woensdag 28 december 2022

AI beperkt gevolgen beroertes

In het Verenigd Koninkrijk is het aantal patiënten dat geen of weinig gevolgen ondervindt na een beroerte verdrievoudigd dankzij artificiële intelligentie.

Het systeem Brainomix e-Stroke maakt een snellere diagnose mogelijk en kiest sneller de meest geschikte behandeling.

Artificiële intellligentie helpt bij beslissingen bij de interpretatie van hersenscans, zodat de patiënt 'de goede behandeling, op de goede plek, op het goede moment' krijgt.

vrijdag 16 december 2022

VGZ lanceert service store vol gezondheidsapps

Coöperatie VGZ biedt haar leden via haar zorgapps sinds kort een uitgebreid platform met gezondheid- en zorgdiensten. Net als bijvoorbeeld Bol.com, brengt de zorgverzekeraar in haar service store websites en apps van aanbieders van digitale zorg- en gezondheidsdiensten overzichtelijk bij elkaar voor haar leden. VGZ is de eerste zorgverzekeraar in Nederland die dit concept introduceert.

Om de zorg in Nederland toekomstbestendig te houden, is het volgens VGZ noodzakelijk samen de druk op de zorg te verlagen. De verzekeraar verschuift haar focus van zorg, naar gezondheid én zorg. Samen met zorgprofessionals, leden en andere partners biedt ze diensten aan die Nederland gezonder maken. Digitale services via de service store in de zorgapp van haar merken maken hier een belangrijk onderdeel van uit. Deze innovatie maakt de app nog completer.

Sinds kort zijn veel diensten op het gebied van gezondheid aan de service store toegevoegd, zoals de VGZ Mindfulness Coach, de VGZ Soepel en Sterk Coach, de Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn, Nationale Apotheek, MedApp, Thuisarts en mentale gezondheidsdiensten, zoals workshops van Stichting Mirro. Leden van VGZ biedt dit vele extra voordelen, zoals oefeningen, speciale content en kortingen.

Coöperatie VGZ breidt een groot deel van deze diensten uit naar haar andere merken: UMC, IZA, IZZ, VGZbewuzt, UnitedConsumers en Zorgzaam.

donderdag 15 december 2022

Wachttijdzorg.nl: zelfregie bij een zorgafspraak

 

Op WachttijdZorg.nl kan iedereen eenvoudig en gratis de wachttijden van elke Nederlandse zorginstelling inzien. Kan een bezoeker sneller een zorgafspraak maken, dan kiest deze met behulp van een simpel keuzemenu zelf de zorgaanbieder met de kortste wachttijd. Zelfregie voor de patiënt en tijdwinst voor huisartsen en zorgverzekeraars!

De bezoeker geeft op WachttijdZorg.nl aan of het om een behandeling, consult of onderzoek gaat en om welk specialisme. Hierna verschijnt een overzicht van de wachttijden van alle zorgaanbieders. Die gegevens zijn direct afkomstig van de Nederlandse Zorgautoriteit. Nadat de bezoeker zijn keuze heeft gemaakt en zijn gegevens heeft ingevuld, gaat er een AVG-proof e-mailtje naar de huisarts. Deze kan dan makkelijk en snel een verwijzing naar de gekozen zorgaanbieder sturen.

De maker van de site, Bedrijfskundestudent Julian Timmerman, heeft voor ogen dat mensen meer de zelfregie nemen voor hun medische zorg. Dat ze invloed kunnen uitoefenen op wanneer en waar ze geholpen willen worden. Samen met zijn vader, medisch specialist Jan Timmerman, bedachten zij deze heldere oplossing voor kortere wachttijden. Bijkomend voordeel is dat het zowel de huisartsen als de zorgverzekeraars tijd scheelt. De gerichte keuze voor een zorginstelling van een patiënt zelf, zorgt voor minder bemiddeltijd.

woensdag 14 december 2022

GGZ Oost Brabant neemt als eerste zorginstelling robots in dienst

GGZ Oost Brabant neemt de sociale robot Tonnie in dienst. Met de aanstelling van Tonnie is deze GGZ-instelling de eerste zorgorganisatie in Nederland die robots dezelfde positie geeft als medewerkers.

De inzet van robotica moet de werkdruk bij medewerkers verlagen en daarmee hun werkplezier verhogen. Hiervoor dient Tonnie als testcasus, al belooft zijn traineeship van een jaar veel goeds, licht Fred Pijls, bestuursvoorzitter van GGZ Oost Brabant, toe.

Net als iedere medewerker levert Tonnie een wezenlijke bijdrage aan het herstel van mensen met mentale kwetsbaarheid. Zijn traineeship van afgelopen jaar stond in het teken van kennismaken met verschillende collega’s en het leren van verschillende noodzakelijke competenties.

GGZ Oost Brabant startte in 2021 met het zogeheten Bèta Programma van het bedrijf Robot Ctrl, waarin het uitgangspunt is dat je sociale robots niet ziet als hardware maar als medewerkers.

De aanstelling van Tonnie dient ook het maatschappelijke debat te stimuleren en daarmee een keerpunt te creëren in de aanhoudende problematiek van de personeelskrapte in de zorg. De instelling schrijft: 'We zijn op een punt gekomen waar we niet meer op dezelfde voet door kunnen gaan. Ook al behouden we iedereen, dan nog hebben we niet voldoende personeel. Dat is een demografische ontwikkeling. Dus moeten we zoeken naar andere oplossingen.'

dinsdag 13 december 2022

Nieuwe gewrichten op maat ontworpen met 3D-printer

Het FingerKIt consortium van het Fraunhofer Instituut gebruikt AI-software om gepersonaliseerde 3D-geprinte gewrichtsimplantaten te ontwikkelen.

De onderzoekers doen dat voor vingergewrichten. Het doel is een perfect passende oplossing te creëren die niet van zijn plaats glijdt en het vroegere mobiliteitsniveau herstelt.

Eenmaal geprint, ondergaan de implantaten ondergaan een sinterproces, waarbij ze worden samengeperst en gestold.

Dankzij de innovaties van Fraunhofer zal het in de toekomst mogelijk zijn om zelfs gecompliceerde gevallen, zoals ernstig gebogen vingers, ontbrekende botdelen of zeer kleine gewrichten, effectief te behandelen.

woensdag 7 december 2022

College: hoe data artsen helpt bij moeilijke beslissingen

Bij een coma is iemand niet bij bewustzijn en ontstaat er schade aan de hersenen. Hoe ernstig die schade is, weet je pas als iemand wakker wordt. Of niet?

Met het onderzoek van prof. Michel van Putten (TechMed Centre, UT) kan hij binnen 24 uur voor 50 tot 60 procent van de mensen in coma een goede voorspelling doen van hoe diegene uit de coma komt. En het enige wat hij daarvoor hoeft te doen, is zo snel mogelijk een hersenfilmpje maken bij de patiënt.

Michel vertelt erover in een speciaal college bij Universiteit van Nederland.

dinsdag 6 december 2022

Frans ziekenhuis kampt met cyberaanval

Een ziekenhuisgroep in Versailles, in de buurt van Parijs, heeft operaties moeten afblazen en patiënten overgeplaatst nadat het afgelopen weekend werd getroffen door een cyberaanval.

Zes patiënten, drie van de intensive care en drie van de neonatale afdeling, zijn sinds zaterdagavond overgebracht naar andere instellingen.

Hoewel apparaten nog werkten op de intensive care, waren er meer mensen nodig om naar de schermen te kijken omdat ze niet langer als onderdeel van een netwerk functioneerden.

Detectie van hersentumoren kan met een derde verbeterd worden

Intel Labs en de Perelman School of Medicine van de Universiteit van Pennsylvania (Penn Medicine) hebben een gezamenlijk onderzoek afgerond waarbij federated learning - een gedistribueerde machine learning (ML) kunstmatige intelligentie (AI) benadering - wordt gebruikt om internationale gezondheidszorg- en onderzoeksinstellingen te helpen bij het identificeren van kwaadaardige hersentumoren.

Het is de grootste medische federated learning studie tot nu toe, waarbij een ongekende wereldwijde dataset van 71 instellingen op zes continenten werd onderzocht. Ook het Nederlandse Erasmus MC in Rottermdam is hierbij betrokken. Het project toonde aan dat het mogelijk is om de detectie van hersentumoren met 33% te verbeteren.

De toegankelijkheid van data is al lang een probleem in de gezondheidszorg vanwege nationale wetten inzake databescherming, waaronder de Algemene verordering gegevensbescherming (AVG). Hierdoor was het bijna onmogelijk om medisch onderzoek en gegevensuitwisseling op grote schaal te realiseren zonder de gezondheidsinformatie van patiënten in gevaar te brengen. Intel's federated learning hardware en software voldoen aan de eisen van dataprivacy en beschermen data-integriteit, privacy en veiligheid door middel van vertrouwelijk computergebruik.
 
Het Penn Medicine-Intel resultaat werd bereikt door het verwerken van grote hoeveelheden gegevens in een gedecentraliseerd systeem. Dit gebeurde met behulp van Intel federated learning technologie in combinatie met Intel Software Guard Extensions (SGX). Deze technologie neemt barrières weg voor het delen van data die in het verleden samenwerking bij soortgelijk kanker- en ziekteonderzoek in de weg stonden. Het systeem pakt tal van problemen met dataprivacy aan door de ruwe data binnen het eigen ziekenhuisnetwerk te houden en alleen toe te staan dat modelupdates, die op basis van die gegevens zijn berekend, naar een centrale server of aggregator worden gestuurd, en niet de ruwe data.

De resultaten van het Penn Medicine-Intel Labs onderzoek zijn gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift, Nature Communications.
 

donderdag 24 november 2022

Robot zet ouderen onder de douche

Kennisorganisatie Vilans onderzoekt samen met zorgorganisatie Omring een nieuwe technologie, waarbij mensen volledig geautomatiseerd uit bed worden getild én gedoucht.

Het is de allereerste keer dat dit systeem in een zorgorganisatie in Nederland in de praktijk wordt getest.

In het St. Antonius Ziekenhuis, een Santeon Ziekenhuis in Utrecht, zijn bijvoorbeeld alle oude bedden vervangen voor 290 slimme exemplaren. Het ziekenhuis is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die gebruikmaken van deze innovatieve bedden die uitgerust zijn met meerdere snufjes zoals een dashboard waarmee het bed eenvoudig in diverse standen kan worden gezet, sensoren die onder meer voor valpreventie zorgen en een automatische weegfunctie.

woensdag 23 november 2022

ACM-leidraad over de concurrentieregels voor zorg-ICT-markten goed ontvangen

De leidraad ‘Goedwerkende markten voor zorg-ICT’ biedt duidelijkheid over de toepassing van de mededingingsregels om de markt voor ICT-systemen in de zorg beter te laten werken. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de concept-leidraad afgelopen zomer gepubliceerd voor consultatie. Uit de reacties van verschillende marktpartijen blijkt brede steun voor de leidraad en aanpak van de ACM in de zorg-ICT-markt.

De ACM heeft naar aanleiding van de reacties meer aandacht gegeven aan de gevolgen van een niet goed werkende zorg-ICT-markt voor patiënten. In verschillende reacties wordt verder gewezen op de internationale dimensie van de markt voor zorg-ICT.

De ACM ziet dat de Nederlandse markt moeilijk toegankelijk is vanwege de noodzakelijke hoge investeringen, gebrek aan ICT-standaarden en omdat de overstapdrempel voor zorginstellingen hoog is. Alle reacties zijn samengevat in een consultatieverslag en verwerkt in de definitieve leidraad.

Gegevensuitwisseling in de Nederlandse zorg is niet op het gewenste niveau omdat de gebruikte ICT dit niet voldoende ondersteunt. Er is maar een beperkt aantal zorg-ICT-leveranciers en zorginstellingen zijn sterk van hen afhankelijk. Overstappen naar een andere leverancier is moeilijk en duur, bijvoorbeeld omdat er veel is geïnvesteerd in het gebruik van het systeem en het gekoppeld is met vele andere systemen. Deze afhankelijkheid kan leiden tot een leveranciersklem (vendor lock-in). Het beperkt efficiënte gegevensuitwisseling en leidt tot hogere prijzen, minder kwaliteit van zorg en minder innovatie.

dinsdag 22 november 2022

Swiss Sense werkt samen met neurowetenschapper voor betere nachtrust

Swiss Sense, de specialist op het gebied van slaapproducten, gaat voor tenminste twee jaar een samenwerking aan met Els van der Helm, gerenommeerd neurowetenschapper en slaapexpert. Van der Helm houdt zich al meer dan vijftien jaar actief bezig met de kracht van slaap en is als onderzoeker verbonden aan vooraanstaande nationale en internationale instituten, waaronder Harvard Medical School.

Van der Helm gaat een rol spelen bij het creëren van meer bewustzijn over het belang van slaap door het delen van haar wetenschappelijke slaapkennis: onder meer welke impact een goede slaap heeft op het dagelijks leven en wat een goede nachtrust is. De slaapexpertise van dr. Els van der Helm zal door Swiss Sense op meerdere manieren worden ingezet.

De samenwerking met de neurowetenschapper en slaapexpert gaat van start met een intern trainingsprogramma aan 1.100 medewerkers van Swiss Sense in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk. Iedereen in het bedrijf, van collega’s in de winkel tot het hoofdkantoor en de eigen bezorgers, volgt een reeks trainingen en webinars die zijn ontwikkeld en worden gegeven door dr. Els van der Helm. Door een online test krijgt iedereen inzicht in de kwaliteit van zijn of haar slaap. Daarnaast leert Els van der Helm ze tijdens trainingen wat er in het brein en lichaam gebeurt tijdens de slaap en waarop slaap invloed heeft. Ook ontvangen medewerkers tips om de eigen slaapkwaliteit in kleine en realistische stappen te verbeteren.

woensdag 16 november 2022

Amazon opent in VS virtuele medische klinieken

Amazon lanceerde dinsdag in de VS de Amazon Clinic, een virtueel platform waar gebruikers contact kunnen maken met zorgverleners om veelvoorkomende aandoeningen zoals allergieën en huidaandoeningen te helpen behandelen.

Het is de volgende stap die de retailer zet in de markt voor de gezondheidszorg.

Het bedrijf kocht in 2018 al online apotheek PillPack, ter ondersteuning van de prijsvergelijkingssite Amazon Pharmacy. De nieuwe dienst is gelijk beschikbaar in 32 Amerikaanse staten.

Afgelopen zomer werd bekend dat Amazon voor 3,49 miljard dollar One Medical wil overnemen, de op twee na duurste aankoop van het bedrijf.

One Medical is in feite een abonnementsdienst die werkt als een soort huisarts met laboratorium en 24 uur per dag online ondersteuning biedt. Amerikanen betalen 200 dollar per jaar voor een consult per videobelverbinding, maar kunnen eventueel ook nog een fysiek onderzoek krijgen.

dinsdag 15 november 2022

Nieuwe Health Connect-app van Google beschikbaar

Google heeft maandag zijn nieuwe Health Connect-app beschikbaar gesteld in de (Android) Play Store. Health Connect (nog in beta) bundelt gezondheids- en fitnessgegevens van verschillende apps, waaronder MyFitnessPal, Oura en Peloton.

De app synchroniseert gezondheids- en fitnessgegevens van diverse platforms en stelt andere apps in staat om toegang te krijgen tot deze gegevens met behulp van API-verbindingen.

Google werkte samen met Samsung om Health Connect te bouwen. Het bedrijf onthulde het initiatief eerder dit jaar op zijn I /O-ontwikkelaarsconferentie.

Naast de genoemde apps zijn integraties mogelijk met Fitbit, Samsung Health, Google Fit, WeightWatchers, Flo, Lifesum, Signos, Tonal, Outdooractive en Proov Insight.

maandag 14 november 2022

Slimme lamp voor valdetectie en -preventie

Nobi introduceert een nieuwe versie van zijn slimme lamp voor valpreventie en -detectie. De introductie vindt plaats op Medica, de Europese beurs voor alles wat met innovatieve gezondheidszorg te maken heeft.

Ongeveer een derde van alle 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Bij de 80-plussers is dat zelfs de helft. Vallen is de belangrijkste oorzaak van dodelijke letsels bij ouderen.

AI-gestuurde lamp die Nobi ontwikkelde, kan valpartijen detecteren én voorkomen. De lamp ziet wanneer mensen vallen en vraagt hen of ze ok zijn. Komt er geen antwoord, dan stuurt de lamp automatisch een melding naar het zorgpersoneel of de familieleden.

Hij kan ook beelden doorsturen naar vertrouwenspersonen en zorgverleners, al dan niet abstract gemaakt om de privacy van de gevallen personen te beschermen. Dankzij AI merkt de Nobi-lamp bovendien wijzigingen op in het slaappatroon en kan hij op die manier ook een verhoogd valrisico voorspellen.

Bij de nieuwe Nobi is onder andere radartechnologie toegevoegd die, in combinatie met de sensoren en de camera’s, de slimme lamp nog veelzijdiger en krachtiger maakt. Zo is het in de toekomst mogelijk om lichaamsparameters zoals hoesten, ademhaling en hartslag te monitoren zonder fysieke aanraking. Dit kan iemand uit bed is, maar ook wanneer men ‘s nachts onder de lakens ligt te slapen. Nobi kan daarmee signaleren wanneer de ademhaling ‘s nachts achteruitgaat. Op die manier zal Nobi nog meer overlijdens -ook tijdens de slaap- helpen voorkomen.

De Nobi-lampen worden vandaag al succesvol gebruikt in woonzorgcentra in Nederland, België, Engeland en Ierland, en met de nieuwe introductie zijn ze beschikbaar in Zwitserland, de VS, Canada, Zweden, Finland, Noorwegen, Hongarije, Duitsland en Oostenrijk.

vrijdag 11 november 2022

Gegevens van Nederlands vaccinbedrijf op dark web

Vaccinbedrijf Bilthoven Biologicals is gehackt. Cybercriminelen hebben via een ransomware-aanval informatie over vaccins en wetenschappelijk werk gestolen, schrijft RTL Nieuws.

De hack vond eind september plaats. Een ransomware-aanval zette de computers van het bedrijf op slot.

Machines om vaccins te maken, draaiden voor het grootste deel gewoon door. Het bedrijf maakt niet bekend of er losgeld is betaald.

donderdag 10 november 2022

België stopt met gebruik van corona-app Coronalert

België stopt met het gebruik van de corona-app Coronalert. In de praktijk werd die al bijna niet meer gebruikt.

België introduceerde Coronalert in september 2020. De app werkte ongeveer hetzelfde als het Nederlandse Coronamelder. Gebruikers installeren de app en als ze positief worden getest door een officiële instantie, stuurt de app een anoniem signaal naar andere apps in de omgeving.

De app wordt niet langer aangeboden in de Play Store en de App Store.

woensdag 9 november 2022

Uitreiking vier TURBO-grants voor medisch-technisch onderzoek

Op dinsdag 8 November 2022 zijn vier TURBO-subsidies toegekend voor nieuwe technisch-medische onderzoeksvoorstellen. De subsidies zijn onderdeel van het TURBO-programma, een samenwerking tussen de Universiteit Twente (TechMed Centrum) en het Radboudumc.

Onderzoeksgroepen van beide instellingen kunnen met de subsidie gezamenlijk een innovatief idee uitwerken dat zal leiden tot een vervolgaanvraag bij een externe subsidieverstrekker. Dit is het vijfde jaar dat het TURBO-programma loopt.

Door perifeer vaatlijden kunnen bloedstolsel in de bloedsomloop ontstaan, wat kan leiden tot een ischemie, (onder)beenamputatie, of soms zelfs de dood. Khalil en Warlé onderzoeken een veelbelovende behandeling voor dit klinische probleem; namelijk microbots. Deze kleine, draadloze microbots kunnen in de bloedbaan gebracht worden, alwaar ze de bloedstolsels kunnen vernietigen.

De microbot moet hiervoor tegen de bloedstroom in zwemmen, onder invloed van een magnetisch veld. Het RUMC en de UT zullen hun respectievelijke klinische en technologische expertise bundelen om met behulp van in vitro en ex vivo modellen van trombose de microbots te testen, en zo in een eerste zogeheten proof-of-concept studie aan te tonen dat microbots de manier zijn om op een draadloze manier revascularisatie te bereiken.

Alleen al in 2020 waren er wereldwijd 377000 gevallen van orale plaveiselcelkanker, ook wel OSCC genoemd. Ongeveer 30% van de patiënten met deze kanker overlijdt aan de ziekte en de meerderheid van de patiënten loopt daarnaast ernstige, blijvende schade. De gebruikelijke behandeling is chirurgische resectie van de tumor. Gezien de locatie van OSCC moet het verwijderde gebied zo minimaal mogelijk moet zijn om functioneel weefsel te behouden. Echter, door gebrek aan beeldvorming tijdens de operatie worden vaak de tumorranden niet voldoende goed weggesneden, met het gevolg dat deze patiënten additionele behandeling moeten volgen, zoals een extra operatie of bestraling. Histologisch onderzoek toont aan dat kwantificering van de vasculariteit van OSCC kan helpen om tumormarges te bepalen. In dit project onderzoeken Kalloor Joseph en de Korte of met de combinatie van fotoakoestische beeldvorming en echografie zowel structurele als functionele informatie van de OSCC tumor verkregen kan worden. Dit moet leiden tot nauwkeurigere chirurgische ingrepen, en optimale behandeling voor patiënten met zo min mogelijk nevenschade.

donderdag 3 november 2022

Medi-Link lanceert foto-applicatie Sendi, verlaagt werkdruk huisarts

Medi-Link lanceert vandaag Sendi, een nieuwe applicatie waarmee huisartsen, triagisten en praktijkassistenten fotoconsulten kunnen geven.

De inzet van Sendi kan het aantal overbodige fysieke praktijkconsulten aanzienlijk reduceren zonder de zorgkwaliteit tekort te doen. De applicatie focust op gebruiksgemak voor patiënten; voor de arts en triagist is de techniek van beeldverbetering belangrijk. De ontwikkeling van de applicatie is gebaseerd op ervaringen uit de huisartsenpraktijk.

Sendi vereist geen installatie van soft- of hardware. De patiënt kan hoge-resolutie foto’s versturen via een beveiligde, eenmalige link. De applicatie is zo ingericht dat ook de niet-digitaalvaardige patiënt ermee kan werken. Aanwijzingen en begeleiding verlopen via sms. Er is keuze uit twaalf talen. Sendi voldoet aan de geldende wet- en regelgeving op het gebied van privacy (AVG).

Door ingebouwde beeldverbetering kan de arts of triagist een betere beoordeling maken van de ingangsklacht of het fotoconsult inzetten als verrijking van de triage. Is de diagnose duidelijk, dan ontvangt de patiënt een behandeladvies en eventueel voorgeschreven medicatie. Ook kan de arts of triagist op basis van de beelden beslissen dat praktijkbezoek noodzakelijk is.

vrijdag 21 oktober 2022

Menselijke huid beter in kaart gebracht met modellen en deep learning

Met enkel een scan van je gezicht en enkele basisgegevens zoals lengte en gewicht weet wiskundige Alessio Gallucci van de TU Eindhoven een scan van het totale lichaam te maken. Met deep learning-technieken verbeterde hij de 3D-analyse.

Een globale schatting van het huidoppervlak of lichaamsvorm kan voor medisch specialisten een belangrijk middel zijn. Bijvoorbeeld bij het bepalen hoeveel huid er verbrand is bij een patiënt met ernstige brandwonden. Of bij het berekenen van de juiste hoeveelheid chemotherapie die een patiënt moet krijgen aan de hand van het totale lichaamsoppervlak.  

Volgens Gallucci leveren de huidige schattingen te vaak onnauwkeurige resultaten op. Een full body scan is wel heel precies, maar is duur en genereert erg veel data.

Naast het classificeren van mogelijk kwaadaardige huidaandoeningen, programmeerde Gallucci zijn computer vision methodes ook zo dat huidharen met grote precisie te tellen zijn. Dat kan nuttig zijn voor het verbeteren van persoonlijke verzorgingsapparaten zoals scheer- of epileerapparaten, maar ook laat hij zien dat door training van de kunstmatige neurale netwerken de hoeveelheid huidhaar geen belemmering meer is tijdens het analyseren van een verdachte huidplek.

dinsdag 18 oktober 2022

Samsung breidt ecosysteem voor gezondheid en wellness uit

Samsung heeft voorafgaand aan de Samsung Developer Conference 2022 (SDC2022) een reeks nieuwe tools onthuld. Dit zal softwareontwikkelaars helpen bij het bevorderen van de gezondheid, veiligheid en het welzijn van consumenten wereldwijd.

​Samsung werkt samen met een aantal marktleiders aan de ontwikkeling van gepersonaliseerde gezondheidsdiensten, waarbij veiligheid een van de focusgebieden is. Samenwerkingen op dit gebied zullen nieuwe preventieve oplossingen opleveren die het verkeer veiliger maken. Bijvoorbeeld door tekenen van vermoeidheid en stress van verkeersdeelnemers in een vroeg stadium te detecteren.

​Onze samenwerking met Tobii, een bedrijf dat software ontwikkelt om slaperigheid te monitoren, is daar een voorbeeld van. Met de Samsung Privileged Health SDK Tobii kunnen de Galaxy Watch-sensoren in realtime de hartslag meten en het slaperigheidsniveau van de gebruiker bepalen. Harman, ​ een marktleider op het gebied van verbonden technologie in de auto, heeft onlangs Ready Care geïntroduceerd: een complete oplossing voor veiligheid en comfort van autobestuurders. Naast het meten van afleiding, vermoeidheid en vitale functies, kan Ready Care de cognitieve belasting en het stressniveau van bestuurders monitoren. Op basis daarvan worden suggesties gegeven voor alternatieve routes die stress verminderen.

​Health Services biedt API's waarmee ontwikkelaars de krachtige sensoren en algoritmen op de Galaxy Watch kunnen gebruiken voor nauwkeurige gezondheidsoplossingen. De nieuwe API voor valdetectie verhoogt de veiligheid van gebruikers en maakt de weg vrij voor nieuwe oplossingen. Door verschillende Galaxy Watch-sensoren te combineren, zoals de versnellingsmeter en de gyroscoop, detecteert de Galaxy Watch een gebruiker die struikelt of valt. Met de Galaxy Wearable-app kunnen Galaxy-gebruikers zelfs de gevoeligheidsniveaus aanpassen. Slaap-tracking detecteert rusteloze bewegingen waardoor gebruikers een completer beeld van de slaapcyclus krijgen. Zo opent deze API allerlei nieuwe mogelijkheden voor zowel ontwikkelaars als gebruikers.
 
Health Connect is momenteel beschikbaar als bèta en biedt gecentraliseerd privacybeheer waardoor er makkelijk toestemming kan worden gegeven voor het gebruik van gegevens uit gezondheids- en fitness-apps. Samsung Health en Fitbit gaan samen met toonaangevende gezondheids- en fitness-apps als Leap Fitness, MyFitnessPal en Withings, een meer holistische wellness-ervaring mogelijk maken via Health Connect. Na toestemming van de gebruiker kunnen app-ontwikkelaars bepaalde Health Connect-gegevens gebruiken in hun eigen applicaties.

maandag 17 oktober 2022

Longkanker opsporen met e-neus

Is het mogelijk om aan uitademingslucht van mensen te ruiken of zij longkanker hebben? Sharina Kort, longarts in opleiding in MST, promoveerde onlangs aan de Universiteit Twente op haar onderzoek hiernaar.

De neus is in vier ziekenhuizen met 376 mensen getraind om longkanker in de uitademingslucht te herkennen. Vervolgens hebben zij dit in een nieuwe groep van 199 mensen bevestigd.

Onderzoek met een e-nose zou een snellere, goedkopere, en minder vervelende manier kunnen zijn om longkanker op te sporen dan de huidige onderzoeken. Nu worden biopten (hapjes), uit bijvoorbeeld de longen, genomen. Met e-nose onderzoek heb je snelle resultaten, waardoor de tijd waarin een patiënt in onzekerheid zit, korter wordt.

De volgende stap is het bepalen waar in het onderzoekstraject de elektronische neus het beste ingezet kan worden en de meeste voordelen oplevert voor de patiënt.

dinsdag 11 oktober 2022

Start MedTech Twente Week

Van 2 t/m 4 november 2022 vindt de eerste editie van de MedTech Twente Week plaats. Het succes van het TechMed Event is uitgebouwd tot een breed meerdaags programma voor onder meer onderzoekers, corporates, startups, medici, studenten en investeerders.

Er is volop aandacht voor medisch technologisch onderzoek, het naar de markt brengen en implementeren van MedTech innovaties, het versnellen van MedTech business en het leggen van nieuwe verbindingen. Samen versterken we onze toekomstige gezondheidszorg met medische technologie.

Tijdens de drie dagen in de MedTech Twente Week (MTTW) spreken diverse (internationale) koplopers en stakeholders uit de onderzoekswereld, het bedrijfsleven en de zorg over hoe zij bezig zijn met MedTech-innovaties.  

De MTTW begint met het TechMed Event op woensdag 2 november. Op donderdag 3 november volgt het MedTech Business Event en de week sluit op 4 november af met het MedTech Talent Event en de Robotics Summit 2.0.

Tijdens het MedTech Business Event ligt de focus op het versnellen van MedTech-innovaties. Met de juiste financieringsbronnen, faciliteiten en een krachtig netwerk kunnen innovaties en startups de volgende stap zetten. In diverse sessies schenken we onder meer aandacht aan het financieringslandschap voor MedTech bedrijven in Twente, organiseren we een Angel Meetup en laten we zien hoe spin-offs ontstaan bij Universiteit Twente. Wil je de grens over met je MedTech-innovatie? Sluit dan aan bij de informatiesessies over internationalisering. Kom te weten welke pad je moet bewandelen om te voldoen aan de Europese of Amerikaanse medische regelgeving. Hoe betreed je succesvol de Duitse markt? En: wat kunnen we leren van de medische innovatieclusters in Frankrijk?

maandag 10 oktober 2022

Willem Mulder is benoemd tot hoogleraar Precision Medicine aan het Radboudumc.

Hij ontwikkelt nieuwe medicijnen voor immuuntherapie tegen kanker, ontstekingen, afstotingsreacties en infectieziekten. Een intensieve samenwerking met de TU Eindhoven en het technologiebedrijf BioTrip maken een efficiënte en complete ontwikkeling van medicijnen mogelijk van de labtafel tot in de patiënt.

Mulder is voor de vierde keer in zijn leven benoemd tot hoogleraar. Ditmaal bij de afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc. Eerder was hij al hoogleraar aan de Icahn School of Medicine in New York, aan Amsterdam UMC en aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Mulder ontwikkelt met zijn team immuuntherapie tegen kanker, ontstekingen, afstotingsreacties na transplantatie en infectieziekten, zoals COVID-19. Daarbij behandelt hij niet direct de ziekte, maar stuurt het afweersysteem in een bepaalde richting, zodat het lichaam zelf aan de slag gaat.

Voor die immuuntherapie gebruikt Mulder lichaamseigen materialen op nanoschaal, die specifiek aan afweercellen kunnen binden. Die nanomaterialen zijn geladen met medicijnen. Zo werken ze als een soort koeriersdienst in het lichaam om medicijnen op de juiste plek af te leveren. Die medicijnen, zoals RNA of eiwitten, kunnen eenmaal aangekomen bij de afweercellen hun werk doen. Ze zetten de afweercellen op een natuurlijke manier aan tot bepaalde acties.

De onderzoekers sturen de afweerreactie al in een heel vroeg stadium. ‘We mikken op het aangeboren deel van het afweersysteem, minder op het verworven deel’, legt Mulder uit. ‘Bij een transplantatie van een orgaan bijvoorbeeld, bestaat de huidige standaard behandeling uit medicijnen die het geactiveerde afweersysteem onderdrukken. Maar daardoor zijn mensen vatbaar voor infecties en het ontwikkelen van kanker. Wat wij doen is voorkomen dat het afweersysteem geactiveerd raakt. We richten ons daarbij op voorlopers van afweercellen in het beenmerg.’

En met succes: zo leven twee proefdieren inmiddels al twee jaar met een getransplanteerd hart, zonder dat ze ooit de traditionele medicijnen hebben gekregen die het afweersysteem onderdrukken. Ze kregen alleen de natuurlijke nanomaterialen met medicijnen die zich richten op het aangeboren afweersysteem. Mulder is nu druk bezig met de doorvertaling naar mensen.

De technologie waar Mulder mee werkt is grotendeels gepatenteerd. Dat intellectuele eigendom is ondergebracht in een bedrijf voor biotechnologie, genaamd Biotrip BV.

woensdag 5 oktober 2022

Ramphastos Investments grootaandeelhouder medisch robotiseringsbedrijf R-Solution Medical

Ramphastos Investments, de investeringsmaatschappij van ondernemer en investeerder Marcel Boekhoorn, is grootaandeelhouder geworden van R-Solution Medical, pionier op het gebied van geautomatiseerd verpakken van herbruikbare medische instrumenten voor ziekenhuizen en zorginstellingen.

Het in 2017 opgerichte bedrijf verwacht met de investering van Ramphastos Investments haar nationale en internationale groeiambities te versnellen.

Het controleren, verpakken en naar de juiste afdeling sturen van herbruikbaar medisch instrumentarium wordt traditioneel handmatig gedaan op Centrale Sterilisatie Afdelingen van ziekenhuizen. Mariska van der Vliet en Niels Welling waren werkzaam in de medische sector en zagen grote kansen om dit proces te verbeteren.

R-Solution heeft inmiddels twee inpakrobots met gepatenteerde technologieën en processen in ziekenhuizen geïnstalleerd en er vinden gesprekken plaats met verscheidene medische instellingen en gerenommeerde internationale distributeurs.

woensdag 28 september 2022

Volgende stap met digitaal contact in de zorg

Eenvoudig contact tussen zorgverleners onderling is cruciaal om voor patiënten zorg op de juiste plek te bieden. De wens om communicatieplatform BeterDichtbij ook voor contact met collega’s in te zetten, hebben zorgverleners en zorgorganisaties daarom al langer. BeterDichtbij maakt dit nu mogelijk met de ontwikkeling van BeterDichtbij Collega.

De eerste ziekenhuizen die deze nieuwe module gaan inzetten zijn het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis samen met de thuiszorg en huisartsen in de regio.

Bij regionale samenwerking speelt contact tussen zorgverleners een grote rol. Hoe makkelijker zij elkaar kunnen vinden over een specifieke patiënt of om kennis met elkaar uit te wisselen, hoe beter we als sector de zorg van de toekomst in kunnen richten. Zorg voor patiënten zal steeds vaker in netwerken plaatsvinden.

BeterDichtbij wordt momenteel bij 42 Nederlandse ziekenhuizen en zorgorganisaties ingezet, voor inmiddels 350.000 actieve patiënten. Mede met ondersteuning van alle Nederlandse ziekenhuizen die participeren in BeterDichtbij, via de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), is BeterDichtbij Collega ontwikkeld. Doel is samenwerking tussen ziekenhuizen en hun zorgpartners te ondersteunen en BeterDichtbij als landelijke dienst voor digitale communicatie in de zorg gezamenlijk verder uit te bouwen.

BeterDichtbij Collega maakt het mogelijk om contact met collega’s te leggen op het moment dat het hen uitkomt. “Zorgverleners zoeken veel contact met collega’s binnen en buiten het eigen ziekenhuis of zorgorganisatie. Telefonisch lopen ze elkaar daarbij vaak mis, en bovendien onderbreekt dit het werk altijd voor een van de twee partijen. Dan kan je mailen, maar dan belandt die ene vraag tussen de nieuwsbrief en andere e-mails,” licht Godfried Bogaerts toe. “Wij maken asynchroon digitaal contact mogelijk, dat je bovendien als afdeling, praktijk of poli gezamenlijk beheert. Op deze manier maken we digitale communicatie minder afhankelijk van één persoon, loop je elkaar minder mis en krijg je altijd reactie op je bericht of vraag.”

Zorgverleners kunnen via BeterDichtbij Collega eenvoudig berichten uitwisselen, samen met bijvoorbeeld een foto, bestand, link of video. Het is ook mogelijk om BeterDichtbij Collega in te zetten voor bijvoorbeeld een meekijkconsult, maar de verwachting is dat het voornamelijk het veelvuldige telefonisch contact vervangt. Contact kan daarbij over een specifieke patiënt gaan die ook BeterDichtbij gebruikt, maar ook over algemene vragen of om kennis uit te wisselen. Het wordt op termijn ook mogelijk om eenvoudig als zorgverleners onderling met elkaar te beeldbellen via BeterDichtbij Collega, iets wat al op grote schaal wordt gedaan met patiënten via BeterDichtbij.

De eerste organisaties die starten met BeterDichtbij Collega in oktober 2022 zijn het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en het Zuid-Hollandse Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Deze organisaties zetten BeterDichtbij Collega in voor verschillende scenario’s: tussen ziekenhuizen onderling en voor digitaal contact met huisartsen en thuiszorgorganisaties. Op basis van hun ervaringen, wordt de dienst doorontwikkeld en verder uitgebreid. Vanaf januari 2023 is BeterDichtbij Collega voor alle zorgorganisaties beschikbaar.

dinsdag 27 september 2022

Tweede Kamer stemt in met wet over elektronische uitwisseling patiëntgegevens

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag ingestemd met een wetsvoorstel  over het elektronisch uitwisselen van patiëntgegevens.

Het gaat om de zogenoemde Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) diende daarvoor vorig jaar een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer.

Het voorstel moet nu nog door de Eerste Kamer worden behandeld.

Volgens minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zitten zorgverleners en patiënten al jaren te wachten op de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens. Dat zou hun werk makkelijker moeten maken.

Kunstmatige intelligentie kiest de beste behandeloptie bij borstkanker

Om de kansen op een succesvolle operatie bij borstkanker te vergroten, ondergaan patiënten voorafgaand aan de operatie soms chemotherapie om de tumor te verkleinen. Die therapie werkt niet altijd, maar heeft wel nare bijwerkingen.

Onderzoekers kunnen met kunstmatige intelligentie voorspellen voor wie pre-operatieve chemotherapie zinvol is en voor wie niet. Maar wie laat zo’n ingrijpende beslissing over aan een computer?

In een groot internationaal onderzoek maken Maastrichtse onderzoekers de vertaalslag van de techniek naar de praktijk, om het vertrouwen in kunstmatige intelligentie te vergroten.

e Maastrichtse hoogleraar Philippe Lambin ontwikkelde een methode om kunstmatige intelligentie in te zetten bij medische beelden, zoals MRI-, CT-, of PET-scans. Deze methode wordt ‘radiomics’ genoemd. In het geval van borstkanker leert een computersysteem aan de hand van MRI-scans om het onderscheid tussen tumoren die verkleinen door chemotherapie, en tumoren waarop chemotherapie geen effect heeft.

Bij MRI-scans van nieuwe patiënten bepaalt het systeem vervolgens of chemotherapie succesvol zal zijn, bijvoorbeeld op basis van de vorm en de structuur van het tumorweefsel. Is dat niet het geval, dan kan de patiënt chemotherapie bespaard blijven, en kan er sneller naar alternatieve behandelingen worden gekeken.

maandag 26 september 2022

Depressie behandeld met elektroden in de schedel

Startup Inner Cosmos heeft bij de eerste patiënt een implantaat ingebracht om zo een ernstige depressie te behandelen. Met de elektroden in de schedel zijn elektrische pulsen naar specifieke delen van het brein te sturen.

De technologie van Inner Cosmos doet denken aan die van Neuralink van Elon Musk. Dat bedrijf werkt aan hersenimplantaten waarmee mensen computers kunnen aansturen.

Daarnaast begon een andere startup, Synchron, onlangs met zijn eerste Amerikaanse proef met een hersen-computerinterface.

De operatie van Inner Cosmos is eenvoudiger, waardoor meer mensen er waarschijnlijk voor open staan.

maandag 19 september 2022

Minister Kuipers wil faxgebruik in de zorg via wetgeving elimineren

Minister Kuipers van Volksgezondheid wil het gebruik van de fax in de zorg verbannen via een wet. De bewindsman vindt het tijd voor een faxit, zo liet hij weten tijdens een debat in de Tweede Kamer over de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz).

De Wegiz moet ervoor zorgen dat de gegevensuitwisseling tussen zorgverleners in sommige gevallen verplicht elektronisch gaat.

Volgens Kuipers heeft de zorg de afgelopen jaren grote stappen gezet in het digitaliseren van gegevens en is Nederland de eerste fase van papier naar digitaal voorbij.

Het doel van de Wegiz is volgens Kuipers dat systemen straks met elkaar kunnen communiceren, wat het eenvoudiger voor zorgverleners moet maken om gegevens met elkaar te delen.

vrijdag 16 september 2022

Onderzoekers willen AI die ziektes herkent op basis van stemgeluid

Onderzoekers willen met een databank van menselijke stemmen technologie ontwikkelen die ziektes kan herkennen, puur op stem. Het gaat daarbij om onder meer ernstige ziektes zoals Alzheimer en kanker.

Op basis van de dataset wordt dan later een AI-model gebouwd. Interessant bij dit project is dat de eigenlijke stemgegevens opgeslagen blijven in het ziekenhuis of de gezondheidsorganisatie waar ze werden afgenomen.

Het project wordt financieel gesteund door het Amerikaanse National Institutes of Health.

donderdag 15 september 2022

CoronaMelder-app wordt definitief afgeschaft

Zorgminister Ernst Kuipers wil de tijdelijke wet die het gebruik van de CoronaMelder-app mogelijk maakt niet meer verlengen.

De CoronaMelder, die ons waarschuwde als we in de buurt waren geweest van een besmette persoon, werkt al sinds april niet meer. Met de tijdelijke wet kan de app weer kan worden geactiveerd. Op 10 oktober wordt die wet in principe opgeheven.

Het aantal coronabesmettingen is Kuipers relatief klein en er worden nog maar weinig mensen met corona opgenomen in ziekenhuizen en op de ic's.

Experts twijfelen of het niet verlengen van de tijdelijke wet de juiste beslissing is.

dinsdag 13 september 2022

Privacy First: EPD-lobby wil in 2011 weggestemd patiëntendossier terug

Belangenorganisaties in de zorg lobbyen voor het opnieuw invoeren van het Elektronisch Patiëntendossier zoals dat in 2011 unaniem werd verworpen door de Eerste Kamer. De organisatie Privacy First is er niet blij mee.
 
Het thema ‘digitale zorgcommunicatie’ is al sinds de verwerping van het Landelijk Elektronisch Patiëntendossier in 2011 een hoofdpijndossier. Sindsdien werden meerdere pogingen gedaan om nieuwe wetgeving te maken voor een digitaal uitwisselingssysteem in de zorg. Dit bleef al die tijd zonder werkbare oplossing; de nieuwe zorgcommunicatiewet die er nu ligt, is de derde poging in elf jaar.
 
De belangrijkste reden voor de ontbrekende voortgang is dat partijen zoals zorgverzekeraars, zorgkoepels en patiëntenorganisaties ook na het verwerpen van het EPD in 2011 bleven vasthouden aan het systeem dat daarvoor was bedacht, het Landelijk Schakelpunt (LSP). De wijze waarop het LSP is ingericht, leidt volgens Privacy First tot verschillende problemen die in de weg staan aan een effectieve én veilige uitwisseling van medische gegevens.
 
Zo is het in het LSP niet mogelijk om als zorgverlener gericht informatie naar een andere zorgverlener te sturen, terwijl dit soort berichten de hoofdmoot is van communicatie in de zorg. Gegevens delen met andere zorgverleners kan in het LSP slechts door deze op voorhand breed raadpleegbaar te maken voor gehele categorieën zorgverleners. Deze werkwijze sluit bij het overgrote deel van de zorgcommunicatie niet aan op de praktijk en is in strijd met het medisch beroepsgeheim.
 
Nieuwe wet biedt eindelijk uitkomst
 
Inmiddels bestaan er nieuwe systemen die specifiek ontworpen zijn om behandelinformatie één-op-één te delen tussen zorgverleners, zoals bij een doorverwijzing van de huisarts naar een specialist. De nieuwe wet voor zorgcommunicatie, de Wet Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg (WEGIZ), maakt het mogelijk om deze verschillende systemen naast elkaar te laten functioneren. Zo zou het voor spoedeisende situaties nuttig zijn om – via een systeem zoals het LSP – op voorhand noodgegevens over allergieën, medicijngebruik en contra-indicaties beschikbaar te stellen. Voor doorverwijzingen kunnen systemen worden gebruikt die zijn gebouwd om specifieke behandelinformatie naar een andere zorgverlener te sturen.
 
Grote belangenpartijen in de zorg zoals zorgkoepels, verzekeraars en de Patiëntenfederatie staan echter niet open voor de nieuwe mogelijkheden die de WEGIZ biedt. Het zogeheten Informatieberaad Zorg, waar zorgkoepels en verzekeraars sinds 2014 vergaderen over nieuwe oplossingen, droeg sinds haar bestaan alleen oplossingen aan die gebruik maakten van het LSP. Ook het recent gelekte Integraal Zorgakkoord, waarin de lijnen van het toekomstig zorgbeleid worden uitgezet, bevat een uitgebreide bijlage over gegevensuitwisseling waarin uitsluitend wordt gesproken over uitwisselingen zoals die volgens de inrichting van het LSP verlopen.
 
De recente ontwikkeling van het toestemmingsportaal Mitz wordt gepresenteerd als iets nieuws, maar verandert niets aan deze situatie, omdat op de achtergrond nog steeds gebruik wordt gemaakt van het LSP, met al haar beperkingen en tekortkomingen.
 
“Het lijkt er alleszins op dat de partijen die dit zorgakkoord hebben opgesteld, niet voornemens zijn om de WEGIZ als wettelijk kader aan te houden”, stelt Privacy First in een actuele brief aan de Tweede Kamer. Daarom moet Minister Kuipers de regie in handen nemen en deze niet langer in handen leggen van de partijen die al elf jaar lang dezelfde niet-werkende oplossingen aanleveren.
 
De partijen die nu ijveren voor het alsnog invoeren van één landelijk systeem, zijn allen betrokken bij de vereniging VZVZ, dat na het wegstemmen van het EPD werd opgericht om het systeem privaat door te zetten. Gefinancierd door jaarlijks vele miljoenen aan premiegeld vanuit zorgverzekeraars bleven de betrokken partijen de afgelopen elf jaar het EPD, dat nu LSP heet, pushen. Ook nu gaan ze hiermee door, terwijl er een wet op tafel ligt die de problemen die leidden tot verwerping van het EPD, kan ondervangen.
 

vrijdag 2 september 2022

Slimme horloge Huawei brengt gezondheidsmonitoring naar de pols


Huawei blijft naar eigen zeggen investeren in zijn gezondheids- en fitnessoplossingen met een nieuw HUAWEI Health Lab. Experts en onderzoekers ontwikkelen samen met 80 wereldwijde medische instellingen nieuwe apparaten en software die bijdragen aan een gezonde levensstijl.

De HUAWEI WATCH D brengt gezondheidsmonitoring naar de pols en maakt het mogelijk om overal en in realtime het ECG en de bloeddruk te meten.

De HUAWEI WATCH D en andere compatibele apparaten zijn nu medisch gecertificeerd in Europa, zodat gebruikers erop kunnen vertrouwen dat de informatie die ze krijgen van hun wearable accuraat is.

Bij traditionele smartwatches wordt de nauwkeurigheid van de bloeddrukmeting vaak beïnvloed door de draagpositie op de pols. Dankzij de hoge-resolutie druksensor, feedback druk controlecircuit en low-flow luchtweg van HUAWEI WATCH D, kan het nauwkeurige drukmeetsysteem een drukmeetfout binnen ±3mmHg handhaven, waardoor gebruikers altijd en overal de bloeddruk kunnen meten.

De HUAWEI WATCH D is licht en weegt slechts 40,9 gram. De wearable heeft meer dan 70 workout programma’s en meerdere functies voor gezondheidsmonitoring, zoals de hele dag SpO2 monitoring, huidtemperatuur detectie en stress monitoring.

donderdag 25 augustus 2022

Antwerpse ziekenhuizen zetten drone in om menselijk weefsel te vervoeren

In Antwerpen is dinsdag een drone ingezet om menselijk weefsel te transporteren boven stedelijk gebied tussen verschillende ziekenhuiscampussen.

Het gaat om een testvlucht tussen Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en GZA Ziekenhuizen.

De ziekenhuizen bereiden zich hiermee voor op de nieuwe luchtvaartwetgeving die in 2023 in werking treedt.

Transport per drone is sneller, betrouwbaarder, milieuvriendelijker en goedkoper dan transport over de weg', klinkt het.

dinsdag 23 augustus 2022

'Inzetten op zorgrobot wordt steeds realistischer'

Bij het startsein voor het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) vorige maand, schreef VWS-minister Conny Helder aan de Tweede Kamer dat beeldbellen en robots de norm worden in de ouderenzorg van de toekomst. Dat is nodig om de zorg minder duur en arbeidsintensief te maken. Maar is het realistisch?

Hoogleraar David Abbink van de TU Delft zegt in een artikel van de NOS dat het idee dat robots een snelle oplossing kunnen zijn voor de personeelstekorten wordt overschat. Toch gaat het sneller dan je denkt. Het is zeker een uitdaging maar onder druk van de grote knelpunten in de zorg gaat het steeds sneller. Om te voorkomen dat mensen buiten de zorg vallen moet het roer om en zal er meer op afstand en via digitale kanalen gewerkt moeten worden. Voor de omslag trekt het kabinet 770 miljoen euro uit.

Dit is een expertquote van Henk Herman Nap, Vilans, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Robot voorkomt straks dat ouderen medicijnen vergeten, voorziet Helder

In de huidige praktijk wordt al met verschillende systemen getest. Bijvoorbeeld in het GUARDIAN-project. Daarin ontwikkelen men een sociale robot die mantelzorgers ontlast door interactie met thuiswonende ouderen.

Het driejarige project begon in februari 2020 en is een samenwerking tussen Vilans en nationale en internationale partners. Zorggroep Noordwest-Veluwe (ZNWV) begint nu de beta-testen hiermee. De zorgrobot dient als metgezel en communiceert met gebruikers in het comfort van hun eigen huis. Het herinnert ze eraan om te eten, te drinken of medicijnen in te nemen en helpt bij het bieden van dagelijkse structuur.

maandag 22 augustus 2022

Studententeam Project MARCH onthult volledig dynamisch en breingestuurd exoskelet

 
Vrijdag onthulde studententeam Project MARCH het nieuwe prototype van haar exoskelet, de MARCH VII. Tijdens het Project MARCH evenement in de Maassilo in Rotterdam liet het studententeam in een live demonstratie de verschillende vernieuwingen aan het exoskelet zien.

Koen van Zeeland, de bestuurder van het exoskelet, heeft een pad afgelegd met meerdere obstakels waarmee het team erin is geslaagd om volledig dynamisch te lopen. Daarnaast heeft Project MARCH voor het eerst het exoskelet laten lopen door middel van breinaansturing. Een exoskelet is een gemotoriseerd robotisch pak, dat het mogelijk maakt dat iemand met een dwarslaesie weer op kan staan en kan lopen.

Scheefliggende stenen, opstapjes en onverwachte obstakels: het overwinnen hiervan is met de MARCH VII een stuk eenvoudiger geworden. Dankzij twee dieptecamera’s wordt de omgeving gescand en is het mogelijk om voor iedere stap de ideale voetpositie te bepalen. Eerder was het nodig om voor ieder opstapje te stoppen en een looppatroon te kiezen voordat doorgelopen kon worden. Dit jaar zijn de voorgeprogrammeerde looppatronen door deze dynamische manier van lopen verleden tijd geworden.

Dit jaar is een gigantische stap gezet in de exoskelet technologie op het vlak van breingestuurd lopen. Het zevende team van Project MARCH heeft na veel onderzoek op dit gebied laten zien dat aansturen van het exoskelet mogelijk is met elektro-encefalografie (EEG). Op het moment dat bestuurder Koen, denkt aan lopen, worden deze signalen door middel van EEG waargenomen en gestuurd naar het exoskelet. Hierdoor wordt het exoskelet aangestuurd en begint Koen met lopen.

dinsdag 16 augustus 2022

'Data van 48,5 miljoen Chinese gebruikers corona-app op straat'

Een online hacker houdt vol dat hij persoonlijke gegevens van 48,5 miljoen gebruikers van een corona-app in Shanghai, China heeft bemachtigd. De complete database wordt voor zo'n 4000 dollar te koop aangeboden op een hackersforum.

De corona tracking-app is verplicht in de stad om toegang te krijgen tot openbare plaatsen en evenementen.

Het is al de tweede keer in korte tijd dat aanvallers grote hoeveelheden data stelen bij Chinese overheden.

maandag 15 augustus 2022

Door UT ontworpen nanodeeltjes trainen immuuncellen om kanker te bestrijden

Wetenschappers van de onderzoeksgroep Advanced Organ Bioengineering and Therapeutics (faculteit TNW, TechMed Centrum) publiceerden onlangs hun nieuwe immuuntherapie tegen kanker in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. In hun onderzoek ontwikkelden prof. dr. Jai Prakash en zijn team nanodeeltjes die de 'slechte' immuuncellen van het lichaam trainen om kanker te bestrijden.

Binnen het kankeronderzoek wordt steeds bekender dat tumorcellen sommige specifieke macrofagen kunnen veranderen om de tumor te helpen groeien.

Macrofagen zijn cellen die fungeren als de stofzuigers van je immuunsysteem. Normaal gesproken vangen ze indringers op en vernietigen ze, maar tumorcellen kapen deze cellen om ze te helpen zich door het hele lichaam te verspreiden.

Prakash en zijn team ontwierpen nanodeeltjes die deze tumor-ondersteunende 'slechte' macrofagen trainen tot cellen die tumoren bestrijden. Maar voordat ze met deze training kunnen beginnen, moeten deze minuscule (100-200 nanometer diameter) celachtige deeltjes eerst de macrofagen vinden.

In hun publicatie laten de onderzoekers niet alleen zien dat ze de gekaapte macrofagen opnieuw kunnen trainen om de tumorgroei met 70 procent te remmen in muizen met borskanker: De getrainde macrofagen voorkwamen dat de tumorcellen het longweefsel 'klaarmaakten' om tumorcellen te ontvangen - een proces dat voorafgaat aan uitzaaiing. Een tumorcel die de longen bereikte kon geen nieuwe tumor starten omdat het weefsel daar nog niet op was voorbereid.

woensdag 10 augustus 2022

TikTok-eigenaar koopt Chinese ziekenhuizen

ByteDance heeft het bedrijf Amcare Healthcare overgenomen voor zo'n 10 miljard yuan, omgerekend een kleine 1,5 miljard euro.

Amcare heeft vrouwen- en kinderziekenhuizen in grote steden als Peking en Shenzhen.

Grote techbedrijven doen steeds meer op het vlak van gezondheidszorg. Zo had ByteDance al langer de gezondheid-app Xiaohe, een app die concurreert met Alibaba Health

Specsavers wil investeren in teleconsultatie

Soecavers wil zich meer gaan toeleggen op teleconsultatie, waarbij mensen de beste zorg zo dicht mogelijk bij huis krijgen zonder onnodige doorverwijzing. Dat maakt het bedrijf bekend bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

Het bedrijf heeft ‘optometrie op afstand’ ontwikkeld. Tijdens een zogeheten ooggezondheidsonderzoek wordt de ooggezondheid van de klant in de winkel op een laagdrempelige manier met innovatieve apparatuur gemeten; vervolgens beoordeelt de optometrist op afstand binnen 48 uur alle gegevens uit deze metingen en kijkt deze of er verder onderzoek of een verwijzing naar de oogarts nodig is.

Omdat optometristen op afstand geen tijd kwijt zijn aan reizen, niet-optometrische werkzaamheden en de begeleiding van mensen tijdens het onderzoek, kunnen zij meer beoordelingen doen op een werkdag en is hun productiviteit hoger. Hierdoor worden andere professionals in de oogzorgketen ontlast en wordt de oogzorg betaalbaarder.

Alle 143 winkels van Specsavers gaan dit najaar al optometrie op afstand in de vorm van het ooggezondheidsonderzoek aanbieden. In navolging hiervan, onderzoekt Specsavers de mogelijkheden van teleconsultatie tussen de audicien en de KNO-arts voor hoorzorg. Om ook hier onnodige doorverwijzingen te voorkomen en hoorzorg toegankelijk te houden.

dinsdag 9 augustus 2022

Tandartsenorganisatie betaalt cyberafpersers

Colosseum Dental Benelux heeft losgeld betaald aan cybercriminelen die het systeem van de tandartsenorganisatie wisten binnen te dringen.

Door de ransomwareaanval zijn zo'n 120 Nederlandse tandartspraktijken tijdelijk gesloten.

Het overkoepelende bedrijf kon naar eigen zeggen niet anders dan de criminelen betalen: 'De zorg voor onze patiënten heeft onze allerhoogste prioriteit en was aanleiding voor Colosseum Dental om contact te leggen met de cyberaanvallers en afspraken te maken over teruggave en veiligheid van onze data. Alleen op deze manier konden wij op deze korte termijn het risico voor alle betrokkenen minimaliseren en de praktijkvoering relatief snel weer herstellen.'

dinsdag 2 augustus 2022

'Robots zijn een must in de gezondheidszorg'

Tijdens zijn promotie in 2008 waarschuwde arbeidssocioloog Fabian Dekker er al voor: enorme krapte op de arbeidsmarkt door vergrijzing.

Jammer genoeg is daar weinig mee gedaan. Technologie kan een uitkomst bieden, zegt Dekker. Robotarmen kunnen heel goed mensen wassen en arbeidstekorten in de zorg opvullen.

Vergeleken met andere Westerse landen doet Nederland weinig aan technologische innovatie rond AI en big data. Volgens Fabian Dekker komt dat vooral omdat de arbeid in Nederland te goedkoop is. Dat maakt de stap om technologie in te zetten groot, terwijl je het bijna overal kunt inzetten.

In de juridische sector kan je rechterlijke vonnissen automatiseren. Er bestaan robotadvocaten. Op Schiphol kan het natuurlijk ook efficiënter. Dat het niet gebeurt heeft niet alleen met kosten te maken, maar ook omdat de technologie nog niet zo ver is.

We zitten volgens Dekker in een zorginfarct. We moeten met steeds minder zorgverleners, steeds meer zorg geven. Daarom zijn er heel veel zorgmedewerkers nodig. Volgens Dekker is automatiseren onderdeel van de oplossing, maar zijn er nog veel hobbels om te nemen: 'Er is nog veel onbekendheid over wat er precies allemaal kan met robots. En in de gezondheidszorg heb je ook met de eindgebruiker te maken. De ouderen, de omgeving en de zorgprofessionals, die er uiteindelijk mee moeten gaan werken.'

maandag 1 augustus 2022

De volgende stap in de intuïtieve aansturing van bionische benen

De Universiteit Twente heeft in samenwerking met wereldleider in protheses Ottobock nieuwe prothesetechnologie gedemonstreerd tijdens RehabWeek, een internationaal congres voor de revalidatietechnologiesector.

Deze nieuwe technologie stelt geamputeerden in staat om een robotische prothese aan te sturen als een natuurlijk verlengde van het eigen lichaam. De technologie is gebaseerd op het concept van musculoskeletale modellering en wijkt daarmee af van de veelgebruikte machine learning-methoden.

Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die een amputatie van een ledemaat hebben moeten ondergaan. Ondanks ontwikkelingen in de sector is de functionaliteit van de huidige prothesen voor ledematen nog steeds beperkt.

De onderzoekers creëerden een gedetailleerd digitaal model van iemands been en de organische weefsels binnenin dat been. Het digitale model omvatte een nauwkeurige omschrijving van de verloren spieren, pezen en gewrichten van de geamputeerde. De onderzoekers registreerden EMG-signalen van verschillende plekken in de beenspieren. Deze signalen zijn vervolgens gebruikt om te bepalen op welke wijze de virtuele spieren in het model zouden worden geactiveerd en kracht zouden genereren in de beengewrichten. De voorspelde bewegingskrachten werden vervolgens in realtime naar de robotische prothese gestuurd.

donderdag 28 juli 2022

Kunsthuid zweet op commando

De doorontwikkelde kunsthuid zweet waar en hoeveel de onderzoekers willen. Dit staat in het Angewandte Chemie artikel van Danqing Liu en eerste auteur Yuanyuan Zhan.

Een kunsthuid die op commando kan zweten kan tal van praktische toepassingen hebben. Een gelijkmatig zwetende kunsthuid kan helpen om de oppervlakte van robots te koelen. In sociale toepassingen kan het helpen om de robot zo mens-realistisch mogelijk te maken, en dan hoort zweten erbij. Of denk aan speciaal verband dat gecontroleerd medicijnen kan afgeven aan de menselijke huid, of aan een wondoppervlakte zoals een brandwond.

Die toepassingen worden alleen maar concreter doordat ze met deze nieuwe vinding in staat zijn om tot op enkele micrometers nauwkeurig te kunnen controleren waar de kunsthuid vloeistof uitscheidt. Dat niet alleen, maar de onderzoekers controleren nu ook hoeveel en hoelang de vloeistof door de kunsthuid wordt vrijgegeven, waar de vloeistof zich verzamelt en wanneer het tijd is om de vloeistof weer te absorberen.

dinsdag 26 juli 2022

Eerste succesvolle operatie met op maat 3D-geprinte titanium onderkaak

Na vier jaar intensief onderzoek door het Antoni van Leeuwenhoek en het Nederlandse Mobius 3D Technology (M3DT) is voor het eerst een titanium onderkaak geïmplanteerd bij een hoofd-halskanker patiënt, waarbij de onderkaak volledig is gereconstrueerd op basis van 3D MRI & CT scans van de betreffende patiënt. De operatie is succesvol verlopen.

Tumoren in en rondom de onderkaak worden meestal behandeld door een deel van de onderkaak weg te halen. De onderkaak wordt, indien mogelijk gereconstrueerd met bot elders uit het lichaam (meestal uit het kuit- of scheenbeen).

Nadeel van deze reconstructie-methoden, is dat deze in circa 40 procent van de gevallen breken of dat de schroeven waarmee de strip is bevestigd losgaan. Dit heeft ongekend ingrijpende consequenties voor de betrokken patiënt.

Dit nieuwe implantaat is veel sterker, onder andere doordat de krachten met een verbeterde bevestigingstechniek optimaal verdeeld worden. Het implantaat heeft bovendien van binnen een zogeheten ‘maasstructuur’. Daarmee behoudt het implantaat haar sterkte, terwijl de prothese toch licht aanvoelt voor de patiënt (vergelijkbaar gewicht van bot wordt benaderd). Het implantaat kan niet meer breken en de innovatieve bevestiging zorgt dat het implantaat goed blijft zitten.

maandag 25 juli 2022

Eerste editie van MedTech Twente Week

Van 2 t/m 4 november 2022 vindt de eerste editie van de MedTech Twente Week plaats. Het succes van het bestaande Techmed Event is uitgebouwd tot een breed meerdaags programma voor diverse doelgroepen uit het MedTech ecosysteem. Door onderzoekers, ondernemers, artsen, investeerders en andere experts samen te brengen, kunnen we medtech innovaties nog sneller implementeren.

Epicentrum van de MedTech Twente Week is het Technisch Medisch Centrum, op de campus van de Universiteit Twente en onderdeel van sciencepark Kennispark Twente. Dit jaar bestaat ‘de week’ uit drie dagen, met elke dag een focus op een ander thema. Ambitie is om de week de komende jaren uit te breiden met nieuwe onderdelen en activiteiten. Een overzicht van de evenementen tijdens de MedTech Twente Week 2022:

Op woensdag 2 november wordt afgetrapt met het al bekende TechMed Event. Deze dag staat in het teken van ‘Connecting research and Innovation frontrunners’. Experts delen de nieuwste wetenschappelijke inzichten, medische innovaties en hightech oplossingen die de toekomstige gezondheidszorg sterk gaan beïnvloeden.

In de avond vindt voor de tweede een exclusief Exchange Dinner plaats, waar startups met een MedTech-innovatie kennismaken met en leren van al volwassen MedTech-bedrijven.
Op donderdag 3 november staat business centraal tijdens de MedTech Business Event. Het programma richt zicht op het versnellen van MedTech-innovaties. We maken kennis met mogelijke financieringsbronnen, faciliteiten en een krachtig netwerk van zorgpartijen, investeerders en onderzoekers die innovaties verder kunnen helpen.

Op vrijdag 4 november is het MedTech Talent Event waarbij we getalenteerde studenten op een unieke manier koppelen aan medische technologie en de bedrijven die daar achter zitten. De studenten gaan aan de slag met challenges gebaseerd op uitdagingen die spelen bij MedTech-bedrijven. Er is daarnaast ruimte om elkaar te ontmoeten in de netwerklounge.
Geïnteresseerden in robotica chirurgie zijn van harte welkom bij de Robotics Summit 2.0 dat ook op 4 november plaatsvindt.