maandag 24 maart 2025

Stratasys breidt tandheelkundige 3D-printing uit in Europa

Stratasys heeft strategische partnerschappen aangekondigd met Nueva Galimplant in Spanje en Gold Quadrat en Metaux Precieux in Duitsland. Deze samenwerkingen zijn gericht op het verbeteren van de distributie van Stratasys’s tandheelkundige 3D-printoplossingen, waaronder de TrueDent digitale gebitsprotheses, in heel Europa, wat het commitment van het bedrijf aan digitale tandheelkunde weerspiegelt.

De nieuwe allianties vallen samen met de aankomende IDS 2025 conferentie in Keulen, Duitsland, van 25 tot 29 maart, waar Stratasys zijn multi-materiaal 3D-printtechnologieën zal presenteren. Deze oplossingen zijn ontworpen om tandheelkundige laboratoriumworkflows te stroomlijnen en productiecapaciteiten te verhogen zonder extra arbeid, inspelend op de groeiende vraag naar digitale tandheelkunde.

Een rapport van iData uit februari 2024 voorspelt dat de Europese markt voor gebitsprothese-oplossingen zal groeien van $ 2,19 miljard in 2023 naar $ 2,45 miljard in 2028, wat wijst op een stijgende vraag naar dergelijke technologieën.

donderdag 20 maart 2025

TU Delft-studenten onthullen nieuw exoskelet ontwerp: langer staan en concerten bijwonen met een dwarslaesie

Project MARCH, een TU Delft Dream Team bestaande uit interdisciplinaire studenten, heeft gisteren het nieuwe ontwerp van hun exoskelet gepresenteerd. Met hun gezamenlijke inspanningen streven ze naar meer vrijheid en zelfstandigheid voor mensen met een dwarslaesie. Het team heeft een belangrijke doorbraak bereikt door nieuwe technologieën in het enkelgewricht, realtime voorspellende modellen en verbeterde soft- en hardware te integreren. Met dit ontwerp kan de gebruiker nu tot een uur zonder krukken stabiel rechtop staan en met minder inspanning lopen. Deze vooruitgang opent nieuwe mogelijkheden, zoals het staand bijwonen van een concert.

Een concertbezoek brengt voor mensen met een dwarslaesie vaak obstakels met zich mee. Rolstoelplaatsen zijn beperkt, soms moeilijk bereikbaar en vaak verder van het podium gelegen. De mogelijkheid om op te staan en veilig, comfortabel en zorgeloos tussen andere bezoekers te staan, zou daarom een grote uitkomst zijn. Niet alleen voor beter zicht, maar vooral om deze sociale ervaring volledig mee te beleven. Dit is niet alleen waardevol voor concerten, maar ook voor alledaagse momenten waarbij staan bijdraagt aan zelfstandigheid en sociale interactie.

Wat voor veel mensen vanzelfsprekend is tijdens het staan, zoals het corrigeren van evenwichtsverlies, vereist complexe spiercoördinatie en subtiele, snelle reflexen. Omdat iemand met een dwarslaesie dit niet zelf kan, moet het exoskelet deze functies overnemen. Het chassis fungeert als botten, de scharnieren als gewrichten, de motoren als spieren, de sensoren en kabels als zenuwen en de computer als brein. Project MARCH liet zien hoe het ontwerp van het exoskelet is verbeterd om stabieler en langer te kunnen staan. Balans, een gereduceerde inspanning vanuit de gebruiker, een optimaal draagcomfort en veiligheid zijn de voornaamste design drivers van dit team.

Om die balans en natuurlijke beweging verder te verfijnen, introduceerde het team voor het eerst actieve enkelgewrichten in het exoskelet. Dit systeem bestaat uit twee samenwerkende, gemotoriseerde lineaire gewrichten die niet alleen balans herstellen bij een duw van voren of achteren, maar nu ook zijwaartse verstoringen kunnen corrigeren. Dit verbetert de stabiliteit aanzienlijk en maakt het staan en lopen natuurlijker en veiliger.

Om de balans in real-time te bewaren, introduceerde het team model ‘predictive control’. Dit algoritme gebruikt een digitaal model van het exoskelet, sensorgegevens en krachtige berekeningen om bewegingen te voorspellen en proactief aanpassingen te doen. Een nieuwe grafische processor versnelt deze berekeningen, waardoor het systeem razendsnel en nauwkeurig kan reageren.

Een andere doorbraak is de toevoeging van geavanceerde druksensoren en IMU-sensoren die de krachten en bewegingen van het exoskelet meten. Hierdoor kan het zwaartepunt nauwkeurig worden bepaald en op basis daarvan het exoskelet worden bijgestuurd om de balans te bewaren. Om al deze technologieën van energie te voorzien, heeft het team een batterij ontwikkeld met 20 procent extra capaciteit en verbeterde elektronica en motorcontrollers voor snellere, efficiëntere aansturing.

Met deze innovaties brengen de studenten exoskeletten dichter bij praktisch gebruik. Dankzij verbeterde stabiliteit, lagere inspanning en een efficiëntere besturing worden staan en lopen toegankelijker en comfortabeler voor mensen met een dwarslaesie, terwijl er tegelijk nieuwe mogelijkheden ontstaan voor nieuwe toepassingen.

Nu het ontwerp gereed is, volgt de productie van het exoskelet en de test- en trainingsfase. Of het Project MARCH gelukt is om hun doel te bereiken, zal in juli blijken tijdens de exoskelet reveal, waar het exoskelet zal worden getoond en in actie te zien zal zijn.

maandag 10 maart 2025

TU Delft wordt internationale raadgever op het gebied van AI in de zorg

Het TU Delft Digital Ethics Centre gaat de World Health Organization (WHO) adviseren op het gebied van ethische aspecten en wet- en regelgeving rondom AI in de zorg. Op 6 maart kreeg het Delftse onderzoekscentrum een accreditatie: waarna het officieel een samenwerkingspartner van het WHO is op het gebied van Ethics and Governance of AI in Healthcare.

De gezondheidszorg staat wereldwijd onder druk, en de inzet van AI in de zorg biedt enorme kansen. Maar de integratie en implementatie van AI in de zorg gaat niet zonder slag of stoot. Sterker nog: slechts twee procent van alle AI-innovaties wordt ook echt gebruikt, blijkt uit onderzoek. Innovaties sluiten vaak niet  goed aan op de  praktijk, zorgpersoneel omarmt ze niet, er ontstaan  ethische dilemma’s of AI bevat nog biases die discriminatie kunnen veroorzaken.

Bij het gebruik van AI in de zorg is het uiterst belangrijk om zowel ethische principes als zorg-normen en waarden te handhaven. Hiervoor zijn internationale richtlijnen opgesteld, maar deze moeten nog vertaald worden naar de praktijk. Daar gaat het TU Delft Digital Ethics Centre nu bij helpen.

Het TU Delft Digital Ethics Centre is het resultaat van bijna twintig jaar onderzoek naar digitale ethiek en verantwoorde innovatie, het is op dit gebied één van de koplopers in de wereld.

donderdag 6 maart 2025

Nieuw centrum LUMC maakt meer en betere behandelingen mogelijk

Het Leids Universitair Medisch Centrum opent morgen een splinternieuw centrum waar patiënten met behulp van beeldgestuurde behandelingen nog beter behandeld kunnen worden. Het LIGT-centrum, dat staat voor Leiden Image Guided Therapy, is te vinden in het hart van het LUMC. In dit centrum worden patiënten behandeld met de meest innovatieve technieken en modernste apparatuur, waaronder een zogenoemde gecombineerde angio-CT systeem. Met dit centrum wordt één plek gecreerd waar zorgprofessionals de expertises bundelen, om patiënten met de best mogelijke technieken te behandelen.

Bij beeldgestuurde behandelingen wordt gebruik gemaakt van CT-scans, echo-apparaten en röntgenapparaten om met grote precisie een behandeling te kunnen uitvoeren. Deze behandelingen worden bijvoorbeeld ingezet voor patiënten met kanker, vernauwingen of verwijdingen van bloedvaten of een hersenberoerte. Uit onderzoek blijkt dat die beeldgestuurde behandelingen heel effectief zijn bij het behandelen van een patiënt. Daarnaast levert het de patiënt veel op. Zo treden er minder complicaties op en zijn patiënten sneller weer op de been.

Het LUMC beschikt als eerste centrum in Europa over dit hypermoderne apparaat dat speciaal is ontworpen voor beeldgestuurde behandelingen. LUMC-er Mark Burgmans: ‘Dit apparaat, ook wel gecombineerde spectraal angio-CT genoemd, geeft ons veel -nieuwe- mogelijkheden. Met het apparaat kunnen we bloedvaten van buitenaf zichtbaar maken, zelfs de allerkleinsten, maar ook organen afbeelden en een gezwel opsporen. Zonder het gebruik van een operatiemes, kunnen we vrijwel overal in het lichaam komen en met grote precisie een lokale behandeling uitvoeren. Opereren zonder snijden noemen we dat. We kunnen verstopte bloedvaten open maken, een bloeding van binnenuit stelpen of een kwaadaardig gezwel wegbranden. Het is een zeer innovatieve methode waarbij de ingreep veel minder risicovol en belastend is voor de patiënt. Zeker nu het aantal oudere en kwetsbare patiënten steeds verder toeneemt, biedt dit grote voordelen.’  

Dankzij de vele mogelijkheden van de spectraal angio-CT wordt de behandeling preciezer, de succeskans groter en kunnen er nieuwe behandelingen worden aangeboden. Er zijn er van dit apparaat maar twee ter wereld en het LUMC is trots dat er hier in Leiden nu één staat. Het LUMC is hiermee klaar voor een toekomst.  

Na een zorgvuldige testperiode worden op 19 maart de eerste patiënten verwacht: ‘Het centrum is dan net opgeleverd. Je waant je in een totaal ander gebouw, state of the art apparatuur, echt next level techniek. Er zullen dagelijks 50 tot 60 patiënten op dit centrum behandeld worden. Patiënten die een beeldgestuurde behandeling ondergaan kunnen meestal weer snel naar huis. Het centrum is daar speciaal op ingericht. Zo kan er efficiënter gewerkt worden en kunnen er in de toekomst meer patiënten behandeld worden. Over het LIGT-centrum wordt op 7 maart een symposium georganiseerd waarbij de burgemeester van Leiden het centrum officieel zal openen.

dinsdag 4 maart 2025

Bloeddrukmeters van Omron verzamelden locatiegegevens van gebruikers

De fabrikant van medische apparatuur Omron heeft zonder toestemming locatiegegevens verzameld van miljoenen gebruikers van zijn bloeddrukmeters. Dit blijkt uit onderzoek van BNR.

De app van Omron, die wereldwijd meer dan drie miljoen gebruikers kent, registreerde de medische gegevens van gebruikers, maar stelde ook hun locatie vast zonder hen hierover in te lichten of om toestemming te vragen.

De fabrikant heeft tegenover BNR verklaard niet te weten dat de app locaties bijhield. Omron wijst naar OneSignal als de verantwoordelijke partij.

maandag 3 maart 2025

Microsoft Dragon Copilot: Het eerste geïntegreerde voice AI-platform voor de zorgsector

Vandaag onthult Microsoft Corp. Microsoft Dragon Copilot, het eerste geïntegreerde voice AI-platform voor de zorgsector. Deze innovatieve oplossing combineert de vertrouwde spraakherkenningfunctionaliteit van Dragon Medical One (DMO) met de geavanceerde spraakgestuurde AI ambient listeningfunctionaliteiten van DAX Copilot (DAX). Met generatieve AI en sectorspecifieke beveiliging helpt Dragon Copilot zorgprofessionals bij het stroomlijnen van documentatie, het vinden van medische informatie en het automatiseren van administratieve taken.

Dragon Copilot, onderdeel van Microsoft Cloud for Healthcare, helpt zorgorganisaties bij het stroomlijnen van processen en het verminderen van administratieve lasten. In Nederland besteden zorgprofessionals gemiddeld 40 procent van hun werkweek aan administratie, wat ten koste gaat van directe patiëntenzorg. Met een snel vergrijzende bevolking en een wereldwijd tekort aan medisch personeel wordt de inzet van AI steeds essentiëler om zorgprofessionals te ontlasten, efficiëntie te verhogen en de toekomst van de gezondheidszorg duurzaam te versterken.

Microsoft Dragon Copilot wordt direct geïntegreerd in het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) en sluit naadloos aan op bestaande zorgsystemen. In Nederland werkt Microsoft hiervoor samen met ChipSoft, de aanbieder van EPD HiX, dat in een groot deel van de Nederlandse zorgorganisaties wordt gebruikt. Chipsoft is wereldwijd een van de drie launch partners. Dankzij deze integratie kunnen zorgorganisaties Dragon Copilot optimaal benutten binnen hun bestaande infrastructuur, zonder ingrijpende systeemwijzigingen. Door een platformstrategie te hanteren, kunnen Microsoft en ChipSoft continu innovatieve functionaliteiten toevoegen, waardoor zorgprofessionals efficiënter werken en optimale ondersteuning krijgen in diverse zorgscenario’s.