donderdag 30 juni 2022

Ouderen veiliger dankzij slimme lamp

De bewoners van zorgrésidence de Wiardi Hoeve in Velp hebben een primeur: als eersten in Nederland mochten zij de slimme Nobi-lampen testen in hun appartement.

Dankzij de zelflerende lampen, die beschikken over valdetectie, kunnen de medewerkers van de kleinschalige Gelderse zorginstelling onmiddellijk hulp bieden na een valincident. Daarnaast biedt de lamp inzicht in de leefpatronen van de bewoners en helpt hij zo ongelukken in de toekomst voorkomen. Dat bespaart het drukbezette zorgpersoneel tijd en stelt hen in staat nog betere zorg op maat te bieden.

De lampen zijn voorzien van sensoren die met behulp van artificiële intelligentie (AI) niet alleen valincidenten detecteren, maar ook onregelmatigheden bij de bewoner kunnen opmerken.

Het zorgpersoneel biedt momenteel zorg aan tien bewoners van de Wiardi Hoeve. Er zijn 22 lampen opgehangen. De vooruitstrevende techniek van de Nobi-lampen maken het niet alleen prettiger voor het personeel van de Wiardi Hoeve, maar ook voor de bewoners.

Het in 2018 opgerichte bedrijf zet in op de verdere uitbouw van lange termijn samenwerkingen met woonzorgcentra, aanleunwoningen en ziekenhuizen. Midden volgend jaar zal Nobi ook beschikbaar zijn voor ouderen thuis. Wiardi Hoeve en Nobi streven naar een hernieuwde, toekomstgerichte ouderenzorg waar het geluk van mensen centraal staat. De stevige uitdagingen die de vergrijzing van de bevolking met zich meebrengt zijn volgens hen geen excuus. Samen breken zij een lans door individuele zorg, positieve gezondheid en preventie centraal te plaatsen. 

woensdag 29 juni 2022

De Europa Ziekenhuizen lanceren een nieuw digitaal portaal voor patiënten

De Europa Ziekenhuizen lanceren een nieuw digitaal portaal voor patiënten. Het is een platform dat een sleutelrol zal spelen door verschillende IT-diensten te integreren in een gemeenschappelijke basis. Het ziekenhuis wil haar patiënten een gepersonaliseerde, veilige en geïntegreerde ruimte bieden waar ze op afstand kunnen deelnemen aan de verschillende stadia van hun zorgtraject.

Dit nieuwe platform, het resultaat van een samenwerking tussen de Europa Ziekenhuizen, het computerbedrijf NSI en Enovacom, de Franse leider in medische interoperabiliteit, stelt patiënten in eerste instantie in staat om de elementen van hun elektronisch patiëntendossier in de Europa Ziekenhuizen te bekijken zoals sommige van hun persoonlijke en medische gegevens, hun volgende afspraken, hun medische rapporten en laboresultaten, evenals de uitgevoerde vaccinaties en gegeven toestemmingen.

Het is ook mogelijk om online een afspraak te maken, een videoconsult uit te voeren of zelfs, voor patiënten met een cardiovasculaire aandoening, online gemonitord te worden via hun aangesloten bloeddrukmeter en weegschaal.

dinsdag 28 juni 2022

'Nederland loopt achter met digitale zorg'

 

Nederland moet kiezen voor een andere aanpak om de digitalisering in de Nederlandse zorg te bevorderen. Dat staat in een onderzoek dat de UT (Sustainable Healthcare Technology, TechMed Centrum, en faculteit BMS) uitvoerde in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (MEVA).

Het onderzoek maakt duidelijk dat er veel moet gebeuren om technologie in de gezondheidszorg te implementeren.

Steeds vaker wordt digitale zorg toegepast in de gezondheidszorg. Dit helpt de hoge werkdruk te verlichten en de toenemende zorgkosten te reduceren. Helaas ontbreken adequate digitale infrastructuur, organisatiecapaciteiten en passende financiering voor digitale zorgtoepassingen. Daardoor loopt Nederland achter vergeleken met gidslanden zoals de Scandinavische landen en Estland.

De UT deed een literatuur- en praktijkstudie naar digitalisering in de zorg. In een rapport publiceerde de UT een groot aantal aanbevelingen om die digitalisering te versnellen.

Volgens het rapport moet de overheid een proactieve en organiserende rol op zich nemen. Een lang termijnbeleid is nodig gericht op een veranderingsproces en een andere manier van werken. We moeten bijvoorbeeld de inzet van personeel anders gaan inrichten. Naast medici kunnen dan ook professionals met een technische-medische achtergrond of data-analisten in de zorg worden aangesteld”, aldus Van Gemert-Pijnen.

maandag 27 juni 2022

Fitnesstracker detecteert corona voordat er symptomen zijn

 

Fitnesstrackers kunnen volgens wetenschappers een coronabesmetting al herkennen meerdere dagen voordat de eerste symptomen optreden.

Dat blijkt uit een onderzoek door een internationaal team van wetenschappers dat een dezer dagen is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ Open.

Voor het onderzoek werden 1163 mensen onder 51 jaar gevolgd vanaf het begin van de pandemie tot april 2021. Ze droegen de AVA-armband die elke tien seconden onder andere ademhaling, hartslag, temperatuur en slaap kan meten.

vrijdag 24 juni 2022

Kunstmatige intelligentie voor een gezond oog

Oogartsen gebruiken geavanceerde beeldvormingstechnieken om in het oog de gezondheid te beoordelen van het hoornvlies en het netvlies. Het kost veel tijd om deze beelden tot in detail te analyseren, wat slecht past bij de huidige medische praktijk. Zeker gezien de mogelijke urgentie van het diagnosticeren van ziektes zoals diabetes.

Voor zijn promotieonderzoek werkte Friso Heslinga (TU/e)kjk samen met ziekenhuizen in Nederland en Denemarken om oogbeelden te verzamelen van patiënten met verschillende oogproblemen. Met behulp van deep learning bouwde Heslinga computermodellen om automatische analyses uit te voeren en oogartsen te ondersteunen bij het geven van de juiste behandeling aan patiënten.

Het hoornvlies van het oog, aan de voorkant van het oog, laat licht door. Het licht gaat door het hoornvlies waarna de lens het licht op het netvlies scherpstelt, waar de fotoreceptorcellen signalen genereren die door de hersenen worden verwerkt.

donderdag 23 juni 2022

Eerste robot geassisteerde knieprotheses succesvol geplaatst in Medische Kliniek Velsen

De eerste patiënten met slijtage van hun knie zijn gisteren in Medisch Kliniek Velsen succesvol geopereerd met behulp van de modernste robot (CORI) gestuurde technologie.

Robotchirurgie maakt het mogelijk om een knieprothese met behulp van een robot zeer nauwkeurig te plaatsen.

Slijtage(artrose) van de knie is een groeiend probleem in de Westerse wereld. Artrose zorgt voor dagelijkse pijn en verminderde beweeglijkheid van de knie. Een hele of halve knieprothese kan de oplossing zijn voor ernstige artroseklachten als medicatie of fysiotherapie niet meer helpen.

De nauwkeurigheid waarmee een knieprothese wordt geplaatst is een zeer belangrijke factor voor een succesvol resultaat. Tot op heden is 10-15 procent van de patiënten helaas niet tevreden met de knieprothese wat mogelijk terug te voeren is op imperfecte plaatsing van de prothese. Met behulp van de robot geassisteerde knieoperaties willen wij in de toekomst de resultaten verbeteren.

De patiënt komt met klachten van slijtage van de knie bij de orthopedisch chirurg en met aanvullend onderzoek wordt bepaald of hij of zij in aanmerking komt voor een knieprothese. Met de zogenoemde CORI robot zijn de orthopedisch chirurgen in staat een knieprothese tot op een halve graad nauwkeurig te plaatsen. De robot is als het ware een GPS-navigatie systeem die de orthopedisch chirurg assisteert tijdens de operatie. De robot geeft feedback aan het operatieteam over hoe exact het bot te zagen en de knieprothese te plaatsen. Hoe nauwkeuriger een knieprothese geplaatst wordt hoe beter het eindresultaat. Recente wetenschappelijke studies laten zien dat met robot geassisteerde knieoperaties de nauwkeurigheid van de plaatsing van de knieprothese vele malen beter is.

woensdag 22 juni 2022

Maroeska Rovers nieuwe wetenschappelijk directeur Techmed Centrum Universiteit Twente

Het College van Bestuur van de Universiteit Twente heeft professor Maroeska Rovers per 1 september 2022 benoemd als wetenschappelijk directeur van het Technisch Medisch Centrum (TechMed Centrum). Zij volgt daarmee professor Nico Verdonschot op, die zich gaat richten op het landelijke initiatief MedTechNL. Haar benoeming geldt tot 1 september 2026.

Rovers is momenteel een van de twee (oprichtende) directeuren van Health Innovation Nederland en wetenschappelijk directeur van het expertisecentrum Medische Innovatie & Technologie (MITec) van het Radboudumc.

Rovers studeerde Biomedische wetenschappen en promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen in 2000. Na haar promotie werkte zij als postdoc bij het MRC Institute of Hearing Research in Nottingham. Zij vervolgde in 2002 haar carrière als universitair hoofddocent in de klinische epidemiologie bij het Julius Centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. 

In 2012 werd zij benoemd tot hoogleraar Evidence-based Surgery aan het Radboud Universitair Medisch Centrum, waarvan de naamgeving van haar leerstoel recent is gewijzigd in Medische Technologie & Innovatie. Tijdens haar loopbaan publiceerde Maroeska talrijke wetenschappelijke artikelen, verwierf zij vele onderzoekssubsidies en mocht zij diverse prijzen in ontvangst nemen voor haar werk.

dinsdag 21 juni 2022

Kunstmatige intelligentie kan longtumor beter afbakenen dan radioloog

Detectie en segmentatie van longtumoren lukt beter via kunstmatige intelligentie dan door de bril van de radioloog. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) hebben een AI-methode ontwikkeld die niet alleen sneller werkt, maar ook nauwkeuriger en beter reproduceerbare uitkomsten oplevert dan het werk van individuele radiologen.

Medisch specialisten kunnen deze AI-oplossing gebruiken voor diagnose, het bepalen van de tumorgrootte en opvolging van het bestralingstraject bij patiënten. Het onderzoeksteam deed een vergelijkend warenonderzoek met gegevens uit verschillende ziekenhuizen van over de hele wereld (Europa, VS, China). De resultaten waren zo overtuigend, dat de Maastrichtse wetenschappers hebben besloten hun AI-methode en bijbehorende software open source aan te bieden. Hun bevindingen zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.
 
Om hun AI-methode te trainen, gebruikten de onderzoekers meer dan 1.300 CT-scans van ziekenhuizen in Nederland, België, de Verenigde Staten en China. Ze vergeleken de resultaten van hun AI-methode met de prestaties van radiologen op verschillende punten.

Het AI-model blijkt niet alleen sneller in het detecteren en afbakenen van de tumor bij longkankerpatiënten, maar het lijkt ook beter in staat te zijn de grootte van een tumor in te schatten en op een meer reproduceerbare manier. Dit is een belangrijk gegeven, omdat een nauwkeurige tumorafbakening cruciaal is voor het toedienen van een precieze dosis bestraling aan de patiënt.

vrijdag 17 juni 2022

Amerikaanse ziekenhuizen stuurden data van patiënten door naar Meta

Op websites en portalen van minstens 33 Amerikaanse ziekenhuizen stonden tot voor kort trackers geïnstalleerd waarmee patiëntendata naar Facebook werd gestuurd.

Volgens The Markup stond de trackingpixel ook geïnstalleerd in zeven online patiëntenportalen die enkel via een gebruikersnaam en wachtwoord toegankelijk zijn.

In vijf van de zeven gevallen werden de namen van medicatie doorgestuurd alsook de omschrijving van allergische reacties en informatie over toekomstige doktersafspraken.

dinsdag 14 juni 2022

Medicine Men verandert naam van haar Emma telemonitoring-platform in Viduet

Zorginnovatiebedrijf Medicine Men verandert de naam van het bekende Emma zelfmanagement- en telemonitoring-platform. Het bedrijf koos voor de naamsverandering omdat veel klanten alleen de losse Emma producten van naam kennen. Zij vallen nu allemaal onder één en dezelfde naam: Viduet.
 
Met de naamsverandering verdwijnen productnamen als EmmaHBPM en Emma Activity Coach. Deze producten krijgen modulenamen binnen het platform. Ziekenhuizen en huisartspraktijken kunnen kiezen uit meer dan 40 modules voor 18 aandoeningen, welke per patiënt individueel ingesteld en gecombineerd kunnen worden.

Het Viduet platform wordt ingezet bij ziekenhuizen, huisartsen en fysiotherapiepraktijken voor zorg op afstand van o.a. COPD longaanvalmanagement, hartfalen, vermindering van sedentair gedrag, diagnostisch bloeddrukmeten, diabetesmanagement, mentale zorg, medicatiemanagement, oncologische zorg, obesitas, begeleiding van kwetsbare ouderen, leefstijlverbetering en afvallen. Het platform wordt bovendien veel ingezet bij patiëntenonderzoek en is gekoppeld met o.a. HIS, ZIS, zorgcentrales, alarmsystemen en medische apparatuur, zoals bloedglucosemeters, bloeddrukmeters, zuurstofsaturatiemeters en smartwatches.

maandag 13 juni 2022

Robots oplossing voor personeelstekorten in de zorg?

Bij de Rotterdamse zorginstelling Profila hebben ze last van hoge werkdruk en personeelstekort. Maar het werk wordt een beetje verlicht door sociale robot Sara., meldt de NOS.

Naast filmpjes en liedjes afspelen is heeft de robot ook een gymnastiekprogramma, waarmee ze bewoners helpt te bewegen. En met met behulp van sensoren kan de robot bijspringen in de nachtdienst.

Hoogleraar in 'Haptic Human-Robot Interaction' aan de TU Delft, David Abbink, tempert de hoge verwachtingen. 'Het idee dat robots een snelle oplossing kunnen zijn voor de personeelstekorten wordt overschat. Het is een complexe uitdaging.'

donderdag 9 juni 2022

Onderzoekers 3D-printen door objecten heen met geluid

Onderzoekers van de Concordia University hebben een nieuwe 3D-printtechniek ontwikkeld waarbij zeer accurate geluidsgolven gebruikt worden om deeltjes korte tijd extreem heet te maken.

De techniek werkt momenteel bijvoorbeeld met het materiaal vloeibare polydimethylsiloxaan.

De gerichte ultrasonische geluidsgolven kunnen polydimethylsiloxaandeeltjes in de omringende vloeistof tot bijna 15.000 graden Celsius verhitten waarbij er een druk van ruim 1000 bar ontstaat.

Volgens de onderzoekers kan dit principe bijvoorbeeld toegepast worden in de medische wetenschap, door biomedisch materiaal in het menselijk lichaam te printen.

woensdag 8 juni 2022

Ancora Health en Universiteit Twente slaan de handen ineen voor gepersonaliseerde e-health

 

Ancora Health, een Nederlandse start-up gespecialiseerd in preventieve gezondheid en leefstijltherapie, gaat nauw samenwerken met het TechMed Centrum van de Universiteit Twente (UT) om gepersonaliseerde e-health mogelijk te maken. Door bundeling van het technologieplatform van Ancora en de wetenschappelijke kennis en expertise van de UT ontstaat een unieke samenwerking.

Het doel is mensen met leefstijl-gerelateerde gezondheidsrisico’s te ondersteunen in hun leefstijl en daarmee hulp te bieden bij (het voorkomen van) chronische ziekten. Door de juiste interventies in een vroeger stadium te stimuleren, is de druk op de zorg te verminderen.

De samenwerking tussen Ancora en het TechMed Centrum van de UT zal naar verwachting de impact van nieuwe ehealth technologieën op het gebied van zorg voor mensen met chronische aandoeningen sterk vergroten door deze technologie te personaliseren en grootschalig te implementeren. De twee partijen hopen de Nederlandse zorg een impuls te geven met holistische modellering op het gebied van diagnostiek, (tele)monitoring en digitale coaching voor de behandeling van diabetes en osteoartritis op basis van kunstmatige intelligentie.

dinsdag 7 juni 2022

Atriumfibrilleren en medicijnen op Apple Watch

De Slaap-app op Apple Watch krijgt een flinke update. Gebruikers zien nu meer de verschillende fases van hun slaap in een grafiek. Je ziet wanneer je in een diepe slaap zat en wanneer in je REM-slaap.

De Apple Watch met watchOS 9 kan je waarschuwen voor atriumfibrillatie, oftewel een hartritmestoornis, maar geeft alleen een waarschuwing op het moment dat het geconstateerd wordt.

De Apple Watch gaat gebruikers ook helpen met het innemen van je medicijnen. Je kunt medicijnen inscannen, die dan worden toegevoegd aan de app. Met de Medicatie-app op de Apple Watch krijg je meldingen om bijvoorbeeld je pillen op tijd in te nemen.

maandag 6 juni 2022

250e blaasverwijdering met operatierobot

 

Urologen Sjoerd Klaver en Daniëlle van Diepen van het Erasmus MC Kanker Instituut voerden deze maand de 250e blaasverwijdering uit bij een patiënt met blaaskanker. Ze gebruiken daarvoor de Da Vinci-operatierobot.

vrijdag 3 juni 2022

Nieuwe UT-technologie in strijd tegen reuma

 

Afgelopen maand heeft het VieCuri Medisch Centrum in Venlo als eerste ziekenhuis ter wereld een Raman spectroscoop voor medische toepassingen in gebruik genomen.

Het idee om met een Raman spectroscoop reumatische aandoeningen zoals jicht op te sporen is bedacht door UT studenten en onderzoekers. UT promovendus Tom Niessink doet onderzoek naar deze nieuwe toepassing om reumatische aandoeningen beter te herkennen.

Jicht is een reumatische aandoening die ontstaat in de nieren doordat deze organen veelal teveel uraat (zout van urinezuur) vasthouden. Op dit moment stellen artsen jicht vast door gewrichtspunctie, bloed- en röntgenonderzoek te combineren. Rond 2010 vroeg reumatoloog dr. Matthijs Janssen aan Technische Geneeskunde studenten van de UT om een verbetering te bedenken voor de diagnose van deze gewrichtsziekte.