woensdag 28 juni 2023

ABN AMRO als eerst grote bank boven de 1% spaarrente

ABN AMRO biedt vanaf 1 augustus 1,25 procent rente op haar vrij opneembare spaarrekening. Hiermee is de bank de eerste grootbank die met haar spaarrente boven de 1 procent uitkomt, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De laatste keer dat één van de drie grote banken (ABN AMRO, ING en Rabobank) meer dan 1 procent bood, was eind 2014, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Bulthuis verwacht dat ING en Rabobank de komende tijd eenzelfde verhoging aankondigen.

Ondanks de renteverhoging blijven de rentes van de grote spaarbanken nog ver achter bij de hoogste spaarrentes in de markt. Op dit moment kun je maximaal 2,4 procent rente krijgen, op een spaarrekening bij de Renault Bank uit Frankrijk. Bij Nederlandse banken, zoals Yapi Kredi en bunq, krijg je ook al meer dan 2 procent rente.

Dat de spaarrentes van de grootbanken relatief laag blijven, heeft verschillende oorzaken. “Als eerste hoeven deze banken minder hun best te doen om klanten aan te trekken, want veel mensen hebben er toch wel een spaarrekening”, zegt Bulthuis. “Er is dus minder druk om de rentes mee te verhogen met de kleinere banken en de buitenlandse banken op de Nederlandse markt.”

Aan de andere kant is het voor de grote banken ook lastiger om de spaarrente fors te verhogen. Een spaarrenteverhoging geldt meteen voor alle spaarklanten en er staat best veel spaargeld bij deze grote banken. De banken hebben de afgelopen jaren ook veel hypotheken en leningen verstrekt tegen relatief lage rentes. Die leningen en hypotheken lopen nog steeds door, waardoor de bank hierop weinig rente-inkomsten heeft.

dinsdag 27 juni 2023

Nieuw ICAI Lab ‘Explainable AI for Health'

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben hun krachten gebundeld in het ICAI Lab Explainable AI for Health. Ze ontwikkelen nieuwe vormen van kunstmatige intelligentie (AI) waarbij duidelijk is hoe de getrainde modellen tot bepaalde voorspellingen komen. Deze technologie kan worden gebruikt als klinische beslissingsondersteuning voor artsen en patiënten.

Het doel van het lab is om nieuwe inherent uitlegbare AI-technieken en -richtlijnen te ontwikkelen en te valideren die kunnen worden gebruikt voor klinische besluitvorming. Nieuw is dat de modellen zodanig ontwikkeld worden dat ze alle beschikbare gegevens tegelijkertijd meenemen (bijvoorbeeld patiëntgerelateerde gegevens, beeldvormingsgegevens).

In eerste instantie ligt de focus op oncologie, met toepassingen bij het LUMC en bij partnerinstituut Amsterdam UMC. Hieronder vallen palliatieve zorg, gynaecologische kankerzorg en zorg voor patiënten met een paraganglioom (zeldzame tumor) in het hoofd-halsgebied.

dinsdag 20 juni 2023

Erasmus MC en TU Delft openen eerste AI-ethieklab voor de zorg

Met de opening van het eerste AI-ethieklab voor de zorg zetten Erasmus MC en de TU Delft in op ethisch verantwoorde en klinisch relevante AI, die een positieve impact heeft op de zorg én de zorgmedewerker.

Durven artsen in de toekomst een behandeling te stoppen op basis van informatie die een computermodel geeft? Dat is misschien wel een van de meest moeilijke vragen omtrent de toepassing van AI in de zorg. Maar er zijn natuurlijk ook tal van minder intense vragen.

Het Responsible and Ethical AI in Healthcare Lab (REAiHL), een samenwerking tussen Erasmus MC, de TU Delft en softwarebedrijf SAS, wil hierop antwoord geven. De klinische expertise van Erasmus MC is hierbij leidend, ij komen met de vraagstelling en gaan uiteindelijk met de modellen werken.

Het nieuwe AI-ethieklab is ontstaan op initiatief van internist-intensivist Michel van Genderen van het Erasmus MC. Ook Diederik Gommers, hoogleraar Intensive Care Medicine bij het Erasmus MC, is nauw betrokken.  De initiële focus van het nieuwe AI-ethieklab is dan ook dat het best practices voor de Intensive Care moet opleveren,, Maar het uiteindelijke doel is dat men een generalistisch framework ontwikkelt voor hoe AI ziekenhuisbreed veilig en ethisch toegepast kan worden.

De samenwerking in het AI-ethieklab sluit perfect aan bij de onderzoeksvisie van de TU Delft: Impact for a better society. Op dit moment vindt nog geen twee procent van alle AI-studies de weg naar de kliniek. Met het opstellen van richtlijnen voor AI-modellen die technisch correct, ethisch verantwoord, klinisch relevant, en praktisch in gebruik zijn, verwachten de onderzoekers de impact van AI in de zorg flink te vergroten.

Het Responsible and Ethical AI in Healthcare Lab (REAiHL) is een samenwerking tussen Erasmus MC, TU Delft en softwarebedrijf SAS en heeft de DataHub van het Erasmus MC als standplaats. Naast vijf promovendi werken er straks ook verpleegkundigen, artsen, datascientists, dataengineers en ethici straks samen  aan richtlijnen voor het ontwikkelen en implementeren van ethisch verantwoorde en klinisch relevante AI in de zorg.

REAiHL is een ICAI lab (Innovation Center for Artificial Intelligence); een onderzoekssamenwerking tussen industriële, overheids- of non-profit-partners en kennisinstituten. ICAI-labs moeten voldoen aan eisen voor data, expertise en capaciteit. Er wordt van ze verwacht dat de uitkomsten geoperationaliseerd worden voor de echte wereld. REAIHL is het 9e ICAI-lab waarin de TU Delft samenwerkt partners en andere kennisinstituten.

zaterdag 17 juni 2023

Komende week duidelijkheid over banenverlies bij Philips Research

Komende week vinden bij Philips Research de eerste slechtnieuwsgesprekken plaats. Bij het bedrijf dat zich vooral op medische technologie richt, worden tot 2025 wereldwijd 10.000 banen geschrapt.

Twee reorganisaties werden kort na elkaar aangekondigd, met de tweede ingreep gaat de streep door 6000 banen.

In Eindhoven betreft de totale reorganisatie naar schatting tussen de 700 en 750 arbeidsplaatsen. Bij Philips Research op de High Tech Campus krijgen honderden mensen hun congé.

Philips zegt zich sterk in te zetten om mensen aan een nieuwe baan te helpen. Het bedrijf heeft contact gelegd met grote werkgevers in de regio zoals ASML en NXP om talent voor de regio Eindhoven te behouden.

woensdag 14 juni 2023

Gezondheid-app komt naar iPad met iPadOS 17

In iPadOS 17 krijgt je iPad de Gezondheid-app erbij. Daarmee krijg je ook op het grotere scherm inzicht in je gezondheidsdata.

Al sinds iOS 8 vind je op elke iPhone de Gezondheid-app. Daarmee worden allerlei gegevens over jouw gezondheid bij elkaar verzameld.

De Gezondheid-app in iPadOS 17 bevat alle functies die je al kent van de iPhone-versie, maar dan geoptimaliseerd voor het grotere scherm.

dinsdag 13 juni 2023

Vanaf 1 juli stopt de uitgifte van het Europese Digitale Coronacertificaat (DCC)

Op 1 juli 2023 loopt de Europese Verordening af die de uitgifte van het Europese Digitale Coronacertificaat (DCC) mogelijk maakt. Het ministerie van VWS heeft om deze reden besloten de uitgifte van internationale digitale bewijzen via de CoronaCheck-app per 1 juli 2023 te beëindigen.

Met een DCC kunnen reizigers met een QR-code aantonen dat zij gevaccineerd, hersteld of negatief getest zijn. Zo kunnen reizigers laten zien dat zij voldoen aan de inreisvoorwaarden van hun bestemming. Het DCC is in 2021 ontwikkeld om het vrije verkeer binnen de EU tijdens de Coronapandemie mogelijk te maken. Inmiddels heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaard dat de internationale noodsituatie rondom COVID-19 afgelopen is. De inzet van het Digitale Coronacertificaat (DCC) draagt in deze fase nauwelijks meer bij aan de bescherming van de volksgezondheid. Weinig landen vragen nog om een coronabewijs en de verwachting is dat dit de komende tijd verder afneemt.

Met het aflopen van de Europese DCC-verordening zijn lidstaten niet meer verplicht om digitale vaccinatiebewijzen en digitale test- en herstelbewijzen uit te geven. Lidstaten kunnen vanaf 1 juli zelf bepalen of zij coronabewijzen blijven uitgeven en in welke vorm zij dat doen. Ook in Nederland vervalt hiermee de grondslag en de verplichting om de internationale QR-code in de CoronaCheck-app uit te blijven geven.

Vanaf 1 juli 2023 zullen daarom geen DCC’s meer worden uitgegeven via de CoronaCheck-app. Een archiefversie van de app blijft tot eind 2023 bestaan. Bewijzen die vóór 1 juli zijn ingeladen blijven in de app. Het wordt dan ook mogelijk om bewijzen uit de app als een bestand op te slaan. Als er geen bewijzen in de app staan, zal de applicatie na 1 juli niet meer bruikbaar zijn.

Als alternatief voor de CoronaCheck-app kunnen reizigers hun vaccinatiestatus aantonen met een overzicht van hun vaccinaties via mijn.rivm.nl of via de zorgverlener die de vaccinaties heeft gezet. Ook blijft het mogelijk vaccinaties bij te laten schrijven in het gele boekje. De weinige landen die nog vragen om een vaccinatiebewijs accepteren vaak ook andere vormen dan het Europese DCC.

Landen waar op dit moment nog inreisvoorwaarden gesteld worden, zijn bijvoorbeeld de Filipijnen en Bolivia.

Het blijft tot en met 30 juni 2023 mogelijk om een QR-code als PDF te downloaden en te printen via coronacheck.nl. Dit bewijs is dan nog 1 jaar te gebruiken. Eerdere testuitslagen zijn alleen nog zichtbaar via coronatest.nl. Bij een voorgenomen reis blijft het mogelijk via een commerciële testaanbieder een testcertificaat te verkrijgen.

maandag 12 juni 2023

Digitale diëtist geeft diabetespatiënten continue feedback

Een slimme behandeling voor mensen met diabetes type 2 wordt vanaf nu vergoed als ketenzorg vanuit de basisverzekering. De behandeling van Clear.bio pakt de oorzaak van de ziekte aan door patiënten continu inzicht en tips te geven in wat eten en drinken met hun bloedsuiker doet. Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2.

In de Clear.bio-app houden patiënten bij wat ze gedurende de dag eten en drinken. Een sensor op de arm geeft zonder bloedprikken inzicht in hoe dat hun bloedsuikerwaarde beïnvloedt. De app maakt het voor patiënten makkelijk om bepaalde voedingsmiddelen in de toekomst te vermijden, of er juist onbezorgd van te genieten. En met een echte diëtist achter de chat-knop in de app heb je 24 uur per dag de juiste zorg op zak, op de momenten dat jij het nodig hebt.

Een Clear.bio-behandeling duurt 12 weken. Uit klinisch onderzoek met patiënten blijkt dat 80 procent van de deelnemers na die periode meer grip op de ziekte heeft. Bij 69 procent van de deelnemers zorgt de behandeling voor een forse verlaging van hun bloedsuikerwaarde (een eHbA1c-reductie van 11,6 mmol/mol). En een kwart van de mensen duikt zelfs onder de risicogrens.

Zorgverzekeraars en -autoriteiten stellen de behandeling van Clear.bio gelijk aan behandelingen door een reguliere diëtist. Daarmee kunnen huisartsen en praktijkondersteuners Clear.bio nu inzetten binnen hun bestaande diabetes-ketenzorg, die door de basisverzekering wordt vergoed. De behandeling zorgt voor een netto besparing op zorgkosten van 375 miljoen per jaar.
 
Wekelijks duizend nieuwe diabetespatiënten
In Nederland hebben 1,1 miljoen mensen diabetes type 2. Volgens het Diabetesfonds komen er wekelijks duizend nieuwe diabetespatiënten bij. Bij het ontstaan van de ziekte speelt een ongezonde leefstijl een grote rol, met name door ongezond eten en drinken.       

Om suiker uit eten en drinen op te nemen, maakt het lichaam het hormoon insuline aan. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Dat kan levensbedreigend zijn en leiden tot andere ziektes en aandoeningen.

Diabetes werd lange tijd behandeld met medicijnen en met insuline-injecties die patiënten zichzelf meerdere keren per dag moesten toedienen. De ziekte werd daarmee echter niet genezen. Nieuw is het aanpakken van de oorzaak, met behulp van real-time biodata en een app. Met een gezondere leefstijl hebben patiënten minder medicatie nodig. Of kunnen ze zelfs helemaal met medicatie stoppen.

donderdag 8 juni 2023

Main Capital Partners neemt Finse softwareleverancier voor medische-, en voedselveiligheid Sensire over

Main Capital Partners neemt een meerderheidsbelang in Sensire Oy, een toonaangevende leverancier van medische en voedselveiligheid software oplossingen. Samen met het management zal Main Sensire ondersteunen met een selectieve buy & build strategie en organische groeiprocessen, zowel in Finland als daarbuiten.

Sensire, opgericht in 2001 in Joensuu, heeft 20 werknemers en is een Finse softwareleverancier van HSEQ-oplossingen met een focus op medische-, en voedselveiligheid.

De medische en voedingsmiddelenmarkt wordt gekenmerkt door strenge regelgevingen en richtlijnen, aan de hand van een uitgebreide EU-wetgeving op het gebied van veiligheid, hygiëne en traceerbaarheid binnen de algehele medische en voedselproductieketen.

Er is een toenemende behoefte aan moderne oplossingen voor het digitaliseren en automatiseren van workflows en taken binnen het medische-, en voedselveiligheid. Daarnaast is er een toenemende druk van externe belanghebbenden op het verbeteren van kwaliteit en naleving en het vergroten van het EHS-bewustzijn binnen de medische-, en voedselveiligheid. Dit heeft Sensire een sterke basis gegeven om klanten te bedienen in een breed scala van verschillende verticale marktsegmenten en aanzienlijke waarde toe te voegen wanneer het wordt toegepast op verschillende afdelingen en processen.

woensdag 7 juni 2023

Fitbit start met ‘aanmelden via Google’

Fitbit-gebruikers kunnen voortaan inloggen met een Google-account, maar dat hoeft eigenlijk nog niet. Google zegt gebruikers tot begin 2025 in te laten loggen met hun Fitbit-account. Daarna is het echter wel over en uit met Fitbit-accounts.

De migratie houdt niet veel meer in dan het laten overzetten van je Fitbit-data naar Google’s ecosysteem. Er verandert niets aan de Fitbit-app, en je wellnessdata komt mee bij de migratie.

Nieuwe gebruikers die vanaf 6 juni een account proberen aan te maken, worden meteen verplicht in te loggen via Google. Data wordt daarbij ook gekoppeld aan je Google-account.

dinsdag 6 juni 2023

Ambulance werft verpleegkundigen via Virtual Reality

Ambulancedienst Witte Kruis start met de inzet van een VR om nieuwe verpleegkundigen te werven. De VR-experience biedt sollicitanten en geïnteresseerde verpleegkundigen een levensechte ervaring vanuit hun eigen interesses en belevingswereld bij het zoeken naar een baan bij de ambulance.

De VR Experience zal voor het eerst ingezet worden tijdens de Venticare beurs voor verpleegkundigen op 7 en 8 juni 2023.
 
De 360-graden video geeft deelnemers aan de VR-experience een inkijkje in een normale werkdag op de ambulancepost. Zodra ze binnen zijn kunnen ze zelf 360 graden om zich heen kijken en virtueel andere collega’s ontmoeten. In de VR-experience spelen huidige medewerkers van de ambulancedienst als ambassadeurs een belangrijke rol. Kandidaten worden lettelrijk bij de hand genomen en toegesproken door (toekomstige) collega’s.

maandag 5 juni 2023

Apple biedt waardevolle inzichten in nieuwe gezondheidsaspecten

iPhone, iPad en Apple Watch bieden straks nieuwe mogelijkheden voor visuele gezondheid, onder meer om het risico op bijziendheid te verkleinen. Verder komt de Gezondheid-app nu ook beschikbaar op iPad en kun je je gezondheidsgegevens op nieuwe manieren bekijken.

Met behulp van de Gezondheid-app in iOS 17 en iPadOS 17 en de Mindfulness-app in watchOS 10 kun je op een intuïtieve manier 'nadenken' over je gemoedstoestand. Je kunt door aansprekende multidimensionale vormen scrollen en op een schaal van ‘Zeer aangenaam’ tot ‘Zeer onaangenaam’ aangeven hoe je je voelt. Daarna kun je de associaties kiezen die de grootste impact hebben op je gevoelens, zoals ‘Reizen’ of ‘Familie’, en je gevoelens beschrijven met opties als ‘Dankbaar’ en ‘Bezorgd’.

In de Gezondheid-app kun je aan de hand van waardevolle inzichten achterhalen waar je gemoedstoestand door wordt beïnvloed. Dat kunnen associaties of elementen van je levensstijl zijn, zoals slaap of beweging. Met die inzichten kun je beter op je algehele gezondheid letten.
Soms hebben gebruikers een extra steuntje in de rug nodig.