woensdag 28 september 2022

Volgende stap met digitaal contact in de zorg

Eenvoudig contact tussen zorgverleners onderling is cruciaal om voor patiënten zorg op de juiste plek te bieden. De wens om communicatieplatform BeterDichtbij ook voor contact met collega’s in te zetten, hebben zorgverleners en zorgorganisaties daarom al langer. BeterDichtbij maakt dit nu mogelijk met de ontwikkeling van BeterDichtbij Collega.

De eerste ziekenhuizen die deze nieuwe module gaan inzetten zijn het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis samen met de thuiszorg en huisartsen in de regio.

Bij regionale samenwerking speelt contact tussen zorgverleners een grote rol. Hoe makkelijker zij elkaar kunnen vinden over een specifieke patiënt of om kennis met elkaar uit te wisselen, hoe beter we als sector de zorg van de toekomst in kunnen richten. Zorg voor patiënten zal steeds vaker in netwerken plaatsvinden.

BeterDichtbij wordt momenteel bij 42 Nederlandse ziekenhuizen en zorgorganisaties ingezet, voor inmiddels 350.000 actieve patiënten. Mede met ondersteuning van alle Nederlandse ziekenhuizen die participeren in BeterDichtbij, via de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), is BeterDichtbij Collega ontwikkeld. Doel is samenwerking tussen ziekenhuizen en hun zorgpartners te ondersteunen en BeterDichtbij als landelijke dienst voor digitale communicatie in de zorg gezamenlijk verder uit te bouwen.

BeterDichtbij Collega maakt het mogelijk om contact met collega’s te leggen op het moment dat het hen uitkomt. “Zorgverleners zoeken veel contact met collega’s binnen en buiten het eigen ziekenhuis of zorgorganisatie. Telefonisch lopen ze elkaar daarbij vaak mis, en bovendien onderbreekt dit het werk altijd voor een van de twee partijen. Dan kan je mailen, maar dan belandt die ene vraag tussen de nieuwsbrief en andere e-mails,” licht Godfried Bogaerts toe. “Wij maken asynchroon digitaal contact mogelijk, dat je bovendien als afdeling, praktijk of poli gezamenlijk beheert. Op deze manier maken we digitale communicatie minder afhankelijk van één persoon, loop je elkaar minder mis en krijg je altijd reactie op je bericht of vraag.”

Zorgverleners kunnen via BeterDichtbij Collega eenvoudig berichten uitwisselen, samen met bijvoorbeeld een foto, bestand, link of video. Het is ook mogelijk om BeterDichtbij Collega in te zetten voor bijvoorbeeld een meekijkconsult, maar de verwachting is dat het voornamelijk het veelvuldige telefonisch contact vervangt. Contact kan daarbij over een specifieke patiënt gaan die ook BeterDichtbij gebruikt, maar ook over algemene vragen of om kennis uit te wisselen. Het wordt op termijn ook mogelijk om eenvoudig als zorgverleners onderling met elkaar te beeldbellen via BeterDichtbij Collega, iets wat al op grote schaal wordt gedaan met patiënten via BeterDichtbij.

De eerste organisaties die starten met BeterDichtbij Collega in oktober 2022 zijn het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en het Zuid-Hollandse Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Deze organisaties zetten BeterDichtbij Collega in voor verschillende scenario’s: tussen ziekenhuizen onderling en voor digitaal contact met huisartsen en thuiszorgorganisaties. Op basis van hun ervaringen, wordt de dienst doorontwikkeld en verder uitgebreid. Vanaf januari 2023 is BeterDichtbij Collega voor alle zorgorganisaties beschikbaar.

dinsdag 27 september 2022

Tweede Kamer stemt in met wet over elektronische uitwisseling patiëntgegevens

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag ingestemd met een wetsvoorstel  over het elektronisch uitwisselen van patiëntgegevens.

Het gaat om de zogenoemde Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) diende daarvoor vorig jaar een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer.

Het voorstel moet nu nog door de Eerste Kamer worden behandeld.

Volgens minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zitten zorgverleners en patiënten al jaren te wachten op de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens. Dat zou hun werk makkelijker moeten maken.

Kunstmatige intelligentie kiest de beste behandeloptie bij borstkanker

Om de kansen op een succesvolle operatie bij borstkanker te vergroten, ondergaan patiënten voorafgaand aan de operatie soms chemotherapie om de tumor te verkleinen. Die therapie werkt niet altijd, maar heeft wel nare bijwerkingen.

Onderzoekers kunnen met kunstmatige intelligentie voorspellen voor wie pre-operatieve chemotherapie zinvol is en voor wie niet. Maar wie laat zo’n ingrijpende beslissing over aan een computer?

In een groot internationaal onderzoek maken Maastrichtse onderzoekers de vertaalslag van de techniek naar de praktijk, om het vertrouwen in kunstmatige intelligentie te vergroten.

e Maastrichtse hoogleraar Philippe Lambin ontwikkelde een methode om kunstmatige intelligentie in te zetten bij medische beelden, zoals MRI-, CT-, of PET-scans. Deze methode wordt ‘radiomics’ genoemd. In het geval van borstkanker leert een computersysteem aan de hand van MRI-scans om het onderscheid tussen tumoren die verkleinen door chemotherapie, en tumoren waarop chemotherapie geen effect heeft.

Bij MRI-scans van nieuwe patiënten bepaalt het systeem vervolgens of chemotherapie succesvol zal zijn, bijvoorbeeld op basis van de vorm en de structuur van het tumorweefsel. Is dat niet het geval, dan kan de patiënt chemotherapie bespaard blijven, en kan er sneller naar alternatieve behandelingen worden gekeken.

maandag 26 september 2022

Depressie behandeld met elektroden in de schedel

Startup Inner Cosmos heeft bij de eerste patiënt een implantaat ingebracht om zo een ernstige depressie te behandelen. Met de elektroden in de schedel zijn elektrische pulsen naar specifieke delen van het brein te sturen.

De technologie van Inner Cosmos doet denken aan die van Neuralink van Elon Musk. Dat bedrijf werkt aan hersenimplantaten waarmee mensen computers kunnen aansturen.

Daarnaast begon een andere startup, Synchron, onlangs met zijn eerste Amerikaanse proef met een hersen-computerinterface.

De operatie van Inner Cosmos is eenvoudiger, waardoor meer mensen er waarschijnlijk voor open staan.

maandag 19 september 2022

Minister Kuipers wil faxgebruik in de zorg via wetgeving elimineren

Minister Kuipers van Volksgezondheid wil het gebruik van de fax in de zorg verbannen via een wet. De bewindsman vindt het tijd voor een faxit, zo liet hij weten tijdens een debat in de Tweede Kamer over de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz).

De Wegiz moet ervoor zorgen dat de gegevensuitwisseling tussen zorgverleners in sommige gevallen verplicht elektronisch gaat.

Volgens Kuipers heeft de zorg de afgelopen jaren grote stappen gezet in het digitaliseren van gegevens en is Nederland de eerste fase van papier naar digitaal voorbij.

Het doel van de Wegiz is volgens Kuipers dat systemen straks met elkaar kunnen communiceren, wat het eenvoudiger voor zorgverleners moet maken om gegevens met elkaar te delen.

vrijdag 16 september 2022

Onderzoekers willen AI die ziektes herkent op basis van stemgeluid

Onderzoekers willen met een databank van menselijke stemmen technologie ontwikkelen die ziektes kan herkennen, puur op stem. Het gaat daarbij om onder meer ernstige ziektes zoals Alzheimer en kanker.

Op basis van de dataset wordt dan later een AI-model gebouwd. Interessant bij dit project is dat de eigenlijke stemgegevens opgeslagen blijven in het ziekenhuis of de gezondheidsorganisatie waar ze werden afgenomen.

Het project wordt financieel gesteund door het Amerikaanse National Institutes of Health.

donderdag 15 september 2022

CoronaMelder-app wordt definitief afgeschaft

Zorgminister Ernst Kuipers wil de tijdelijke wet die het gebruik van de CoronaMelder-app mogelijk maakt niet meer verlengen.

De CoronaMelder, die ons waarschuwde als we in de buurt waren geweest van een besmette persoon, werkt al sinds april niet meer. Met de tijdelijke wet kan de app weer kan worden geactiveerd. Op 10 oktober wordt die wet in principe opgeheven.

Het aantal coronabesmettingen is Kuipers relatief klein en er worden nog maar weinig mensen met corona opgenomen in ziekenhuizen en op de ic's.

Experts twijfelen of het niet verlengen van de tijdelijke wet de juiste beslissing is.

dinsdag 13 september 2022

Privacy First: EPD-lobby wil in 2011 weggestemd patiëntendossier terug

Belangenorganisaties in de zorg lobbyen voor het opnieuw invoeren van het Elektronisch Patiëntendossier zoals dat in 2011 unaniem werd verworpen door de Eerste Kamer. De organisatie Privacy First is er niet blij mee.
 
Het thema ‘digitale zorgcommunicatie’ is al sinds de verwerping van het Landelijk Elektronisch Patiëntendossier in 2011 een hoofdpijndossier. Sindsdien werden meerdere pogingen gedaan om nieuwe wetgeving te maken voor een digitaal uitwisselingssysteem in de zorg. Dit bleef al die tijd zonder werkbare oplossing; de nieuwe zorgcommunicatiewet die er nu ligt, is de derde poging in elf jaar.
 
De belangrijkste reden voor de ontbrekende voortgang is dat partijen zoals zorgverzekeraars, zorgkoepels en patiëntenorganisaties ook na het verwerpen van het EPD in 2011 bleven vasthouden aan het systeem dat daarvoor was bedacht, het Landelijk Schakelpunt (LSP). De wijze waarop het LSP is ingericht, leidt volgens Privacy First tot verschillende problemen die in de weg staan aan een effectieve én veilige uitwisseling van medische gegevens.
 
Zo is het in het LSP niet mogelijk om als zorgverlener gericht informatie naar een andere zorgverlener te sturen, terwijl dit soort berichten de hoofdmoot is van communicatie in de zorg. Gegevens delen met andere zorgverleners kan in het LSP slechts door deze op voorhand breed raadpleegbaar te maken voor gehele categorieën zorgverleners. Deze werkwijze sluit bij het overgrote deel van de zorgcommunicatie niet aan op de praktijk en is in strijd met het medisch beroepsgeheim.
 
Nieuwe wet biedt eindelijk uitkomst
 
Inmiddels bestaan er nieuwe systemen die specifiek ontworpen zijn om behandelinformatie één-op-één te delen tussen zorgverleners, zoals bij een doorverwijzing van de huisarts naar een specialist. De nieuwe wet voor zorgcommunicatie, de Wet Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg (WEGIZ), maakt het mogelijk om deze verschillende systemen naast elkaar te laten functioneren. Zo zou het voor spoedeisende situaties nuttig zijn om – via een systeem zoals het LSP – op voorhand noodgegevens over allergieën, medicijngebruik en contra-indicaties beschikbaar te stellen. Voor doorverwijzingen kunnen systemen worden gebruikt die zijn gebouwd om specifieke behandelinformatie naar een andere zorgverlener te sturen.
 
Grote belangenpartijen in de zorg zoals zorgkoepels, verzekeraars en de Patiëntenfederatie staan echter niet open voor de nieuwe mogelijkheden die de WEGIZ biedt. Het zogeheten Informatieberaad Zorg, waar zorgkoepels en verzekeraars sinds 2014 vergaderen over nieuwe oplossingen, droeg sinds haar bestaan alleen oplossingen aan die gebruik maakten van het LSP. Ook het recent gelekte Integraal Zorgakkoord, waarin de lijnen van het toekomstig zorgbeleid worden uitgezet, bevat een uitgebreide bijlage over gegevensuitwisseling waarin uitsluitend wordt gesproken over uitwisselingen zoals die volgens de inrichting van het LSP verlopen.
 
De recente ontwikkeling van het toestemmingsportaal Mitz wordt gepresenteerd als iets nieuws, maar verandert niets aan deze situatie, omdat op de achtergrond nog steeds gebruik wordt gemaakt van het LSP, met al haar beperkingen en tekortkomingen.
 
“Het lijkt er alleszins op dat de partijen die dit zorgakkoord hebben opgesteld, niet voornemens zijn om de WEGIZ als wettelijk kader aan te houden”, stelt Privacy First in een actuele brief aan de Tweede Kamer. Daarom moet Minister Kuipers de regie in handen nemen en deze niet langer in handen leggen van de partijen die al elf jaar lang dezelfde niet-werkende oplossingen aanleveren.
 
De partijen die nu ijveren voor het alsnog invoeren van één landelijk systeem, zijn allen betrokken bij de vereniging VZVZ, dat na het wegstemmen van het EPD werd opgericht om het systeem privaat door te zetten. Gefinancierd door jaarlijks vele miljoenen aan premiegeld vanuit zorgverzekeraars bleven de betrokken partijen de afgelopen elf jaar het EPD, dat nu LSP heet, pushen. Ook nu gaan ze hiermee door, terwijl er een wet op tafel ligt die de problemen die leidden tot verwerping van het EPD, kan ondervangen.
 

vrijdag 2 september 2022

Slimme horloge Huawei brengt gezondheidsmonitoring naar de pols


Huawei blijft naar eigen zeggen investeren in zijn gezondheids- en fitnessoplossingen met een nieuw HUAWEI Health Lab. Experts en onderzoekers ontwikkelen samen met 80 wereldwijde medische instellingen nieuwe apparaten en software die bijdragen aan een gezonde levensstijl.

De HUAWEI WATCH D brengt gezondheidsmonitoring naar de pols en maakt het mogelijk om overal en in realtime het ECG en de bloeddruk te meten.

De HUAWEI WATCH D en andere compatibele apparaten zijn nu medisch gecertificeerd in Europa, zodat gebruikers erop kunnen vertrouwen dat de informatie die ze krijgen van hun wearable accuraat is.

Bij traditionele smartwatches wordt de nauwkeurigheid van de bloeddrukmeting vaak beïnvloed door de draagpositie op de pols. Dankzij de hoge-resolutie druksensor, feedback druk controlecircuit en low-flow luchtweg van HUAWEI WATCH D, kan het nauwkeurige drukmeetsysteem een drukmeetfout binnen ±3mmHg handhaven, waardoor gebruikers altijd en overal de bloeddruk kunnen meten.

De HUAWEI WATCH D is licht en weegt slechts 40,9 gram. De wearable heeft meer dan 70 workout programma’s en meerdere functies voor gezondheidsmonitoring, zoals de hele dag SpO2 monitoring, huidtemperatuur detectie en stress monitoring.