donderdag 30 mei 2024
Fitbit brengt kinderen in beweging met de Ace LTE
Uiteindelijk moet de Ace LTE er vooral ook voor zorgen dat kinderen in beweging komen. Fitbit wil dit aanmoedigen door games aan te bieden die beweging vereisen. Het aanbod hiervan zal continu worden uitgebreid.
Het horloge houdt kinderen ook op een andere manier bezig: op het horloge herbergt Google namelijk de mogelijkheid om een ‘eejie’ in leven te houden. Hiervoor zal het kind regelmatig aandacht moeten besteden aan het digitale diertje.
maandag 27 mei 2024
Consortium van wereldklasse krijgt 37,5 miljoen voor regeneratieve geneeskunde met slimme materialen
Regeneratieve geneeskunde staat voor het repareren of vervangen van beschadigde weefsels en organen door gebruik te maken van lichaamseigen herstelprocessen. DRIVE-RM richt zich specifiek op materiaalgedreven regeneratie.
Daarbij wordt gebruik gemaakt van intelligente, levensechte of zelfs levende materialen die het menselijk lichaam kunnen aanzetten tot het maken van nieuw weefsel. Hiermee kan in de toekomst de behandeling van chronische ziekten zoals nierfalen, hartfalen en versleten gewrichten radicaal veranderen.
Het NWO SUMMIT programma is gericht op samenwerkingen van topklasse, en het faciliteren van doorbraken op wereldniveau. De projectleider van DRIVE-RM is Marianne Verhaar, internist-nefroloog en hoogleraar Experimentele Nefrologie bij UMC Utrecht.
De betrokken instituten werken al een tijd samen, en dat leverde waardevolle ontwikkelingen op. Eén voorbeeld daarvan is een synthetisch biologisch afbreekbaar bloedvat dat het lichaam helpt bloedvaten te regenereren.
donderdag 23 mei 2024
Lancering gezondheidsapp Healsens voor detecteren leeftijdsgerelateerde ziektes en helpt bij obesitas
Met de app streeft het Hoofddorpse bedrijf ernaar om het bewustzijn rond gezondheid te vergroten en vroegtijdige detectie van leeftijdsgerelateerde ziektes te bevorderen.
De applicatie van Healsens houdt rekening met de risicogroep waartoe gebruikers behoren. Zoals mannen boven de 40 jaar, die een verhoogde kans hebben op prostaatkanker. De toepassing omvat screening op 22 van de meest voorkomende chronische ziekten, waaronder depressie en zelfmoordrisico, chronische nierziekten, en hart- en vaatziekten. De applicatie geeft persoonlijke aanbevelingen voor het verbeteren van de gezondheid.
Het initiatief van Healsens komt voort uit de overtuiging dat mensen recht hebben op informatie over hun persoonlijke gezondheidsrisico’s en wat ze nu kunnen doen om chronische ziekten met al hun complicaties in de toekomst te voorkomen. Twee belangrijke problemen die Healsens aanpakt, zijn het gebrek aan bewustzijn rond potentiële medische aandoeningen en de vertraging in de detectie van ziektes als gevolg van gebrekkige preventieve programma’s. De applicatie biedt gepersonaliseerde screenings, houdt rekening met analyseresultaten, en geeft inzicht in persoonlijke gewoonten en erfelijke risicofactoren. Ook streeft de app ernaar om gebruikers proactieve stappen te laten zetten om chronische ziekten te voorkomen.
De app van Healsens is de eerste app waarmee gebruikers hun te hoge BMI te lijf kunnen gaan. Er is een taille-heupcalculator om abdominale obesitas (vetophopingen rond de taille) in te schatten. Het belangrijkste doel van deze berekeningen is om het risico op metabool syndroom en diabetes vast te stellen. Healsens heeft al bewezen resultaten voor patiënten die last hebben van ernstig overgewicht en diabetes. De app is oorspronkelijk ontwikkeld om de gezondheid te bevorderen en vertragingen in het diagnosticeren van chronische ziektes te verminderen.
Healsens heeft partnerships gesloten met twee vooraanstaande laboratoria in Nederland, waardoor hun screenings beschikbaar zijn in Nederlandse ziekenhuizen. Het bedrijf is van plan om een integraal onderdeel te worden van verzekeringspolissen, met als doel zowel economische voordelen als verbetering van de gezondheid van hun klanten te realiseren.
vrijdag 17 mei 2024
Hybride zorgmodel leidt tot 40 procent daling in huisartsenbezoeken
Het eerste jaar is maar liefst 75 procent van de zorgvragen door huisartsen via de chat afgehandeld, wat geresulteerd heeft in 40 procent minder consulten op het fysieke spreekuur. Dit betekent meer tijd voor de patiënt.
Patiënten kunnen hun niet-urgente zorgvragen direct stellen aan een huisarts van Gezond.nl via de app. Indien nodig plant de huisarts een afspraak in bij de vaste lokale praktijk van de patiënt. De app is een bewezen, beveiligde functionele applicatie uit Finland met meer dan 2,1 miljoen gebruikers, en is sinds begin 2023 ook actief in Nederland. Deze hybride zorgvorm helpt aanzienlijk bij het verminderen van de hoge druk op zorgverleners, maar ook voor de patiënt biedt het voordelen. Patiënten kunnen hun niet-urgente zorgvragen aan een online huisarts voorleggen, waar en wanneer hen dat uitkomt, ook ’s avonds en in het weekend.
donderdag 16 mei 2024
Universiteit Twente en het Radboudumc gaan nauwer samenwerken op het gebied van kennis- en talentontwikkeling en innovatie
Universiteit Twente en het Radboudumc gaan nauwer samenwerken op het gebied van kennis- en talentontwikkeling en innovatie. De twee academische instellingen hebben daar een strategische samenwerkingsovereenkomst voor getekend. Onder de naam Healthtech Nexus zetten ze zich samen in voor de 'unmet need' van de zorg: urgente behoeftes waar nog geen goede oplossingen voor bestaan.
Microrobots die door je bloedvaten zwemmen, organen op een chip, diagnostiek met kunstmatige intelligentie: het zijn slecht een paar voorbeelden van hoe moderne technologie en gezondheidszorg steeds meer met elkaar verwerven raken. Juist op deze gebieden hebben het Radboudumc en Universiteit Twente elkaar gevonden.
Het Radboudumc heeft als academische zorginstelling dagelijks te maken met de groeiende uitdagingen in de zorg. Het is inmiddels een bekend verhaal: de zorgvraag groeit, de arbeidsmarkt krimpt, terwijl de diagnostiek en behandelmogelijkheden toenemen, vertelt Bertine Lahuis, bestuursvoorzitter van het Radboudumc.
Universiteit Twente en het Radboudumc werken al langer samen. Studenten Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente krijgen bijvoorbeeld al 20 jaar lang les van docenten van Radboudumc in medische basisvakken. Ook op onderzoeksgebied lopen er gezamenlijke projecten. Zo kunnen onderzoekers aan beide instellingen jaarlijks subsidie aanvragen bij het gezamenlijke TURBO-programma voor technisch-medisch onderzoek.
De nieuwe samenwerking gaat echter een stuk dieper. De partners willen het voor studenten, docenten en onderzoekers veel makkelijker maken om onderling kennis uit te wisselen en samen te werken. Een van de ambities is om ‘joint degrees’ te ontwikkelen; gecombineerde opleidingen met zowel een technische als medische component. Daarnaast gaan Radboudumc en Universiteit Twente actief nieuw gezamenlijk onderzoek en innovatie stimuleren.
De partners zijn ook van plan om hun faciliteiten voor onderzoek en ontwikkeling beter aan elkaar te verbinden. De preklinische faciliteiten en simulatie-aanpak van de Universiteit Twente sluiten bijvoorbeeld goed aan op de klinische faciliteiten en expertise van het Radboudumc. Dankzij onder andere de hybride OK’s (MITeC) van het Radboudumc en de simulatielabs van de Universiteit Twente ontstaat er een leer- en ontwikkelomgeving voor het hele zorginnovatietraject, van wetenschappelijk idee tot praktijkimplementatie.
donderdag 9 mei 2024
Hersenimplantaat van Elon Musk kampte met ‘terugtrekkende draden’
Dankzij Neuralink kon de 29-jarige Noland Arbaugh, die vanaf zijn schouders verlamd is, weer een hoop acties uitvoeren.
Gelukkig heeft Neuralink het probleem kunnen oplossen door het opnamealgoritme aan te passen, waardoor de snelheid en accuraatheid zelfs beter werd dan voorheen.
vrijdag 3 mei 2024
Frans ziekenhuis bevestigt diefstal patiëntengegevens
De organisatie heeft melding gedaan bij relevante autoriteiten.
Volgens Security.nl veroorzaakte de cyberaanval vertragingen in het ziekenhuis; werknemers konden het digitale systeem tijdelijk niet gebruiken en niet-urgente operaties moesten worden afgezegd.