zaterdag 30 april 2022

App halveert sterfte na operatie alvleesklier

Patiënten met alvleesklierkanker hebben na de operatieaanzienlijk minder kans op ernstige problemen of overlijden wanneer zorgverleners een app gebruiken om de patiënt mee te monitoren. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van de 16 Nederlandse ziekenhuizen.

Het operatief verwijderen van de alvleesklier is een ingewikkelde procedure. Vooral mensen met alvleesklierkanker krijgen deze operatie, om de tumor zo goed mogelijk weg te nemen.

Na de operatie krijgt ongeveer een op de drie patiënten te maken met complicaties. De meest voorkomende is het lekken van vocht uit het operatiegebied in de buikholte. Dat kan ernstige gevolgen hebben, zoals bloedvergiftiging (sepsis), inwendige bloedingen en zelfs vroegtijdig overlijden.

Meestal behandelen artsen deze complicaties pas als een patiënt er daadwerkelijk last van krijgt. De onderzoekers van deze studie wilden een nieuwe aanpak uittesten: of het eerder behandelen van complicaties – voordat een patiënt er echt ziek van wordt – tot minder ernstige gevolgen zou leiden.

Het studieteam heeft een app ontwikkeld waarmee artsen en verpleegkundigen de patiënt in de dagen na de operatie monitoren. In de app voeren de zorgverleners waardes in die uit de dagelijkse postoperatieve evaluatie komen, zoals de hartslag, bloeddruk, vochtafvoer uit het operatiegebied en het aantal witte bloedcellen.

dinsdag 26 april 2022

Minister wil 20 miljoen extra voor doorontwikkeling CoronaCheck

Minister Kuipers van Volksgezondheid wil de komende anderhalf jaar 20 miljoen euro uittrekken voor de doorontwikkeling van de CoronaCheck-app.

Het gaat dit jaar om een bedrag van 5,1 miljoen euro en voor 2023 moet er 15,3 miljoen euro bij.

Naast extra geld voor de CoronaCheck-app wil de minister ook extra budget voor digitale ondersteuningsmiddelen, zoals de CoronaMelder-app en GGDContact. Vorige week besloot de overheid de CoronaMelder-app tijdelijk uit te schakelen.

donderdag 21 april 2022

Datalek bij Belgisch ziekenhuis AZ Herentals

Het AZ Herentals-ziekenhuis in de Belgische provincie Antwerpen kampt met een datalek. Een 'onbekende entiteit' kreeg volgens het ziekenhuis ongeoorloofd toegang tot een aantal documenten.

Het elektronisch patiëntendossier is niet ingezien. Ook de werking van het ziekenhuis is niet in gevaar gekomen door het cyberincident, zo schrijft het AZ Herentals.

Het ziekenhuis heeft melding gemaakt bij relevante instanties, waaronder de Belgische privacytoezichthouder GBA.

woensdag 20 april 2022

CoronaMelder app stopt

 

De Nederlandse overheid stopt met de CoronaMelder-app, de app waarmee je gewaarschuwd kon worden als je (te) lang bij een besmet persoon in de buurt geweest was.

Nu het coronavirus sterk op z’n retour is, ziet de overheid de app niet meer als een noodzakelijk middel.

Daarom is besloten om de app vanaf 22 april op non-actief te zetten.

De app is tot op heden bijna 5,9 miljoen keer gedownload. Daarvan zijn er 2,3 miljoen mensen die de app nog op hun toestel hebben staan.

dinsdag 19 april 2022

Sociale robot wordt beter door inzet digital twins

De inzet van digital twins biedt innovatiekansen voor robotica in de zorgsector. Dat blijkt uit onderzoek binnen het zogenoemde Robots4Care-project.

Met digital twins wordt bedoeld een digitaal kopie die in eenheid functioneert met de werkelijkheid. De combinatie moet zorgen voor betere data-inzichten en werken op afstand. Bij robots bieden ze kansen voor een robuustere aansturing. Vanuit het Robots4Care-project wordt nu gekeken naar mogelijkheden om nog meer data op te halen in de digital twin.

Het project Robot4Care wordt gevoerd vanuit het lectoraat High Tech Embedded Systems en is onderdeel van het grotere project Digital Twin Academy, dat middels toegepast onderzoek en kennisdeling digital twins wil ontsluiten voor het bredere publiek. Andere Fontys-lectoraten en instituten dragen bij aan het project, zoals het lectoraat Mens & Gezondheid.

maandag 18 april 2022

Robots gaan in de hersenen tumoren en cysten behandelen

 

De Amerikaanse startup Bionaut Labs wil klinische proeven uitvoeren op hersenpatiënten. Daarvoor gebruikt het miniatuur-robots die zich in het brein begeven.

Om de robots te ontwikkelen koos Bionaut Labs ervoor om magnetische energie te gebruiken om de robots voort te bewegen.

De robots moeten worden aangestuurd met magnetische spoelen die zich buiten de schedel van de patiënt bevinden. Volgens Bionaut Labs zou de technologie tien tot honderd keer minder energie verbruiken dan MRI-scans.
 

woensdag 13 april 2022

Bloeddrukmeter in de Apple Watch laat op zich wachten

Een bloeddrukmeter in de Apple Watch laat langer op zich wachten. Volgens de doorgaans goed ingelichte Mark Gurman van Bloomberg heeft Apple wat tegenslagen bij de ontwikkeling van deze functie.

Apple werkt aan zowel nieuwe softwarefuncties als nieuwe sensoren, die samen de bloeddruk van een gebruiker kunnen meten.

Een echte bloedmeter wordt het ook al niet. De functie waarschuwt alleen voor hypertensie, oftewel een hoge bloeddruk.

dinsdag 12 april 2022

Fitbit gaat hartritmestoornis efficiënter detecteren

Fitbit heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die hartritmestoornissen veel nauwkeuriger kan detecteren.

Het systeem monitort het hartritme voortaan blijvend en kan zo veel beter een hartfalen voorspellen.

Fitbit gebruikt een nieuw algoritme dat recent is goedgekeurd door gezondheidsinstanties in de Verenigde Staten. De hartslag van 455.000 deelnemers is gedurende zes maanden nauwkeurig in kaart gebracht.

Fitbit heeft al wel een ECG-functie in veel van zijn wearables, maar die monitort minder enkel periodiek je hartslagritme.

vrijdag 8 april 2022

'Digitale huisartsenpost kan tot twee keer meer patiënten per uur behandelen'

 

Met een digitale huisartsenpost kan een zorgverlener twee keer meer patiënten per uur behandelen dan wanneer hij of zij patiënten fysiek ziet.

Ook levert het digitale consult tijdwinst voor de zorgverlener op ten opzichte van telefonische consulten en het geven van zelfzorgadviezen door de triagist.

Gemiddeld hebben zorgprofessionals digitaal 13 minuten minder tijd nodig per consult per patiënt, zo blijkt uit een efficiëntie-onderzoek naar Spreekuur.nl  van organisatieadviesbureau Turner.

Via Spreekuur.nl, een initiatief van Topicus en DigiDok, krijgen patiënten locatie-onafhankelijke en persoonlijke zorg voor spoedvragen aangaande bijvoorbeeld wonden, oogklachten en huidinfecties. Patiënten bereiden het digitale consult zelf voor door gevalideerde triage en anamnese vragen te doorlopen en door een foto toe te voegen. Huisartsen en triagisten kunnen vlot het consult digitaal afhandelen. Ook wordt er automatisch een samenvatting (s-regel) voor alle consulten gemaakt, die toegevoegd wordt aan het dossier. Spreekuur.nl is inmiddels toegankelijk voor ruim 2 miljoen patiënten in zes zorggebieden (Eemland, Rijnmond, Drenthe, Nijmegen, Gelderse Vallei, Axel en Breda).

Met het onderzoek wilde Turner de eventuele meerwaarde van Spreekuur aantonen richting huisartsenposten en zorgverzekeraars. In het onderzoek is primair gekeken naar efficiëntie van zorg op basis van afgenomen consulten in de periode september-december 2021. Daaruit blijkt dat zorg op afstand zorgt voor efficiëntie in de zorg, voor zowel patiënt als huisarts op de post. Zo kan een zorgverlener op de huisartsenpost bij voldoende instroom meer patiënten per uur via Spreekuur.nl behandelen dan wanneer hij patiënten fysiek ziet, een telefonisch consult afneemt, zelfzorgadvies geeft of visites doet.

De totale tijd die de zorgprofessionals besteden aan een fysiek consult met een patiënt, is in het  Spreekuur.nl proces 13 min korter (61% tijdswinst).  Dit komt mede door het voorbereidende werk van de patiënt. Daardoor kunnen zorgverleners tot twee keer zoveel consulten per uur ten opzichte van fysiek afnemen. Ook levert het digitale consult tijdswinst op ten opzichte van telefonische consulten en het geven van zelfzorgadviezen door de triagist. Voor onder andere Rijnmond- een regio die gebruikmaakt van Spreekuur- is ook het potentieel van de bespaarbare tijd van  zorgprofessionals berekend in een hypothetische setting.

woensdag 6 april 2022

Financiering voor Surgical Robotics Lab

Het Surgical Robotics Lab van de Universiteit Twente onder leiding van Sarthak Misra maakt deel uit van een consortium dat een Horizon Europa-beurs heeft ontvangen. Hun project met de naam: RĒGO is geselecteerd voor financiering in het kader van de oproep: “De grenzen verleggen van robotica-cognitie. Digitale en opkomende technologieën voor concurrentievermogen en geschikt voor de groene deal."

De ambitie van het RĒGO-project is om de volgende generatie AI-aangedreven interactieve miniatuur multi-robotsystemen mogelijk te maken.

RĒGO gaat een innovatieve set microscopisch kleine zwermen robots ontwikkelen voor samenwerkingstaken. Deze zwermen worden draadloos aangestuurd door elektromagnetische velden en beheerd door mensen via intuïtieve behendige interfaces en interactieve technieken. Het project zal leiden tot het creëren van toepassingsspecifieke microrobotische zwermen die zich richten op de uitdagingen van minimaal invasieve chirurgische procedures. Daarnaast zullen katalytische zwermen worden bestudeerd op hun potentieel in toepassingen van waterbehandeling.

dinsdag 5 april 2022

Direct stoppen met CoronaMelder bespaart 6,5 miljoen euro

De overheid kan door direct te stoppen met de CoronaMelder-app 6,5 miljoen euro besparen. Dat laat minister Kuipers van Volksgezondheid weten. Het gaat om kosten voor de hosting van de app (2,7 miljoen euro), werkzaamheden en externe inhuur (2,4 miljoen euro) en middelen voor communicatieactiviteiten (1,3 miljoen euro). Het resterende deel is voor overige beheerkosten.

Volgens de minister hebben sinds de lancering van CoronaMelder in oktober 2020 ruim 5,8 miljoen mensen de app gedownload. Ongeveer 2,4 miljoen mensen gebruikt de app actief. Daarnaast hebben tot en met 11 maart meer dan 307.000 mensen naar aanleiding van een waarschuwing in de app een test aangevraagd. Hiervan bleken in totaal meer dan 40.000 mensen ook daadwerkelijk besmet.

maandag 4 april 2022

3D printer voor mensen met slikproblemen

 

Mensen met kauw- en slikproblemen eten vaak nog steeds voedsel uit de blender: een bruine smurrie aangevuld met bouillon. Maar nu is er een alternatief om dysfagiepatiënten weer te kunnen laten genieten van hun eten. Door het te maken met een 3D-printer.

De broccoli, bloemkool en worteltjes in het laboratorium van Gastronology 3D Foods in Bergen op Zoom zijn niet van echt te onderscheiden. Maar deze groentes zijn allemaal met een lepel te eten. Daarvoor zijn ze eerst gekookt en daarna terug geprint in de vorm van de betreffende groente.