maandag 30 september 2024

Nieuwe sensortechnologie belooft minder heropnames voor patiënten met hartfalen

Met haar promotieonderzoek biedt Cyrille Herkert, promovenda en cardioloog in opleiding, nieuwe inzichten die kunnen helpen om de zorg voor hartfalenpatiënten te verbeteren met behulp van technologie en telemonitoring.

Een belangrijk onderdeel van het onderzoek dat zij verrichtte in Máxima MC en aan de TU Eindhoven richtte zich op telemonitoring: een manier om patiënten met hartfalen op afstand in de gaten te houden. Hierbij meten patiënten thuis hun vitale waarden, zoals bloeddruk, hartslag en gewicht, die vervolgens digitaal naar het ziekenhuis worden gestuurd.

Op basis van deze gegevens kunnen zorgverleners tijdig ingrijpen en zo ziekenhuisopnames voorkomen. Deze aanpak geeft patiënten meer controle over hun eigen gezondheid en vermindert de noodzaak voor frequente ziekenhuisbezoeken.

Naast onderzoek naar de effecten van telemonitoring bij patiënten met hartfalen, onderzoekt het proefschrift ook nieuwe sensortechnologie die helpt bij het vroegtijdig opsporen van verslechteringen bij hartfalen. Commercieel verkrijgbare draagbare apparaten, zoals smartwatches en activity trackers, blijken nuttig voor gezonde mensen.

Uit het onderzoek van Herkert bleek dat ze minder betrouwbaar meten bij hartpatiënten. Dit toont aan dat er nog verbetering nodig is in de technologie voordat deze breed ingezet kan worden voor medische doeleinden zoals het thuis monitoren van patiënten.

Een van de meest veelbelovende technologieën is de zogenaamde kinocardiograaf. Dit apparaat gebruikt sensoren op de borst en onderrug om de trillingen van het hart te meten en veranderingen in de hartactiviteit op te sporen.
 
Uit het onderzoek blijkt dat deze technologie goed in staat is om veranderingen in de hartfunctie te detecteren, zelfs bij milde inspanningen. Ook blijkt de technologie verschillen in de mate van vocht vasthouden te kunnen meten bij hartfalenpatiënten.

Dit betekent dat het apparaat mogelijk kan helpen om verslechteringen van hartfalen vroegtijdig te signaleren, zodat zorgverleners eerder kunnen ingrijpen en ernstige complicaties kunnen voorkomen.

Dankzij deze technologische innovaties kunnen patiënten met hartfalen in de toekomst mogelijk thuis beter gemonitord worden zonder dat ze telkens naar het ziekenhuis hoeven. Deze technologie kan bijdragen aan minder heropnames en een hogere kwaliteit van leven voor patiënten.

Voor zorgverleners biedt het de mogelijkheid om patiënten nauwkeuriger en efficiënter te behandelen, met minder belasting voor zowel de patiënt als de zorg.

Het Máxima MC blijft zich inzetten voor innovatieve oplossingen om de zorg voor onze patiënten te verbeteren. Met dit onderzoek zetten ze een belangrijke stap naar de toekomst van gepersonaliseerde, digitale zorg voor hartpatiënten.

vrijdag 27 september 2024

Wereldprimeur met UV-C Desinfectie robot SAM bij Universitair Dierenziekenhuis Utrecht

Het Universitair Dierenziekenhuis van de Universiteit Utrecht heeft de primeur: voor het eerst wereldwijd wordt er een UV-C desinfectierobot ingezet in een dierenziekenhuis. Deze innovatie, genaamd Robot SAM, zorgt voor een nieuwe, duurzame manier van desinfecteren die zowel effectiever als efficiënter is. De pilot is opgezet door Asito in samenwerking met Loop Robots en is in mei 2024 van start gegaan. Het markeert een belangrijke stap in het verbeteren van de hygiëne in diergeneeskunde.
 
Robot SAM, ontwikkeld door Loop Robots, biedt een geautomatiseerde desinfectieoplossing die micro-organismen onschadelijk maakt zonder het gebruik van chemische middelen. Dit draagt niet alleen bij aan de verduurzaming van het desinfectieproces, maar vermindert ook de blootstelling van medewerkers aan potentieel schadelijke stoffen.
 
Bram Mensink, innovatiemanager bij schoonmaakbedrijf Asito, legt uit: 'Het handmatig desinfecteren moet zorgvuldig gebeuren en bestaat uit veel stappen. Door de vele handelingen is er kans op menselijke fouten. Daarnaast kan het herhaaldelijk gebruik van desinfectiemiddelen op de lange termijn problemen veroorzaken. De robot maakt het desinfecteren voor schoonmakers minder arbeidsintensief en minder risicovol. De rol van de schoonmaker verschuift naar voorbereiding, toezicht en het borgen van een veilige en effectieve inzet.'
 
Robot SAM maakt gebruik van UV-C straling om ruimtes tot 99,999% te desinfecteren. Deze technologie is getest en gevalideerd in laboratoria van de Radboud Universiteit.

Naast de verhoogde hygiëne, vermindert Robot SAM het gebruik van chemische middelen. Abdel Zantar, objectleider bij Asito, licht toe: 'Voorheen moesten operatiekamers na chemische desinfectie, bijvoorbeeld met chloor, een uur gesloten blijven om gezondheidsrisico’s voor mens en dier te vermijden. Met Robot SAM is dat niet langer nodig. Hierdoor kunnen ruimtes direct na de desinfectie weer in gebruik worden genomen.'
 
De pilot met Robot SAM wordt momenteel uitgevoerd op de gezelschapsdierenafdeling, maar er zijn plannen om dit uit te breiden naar andere afdelingen, zoals de apotheek en de paardenafdeling.

donderdag 26 september 2024

Tijdswinst dankzij AI gegenereerde behandelplannen voor borstkanker

Het intekenen van de organen van individuele borstkankerpatiënten en het vervolgens maken van exacte bestralingsplannen blijkt sneller te kunnen door het gebruik van artificial intelIigence (AI)-modellen. Op die manier blijft het net zo betrouwbaar en accuraat. Het levert flinke tijdwinst per patiënt op. Een prettige conclusie met de ontwikkelingen in de gezondheidszorg in het achterhoofd.

Het is de ‘oogst’ van het wetenschappelijk onderzoek dat Nienke Bakx de afgelopen jaren deed in het Catharina Ziekenhuis. Donderdag promoveerde zij aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Haar onderzoek verdient nadere uitleg.

Dankzij de nieuw ontwikkelde AI-modellen kan het intekenen van tumoren en omliggende organen voor borstkankerpatiënten grotendeels automatisch gebeuren.

Tot twee jaar geleden gebeurde dat echter met ‘ouderwets’ handwerk. Als de anatomie van de individuele patiënt in beeld was gebracht, kon het bestralingsplan - hoe kan de straling het best worden toegediend om kankercellen te vernietigen en tegelijkertijd gezonde organen te sparen - worden gemaakt. Ook dat gebeurde handmatig.

Na een succesvolle pilot werd het in mei 2022 in de praktijk gebracht. Met uiteraard de kanttekening dat de radiotherapeuten en laboranten alles controleren, eventueel bijstellen en de ‘go’ geven. Bakx ziet dat het goed gaat.

Naast het intekenen van tumoren en organen, kunnen AI-modellen ook worden ingezet voor het maken van het bestralingsplan zelf. Ook hier bleek de inzet van artificial intelligence een succes: in 74 procent van de gevallen kon het AI-model een bestralingsplan maken dat direct bruikbaar was. Met kleine aanpassingen steeg dit percentage naar 86 procent.

woensdag 25 september 2024

Killsec steelt patiëntendata van Belgisch bedrijf MediCheck

Ransomewaregroep Killsec heeft 50.000 documenten van het Belgische bedrijf MediCheck in handen gekregen. In de documenten zouden gevoelige patiëntgegevens staan.

MediCheck heeft tegenover HLN bevestigd dat hackers communicatie van artsen hebben kunnen onderscheppen.

De ransomwaregroep Killsec claimt de documenten van MediCheck in handen te hebben en heeft inmiddels een klein aantal documenten van het bedrijf gepubliceerd.

dinsdag 24 september 2024

Extra Horizon haalt 1,5 miljoen euro op om digitalisering en innovatie in de zorg te versnellen

Extra Horizon haalt 1,5 miljoen euro op om digitalisering en innovatie in de zorg te versnellen. De Limburgse start-up Extra Horizon ontwikkelt een cloudplatform waarop allerlei medische software toepassingen kunnen worden gebouwd.

De digitalisering van de gezondheidszorg is een wereldwijde trend die de manier waarop zorg verleend wordt, drastisch verandert. Dat gaat van elektronische patiëntendossiers en telemedicine tot draagbare medische apparaten voor thuiszorg en geavanceerde data-analyse.

Het platform van Extra Horizon kan beschouwd worden als een cloud-gebaseerde service-infrastructuur die alle noodzakelijke componenten bevat om de back-end van een digitale oplossing te configureren. Denk maar aan taken als gebruikersauthenticatie, databasebeheer, sjabloonbeheer, externe updates, pushmeldingen, cloudopslag, hosting.

Zo werd via Extra Horizon in drie maanden tijd een uiterst nauwkeurige sneltest ontwikkeld voor het opsporen van antilichamen voor Covid-19.

Een andere ontwikkeling die gebruikt maakt van de technologie van Extra Horizon: momenteel bouwt men een platform waarop de laatste nieuwe AI-modellen zullen draaien om bepaalde abnormaliteiten (bv. tumorweefsel) uit menselijk weefsel van een biopsie te kunnen detecteren. En nog een knappe innovatie: een tool die de voorbereidingen van operaties bij breuken vergemakkelijkt door middel van gesofisticeerde AI-modellen. Zo kan de behandelende arts een passend implantaat genereren en zich nog beter voorbereiden voor de operatie.

maandag 23 september 2024

Samsung start verkoop Galaxy Ring in Nederland

Samsung is gestart met verkoop van de Galaxy Ring in Nederland. Bij de aankondiging van de smartring eerder deze zomer liet Samsung nog weten de ring waarschijnlijk pas in het eerste kwartaal van 2025 in Nederland uit te brengen.

De Galaxy Ring is voorzien van sensoren die hartslag, bloedzuurstofsaturatie, huidtemperatuur, stress en stappen meten, en automatisch wandel- en hardloopactiviteiten herkennen. Het apparaat meet ook slaap, waarbij Samsung claimt dat het met een AI-algoritme uitgebreide slaapinzichten biedt.

De Galaxy Ring is gemaakt van titanium en is beschikbaar in negen verschillende maten.

dinsdag 17 september 2024

Apple maakt slaapapneu-detectie beschikbaar in watchOS 11

Apple heeft maandag watchOS 11 beschikbaar gemaakt. Om de functie uit te kunnen rollen binnen de Europese Unie moest Apple eerder om toestemming vragen.

De slaapapneu-detectie is beschikbaar op de Apple Watch 10, Watch 9 en de Watch Ultra 2. Apple heeft een lijst gepubliceerd van alle landen waar gebruikers toegang hebben tot de functie. Nederland en België staan ook op die lijst.

De functie detecteert slaapapneu door kleine polsbewegingen van de gebruiker bij te houden, die een verband hebben met onderbrekingen in het ademhalingspatroon tijdens het slapen.

maandag 16 september 2024

'Voorwaarden voor gebruik van gezondheidsdata van patiënten moeten duidelijker'

Verschillende partijen luiden de noodklok over de steeds verdergaande dataverzameling binnen de GGZ. Het kabinet moet daarom veel duidelijker maken onder welke voorwaarden gezondheidsgegevens uitgewisseld kunnen worden. Dataverzameling mag alleen plaatsvinden als dat direct in het belang van de patiënt is. Op dit moment is het nog lang niet altijd duidelijk wanneer dat zo is. Die scheidslijn tussen direct en indirect belang vraagt om heldere regels en transparantie.

Het Rathenau Instituut doet onderzoek naar verantwoord gebruik van gezondheidsdata. De praktijk van dataverzameling van de GGZ is een voorbeeld van de groeiende vraag naar zogeheten secundair gebruik van gezondheidsdata, bijvoorbeeld voor wetenschappelijk onderzoek, om een nieuwe technologie te ontwikkelen of om de zorg efficiënter in te richten.

Het instituut constateert dat de huidige regels onduidelijk zijn, waardoor de gegevens van burgers en patiënten onvoldoende worden beschermd. Vertrouwen is in de GGZ het hoogste goed, en de behandeling van patiënten komt hiermee in gevaar. Tegelijkertijd willen we ook dat de mogelijkheden voor onderzoek worden benut.

Met de recent aangenomen European Health Data Space (EHDS) zal ook gegevensuitwisseling binnen Europa een vlucht nemen. Er moet dus volgens het Rathenau Instituut veel beter gereguleerd gaan worden voor welk doeleinde, door welke instanties en onder welke voorwaarden gezondheidsdata gebruikt mogen worden. Uitgangspunt daarbij moet altijd zijn dat de behandelrelatie tussen burgers en zorgprofessional centraal staat. Secundair gebruik blijft daaraan ondergeschikt.

vrijdag 13 september 2024

Janneke Grutters benoemd tot hoogleraar Vroege Health Technology Assessment

Onderzoeker Janneke Grutters is benoemd tot hoogleraar Vroege Health Technology Assessment aan het Radboudumc / de Radboud Universiteit. Grutters zet zich in voor vroege evaluatie van nieuwe technologie in de zorg. Ze ontwikkelt hiervoor methoden, geeft handvatten voor het omgaan met onzekerheid bij beslissingen, en past vroege evaluatie toe bij tal van projecten zowel binnen als buiten het Radboudumc.

Nieuwe technologie in de zorg kan veel opleveren voor patiënten, maar gaat soms ook gepaard met negatieve gevolgen, zoals hoge kosten, en belasting van zorgmedewerkers en het klimaat. Daarbij zijn niet alle innovaties van toegevoegde waarde. Nu wordt pas als een nieuw product op de markt komt beoordeeld of het gebruikt of vergoed moet worden. Dan is alleen goedkeuren of afwijzen mogelijk. Janneke Grutters van de afdeling IQ Health pleit ervoor om veel eerder bij de ontwikkeling van innovaties mee te kijken, zodat er beter wordt nagedacht over de meerwaarde, en aanpassingen nog mogelijk zijn.

De hoofdvraag van Grutters is daarbij: hoe kan deze innovatie meerwaarde bieden? Grutters: ‘Ik denk met mijn team al vroeg mee, het liefste voordat de ontwikkeling van een zorginnovatie van start gaat. We onderzoeken dan of er behoefte is aan de innovatie, voor wie het interessant is en in welke situatie, en wat de eindgebruikers van de technologie nodig hebben. We kijken vanuit een wetenschappelijk perspectief en zoeken uit wat de patiënt, een ziekenhuis of de maatschappij aan een nieuw product kan hebben. En hoe we ervoor kunnen zorgen dat het product zo waardevol mogelijk ontwikkeld en ingezet wordt.’

Zo wordt er in het Radboudumc een plug ontwikkeld die vroeggeboortes moet tegengaan, waar Grutters al vanaf het begin bij betrokken was. ‘Soms is een kijkoperatie nodig bij een ongeboren kindje in de baarmoeder. Om het kindje te bereiken moet een gaatje worden gemaakt in de vliezen. Dat gaatje is niet te dichten en verhoogt de kans op een vroeggeboorte. Onderzoekers van het Radboudumc ontwikkelen samen een plug die het gaatje wel dicht krijgt. Wij hebben onderzocht voor welke operaties deze plug interessant is, en wat het betekent voor bijvoorbeeld patiënten, zorgverleners en de maatschappij als de plug inderdaad het aantal voeggeboortes vermindert.’

Grutters’ team gebruikt in het onderzoek twee soorten methoden, die ze ook verder ontwikkelen. Eerst doen ze kwalitatief onderzoek. Ze praten met bijvoorbeeld patiënten, artsen en zorgverzekeraars, en zoeken uit of er een behoefte ligt en of er draagvlak is voor de technologie. Daarna volgt de fase van besliskundig modelleren. Dat wil zeggen dat Grutters’ team uitzoekt welke impact een innovatie kan hebben, bijvoorbeeld wat de gevolgen zijn als de ontwikkelde plug inderdaad vroeggeboortes vermindert. Ze bouwen dan vaak een computermodel met een dashboard, zodat anderen het ook kunnen gebruiken. Bij voorkeur gaan de twee methoden hand in hand, zodat ze elkaar informeren.

woensdag 11 september 2024

Erasmus MC winnaar van de Nationale AI Challenge 2024

Erasmus MC is de winnaar van de Nationale AI Challenge 2024 geworden. Het Erasmus MC wil met de inzet van AI-technologie de efficiëntie en kwaliteit van zorg op de afdeling Spoedeisende Hulp verbeteren. Een team van toegewijde AI-experts en software engineers van Kickstart AI gaat nu aan de slag om de uitdagingen van het Erasmus MC met AI op te lossen.

De eerste Nationale AI Challenge startte op 11 juni 2024 met het aanmelden van use cases. De meest kansrijke inzendingen voldeden aan criteria zoals een concreet, relevant probleem binnen de kernactiviteiten van de organisatie aanpakken, maatschappelijke impact teweegbrengen (schaalbare oplossing) en voldoende kwalitatieve data hebben voor AI-ontwikkeling.

In de komende maanden wordt door een team van toegewijde AI-experts en software engineers van Kickstart AI een geavanceerde AI-oplossing ontwikkeld voor het Erasmus MC. Hierbij wordt niet alleen gefocust op het bouwen van een geavanceerd AI-model en de software die nodig is om dat model te kunnen integreren in de huidige digitale omgeving van het Erasmus MC, maar zal ook goed worden gelet op gebruiksvriendelijkheid. Het team streeft ernaar een naadloze aansluiting te realiseren tussen de AI-technologie en de dagelijkse werkzaamheden van zorgprofessionals, om zo maximale impact te bereiken in de patiëntenzorg. En wat vooral ook van belang is, de inzichten die in dit traject ontstaan, zijn waardevol voor een breder publiek en dragen bij aan de ontwikkeling en adoptie van AI in Nederland. Dit geeft een boost aan zowel innovatie als productiviteit en versterkt de concurrentiepositie van Nederland. 

Kickstart AI en de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) richten zich beide op het bevorderen van de ontwikkeling en toepassing van AI in Nederland en hebben elkaar gevonden als complementaire partners met een gedeelde missie om de ontwikkeling en adoptie van AI te bevorderen. Als eerste stap in de samenwerking werd de Nationale AI Challenge 2024 gelanceerd voor deelnemers aan de NL AIC. Via de website en socials van Kickstart AI en NL AIC kunnen geïnteresseerden op de hoogte blijven van de voortgang van het project.

dinsdag 10 september 2024

Update maakt hoorapparaat van AirPods Pro 2

Apple laat je binnenkort een gehoortest doen met AirPods Pro 2. Die gestandaardiseerde test helpt je bepalen of je nog goed hoort. Daarvoor hoef je slechts de oortjes in te stoppen en de app te starten, en op het scherm klikken als je een toon hoort. Het hele proces neemt ongeveer 5 minuten in beslag, en daarna toont je iPad of iPhone een verslag.

Heb je matig gehoorverlies? Dan kunnen de oortjes daar ook meteen een mouw aan helpen passen. Je kan ze namelijk meteen gebruiken als vervanger voor een hoorapparaat.

Medische goedkeuring heeft de gehoortestfunctie wel nog niet gekregen, maar Apple zegt dat die goedkeuring dichtbij is. De functie zou vanaf deze herfst beschikbaar zijn in meer dan 100 landen.

maandag 9 september 2024

Vijf jaar medtech revolutie

De wereldwijde gezondheidszorg is, mede dankzij medische technologische innovaties, enorm verbeterd. Toch staat de sector voor grote uitdagingen, zoals de toename van chronische ziekten, de stijgende kosten van gezondheidszorg, en het tekort aan zorgmedewerkers. Bovendien vormt de klimaatverandering een extra bedreiging voor de volksgezondheid. Deze uitdagingen vereisen snelle en creatieve oplossingen.

Het TechMed Centrum van de Universiteit Twente zet zich in om oplossingen te vinden voor deze uitdagingen. Met een sterke focus op duurzame en gepersonaliseerde zorg, ondersteund door technologie en samenwerking met onder het innovatiecluster MedTech Twente, is het TechMed Centrum in de afgelopen vijf jaar uitgegroeid tot een internationale koploper. We leren van het verleden en werken aan baanbrekende oplossingen voor de toekomst.

Op woensdag 6 november, organiseert het TechMed Centrum, de zesde editie van het jaarlijkse TechMed Event. Vooruitstrevende stakeholders, waaronder zorgprofessionals, bedrijven, bestuurders, onderzoekers, investeerders, getalenteerde studenten en beleidsmakers, komen samen om elkaar te inspireren, terug te blikken op de afgelopen jaren en een platform te bieden voor toekomstgerichte uitdagingen. Het TechMed Centrum bevordert interdisciplinair samenwerken om kennis te delen, innovatie te stimuleren en een routekaart te creëren voor een duurzame toekomst in de gezondheidszorg.

Laat u inspireren door de keynote lezing van Kylle Jordan, die haar ervaringen zal delen over het opzetten van een grootschalige publiek-private samenwerking tussen de Mayo Clinic, kennisinstellingen, regionale overheden en het bedrijfsleven. Ontdek een inspirerend evenement vol boeiende discussies en vernieuwende inzichten. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste medische en technologische doorbraken? Mis dan zeker de sessies niet over geavanceerde chiptechnologie, sensing en imaging, data voor gezondheidsverbetering, oplossingen voor personeelstekorten, duurzaamheid in medische hulpmiddelen, proefdier-vrije innovatie en technologie voor humaan geneesmiddelenonderzoek. Deze sessies bieden een unieke kans om te leren over de nieuwste trends en ontwikkelingen die de toekomst vormgeven. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om via inspirerende demotours een blik op de toekomst te werpen en deel te nemen aan boeiende matchmakingactiviteiten, evenals rondleidingen door onze faciliteiten.

Het TechMed Event is onderdeel van de MedTech Twente Week, die op 5 en 6 november in Enschede plaatsvindt, als jaarlijks hoogtepunt van het MedTech Cluster Twente. MedTech Twente is het innovatiecluster waar medische technologie in versnelling komt. Hier werken bedrijfsleven en zorginstellingen nauw samen met onderzoekers van de kennisinstellingen om te komen tot innovaties voor de zorg van morgen.

zondag 8 september 2024

Doe mee aan de Radboudumc Investment Day

Zorg dat je erbij bent: de vierde editie van Radboudumc Investment Day 2024 op 9 oktober in Nijmegen! De Investment Day, gezamenlijk georganiseerd door Radboudumc, Radboud Universiteit, Briskr en Oost NL, is een matchmaking event voor investeerders, ondernemers en toponderzoekers in life sciences & health. Het is een unieke kans om nieuwe zakelijke contacten op te doen en met experts te praten over de potentiële waarde van onderzoek & innovatie.

Ons belangrijkste doel voor het evenement is om deelnemers met elkaar in contact te brengen. Hiervoor bieden we een matchmakingplatform voor het opzetten van 1-op-1-ontmoetingen en verschillende parallelle sessies van toponderzoekers, veelbelovende startups en investeerders. Deelnemers kunnen zo hun eigen programma samenstellen van presentaties en gerichte 1-op-1 ontmoetingen.

Er is een boeiende line-up van sprekers die klaar staan om hun ervaring te delen in het naar de markt brengen van wetenschap. Kom luisteren naar:

Keynote: Floris Rutjes –Director Institute for Molecules and Materials en Professor Organic Synthesis, Radboud Universiteit
Bram van Ginneken – Professor Medical Imaging Analysis, Radboudumc en oprichter van Plain Medical en Thirona
Mathias Prokop – Chairman Department of Radiology en Professor Radiologie, Radboudumc
Thom Frielink – Associate bij Curie Capital
Sandra Heskamp - Professor Nuclear Imaging and Therapy in Immuno-Oncologie, Radboudumc
John Carney – CEO van Aurelius Therapeutics
Kim Notten – Gynaecoloog, Radboudumc
Matthijs Pals – Promovendus, Radboud Universiteit
Leonie de Best – Mede-oprichter en CBO van SurvivX en CBO MyLife technologies
Sander Leeuwenburgh – Professor Regenerative Biomaterials, Radboudumc
Rong Wang – CEO & mede-oprichter van Inborn Biomedical
Marc Robillard - CEO van Tagworks Pharmaceuticals
Stanleyson Hato – Team Lead Life Sciences & Health, InvestNL

Het evenement biedt een posterwedstrijd voor onderzoek en vroege-fase ontwikkeling in life sciences & health. Voorafgaand aan het evenement hebben onderzoekers binnen Radboudumc en de Radboud Universiteit abstracts ingediend voor de competitie, met focus op het vertalen van onderzoek naar producten & diensten, ondernemerschap en de markt. De meest veelbelovende inzendingen worden tijdens de Investment Day op posters getoond.

De Investment Day vindt plaats in het Radboudumc Experience Center van 12.00u tot 17.30u, met optioneel een aansluitend diner en tijd voor netwerken. De vorige edities leidden tot verschillende nieuwe investeringen voor start-ups die het evenement bezochten, en blijvende contacten! Voor een goede balans tussen de drie doelgroepen is het evenement alleen op uitnodiging.

woensdag 4 september 2024

Digitale consulten de zorg verbetert de patiënttevredenheid

Corona maakte consulten op afstand noodzakelijk voor goede hartfalenzorg, nu blijkt het nog beter te werken dan het traditionele zorgtraject. Uit onderzoek van vijf Nederlandse ziekenhuizen en onderzoekers van het TechMed Centrum van de Universiteit Twente is naar voren gekomen dat het gebruik van digitale consulten de zorg verbeterde en dat tegelijkertijd de patiënttevredenheid behouden bleef. “Digitale consulten zijn een win-win situatie”, vertelt cardioloog Mark Schuuring.

Hartfalen treft wereldwijd meer dan 64 miljoen mensen, in Nederland ruim 240.000. Jaarlijks zijn er ruim 33.000 ziekenhuisopnamen voor hartfalen in ons land. Mark Schuuring, cardioloog bij MST en onderzoeker in de onderzoeksgroep Biomedical Signals and Systems (Faculteit EEMCS / TechMed Centrum), vertelt:

De studie rondom thuismonitoring is gecoördineerd door het Amsterdam UMC. Bij thuismonitoring zijn er regelmatig metingen, zoals van de bloeddruk en de hartslag. Dit geeft een vollediger beeld van de persoon. Controle in het ziekenhuis is op beperkte momenten, wat goed afstemmen van medicatie uitdagender maakt.

De onderzoekers verdeelden 150 patiënten in twee groepen. De ene groep volgde de digitale consultstrategie, de ander het traditionele zorgtraject. Na twaalf weken bepaalden de onderzoekers hoeveel patiënten de optimale medicatiecombinatie hadden bereikt. Uiteindelijk ontving 28 procent van degenen die deelnamen aan digitale consulten de optimale combinatie, vergeleken met slechts 7 procent van degenen die het traditionele zorgtraject doorliepen. De onderzoekers analyseerden ook de zorgen rond het gebruik van digitale consultaties. Ze vonden geen verschillen in de hoeveelheid tijd die werd geïnvesteerd, de mate van tevredenheid of, cruciaal, de kwaliteit van leven van de patiënt. “Het gepresenteerde onderzoek liet zien dat digitale consulten echt een win-winsituatie zijn: de zorg voor de patiënt is verbeterd en hun ervaring is niet verminderd”, vertelt Schuuring.

De onderzoeksresultaten zijn op 31 augustus gepubliceerd in het gerenommeerde Nature Medicine en tegelijkertijd gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van de European Society of Cardiology te Londen. Ook is er een artikel over de huidige stand van het veld gepubliceerd.

De Twentse MedTech regio is erg geschikt voor de vervolgstudie. De ontwikkeling past in de bredere ontwikkeling van meer digitale zorg, bijvoorbeeld met Zorg bij jou. Recent zijn twee promovendi gestart, Charell Jansen en Jeroen Valk, die zowel in MST als bij de Universiteit Twente werken. Zij gaan breder kijken naar de impact van digitale consulten, ook met de andere Santeon ziekenhuizen. In de vervolgstudie zal het digitaal delen van gegevens tussen de patiënt en de arts, met onderwijs voor zowel patiënten als medisch personeel, weer zo goed mogelijk georganiseerd worden. “Goed instellen van medicatie blijft bij veel patiënten een uitdaging. We gaan voor minder ziekenhuisopnamen en zorg die beter is afgestemd op de persoon,” aldus Schuuring.

maandag 2 september 2024

Dexcom G7: eerste glucosesensor met directe Apple Watch-verbinding in Nederland

De Dexcom G7 kan nu in Nederland rechtstreeks verbinding maken met de Apple Watch. Dexcom G7 is het eerste en enige CGM-systeem dat rechtstreeks kan worden aangesloten op de Apple Watch* en geeft gebruikers de vrijheid en het gemak van real-time glucosemetingen in één oogopslag, wat gebruikers vertrouwen geeft, zelfs als ze hun iPhone niet bij zich hebben*†.  

Met behulp van een eigen Bluetooth-verbinding stuurt de Dexcom G7-sensor glucose-informatie en gepersonaliseerde waarschuwingen rechtstreeks naar de Apple Watch† van een gebruiker, zodat ze kunnen hardlopen of uit eten kunnen gaan en met een gerust hart hun iPhone thuis kunnen laten. Dexcom G7 is de enige CGM-sensor die glucose op meerdere apparaten tegelijk en onafhankelijk kan weergeven, waaronder op een smartphone, smartwatch en een ontvanger of gekoppeld automatisch insulinetoedieningssysteem.

De lancering van 'Direct to Apple Watch'-connectiviteit in Nederland geeft Dexcom-gebruikers een aanvullende optie om hun glucosewaarden in real-time te controleren. Deze nieuwe optie biedt de vrijheid, het gemak en de discretie van real-time glucose metingen in één oogopslag en het vertrouwen om hun iPhone thuis te laten.