woensdag 28 augustus 2024

Vitestro behaalt CE-markering voor autonoom bloedafnameapparaat

Vitestro, een pionier op het gebied van medische robotica, heeft voor haar innovatieve autonome bloedafnameapparaat CE-markering ontvangen. Het apparaat voldoet aan de vereisten van de European Medical Device Regulation (MDR) en is goedgekeurd voor commercieel gebruik in de Europese Unie. Dit is een belangrijke mijlpaal voor Vitestro, dat als eerste bedrijf ooit CE-markering heeft behaald voor een autonoom bloedafnameapparaat.

De certificering benadrukt de veiligheid en kwaliteit van de baanbrekende technologie van Vitestro. Het apparaat voert consistente, autonome bloedafnames uit met behulp van geavanceerde beeldvormingstechnieken en robotica. Dit komt zowel de patiënttevredenheid als de werkomstandigheden voor bloedafnamepersoneel ten goede. De oplossing biedt uitkomst voor laboratoria die kampen met nijpende personeelstekorten. Met deze innovatie zet Vitestro bovendien een belangrijke stap naar total laboratory automation.

Er zijn al meerdere apparaten besteld door toonaangevende Europese ziekenhuizen en laboratoria. Nu de CE-markering is behaald, zal Vitestro in de komende 12 maanden starten met een kleinschalige marktintroductie in deze geselecteerde ziekenhuizen. Vervolgens zal de productie worden opgeschaald.

Vitestro is opgericht in 2017 en zet zich in om de bloedafname-ervaring voor patiënten en zorgmedewerkers te verbeteren. Met haar revolutionaire autonome bloedafnametechnologie transformeert Vitestro de bloedafname wereldwijd.

zondag 25 augustus 2024

Robotpil kan slokdarm verkennen

Voor een endoscopie van de maag moet er via de slokdarm een flexibele slang met minicamera naar binnen. Straks kan een robotpil deze procedure uitvoeren terwijl de arts online meekijkt.
 
De PillBot van de Amerikaanse startup Endiatx is als een miniduikboot die de maag in kaart brengt. Het eerste model PillBot v1 heeft een diameter van dertien millimeter. Dat is klein genoeg voor een patiënt om door te slikken, direct gevolgd door flink wat water.

donderdag 22 augustus 2024

Met delen van data samen leren en de zorg verbeteren

Intensive Cares in Nederlandse ziekenhuizen willen samen de kwaliteit van zorg verbeteren door data van verschillende patiënten en ziekenhuizen samen te brengen en hier structureel van te leren. Voor ziekenhuizen die het elektronisch patiëntendossier HiX gebruiken, neemt het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven het voortouw.

Op de Intensive Care spelen medische data een heel belangrijke rol, zegt Ashley De Bie, intensivist bij het Catharina Ziekenhuis. Daarnaast werkt De Bie aan zijn promotieonderzoek binnen de groep Signal Processing Systems aan de faculteit Electrical Engineering.

Omdat men niet met kwetsbaar zieke patiënten kunnen praten, meten meet men continu heel veel bij deze patiënten. Zo kunnen kan men de gezondheid van hen monitoren en verslechtering vroeg opsporen om complicaties te voorkomen. De data wordt nog te weinig gedeeld.

Met de computerkracht, de techniek en de artificial intelligence die nu opkomen, wordt het mogelijk om geautomatiseerd naar deze data te kijken en belangrijke trends te herkennen. Computers kunnen ons dan eerder waarschuwen en gerichte adviezen geven om de patiënten beter en patiëntgerichter te kunnen behandelen”, aldus De Bie.

Cruciaal is ook dat elk ziekenhuis de data op dezelfde manier noteert en aanlevert. ICUdata, een non-profit stichting, is kort en bondig gezegd het verzamel- en analysecentrum voor Intensive Care Nederland. Het Catharina Ziekenhuis speelt een grote rol in het organiseren van het aanleveren van data.

De samenwerking beperkt zich niet tot Nederland. Er wordt tot grote vreugde van De Bie ook gekeken naar mogelijkheden voor een bredere Europese samenwerking, wat nog meer mogelijkheden biedt voor het delen van kennis en het verbeteren van zorgstandaarden over landsgrenzen heen.

Het Catharina Ziekenhuis behaalde onlangs het zogeheten NEN75-10-certificaat. Dit komt erop neer dat het ziekenhuis aan alle wet- en regelgeving voldoet rondom het delen en gebruiken van (niet te herleiden) patiëntdata.

woensdag 14 augustus 2024

Geavanceerde hardloopfuncties bij Pixel Watch 3

De eveneens aangekondigde Pixel Watch 3 (vanaf 399) euro heeft meer schermoppervlak dan voorheen, en je kunt nu uit twee kasten kiezen: van 41 mm en 45 mm.

Nieuwe geavanceerde hardloopfuncties bieden je hulp bij routines plannen en je hardloopconditie verbeteren. Ook krijg je met Fitbit Premium gepersonaliseerde, AI-gestuurde hardloopaanbevelingen die zijn gebaseerd op je doelen, herstelscore en doelbelasting.

De Pixel Watch 3 houdt terwijl je rent je hardloopvorm bij met geavanceerde bewegingsdetectie en machine learning. Zo krijg je een uitgebreid beeld van onder andere je cadans, paslengte en verticale oscillatie om je hardloopprestaties te verbeteren. Het nieuwe hardloopdashboard in de Fitbit-app toont je wekelijkse afstand, persoonlijke records en een uitgebreide analyse van je hardlooptrainingen om je prestaties in de loop van de tijd bij te houden en je te motiveren.

Hartbelasting toont hoe hard je hart aan het werk is, zodat je kunt zien in welke mate je je gedurende de dag inspant en hoe dat verband houdt met je trainingsroutine. Je krijgt elke dag op basis van je herstelscore een doel voor hartbelasting om evenwicht te vinden tussen activiteit en herstel, het risico op blessures te verminderen en je conditie te verbeteren. Door trends van je hartbelasting gedurende een bepaalde periode te vergelijken, weet je of je te licht of te hard traint.

De batterij van de Pixel Watch 3 gaat 24 uur lang mee met een scherm dat altijd actief is. Als je Batterijbesparing aanzet, gaat de batterij tot 36 uur mee zonder in te leveren op de prestaties van de welzijns-, fitness- en veiligheidsfuncties.



dinsdag 13 augustus 2024

Britse ziekenhuizen verzetten 10.000 afspraken wegens ransomware

Twee ziekenhuizen in Londen die begin juni het slachtoffer van een ransomware-aanval werden hebben sindsdien meer dan tienduizend acute poliklinische afspraken verzet, waaronder kankerbehandelingen, en zo'n zeventienhonderd niet-dringende operaties.

Systemen van Synnovis, een laboratorium dat bloedtests voor ziekenhuizen en zorgorganisaties in Londen verwerkt, werden door de aanval getroffen.

Twee maanden nadat de aanval plaatsvond heeft Synnovis meer dan zestig kernsystemen hersteld. Daardoor kan het laboratorium meer onderzoeken uitvoeren.