestolen konden worden. Ze vordert verder 1500 euro voor iedereen waarvan bewijs is dat gegevens zijn gestolen. De komende maanden kunnen mensen zich aanmelden voor de claim en zich zonder kosten inschrijven via de website www.datalek-ggd.nl.

AMC wil gegevens analyseren om de gezondheid van mensen te verbeteren

 
Het Amsterdam Universitair Medische Centrum gaat kunstmatige intelligentie inzetten om beter ziekten te kunnen diagnosticeren bij patiënten.

De kunstmatige intelligentie kan verbanden leggen tussen onder meer patiëntkenmerken, leefpatronen, ziekten en uitkomsten van de zorg. Hierdoor moet het gemakkelijker worden om vroeg ziekten te diagnosticeren en om sneller te analyseren welke behandelmethode al dan niet zou werken.

Technology for People is een gezamenlijk project van verschillende instanties uit de regio. Onder meer de 'stad Amsterdam, verscheidene kennisinstellingen, ziekenhuizen en ondernemingen uit de regio' werken hieraan mee.

donderdag 2 december 2021

Serious game laat jongeren ervaren hoe het is om diabetes te hebben


Veel jongeren hebben tijdens hun puberteit moeite met diabetes. Met de online serious game Hyper Control creëren Raccoon Serious Games, Albert Schweitzer ziekenhuis en Reinier de Graaf Gasthuis met steun van het Diabetes Fonds, een prikkelend en innovatief voorlichtingsmiddel.

Diabetes is grotendeels een onzichtbare ziekte. Aan de buitenkant is namelijk niet te zien dat iemand diabetes heeft en over het algemeen draaien mensen met diabetes gewoon mee in de maatschappij. Veel mensen kunnen zich dan ook geen voorstelling maken wat de impact is van diabetes op het dagelijkse leven.

Hyper Control is een spannende en educatieve online escape room die jongeren laat ervaren hoe het is om diabetes te hebben. De spelers ervaren bijvoorbeeld hoe het is om continu te moeten letten op je bloedsuikers en hoe het is om een hypo te hebben. In teamverband gaan spelers aan de slag en moeten hierbij samenwerken om de uitdaging te voltooien.

In januari 2022 begint de daadwerkelijke ontwikkeling van de game en naar verwachting is Hyper Control rond september 2022 gereed om gespeeld te worden.

woensdag 1 december 2021

Academische samenwerkingsovereenkomst tussen UT en Radboudumc

De groep Biomaterials Science and Technology (BST) van de Faculteit TNW en van het TechMed centrum van de Universiteit Twente heeft een formele academische samenwerkingsovereenkomst getekend met de afdelingen Nefrologie en Fysiologie van het Radboudumc.

Als onderdeel van deze overeenkomst zal vanaf oktober 2021 en gedurende vijf jaar een wederzijdse hooglerarenuitwisseling plaatsvinden voor prof. Dimitrios Stamatialis (van BST) aan het Radboudumc, en voor prof. Johan van der Vlag (Nefrologie, Radboudumc) en prof. Joost Hoenderop (Fysiologie, Radboudumc) aan het BST.

De teams van de Universiteit Twente en het Radboudumc (onderzoeksthema Nieraandoeningen) zijn de afgelopen jaren succesvol gaan samenwerken in diverse projecten (BIOkid, TURBO, NOVAMEM, NODIAL). Deze strategische overeenkomst en wederzijdse uitwisseling van hoogleraren zullen naar verwachting:

Verdere samenwerking makkelijker maken, vooral op het snijvlak van engineering en biomedische wetenschappen, met het oog op klinische vertaling en implementatie.
Bevorderen van synergie binnen huidige initiatieven, zoals het TopFit-thema voor nieraandoeningen, maar ook het creëren van nieuwe initiatieven, nationaal en internationaal.
Onderzoek naar de valorisatie van nieuwe therapieën, producten en hulpmiddelen (IP en spin-off bedrijven).

dinsdag 30 november 2021

15 miljoen euro voor 'zelfhelende' hartklep

Xeltis heeft 15 miljoen euro aan financiering gekregen van de Europese Investeringsbank voor zijn kunstmatige en implanteerbare hartkleppen en bloedvaten, die zichzelf kunnen herstellen.

De investering is toegekend als onderdeel van het Europees Garantiefonds en zal gebruikt worden om klinische programma's te versnellen voor drie implantaten die Xeltis op dit moment ontwikkelt.

De implantaten van het bedrijf maken gebruik van een 'Endogeen Weefselherstel'-proces, dat door Xeltis is ontwikkeld. Daarmee moet het 'natuurlijke genezingsproces' van een patiënt gebruikt worden om kunsthartkleppen en -bloedvaten te 'herstellen'.

maandag 29 november 2021

Zorgverzekeraars maken het makkelijker om thuiszorgtechnologie vergoed te krijgen

Zorgverzekeraars hanteren sinds kort allemaal hetzelfde aanvraagformulier voor gecontracteerde zorgaanbieders van wijkverpleging die financiering voor thuiszorgtechnologie willen aanvragen. Voorheen had elke verzekeraar zijn eigen formulier met eigen vragen.

De nieuwe manier van werken vermindert administratieve lasten voor de zorgaanbieder en maakt het opschalen en versneld invoeren van bewezen digitale zorg makkelijker.

Thuiszorgtechnologie is zorg op afstand. Zorgverzekeraars vinden het belangrijk dat deze vormen van zorg worden ingezet ter ondersteuning van de zorg thuis. Thuiszorgtechnologie kan er ook toe bijdragen dat in de toekomst wijkverpleging beschikbaar blijft, ondanks de arbeidskrapte.

Twee vormen van thuiszorgtechnologie hebben zich al bewezen: de medicijndispenser en beeldschermzorg. Gecontracteerde aanbieders kunnen deze vormen van thuiszorgtechnologie al declareren. Ook voor andere vormen van thuiszorgtechnologie die nog niet (breed) toegepast worden, kunnen aanbieders een aanvraag voor financiering indienen in bij de zorgverzekeraar.

vrijdag 26 november 2021

Ministerie van Volksgezondheid maakt valse QR-codes in CoronaCheck-app ongeldig

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft maatregelen genomen tegen fraude met de CoronaCheck-app.

Op Allestoringen.nl komen sinds donderdag meldingen binnen over problemen met de CoronaCheck-app. Volgens de NOS gaat het in veel van deze gevallen om mensen met een valse registratie in de app.

Eerder blokkeerde het ministerie al tientallen CoronaCheck-QR-codes. Het ging daarbij om QR-codes die op grote schaal werden uitgewisseld tussen gebruikers.

donderdag 25 november 2021

Online spreken met de huisarts via Spreekuur.nl nu ook mogelijk in Breda

Spreekuur.nl werd vorig jaar maart voor het eerst in gebruik genomen door huisartsenpost Eemland (Amersfoort en Barneveld), een maand later gevolgd door Huisartsenpost Rijnmond. Hierna volgden de regio’s Drenthe en Zeeland.

In Breda maakt de eerste digital first huisartsenpraktijk in Brabant, Thuisdok.nl, nu ook gebruik van Spreekuur.nl.

Thuisdok.nl, een initiatief van de Bredase huisartsen Nawzad Baban en Joep Kamphoven, wil gemak bieden aan de patiënt. Daarvoor biedt de digitale praktijk volledige huisartsgeneeskundige zorg op een slimme manier.

Als er sprake is van zeer urgente spoed, dan krijgt een patiënt het advies om naar een spoedlijn te bellen.

woensdag 24 november 2021

KRO-NCRV lanceert eerste visuele podcast voor dove en slechthorende kinderen met kunstmatige intelligentie

Naar aanleiding van het nieuwe KRO-NCRV programma Hands Up, het eerste tv-programma met en voor dove en slechthorende kinderen, komt de omroep daarom nu met een vodcast (visuele podcast) gericht op deze specifieke doelgroep. Hiervoor worden drie afleveringen van de populaire kinderpodcast Toen was ik 12 van KRO-NCRV toegankelijk gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). 

De AI vertaalt de bestaande audio-content van Toen was ik 12 naar creatieve beelden. Met de vodcast wil KRO-NCRV meer media toegankelijk maken voor mensen met een beperking en meer kennis opdoen van de mogelijkheden van AI-systemen om automatisch content te genereren.
 
De vodcast van Toen was ik 12 komt voort uit onderzoek van KRO-NCRV in samenwerking met NPO Innovatie en Cornelistools naar de open AI-systemen VQGAN+CLIP. Deze systemen genereren automatisch beelden op basis van ingevoerde tekst. De open AI-systemen kunnen ook worden ingezet voor andere doeleinden, waarbij de vertaling van text to image belangrijk is.

dinsdag 23 november 2021

Hartstichting steunt onderzoek TU/e naar slimme horloges

 


Een project dat wordt geleid door de TU Eindhoven heeft ruim 950.000 euro ontvangen van de Hartstichting voor de ontwikkeling van slimme horloges die een hartstilstand kunnen signaleren en hulpdiensten kunnen inschakelen.

Het project, een samenwerking met Amsterdam UMC, Tilburg Universiteit, Philips, het Catharina ziekenhuis en Stan, wordt geleid door TU/e-onderzoeker Rik Vullings.

Elk jaar treden er 17.000 hartstilstanden op buiten het ziekenhuis. Bij veel slachtoffers gebeurt dit zonder dat er iemand in de buurt is die hulp kan verlenen en inschakelen. Adequate hulpverlening binnen 6 minuten na een hartstilstand is echter essentieel om te kunnen overleven.

Daarom honoreert de Hartstichting onderzoek dat moet leiden tot slimme horloges die een hartstilstand kunnen signaleren en hulpdiensten kunnen alarmeren. Behalve het project van de TU/e is ook een onderzoeksproject van Radboudumc beloond met een beurs. In totaal gaat het om een bedrag van 1,9 miljoen euro.

Verwacht wordt dat de horloges ook tijdswinst zullen opleveren bij hartstilstanden waarbij wel getuigen aanwezig zijn.

maandag 22 november 2021

FindMyApps moet de wereld voor mensen met dementie weer een stukje groter maken


FindMyApps kan mensen met dementie helpen meer grip te krijgen op hun leven, maar kan ze ook ondersteunen in het ontplooien van zinvolle activiteiten die ze nog wél kunnen.

FindMyApps is een tabletprogramma gericht op mensen met beginnende dementie en hun verzorgers, maar ook mensen met gevorderde dementie kunnen er in aangepaste vorm straks baat bij hebben. De applicatie is ontwikkeld na grondig behoefteonderzoek bij mensen met dementie.

Onderzoekers van Saxion hebben een eigen database gebouwd met dementievriendelijke applicaties op het gebied van zelfmanagement en zinvolle activiteiten. Onder zelfmanagement scharen we bijvoorbeeld ondersteuning bij medicatie, het bieden van dagstructuur of het vinden van de weg. Wat betreft zinvolle activiteiten moet je denken aan muziekapps, spelletjes en het helpen bij herinneringen ophalen.

Tot nu toe was er alleen een webbased applicatie gereed van FindMyApps, maar een softwarebedrijf is op basis van een vervolgstudie, die door iemand anders is uitgevoerd, bezig geweest met het ontwikkelen van een native applicatie, die ook offline gebruikt kan worden. Momenteel loopt er ook een groot evaluatieonderzoek, die aan moet tonen dat mensen met dementie daadwerkelijk meer zelfmanagementvaardigheden opdoen en zinvolle dagbesteding vinden.

vrijdag 19 november 2021

Nieuwe Zorgvergelijker Consumentenbond

De Consumentenbond heeft zijn Zorgvergelijker voor 2022 gelanceerd. Daarmee kunnen consumenten controleren of hun huidige verzekering nog passend is of dat het loont om over te stappen. Nieuw is de samenwerking met de Hersenstichting. Die krijgt voor iedereen die naar een andere zorgverzekeraar overstapt €10 gedoneerd.

Vrijdag 12 november zijn alle premies bekend gemaakt. Naast de prijs, zijn ook de dekkingen en voorwaarden belangrijk.

Ruim 4 miljoen Nederlanders hebben een hersenaandoening. Van dementie, Parkinson, beroerte, depressie en migraine tot hersenletsel na een ongeluk. Hersenaandoeningen zorgen voor 27 procent van de totale zorgkosten en zijn hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. Met de donatie aan de Hersenstichting wil de Consumentenbond bijdragen aan gezonde hersenen voor iedereen.

Ook zorgverzekeraars kunnen hier op verschillende manieren aan bijdragen. Eén daarvan is preventie. De Consumentenbond en de Hersenstichting kijken daarom de komende weken samen welke (hulp)middelen zorgverzekeraars hun verzekerden bieden op het gebied van slaap, beweging en mentale gezondheid.

Consumenten kunnen vanaf 16 november ook zorgverzekeringen vergelijken en overstappen in de Voordeelcoach-app van de Consumentenbond.

woensdag 17 november 2021

PharmaPartners koppelt met WeSeeDo

WeSeeDo en PharmaPartners hebben de handen ineengeslagen om veilig beeldbellen vanuit de verschillende zorgsystemen van PharmaPartners zo makkelijk mogelijk te maken. Dat betekent dat zorgverleners vanaf nu ook vanuit Medicom en Pharmacom veilig en gemakkelijk kunnen WeSeeDo’en met patiënten.
 
PharmaPartners heeft voor huisartsen het Medicom Huisartsen Informatie Systeem (HIS) ontwikkeld en voor apothekers Pharmacom (AIS). Beide veelgebruikte systemen zijn nu versterkt met veilig beeldbellen met WeSeeDo. Via MijnGezondheid.net kunnen patiënten een videoconsult inplannen en vanuit de Medicom agenda kunnen gebruikers direct een videoconsult inplannen.

Via Zorgplein kunnen zorgverleners op de WeSeeDo-tegel klikken en het gesprek met de patiënt meteen starten vanuit de online wachtkamer. Zo houden de zorgverleners de regie over hun eigen agenda.

dinsdag 16 november 2021

Gebruik CoronaMelder-app neemt steeds meer af

 

Steeds minder mensen in Nederland gebruiken de CoronaMelder-app, zo blijkt uit een analyse van NU.nl. De app telt nu 2,4 miljoen gebruikers, terwijl dat er in mei nog 2,9 miljoen waren.

Van januari tot en met mei gebruikte gemiddeld 12 procent van de positief geteste Nederlanders de app om mensen in de buurt te waarschuwen. Nu is dat gezakt naar gemiddeld 6,5 procent.

Het is niet duidelijk is of de mensen die nu besmet raken de app niet gebruiken, of dat juist wel doen maar hun omgeving niet waarschuwen.

COVR toolkit voor cobots

De nieuwe generatie robots werkt nog nauwer samen met mensen, waardoor manueel werk minder vervelend wordt. In de gezondheidszorg worden robots bovendien zo dicht mogelijk bij de mens ingezet: voor revalidatie of ondersteuning van arm- of beenfunctie. 

Dit stelt echter hoge eisen aan de kennis over veiligheid. De robots in een fabriek verschuilen zich immers niet langer achter een hek, maar delen hun werkruimte met werknemers, en in een revalidatiecentrum delen ze een ingewikkelde dans met hun gebruikers.

Draagbare robot-exoskeletten en revalidatierobots zijn een heel speciaal geval van cobots, waarbij contact tussen de robot en de menselijke gebruiker geen incident maar de bedoeling is, en dat gedurende langere perioden. Hier is veiligheid van het grootste belang, maar er zijn ook bepaalde uitdagingen. Door een domein-overstijgende benadering toe te passen, 

Daarom heeft het Europese samenwerkingsverband COVR - met het Deens Technologisch Instituut, de Nationale Onderzoeksraad van Italië, Fraunhofer IFF in Duitsland, Commissie voor Alternatieve Energieën en Atoomenergie in Frankrijk en Roessingh Research & Development in Nederland - een digitale online toolbox ontwikkeld, die snel en gratis toegang biedt tot alles wat je moet weten als je een veilige collaboratieve robot (of cobot) wilt.




maandag 15 november 2021

'Duizenden medische apparaten kwetsbaar'

Onderzoekers van Forescout hebben kwetsbaarheden in ruim tweeduizend medische apparaten gevonden. Nucleus NET wordt gebruikt in diverse medische apparatuur onder meer van Siemens. De onderzoekers hebben 5500 apparaten gevonden die kwetsbaar zijn, waarvan 2233 gebruikt worden in de zorg, ook in Nederland. Denk aan ventilatiesystemen, bloeddrukmeters en infuuspompen. Nucleus software is al bijna dertig jaar in omloop.

Kwaadwillenden kunnen deze apparaten aanvallen door misbruik te maken van de kwetsbaarheden. Z-CERT adviseert gebruikers om contact op te nemen met hun leverancier(s). Z-CERT houdt de situatie in de gaten en onderzoekt wat de impact is voor de Nederlandse zorgsector.

Nucleus NET is onderdeel van het Nucleus RTOS (Real Time Operating System). Deze software wordt in veel sectoren gebruikt maar voornamelijk in de medische sector. Leveranciers die de software gebruiken in hun apparaten zijn op de hoogte gebracht. Siemens heeft afgelopen dinsdag een beveiligingsupdate beschikbaar gesteld om deze kwetsbaarheden te verhelpen.

De onderzoekers hebben een aanval nagebootst. In de simulatie namen ze de controle over op een ventilatiesysteem en een smart lamp in een operatiekamer. De demonstratie is terug te vinden op youtube. Bij dit voorbeeld heeft de aanvaller lokale toegang nodig, dit is niet bij alle apparaten het geval. De aanvaller sluit zijn apparatuur vervolgens aan op het lokale netwerk waar deze apparaten aan verbonden zijn en misbruikt de kwetsbaarheden waardoor zowel de lamp als het ventilatiesysteem uitvallen.



Over Z-CERT

Z-CERT is het expertisecentrum voor cyber security in de zorgsector. Dagelijks speuren de eerstelijns security specialisten van Z-CERT diverse bronnen af naar dreigingen voor de zorgsector. De tweedelijns analisten doen onderzoek en werken nauw samen met het netwerk van Z-CERT. Zij analyseren binnengekomen informatie en vertalen dit naar de zorgsector. Deze specialisten hebben speficieke kennis van zorggerelateerde ICT.


zaterdag 13 november 2021

Ministerie waarschuwt voor nagemaakte CoronaCheck Scanner-app

Er circuleert een nagemaakte versie van de CoronaCheck Scanner-app die bij alle QR-codes groen kleurt, ook als die niet van de CoronaCheck-app afkomstig zijn.

De makers van de app stellen dat die is bedoeld voor ondernemers die geen mensen willen buitensluiten.

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat ondernemers wettelijk zijn verplicht om de door de overheid aangeboden CoronaCheck Scanner-app te gebruiken.

vrijdag 12 november 2021

Stress en burn-out voorkomen door zelfmeettechnologie en Ecoaching


Veel mensen ervaren stress en burn-outklachten. Ondanks de toegenomen aandacht voor stress en burn-out lijkt het aantal werknemers dat negatieve gevolgen hiervan ondervindt te stijgen.

Aniek Lentferink, promovenda aan de Universiteit Twente (BMS) en docent-onderzoeker van het lectoraat Personalised Digital Health van de Hanzehogeschool Groningen, promoveerde een dezer dagen op haar onderzoek naar het combineren van zelfmeettechnologie en eCoaching om werknemers te ondersteunen in het vergroten van hun veerkracht.

Door werknemers te trainen om vroegtijdig op signalen van stress te reageren, en het vermogen tot veerkracht te verhogen, kan het leed dat gepaard gaat met uitval door burn-out verminderd worden. Zelfmeettechnologie en eCoaching biedt een veelbelovende aanpak om op een schaalbare manier werknemers te ondersteunen in het trainen van veerkracht.

In de huidige eHealth-technologieën is de combinatie van zelfmeten en persuasieve eCoaching (een daadkrachtige overtuigende manier van coaching) nog niet optimaal ontworpen. De verzamelde data via zelfmeten wordt vaak samengevat door eHealth technologie in grafieken en tabellen. Werknemers moeten zelfstandig reflecteren op data om te kunnen inzien welke factoren een rol spelen bij stress en veerkracht. Ze moeten zelf  besluiten wat ze moeten doen om de situatie te verbeteren.

De persuasieve eCoach begeleidt de werknemers tijdens het gehele proces digitaal en stelt werknemers bijvoorbeeld verdiepende vragen om vroege signalen van stress te leren herkennen, zoals een verhoogde ademhaling, terugkerende gedachten of bepaald gedrag. Stress kan daardoor eerder worden opgemerkt in toekomstige situaties en de werknemer kan snel actie ondernemen om de stressor aan te pakken

donderdag 11 november 2021

Nest Hub krijgt meer functies voor het bijhouden van slaap


Google's Nest Hub van de tweede generatie helpt je al om je slaappatroon bij te houden, maar een op stapel staande update moet een meer gedetailleerde blik geven op de kwaliteit van je slaap.

Nest Hub zal straks een slaapgrafiek kunnen weergeven die je de verschillende stadia van je slaap toont, inclusief hoe lang je wakker was of dat je een REM-, lichte of diepe slaap hebt doorgemaakt.

Het bedrijf is van plan om de functionaliteit in 2023 uit te rollen in Fitbit Premium, dat momenteel 9,99 dollar per maand kost.

dinsdag 9 november 2021

GGD moet persoonsgegevens beter beschermen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) draagt de 25 GGD’s en brancheorganisatie GGD GHOR Nederland op om op korte termijn meer maatregelen te nemen om persoonsgegevens beter te beschermen.

Uit onlangs afgerond onderzoek van de AP blijkt namelijk dat er nog steeds wezenlijke risico’s bestaan voor de bescherming van persoonsgegevens bij het testen, vaccineren en het bron- en contactonderzoek tijdens de coronapandemie.

Juist nu het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames weer zo snel toeneemt, is het essentieel dat mensen vertrouwen hebben in de GGD en niet schromen zich te laten testen of vaccineren.

Er zijn veel partijen betrokken bij de bestrijding van het coronavirus. Dat betekent dat er duidelijke afspraken moeten zijn over wie wat moet doen om de persoonsgegevens goed te beveiligen.

In de praktijk is echter in veel gevallen niet duidelijk genoeg waar de verantwoordelijkheid voor bepaalde beveiligingsmaatregelen ligt.

Ook ontbreken duidelijke afspraken hierover tussen GGD GHOR en de GGD’en onderling en met de vele samenwerkingspartners, zoals callcenters, alarmcentrales, uitzendbureaus en IT-leveranciers.

vrijdag 5 november 2021

Twintigtal CoronaCheck-QR-codes geblokkeerd

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft vanaf half oktober 23 frauduleuze QR-codes geblokkeerd die daarmee niet meer geaccepteerd worden door CoronaCheck-scanners.

De 23 QR-codes zijn geblokkeerd omdat deze op grote schaal werden uitgewisseld door gebruikers.

Als een code eenmaal op de blokkadelijst staat, accepteren de scanners voor de CoronaCheck-app deze niet meer.

Volgens de NOS worden nog veelvuldig nepcodes gedeeld via chatgroepen, apps en websites.

woensdag 3 november 2021

Somnox presenteert Somnox 2

Vijf jaar geleden ontketende Somnox naar eigen zeggen een 'revolutie op slaapgebied' met de eerste slaaprobot ter wereld. Inmiddels is het tijd voor Somnox 2.

Ook deze 'robot' helpt de ademhaling te vertragen om tot rust te komen en zo beter te slapen, maar deze nieuwe editie is slimmer, kleiner, lichter en zachter. De ademhaling is nog natuurlijker, de batterijduur langer en heeft een geheel vernieuwde app.

De nieuwe Somnox Sense-technologie meet de ademhaling met sensoren; deze metingen worden gebruikt om de ademhaling van de gebruiker over te nemen en vervolgens op een natuurlijke manier te vertragen. Door het grotere ademhalingsoppervlak en het aangepaste design is Somnox 2 in elke slaappositie te gebruiken.

De verbeterde speaker en de mogelijkheid te streamen via bluetooth maken Somnox 2 nu ideaal voor gebruik overdag als onderdeel van een meditatie- of ademwerksessie.

De Somnox 2 adem- en slaaprobot verkrijgbaar voor de prijs van 549 euro. Bestellen kan via somnox.nl. Somnox probeer je voor 30 nachten; ben je niet aantoonbaar beter gaan slapen, dan wordt het volledige aankoopbedrag terugbetaald.




dinsdag 2 november 2021

'Digitale gezondheidszorg vraagt om vroege fase investeringen'

Healthy.Capital ziet dat er te weinig vroege fase investeringen in de Nederlandse digital health startup ecosysteem worden gedaan. Terwijl er in Nederland juist veel jonge bedrijven met sterke technologie en producten actief zijn.

Dankzij de marktontwikkelingen in de gezondheidszorg ziet Healthy.Capital goede kansen.

De coronacrisis heeft de noodzaak voor de digitalisering van gezondheidszorg aangetoond. Nederland dient deze potentie te verzilveren door te investeren in vroege fase startups, die het verschil maken in de gezondheidszorg.

Healthy.Capital investeert sinds 2018 in vroege fase startups om de gezondheidszorg te verbeteren. Tijdens de corona crisis heeft Healthy.Capital voor Fund II de eerste closing opgehaald. Het doel is een investeringsbudget van minimaal 20 miljoen te realiseren.

maandag 1 november 2021

Kepler Vision deze week met live experience op de Zorg & ICT beurs


Kepler Vision Technologies demonstreert hoe haar oplossing de zorg voor ouderen verbetert op de Zorg & ICT beurs van 2 tot en met 4 november in de Jaarbeurs van Utrecht.
 
Het bedrijf toont de Kepler Night Nurse in samenwerking met haar partner voor IoT- en videobeveiligingssystemen, Hikvision.
Stand 1D034 is omgebouwd tot een ziekenhuiskamer. Hierin wordt getoond hoe de Kepler Night Nurse over patiënten in zorgomgevingen waakt. 

De software signaleert wanneer patiënten zijn gevallen of fysieke problemen hebben. Het zorgpersoneel wordt onmiddellijk gewaarschuwd als een patiënt hulp nodig heeft.
 
De Kepler Night Nurse is 's werelds eerste computer vision-gebaseerde valdetector met een CE-markering als medisch hulpmiddel. De software kan ook helpen bij het waken over dementerende patiënten of over bewoners van verzorgingstehuizen. Hierdoor kan  het verplegend personeel hun locatie en welzijn beter controleren zonder dat er fysieke bewakingsapparatuur zoals GPS-tags nodig zijn. Door het personeel alleen te waarschuwen als er een echt een  probleem is, zijn de verpleegkundigen aanzienlijk minder tijd kwijt met het reageren op de vele valse alarmen door andere, minder geavanceerde apparaten worden geproduceerd.

donderdag 28 oktober 2021

Intus lanceert FlexHub voor regionale samenwerking in de zorg

Intus lanceert de FlexHub, een online platform waarmee organisaties in de regio personeel met elkaar uit kunnen wisselen. De FlexHub verbindt zorgorganisaties zodat zij elkaar kunnen helpen door onderling personeel uit te wisselen. Hiermee wil Intus bijdragen aan het oplossen van personeelstekorten in de zorg.

Voor werkgevers wordt de poule van medewerkers op deze manier vele malen groter. Voor medewerkers betekent dit dat zij uit meer diensten kunnen kiezen bij verschillende organisaties.

Zorgorganisaties Thebe, De Wever, Mijzo en St. Franciscus zijn in Brabant gestart met een pilot met de FlexHub.

De FlexHub sluit naadloos aan op het planningssysteem van Intus, InPlanning, maar er is ook een oplossing beschikbaar voor organisaties die gebruik maken van een ander roostersysteem.

De FlexHub houdt rekening met verschillen in onder andere benamingen van functies, kwalificaties, diensten, en plangroepen.

In de toekomst wordt er gekeken naar de mogelijkheden om ZZP’ers en andere bemiddelaars aan te laten sluiten.

maandag 25 oktober 2021

De toekomstige gezondheidszorg versterken met medische technologie

Medische technologie ontwikkelt zich sneller dan ooit. Het is de beste oplossing om toekomstige zorg toegankelijk, betaalbaar en - simpelweg - beter te maken.

Het TechMed Event, op 3 en 4 november 2021 in Twente, staat in het teken van de laatste technisch-medische ontwikkelingen.

In het programma is veel aandacht voor praktische toepassing: hoe medische innovatie uit de samenwerking tussen technici en clinici sneller kan worden ingezet. Het ontwikkelen van een business case loopt als een rode draad door het programma. En er zijn veel mogelijkheden om op dag 2 te netwerken (pitch the crowd-sessies, Innovation-tours, matchmaking-bijeenkomsten en meer) om potentiële nieuwe samenwerkingspartners te vinden

Verder vertelt Prof.dr.ir. David Fernandez Rivas (Universiteit Twente) in zijn Keynote over de toekomst van naaldvrije medicijnafgifte. De bedrijven Medtronic (Henk Westendorp) & Siemens Healthineers (Dr. Rebecca Ramb) geven inzicht in enkele van hun baanbrekende innovaties die de komende jaren op de markt komen, tijdens de innovatie ontmoet industrie sessie. Dr. Nimmi Ramanujam (Duke University Center) gaat in op de noodzaak van innovaties op het gebied van vrouwengezondheid. Waarom techniek niet mag ontbreken in de Geneeskunde legt Prof.dr. Jean-Paul de Vries (UMC Groningen) uit in zijn Keynote talk.

vrijdag 22 oktober 2021

Gezondheidsdata worden niet met eind-tot-eindencryptie versleuteld

Eind-tot-eindencryptie wordt geen wettelijk verplichte standaard bij het uitwisselen van medische gegevens. Dat zegt demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

De Partij voor de Dieren vroeg aan de minister of hij end-to-endencryptie wilde vastleggen in de wet. Maar volgens De Jonge moeten zorgaanbieders zich gewoon houden aan 'generieke eisen zoals die nu ook al gelden.'

De demissionair minister zegt wel dat er mogelijk een NEN-norm kan worden aangepast om encryptie vast te leggen.

donderdag 21 oktober 2021

Vier TURBO-grants voor medisch-technisch onderzoek

 

Vier TURBO-subsidies zijn toegekend aan onderzoekers van de Universiteit Twente (TechMed Centrum) en het Radboudumc voor vernieuwend technisch-medisch onderzoek.

In het microCLAST project ontwikkelen Jeroen Leijten (UT) en Jeroen van den Beucken (Radboudumc) een methode om osteoclasten te genereren, waarbij ze microfluïdica combineren met celbiologie. Het project biedt uiteindelijk een toolbox voor de ontwikkeling van in vitro botmodellen en constructies voor botregeneratie. Daarnaast willen ze de functie van osteoclasten in gezond en ziek bot ontrafelen, en het stimuleren van botregeneratie met cellen van een patiënt.

Erik Koffijberg (UT) en Janneke Grutters (Radboudumc) kijken in hun project naar vijf gezondheidsinnovaties die een breed scala aan technologieën bestrijken. Hierbij kijken ze welke rol en impact de organisatorische aspecten op de acceptatie en implementatie van de innovaties hebben gehad. Daarnaast brengen ze in kaart hoe het aanpakken van de verschillende organisatorische aspecten de voordelen van de innovaties in de kliniek kunnen vergroten.

Organ-on-chip en organoïden (ook wel mini-organen) zijn veelbelovende modellen om fysiologische en pathologische processen van weefsel te onderzoeken. Voor onderzoek naar botten loopt de ontwikkeling van deze modellen nog achter. Met dit TURBO-project willen Pascal Jonkheijm (UT) en Nico Sommerdijk (Radboudumc) daar verandering in brengen. Doel van het project is om naar gezonde botvorming te kijken, en specifiek naar de rol die stamcellen spelen in de structuur en organisatie van bot. Daarvoor ontwikkelen zij een organoid-on-chip model om patiënt-specifieke mechanismen van genetische botaandoeningen te bestuderen. D

Loes Segerink (UT), Kerense Broersen (UT) en Annette Schenck (Radboudumc) willen een bloed-hersenbarrière-on-chip model ontwikkelen, waarmee ze de menselijke ziekte kunnen nabootsen en meer inzicht krijgen in de pathofysiologie van autisme en de fysiologische regulatie van slaap.

woensdag 20 oktober 2021

Fors meer ransomware bij Europese zorginstellingen


Europese zorginstellingen hebben sinds begin van dit jaar te maken met fors meer ransomware-aanvallen dan het jaar ervoor. Het gaat, voor zover bekend om 25 aanvallen in Europa, waarbij in totaal 66 zorglocaties zijn geraakt (een zorginstelling kan meerdere locaties hebben).  

In Nederland hebben sinds januari 2021 vier zorgorganisaties te maken gehad met ransomware.

Vorig jaar bleef de teller van beveiliger Z-CERTs in Europa steken op minder dan tien aanvallen over het gehele jaar en bleef Nederland, voor zover Z-CERT weet, helemaal buiten schot.

De opmars van ransomware is een reële dreiging voor de zorg. Om dat te onderstrepen, is vanaf vandaag de teller live te volgen op z-cert.nl. De teller toont aan hoeveel incidenten er zijn geweest in Europa, hoeveel locaties er zijn geraakt en hoeveel zorginstellingen in Nederland te maken hebben gehad met ransomware.   

De aantallen zijn gebaseerd op open bronnenonderzoek van Z-CERTs analisten en de meldingen van zorginstanties.

Naast rechtstreekse aanvallen heeft de Europese zorgsector ook hinder van ransomware-aanvallen op leveranciers. Een aanval op een SAAS (Software as a Service)-leverancier werkt door op de afnemers van deze software, bijvoorbeeld ook in de zorgsector. 

dinsdag 19 oktober 2021

Programma voor deeptech-startups in de medische sector

 

Pole Position, een nieuw initiatief om zogenoemde deeptech-ondernemers te begeleiden van startup- naar scaleup-fase, is officieel van start gegaan.

Techleap en de lokale incubators YES!Delft, UtrechtInc, Novel-T en Braventure organiseren samen een landelijk programma om deeptech-startups verder te helpen.

Voor Nederlandse ondernemers in de deeptech sector is de groei van startup naar scaleup niet gemakkelijk omdat zij de ervaring, het netwerk en de financiering missen om die stap te zetten.

Elke editie van Pole Position heeft een specifiek thema om de deelnemers te verbinden met een voor hen zo relevant mogelijk netwerk.

Deze eerste editie is gericht op deeptech-startups in de medische sector. Het duurt vaak lang om medische producten op de markt te krijgen, waardoor het extra lastig wordt voor ondernemers om te groeien.

maandag 18 oktober 2021

Energiezuinige AI detecteert hartafwijkingen

CWI-onderzoekers Bojian Yin en Sander Bohté hebben samen met hun collega Federico Corradi van Stichting Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (IMEC) in Eindhoven een wiskundige doorbraak bereikt in het rekenen met zogeheten gepulste neurale netwerken (spiking neural networks).

Dankzij deze doorbraak kunnen speciale chips die geschikt zijn voor deze kunstmatige intelligentie (AI) spraak, gebaren en elektrocardiogrammen (ECG’s) een factor twintig tot duizend energiezuiniger herkennen dan traditionele AI-technieken. Zulke chips staan op de rand van praktische, alledaagse toepassingen.

In het afgelopen decennium heeft AI steeds meer alledaagse toepassingen gekregen, onder andere voor het herkennen van beeld en gesproken woord. Dat gebeurt met diepe neurale netwerken, die een sterk vereenvoudigde nabootsing zijn van de manier waarop het menselijk brein informatie verwerkt. Voor mobiele toepassingen kost het uitvoeren van huidige AI-modellen echter vaak te veel energie. Het ontwikkelen van energiezuinige AI is daarom steeds belangrijker geworden.

Een van de manieren om AI-toepassingen energiezuiniger te maken, is om de neurale netwerken beter te laten lijken op die van het menselijk brein. Klassieke neurale netwerken gebruiken signalen die continu zijn en wiskundig makkelijk hanteerbaar. Gepulste neurale netwerken rekenen met pulsjes, wat veel meer lijkt op wat er in het brein gebeurt en minder energie kost, maar wat als nadeel heeft dat de signalen discontinu zijn en wiskundig moeilijker hanteerbaar. Voor dat probleem hebben Bohté en zijn twee mede-auteurs echter een wiskundige oplossing gevonden.

Om algoritmen zoals die van Bohté te gebruiken in alledaagse toepassingen, zijn speciale, neuromorfe computerchips nodig. De architectuur van deze chips lijkt meer op de biologische architectuur van het menselijk brein dan die van traditionele computerchips.

donderdag 14 oktober 2021

Op Coronatest.nl meteen besmetting doorgeven via CoronaMelder

Vanaf vandaag kan iedereen die de eigen positieve testuitslag op de website Coronatest.nl inziet, meteen anderen waarschuwen via de CoronaMelder-app. Direct na het bekijken van de positieve test op Coronatest.nl, kan via een knop de GGD-Sleutel uit de app worden ingevoerd op de website. Zo worden mensen die langere tijd bij de besmette persoon in de buurt geweest zijn en CoronaMelder gebruiken eerder gewaarschuwd dat zij in contact zijn geweest met iemand die corona blijkt te hebben.

Een besmetting melden in CoronaMelder ging voorheen alleen via een bron- en contactonderzoeker van de GGD. Nu kunnen mensen die positief getest zijn ook zelf de GGD-sleutel op Coronatest.nl invoeren. De GGD-sleutel staat in de CoronaMelder-app.

Met behulp van CoronaMelder worden meer besmettingen gevonden. Dat is belangrijk nu de samenleving weer steeds meer open gaat en de regel om anderhalve meter afstand te houden is opgeheven. 74% van de mensen die een coronatest hebben aangevraagd na een melding in CoronaMelder, was (nog) niet bekend bij het reguliere bron- en contactonderzoek.

Sinds de lancering in oktober 2020 heeft een derde van de Nederlandse bevolking de app gedownload. Inmiddels hebben ruim 200.000 mensen via CoronaMelder anderen gewaarschuwd dat zij besmet zijn.

woensdag 13 oktober 2021

AirPods kunnen houding en lichaamstemperatuur meten

Apple onderzoekt of AirPods uitgerust kunnen worden met extra medische functies. Concreet bekijkt het bedrijf of de draadloze oortjes de lichaamstemperatuur kunnen meten.

Een prototype zou in het oor de temperatuur van de gebruiker kunnen meten.

De bestaande bewegingssensoren binnen de AirPods zou Apple daarnaast willen gebruiken om de houding te meten. Hierbij zouden de oortjes gebruikers waarschuwen als ze onderuit gaan zakken.

dinsdag 12 oktober 2021

'Mondzorgmarkt is vastgeroest'

Voor een goede mondverzorging poetsen we twee keer per dag onze tanden. De mondzorgmarkt wordt gedomineerd door suffige en stoffige merken.

Gouden Duo Elias van der Linden en Kim Hiemstra van Boombrush vindt dat dit anders kan. Hoe maken zij de tandenborstelmarkt hip en leuk? En wat maakt hun samenwerking zo goed?

Elias: 'Boombrush is ontstaan vanuit de samenwerking tussen Roland en mij. We vinden de markt van tandenborstels en de mondzorg saai en vastgeroest. Er zijn alleen maar reclames met teksten als  ‘Mijn tandarts beweert dat’ en ‘99% meer plak verwijderen’. Het is zo’n groot alledaags onderwerp, want iedereen verzorgt zijn mond: dat kan veel leuker en hipper. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn: je hebt helemaal geen bluetooth of app nodig om mond te goed te kunnen verzorgen.'

donderdag 7 oktober 2021

Ziekenhuisgroep ZNA zet virtuele robot in voor administratieve taken

De Antwerpse ziekenhuisgroep ZNA maakt gebruik van robotsoftware om administratieve processen te automatiseren.

Thibe is geen fysieke robot maar een 'virtuele collega' op basis van Robotic Process Automation.

Het is een snelle en goedkope technologie om een proces te automatiseren, zonder dat je de bestaande infrastructuur moet wijzigen.

woensdag 6 oktober 2021

Start bouw van platform voor data-uitwisseling in de zorg

Het regionale samenwerkingsverband e/MTIC gaat deze maand starten met de bouw van een platform waarop voor het eerst medische gegevens van verschillende soorten instellingen in de gezondheidszorg veilig en anoniem kunnen worden gedeeld, zoals tussen ziekenhuizen, universiteiten en bedrijfsleven.

Na jarenlange voorbereidingen moet het Health Data Portal (HDP) medio volgend jaar gereed zijn op regionale schaal.

In de medische en wetenschappelijke wereld groeit de vraag naar een systeem dat de uitwisseling van data tussen verschillende instellingen op een veilige en eenvoudige manier mogelijk maakt. Waar data-uitwisseling binnen een enkele instelling, zoals een ziekenhuis, vaak goed is vastgelegd, ontbreekt momenteel in de praktijk een systeem om dat tussen verschillende instellingen te doen, zoals tussen ziekenhuizen en universiteiten.

e/MTIC – een groot regionaal samenwerkingsverband op het gebied van medische technologie tussen de TU/e, Philips, Catharina Ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum en het Expertisecentrum Kempenhaeghe – is het eerste consortium dat met de implementatie van een medisch data-platform is gestart, het Health Data Portal (HDP), dat de muren van een enkele instelling overstijgt.

Het is de bedoeling om het HDP in eerste instantie op regionale schaal uit te rollen. e/MTIC streeft ernaar in de zomer volgend jaar een eerste implementatie van het systeem draaiende te hebben, zodat het gestructureerd delen van data over verschillende partijen mogelijk is. Vanaf dat moment kan het systeem worden opgeschaald over vakgebieden heen, dankzij het gebruik van gemeenschappelijke methodes en infrastructuren.

vrijdag 1 oktober 2021

YouTube gaat video's met desinformatie over vaccins verwijderen

YouTube gaat alle video's met foutieve informatie over medisch goedgekeurde vaccins, verwijderen van het platform.

Specifiek verwijdert YouTube video's waarin wordt beweerd dat goedgekeurde vaccins 'gevaarlijk' zijn, of waarin foutieve uitspraken worden gedaan over de inhoud van vaccins.

Voorheen werden dergelijke video's voorzien van waarschuwingen, maar nu weert YouTube ze volledig.

donderdag 30 september 2021

EmmaDr. helpt huisarts bij zelfmanagement chronisch zieke patiënten

Zorginnovatiebedrijf Medicine Men introduceert EmmaDr., gericht op huisartsen en praktijken die hun chronisch zieke patiënten meer individueel willen begeleiden en hun patiënten meer regie willen geven over hun gezondheid.

EmmaDr. is de eerste applicatie die huisartsen een veilig en patiëntgericht alternatief voor de gestandaardiseerde ketenzorg biedt.

Medicine Men ontwikkelde enige jaren geleden een concept voor digitale ondersteuning van chronisch zieke patiënten, de Emma zorgringen. Patiënten met bijvoorbeeld diabetes II, COPD, CVRM-klachten en astma managen daarin hun gezondheid zoveel mogelijk zelfstandig (de binnenste ring), maar kunnen hulp krijgen van familie en mantelzorgers (de tweede ring). Zorgprofessionals, zoals huisartsen, praktijkondersteuners en fysiotherapeuten managen het zorgprogramma en stellen samen met hun patiënten doelen (derde ring).

Met EmmaDr. spreekt een zorgverlener allereerst met zijn patiënt een Persoonlijk Zorgprogramma af. Hierin worden haalbare gezondheidsdoelen gesteld. De patiënt gaat hiermee zelf op pad, maar kan ondersteuning krijgen vanuit de praktijk, de eigen fysiotherapeut en mantelzorgers.

Een belangrijke afspraak is dat een patiënt regelmatig zelfmetingen doet en medische vragen beantwoordt op de Emma app. Zorgverleners kunnen desgewenst waarschuwingen instellen bij bepaalde meetwaarden of antwoorden. Stabiele Patiënten komen hierdoor minder vaak op het (digitaal) spreekuur, terwijl er juist meer tijd overblijft voor patiënten die dat wel nodig hebben. Medicine Men ontzorgt bovendien zorgverleners door patiënten die moeite hebben met meten of invullen telefonisch te ondersteunen. EmmaDr. is een van de toepassingen op het Emma transmurale netwerkzorgplatform.

woensdag 29 september 2021

Techleap.nl roept sector op tot actie om innovatie in de gezondheidszorg te versnellen


De overgrote meerderheid van de Nederlandse startups in medtech hebben grote moeite om door te groeien. Dit terwijl de COVID-19 pandemie de urgentie van innovatie en snelle adoptie van nieuwe oplossingen duidelijk heeft onderstreept. Dat blijkt uit onderzoek van Techleap.

Door het langzame groeitempo krijgen patiënten, artsen, wetenschappers en zorgverleners geen toegang tot de oplossingen, producten en diensten die relevant zijn voor de effectieve ontwikkeling van de gezondheidszorg en het in toom houden van almaar stijgende zorgkosten.

De Nederlandse healthtech-sector is een markt met buitengewoon veel potentie. Er zijn meer dan duizend actieve healthtech-bedrijven waarvan 300 met tenminste enige mate van externe investering.

Vergeleken met andere landen heeft Nederland zelfs een zeer hoog aantal startups en had de sector in 2020 de meeste durfkapitaalinvesteringen van alle sectoren in Nederland. In april van dit jaar was er zelfs een record van meer dan 500 miljoen aan financiering jaar-op-jaar. 

Toch ligt de adoptie van innovatie en het gebruik van slimme technologie in de gezondheidszorg lager dan in andere sectoren. Healthtech-startups kunnen verandering en innovatie in de sector aanjagen door effectief en snel wetenschappelijke innovaties om te zetten in medische oplossingen. Om dit te kunnen realiseren moeten de marktomstandigheden geoptimaliseerd worden.

Alle betrokken partijen, zoals beleidsmakers, gezondheidspioniers en leidinggevenden in de zorgsector moeten volgens Techleap in Nederland samenwerken aan het opzetten van een fast-track programma voor startups, het omarmen van een commercialiseringsstrategie, meer coördinatie tussen ziekenhuizen en het opzetten van een nationale infrastructuur voor data in de gezondheidszorg.