donderdag 28 december 2023

Duitse ziekenhuizen staken spoedeisende hulp na ransomwareaanval

Drie Duitse ziekenhuizen bieden geen spoedeisende hulp meer aan na een ransomwareaanval. De ziekenhuizen hebben nog wel toegang tot zorggegevens en zeggen de huidige patiënten van medische zorg te kunnen voorzien.

Bij de aanval kregen de hackers toegang tot de IT-systemen van de ziekenhuizen en versleutelden ze data. Het is nog niet bekend hoe lang de aanvallers toegang hadden tot de IT-systemen, hoe ze toegang kregen en of er losgeld wordt geëist.

De ziekenhuizen werken met 'kleine technische beperkingen', maar de medische zorg zou blijven doorgaan.

dinsdag 19 december 2023

Mathie Leers benoemd tot bijzonder hoogleraar Data-driven decision making in healthcare

Het College van bestuur van de Open Universiteit heeft Mathie Leers benoemd tot bijzonder hoogleraar Data-driven decision making in healthcare. Deze bijzondere leerstoel bij de vakgroep Milieuwetenschappen van de faculteit Bètawetenschappen is ingesteld in samenwerking met Zuyderland. De benoeming is ingegaan per 1 november 2023. De nieuwe hoogleraar combineert deze functie met zijn aanstelling als klinisch chemicus-hematoloog bij Zuyderland Medisch Centrum.

Het traject van de patiënt die met een zorgvraag bij de huisarts komt, start veelal met bloed- en/of urineonderzoek. De medische informatie die uit dit onderzoek gehaald kan worden, wordt steeds uitgebreider. Zowel de kennis over ziekten als behandelmogelijkheden is exponentieel toegenomen. Daarnaast treedt er een verschuiving op van enkel genezing naar preventieve en zelfs predictieve geneeskunde. Hierbij dienen ook milieu- en socio-economische factoren meegewogen te worden. Dat maakt de klinische besluitvorming steeds complexer.

Data science en Artificiële Intelligentie (AI) kunnen de medische beroepsgroep helpen bij het ontginnen van het enorme woud aan data waarin klinische informatie verbakken zit, door bijvoorbeeld patronen te identificeren die door mensen moeilijk te detecteren zijn. Om de implementatie van data science succesvol te doen slagen binnen de gezondheidszorg is de aanwezigheid van multidisciplinaire teams cruciaal. In deze teams dient de vertaling van hoog-complexe data-analyses in begrijpelijke en functionele klinische tools plaats te vinden, door samenwerking tussen medisch specialisten, wetenschappers en data science professionals.

De leerstoel richt zich op het ontwikkelen van onderzoek en onderwijs op het grensvlak tussen milieuwetenschappen en data-gedreven besliskunde in de gezondheidszorg. Hierbij ligt de focus op het dichten van het gat dat ontstaan is tussen enerzijds de toename in kwantiteit, complexiteit en verborgen context van data die voortkomen uit de (laboratorium)geneeskunde in relatie tot milieu- en sociaaleconomische factoren, en anderzijds het vertalen hiervan in klinische toepassingen.

Mede door het onderzoek dat door deze leerstoel opgezet wordt, moeten algoritmen en modellen ontwikkeld worden die in de kliniek ingezet kunnen worden bij het nemen van medische beslissingen.

Deze nieuwe leerstoel zal een brug vormen tussen enerzijds de onderzoeksgroepen van Milieuwetenschappen, Informatica en Informatiekunde, onderdeel van de faculteit Bètawetenschappen van de Open Universiteit, en anderzijds met de medisch professionals van Zuyderland Medisch Centrum. De leerstoel draagt bovendien bij aan de versterking van de samenwerking tussen de Open Universiteit en Zuyderland.

maandag 18 december 2023

Medische messenger Siilo gaat verder als Doctolib Siilo

Siilo, de beveiligde samenwerkingsapp voor zorgprofessionals, met meer dan 550.000 gebruikers, gaat voortaan in Nederland en België verder onder de naam Doctolib Siilo. Deze verandering volgt op de integratie van Siilo in Doctolib na de overname eerder dit jaar.

Meer dan 900.000 professionals in de gezondheidszorg maken gebruik van de diensten van Doctolib waarmee meer dan 80 miljoen patiënten worden bediend. Met de integratie wil Doctolib Siilo als leider in de sector zijn kennis en innovatie naar de Benelux brengen, een regio waar Siilo sterk aanwezig is. Zo’n 80 procent van de ongeveer 375.000 zorgprofessionals in Nederland heeft bijvoorbeeld een Siilo account, van de artsen (huisartsen en specialisten) is dit zelfs 90%. Per maand worden er tussen de 3,5 en 4 miljoen berichten verstuurd via het platform.

Sinds 2013 wordt Doctolib gedreven door één enkel doel: streven naar een gezondere wereld. Dankzij de nieuwe generatie technologie en diensten verbetert Doctolib het dagelijks leven van meer dan 900.000 gezondheidswerkers. Doctolib begeleidt ook meer dan 80 miljoen mensen in heel Europa en biedt een snelle, probleemloze en veilige ervaring bij al hun zorgtrajecten. Doctolib is actief in meer dan 30 steden in Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland en de 2.800 mensen die werken in het bedrijf zetten zich elke dag in voor het verbeteren van de gezondheidszorg met een mensgerichte aanpak en een ondernemende mentaliteit.

woensdag 13 december 2023

'Robots onmisbaar om ouderenzorg betaalbaar te houden'

Nederland staat nog maar aan het begin van een vergrijzingsgolf, concludeerde IBO Ouderenzorg in het deze zomer verschenen rapport Niets doen is geen optie. Over twintig jaar is het aantal tachtigplussers verdubbeld.  

De grootste politieke partijen willen meer plek in verpleeghuizen. Als er niks verandert, stijgt het aantal benodigde zorgmedewerkers met 76 procent en verdubbelen de uitgaven aan ouderenzorg. Zorgrobots kunnen een cruciale rol spelen om de personeelstekorten en stijgende kosten te beheersen. Dan moeten we hen wel omarmen en regelgeving aanpassen, vindt Hogeschool InHolland.

Robots kunnen taken in de zorg overnemen, van basale handelingen zoals het rondbrengen van medicatie en het optillen van patiënten tot complexere zaken zoals monitoring van vitale functies en eenzaamheidsbestrijding. Door de ondersteunende rol van robots stijgt de productiviteit van zorgmedewerkers en daalt de behoefte aan menselijke arbeid. Gegevens van zorgverzekeraars tonen aan dat de inzet van robots en de bijbehorende lagere zorgkosten directe voordelen opleveren. Op de lange termijn is de potentiële impact van zorgrobots op onze zorgkosten enorm.

Ondanks de hoge nood krijgt de inzet van robots nog geen vrij baan. Dat komt door weerstand uit maatschappij en zorgsector en door innovatiebeperkende Nederlandse en Europese wet- en regelgeving. Zorgverleners en familieleden hebben vaak moeite met het idee dat een robot menselijk contact vervangt en dat er geen controle is op de geleverde zorg door de robot.

Tegenover de vrees dat zorgrobots menselijk contact vervangen, staat een toekomstvisie waarin zij juist de druk verlichten en ons zorgstelsel duurzamer maken. Met gerichte investeringen, onderzoek en openheid voor innovatie kunnen we aan een toekomst werken waarin zowel de zorgkwaliteit als -kosten in balans zijn. Onze maatschappij, en in het bijzonder onze ouderen, verdienen een zorgsysteem dat bestand is tegen de uitdagingen van de toekomst.

dinsdag 12 december 2023

UT-onderzoekers navigeren millirobots door ex vivo aortamodel

Voor de allereerste keer zwommen draadloze millirobots door een smal bloedvat, zowel met de stroming van het bloed mee als er tegenin. Met behulp van een robotisch gestuurde roterende magneet stuurden onderzoekers van de Universiteit Twente en het Radboudumc schroefvormige robotjes door een losgemaakte aorta met nieren. Met behulp van een robot gestuurde, draaiende magneet stuurden ze de robotjes door de slagaders. De onderzoekers ontvingen recent een subsidie van Health Holland om de technologie verder te ontwikkelen voor het verwijderen van bloedproppen.

Elk jaar sterft wereldwijd één op de vier mensen aan aandoeningen die worden veroorzaakt door bloedstolsels. Een bloedstolsel blokkeert een bloedvat waardoor het bloed geen zuurstof meer kan leveren aan bepaalde delen van het lichaam. Chirurgen gebruiken nu nog flexibele instrumenten om de bloedprop te verwijderen en het bloed weer te laten stromen, maar sommige delen van het lichaam zijn moeilijk te bereiken. Met hun kleine formaat kunnen de kleine robots deze plekken wel bereiken.

De onderzoekers toonden aan dat deze millirobots door bloedvaten kunnen reizen. Om dat te doen moesten de onderzoekers een aantal uitdagingen overwinnen. De millirobots moeten krachtig genoeg zijn om door de bloedstroom te komen, en ze moeten zowel tegen de stroom in als met de stroom mee kunnen zwemmen. Ook moeten ze heel nauwkeurig bestuurd en gelokaliseerd worden. Om de bloedvaten niet te beschadigen moet ze biocompatibel zijn.

Voor het experiment gebruikten de onderzoekers een draaiende magneet bestuurd door een robotarm om de millirobots draadloos door het bloedvat te sturen. Met een röntgenapparaat lokaliseerden ze de millirobots terwijl deze door de aorta zwom. De onderzoekers gebruikten een maximale bloedstroom in de aorta van 120 ml per minuut. Maar met een sterkere magneet kunnen de millirobots door een sterkre stroming zwemmen. De millirobots zwommen stabiele rechte stukken met de stroom mee en tegen de stroom in. Dat lukte met één, maar ook met meerdere robots tegelijk.

De robots zelf zijn 3D-geprinte, schroefvormige objecten met een kleine permanente magneet erin. Deze kleine magneet van slechts een millimeter lang en een millimeter in diameter plaatst men zo dat hij de 'schroef' in beide richtingen kan draaien. Dit maakt het mogelijk om tegen de stroom in te zwemmen en vervolgens om te draaien en terug te zwemmen.

maandag 4 december 2023

Nederlandse start-up HealthSage AI lanceert eerste Open Source Generative AI Platform

De Nederlandse start-up HealthSage AI lanceert het eerste Open Source Generative AI platform voor healthcare: een veilig, betrouwbaar en transparant fundament voor de ontwikkeling van AI-toepassingen voor de gezondheidszorg.

De eerste release van het Large Language Model van HealthSage AI, genaamd Note-to-FHIR, zet klinische notities en andere soorten ongestructureerde tekst om in gestructureerde FHIR-output. Note-to-FHIR is nu beschikbaar als beta-versie, zodat zorgprofessionals en open source developers de applicatie kunnen beoordelen en uitbouwen voorafgaand aan de lancering van de eerste commerciële versie.

Om generative AI te kunnen gebruiken in de gezondheidszorg, zijn veiligheid, betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid vereist. Daarom heeft HealthSage AI uitdrukkelijk gekozen voor een open source-aanpak: iedereen kan de code beoordelen, aanpassen en aanvullen. Daardoor ontstaat een levendige community van Health AI innovators en gebruikers.

De eerste release van het Large Language Model van HealthSage AI, genaamd Note-to-FHIR, zet klinische notities en andere soorten ongestructureerde tekst om in gestructureerde FHIR-output: een internationale standaard voor de elektronische uitwisseling van zorginformatie tussen verschillende systemen en applicaties. Voor het eerst kunnen ongestructureerde klinische gegevens nu automatisch worden geanalyseerd, met een ongekende snelheid en nauwkeurigheid.

HealthSage AI brengt nu een beta-versie van Note-to-FHIR uit, zodat zorgprofessionals en open source developers de applicatie kunnen beoordelen en uitbouwen voorafgaand aan de lancering van de eerste commerciële versie.