maandag 30 januari 2023

6000 banen weg bij Philips

Philips schrapt wereldwijd 6000 banen. In Nederland verdwijnen alleen al 1100 banen, vooral Philips Research in Eindhoven wordt hard geraakt. Bij Philips in Best en op de High Tech Campus in Eindhoven verdwijnen tussen de 700 en 750 arbeidsplaatsen.

De reorganisatie komt bovenop de besparingsoperatie die oktober werd aangekondigd en die al ten koste ging van 4000 banen.

Het nieuws kwam naar buiten bij de bekendmaking van zwakke cijfers over het afgelopen jaar.

Philips wil vooral inzetten op gebieden waar het concern tot de marktleiders kan behoren. Het gaat om beeldgestuurde chirurgie, echografie, patiëntbewaking en persoonlijke verzorging.

woensdag 25 januari 2023

Amazon VS lanceert gezondheidsdienst

Amazon lanceert in de VS een nieuwe gezondheidszorgdienst, RxPass, waarmee Amazon Prime-leden toegang hebben tot meerdere generieke medicijnen voor een vast maandelijks bedrag van 5 dollar.

Dat uiteraard bovenop de jaarlijkse kosten van 139 dollar per jaar bij Amazon Prime, het lidmaatschapsplan dat een versnelde levering van goederen en andere voordelen biedt bij de online retailgigant. Levering van medicijnen onder RxPass, onderdeel van Amazon Pharmacy, is gratis.

De nieuwe dienst, beschikbaar in 42 Amerikaanse staten, biedt toegang tot medicijnen voor meer dan 80 veel voorkomende aandoeningen, waaronder hoge bloeddruk en hoog cholesterol.

RxPass is het nieuwste gezondheidszorginitiatief van Amazon, dat in juli ook al plannen aankondigde om eerstelijnszorgdienst One Medical over te nemen voor 3,9 miljard dollar, en in november Amazon Clinic introduceerde, een gezondheidsdienst die een verscheidenheid aan aandoeningen behandelt, waaronder COVID-19.

Amazon lanceerde zijn Amazon Pharmacy-dienst in november 2020, na de overname van het recept-per-mailbedrijf PillPack in 2018 voor 753 miljoen.

RxPass is niet beschikbaar voor mensen die zijn aangesloten bij Medicare, Medicaid of andere gezondheidsprogramma's van de overheid.

dinsdag 24 januari 2023

EU versterkt kankeronderzoek met nieuw digitaal platform

De Europese Commissie wil een digitaal platform in het leven roepen dat de zorgsector en onderzoekers toegang zal bieden tot grote hoeveelheden kankerbeeldvormingsgegevens.

Bedoeling is een digitale infrastructuur uit te bouwen die databases van kankerbeeldvormingsdata in de lidstaten met elkaar verbindt. Het initiatief 'biedt zeer belangrijke informatie voor de volgende generatie van diagnostiek en behandeling van kanker, en maakt screening nauwkeuriger, vroegtijdiger en toegankelijker'.

De Commissie steekt 18 miljoen euro in het proefproject EUCAIM, of voluit het European Cancer Imaging Initiative.

maandag 23 januari 2023

Winnaars van de Pioneers in Health Care Innovatiefonds vouchers bekendgemaakt

Met een speciaal innovatiefonds stimuleren hogeschool Saxion, de Universiteit Twente (UT), MST, Deventer Ziekenhuis, ZGT en Reggeborgh de duurzame samenwerking tussen de wereld van nieuwe technologie en de medische praktijk. Nadruk ligt op de toepassing van nieuwe technologie in de zorg, die leidt tot patiëntvriendelijkere en betere zorg. De uitreiking vond plaats bij de Hogeschool Saxion in Enschede.

Dit jaar werden 32 voorstellen ingediend, waarvan 11 onderzoeksteams werden beloond met een voucher. Zo is er onder meer een voorstel ingediend over hoe patiënten beter kunnen herstellen na een voetreconstructie met het ‘Twents voetmodel’. In een ander onderzoek wordt gekeken of onbewerkt voedsel leidt tot minder obesitas bij kinderen waarbij een app ouders en kinderen ondersteunt. Een ander onderzoeksvoorstel richt zich op de vraag of we het gebruik en misbruik van opioïden kunnen verminderen met een intellectuele dispenser, waardoor een verslaving aan opioïden mogelijk kan worden tegengegaan. In de bijlage zijn de samenvattingen van deze drie en de andere winnende voorstellen te vinden. Het is nu aan de winnende onderzoeksteams om de haalbaarheid van hun ideeën te testen, om ze verder te ontwikkelen en te evalueren.

Met het PIHC Innovatiefonds stimuleren Saxion, de UT, MST, Deventer Ziekenhuis, ZGT en Reggeborgh de duurzame samenwerking tussen de wereld van de nieuwe technologie en de medische praktijk. Gezamenlijk voorzien de betrokken organisaties jaarlijks een budget van 660.000 euro voor het PIHC Innovatiefonds en zetten zij zich in voor de langdurige voortzetting van het programma.

dinsdag 10 januari 2023

MedTech-bedrijf IMPLICAN haalt 1 miljoen euro aan startkapitaal op

Implican, een bedrijf in medische hulpmiddelen heeft in een eerste investeringsronde 1 miljoen euro opgehaald. Implican ontwikkelt een nieuwe techniek voor het maken van colorectale anastomosen op basis van compressie en primaire wondgenezing. Met behulp van deze investering kan het hulpmiddel verder worden ontwikkeld en kan worden begonnen met de preklinische en klinische tests. De investering is afkomstig van de Nederlandse beleggers NextGen Ventures en de NOM, de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland.

Start-up Implican richt zich op de behandeling van colorectale anastomose die wordt gemaakt na resectie van het rectum of het sigmoïd, vaak vanwege darmkanker. Implican ontwikkelt een nieuwe techniek ‘the anastomotic device’; Door de twee darmuiteinden tussen ringen samen te drukken, wordt de submucosa van beide darmuiteinden net buiten de ringen aan elkaar vastgezet. De lagen zijn steriel en goed doorbloed, waardoor de wond snel geneest. In de momenteel gangbare hechttechnieken worden metalen nietjes gebruikt, hierbij komt tot ongeveer 20% van de gevallen naadlekkage voor, met vervelende gevolgen voor de patiënt. De ringen verlaten de darmen via de natuurlijke weg, zodat er geen vreemd materiaal in het lichaam achterblijft.

dinsdag 3 januari 2023

KPN Health versterkt positie in zorgsector met overname Itzos

KPN Health neemt integratiespecialist Itzos uit Vianen over en zet daarmee de volgende stap in het verder ontsluiten en verbinden van data uit zorginformatiesystemen voor zorginstellingen op landelijk, regionaal en lokaal niveau.

Door datadelen mogelijk te maken, wordt samenwerken tussen zorginstellingen eenvoudiger en wordt zorginformatie digitaal beschikbaar en bruikbaar. De overname past in de ambitie van KPN Health om iedereen op een veilige manier te verbinden met zorg.
 
Het ontsluiten en delen van zorggegevens is nodig om de zorg verder toegankelijk en toekomstbestendig te maken. Iedere Nederlander kan binnenkort vanuit één omgeving zijn medische gegevens inzien. Inzicht in het dossier van verschillende zorgaanbieders zoals het ziekenhuis, huisarts, fysiotherapeut of ouderenzorg. Dit kan met behulp van een PGO (Persoonlijke Gezondheids Omgeving). Dit is een app of website waarin al die gegevens in één overzicht getoond worden en die alleen toegankelijk is voor de gebruiker. Er kunnen ook zelfgemeten gezondheidsgegevens aan toegevoegd worden zoals van een stappenteller of een bloeddrukmeter.
 
KPN Health Exchange is een dienst van KPN die zorginstellingen ondersteunt met data-infrastructuur om zorginformatie, veilig en gestandaardiseerd toegankelijk te maken voor patiënten, zorgprofessionals en eHealth applicaties. Health Exchange is een open ecosysteem en de diensten worden ontwikkeld door KPN, partners en betrokken zorginstellingen. Met KPN Health Exchange behouden zorginstellingen zelf de volledige regie op hun data en medische informatie.