donderdag 25 mei 2023

Man met een dwarslaesie kan voor het eerst in twaalf jaar weer zelfstandig lopen

Een Nederlandse man met een dwarslaesie kan voor het eerst in twaalf jaar weer zelfstandig lopen door middel van een brain-spine interface, implantaten in de hersenen en ruggenmerg die de benen aansturen.

Bij de verlamde man, Gert-Jan Oskam, werden twee implantaten geplaatst op de hersenen en een op het ruggenmerg. De implanaten communiceren draadloos met elkaar door middel van een externe computer in een rugzak die Oskam bij zich draagt.

Het brain-spine interface werd bedacht door een team Franse en Zwitserse neurowetenschappers in samenwerking met het Nederlandse meditechbedrijf Onward.

maandag 22 mei 2023

Financiering voor YES!Delft startup Sensible voor de ontwikkeling van een diabetes glucose sensor

Sensible Healthcare Systems, een Nederlands bedrijf dat het continue biosensorplatform van de toekomst ontwikkelt, kondigde de afsluiting aan van een pre-seed ronde, gefinancierd door een groep bedreven investeerders, waaronder Glass Frog Ventures en het Graduate Entrepreneur Fonds.

De financiering zal worden ingezet om het minimaal invasieve continue biosensing-platform van Sensible verder te ontwikkelen en op de markt te brengen, in eerste instantie gericht op de diabeteszorgmarkt met een Continuous Glucose Monitoring (CGM)- sensor.

Het verbeteringspotentieel op deze markt is het grootst, aangezien zowel de huidige gevestigde als toekomstige CGM- sensoren fundamentele beperkingen hebben die voorkomen dat gebruikers ze naar hun ware potentieel kunnen benutten.

Sensible is ontstaan uit de visie dat de momenteel opkomende sensoren voor continue glucosemonitoring verschillende fundamentele problemen hebben die ze ongeschikt maken voor toepassingen op populatieschaal, hoewel dat juist is waar het ware potentieel van deze sensoren ligt.

dinsdag 16 mei 2023

Ransomwaregroep steelt gegevens patiënten PharMerica

Bij een ransomware-aanval op het Amerikaanse apotheekbedrijf PharMerica zijn de gegevens van 5,8 miljoen patiënten gestolen. Het betreft naam, adresgegevens, geboortedatum, medicatie en zorgverzekeringsgegevens.

Eind maart lieten de criminelen achter de Money Message-ransomware weten dat zij verantwoordelijk voor het incident waren en terabytes aan data hadden gestolen.

maandag 15 mei 2023

Verpleegkundige Tommie Niessen pleit voor verandering in de Zorg met behulp van nieuwe app

Zelfstandig verpleegkundige, auteur en spreker Tommie Niessen lanceerde de Tommie | De Zorg Community met de Tommie app, de eerste social media app speciaal voor zorgmedewerkers.

Tommie | De Zorg Community is een gratis online social media platform. Het idee erachter is een plek te creëren waar zorgmedewerkers, mensen die in de zorg willen werken, zorgorganisaties, vakbonden, brancheverenigingen en opleidingsinstituten zich (kunnen gaan) verenigen om met elkaar te verbinden, samen te werken, te innoveren en van elkaar te leren.

Met de Tommie app en De Zorg Community willen Niessen en zijn team de Zorgsector weer samenbrengen en verenigen. 'Het is tijd dat wij het zelf gaan doen! We streven naar een sector waarin zorgverleners worden gezien als de belangrijkste bouwstenen van de gezondheidszorg en waarin hun ervaring en expertise volledig worden benut. Het is belangrijk dat alle zorgmedewerkers, zorgorganisaties, vakbonden en brancheverenigingen in Nederland samenwerken en de Zorg weer werkbaar wordt! Met meer werkplezier, waardering en meer collega’s. Door ons te verenigen vormen we een eenheid, zodat er nu écht iets gaat veranderen om een positieve verandering in beweging te brengen binnen de Zorg. Samen sterk voor een betere zorg!'

Tommie Niessen werkt meer dan 10 jaar in de zorg als verpleegkundige en sinds enkele jaren als ZZP’er in de zorg. Daarnaast is hij spreker en auteur, die schrijft over de ervaringen die hij opdoet tijdens zijn werk als verpleegkundige.

vrijdag 12 mei 2023

Veertig procent Nederland monitort gezondheid

Ruim 40 procent van Nederland gebruikt apparaten of apps om gezondheidsdata te meten. Dit komt neer op bijna 6 miljoen Nederlanders. Daarnaast meten ruim 2,5 miljoen Nederlanders hun sportieve prestaties. Apparaten van Apple, Garmin, Medisana, Omron en Samsung zijn het populairst om gezondheid te monitoren. Dit blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 5.000 Nederlanders.

Ruim 40 procent van de Nederlanders gebruikt apparaten of apps om beweging, voeding of andere data over het lichaam te meten. Dat zijn in totaal bijna 6 miljoen Nederlanders. Het overgrote deel monitort deze gegevens dagelijks (61%), een kwart (26%) doet dit wekelijks en 7 procent doet dit maandelijks. De rest (6%) doet dit op een minder frequente basis.

Het bijhouden van het aantal stappen wordt het meest gedaan. Bijna 4 miljoen Nederlanders meten hoeveel stappen zij zetten. Dat is 66% van de groep die de gezondheid monitort. Bijna 3 miljoen Nederlanders (50%) meten hun hartslag en 2,8 miljoen (48%) monitoren hun gewicht. Daarnaast meten ruim 2,5 miljoen mensen (43%) hun sportieve prestaties zoals snelheid en afstand. Het monitoren van slaap (32%) complementeert de top vijf. Dat komt neer op 1,9 miljoen Nederlanders.

Apple wordt het meest gebruikt voor het tellen van stappen (25%) en het bijhouden van de menstruatiecyclus (39%). Garmin is het populairste merk voor het meten van de hartslag (22%), de sportieve prestaties (26%) en het calorieverbruik (26%). Daarnaast worden apparaten van Samsung het meest gebruikt om de slaap (23%), de saturatie (28%) en het vetpercentage (62%) te monitoren. Het valt op dat men vaak niet weet van welk merk de weegschaal is. Nederlanders die het merk wel paraat hebben gebruiken het vaakst een Medisana. Omron is tot slot het leidende merk voor bloeddrukmetingen.

dinsdag 2 mei 2023

1,2 miljoen voor onderzoek naar effecten digitalisering op mentale gezondheid

VU-hoogleraren Marit Sijbrandij (Klinische Psychologie) en Mark van Vugt (Organisatiepsychologie) hebben een subsidie binnen het EU/Horizon programma van 1,2 miljoen euro ontvangen om de effecten van de gedigitaliseerde werkomgeving op de mentale gezondheid van werknemers te bestuderen, met het oog op het vergroten van de mentale weerbaarheid.

Het onderzoek is onderdeel van de studie ‘I’m At Work’ in Europa over werk en geestelijke gezondheid. Geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst treffen de helft van de beroepsbevolking in Europa en leiden tot aanzienlijke financiële kosten als gevolg van productiviteitsverlies.

Nederland is één van de meest gedigitaliseerde landen in Europa qua werkomgeving en werken-op-afstand is in de coronacrisis steeds populairder geworden. Naast de voordelen qua flexibiliteit zijn er mogelijk ook nadelen verbonden aan werken-op-afstand, met name een verminderde sociale betrokkenheid, isolatie, digitale stress en uitputting die kunnen leiden tot mentale gezondheidsklachten.

Het project is een samenwerking tussen onderzoekers van Klinische Psychologie (Marit Sijbrandij, en Anke Witteveen) en Organisatiepsychologie/Amsterdam Leadership Lab (Mark van Vugt en Sanne Feenstra) en maakt onderdeel uit van een Europese consortium-subsidie (ADVANCE) van ruim 9 miljoen euro naar preventie-onderzoek op het gebied van de mentale gezondheid bij kwetsbare populaties in de EU.