vrijdag 25 februari 2022

Grote NWO-subsidie voor onderzoek met thuistesten

NWO geeft 3,8 miljoen euro subsidie voor het zogenoemde Check@Home onderzoek. Doel van deze landelijke studie is om na te gaan of het via speciale thuistesten mogelijk is om in een vroeg stadium hart-, vaat- en nierziekten en diabetes op te sporen.

Hiervoor worden liefst 160.000 mensen tussen de 50 en 75 jaar uit Breda, Utrecht, Arnhem en Eindhoven uitgenodigd om mee te doen. Het nieuwe onderzoek bouwt onder andere voort op eerdere resultaten van de Groningse Prevend en NierCheck-studies en gaat 5 jaar duren.

In Nederland is er geen landelijke aanpak voor vroege opsporing van hart- en vaatziekten, chronische nierschade en diabetes type 2, terwijl de sociale en economische impact van deze aandoeningen groot is. Het Check@Home consortium wil de genoemde aandoeningen in een vroeg stadium opsporen via onder meer thuistesten, door middel van een pilotstudie in vier regio’s.

Bij een vroege opsporing van verschillende aandoeningen, is er ook de mogelijkheid om zo snel mogelijk de beste preventieve strategieën voor elke burger te vinden. Door middel van zogenaamde intelligente beslissingssupportsystemen wordt de beste strategie voor iedere burger gevonden, en gekeken of dit dan ook duurzaam geïmplementeerd kan worden.

donderdag 24 februari 2022

Hydrogel voor reparatie kraakbeen voor het eerst op mensen getest

De hydrogel die aan de Universiteit Twente is ontwikkeld om beschadigd kraakbeen te repareren, wordt binnenkort voor het eerst op mensen getest. De gel, die momenteel wordt doorontwikkeld door spinoff onderneming Hy2Care, kan een beschadiging door bijvoorbeeld een sportblessure, repareren en op die manier artrose voorkomen.

De eerste klinische trial is een belangrijke stap voorwaarts en wordt uitgevoerd in het UMC Utrecht.

Artrose is een groeiend probleem dat de kwaliteit van leven sterk beïnvloedt. Het is pijnlijk, invaliderend en kan de implantatie van een kunstgewricht noodzakelijk maken.

Bij de ziekte raakt het kraakbeen in gewrichten zoals de knie of de heup beschadigd. In vergevorderde gevallen kan het kraakbeen zelfs grotendeels verdwijnen, en daarmee de flexibiliteit van het gewricht: de situatie van ‘bot op bot’, zonder verend kraakbeen ertussen, kan dan ontstaan.

De hydrogel die ontwikkeld is door prof. Marcel Karperien en zijn collega’s van het TechMed Centre van de Universiteit Twente, ondersteund door ReumaNederland, is in staat het beschadigd kraakbeen te vervangen. Dat gaat via een kijkoperatie en een lokale injectie van de gel, op de plek van de beschadiging. De gel vult de beschadigde plek en hecht zich aan het gezonde kraakbeen rondom de beschadiging, zodat de functie herstelt en erger wordt voorkomen.

dinsdag 22 februari 2022

Rolstoelmotor aansturen met Apple Watch

De SmartDrive is een elektrische hulpmotor van 5,7 kilo, die je een extra duwtje in de rug geeft bij gebruik van een rolstoel.

Hij wordt ook in Nederland verkocht en voorkomt dat je blessures of slijtage oploopt door repetitief armgebruik.

Met de nieuw verschenen Apple Watch-app kun je dit hulpmiddel ook vanaf je pols aansturen. De app is te downloaden uit de App Store en heet simpelweg SmartDrive MX2+.

maandag 21 februari 2022

Wearable met licht om slaapapneu op te sporen

 

Slaapapneu, de stoornis waarbij de normale ademhaling tijdens de slaap wordt verstoord, kan een negatieve invloed hebben op iemands geestelijke en lichamelijke gezondheid.

In een onderzoekssamenwerking van het Eindhoven MedTech Innovation Center (e/MTIC), met de TU/e en het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe, heeft Gabriele Papini een manier ontwikkeld om slaapapneu te monitoren met behulp van een compact apparaatje dat om de pols te dragen is, comfortabel aanvoelt en te gebruiken is voor langdurige thuismonitoring.

In klinische tests zijn polysomnografie en polygrafische slaapapneu-tests de gouden standaard voor de diagnose van OSA, maar in beide gevallen moet een persoon 's nachts sensoren dragen om functies als hersenactiviteit, hartslag en spieractiviteit in de gaten te houden.

De gouden standaard OSA-instrumenten zijn echter niet geschikt voor screening en monitoring gedurende meerdere nachten, omdat de sensoren oncomfortabel zijn om te dragen, de slaap kunnen beïnvloeden en voor een persoon onmogelijk thuis te gebruiken zouden zijn.

Voor de oplossing van de TU/e wordt gemaakt van een apparaatje dat om de pols wordt gedragen en eruitziet als een smartwatch of fitness-tracker, waarbij de huid wordt verlicht met groen licht van LED's. Een deel van het licht wordt gereflecteerd door het bloed in het lichaam en vervolgens gedetecteerd door een lichtsensor.
Voor het onderzoek droegen 500 mensen, zowel gezonde mensen als mensen met slaapstoornissen zoals OSA of slapeloosheid, het apparaatje terwijl ze sliepen.

donderdag 17 februari 2022

Zorgkantoren lanceren landelijke website met informatie over langdurige zorg

Zorgkantoren, verenigd in Zorgverzekeraars Nederland, hebben een nieuwe landelijke website gelanceerd met publieksinformatie over de langdurige zorg: www.zorgkantoor.nl.

Zij willen daarmee mensen tijdig voorzien van begrijpelijke informatie. Voor veel mensen is het een zoektocht om alle relevante informatie te vinden. Zeker als zij nog aan het begin staan van het zorgtraject en zich willen oriënteren op langdurige zorg.

Zorgkantoren en zorgverzekeraars willen iedereen die in aanmerking wil komen voor langdurige zorg tijdig informeren. Vooral als mensen nog niet de weg hebben gevonden naar het zorgkantoor van hun eigen regio. Nederland telt 31 zorgkantoren die de langdurige zorg uitvoeren voor cliënten in hun regio. In de praktijk blijkt dat lang niet iedereen direct de weg weet te vinden naar het zorgkantoor van zijn of haar regio. Daarom hebben de gezamenlijke zorgkantoren het initiatief genomen om een landelijke website te lanceren: www.zorgkantoor.nl

woensdag 16 februari 2022

Protheses uit de 3D-printer

 

Promovendus Merel van der Stelt (Radboudumc) was voor de derde keer in Sierra Leone om mensen te helpen aan protheses uit een 3D-printer.

In Sierra Leone zijn relatief veel mensen met geamputeerde benen en armen. In het Masanga-ziekenhuis is weinig techniek aanwezig, behalve een röntgen- en echoapparaat én twee 3D-printers.

Om een prothese te kunnen printen wordt er eerst een scan gemaakt van de stomp én van het gezonde been of de gezonde arm.

dinsdag 8 februari 2022

Audio- en AR-navigatie-app stimuleert mensen op High Tech Campus Eindhoven om meer te bewegen

Startup Dreamwaves en High Tech Campus Eindhoven zijn een partnership aangegaan. Het doel is dat mensen hun werk- of studiepauzes zullen gebruiken om meer te bewegen en om een schermvrije tijd te hebben, terwijl ze de campus via 3D-audio en AR-navigatie verkennen met de nieuwe WaveOut app.

Met WaveOut heeft de gebruiker een mobielhouder aan het fietsstuur of een telefoonkoord om de nek nodig om de schermloze navigatie te laten functioneren. De app maakt gebruik van augmented reality om virtuele waypoints in de echte wereld te plaatsen en realistische 3D-audio die de gebruiker naar de eindbestemming leidt. Samen met global positioning computer vision en machine learning bepaalt WaveOut de positie van de gebruiker. Daarom hoeft de gebruiker alleen de 3D-geluidssignalen te volgen, zoals een drumbeat of een ontspannende melodie, precies ontworpen om je de goede richting op te wijzen.

De samenwerking tussen Dreamwaves en High Tech Campus is het resultaat van het versnellingsprogramma van startup-programma Mobility Lab en heeft als doel om gezondere gewoontes te promoten bij de HTC-gemeenschap, en hen deze nieuwe innovatieve manier van navigeren te laten testen. Dreamwaves en HTC zijn op zoek naar 100 testgebruikers en hun mening en feedback over de app.

WaveOut is in eerste instantie ontwikkeld om blinden en slechtzienden te ondersteunen bij een veiligere en meer onafhankelijke mobiliteit. De kleurenblindvriendelijke modus van de app, de indeling van de verschillende app-items, en de lettergrootte van de tekst zijn voorbeelden van het inclusieve ontwerp van WaveOut - en dus ook van 3D-audionavigatie. Het team van Dreamwaves merkte echter dat WaveOut oriëntatieproblemen oplost die ook veel voorkomen bij onder meer ouderen, fietsers, expats en toeristen.

Nu wordt gekeken naar de diversiteit van de behoeften van de gebruikers om samen een product te ontwerpen dat zo veel mogelijk mensen kan helpen.

maandag 7 februari 2022

29 miljoen euro extra nodig voor CoronaCheck

Het Nederlandse ministerie voor Volkgezondheid heeft in 2022 29,4 miljoen euro extra nodig voor CoronaCheck. Dat schrijft minister Ernst Kuipers.

Een van de zaken die extra geld gaan kosten, is het verkorten van de geldigheid van papieren QR-codes. De geprinte CoronaCheck-bewijzen zijn nu een jaar geldig en dat gaat 'naar verwachting' terug naar drie maanden. Daardoor moet er meer worden geprint voor mensen die dat zelf niet kunnen of willen. Dat kost 400.000 euro.

zaterdag 5 februari 2022

3D-printer in het ziekenhuis blijkt een uitkomst

Spatbrillen, clipjes voor mondkapjes en onderdelen van beademingsapparatuur: er was in coronatijd een flink tekort aan.

Met 3D-printers kon hier wat aan gedaan worden en dat biedt mogelijkheden voor de toekomst.

'Het bood ons enorme steun in het werk', vertelt traumachirurg Mike Bemelman van het Elizabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg aan Een Vandaag. 'In de eerste golf hebben we echt momenten gehad dat we werden overspoeld en wisten we nog niet wat we nu wel weten.'

woensdag 2 februari 2022

Rabobank investeert 3 miljoen euro in de digital health startup Ancora Health

Met de aanpak van Ancora Health kunnen programma’s worden aangeboden aan de alsmaar groeiende groep mensen met chronische ziekten (lichamelijk en geestelijk). De programma’s kunnen zowel preventief werken, maar ook mensen met een chronische aandoening helpen om zo fit en vitaal mogelijk te blijven of worden en daardoor erger te voorkomen.

Ancora Health is een Groningse startup gericht op preventieve gezondheidszorg waarbij je leefstijl als medicijn functioneert. Het bedrijf beschikt over twee hypermoderne studio’s in Amsterdam en Eindhoven.
Ancora stelt mensen in staat om hun gezondheid vorm te geven door middel van diepgaande inzichten in hun lichaam en geest op basis van een wetenschappelijke gezondheidscheck, gebaseerd op een holistische analyse van meer dan 1000 datapunten uit metingen, en testen van DNA, urine, bloed, longcapaciteit, hartfunctie etc. De initiatiefnemers waren jarenlang werkzaam voor Philips en binnen de gezondheidssector, alvorens ze hun eigen visie en droom realiseerden.

dinsdag 1 februari 2022

Corona-onderzoek TU Eindhoven naar luchtzuivering in scholen

 

Kunnen luchtreinigers in klaslokalen coronabesmettingen indammen? Die vraag gaan Bert Blocken, hoogleraar bouwfysica aan de TU Eindhoven, viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven en Leen Peeters van adviesbureau Th!nk-E beantwoorden via een grootschalig onderzoek in 100 scholen, verdeeld over Nederland en België.

Met hulp van meer dan tien fabrikanten gaan de wetenschappers luchtzuiveringsapparaten in ongeveer 500 klaslokalen plaatsen en de coronabesmettingen onder de leerlingen bijhouden. In Nederland is vrijdag de eerste installatie geplaatst.

Het idee is om in vijf klaslokalen per school luchtzuiveringsapparatuur te plaatsen. Het is de bedoeling dat de schoolleiding tot aan de zomer in deze vijf ruimtes – maar ook in vijf klassen zonder aircleaners – het aantal coronabesmettingen bijhoudt.

Basisscholen kunnen kosteloos deelnemen aan het project, en de animo is groot. In België is aanmelden niet meer mogelijk. Daar worden momenteel volop luchtreinigers geïnstalleerd. Ook Nederland zit bijna aan de limiet wat betreft het aantal deelnemende onderwijsinstellingen. Vrijdag is in ons land de eerste installatie geplaatst, in Kindcentrum De Kiezel in Best.