maandag 16 december 2024

TU Delft-studententeam Epoch wint Internationale AI-competitie om doktoren te helpen malaria te herkennen

Team Epoch, een TU Delft studententeam heeft de eerste plaats behaald in een internationale AI-competitie. Het winnende model van Team Epoch kan via een smartphonecamera en microscoop bloedmonsters analyseren om vast te stellen of een patiënt geïnfecteerd is met malaria en hoe ernstig de infectie is.

Het AI-model van Team Epoch maakt gebruik van analyses van trofozoïeten en geïnfecteerde witte bloedcellen om patiënten op urgentie te rangschikken. De technologie biedt een mogelijkheid om het tekort aan medische apparatuur en artsen in Oost-Afrikaanse regio’s op te lossen. Per jaar sterven er meer dan 600.000 mensen aan malaria wereldwijd en met vroege detectie van malaria kunnen naar verwachting 52% van deze levens gered worden. Het model van Team Epoch is een manier om malaria in een vroeg stadium te kunnen herkennen.

De wedstrijd daagde deelnemers uit een model te ontwikkelen dat artsen ondersteunt bij het diagnosticeren van malaria. Team Epoch versloeg meer dan 350 teams van universiteiten, instituten en andere specialisten wereldwijd. Deze competitie werd georganiseerd door de Afrikaanse non-profit Lacuna Fund.

Team Epoch bestaat al een aantal jaren en doet ieder jaar mee aan verschillende AI-competities. Vorig jaar wonnen zij al een wedstrijd met een model dat via satellietbeelden de aanwezigheid van zeewierbossen in kaart bracht. Hun aanpak combineert technische expertise met een sterke focus op maatschappelijke impact, wat leidt tot innovatieve resultaten.

Het voor deze wedstrijd ontwikkelde malaria-model van Team Epoch zal nu verder ontwikkeld en ingezet worden voor onderzoek en praktische implementatie door het Lacuna Fund, Epoch en de TU Delft.

woensdag 11 december 2024

Erasmus MC Campus biedt ruimte voor hoogwaardige gezondheidszorg, medische technologie en ondernemerschap

Het Erasmus MC, Universitair Medisch Centrum in Rotterdam, blijft vernieuwen. Het Erasmus MC en de gemeente Rotterdam maken zich sterk voor de bouw van een levendige campus waar innovatieve gezondheidszorg, technologie en ondernemerschap plek vinden.

Als eerste stap verhuizen het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis, de afdeling Psychiatrie en verschillende onderzoeksafdelingen van het Erasmus MC  naar de locatie van het voormalige Dijkzigt ziekenhuis en de zusterflat aan de ’s-Gravendijkwal.

Op de toekomstige campus werken instellingen, bedrijven, wetenschappers, studenten en opleiders samen aan onderzoek en zorginnovaties. De campus biedt in de toekomst ruimte voor start ups en innovatieve bedrijven op het gebied van gezondheidszorg en medische technologie. Het Erasmus MC werkt daarbij nauw samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam en de TU Delft. Partners kunnen op de campus ruimte krijgen om hun technologische kennis en research om te zetten in bedrijvigheid.

De plannen staan in het herziene Masterplan 2050 voor de Erasmus MC Campus. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad om de aanpassingen in de herziening van het Masterplan begin volgend jaar vast te stellen.

In 2022 stelde het college van burgemeester en wethouders een eerdere versie vast van het Masterplan. In de herziene versie van het Masterplan is meer aandacht voor duurzaamheid, een goede bereikbaarheid en de toekomstige functies van deze Health Tech Campus.   

De campus wordt in fases ontwikkeld. Als eerste krijgt het gebied aan de ’s-Gravendijkwal vorm, met nieuwbouw voor het Sophia Kinderziekenhuis, de afdeling Psychiatrie en onderzoeksafdelingen van het Erasmus MC. De huidige gebouwen waarin het Sophia, de afdeling Psychiatrie en de onderzoeksafdelingen zijn gehuisvest, zijn verouderd.   

Wel onderzoekt het Erasmus MC of de huidige locatie van het Sophia Kinderziekenhuis in de toekomst tijdelijk geschikt kan worden gemaakt voor studentenhuisvesting. Daarna volgt geleidelijke uitbreiding van de campus naar de Westzeedijk en het Museumpark. De volgorde van de ontwikkelingen is nog niet bekend. Deze gefaseerde aanpak zorgt ervoor dat elke stap onafhankelijk succesvol kan zijn. Daardoor blijven de financiële risico’s beperkt en is er ook flexibiliteit om in te spelen op externe marktontwikkelingen.

In alle ontwikkelingen is veel aandacht voor een levendige en open uitstraling naar de andere delen van de stad, en voor een groene en duurzame leefomgeving.

dinsdag 10 december 2024

Smart Health Day: innovaties in gezondheidszorg via data en AI

Maandag 9 december 2024 vond de tweede editie van de Smart Health Day plaats op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen, met meer dan 200 professionals uit de zorg- en technologiesector. Het evenement, georganiseerd door Brightlands in samenwerking met diverse partners, stond volledig in het teken van de toepassing van data en kunstmatige intelligentie (AI) binnen de zorg. Met een sterk praktische focus werd de dag gevuld met inspirerende sprekers, workshops en interactieve sessies die de toekomst van zorgtechnologie verkenden.

Tijdens de Smart Health Day werden diverse actuele en relevante thema’s besproken. Een van de hoogtepunten was de paneldiscussie, waarin drie experts met elkaar in gesprek gingen over de toekomst van data en AI in de zorg en hoe deze technologieën daadwerkelijk kunnen bijdragen aan de verbetering van zorgprocessen. Onderwerpen zoals een slimme vloer die het valrisico van ouderen kan berekenen, verbeteringen in de patiëntreis en de kansen bij de implementatie van AI kwamen uitvoerig aan bod.

Ook Esther Talboom, lid van de Raad van Bestuur van Zuyderland, deelde haar inzichten over oplossingen en ervaringen uit het ziekenhuis, met nadruk op het belang van digitaal maatwerk voor artsen, verpleegkundigen en patiënten. Verder werden tal van innovaties gepresenteerd, zoals slimme triage voor drukvermindering in ziekenhuizen, capaciteitsoptimalisatie in zorginstellingen en een generatieve AI-oplossing met een avatar. Ook de voordelen van spraakgestuurd rapporteren, een digitaal slaapprotocol en de waardevolle lessen uit de intensive care werden besproken. Een nieuw perspectief werd geboden door de lezing van een zorgverzekeraar, die het belang benadrukte van het inrichten van nieuwe processen in plaats van het digitaliseren van bestaande. De dag werd afgesloten met Eva Eikhout, presentatrice, auteur en ambassadeur zorgvernieuwing VGZ, die haar persoonlijke ervaringen als zorgbehoevende deelde.

De dag bood een gevarieerd programma met 11 inspirerende sprekers, die vanuit verschillende hoeken van de zorg- en technologie-industrie hun visie deelden. Daarnaast konden de deelnemers hun kennis verder verdiepen in verschillende workshops en het demonstratieplein bezoeken, waar 16 partners uit de zorgsector hun innovaties en toepassingen toonden. Klik hier voor het volledige programma.

De zorgsector staat voor enorme uitdagingen, zoals de groeiende zorgvraag, stijgende kosten en een tekort aan personeel. Innovaties op het gebied van data en AI bieden veelbelovende oplossingen die niet alleen de efficiëntie verhogen, maar ook de zorgvraag kunnen verlagen. De Smart Health Day benadrukte dat de toekomst van de zorg niet alleen afhankelijk is van technologische innovaties, maar ook van samenwerking, menselijke inzichten en een gezamenlijke visie.

De Smart Health Day werd mogelijk gemaakt door een sterke samenwerking tussen het Department of Advanced Computing Sciences (DACS) van de Universiteit Maastricht, Limburg Meet (LIME), LIOF, Brightlands Maastricht Health Campus en de Brightlands Smart Services Campus. Samen zetten deze organisaties zich in om de zorgsector te ondersteunen in haar digitale transformatie.

woensdag 4 december 2024

Brightlands organiseert de Smart Health Day op 9 december 2024

Hoe kunnen technologische innovaties vandaag al bijdragen aan een toegankelijke, efficiënte en toekomstbestendige zorg? Dat is de centrale vraag tijdens de tweede editie van de Smart Health Day bij de Brightlands Smart Services Campus op maandag 9 december 2024. Deze editie heeft een sterke focus op de praktische toepassingen van data en AI.

Samen met een netwerk van partners in de zorg- en gezondheidssector organiseert Brightlands een inspirerende dag over de toepassing van data en digitale technologie in de gezondheidszorg.

Programma 9 december van 11:00 tot 17:00 uur

Met 11 interessante sprekers, workshops, een demonstratieplein met 16 partners en een paneldiscussie. Denk hierbij onder andere aan deze onderwerpen:

    De rol van de zorgverzekeraar bij innovatie in de zorg;
    Waardevolle data bij het creëren van algoritmes;
    Spraakgestuurd rapporteren;
    Resultaten van de inzet van AI in de zorg;
    En vele lessons learned uit de praktijk.

dinsdag 3 december 2024

Een nieuwe leerstoel voor innovatieve hand- en polszorg

Hand- en polsklachten, vaak veroorzaakt door ziektes zoals artrose, reuma of RSI, treffen één op de drie Nederlanders. Dit heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van patiënten met deze aandoeningen. Zo krijgen ze vaak te maken met een verminderd werkvermogen en komen terecht in een complex zorgpad.

Om dit aan te pakken, starten TU Delft, het Reinier de Graaf ziekenhuis en het Reinier Haga Orthopedisch Centrum (RHOC) een nieuwe leerstoel: ‘Van Helpende Hand naar Werkende Hand – Patiënt specifieke, Patiënt centrale Transitie in Orthopedie’.

Onder leiding van orthopeed en hoogleraar Gerald Kraan richt deze leerstoel zich op het verbeteren van het zorgpad en het ontwikkelen van innovaties met als doel hand- en polszorg te verbeteren.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 287.000 mensen behandeld op de Spoedeisende Hulp voor hand- en polsblessures. Dat komt neer op 29 % van alle spoedgevallen door letsel aan het bewegingsapparaat. Naast traumatisch letsel vormen aandoeningen zoals artrose en reuma ook een groeiend probleem. Werkgerelateerd ziekteverzuim door hand-, pols-, elleboog- en schouderklachten, vaak veroorzaakt door RSI of psychosociale belasting, kost de maatschappij ongeveer 6,1 miljard euro per jaar.

De leerstoel richt zich op het verminderen van hand- en pols gerelateerde klachten en het verbeteren van de samenwerking tussen zorglijnen. Hierbij staat de patiënt centraal als de schakel tussen ingenieurs en zorgprofessionals. Kraan: “Ons zorgsysteem is nu te versnipperd. Zodra een patiënt van de eerste lijn naar de tweede of derde lijn gaat, gaat belangrijke informatie vaak verloren. Dat moet anders. We willen een zorgpad creëren waarbinnen patiënten, zorgprofessionals en ingenieurs nauw samenwerken en zich richten op herstel en behoud van werkvermogen. Als we zorgprocessen en technologie écht afstemmen op de behoefte van de patiënt, kunnen we innovaties realiseren die dagelijks impact maken.” Kraan’s doel is om een toekomstbestendig zorgpad voor patiënten met hand- en pols aandoeningen te realiseren, waarin zorgprofessionals beter samenwerken, kosten beheersbaar blijven en de kwaliteit van leven voor patiënten wordt verbeterd.  

Studenten spelen een sleutelrol binnen de leerstoel door innovatieve oplossingen te ontwikkelen die direct in de praktijk toepasbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is de 3D-geprinte duimbrace, die pijn bij duimbasisartrose verlicht. Wat begon als een afstudeerproject groeide uit tot een bekroonde innovatie en uiteindelijk van startup naar gerenommeerd orthopedisch instrumentmaker. Door dit soort innovaties wordt de zorg verbeterd en kunnen operaties in de toekomst voorkomen worden.

maandag 2 december 2024

'AI moet zorgverleners ondersteunen, niet hun expertise vervangen'

Kunstmatige intelligentie (AI) speelt een steeds grotere rol in de zorg, maar de integratie ervan verloopt nog lang niet altijd even soepel. In haar proefschrift "Broken Glass in the Clinic: Tracing the Performativity of Artificial Intelligence in Clinical Practice" onderzoekt Chiara Carboni (Erasmus School of Health Policy & Management) hoe AI de klinische praktijk verandert. Zo laat haar onderzoek zien waar de grootste uitdagingen én grootste kansen liggen.

Het gebruikt van AI in de gezondheidszorg ligt onder een vergrootglas. In de media worden regelmatig doorbraken belicht, zoals betere en snellere diagnoses dankzij AI. Maar is het optimisme rondom AI terecht en welke uitdagingen brengt AI met zich mee? Carboni’s onderzoek richt zich op casestudies in de pathologie, op de intensive care en in de acute psychiatrie. Daarbij bekritiseert ze de aanname dat AI het werk in de zorg eenvoudiger of minder arbeidsintensief maakt. 'Met mijn onderzoek wil ik nagaan hoe we de kansen die AI biedt kunnen benutten zonder de sociale en ethische gevolgen uit het oog te verliezen', zo legt de onderzoeker uit.

In de pathologie onderzoekt de promovendus de overgang van traditionele microscooppreparaten naar digitale beelden, die de overstap op AI-gebaseerde diagnostiek mogelijk moeten maken. Veel pathologen ervaren digitale beelden echter als minder betrouwbaar en moeilijker te gebruiken, wat onzekerheid in hun werk veroorzaakt. Voor intensive care afdelingen zijn AI-dashboards ontworpen om verpleegkundigen te helpen bij het prioriteren van cruciale taken door realtime data te analyseren.

In de psychiatrie worden voorspellende algoritmen gebruikt om het risico op gewelddadig gedrag te beoordelen. Toch zijn zorgverleners vaak sceptisch over deze tools, die complexe en ethisch beladen fenomenen zoals geweld lijken te simplificeren. Carboni stelt dat AI niet alleen nieuwe hulpmiddelen aan de zorg toevoegt, maar ook de organisatie van zorg verandert. Taken worden vaak georganiseerd zodat ze aan de eisen van AI-systemen voldoen, wat in plaats van minder werk juist meer werk kan opleveren. Deze veranderingen kunnen de autonomie van zorgmedewerkers ondermijnen en ethische dilemma’s opwerpen.

Carboni vindt het belangrijk dat de focus bij de implementatie van AI niet zozeer ligt op efficiëntie, maar vooral op het verbeteren van de zorg. Om effectief te werken met AI, hebben zorgverleners tijd nodig om te twijfelen en kritisch na te denken over de resultaten. Ze pleit ervoor dat AI zorgverleners moet ondersteunen en niet hun expertise mag vervangen. Daarnaast zou de dataverzameling die nodig is om AI-modellen te trainen (vaak uitgevoerd door verpleegkundigen en technici) meer moeten worden gewaardeerd en erkend. Carboni: 'Mijn belangrijkste doel is om een genuanceerd beeld te schetsen van hoe de klinische praktijk verandert, niet alleen door AI zelf, maar ook door de verwachtingen die ontstaan rondom AI.'