donderdag 24 november 2022
Robot zet ouderen onder de douche
Het is de allereerste keer dat dit systeem in een zorgorganisatie in Nederland in de praktijk wordt getest.
In het St. Antonius Ziekenhuis, een Santeon Ziekenhuis in Utrecht, zijn bijvoorbeeld alle oude bedden vervangen voor 290 slimme exemplaren. Het ziekenhuis is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die gebruikmaken van deze innovatieve bedden die uitgerust zijn met meerdere snufjes zoals een dashboard waarmee het bed eenvoudig in diverse standen kan worden gezet, sensoren die onder meer voor valpreventie zorgen en een automatische weegfunctie.
woensdag 23 november 2022
ACM-leidraad over de concurrentieregels voor zorg-ICT-markten goed ontvangen
De leidraad ‘Goedwerkende markten voor zorg-ICT’ biedt duidelijkheid over de toepassing van de mededingingsregels om de markt voor ICT-systemen in de zorg beter te laten werken. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de concept-leidraad afgelopen zomer gepubliceerd voor consultatie. Uit de reacties van verschillende marktpartijen blijkt brede steun voor de leidraad en aanpak van de ACM in de zorg-ICT-markt.
De ACM heeft naar aanleiding van de reacties meer aandacht gegeven aan de gevolgen van een niet goed werkende zorg-ICT-markt voor patiënten. In verschillende reacties wordt verder gewezen op de internationale dimensie van de markt voor zorg-ICT.
De ACM ziet dat de Nederlandse markt moeilijk toegankelijk is vanwege de noodzakelijke hoge investeringen, gebrek aan ICT-standaarden en omdat de overstapdrempel voor zorginstellingen hoog is. Alle reacties zijn samengevat in een consultatieverslag en verwerkt in de definitieve leidraad.
Gegevensuitwisseling in de Nederlandse zorg is niet op het gewenste niveau omdat de gebruikte ICT dit niet voldoende ondersteunt. Er is maar een beperkt aantal zorg-ICT-leveranciers en zorginstellingen zijn sterk van hen afhankelijk. Overstappen naar een andere leverancier is moeilijk en duur, bijvoorbeeld omdat er veel is geïnvesteerd in het gebruik van het systeem en het gekoppeld is met vele andere systemen. Deze afhankelijkheid kan leiden tot een leveranciersklem (vendor lock-in). Het beperkt efficiënte gegevensuitwisseling en leidt tot hogere prijzen, minder kwaliteit van zorg en minder innovatie.
dinsdag 22 november 2022
Swiss Sense werkt samen met neurowetenschapper voor betere nachtrust
Van der Helm gaat een rol spelen bij het creëren van meer bewustzijn over het belang van slaap door het delen van haar wetenschappelijke slaapkennis: onder meer welke impact een goede slaap heeft op het dagelijks leven en wat een goede nachtrust is. De slaapexpertise van dr. Els van der Helm zal door Swiss Sense op meerdere manieren worden ingezet.
De samenwerking met de neurowetenschapper en slaapexpert gaat van start met een intern trainingsprogramma aan 1.100 medewerkers van Swiss Sense in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk. Iedereen in het bedrijf, van collega’s in de winkel tot het hoofdkantoor en de eigen bezorgers, volgt een reeks trainingen en webinars die zijn ontwikkeld en worden gegeven door dr. Els van der Helm. Door een online test krijgt iedereen inzicht in de kwaliteit van zijn of haar slaap. Daarnaast leert Els van der Helm ze tijdens trainingen wat er in het brein en lichaam gebeurt tijdens de slaap en waarop slaap invloed heeft. Ook ontvangen medewerkers tips om de eigen slaapkwaliteit in kleine en realistische stappen te verbeteren.
woensdag 16 november 2022
Amazon opent in VS virtuele medische klinieken
Amazon lanceerde dinsdag in de VS de Amazon Clinic, een virtueel platform waar gebruikers contact kunnen maken met zorgverleners om veelvoorkomende aandoeningen zoals allergieën en huidaandoeningen te helpen behandelen.
Het is de volgende stap die de retailer zet in de markt voor de gezondheidszorg.
Het bedrijf kocht in 2018 al online apotheek PillPack, ter ondersteuning van de prijsvergelijkingssite Amazon Pharmacy. De nieuwe dienst is gelijk beschikbaar in 32 Amerikaanse staten.
Afgelopen zomer werd bekend dat Amazon voor 3,49 miljard dollar One Medical wil overnemen, de op twee na duurste aankoop van het bedrijf.
One Medical is in feite een abonnementsdienst die werkt als een soort huisarts met laboratorium en 24 uur per dag online ondersteuning biedt. Amerikanen betalen 200 dollar per jaar voor een consult per videobelverbinding, maar kunnen eventueel ook nog een fysiek onderzoek krijgen.
dinsdag 15 november 2022
Nieuwe Health Connect-app van Google beschikbaar
De app synchroniseert gezondheids- en fitnessgegevens van diverse platforms en stelt andere apps in staat om toegang te krijgen tot deze gegevens met behulp van API-verbindingen.
Google werkte samen met Samsung om Health Connect te bouwen. Het bedrijf onthulde het initiatief eerder dit jaar op zijn I /O-ontwikkelaarsconferentie.
Naast de genoemde apps zijn integraties mogelijk met Fitbit, Samsung Health, Google Fit, WeightWatchers, Flo, Lifesum, Signos, Tonal, Outdooractive en Proov Insight.
maandag 14 november 2022
Slimme lamp voor valdetectie en -preventie
Ongeveer een derde van alle 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Bij de 80-plussers is dat zelfs de helft. Vallen is de belangrijkste oorzaak van dodelijke letsels bij ouderen.
AI-gestuurde lamp die Nobi ontwikkelde, kan valpartijen detecteren én voorkomen. De lamp ziet wanneer mensen vallen en vraagt hen of ze ok zijn. Komt er geen antwoord, dan stuurt de lamp automatisch een melding naar het zorgpersoneel of de familieleden.
Hij kan ook beelden doorsturen naar vertrouwenspersonen en zorgverleners, al dan niet abstract gemaakt om de privacy van de gevallen personen te beschermen. Dankzij AI merkt de Nobi-lamp bovendien wijzigingen op in het slaappatroon en kan hij op die manier ook een verhoogd valrisico voorspellen.
Bij de nieuwe Nobi is onder andere radartechnologie toegevoegd die, in combinatie met de sensoren en de camera’s, de slimme lamp nog veelzijdiger en krachtiger maakt. Zo is het in de toekomst mogelijk om lichaamsparameters zoals hoesten, ademhaling en hartslag te monitoren zonder fysieke aanraking. Dit kan iemand uit bed is, maar ook wanneer men ‘s nachts onder de lakens ligt te slapen. Nobi kan daarmee signaleren wanneer de ademhaling ‘s nachts achteruitgaat. Op die manier zal Nobi nog meer overlijdens -ook tijdens de slaap- helpen voorkomen.
De Nobi-lampen worden vandaag al succesvol gebruikt in woonzorgcentra in Nederland, België, Engeland en Ierland, en met de nieuwe introductie zijn ze beschikbaar in Zwitserland, de VS, Canada, Zweden, Finland, Noorwegen, Hongarije, Duitsland en Oostenrijk.
vrijdag 11 november 2022
Gegevens van Nederlands vaccinbedrijf op dark web
De hack vond eind september plaats. Een ransomware-aanval zette de computers van het bedrijf op slot.
Machines om vaccins te maken, draaiden voor het grootste deel gewoon door. Het bedrijf maakt niet bekend of er losgeld is betaald.
donderdag 10 november 2022
België stopt met gebruik van corona-app Coronalert
België introduceerde Coronalert in september 2020. De app werkte ongeveer hetzelfde als het Nederlandse Coronamelder. Gebruikers installeren de app en als ze positief worden getest door een officiële instantie, stuurt de app een anoniem signaal naar andere apps in de omgeving.
De app wordt niet langer aangeboden in de Play Store en de App Store.
woensdag 9 november 2022
Uitreiking vier TURBO-grants voor medisch-technisch onderzoek
Onderzoeksgroepen van beide instellingen kunnen met de subsidie gezamenlijk een innovatief idee uitwerken dat zal leiden tot een vervolgaanvraag bij een externe subsidieverstrekker. Dit is het vijfde jaar dat het TURBO-programma loopt.
Door perifeer vaatlijden kunnen bloedstolsel in de bloedsomloop ontstaan, wat kan leiden tot een ischemie, (onder)beenamputatie, of soms zelfs de dood. Khalil en Warlé onderzoeken een veelbelovende behandeling voor dit klinische probleem; namelijk microbots. Deze kleine, draadloze microbots kunnen in de bloedbaan gebracht worden, alwaar ze de bloedstolsels kunnen vernietigen.
De microbot moet hiervoor tegen de bloedstroom in zwemmen, onder invloed van een magnetisch veld. Het RUMC en de UT zullen hun respectievelijke klinische en technologische expertise bundelen om met behulp van in vitro en ex vivo modellen van trombose de microbots te testen, en zo in een eerste zogeheten proof-of-concept studie aan te tonen dat microbots de manier zijn om op een draadloze manier revascularisatie te bereiken.
Alleen al in 2020 waren er wereldwijd 377000 gevallen van orale plaveiselcelkanker, ook wel OSCC genoemd. Ongeveer 30% van de patiënten met deze kanker overlijdt aan de ziekte en de meerderheid van de patiënten loopt daarnaast ernstige, blijvende schade. De gebruikelijke behandeling is chirurgische resectie van de tumor. Gezien de locatie van OSCC moet het verwijderde gebied zo minimaal mogelijk moet zijn om functioneel weefsel te behouden. Echter, door gebrek aan beeldvorming tijdens de operatie worden vaak de tumorranden niet voldoende goed weggesneden, met het gevolg dat deze patiënten additionele behandeling moeten volgen, zoals een extra operatie of bestraling. Histologisch onderzoek toont aan dat kwantificering van de vasculariteit van OSCC kan helpen om tumormarges te bepalen. In dit project onderzoeken Kalloor Joseph en de Korte of met de combinatie van fotoakoestische beeldvorming en echografie zowel structurele als functionele informatie van de OSCC tumor verkregen kan worden. Dit moet leiden tot nauwkeurigere chirurgische ingrepen, en optimale behandeling voor patiënten met zo min mogelijk nevenschade.
donderdag 3 november 2022
Medi-Link lanceert foto-applicatie Sendi, verlaagt werkdruk huisarts
De inzet van Sendi kan het aantal overbodige fysieke praktijkconsulten aanzienlijk reduceren zonder de zorgkwaliteit tekort te doen. De applicatie focust op gebruiksgemak voor patiënten; voor de arts en triagist is de techniek van beeldverbetering belangrijk. De ontwikkeling van de applicatie is gebaseerd op ervaringen uit de huisartsenpraktijk.
Sendi vereist geen installatie van soft- of hardware. De patiënt kan hoge-resolutie foto’s versturen via een beveiligde, eenmalige link. De applicatie is zo ingericht dat ook de niet-digitaalvaardige patiënt ermee kan werken. Aanwijzingen en begeleiding verlopen via sms. Er is keuze uit twaalf talen. Sendi voldoet aan de geldende wet- en regelgeving op het gebied van privacy (AVG).
Door ingebouwde beeldverbetering kan de arts of triagist een betere beoordeling maken van de ingangsklacht of het fotoconsult inzetten als verrijking van de triage. Is de diagnose duidelijk, dan ontvangt de patiënt een behandeladvies en eventueel voorgeschreven medicatie. Ook kan de arts of triagist op basis van de beelden beslissen dat praktijkbezoek noodzakelijk is.