vrijdag 31 januari 2025
TU Delft ontwikkelt 3D-geprinte hersenomgeving die groei neuronen stimuleert
Net zoals veel andere cellen reageren neuronen op de stijfheid en vorm van hun omgeving. Een traditionele petrischaal is hard en plat, terwijl de omgeving in de hersenen zacht en vezelig is. Om de hersenomgeving zo goed mogelijk na te bootsen, ontwierp het team van Angelo Accardo nanopilaren met een geavanceerde 3D-printtechniek.
Deze pilaren, elk duizend keer dunner dan een mensenhaar, zijn gerangschikt als een klein bos op een oppervlak. Door de breedte en hoogte van de pilaren aan te passen, konden de onderzoekers hun schuifmodulus afstemmen, een mechanische eigenschap die cellen waarnemen bij het kruipen over micro- of nanostructuren. “Dit misleidt de neuronen zodat ze denken dat ze in een zachte, hersenachtige omgeving zijn, hoewel het materiaal van de nanopilaren zelf stijf is. Omdat ze buigen doordat neuronen over hen heen kruipen, simuleren de nanopilaren niet alleen de zachtheid van hersenweefsel, maar bieden ze ook een 3D- structuur waar neuronen zich aan kunnen vastklampen, net zoals de extracellulaire matrixvezels in echt hersenweefsel,” aldus Accardo. Dit beïnvloedt hoe de neuronen groeien en verbindingen met elkaar maken.
De onderzoekers testten het model met drie soorten neuronen, afkomstig uit muizenhersenen of menselijke stamcellen. Op gewone, platte petrischalen groeiden de neuronen alle kanten op, maar op de 3D-geprinte nanopilaren groeiden ze in mooie, georganiseerde patronen en vormden ze netwerken onder bepaalde hoeken.
Ruim 9 ton NWO-subsidie voor TU/e-onderzoek naar haptische technologie
Doel van dit onderzoek is om de navigatie van blinden en slechtzienden door hun dagelijkse leefomgeving te verbeteren. Het project is een samenwerking tussen twee onderzoeksgroepen binnen de faculteit Chemical Engineering and Chemistry van de TU/e. Samen met mede-aanvrager Ghislaine Vantomme vormt Liu een interdisciplinair team om deze innovatieve technologie verder te ontwikkelen.
Ook al tikken, schuiven en swipen we heel wat af op onze smartphones en tablets, veel interactie met hedendaagse technologie blijft beperkt tot visuele interfaces. Het tastgevoel blijft vaak onderbenut, dat terwijl aanraking een essentieel zintuig is voor het begrijpen van de wereld om ons heen. Dat was ooit anders: vroeger gebruikten we hendels, schuivers, knoppen en schakelaars om met machines te communiceren.
Tegenwoordig zijn deze fysieke interfaces veelal vervangen door virtuele schermen, wat de interactie soms minder intuïtief maakt. Volgens dr. Liu leidt deze verschuiving niet alleen tot ontevredenheid bij gebruikers, maar kan het zelfs bijdragen aan psychologische
donderdag 30 januari 2025
Officiële lancering Cardiovascular Health Technology Centre
Bezoekers krijgen inzicht in opkomende trends en ontwikkelingen op gebieden zoals big data & artificiële intelligentie, computationele modellering, biomaterialen, biomedische technologie & gepersonaliseerde geneeskunde, cardiovasculaire beeldvorming, geneesmiddeltoedieningssystemen, medische apparaten & robotica, revalidatie & gepersonaliseerde zorg en technologie-evaluatie. Het evenement stimuleert interdisciplinaire samenwerking, bevordert innovatie en pakt urgente uitdagingen in cardiovasculaire zorg aan.
Twee gerenommeerde keynote-sprekers delen hun expertise en visie op de toekomst van cardiovasculaire gezondheid: Professor Jolanda van der Velden van het Amsterdam UMC, expert in fysiologie en experimentele cardiologie, en Professor Pim van der Harst van het UMC Utrecht, expert in cardiologie en klinische innovatie. Hun lezingen bieden een diepgaande blik op het nieuwste onderzoek en ontwikkelingen die het vakgebied vormgeven.
Het programma omvat ook demonstraties van state-of-the-art technologie, presentaties van het nieuwste wetenschappelijke onderzoek in de vorm van posters, en deelname aan een coronaire angiografie training tour aangeboden door de TechMed Academy. Daarnaast biedt de Young@Heart-sessie een platform voor talenten in cardiovasculair onderzoek en de klinische praktijk. Deze sessie is bedoeld om de volgende generatie innovators te inspireren en het belang van nieuwe perspectieven en ideeën in het vakgebied te benadrukken.
dinsdag 28 januari 2025
Huawei introduceert smartwatch voor bloeddrukmonitoring
De HUAWEI WATCH D2 is ’s werelds eerste polsgebaseerde ABPM-smartwatch die is goedgekeurd door de NMPA en MDR. Dit baanbrekende apparaat biedt 24/7 dynamische bloeddrukmonitoring, mogelijk gemaakt door tien jaar onderzoek en innovatieve technologie. Dankzij een ingebouwd luchtkussen meet de smartwatch de bloeddruk nauwkeurig gedurende de dag, met automatische metingen ’s nachts en slimme herinneringen.
Naast bloeddrukmonitoring biedt de HUAWEI WATCH D2 uitgebreide gezondheidsfuncties, zoals ECG-analyse, hartslagmeting, SpO2, stressniveau en huidtemperatuur. Met één tik kunnen gebruikers een compleet Gezondheidsoverzicht genereren met negen indicatoren, inclusief slaap- en ademhalingsbewustzijn.
Verkrijgbaar in zwart met een huidvriendelijke fluorelastomeer band of goud met een elegante leren band, is de smartwatch geschikt voor dagelijks gebruik én sport.
maandag 27 januari 2025
Eerste digitale mannenkliniek gaat zorgschaamte tegen
Fellos richt zich op specifieke gezondheidsproblemen bij mannen, zoals onder meer erectieproblemen, haaruitval, premature ejaculatie en huidproblemen als acne.
Met de digitale kliniek willen ondernemers Smeitink en Tolsma een grote groep Nederlanders helpen die een te hoge drempel ervaren om passende zorg te krijgen. 'Het is hard nodig de gezondheidszorg toegankelijker te maken voor mensen die om wat voor reden dan ook niet naar de huisarts gaan', zegt Smeitink, wiens familie en schoonfamilie actief zijn in de gezondheidszorg. 'Er is op dit moment in Nederland een ‘onderbehandeling’ voor de problematiek waar Fellos zich op richt. Bijvoorbeeld: per jaar melden 1 op de 1000 mannen met erectieproblemen en 0,1 op de 1000 mannen met vroegtijdige ejaculatie zich bij de huisarts. En dat terwijl deze aandoeningen bij ongeveer 1 op de 5 mannen voorkomen en goed te behandelen zijn, bijvoorbeeld met medicatie. Wij vinden dat er juist meer openheid over deze aandoeningen moet komen.'
De manier waarop Fellos zorg aanbiedt is pas sinds april 2023 mogelijk. Na de COVID-periode, waarbij het online huisartsconsult in rap tempo zijn intrede deed, mogen artsen dankzij een beleidsregel van de voormalig Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers nu ook medicijnen voorschrijven aan patiënten die ze niet eerder fysiek hebben gezien. Via het digitale platform van Fellos kunnen patiënten online een medische vragenlijst invullen, waarna een BIG-geregistreerde (huis)arts de klachten beoordeelt, een diagnose stelt en een persoonlijk behandelplan opstelt. Eventuele voorgeschreven medicatie kan de patiënt discreet thuis laten bezorgen via een Nederlandse apotheek waar Fellos mee samenwerkt.
De huisarts kan de patiënt ook doorverwijzen naar een seksuoloog, die eveneens praktijk houdt in de digitale kliniek. Naast dat de artsen oordelen over het wel of niet starten van medicatie, waarborgen apothekers de medicatieveiligheid, onder meer via een check bij het Landelijk Schakelpunt. Daarnaast komt er vanuit Fellos een brief voor de eigen huisartspraktijk en apotheek over het starten van een behandeling, waarmee deze ook op de hoogte is van de behandeling.
maandag 20 januari 2025
Startup vervangt eeuwenoude behandeling voor lui oog met speelse innovatie
De traditionele methode veroorzaakt veel stress en ongemak voor kinderen (en hun ouders) en dat leidt vaak tot slechte therapietrouw. Bovendien helpt het afplakken niet bij het ontwikkelen van binoculair zicht. Maar ja, er is geen alternatief.
Volgens officiële ramingen heeft ongeveer 3 tot 5 procent van de kinderen last van amblyopie, beter bekend als 'lui oog'. Het is primair een neurologisch probleem omdat de kern van de aandoening ligt in de verwerking van visuele informatie door de hersenen, niet in de structuur van het oog zelf.
Vedea Healthware heeft een kindvriendelijke methode ontwikkeld die effectiever, maar vooral leuker en minder belastend is voor het kind. Met speciaal ontwikkelde VR spelletjes ziet het kind met het ene oog net iets anders dan het andere, maar in de hersenen geeft dat een totaalbeeld.
Om de wetenschappelijke validiteit en klinische effectiviteit van Vedea’s methode te waarborgen werkte de startup samen met wetenschappers, medisch specialisten en gerenommeerde instellingen zoals het Oogziekenhuis Rotterdam en het Rotterdams Oogheelkundig Instituut.
Inmiddels is de innovatieve methode getest in een eerste klinische studie. Het blijkt dat Vedea minstens zo goed presteert als afplakken, maar dan in veel minder tijd en op een manier die kinderen daadwerkelijk leuk vinden. Op het jaarlijkse congres van Nederlandse oogartsen in Maastricht zullen de eerste resultaten worden gedeeld.
Het product van Vedea is ontworpen met schaalbaarheid in gedachten. Door gebruik te maken van off-the-shelf hardware, een goedkope VR-bril met een mobiele telefoon die iedereen al in huis heeft, kunnen kinderen worden geholpen tegen minimale opstartkosten. Deze aanpak maakt de oplossing niet alleen effectief en toegankelijk, maar ook eenvoudig op te schalen, wat wereldwijde impact mogelijk maakt.
dinsdag 14 januari 2025
Samsung Ring in meer landen
Vanaf vandaag zal Samsung ook de Samsung Health-app vernieuwen om meer geavanceerde functies aan te bieden die een goede nachtrust moeten bevorderen.
Sinds de wereldwijde lancering in juli 2024 is de Galaxy Ring verkrijgbaar 38 markten, waaronder Australië, Oostenrijk, Bahrein, België, Brazilië, Bulgarije, Canada, China, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongkong, IJsland, India, Indonesië, Ierland, Italië, Korea, Koeweit, Luxemburg, Mexico, Nederland, Noorwegen, Oman, Polen, Portugal, Qatar, Roemenië, Saoedi-Arabië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Thailand, Turkije, de VAE, het VK en de VS.
De Galaxy Ring zal binnenkort beschikbaar zijn in 15 extra markten, waaronder Cyprus, Tsjechië, Griekenland, Hongarije, Israël, Japan, Mauritius, Nieuw-Zeeland, Singapore, Slovakije, Zuid-Afrika, Turkije, Tunesië, Vietnam en Zambia.
maandag 13 januari 2025
KU Leuven en SandboxAQ werken samen om sneller behandelingen voor Parkinson te vinden met AI
ATP10B is een eiwit dat wordt geassocieerd met bescherming tegen de ziekte van Parkinson. Deze innovatieve AI technologie zal de zoektocht naar moleculen die de functie van ATP10B kunnen verbeteren, versnellen en uitbreiden, wat de weg vrijmaakt voor nieuwe behandelingen voor de ziekte van Parkinson.
Voortbouwend op onderzoeksbeurzen van de Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research en het Aligning Science Across Parkinson’s Initiative, zal het Vangheluwe-lab in samenwerking met het AI-platform van SandboxAQ bijdragen aan een beter begrip van de onderliggende mechanismen van ATP13A2- en ATP10B-dysfunctie bij Parkinson.
Bij de ziekte van Parkinson is de communicatie en energiehuishouding in hersencellen verstoord. Het ATP10B-gen speelt hierin een essentiële rol door het transport van een specifiek soort vetmolecule (glucosylceramide) binnen cellen te ondersteunen. Als dit proces fout gaat, hebben hersencellen moeite om te overleven.
Het eiwit ATP10B is erg complex, en we begrijpen nog niet volledig hoe het vetmolecules kan verplaatsen. Toch zoeken wetenschappers naar medicijnen (kleine moleculen) die het eiwit kunnen helpen beter te functioneren. Dit kan mogelijk de schade aan hersencellen veroorzaakt door Parkinson beperken of voorkomen.
Het laboratorium van professor Peter Vangheluwe aan KU Leuven is wereldwijd toonaangevend in het ontrafelen van het ziektemechanisme bij de ziekte van Parkinson en heeft eerder belangrijke ontdekkingen gedaan over de rol van verschillende genen bij de ontwikkeling van de ziekte.
Voor dit project werkt het Labo voor Cellulaire Transportsystemen van professor Vangheluwe samen met het Centre for Drug Design and Discovery (CD3) van KU Leuven Research and Development en SandboxAQ, een spin-off van Alphabet Inc (het moederbedrijf van Google).
SandboxAQ maakt gebruik van geavanceerde AI-simulaties en Large Quantitative Models (LQMs) om medicijnontwikkelingsprojecten te versnellen en te verbeteren. Hierbij gebruiken ze methoden zoals eiwitvouwing, vrije-energieberekeningen en eiwit-taalmodellen om zowel kleine moleculen als antilachamen te ontwerpen. Hun interne AI- en fysica-gebaseerde structuurvoorspellingsmogelijkheden, die al opmerkelijke nauwkeurigheid hebben aangetoond in meerdere projecten voor biotechnologiebedrijven en grote farmaceutische bedrijven, zullen worden gebruikt om de structuur van ATP10B te ontcijferen.
Dit is cruciaal om de vorming van het eiwit te begrijpen, de structurele basis van de relevante toestand te identificeren om te activeren en bindingsplaatsen te vinden. De structuurvoorspelling zal het mogelijk maken om een geïntegreerde virtuele screeningworkflow toe te passen die actieve leermethoden combineert met fysica-gebaseerde methoden in de zoektocht naar activatoren van het ATP10B-systeem, waarmee het potentieel van het eiwit wordt ontsloten.
dinsdag 7 januari 2025
Nieuwe tools voor diepgaand breinonderzoek onthult
Dit maakt breinonderzoek nu nog preciezer. Ook maakt dit het toegankelijker voor verschillende sectoren. Denk bijvoorbeeld aan gezondheidszorg, marketing of het onderwijs. “Met neuromarketing onderzoek kijken we naar de vaak onbewuste en emotionele effecten van marketing,” zegt de CEO van Neurensics.
Met hun nieuwste technologie kunnen onderzoekers niet alleen zien wat consumenten denken, maar ook waarom. De software decodeert complexe breinpatronen. Vervolgens vertaalt hij deze naar concrete gedragsvoorspellingen. Dit kan variëren van hoe consumenten reageren op een reclamecampagne tot de effectiviteit van therapieën in de medische wereld.
Het platform is al getest in meerdere industrieën. Bedrijven zoals Unilever en Philips hebben de technologie toegepast om hun marketingstrategieën te optimaliseren. Ook zorginstellingen tonen interesse vanwege de mogelijkheden om therapieën te personaliseren. Zo kunnen ze sneller inzicht krijgen in patiëntgedrag.
Ondersteund door internationale partners en universiteiten, zet Neurensics zich in om neurowetenschap toegankelijk te maken. Het bedrijf werkt samen met toonaangevende academische instellingen om hun technologie continu te verfijnen en wetenschappelijk te valideren.
Neurensics is een onderzoeksbureau dat sinds 2008 wetenschappelijke inzichten vertaalt naar praktische toepassingen. Met een team van neurowetenschappers, data-analisten en psychologen streven zij ernaar om bedrijven en instellingen te helpen de complexe werking van het brein beter te begrijpen en toe te passen.
maandag 6 januari 2025
Garmin lanceert de nieuwe HRM 200
De HRM 200 is geschikt voor elke actieve levensstijl: of je nu op de fiets of in de sportschool te vinden bent, de HRM 200 biedt nauwkeurige gegevens over hartslag en hartslagvariabiliteit (HRV). De HRM 200 is verkrijgbaar in twee verschillende bandmaten.
Een klein, knipperend LED-lampje laat gebruikers weten wanneer HRM 200 klaar is voor gebruik of wanneer de batterij bijna leeg is.
De HRM 200 is binnenkort verkrijgbaar en heeft een adviesprijs van 89,99 euro.