woensdag 26 februari 2025

Magnetische robots verwijderen bloedstolsels

 

Onderzoekers van het TechMed Centrum van de Universiteit Twente en het Radboud Universitair Medisch Centrum verwijderden bloedstolsels met draadloze magnetische robots. Deze innovatie kan de behandeling van levensbedreigende vaatziekten zoals trombose ingrijpend veranderen.

Hart- en vaatziekten zoals trombose zijn wereldwijd een groot gezondheidsprobleem. Wereldwijk sterft elk jaar een op de vier mensen aan aandoeningen door bloedstolsels. Een bloedstolsel blokkeert een bloedvat, waardoor het bloed geen zuurstof kan leveren aan bepaalde delen van het lichaam.

Huidige behandelingen werken niet altijd bij stolsels op lastig bereikbare plekken. Maar magnetische microrobots bieden hoop voor patiënten met anders inoperabele bloedstolsels. Deze kleine schroefvormige robots kunnen door complexe bloedvaten navigeren, zonder dat er draden nodig zijn.

In een nieuw onderzoek tonen onderzoekers Islam Khalil (Universiteit Twente) en Michiel Warlé (Radboudumc) de potentie van deze microrobots voor het nauwkeurig en minimaal invasief verwijderen van stolsels. In hun experimenten verwijderden de microrobots voldoende materiaal van een bloedstolsel in een heupslagader om de bloedstroom te hervatten. De heupslagader van een schaap werd gekozen vanwege de rechte en toegankelijke structuur.

Het onderzoek testte drie methoden: mechanische fragmentatie, chemische oplossing en een combinatie van beide. De gecombineerde aanpak bleek het veiligst en meest effectief, omdat deze niet alleen het stolsel breekt, maar ook de fragmenten oplost. "Door ze volledig op te lossen, voorkomen we dat ze verderop een nieuw stolsel veroorzaken," legt Warlé uit. Met behulp van röntgenbeelden richt de kleine robot zich nauwkeurig op stolsels in complexe bloedvaten.

De robots zijn 3D-geprint en hebben de vorm van kleine schroeven, elk met een kleine permanente magneet. "Deze kleine magneet, slechts één millimeter lang en één millimeter in diameter, is zorgt ervoor dat de 'schroef' in beide richtingen kan draaien", legt Khalil uit. "Hierdoor kan de robot tegen de bloedstroom in zwemmen en zich omdraaien om terug te zwemmen." Door het schroefachtige ontwerp kunnen ze effectief door bloedstolsels boren.

Naast het verwijderen van bloedstolsels en het herstellen van de bloedstroom in slagaders, kan de technologie worden ingezet voor andere gerichte behandelingen.

maandag 24 februari 2025

AI-tool verbetert triageproces in huisartsenpraktijken


Arts en Zorg heeft met succes een pilot uitgevoerd met de AI-gedreven Klachtenchecker, een digitale triagetool die patiënten helpt bij het beoordelen van hun gezondheidsklachten.

Uit de pilot, uitgevoerd in samenwerking met NeLL (LUMC), blijkt dat de Klachtenchecker een veilig en efficiënt hulpmiddel is om patiënten snel naar de juiste zorgverlener te verwijzen of zelfzorgadvies te geven. Deze doorbraak in het gebruik van AI in de eerstelijnszorg kan de druk op huisartsenpraktijken aanzienlijk verminderen.

De Klachtenchecker is een digitaal triage-instrument dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie (AI) om patiënten met een zorgvraag te begeleiden. Via een online vragenlijst beoordeelt de tool of een bezoek aan de huisarts nodig is, welke zorgverlener de juiste is (huisarts, verpleegkundig specialist, fysiotherapeut, etc.), en via welk kanaal (fysiek, telefonisch of teleconsult) de zorg het beste kan worden verleend. De tool voorziet patiënten bovendien van zelfzorgadvies wanneer een huisartsbezoek niet noodzakelijk is. De pilotstudie, uitgevoerd bij Arts en Zorg, leverde indrukwekkende resultaten op:
 
De AI-gestuurde Klachtenchecker maakt het mogelijk om patiënten sneller en accurater te helpen. Het systeem identificeert bijvoorbeeld eenvoudig welke zorgverlener het beste bij de klacht past, waardoor de patiënt sneller bij de juiste doorverwijzer terecht komt. Dit betekent minder wachttijden voor patiënten en snel doorverwezen naar de juiste plek.

De tool werd gemiddeld 3 à 4 keer per dag gebruikt door patiënten van Arts en Zorg. Gebruikers waren vooral jongeren en hoogopgeleide vrouwen. Zorgverleners binnen Arts en Zorg gaven aan dat de Klachtenchecker zorgt voor beter geïnformeerde patiënten, wat leidt tot meer gerichte en efficiënte consulten.
 

dinsdag 18 februari 2025

Artsen besparen tijd en winnen efficiëntie bij allergietesten met AI technologie van Hippo Dx

Hippo Dx kondigt de lancering aan van de AI-Assisted Readout aan. Deze innovatieve technologie markeert een belangrijke stap voorwaarts in allergietesten door het uitleesproces te automatiseren en dus te standaardiseren.

In 2023 introduceerde Hippo Dx het S.P.A.T. (SKIN PRICK AUTOMATED TEST) apparaat, een innovatief toestel dat het prikproces van allergietesten automatiseert. In slechts 20 seconden krijgt een patiënt tegelijkertijd 12 identieke krasjes op de arm, waardoor dit veel nauwkeuriger gebeurt dan manueel en ook aangenamer is voor de patiënt. Na 15 minuten worden 35 beelden vastgelegd van de arm, die door de software worden gecombineerd tot één samengesteld beeld voor digitale documentatie.

Aan deze huidige formule, wordt een extra laag toegevoegd: Met de lancering van de AI-Assisted Readout meet de software nu ook nauwkeurig de reacties op de allergenen en duidt automatisch de grootte van deze reacties aan op het samengestelde beeld. Dankzij deze upgrade biedt S.P.A.T. nu ook een aanzienlijke verbetering ten opzichte van traditionele handmatige metingen en uitlezingen zonder artificiële intelligentie.



maandag 17 februari 2025

Start eerste pilot voor gezichtsherkenning in de zorg

Op 17 februari 2025 start de eerste pilot met gezichtsherkenningstechnologie in de zorg, een samenwerking tussen Avics, 20face en Sensire. Tijdens de pilot wordt onderzocht of deze technologie een bijdrage kan leveren aan een groter gevoel van vrijheid voor de bewoners van locatie De Martinushof.

De inzet van zorgtechnologie draagt bij aan meer veiligheid en vrijheid voor bewoners van zorginstellingen. Op meerdere locaties van Sensire wordt daarom het dwaaldetectiesysteem van Avics ingezet. Dit systeem maakt gebruik van polsbandjes om te signaleren of een deur geopend kan worden of gesloten moet blijven. Voor veel bewoners is deze technologie een welkome aanvulling, maar in sommige gevallen wordt het dragen van een polsbandje als hinderlijk ervaren.

In deze pilot wordt de bestaande dwaaldetectie verder geoptimaliseerd met de gezichtsherkenningstechnologie van 20face. Bij de voor- en zijdeur van De Martinushof worden een aantal sensoren geïnstalleerd. Deze sensoren zorgen voor zowel dwaalpreventie als dwaaldetectie van bewoners waarvoor vrijheidsbeperkende maatregelen gelden. Dit betekent dat voor deze bewoners bepaalde deuren preventief gesloten worden. “Wij zijn trots op deze samenwerking en hebben grote verwachtingen dat we met onze technologie een veilige omgeving en meer tijd voor zorg kunnen creëren” aldus Dick Fens, CEO bij 20face.

De inzet van de technologie is zeer innovatief. Gezichtsherkenning mag enkel ingezet worden met de uitdrukkelijke toestemming van de familie, wettelijke vertegenwoordiger en de zorginstelling. Daarnaast wordt ervoor gezorgd dat er een alternatief voorhanden is. De technologie van 20face is ontwikkeld met de hoogste eisen op het gebied van privacy en gegevensbeveiliging. Bij registratie van een bewoner wordt een foto van de bewoner omgezet in een unieke cijferreeks, een zogenaamde gezichtsvector. Deze foto wordt direct weer verwijderd en nooit opgeslagen.

donderdag 6 februari 2025

Universiteiten, ingenieurs en bedrijven gaan samenwerken aan de ontwikkeling van een biohybride nier

Universiteiten, ingenieurs en bedrijven gaan samenwerken aan de ontwikkeling van een biohybride nier die (deels) de functies van een natuurlijke nier kan overnemen bij patiënten met nierfalen. Het PPS - programma wordt mogelijk gemaakt door Health Holland en de Nierstichting.

Vorige week maakte Health Holland bekend de komende 5 jaar 2,1 miljoen euro subsidie beschikbaar te stellen voor een PPS programma voor de ontwikkeling van biohybride kunstnieren. De organisaties werken samen aan een biohybride nier die continu in het lichaam kan functioneren. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de behandeling verbetert. En dat het uiteindelijk niet meer nodig is om te dialyseren. Dit is een vervolgstap op de draagbare kunstnier, een initiatief van de Nierstichting, die op korte termijn wordt getest op patiënten.

Dimitrios Stamatialis, hoogleraar in de Advanced Organ Bioengineering and Therapeutics vakgroep (Faculteit TNW / TechMed Centrum), en zijn team richten zich op de ontwikkeling van een biokunstmatig nierappraat die bestaan uit nierbuiscellen gehecht aan holle vezelpolymeermembranen. Deze innovatieve benadering probeert de natuurlijke filtratiemechanismen in gezonde nieren effectief na te bootsen.

Een gemiddelde dialyse patiënt dialyseert 3 keer per week 4 uur in het ziekenhuis. De gemiddelde levensverwachting van is 5-10 jaar. Dialyse kan namelijk maar beperkt de nierfunctie overnemen en belast het hart en bloedvaten. Daarnaast is het een dure behandeling die zwaar drukt op de nationale zorgbudgetten in de westerse wereld en verbruikt het aanzienlijke hoeveelheden water, energie en plastic.

Het PPS-programma (publiek-private samenwerking programma) wordt mogelijk gemaakt door de Nierstichting Nederland en Health~Holland (Top Sector Life Sciences & Health). De Biohybrid Kidney XB Program-groep bestaande uit RegMedXB, Imec, Universiteit Twente, Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en partners van het NXTGEN Hightech Groeifonds programma, is op zoek naar samenwerkingen met bedrijven die geïnteresseerd zijn in de gezamenlijke ontwikkeling van membraantechnologie, (synthetische) celtechnologie, materiaalkunde en micro-elektromechanische systemen voor (semi-)implanteerbare kunstnieren en soortgelijke apparaten.

woensdag 5 februari 2025

Hypermoderne robot helpt bij operaties in Tergooi MC

John Geurs (45) is de eerste patiënt in Hilversum die geopereerd is door een robot. Het Tergooi MC heeft een gloednieuwe operatierobot, die operaties niet alleen beter, maar ook preciezer moet kunnen uitvoeren.

Enkele weken geleden kreeg de 45-jarige John Geurs uit Woudenberg het slechte nieuws dat hij nierkanker heeft. De artsen waren er gelukkig snel bij. Met een operatie moest de tumor worden weggehaald.

De urologen volgden een speciale training om met de robot te werken. Chirurgen moeten ruim 500 uur oefenen voordat zij zelfstandig met de robot mogen opereren.

Met de robot kunnen chirurgen preciezer opereren, is er minder bloedverlies, minder schade en herstellen patiënten daardoor sneller.