vrijdag 25 maart 2022

Heel Rotterdam gezonder met de VITR Vitaalscan

Rotterdam heeft een primeur met stadsbrede leefstijlinterventie: met de online VITR Vitaalscan kunnen alle Rotterdammers vanaf nu meer inzicht krijgen in hun eigen gezondheid en gezondheidsrisico’s.

Hoewel de gemiddelde levensverwachting in Nederland stijgt, is het nog geen vanzelfsprekendheid dat we allemaal in goede gezondheid ouder worden. Ongezonde leefgewoonten als roken, te weinig bewegen en ongezonde voeding hebben een negatieve impact op de volksgezondheid. Zeker in Rotterdam, waar inwoners gemiddeld ongezonder zijn dan in de rest van Nederland.

De VITR Vitaalscan wordt gratis aangeboden aan alle Rotterdammers. De scan heeft een Nederlandse, Engelse, Arabische, Turkse en Spaanse versie en kan in die talen in zijn geheel worden voorgelezen. Binnenkort is ook een editie in beeldtaal beschikbaar, speciaal voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. 

De Vitaalscan, die is ontworpen door SmartVitaal, is onderdeel van VITR. Dit staat voor Vitaal Innovatie Traject Rotterdam. Doel van VITR is met behulp van slimme technologie Rotterdammers te motiveren hun leefstijl te verbeteren. VITR is een initiatief van het VITR Consortium, dat wordt gevormd door Erasmus MC, Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam, SmartVitaal, wmo radar, Medical Delta Living Lab Vit for life en Stichting Lezen.



woensdag 23 maart 2022

Nieuwe test om meerdere infecties tegelijkertijd op te sporen

Een consortium onder leiding van UT-spin off ECsens gaat een nieuwe test ontwikkelen om meerdere kortdurende infecties van neus en keel, zoals het coronavirus, gelijktijdig op te sporen.

Samen met de Universiteit Twente, Johannes Kepler Universiteit Linz, CNRS Tokyo en de Twentse bedrijven LabMicTA en InterFluidics wil men deze virussensor combineren met een moleculensensor tot een compleet systeem dat de gegevens ook direct communiceert naar alle geautoriseerde zorgverleners.

Goedkope tests zouden voor een revolutie in de gezondheidszorg kunnen zorgen. Dit zou niet alleen mensen helpen gezond te blijven, maar ook de druk op zorgverzekeraars verlichten.

dinsdag 22 maart 2022

Proximus en Domus Medica bundelen de krachten rond Doktr-app

Doktr, de teleconsultatieapp van Proximus, en Domus Medica, de grootste wetenschappelijke vereniging van huisartsen in Vlaanderen en Brussel, hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

Huisartsenvereniging Domus Medica stelt dat teleconsultaties een waardevolle aanvulling kunnen zijn op fysieke consultaties als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Juni 2021 lanceerde Proximus de app Doktr, waarmee patiënten op een gebruiksvriendelijke en veilige manier digitaal een gekwalificeerde arts kunnen consulteren. Sinds het begin heeft Doktr sterk ingezet op een actieve en constructieve dialoog met andere actoren die de ontwikkeling van videoconsultaties mee vorm willen geven. Die co-creatie met lokale ecosystemen moet de brede toegankelijkheid van videoconsultaties in de Belgische gezondheidszorg bevorderen en bijdragen tot de voortdurende verbetering van de functionaliteiten die het Doktr-platform biedt.

vrijdag 18 maart 2022

KPN Health versterkt positie in zorgsector met overname DVZA-dienstverlening Open HealthHub

KPN Health neemt de digitale gegevensuitwisselingsdienst DVZA voor VVT-instellingen over van Open HealthHub. De dienst wordt gebruikt om patiëntinformatie uit te wisselen door verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen. De overname past in de ambitie van KPN Health om de zorg toegankelijk te houden met toonaangevende digitale dienstverlening voor zorginstellingen. De DVZA (dienstverlener zorgaanbieder) wordt onderdeel van de KPN Health Exchange die ook al DVZA-dienstverlening voor ziekenhuizen biedt.
 
Iedere Nederlander kan binnenkort zijn medische gegevens van verschillende zorgaanbieders zoals het ziekenhuis, huisarts, fysiotherapeut of een VVT-instelling inzien met behulp van een PGO (Persoonlijke Gezondheidsomgeving). Dit is een app of website waarin al die gegevens in één overzicht getoond worden en die alleen toegankelijk is voor de gebruiker. Aan de PGO kunnen ook zelfgemeten gezondheidsgegevens toegevoegd worden zoals van een stappenteller of een bloeddrukmeter.   
 
Steeds meer zorgverleners maken hun zorginformatiesystemen klaar voor verbinding met een PGO. Om die te laten communiceren met PGO’s, is een DVZA nodig. Dit is een oplossing die zorgt dat gegevens vanuit het bronsysteem van zorgaanbieders in de PGO komen en andersom. DVZA's en PGO's hebben hiervoor een MedMij-label nodig. MedMij bepaalt de spelregels voor een veilige en betrouwbare uitwisseling van gezondheidsgegevens.  

maandag 14 maart 2022

Project MARCH onthult ontwerp van eerste dynamische exoskelet met extra dieptecamera’s

Project MARCH, het studententeam van de TU Delft dat een exoskelet voor mensen met een dwarslaesie bouwt, zal zich dit jaar gaan richten op het volledig dynamisch lopen en het creëren van meer flexibiliteit.

Dit wordt bereikt door de omgeving te scannen met verschillende dieptecamera’s. Met de beelden van deze camera’s worden vervolgens realtime looppatronen gegenereerd.

Afgelopen vrijdag organiseerde het team tijdens hun Design Presentatie het nieuwste ontwerp, de MARCH VII, van het exoskelet.

Project MARCH wil met hun exoskelet-technologie de kwaliteit van leven voor mensen met een dwarslaesie verbeteren. Het vorige team is het gelukt om met het MARCH VI exoskelet voor het eerst buiten te lopen. Het nieuwe team MARCH VII, gaat hiermee verder en zet in op volledig dynamisch lopen. De nieuwste vernieuwingen zullen ervoor zorgen dat het exoskelet deze zomer buiten kan lopen op verschillende ondergronden. In augustus zal MARCH VII dat laten zien. De piloot van MARCH VII, Koen van Zeeland, is ook dit jaar, net zoals bij MARCH VI, betrokken.

donderdag 10 maart 2022

Clear haalt opnieuw funding op voor diabetes zelf-hulp tool

Health-tech startup Clear heeft opnieuw een financieringsronde van 1 miljoen euro opgehaald bij food & agriculture VC Future Food Fund, een aantal prominente angels en de Rabobank. Samen met de 1,1 miljoen euro ronde van november overbrugt de startup de periode totdat Clear door de verzekeraars wordt vergoed.

Clear is in 2019 opgericht door Piet Hein van Dam (PhD) en Madelon Bracke (PhD) en biedt een gezondheidsprogramma met een glucosesensor, een slimme app en een échte coach. De kracht van het programma zit in 100% persoonlijk voedingsadvies en een AI-voedingsrecommender. Beide essentieel voor een gezonde lifestyle.

Via de sensor en app analyseert Clear de glucosewaarden om individuele reacties op voedsel te detecteren. Daarna krijgen gebruikers real-time gepersonaliseerd voedingsadvies. Zo kunnen gebruikers hun maaltijden aanpassen om de bloedsuikerspiegel en gezondheid te verbeteren en leefstijl gerelateerde ziekten zoals diabetes te voorkomen.

Inmiddels realiseert meer dan de helft van de deelnemers aan het Clear programma al binnen twee weken een meetbare verbetering van hun gezondheid.

Uit een studie in 2021 naar het effect van Clear personalized nutrition met diabetes type-2 patiënten bleek dat zowel de gemiddelde bloedglucosewaarden als de BMI van de deelnemers omlaag gingen, en bij een aantal deelnemers kon in overleg met hun zorgverlener de medicatie verlaagd worden.

Samen met Diëtistenpraktijk HRC en huisartsen van Gezondheidscentrum Nieuwe Westen is Clear met het project gestart in Rotterdam. Diabetes problematiek is wisselend per regio en wordt beïnvloed door leefomgeving, demografische, socio-economische factoren en lokale zorgcapaciteit. Zo staat Rotterdam in de top 3 van regio’s met de meeste gebruikers van diabetesmiddelen in Nederland.

Het project is opgezet in samenwerking met verzekeraar Zilveren Kruis en heeft als doel om Clear als digitale zelfhulp tool klaar te maken voor het gebruik door huisartsen en diëtisten onder grote groepen patiënten. Zilveren Kruis heeft het project in Rotterdam ondersteund met innovatiegelden. Daarnaast heeft Zilveren Kruis meegedacht over de inrichting van het project.

woensdag 9 maart 2022

Alternatief voor injecties

Een spin-off van de Technische Universiteit van Wenen maakt gebruik van een micro-organisme voor een technologie die het mogelijk maakt injecties te vervangen door tabletten.

De reden waarom veel geneesmiddelen moeten worden geïnjecteerd, is hun instabiliteit in de maag en de slechte absorptie in het lichaam.

Momenteel worden chemische coatings gebruikt om het actieve bestanddeel in de maag te beschermen.

De onderzoekers gebruiken een biologisch omhulsel van lipiden – zogeheten liposomen – om verschillende werkzame stoffen te beschermen tegen afbraak in de maag en om de absorptie in de darm te verhogen.

maandag 7 maart 2022

Belgische coronapas vanaf vandaag niet meer te gebruiken

De Belgische coronpas Covid Safe Ticket en de scan-app CovidScanBE, waarmee horeca en anderen de coronapassen van bezoekers kunnen scannen, zijn vanaf vandaag niet meer te gebruiken.

Na twee vreselijke crisisjaren zet Belgie een beslissende stap naar het normale leven.

Minister Frank Vandenbroucke van Volksgezondheid benadrukte wel dat de coronapas wat hem betreft niet definitief in de vuilnisbak belandt, zo meldt Het Nieuwsblad.